Világtérkép

Kíváncsiságunk határtalan. Az Átlátszó külpolitikai blogja: hírek, elemzések és tudósítások a nagyvilágból és a szomszédból, a teljesség igénye nélkül.

vageszblog

Félelem és reszketés a kampányút legelején – próbafülkében elkövetett nemi erőszakkal vádolja egy újságírónő Trumpot

Hogy Donald Trump indulna jövőre az amerikai elnökválasztáson, azt már jó ideje tudjuk. Hogy Joe Biden is indul, azt pár napja. „Matuzsálemek” csatája lesz, Biden (80) és Trump (77) között, nagyon fontos, hogy ki lesz a running mate, az alelnök-jelölt. Bidennél ez adottság, Kamala Harris, a kaliforniai afroamerikai-hindu, aki zsidó családban él, ő az inkumbens alelnök, aki a kampány óta low profilt mutat, ritkán szólal meg, keveset szerepel, sokak szerint azért, nehogy lekozmáljon idő előtt. Trump küzdőtársára még nincsenek jelek, senki sem ráutaló-magatartott, de ha ott tart és tényleg elindul, lesz alelnöki kamikazéja, ez biztos.

Az előző alelnökében, Mike Pence-ben csalódni volt kénytelen, mert 2021. január 6-án nem állt a bukott elnök puccskísérlete mellé. Hogy elindulhat-e, na ez a nagy kérdés, számos per zajlik ellene, adócsalás és titkos iratok jogtalan birtoklása, aztán Stormy Daniels pornósztár kapott-e hush money-t (egyszeri hallgatási járulékot) a volt elnökkel folytatott szexuális jellegű barátkozásának elhallgatásáért. Most újabb kihívás előtt áll a volt elnök.

E. Jean Carroll nevét én 1995-ben ismertem meg, mikor fejembe vettem, hogy amúgy is Amerikában időzve látogatást teszek újságírói példaképemnél, Hunter S. Thompsonnál coloradói „erődített birtokán” (fortified compound), ahogy a Doktor szerette hívni lakhelyét, a Bagolyfarmot Woody Creek-ben. Hogy végül el is tudtam jutni hozzá, abban E. Jean Carollnak fontos szerepe volt, noha sose találkoztunk. Mint azt korábban, másutt már megírtam, ez az időszak a Hunter Thompson-életrajzok kora volt, E. Jean Carroll is írt egyet 1993-banHunter: The Strange and Savage Life of Hunter S. Thompson címmel, a Dutton kiadó gondozásában.

Ekkor már a Keleti Partról szinte mindent megpróbáltam, ami emberileg lehetséges, telefonszámokat gyűjtöttem, hívtam, no answer, írtam postai úton és faxoltam, mindhiába, a szupersztár státuszú zsurnalisztikai ikon figyelmen kívül hagyta próbálkozásaimat. Ekkor került kezembe E. Jean Carroll könyve, amelynek leszórakoztatóbb része, mikor Hunter Thompson napi rutinját, egy átlagos 24 óra szokásos történetét írja meg.

Ebben a könyvben idéz E. Jean Carroll Thompson barátaitól, többek között Curtis Wilkie-től, aki személyes ismerősöm volt, a The Boston Globe New Orleans-i tudósítója. Curtis kötött össze Loren Jenkins-szel, a The Aspen Times főszerkesztőjével – 1982-ben Pulitzer-díjas a libanoni háborúról szóló riportjaival, melyeket a The Washington Post-nak írt –, ő volt helyben, Hunter barátja, ő vitt el a Gonzo Fenevadhoz, ám ezt már megírtam.

E. Jean Carroll 1944-ben született Indianában, a helyi egyetem szépségkirálynője volt, majd sajtómunkásként többek között az Elle magazin amerikai kiadásánál dolgozott, könyveket írt változatos témákban, és most, 79 évesen, nagyot dobbantott jogi eljárásával.

Az amerikai bírósági drámákat – a Tizenkét dühös embertől a Dianne védelmében c. sorozatig –  kedvelő olvasónak csak ajánlani tudom az április 27-én kezdődött tárgyalás követését a nemzetközi sajtóban. E. Jean Carrol ugyanis azt lobbantja magánvádas eljárás keretében a volt és visszatérni kívánó amerikai elnök, Donald Trump szemére, hogy a kilencvenes évek közepén megerőszakolta a New York-i Bergdorff Goodman áruház egy próbafülkéjében. Trump állítólag azt javasolta a fehérnemű osztályon, vegyen fel egy ott árusított ruhadarabot, de a nő azt mondta, vegye fel azt ő. Így keveredtek a próbafülkébe. Trump ügyvédje azt kérdezte, miből gondolta, hogy a 190 centi magas, 110 kilós Trumpra felmegy a neki szánt fehérnemű. Ott történt az eset.

Végre megint mikroblogolhatna Trump – a Twitter új tulajdonosa visszaengedte a bukott elnököt a 280 betűs kibertérbe – Világtérkép

Elnökként gyakran terjesztett valótlan tartalmú információkat, és előfordult, hogy politikai döntéseket is bejelentett Twitteren, még mielőtt akárcsak a stábjával megbeszélte volna.

Az ügy, ennyi év távolából pimfnek is tűnhet, mégsem az; ha a bíróság az írónő javára dönt, az nagyban akadályozná Trump újraindulási esélyeit jövőre. A csütörtöki tárgyalást heves viták jellemezték, Carroll a hangját emelgette, Joseph Tacopina – Trump jogi képviselője ebben az eljárásban, a volt elnök nem volt jelen – kérdései Kaplan bíró szerint vitathatóak és önismétlőek voltak. A manhatteni bíróságon az ügyvéd azzal keresztkérdezte az írónőt, hogy sikoltozott-e annak idején, közel három évtizede. „Nem vagyok sikítozós” válaszolt Carroll, „küzdöttem. Nem vetheti a szememre, hogy nem sikoltoztam”.

Tacopina ügyvéd tagadta a sarokba szorítás vádját, ám Carroll kitartott amellett, hogy Trump megerőszakolta. Heves vita után, ahol az ügyvéd próbálta aláásni a magánvádló vádját, hogy a kilencvenes évek közepén összefutottak volna az elegáns áruházban a Fifth Avanue-n. Tacopina a pontos dátumot akarta megtudni, hogy mikor történt az eset, Carroll azt mondta „Az égre esküszöm, hogy nagyon szeretnék pontos időpontot mondani”. Tudósítások szerint keményen tartotta magát, míg Tacopina történetének ellentmondásosságára hivatkozott, és arra, hogy Mr. Trump nem tud alibit felmutatni, ha nincs meg az időpont. „Elhiszik a hihetetlent?” kérdezte az esküdtszék 12 tagját. Lewis A. Kaplan bíró többször figyelmeztette a védelem ügyvédjét. Maga Trump ekkor már New Hampshire-ben kampányolt, a hagyomány szerint az első államban, ahol előválasztás fog zajlani, ám egy szót sem ejtett a New York-i perről.

Időközök Amerikában – Trump esélyei a szoros „midterm” választási eredmény után – Világtérkép

Az elmúlt két év az amerikai belpolitikában Donald Trump visszatérési esélyeiről szólt.

E. Jean Carroll novemberben nyújtott be vádindítványt Trump ellen. A volt elnök saját közösségi médiájában, a Truth Social-on kacsának és hazugságnak nevezte a vádat, de a bíró visszautasította a posztok figyelembevételét bizonyítékként. Az első tárgyalási napon arról is kérdezte az ügyvéd Carrollt, hogy miért várt 2019-ig, mikor először írt egy magazincikkben a feltételezett nemi erőszakról, és miért pont arról szólt, hogy a térdével próbálta távol tartani magától Trumpot. Az írónő a bíróság előtt bemutatta, hogyan emelte fel a térdét, de ennek ellenére Trump előbb ujjal, majd a péniszével hatolt be a vaginájába, „ami különösen fájdalmas volt”.

Mikor Tacopina arról kérdezte, miért nem akkor állt elő a sztorival, mikor Trump először indult az elnökségért, az írónő republikánus érzelmű anyja akkori betegségére, majd rövidesen bekövetkezett halálára hivatkozott. „Mély és fájdalmas gyászban voltam” – válaszolt. A védőügyvéd azt állította, hogy a memoárja példányszámát akarta csak fellendíteni a történettel, amire Carroll azt válaszolta, hogy a történet épp azért került elő, mert éppen könyvet írt, és különben is rengeteg nő, aki nemi erőszak áldozatául esik, nem fordul a hatóságokhoz szégyenében. Tacopina azt fejtegette, hogy a történet légbőlkapottságát igazolja, hogy Ms. Carroll vajon miért nem fordult orvoshoz, nincs látlelete és soha nem tett feljelentést a rendőrségen.

Átokcsokrok: Donald Trump, Móricz Zsigmond és a kibeszélő rokonlány – Világtérkép

Hogy Donald Trumpnak, az Egyesült Államok 45. elnökének nincs szerencséje nemzetbiztonsági főtanácsadóival, az tuti. Michael Flynn három hetet bírt hivatalában, aztán rádőlt a putyinizmus: a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozás totemállata lett.

Michael Ferrara, Carroll egyik ügyvédje több kísérletet is tett, hogy Tacopina állításait hiteltelenítse; azt majd az esküdtszék feladata lesz eldönteni, hogy ezeket elfogadja, vagy sem. Az írónő „a nevét szeretné visszaszerezni, és”, mondta ki egy pillanat hatásszünet után: „ez bizony kemény”. Kirúgták az Elle magazintól 2019-ben, Trump folyamatosan támadta a saját közösségi médiájában, s azóta más közösségi médiákban is támadják a trumpisták folytatólagosan. Tacopina arról is kérdezte Carrollt, milyen ruhát is viselt a próbafülkei eset idején, de a DNS-vizsgálat kérdését mindkét oldal elutasította, mert az – esetleg – akár harminc év távlatából is bizonyíték lehetne. Carroll ugyan már 2020-ban kért DNS mintát Trumptól, de a volt elnök ezt visszautasította.

A kérdések ezután a biztonsági kamerák felvételeire irányultak, amire Carroll azt válaszolta, hogy „sose tudtam megállapítani, hogy voltak-e abban az időben biztonsági kamerák a próbafülkékben vagy a fehérnemű osztályon”. Azt is elmondta, ugyan nem ment orvoshoz az eset után, így nincsen medical record az eseményről, de megjegyezte, hogy a hüvelye fájt Trump ujjainak behatolásától. Carrol azt is nyilatkozta, hogy mikor elhagyta a Bergdorf Goodman áruházat, akkor mobilon egy barátját hívta, akinek elmondta a történteket. „Zavart voltam ekkor.”

Thomas Melia: Trump szeret autokratákat ölelgetni, az Orbán-látogatás is illeszkedik ebbe – Világtérkép

Orbán Viktor már 2016-ban, az amerikai kampány alatt teljes erőbedobással készült a Donald Trump elnökségére, hiszen Hillary Clinton megválasztása pusztító lehetett volna számára. Nem csoda, hogy ő volt az első európai vezető, aki üdvözölte Trump győzelmét. Ám a nagy világnézeti egytértés ellenére a fehér házi meghívás látványos késéssel futott be Orbánnak.

Lisa Birnbach, Carroll barátnője 1996 februárjában interjút készített Trumppal az üzletember Mar-a-Lago-i birtokán, és ez biztosan nem történt volna meg az erőszakot tárgyazó telefonbeszélgetésük után. Shawn G. Crowley, Carroll egyik ügyvédje szerint az időpont kevésbé érdekes, mint Ms. Carroll emlékezete a részletekről. Az általában figyelmes esküdtszék az ebédszünet előtt kezdte elveszíteni a fókuszt. Tacopina kérdéseinek tengelyébe került Carroll ridikülje, amit nem engedett el elmondása szerint a cselekmény idején, és arra volt kíváncsi, ha fogta a táskát, hogyan próbálta meg a térdeivel távol tartani magát Trumptól. Az ügyvéd arról is értekezett, hogy ebben a magánvádas eljárásban az a szép, hogy „a prejudikáló médiafigyelem mámorában úszik”.

Lewis Kaplan (78) bírónak az a híre, hogy nem adja meg magát a közérdeklődésnek, nem félős, és nagyon alapos szövetségi bíró. Még Bill Clinton nevezte ki, a Harvard Law School-on végzett és igen tekintélyes portfóliója van jelentős médiafigyelmet keltő ügyekben. Ő tárgyalta Kevin Spacey szexuálabuzálós ügyét az akkor 14 éves Anthony Rapp ügyében. De ő volt a tanácsvezető bíró Ahmed Khalfan Ghaliani, korábban Guantamón őrzött Al-Kaida vezető ügyében, valamint Abu Ghaith esetében, aki Oszama Bin Laden közeli tanácsadója volt – őt életfogytiglanra ítélte. De vezetett tárgyalást Andrew herceg perében; a brit királyi család tagját Jeffrey Epstein szexhálózatából egy tinédzser áldozat perelte be, és októberben ő fogja tárgyalni Sam Bankman-Fried, a megbukott bitcoin-cézár ügyét is.

Rasszista szélhámosnak nevezte Donald Trumpot vallomásában az elnök egykori bizalmasa – Világtérkép

Donald Trump egykori ügyvédje, bizalmasa és mindenes „intézője” vallomást tett az amerikai törvényhozás alsóháza, a képviselőház egyik bizottsága előtt. A televíziók által élőben közvetített esemény drámai volt: Michael Cohen rasszistának, szélhámosnak és csalónak nevezte az amerikai elnököt. Elmondta, hogy Trump előre tudott arról, hogy a WikiLeaks nyilvánosságra fogja hozni az amerikai demokrata párt belső levelezését.

Tacopina szerint Carroll nem ismerte Trumpot a próbafülkébe vonulást megelőzően, de Crowley ügyvéd ekkor egy 1987-es fotográfiát mutatott fel, ahol közösen szerepeltek. Tacopina ekkor Carroll egy megszerzett e-mailjéről beszélt, amelyben az írónő olyanokat írt pere kezdete előtt, hogy „meg kell cselekednünk hazafias kötelességünket”, mert Trump „szennyezi a levegőt”. Carroll elismerte, hogy a Demokraták szavazója, és majdnem nem hitte el 2016-ban, hogy Trump választást nyert. „Nem volt ’majdnem’” – válaszolt Carroll, de azt is mondta, hogy a mostani perre vitelt nem pénz vagy politika motiválta. Hanem az, hogy egy éve, 2022 májusában New York állam elfogadta a Felnőtt Túlélő törvényt, ami lehetővé tette ezt az eljárást.

Az amerikai elnökválasztási kampány elkezdődött, ilyenkor tombolhat a gonzo.

Vágvölgyi B. András

Címlapfotó: a New York Magazine címlapja

Megosztás