Világtérkép

Kíváncsiságunk határtalan. Az Átlátszó külpolitikai blogja: hírek, elemzések és tudósítások a nagyvilágból és a szomszédból, a teljesség igénye nélkül.

vageszblog

Végre megint mikroblogolhatna Trump – a Twitter új tulajdonosa visszaengedte a bukott elnököt a 280 betűs kibertérbe

Donald Trump, az Egyesült Államok 45-dik elnöke – aki csehszlovák származású első felesége okán már 1977-ben a szovjet KGB látókörébe került – hivatali ideje alatt csak némileg szórakoztató rövid statementeket kürtölt a világűrbe, mintegy a kormányzást helyettesítendő. Elnökként gyakran terjesztett valótlan tartalmú információkat, és előfordult, hogy politikai döntéseket is bejelentett Twitteren, még mielőtt akárcsak a stábjával megbeszélte volna.

A dél-afrikai pénzügyi brutalizátor, Elon Musk nem minden nehézség nélkül többségi tulajdonosi pozícióba került a hazánkban kevésbé, az angol nyelvű világban annál népszerűbb közösségi médiacsiripelés cégében (Twitter), és miután lefolytatta a twitterocídiumot, azaz a fűnyíróelv gyakorlati alkalmazásával likvidálta a felső-, és középvezetést a cégben, a személyzeti kérdések „rendezése” utáni egyik első intézkedése a több büntetőeljárási kérdésben is érintett volt elnök visszaengedése volt az oldalra. Csirip-csirip – mondaná erre a Kerényi Imre nevű kormánytrubadúr a HírTV-én, ha még köztünk lenne, de nincs már köztünk, úgyhogy az isten nyugosztalja.

A nyugati világ, s benne az Európai Unió mára leginkább ismert, félt és szánakozást keltő bogeymanje (mumusa), Orbán Viktor – jóeséllyel Facebook-oldalkezelője, Kaminski Fanny javaslatára – nemrég megjelent a hazánkban csak kisebb népszerűségre vergődött szociális médianetwork, a Twitter oldalán. Mivel itt nem befelé kiált böllérbölcsességeket a magyar égre és magyar ekránra, hanem a külvilághoz szól, ezért angolul csiripel ezen a felületen.

Első csiripje a hiányérzetről szólt: a korábban kitiltott Donald Trumpot hiányolta.

Hogy a gyakran vabankot játszó Orbán mit remél Trumptól, az nem világos: ma már egyetlen európaiként óhajtja a volt elnök visszatértét, s ezáltal egy, az autokrata vezetőkre alapozott világrend megszilárdítását. Mentségére szól, hogy még az félidős (midterm) választás előtt áhította Trump visszatértét; saját szempontjából kár, hogy Trump akkorát bukott ezen a midterm-ön, mint az ólajtó, az általa támogatott jelöltek rendre elbuktak, a Republikánus pártban (GOP) egyre nő vele szemben az elégedetlenség, és már feje is van a Trump nélküli trumpizmusnak a floridai kormányzó, Ron DeSantis személyében.

A volt elnök mintegy kényszercselekvésként ringbe dobta a kalapját: bejelentette, indul a 2024-es elnökválasztáson.

Igaz, ehhez meg kell nyernie a GOP előválasztását, hiszen automatizmussal már nem indulhat, és a párton belüli elfogadottsága pedig napról napra csökken. Szinezheti még a képet, hogy a Trump ellen indított milliom eljárás milyen eredménnyel zárul; ha zárul. Büntetőfeljelentések sokasága, polgári perek, médiabombák és titkosan telepített taposóaknák szegélyezik a volt elnök útját. A dél-manhatteni ügyészség roppantmód feni a fogát – például a volt Playboy-nyuszinak fizetett hallgatási pénz ügyében –, Trump Mar-a-Lago-i golfbirtokán lefoglalt, a Fehér Házból illegálisan elhozott iratok ügyében az FBI és az Igazságügy Minisztérium nyomoz és értékel, vádemelések várhatóak.

A Missouri Állami Egyetem kommunikációs tanszékének professzora, Brian L. Ott – a Twitter Presidency: Donald J. Trump and the Politics of White Rage c. kötet szerzője – írja, aki Trump twittjei alapján elemezte az elnökséget, hogy ezzel a döntéssel megintcsak a legrosszabb várható. Félretájékoztatás, dezinformáció, degradáló és dehumanizáló megjegyzések, további gyűlöletbeszéd, mely gyűlölettettek alapja lehet, a demokratikus normák eroziójának folytatása. És még valami: Trump visszatérte a Twitterre alkalmas lehet politikai erőszak kikényszerítésére is.

A Twitter 280 betűs limitációja magábanvaló strukturális előítéletek keltetője, az érvelés lehetőségének kizárásával headline-ok és propagandaszlogenek ideális felülete. Egyszerű, parancsszerű és impulzív a csirip, alkalmatlan komoly dolgok gondolatgazdag megvitatására, de érzelmek, különösen negetív érzelmek aktiválására nagyonis alkalmas, csökkentve a más vélemények, gondolatok, magatartások befogadására való nyitottságot.

Trump jövendő twittjei egy dolog megmutatására különösen alkalmasak: a politikai bosszúvágy megmutatására. Mindenkit büntetne, aki elnöksége útjába állt. A várható erőszak nem farkast kiáltó beszartság; a Nancy Pelosi volt demokrata Házelnök férjét kalapáccsal kishijján agyonverő férfi is online radikalizálódott. A szakértő szerző szerint Trump és a Twitter formailag és tartalmilag is veszélyes nász a boncasztalon.

Trump nem hagyta magát, mikor kiakolbólították a Twitterről; megcsinálta a maga és közeli követői számára a Truth Social nevű plattformot, ahol QAnon összeesküvési elméletekkel, szélsőjobbos eszmékkel és egyéb extrémizmussal tömi követői agyát. A Szenátus kisebbségi republikánus frakcióvezetőjének „halálos ítéletéről” szónokolt, felesége kárára pedig rasszista viccet engedett el, mikor az megszavazott egy az elnöki adminisztrációnak kedves tételt. Pedig Mitch McConnellről nem csak demokrata körökben állítják, hogy ő a Sátán evilági emanációja. Trump folyamatos bizonyítékát adja, hogy bármikor cilinderből fehér nyúlként hozhat elő faji gyűlölséget és verbális nemi abúzust. A Truth Social sztárja Trump, követőinek száma négymillió. Ami soknak tánik, de sehol sincs a 2021. januárja előtti 88 millió Twitter-követőnek.

A botránymilliárdos Elon Musk „szólásszabadság-abszolutistának” mondja magát, számolatlan kritikusa szerint a gyűlöletbeszéd elősegítője. Savanyítja a helyzetet, hogy a „szólásszabadság-abszolutista” mindenkit kirúgott a Twittertől, aki ellentmondott neki, a nagyjából 7000 alkalmazottból úgy 3500-at. Igaz a hirdetők is visszavonulót fújnak, amiben az a kínos, hogy ők hozzák a cég bevételének 90%-át, és ha nem lesz nyereséges a Twitter, akkor erősen kérdéses, hogy megérte-e a vételárat, a 44 milliárd dollárt Elon Musknak.

További értetlenkedésre okot adó fejlemény, hogy Musk, állítása szerint „megkérdezte” a Twitter-felhasználókat, térjen-e vissza a volt elnök, és több, mint 50% azt mondta: jöjjön. Több, mint 15 millió szavazat érkezett, közel ötvenkét százalék a volt elnök visszatértére szavazott. Röviddel ezután élni kezdett Trump fiókja, de lapzártánkig 2021. január 8-i volt az utolsó bejegyzése. (A 2021. január 6-i, a Capitolium elleni szélsőjobbos ostrom, lázadás, puccskísérlet idején szárnyalni engedett lázító, erőszakra buzdító csiripek miatt törölte Trumpot a Twitter előző vezetése.)

“The people have spoken, Trump will be reinstated. Vox Populi, Vox Dei” – mondotta Musk egy üzenetben. Azaz: „az emberek szóltak, Trump vissza lesz állítva, a Nép Hangja Isten Hangja”. Musk ezt egyébként még májusban megmondta, mindenfajta kutatás nélkül, hogy ha sikerül megvennie a Twittert, ő Trumppal együtt akarja azt. És nem csak őt állítja vissza, hanem olyan hírhedett amerikai Twitter-eltiltottakat is, mint a céggel korábban kritikus Kathy Griffin komika, vagy Jordan Peterson író, pszichológus és aranyszájú jobboldali megmondóember.

Azért is érdekes ez a véleménykérés, mert Musk korábban erőböl kritizálta a közösségi médiás szavazásokat, konzultációkat és közvélemény-kutatásokat, mondván, hogy azt manipulátorok, trollok bot-okkal tudják befolyásolni, és nem csak tudják, de teszik is. Musk mégis kijelentette, hogy a csiripszavazás „valamennyire az emberek legitim hangja”. Ilyen alapon Prigozsin leningrádi trollfarmjára is mondhatta volna, hogy a „nép törvényes hangja”!

„I like Elon, but I’m staying on Truth” – mondta Trump a FoxNews-nak („Birom Elont, de maradok a Truth-nál”), mikor bejelentette, hogy 2024-ben újraindul az elnökségért. Amit erősen problémássá tesz, hogy a november eleji félidős választáson csúnyán leszerepelt. „Szülőágya lehet a gyűlöletre, zaklatásra bátorításnak” nyilatkozta a mikroblogokról Joan Donovan, a presztizses Shosenstein Center on Media, Politics and Public Policy kutatója (Harvard Egyetem) a témában, és ne legyen kétségünk, amennyire Trumptól tellik, azzá is teszi, akár a Twitter akár a volt elnök által alapított és jelentleg másfél millió követővel bíró Truth Social lesz a favorizált felület.

Márpedig az ismert elemző, Ivan Krasztev szerint Trump személyesen valóban nagyokat vesztett a november eleji választáson három fontos területen is: „Rupert Murdoch médiabirodalma megvonta tőle a támogatást; számos fontos republikánus donor más elnökjelöltben gondolkodik már; és több, hozzá különösen lojális jelölt elbukott. De ezzel a trumpizmus mint ideológia még nem bukott el, legfeljebb új vezetője lehet. Bizonyos értelemben a trumpizmus még erősödött is. Mert amíg csak Trump képviselte ezeket az eszméket, addig azok összefüggtek a személyével, az őrületével. Mostanra viszont a republikánusok hivatalos programjává vált egy csomó minden, amit ő hozott be a fősodratú politikába. Ha ő vesztésre is áll, az ügyek, amiket képvisel, nyerésre állnak, mert a maga képére szabta a republikánus pártot.”

Amerikai elemzők nem ennyire bizonyosak ebben, de abban igen, ha visszatér a korábbi, 88 milliós Twitter-közönségéhez fondorlatos félremagyarázásaival, gyűlöletbeszédével, az még komoly problémát jelenthet.

Vágvölgyi B. András

Megosztás