Világtérkép

Kíváncsiságunk határtalan. Az Átlátszó külpolitikai blogja: hírek, elemzések és tudósítások a nagyvilágból és a szomszédból, a teljesség igénye nélkül.

vageszblog

MAGA: Ex-elnök a bíróság előtt – a rabosítás megvolt, a vezetőszár még várat magára

Olyan, mint Donald Trumppal, még nem történt amerikai elnökkel 1776 óta. Egy időben, a részben Putyin elnök hackereinek hathatós segítségével az Ovális Irodába vergődött ingatlannábobnak, valóságshow-szereplőnek, és általában nyugati szláv feleségeket választó, s amúgyis nagy nőbarát ex-elnöknek (és e hivatal megcsúfolójának) elnöki telesítményét a legrosszabbak közé számítják – a XIX. században volt még néhány ergya –, talán az all times legrosszabbnak. 

Az ezüstkanálal a szájában vagyonos családba született Donald Trump tanítómestere az életben Roy Cohn volt, akit a leggátlástalanabb manhatteni ügyvédnek tartottak világ életében, de fontos szerepet játszott politikai szerepvállalásában a részben magyar származású Roger Stone is, akinél mocskosabb kampánymenedzsert pedig nem ismer a való világ. Utóbbinak Richard M. Nixon portréja van a hátára tetoválva, nála kezdett, lásd még: Watergate.

Nixonról, aki a boomer hippi-álom és a hatvanas évek gyilkosa volt, egyik legkeményebb kritikusa, a gonzo apostola, a trigger hippie és redneck fegyverbolond trendsetter neozsurnaliszta, Hunter S. Thompson írta a nevezett, és hivatalában a történelemben először megbukott politikusról, hogy he was a crook. But he was President. (bűnöző volt. De elnök is volt.) HST, ha nem hal meg idő előtt enkezével 2005-ben – még csak 85 éves lenne! – , és végigcsinálja a Trump-érát, biztos nem írt volna le olyat, mint a Nixonról írt állítás második fele.

Trump egy state capture-ben utazó svindler, igencsak nagybani szélhámos, rosszindulatú és gonosz ember volt hivatalában, aki csak ugatta a politikát, csak a hatalmat szerette benne és a reflektorfényt.

Ahogy fogjul ejetette a Republikánus pártot, a GOP-t (Grand Ole’ Party), Abraham Lincoln pártját, az maga volt a disgrace, a szégyen az egész amerikai jobbközépnek. Magánvagyona is jelentős, Trump Towerek itt-és-ott, floridai birtok Mar-a-Lago néven, golfpályái és pornószínésznő szeretői. Széleskörben ismert a brit MI6 egy volt ügynöke, David Steele dossziéjából, hogy az FSZB-nek feltételezhetően a moszkvai Rosszija szállóból titkos felvétele is volt egy pisiszexes jelenetről, mikor elnöksége előtt ott járt egy szépségkirélynő-választáson – ahol a hazai bulvár szerint még a zsúrleány Sarka Katával is kikezdett. (Das ist eine kleine Welt – kicsi a világ, mondanák erre a Deutsche Bankban, Trump dubiózus üzleti tevékenységének egyik kulcsszereplőjénél.)

Végre megint mikroblogolhatna Trump – a Twitter új tulajdonosa visszaengedte a bukott elnököt a 280 betűs kibertérbe – Világtérkép

Elnökként gyakran terjesztett valótlan tartalmú információkat, és előfordult, hogy politikai döntéseket is bejelentett Twitteren, még mielőtt akárcsak a stábjával megbeszélte volna.

A pisiszexes videót tartják annak a kancsukának, amivel Putyin kézben tudta tartani. És persze vodka is volt: a Guccifer, Cozy Bear és más neveken futó orosz állami digitálkalózok segítségének mértéke máig vitatott elnökké választásában, a Mueller-bizottság végülis nem talált érvényes bizonyítékot 2017-20 között, ám ez nem jelenti azt, hogy az orosz hackerek és állami trollok aktivitásának ne lenne igazságtartalma.

Volt egy állandó fixere, Mickey Cohn ügyvéd, és  ő feladta a lojalitás maffiatörvényét (plomo o plata – spanyol: ólom vagy ezüst, ahogy ezt a mexikói kartellekben mondják), és megszegte az omerta (olasz: hallgatás) életet vagy halált jelentő szabályát, s kipakolt. Stormy Daniels a művészneve annak az amerikai Michelle Wildnak, akivel Trumpnak liason-ja volt 2006-ban, és politikai szerepvállalásának kezdetekor 130,000 USD hush money-t (hallgatási jutalékot) juttatott neki Mickey Cohnon keresztül, hogy ugyan hallgatná el azoknak a forró éjszakáknak a részleteit. Stormy Danielst sem érdekelte az omerta, Trump már elnök lett, mikor szivárogtatni kezdett.

Átokcsokrok: Donald Trump, Móricz Zsigmond és a kibeszélő rokonlány – Világtérkép

Hogy Donald Trumpnak, az Egyesült Államok 45. elnökének nincs szerencséje nemzetbiztonsági főtanácsadóival, az tuti. Michael Flynn három hetet bírt hivatalában, aztán rádőlt a putyinizmus: a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozás totemállata lett.

Hogy ez a háború, ami most tőlünk párszáz kilométerre keleten zajlik, nem február 24-én kezdődött a tavalyi évben, az kevesek aktív tudatában él önálló életet.

A 2008-as grúziai (georgiai) orosz beavatkozást, „különleges katonai műveletet”, szokás felhozni Putyin külügyi fordulópontjaként, később a szovjet típusú újorosz imperializmus sok fronton kezdett olyanformán támadni, mint tették jó négyszáz éve I. Erzsébet angol királynő állami kalózai, ezzel kapcsolatban érje be az Olvasó Sir Francis Drake nevének és tevékenységnek említését!

Az orosz vonatkozású juicy story (zaftos történet) ott kezdődik, hogy Donald Trump 1976 óta volt a KGB látókörében. Első felesége ugyanis, a Zlinből származó csehszlovák síbajnoknő, Ivana Trump (Ivanka anyukája) disszdálása után az StB (csehszlovák állambiztonság) figyelő tekintete előtt élte amúgyis látványos életét az up&coming (feltörekvő) fiatal (30) ingatlanmágnás oldalán, tudható, hogy egy Al Varza és egy Lubos fedőnevű esztebák (csehszlovák titkosszolga) kandi tekintete előtt.

Namost aki kicsit is tájékozódott a kommunista totalitarianizmus titkosszolgálatainak működését illetően, az tudhatja, hogy amit a csehszlovák elvtársak tudtak, azt tudta a Lubljanka is, azt a KGB monumentálisan félelmetes székházában is tudták. Annyira tetszett a KGB-nek a gátlástalan és szélsőségesen önérdekű és hazugságokkal operáló Trump, mint üzletember, hogy egy évtizeddel később, de még a Gorbacsov peresztrojkája előtti években Donald Trump szovjet állami meghívásnak tett eleget Moszkvában.

Thomas Melia: Trump szeret autokratákat ölelgetni, az Orbán-látogatás is illeszkedik ebbe – Világtérkép

Orbán Viktor már 2016-ban, az amerikai kampány alatt teljes erőbedobással készült a Donald Trump elnökségére, hiszen Hillary Clinton megválasztása pusztító lehetett volna számára. Nem csoda, hogy ő volt az első európai vezető, aki üdvözölte Trump győzelmét. Ám a nagy világnézeti egytértés ellenére a fehér házi meghívás látványos késéssel futott be Orbánnak.

Az állami meghívás, amit „szovjet barátaink” korábban balos íróknak és más közvéleményformálóknak tartogattak – így járt a Szovjetunióban André Gide és Illyés Gyula, vagy a világszinten valaha is legbefolyásosabb magyar író, Arthur Koestler is –, nem pedig fenemód ambíciózus, törtető, a szürke zónát élőhelyének tartó nagybani üzletemebereknek. Trump ilyen volt, gátlás és elkötelezettség nélküli, értékmentes gennyzacskó.

Az oroszok pedig már a 2010-es évek kezdetétől próbálkozgattak. Emlékezzünk arra a híres fotográfiára, amin Barack Obama látszik, talán egy G20 csúcson, vagy valami hasonlón, épp kezet kívánnak fogni Putyinnal, de Obama elnök – nyilvánvalóan az összes amerikai ügynökség feltárásainak ismertében – úgy néz a Szőke Tatárra, mint kéthetesen döglött, bomlásnak indult kutya testéból kikandikálö csontféregre. Mondom: nem 2014-ben kezdték el ezt a háborút, és nem is 2022-ben!

Make America Great Again – (Tegyük Megint Naggyá Amerikát) ez volt Trump választási kampányjelszava, és most tényleg, a perével megint naggyá tette Amerikát: jogállam és demokrácia.

Két szó, azt látjuk most igazolódni a dél-manhatteni bíróságon: igen, volt elnök is kerülhet a bíróság elé – Nixon például nem került a vádlottak padjára –, ha az elnök korábbi balcselekedetei miatt megáll a vádemelés. Trumpot tegnap 34 vádpontban citálta a tárgyalóterembe a kerületi ügyész. A pornóművésznőnek és egy Playboy-modellnek kifizetett hallgatási pénz mellett olyan tételek is vannak, mint üzleti könyvelésének meghamisítása, hivatali iratokkal visszaélés, elnöki hatalommal visszaélés.

Amerikai káosz: kemény szkander az adminisztráció és a Trump-ellenes erők között – Világtérkép

Trump elnök nevében Giuliani ügyvéd szerdán nyilatkozik, hogy az elnök a továbbiakban nem válaszol a Mueller-bizottság kérdéseire (ellencsapás). Nancy Pelosi, az új demokrata házelnök bejelenti, önállóan is tárgyalna Putyinnal (csapás). Az oroszügyi vizsgálat spriritus rectora, Rod Rosenstein helyettes igazságügy-miniszter lemondását bármely pillanatra várják (ellencsapás). Egyre közeledik a Mueller-bizottság végső jelentésének nyilvánosságra hozatala (csapás).

Oldalbejáraton tért be Trump az igazságszolgáltató hatalom New York-i templomába. Mert bazinagy volt az érdeklődés, hívek és megvezetettek háborogtak a főbejáratnál. A volt elnököt rabosították tehát, bilincset (még) nem kapott, de kaphat, óvadékkal szabadlábra kerülhet. A vádirat alapján négy év letöltendőt kaphat, szakértők valószínűbbnek látják a büntetett előélettel járó komolyabb pénzbüntetést.

Kérdés, mit jelent ez 2024-es újraindulási esélyeit illetően?  Párton belüli bejelentett kihívója már van, Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet és volt dél-karolinai kormányzó személyében, de az esélyes jelölt Ron DeSantis floridai kormányzó valószínüleg csak a nyáron dobja a ringbe kalapját.

Időközök Amerikában – Trump esélyei a szoros „midterm” választási eredmény után – Világtérkép

Az elmúlt két év az amerikai belpolitikában Donald Trump visszatérési esélyeiről szólt.

Trump a bíróság előtt a vádpontokra kétszavas válaszokat adott – not guilty –, az első tárgyalási nap után rögtön Mar-a-Lagóba távozott, de a per folytatódik. A per végeredménye persze nem tudható, de maga az eljárás és a médiavisszhang nyilvánvalóan hatással lesz a másfél év múlva esedékes elnökválasztásra. A republikánusokon belül is, és persze az is kérdés, hogy a demokraták kivel állnak ki ellene, vagy az őt az előválasztáson megverő republikánus jelölt ellen.

A kínai átok, „élj érdekes időkben”, megint nyomja a vállunkat.

Vágvölgyi B. András

Címlapkép: Donald Trump korábbi amerikai elnök érkezik a meghallgatására a manhattani ügyészségen, New Yorkban 2023. április 4-én. MTI/EPA/Justin Lane

Megosztás