Világtérkép

Kíváncsiságunk határtalan. Az Átlátszó külpolitikai blogja: hírek, elemzések és tudósítások a nagyvilágból és a szomszédból, a teljesség igénye nélkül.

vageszblog

Az amerikai Izrael-lobbit támadja az első muszlim képviselőnő a Kongresszusban

Az America Israel Political Action Committee, a kétpárti lobbicsoport eddig csak a Beltway banditák, a washingtoni bennfentesek körében volt olykor téma; néha az ENSZ-ben, ahol kisebb jelentőségű afrikai diktatúrák látták meg az önálló véleményalkotási képesség látszatának elősegítését e PAC pertraktálásával; valamint a nyilvánvaló politikai ellenfelek támadták. Aztán jött Ilhan Omar.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Mint arról néhány hete e hasábokon esett már szó, a novemberi midterm és az új Képviselőház januári beiktatása óta megnőtt a radikálisan balos fiatal demokrata képviselőnők száma a Kongresszusban; közéjük tartozik Ilhan Omar. Őt Minesotta államban választották meg, pont azon a környéken, ahol a Coen-fvérek Egy komoly ember c. filmje játszódik – középnyugati középkorú középzsidó férfi viszontagságai az amerikai Szibériában.

A Serious Man – Trailer – High Quality – Coen Brothers

More info: http://www.pearlanddean.com/?node_id=1.2.1&id=9390 Academy Award winning filmmakers Joel and Ethan Coen bring their famously wicked sense of humor to this every day tale about a moral man who sees the world inexplicably turn against him in this darkest of comedies. Larry Nidus is a good man.

Ilhan Omar az első az amerikai Törvényhozás történetében, aki hidzsabot visel a Capitoliumon, szomáli menekültcsalád sarja, a BDS (Bojkott, Nem-Befektetés, Szankció) mozgalom aktív támogatója. Ez az Izrael-ellenes mozgalom a nevében megfogalmazott célokért küzd a zsidó állam vonatkozásában. 

Ilhan Omar beiktatása óta igen figyelemreméltó szorgalommal folytatja aknamunkáját, eredmény nélkül ugyan, de az amerikai Kongresszusban eddig ez a hang ismeretlen volt. Nemhiába jegyzi meg az ismert liberális publicista, Thomas Friedman, bizonyos társadalompolitikai kérdésekben egyetértve Ilhan Omarral, hogy Izrael vonatkozásában Omar trendalapító a helyen, és nagyon nem ért vele egyet ebben. Caroline Glick konzervatív Izrael-szakértő szerint még az is lehetséges, hogy az amerikai Demokrata Párt corbynizálódását – a brit munkáspárti vezér nyílt Izrael-ellenességét és antiszemitizmusát – ő vezeti be az amerikai baloldalon.

PAC, azaz „politikai akcióbizottság” sok dolgozik Washingtonban. Ezek bejegyzett lobbiszervek, ha a magyar állam által busásan megfizetett, de minimális haszonnal dolgozó Connie Mack nem egy az alkonyatba belelovagoló magányos cowboy lenne, hanem egy szervezet élén végezte volna nagyívű munkáját, akkor ő is PAC lett volna.

Na egy ilyen PAC az AIPAC is. Amiről edzett antiszemitának rögtön a cári titkosrendőrség, az Ohrana által konstruált Cion Bölcsei, a New York-i városháza tanácsterme, a Tammanny Hall, egy jó davosi buli vagy a Bilderberg-csoport, a szabadkőművesség, mint olyan, vagy korunk öntudatlanul is Csurka Istvánon iskolázott hazánkfiának szinte óhatatlanul Soros György is eszébe juthat. (Az észbejutás szépséghibája ugyanakkor, hogy Soros György világszerte közismerten rossz viszonyt ápol az izraeli hivatalossággal.)

Amerikának Izrael „NATO-n kívüli szövetségese”, sőt. Az állam alakulásánál persze egyetértően az Egyesült Államok is ott ült az asztalnál, de nem számított kiemeltebb szövetségesnek, mint mondjuk az új állam fegyvereinek zömét szállító Csehszlovákia. 1956-ban, a szuezi-háborúban Izrael aktív szövetségesei Nagy-Britannia és Franciaország, az oldschool gyarmatosítók voltak, míg az USA tiltakozott az akció ellen.

Amerika és Izrael szövetsége a hatvanas években erősödött, és a hatnapos háború (1967) után vált mindkét ország külpolitikai alapelvévé. Közös védelmi-itechnológiai fejlesztések, hadgyakorlatok, komoly összegű katonai segélyek jellemzik ezt a viszonyt, még olyan kémügyek sem tudták megingatni, mint Amos Pollard Amerikában működő izraeli kém ügye a múltban, vagy a kínaiakkal közös technológiai fejlesztés éppen szóban forgó ügye a haifai kikötőben.

Inside AIPAC And The Pro-Israel Lobby | Direct From With Dena Takruri – AJ+

Watch More Direct From With Dena Takruri: http://ajplus.co/directfromdena AJ+’s Dena Takruri went to AIPAC and, well, had a lot to say when she came back. Subscribe for more videos: http://www.youtube.com/channel/UCV3Nm… Like us on Facebook: https://www.facebook.com/ajplusenglish Download the AJ+ app at http://www.ajplus.net/ Follow us on Twitter: https://twitter.com/ajplus

Az Izraellel kötött szövetségnek bal-, és jobboldali, demokrata és republikánus barátai egyaránt vannak. A demokrata oldalhoz tartozik nagy többségében az amerikai akadémiai világ, a judaizmushoz intellektuálisan, érzemileg kötődő zsidó-amerikaiak jelentős része, de ne gondoljuk, hogy az érzelmi Izrael-barátság afféle „zsidó ügy”: a republikánus oldalt erősítő karizmatikus keresztény egyházak, melyek dandárja az amerikai Délen és Középnyugaton virágzik, eltökélt  Izrael-barátságukban verik a demokratákat.

A republikánusok szélsőségeseinek támogatói között is feltűnnek olyan roppant gazdag (zsidó) üzletemberek, mint a Koch fivérek vagy Rebekkah Mercer, akik sokat tettek Trump megválasztásáért, de a tömegeket a keresztény teleevangelisták hívei adják.

Valószínűleg a demokraták elkötelezettségének réseit vette észre Ilhan Omar, és tematizálta a két ország viszonyát, vette támadásai célpontjául az AIPAC-et, mely véleménye szerint politikusokat fizet le Izrael érdekében hozott szavazatokért. Hogy ezt Ilhan Omar „jó amerikaiként” teszi-e, vagy egy vagy több külhatalom érdekében, azt ma még nem tudjuk, de abban biztosak lehetünk, hogy több, szakszerűbb és rámenősebb ügynökség vizsgálja ezt a kérdést a Nyájas Olvasó olvasásának pillanataiban is, mint mondjuk Demeter Márta honleánytalansági ügyét. Arról már nem is beszélve, hogy a folttalan Trump elnök is lemondásra szólította fel, és az izraeli hivatalosság is szoros érdeklődéssel figyeli tevékenységét.

Democratic Rep. Ilhan Omar ignites anti-Semitic controversy

Rep. Ilhan Omar (D-MN) faces backlash after suggesting Republican support of Israel is fueled by donations from the American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), a prominent pro-Israel group. #CNN #News

Liberális oldalról nem csak elutasítás és megbotránkozás övezi Omar munkásságát, a sokszoros Pulitzer-díjas Friedmanhez hasonlóan a The New York Times-ban írja Michelle Goldberg azt, hogy Ilhan Omar világképében ős-antiszemita toposzok állják körbe a sámántüzet, olyanok, hogy a zsidóknak okkult-jellegű hatalmukban áll világesemények ellenőrzés alatt tartása; hogy kifosztják a szerencsétlan árjákat; hogy a diaszpórában nem lojálisak az országhoz, ahol élnek. Goldberg azt írja: „Omar tökéletesen életrevaló kritikája Izraellel és az őt támogató erős amerikai lobbycsoporttal szemben előhozta ezeket a toposzokat”.

A Times publicistája jobban megretten attól furortól, ami ezután Omart érte – a Capitoliumban egy ideiglenesen kihelyezett plakát Omart 9/11-hez, a World Trade Centert lebontó öngyilkos merénylőkhöz méri, az antiszemitizmus mértékegysége lett, miközben a cikk szerzője szerint átlag-republikánusok sokkal rosszabb antiszemita bigottériáról tesznek nap-mint-nap tanubizonyságot. Példának hozza fel Trump elnököt, akinek egy ideig még tanácsadója is lehetett a brit-magyar Gorka Sebestyén, aki az elnöki beiktatáson egy „náci-szövetséges magyar csoport kitűzőjét” viselve jelent meg.

Tény, Ilhan Omar nem az a feltétel nélkül szerethető cukiság, mint Kafi, egy másik szomáli menekültlány Zurbó Dorottya dokumentumfilmjében, a Könnyű leckékben, aki megtanult magyarul, pedig Svédországba is mehetett volna, ráadásul kikeresztelkedett és ma már egyetemista a Pázmányon és a CEU portása. Működését és a rá adott reakciókat is érdemes figyelni.

Könnyű leckék / hivatalos trailer (12)

Könnyű leckék / Zurbó Dorottya filmje október 11-től a mozikban (12) A Könnyű leckék egy tizenhét éves szomáliai menekült lány magyarországi beilleszkedésének története. Kafia két évvel ezelőtt egyedül érkezett hazánkba, azóta egy budapesti gyermekotthonban lakik és készül a magyar középiskolai érettségire.

Megosztás