Világtérkép

Kíváncsiságunk határtalan. Az Átlátszó külpolitikai blogja: hírek, elemzések és tudósítások a nagyvilágból és a szomszédból, a teljesség igénye nélkül.

vageszblog

Közelgő EP-választások – vajon mi jót forgatnak fejükben az orosz hackerek?

Hogy 2016-ban beavatkoztak a Brexit népszavazásba és az amerikai elnökválasztásba, az tudott. Hogy április 8-án tavaly Magyarországon mit csináltak este nyolc és tizenegy között, azt nem tudjuk. Hogy májusban az Európai Unió mind a 27 államában választás lesz, és ebben is van orosz érdek, azt is tudjuk. Mi az, amit nem tudunk?

Fizess elő az Átlátszóra!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat egyszeri adománnyal vagy havi előfizetéssel!

Seattle-ben, a központban jelentette be a Microsoft, hogy észleléseik szerint az amerikai elnökválasztás idején, a Demokrata Párt konvenciójának környékén már megismert Fancy Bear nevű, szakértői vélemények szerint titkosszolgálati kötődésű orosz hackercsoport európai civilszervezeteket támadott meg a májusi választásra készülve. A támadás szakértők szerint szélesebb körű online attak melynek célja, hogy az orosz elnök, V.V. Putyin európai ellenfeleit lehetetlenítse el. Tom Burt, a Microsoft alelnöke blogposztjában arról ír, hogy több, mint 100 mailcímet megtámadtak. A Politico szerint a májusi lesz Európa leginkább hackelhető, és orosz szempontból hackelendő választása.

Mint ismeretes, az amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozást vizsgáló Mueller-bizottság munkássága nyomán tavaly vádat emeltek 12 orosz ügynök ellen, akik a Clinton-kampányt hackelték. Utóbbit az oroszok tagadták, a 12 vádlottat nem adták ki. Ugyancsak a Fancy Bear orosz cyberbanditái álltak az amerikai republikánus agytrösztök elleni támadások mögött, mely intézetek Trump időközi választás előtti magatartását kritizálták, főként a tavaly nyári helsinki csúcson előadott performanszát Putyinnal.

A támadott republikánus személyiségek között volt a néhai John McCain szenátor, Mitt Romney volt elnökjelölt és még H.R. McMaster tábornok, akkori nemzetbiztonsági főtanácsadó is. A Microsoft közleménye szerint a fenyegetések felderítésén dolgozó MSTIC és a digitális bűnügyi csoportjuk, a DCU figyelt fel a gyanús mozgásokra. A most észlelten megtámadott civilszervezetek között volt a German Marshall Fund of the United States, az Aspen Institute, és a Külügyi Kapcsolatok Német Tanácsa.

Az eszköz: spear phishing (adathalászat), a Microsoft szerint ugyanis szeptember és december között 104 email-fiókot törtek fel az orosz hackerek a már ismert módszereikkel – vagyis kamu bejelentkezőoldalakra terelt felhasználóktól megszerzett hozzáférési kódokkal. Ez egy „folyamatban lévő támadás” része, ezért a Microsoft úgy döntött, hogy egyelőre 12 európai ország, akik megfelelő technológiával rendelkeznek az általuk fejlesztett AccountGuard használatához, üstöllést megkapják a programot.

Nyilvánvalóan az Unió magállamairól van szó, Magyarország nincs benne, és ha Microsoft lennénk, nem is adnánk, mert a magyar kormánytól nyilvánvalóan minden kiszivárog az oroszokhoz.

A megtámadott German Marshall Fund egyébként a nyugatnémet kormány által alapított, az európai-amerikai viszonyokat ápoló és javító civilszervezet, mellyel a nyugatnémet kormány a háború utáni Marshall-segélyt kívánta viszonozni. A támadás tényére a GMF közleményt adott ki, mely szerint „minden, amit szervezetként teszünk, a szakpolitikák kutatásától a civiltársadalom erősítéséig, azzal a céllal történik, hogy erősítsük a demokratikus értékeket. E közlemény emlékeztetőül szolgál, hogy a támadás ezen értékek ellen valós és szűnni nem akaró.”

Legkésőbb 2013 óta a legtöbb orosz cybertámadás Ukrajna ellen irányul, az egész ország orosz kíberháborús laboratóriummá és terepasztallá lett. Nyilvánvaló, hogy az európai védekezésnek és ellencsapásnak a Microsoft segítsége mellett az ukrán tapasztalatokat is be kell építenie stratégiájába és taktikájába.

Az európai liberálisok, az ALDE vezetője, Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök sokak által követett Facebook-bejegyzésben ezt írta: „Ez egy súlyosan aggasztó fejlemény, mely az Európai Uniós kormányok figyelméért kiállt. Putyin hackertámadást indított annak idején Trump érdekében; ezt ismétli meg az európai választások előtt is? Ha ez beigazolódik, akkor ez támadás demokráciáink ellen, amire erős választ kell adnunk.”

A magyar médiában eddig csak szórványos híradások jelentek meg a folyamatos történésekről, és ne is várjuk, hogy a közszolgálati híradásokból sokkal többet tudhatunk meg az esetekről. Mivel a magyar közszolgálatiság jóideje orosz járzsalagon működik, érdemesebb a következő három hónapban a megbízható nyugati sajtóra támaszkodni az ügyben.

Az elmúlt évtized hibridháborújának következő lépése ismét Amerikában fog megtörténni: Donald Trump, aki minden oroszok cárjának kegyelméből az Egyesült Államok elnöke, jól ismert vazallusa, a National Enquirer c. bulvárlapot működtető David Pecker segítségével támadást intézett Jeff Bezos, az Amazon elnöke (akit ma a világ leggazdagabb emberének tartanak) ellen. A párkapcsolati válságba került Bezos új kedvese Lauren Sanchez, a Fox televízió volt műsorvezetője, akinek sexting (genitáliáról készült) képeket küldött, de Pecker emberei ezt meghackelték és publikálták.

A nyilvánvaló hadüzenetre Bezos nemzetbiztonságilag sokkal jelentősebb válasszal él: bejelentette, hogy drónflottája segítségével a jövő héten az összes amerikai háztartásba (az Egyesült Államok lakossága kb. 330 millió fő) el fogja jutattni a Mueller-bizottság jelentését. Ami több dolgot is jelent: 1.) Lezárult a vizsgálat és elkészült a jelentés, amiről a jövő héten tudomásunk lesz. 2.) Bezos sem szarral gurigázik, ha arról van szó. És egy harmadik megjegyzés, már csak a történeti összevetés végett is: Richard Milhous Nixon hasonló esetben lemondott 1974. augusztus 9-én.

Címlapkép: The Hacker News

Megosztás