Világtérkép

Kíváncsiságunk határtalan. Az Átlátszó külpolitikai blogja: hírek, elemzések és tudósítások a nagyvilágból és a szomszédból, a teljesség igénye nélkül.

vageszblog

Semmis a vádalku az orosz beavatkozás ügyében – Mueller mégis vádolja Manafortot; Cohen vallomást tett

Robert Mueller, a 2016-os elnökválasztásba történt orosz beavatkozás kivizsgálását vezető különleges ügyész bejelentette, hogy Paul Manafort – az oroszbarát Viktor Janukovics volt ukrán elnök volt tanácsadója, a Trump-kampány volt kampányfőnöke – megállapodásuk, a vádalku ellenére hazudott. Manafort két éve, mielőtt kampányfőnök lett, Londonban, az ecuadori követségen találkozott Julian Assange-dzsal, a WikiLeaks főnökével. A vizsgálatról eddig kiszivárgott részletek alapján arra Muellernek már van bizonyítéka, hogy Trump kampányának egy másik kulcsfigurája, Roger Stone egyeztetett Assange-dzsal a szivárogtatásokról.  Őket egy Jerome Corsi nevű közvetítő hozta össze. Trump személyi fixere is vallott.

Az elmúlt két hónapban Robert Mueller III eltűnt a nyilvánosság elől. Három héttel ezelőttig gondolhatta volna az ember, hogy nem akar politikai támadási felületet nyújtani azzal, hogy a midterm választások előtt bolygatja a kedélyeket. De annak november 6-án vége lett, kis és nem teljeskörű győzelem az anti-Trump tábornak, ami nyilván a különleges ügyészt is elgondolkodtatta.

Aztán a hét közepén megjelent egy hír, Mueller hazugsággal vádolja a szeptemberben vádalkut kötött Manafortot.

Hogy Manafort hazudhat, az nem új: képes rá, mindig is az volt. A kérdés, miért hazudik? Direkte, stupidériából, jól vagy rosszul tételezett önvédelemből? Kapott jelzéseket? Sokan üzengetnek? Lassan szájszélig ér a fekália? Túl sok a kérdés Konstatin Kilimnikről, a GRU ezredeséről, akivel kapcsolatban állt?

Az egyik feltételezés, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke üzenhetett neki: kussoljon, vagy hazudja át magát az igazságig, ami ugye semmi más nem lehet, mint az elnöki ártatlanság a vád tárgyává tett dolgok vonatkozásában.

Manafort 69 éves, egy legalább tízéves börtönbüntetés legalábbis akadályokat gördítene a boldog nagypapaként történő visszavonulás útjába. Az elnök tehát e szerint az elmélet szerint azt üzente, hogy „kussolj, hazudj, és ha elítélnek, én kimentelek különleges elnöki jogosítványommal”.  Ez az elgondolás viszont akkora lóláb, hogy Trump sem kockáztatná, lehet hogy még a republikánus Szenátus egy része is támogatná az impeachmentet.

A másik feltételezés szerint Manafort valójában börtönbe akar kerülni, hiszen a börtön az a hely, ahol elzártan és takaréklángon lehet létezni fegyveres őrizet mellett, és ez a fegyveres őrizet meg is védi a bentlakót mindenféle támadásoktól. Ilyen támadás például érkezhet külföldről, Oroszországból, Csecsenföldről, Ukrajnából, ahol Manafort elég hosszú időt töltött mindenféle gyanús pofák társaságában.

Manafort Putyinnak is kényelmetlen lehet, aki most amúgy is a kapkodós fázisában van, csapkod, mint hal a szatyorban, hol ukrán hajókat leckéztet a Kercsi-szorosnál, hol a mellét veri, hogy szuperúj atomfegyvere van, hol összeszarja magát egy nagystílű norvég-amerikai NATO-hadgyakorlattól az Északi-tengeren. Hol meg maga tart ilyet Eurázsiában, a kínai elvtársakkal közösen, ami csak táplálja a feltételezést, hogy a nagy Oroszország vezetője csak a kínaiak bábja, „vidd el a figyelmet haver, pattogj egy kicsit öcskös”, addig mi a kulisszák takarásában meghaladjuk az Egyesült Államok elsőségét gazdaságilag, esetleg katonailag is.

Tehát hogy Putyin is vár, mikor int Xi Jinping, mikor lehet a kasszához fáradni.

A november 6-i midterm választás után Mueller bejelentette, hogy nekikezdett csapatával a végső jelentése megszövegezésének. Trump időközben írásban megküldte válaszát Mueller kérdéseire – talán ezért is volt a hosszú szünet, hogy el ne ijesszék az elnököt attól, hogy számonkérhető írásos vallomása legyen. Januártól lesz új Képviselőház, demokrata többséggel, vélhetően ők akarnának  majd valamit kezdeni a jelentéssel.

Amikoris azt mondja magában az ember, hogy jó, majd holnap még átnézem ezt a posztot, aztán csak körbenéz és omlani kezd a fal: Michael D. Cohen, Donald Trump személyi ügyvédje és fixere vádalkuja értelmében vallomást tett a Mueller-bizottság előtt.

Emondása szerint Trump harmincéves álma, hogy Trump Towert építsen Moszkvában. A tárgyalásokon Cohen szerint szó esett arról, hogy a penthouse, a legfelső szint luxuslakása legyen Vlagyimir Putyiné (circa 50 millió dollár).

„Az ötlet az volt, hogy így 250 millióval többért adhatjuk el a többi lakást, mert minden oligarcha megőrül majd, hogy Putyinnal egy házban lakjon.”

Ezzel kapcsolatban hazudott Cohen kongresszusi meghallgatáson, és Mueller ezzel fogta satuba. Úgy tűnik Muellernek bizonyítéka van arra, hogy Trumpnak a kapitányaival (Roger Stone, Manafort, George Papadopulous, Carter Page), akik az orosz és a WikiLeaks-es kapcsolatokat ápolták, szoros kapcsolata volt.

A közeli napokban fejlemények várhatóak, Hollywoodban pedig már nyilván sokan gyúrnak a forgatókönyvre. Személy szerint Aaron Sorkint, Trump háttérben néha felbukkanó karakterének szerepére pedig Florin Piersic veterán román színészt  javaslom. És nem baj, hogy nem tud angolul.

Címlapkép: Donald Trump amerikai elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a washingtoni Fehér Ház kertjében 2018. november 26-án. Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik.

Megosztás