Világtérkép

Kíváncsiságunk határtalan. Az Átlátszó külpolitikai blogja: hírek, elemzések és tudósítások a nagyvilágból és a szomszédból, a teljesség igénye nélkül.

vageszblog

Make America Sane Again – Vivek Ramaswamy, az új republikánus esély a legfelsőbb pozícióért Amerikában

Donald Trump a négy vádemelés ellenére erőnyerőnek látszik a 2024-es elnökválasztás előválasztásának republikánus oldalán. Akár még a letöltendő szabadságvesztésből is. Eddigi legkomolyabb kihívójának a floridai kormányzó Ron DeSantis látszott – őt az amerikai média joggal Trump-klónnak tartja, akinek fő érdeme, hogy nem ő Donald Trump –, de az ő támogatottsága nagyon lecsökkent és továbbra is csökkenőben van. A 16-ban győztes trumpi jelszót (Make America Great Again – Tegyük Naggyá Amerikát Megint; mindközönségesen: MAGA) Vivek Ramaswamy fordította ki az elmúlt hetekben: Make America Sane Again – Tegyük Normálissá Amerikát Megint. Kérdés: mennyire?

Donald Trump 1946-os születésű, klasszikus baby boomer, 78 éves lesz az elnökválasztás idején. Nála már csak valószínű ellenfele, Joe Biden öregebb – ő már betöltötte a nyolcvanat és a következő őt évben sem lesz fiatalabb. Mindketten fehérek, angolszászok, Trump mind e mellé protestáns is (WASP), Biden ír és katolikus, de ez az ötvenes évek és a Kennedy-klán óta rendben van Amerikában. Két nagy törzs, kulturkaempfer politikai csoport, mondjuk ki: párt – bár ez nagyon mást jelent itt és ott – képviselői, és történelmileg módosult dolgok ezek a kötődések. (Mondaná ma Trumpra bármely épeszű, hogy Abraham Lincoln örököse, Bidenra, vagy elődjére, Obamára bárki, hogy a déli, rabszolgatartó gyökerű politikai-kulturális szövetség reprezentánsa?)

Joe Biden inkumbens elnök, és inkumbens elnöknek ritka az esélyes kihívója, most sincs ez másként, hacsak a már emlegetett Kennedy-klán elfajult mai ágát képviselő Robert Fitzgerald Kennedy jr-t, a környezetvédő bio-ügyvédből lett vírustagadó összeesküvéselmélet-hívőt nem vesszük, aki könnyen elképzelhetően alufólia-sisakban megy majd az előválasztási tévévitákra.

Republikánuséknál – G.O.P. – Grand Ole Party – továbbra is az a Trump-vallás hódít, amely 2021. január 6-án felkelésével nem csak alkotmányos válságba, büntetőjogi unikalitásba sodorta Amerikát – soha nem fordult még elő, hogy egy választást veszített elnök zavargásokat támogasson –, de kis híján újabb polgárháború is lett a dologból, s példátlan módon négy vádemelési stádiumban lévő büntetőeljárás is zajlik – a legkeményebb a georgiai szavazathamisítási ügy – az Egyesült Államok 45. elnöke ellen. A csüccs, a szövetségi büntetés-végrehajtási intézményben történő guggolás, sőt, a guggoló kampány sem kizárt.

Vivek Ganapathy Ramaswamy 1985-ös születésű, jövőre is még csak 39 éves lesz, gyógyszerészeti mérnök és vállalkozó, a Harvardon diplomázott biológia szakágon és a Yale-en szerzett jogi diplomát. A Kentucky állambéli Cincinattiban született, indiai bevándorlók gyermeke és az angolszász politikának azon alirányzatába tartozik, ahol a politikai aktor, egyfajta új nóvumként, hindu vallású – Dayton, Ohióban járt hindu templomba –, mint a jelenlegi amerikai alelnök, Kamala Harris, vagy a tengerészgyalogság volt őrnagynője, az Irakot és Afganisztánt is fegyveres minőségben megjárt hawaii képviselő, Tulsie Gabbard. Ők ketten demokraták.

Az új brit tory miniszterelnök, Rishi Sunak és a jelenleg harmadik helyen álló Vivek Ramaswamy viszont konzervatívok. Ramaswamy jön föl, mint az olaj, e heti nyilatkozata szerint úgy akar kormányozni, ahogy Elon Musk a cégeit viszi. Ez nem annyira nagy mondás, ha csak a Twitter-X jelenlegi gazdasági helyzetére figyelmezünk, de ténykérdés, hogy Musk, a dél-afrikai Citizen Kane formátumos gazdasági aktor és vizionárius, még ha olykor hülye is. Ennek a mondásnak látszik az eredménye, a korábban nyílt sisakos DeSantis-támogató Tesla-főnök Musk mintha megkezdte volna a biotech-vezérből lett konzervatív reménység Ramaswamy támogatását.

Ramaswamy anti-woke aktivistaként ütötte fel a fejét, mint egy amerikai Orbán Balázs. Nemzeti identitás-válságot vizionál Amerikában, melyeket olyan szekuláris vallások fémjeleznek, mint a woke, a cancel culture, a klímakatasztrofizmus, a gender ideológia és a gyurcsányizmus. (Utóbbi nem biztos, hogy benne van az első száz veszélyben a szemében.)

A csávó áprilisban a Forbes szerint 630 millió dollárt ért, ma többre tartják, megérheti már az egymilliárdot is. Ellenzője a túlzott környezeti, szociális és korporatív szabályozási kérdéseknek – utóbbira befektetési alapot is hozott létre, olyan ismert konzervatív Szilikon Völgylakókkal, mint például a PayPal-alapító Peter Thiel –, és Ramaswamy még egyetemista korában nyilatkozott úgy a Harvard Crimson-nak, hogy ő ellentmondó alkat, aki imád vitázni. Írt publicisztikát az elveiről és politikai gyakorlatáról a Boston Globe-nak – amit, meglepő módon, lehozott később a New York Times is.

Ramaswamy 2004-ben a Libertárius Párt jelöltjére szavazott, majd kihagyta a politikai részvétel lehetőségét 2008-16-ig, majd bejelentkezett szavazónak az ohiói Franklin megyében pártsemlegesként, amikor még adományozott mindkét pártnak, a demokratáknak és a republikánusoknak is, ám 2020 és ’23 között 30,000 dollárral támogatta a Republikánus Párt ohiói tagszervezetét. Folyó év február 21-én a Tucker Carlson Tonight műsorában jelentette be, hogy elindul a republikánus elnökjelöltségért, húsz évre visszamenően nyilvánossá tette az adóbevallását.

Sajtóhírek szerint szerkesztőt vett fel, hogy editálja a Wikipedia oldalát, melyben szerepel, hogy posztgraduális egyetemista korában kedvezményezettje volt a Paul & Daisy Soros Fellowship for New Americans ösztöndíjprogramjának, mely bevándorlókat és bevándorlók gyermekeit segíti oktatási és társadalmi beilleszkedési kérdésekben. Ez ugye nem a hazánkban is széles körben rettegett Soros Alapítvány – az idei évig Soros György, majd fia, Alex Soros főségével.

(Alex Soros a napokban vágta vissza az Open Society Institute-ok Európai Unióbeli tevékenységének finanszírozását, a roma programok támogatásának kivételével, mely Magyarországon roppant nehéz helyzetbe hozta a civil szervezetek dandárját. Annyira, hogy az emlegetett orbánista Orbán Balázs anti-woke tanácsadó és MCC-főnök viccesen az utolsó szovjet katona, Silov tábornok 1991-es távozásához hasonlított azt. Haha. Alex Soros egyébként Amerikára és Afrikára kíván koncentrálni.)

A Paul & Daisy Soros Fellowship for New Americans Soros György bátyjának és sógornőjének alapítványa, a már említett célokkal, korántsem olyan sátáni hírrel a konzervatív összeesküvés-hívek szemében, mint „a” Soros, de azért a névazonosság az névazonosság, és Alabamától Texason át Wyomingig kinek van kedve filantróp közép-európai családtörténetekbe bonyolódni egy elnökválasztási kampány során?

Ramaswamy próbál a keresztény jobboldal, és a trumpiánus evengelista-karizmatikusok kedvébe járni, hindu létére egyistenhívőnek mondja magát és a zsidó-keresztény kultúrgyökereket emleget. Rokonai szerint folyékonyan beszél anyanyelvén, tamilul, és ért mayalalam nyelven, mely szülei indiai államának, Keralának a hivatalos nyelve. Határozottan és egyértelműen „amerikai nacionalistának” mondja magát, közvetlen ellenfelét, Ron DeSantist sűrűn és szívesen támadja, de tartózkodik egyelőre Trump direkt bírálatától. (Hátha ő magától is kiesik, mert mégsem engedi az Alkotmány-értelmezés a börtönből kampányolást, addig meg minek tengelyt akasztani?)

Ha az az érdekes helyzet állna elő egy év múlva, hogy Joe Biden mégsem indul valamilyen objektív oknál fogva, de késő lenne már ahhoz, hogy a demokratáknál valaki, a Bernie Sanders-párti progresszívek szívének kedves jelölt álljon elő – a Squad, a militáns progresszívek vezéralakja, Alexandria Ocasio-Cortez például a 34 évével még túl fiatalnak tűnik, hiába látványos és hiába szereti a kamera –, a progresszíveknek és a moderált demokratáknak is elfogadhatónak látszó Elizabeth Warren Massachussetts-i szenátor jellegű potenciális jelölteknek pedig túl késő lenne, akkor nem lenne más esély, mint Kamala Harris elnökjelöltsége.

A mostani alelnök a 2020-as kampányban igen jól teljesített, indiai és karibi fekete származék, zsidó férjjel, de alelnöki tevékenysége, és főleg láthatósága hagyja maga mögött a kívánnivalót erősen. De az alelnök az alelnök, Biden is Obama alelnöke volt, és Bush sr is Reagané, Ford Nixoné, Johnson Kennedyé. És két hindu csatázhatna az elnökségért, s Krishna kék teste épp úgy előkerülhetne, mint Krisztus sebei, vagy az Egyiptomból Mózes által kivezetett zsidók.

És mindezt milyen ironikus mosollyal szemlélhetné Rishi Sunak tory miniszterelnök a Downing street 10-ből, Londonból!

Vágvölgyi B. András

Címlapfotó: Vivek Ramaswamy / Facebook

Megosztás