Világtérkép

Kíváncsiságunk határtalan. Az Átlátszó külpolitikai blogja: hírek, elemzések és tudósítások a nagyvilágból és a szomszédból, a teljesség igénye nélkül.

vageszblog

A valkürök kilovaglása – zsoldosvész a Donbaszban, túlélheti-e a Wagner Csoport az ukrán csapást?

A Wagner Csoport úgy Putyin zsoldoshadserege, ahogy a Szürke Farkasok nevű motorkerékpáros banda a Goj Motorosai. Utóbbi nyugati szárnyának vezetője egy szlovák férfi, aki egy érdekes európai uniós jogi dilemmát is felvet. Előbbi viszont a napokban súlyos veszteséget szenvedett Ukrajnában, egyes hírek szerint még a „Putyin szakácsának” nevezett Jevgenyij Prigozsin, a Wagner Csoport mentora és menedzsere is az áldozatok között lehet. Az utóbbi eredmény nem következhetett volna be az amerikai távolsági okos-rakétatüzérségi eszköz, a HIMARS ukrán használata nélkül. 

A Wagner Csoport (Группа Вагнера) orosz állami terrorszervezet, mely Putyin orosz elnök állami kalózpolitikájának fontos oszlopa. A Csoport „tulajdonosának” tartott Prigozsin – aki fiatalkorában rablásért és csalásért kilenc évre ítélt a szovjet bíróság, szabadulása után hotdog árusként működött, majd a korai orosz újkapitalizmus gasztronómiai oligarchát csinált belőle – mellett fontos vezetője, alapítója Dimitrij Utkin alezredes, a csecsen háborúk veteránja, aki a testét fedő náci tetoválásokról és Richard Wagner zenéjének szeretetéről ismert, és ez a szeretet lett a csoport névadója; illetve Konstantin Pikalov ezredes, az afrikai operatív műveletek parancsnoka.

2014-ben, a Krím orosz megszállása idején alakultak, az alakulás a Kreml félrenézésével, majd segítségével történt, becsatornázódtak, Putyin magánhadseregének is mondják a PMC-t (Private Military Company), a GRU (orosz katonai titkosszolgálat) kinyújtott karjának. Utkin a Specnaztól történt leszerelése után a Hongkongban alapított Szláv Alakulat nevű zsoldos zászlóalj vezetője lett, az Arab Tavasz bukása utáni közel-keleti színtereken, elsősorban Szíriában, de ekkor még a csoporttagokat Oroszországban „illegális zsoldostevékenység” miatt vegzáltak a hatóságok, mert az orosz törvények szerint elvben tilos a zsoldostevékenység, ám mégis sikerült kiegyezniük a hatóságokkal és Putyin nemhivatalos vérfarkasai lettek az akkor választott Wagner Csoport néven.

Ukrajnán kívül a Csoport az egykor vagy 35 háborúzó féllel terhelt Szíriában, a szétesőfélben lévő Líbiában, a polgárháborús nyugat-afrikai Maliban – ahol pont a napokban fejeződött be a francia hadsereg sikertelen szerepvállalása –, és a hajdani emberevő Bokassa császárról elhíresült, ám ismét republikánus Közép-Afrikai Köztársaságban számottevő. Afrikában Wagnerék maffiaszerűen működnek, az említett országok mellett Madagaszkárban és Mozambikban, Szudánban, stb, de ott is az orosz birodalmi érdekek szem előtt tartásával.

Működésükbe a háborús bűncselekmények éppúgy beleférnek, mint a rablás és fosztogatás, ismert egy szíriai eset, mikor egy Wagner alkalmazott kanállal szedte ki vallatottja szemét. Szíriában a véreskezű Basír el-Asszad diktátort támogató Wagner zsoldosok direkt összeütközésbe kerültek az Egyesült Államok hadseregével, de az amerikaiak leverték őket, mint vak a poharat.

2014-ben a Krímben még „kis zöld embereknek” hívták a Wagner munkatársait, akik harcoltak az ukrán erőkkel, és megfélemlíteni igyekeztek az ukrán és tatár lakosságot. Az idén februári ukrajnai „különleges katonai akcióban” a Wagner emberei ukrán vezetők likvidálására kaptak megbízást mintegy 400-an, de a felső vezetés vonatkozásában – elsősorban Zelenszkij elnök és Vitalij Klicskó ökölvívóből lett kijevi polgármester volt a cél – sikertelenség övezte vállalkozásaikat. Ugyanakkor Kadirov csecsenjei mellett jelenlétük egyfajta pszichológiai hadviselés is, a Csoport különös brutalitása lélektani fegyverként is működik az ukrán polgári lakosság és fegyveres erők ellenében.

A Wagner Csoport cégbejegyzése állítólag Argentínában történt meg, irodáik vannak Szentpéterváron és Hongkongban, alaptáboruk és kiképző bázisuk a dél-oroszországi Krasznodár környékén. Afrikai szerepvállalásuk 2019 óta nő, Utkin alezredes ekkor Valerij Zaharov hivatalos orosz biztonságpolitikai tanácsadó társaságában látogatott a Közép-afrikai Köztársaságba, majd a korábban az orosz hadsereg rettegett 99795  alakulatában szolgált Pikalov ezredes vette át tőle az afrikai operatív műveletek irányítását. (Több forrás szerint azért, mert Utkint megölték, de ez nem bizonyított.)

Pikalov alakulata a Pétervár környéki Sztorozsevó faluban állomásozik, egyik fő feladata a nukleáris fegyverek hatásának tanulmányozása az élő organizmusokra. 2014 őszén egy csapat kozákkal részt vett a bosznia-hercegovinai ún. Szerb Köztársaság választásában az ellenzék megfélemlítésében, a mostani elnök és Vučić-, és Orbán-barát Milorad Dodik érdekében. 2014-17 között Pikalov az ukrán határ közelében és a donbaszi szakadárok környékén vétette észre magát, de arra is maradt ideje, hogy 2016-ban Kreml-párti képviselőjelöltként induljon egy Pétervár környéki választókerületben.

2017 októberében az ukrán titkosszolgálat, az SZBU állítása szerint legalább negyven ukrán állampolgár harcolt a Wagner Csoport zsoldosaival, a többiek oroszok voltak; mára ez úgy módosult, hogy a zsoldosbrigád katonái között szír és líbiai, valamint örmény, kazah és moldáv  illetőségű fegyveresek is működnek a Donbaszban és Dél-Ukrajnában. Ahogy a nemzetközi katonai források mondják,  a Wagner Csoport akcióiban napi szinten követ el háborús bűnöket.

Prigozsin feladatköre volt a Brexit, a 2016-os amerikai elnökválasztás során a Pétervár melletti Oligno trollfarmjának működtetése is, tehát a „szakács” feladatköre még a zsoldostevékenységnél is kiterjedtebb volt. Érdekesség ugyanakkor, hogy Eric Prince, az amerikai veteránokból álló zsoldoskommandó, a trumpista  Blackwater vezetője katonai segítséget nyujtott a Wagner Csoportnak a The Intercept szerint Líbiában és Szíriában, és 2021 áprilisában a PMC tevékenysége már Zimbabwe, Angola, Guinea, Guinea Bissau, és valószínűleg a Kongói Demokratikus Köztársaság és Venezuela területére is kiterjedt.

A Novaja Gazeta megszerezte a „Putyin szakácsához” köthető magánrepülőgépek útvonalait

Jevgenyij Prigozin üzletember, az orosz elnök barátja. Gyanús ügyei vannak Szudánban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Csehországban is – repülőgépeinek mozgása…

Prigozsin, Putyin személyes takarítója afrikai gyémánt-, és olajkoncessziókat intézett, más félhivatalos és egészen hivataltalan orosz érdekeket képviselt a gazdaság frontján éppúgy, mint a merényleletek és a konkrét harci cselekmények frontján.

A kelet-ukrajnai Popaszna (Luhanszk megye) környékén pár napja egy HIMARS támadás érte a Wagner Csoport itteni főhadiszállását, épp abban az időpontban, mikor a putyinszakács Prigozsin arra járt. A támadás a konfliktusban különösen aktív brit titkosszolgálati jelentések szerint több, mint száz zsoldossal végzett és még nem tudni, hogy Prigozsin a precíziós tüzérségi rakétatámadás áldozatai között van-e. A célpont beazonosításában komoly szerepe volt egy felelőtlenül posztolgató putyinista hadibloggernek, aki felismerhető képet publikált a bázisról a közösségi médiában.

Az Ukrajnában harcoló mintegy 5000-10,000 Wagner-zsoldosnak valamint Ramzan Kadirov csecsen „elnök” szabadcsapatainak nagy előnye még orosz szempontból, hogy veszteségeiket nem kell háborús veszteségként bejelenteni, hiszen ők hivatalosan nem részei az orosz hadigépezetnek, így az elhalálozási statisztikákban is számottevő a szerepük.

Megnőtt viszont az utóbbi időben a megszállt területeken a partizán-aktivitás, mintegy a wagneriták ellenpólusaként. A melitopoli és egyéb gerillák, akiknek ugyan amerikai veteránok is vannak a kiképzőik között, de mégis a szovjet partizánok ősöreg taktikáit és stratégiáját harcolják. Ez a taktika és stratégia igenmód hatékony, legyen szabad csak Elem Klimov Jöjj és láss! c. zsenifilmjét, vagy az odesszai zsidó gengszterek áldásos tevékenységét észbe idézni, akik a megszállás első hetében felrobbantották a román hadtestparancsnokságot. (Kérdés az is persze, hogy a magyar haderővezetés elgondolkodik-e partizánvadász alakulatok küldésén, mint 1941-ben, csak ezúttal az oroszok oldalán?)

A Wagner a szürke zónában működik, a transzparencia teljes hiányában – mondja Sorcha MacLeod az ENSZ zsoldosaktivitással foglalkozó munkabizottságának vezetője, mert ebben a struktúrában el lehet tagadni az orosz érdekekért nem éppen a genfi konvenció értelmében folytatott hadviselést. Le lehet tagadni a csillagot is az égről.

Jeremy Fleming, a brit elektronikus hírszerzés igazgatója szerint azért is szeretik a Wagner-zsoldosokat, mert szemben a sorozott állománnyal, nekik konkrét harctéri tapasztalataik és edzettségük van a világból, ráadásul el sem kell számolni velük. Nagy kérdése a Szeverodonyecktól délre eső Popasznában végrehajtott HIMARS-csapásnak, hogy a véres hotdog-árus, Prigozsin a több, mint száz áldozat között van-e? Ha igen, Putyin egy kulcsemberét vesztette el és az egész Wagner Csoport eddigi aktivitása a belső káosz, hatalmi harc miatt kérdésessé válhat.

Vágvölgyi B. András

Címlapfotó forrása: Telegram

Megosztás