Világtérkép

Kíváncsiságunk határtalan. Az Átlátszó külpolitikai blogja: hírek, elemzések és tudósítások a nagyvilágból és a szomszédból, a teljesség igénye nélkül.

vageszblog

Bödőcs for President – Zelenszkij személyében westernhős született

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kryvoj Ryh-i zsidó hivatalnokcsalád sarja, stand up-komikus, sorozatszínész, utóbbi feladatkörében véletlenségből hatalombakerült elnököt is játszott, majd a való életben (in the real world) is elnök lett, Ukrajna elnöke. Ukrajna háborús elnöke. 

Ronald Reagan fő életproblémája az volt, hogy nem ő volt a John Wayne. John Wayne-ról nem csak az tudható, hogy szexi menésével, szűkszavú kommunikációs arzenáljával ő volt Ringo Kid (Stagecoach, 1939. r: John Ford), az ausgesagt western-hős, Clint Eastwood mostohaapja.

John Wayne-t meg akarta öletni Sztálin, mert Joszip Visszarionovics úgy gondolta, Wayne westernhőssége tüzeli az amerikai harci morált Koreában és másutt.

Wayne megúszta, életben maradt, az NKVD ügynökei kudarcot vallottak, Ronnie Reagan viszont úgy gondolkodott, hogy tenni akar a Gonosz Birodalma ellen a való életben is: politikusnak állt, a legnagyobb és leggazdagabb állam, Kalifornia kormányzója lett. Ronald Reagan is játszott egy csomó westernben, mikor még a vadnyugati filmek szakmányban uralták az amerikai gyöngyvásznat A-, és a B-filmek területén is az Eisenhower-érában (1952-60).

John Wayne republikánus volt, Ronnie Reagan is az lett. Megnyerte az 1980-as elnökválasztást az inkumbens demokrata elnök, Jimmy Carter ellenében – aki Irán ügyében teszefoszának bizonyult –, és új irányt szabott a történelemnek. Összebútorozott a Teller Ede bácsival, kiokoskodták az SDI-programot, olyan drága fegyverkezési versenybe hajszolták a Szovjetuniót, amit az csak elveszíteni tudott. El is vesztette, a Szovjetuniónak nevezett szuperhatalom előbb a külső birodalmának mondott búcsút 1989-ben, azután maga a belső birodalom is szétesett 1991 karácsonyára.

Globálajándéknak.

Az orosz imperialisták ezzel nem tudnak megbarátkozni. A lefokozottsággal, a másodrendű birodalommá, föderációvá válással. Putyin orosz imperialista, számomra ez sosem volt kérdés. Emlékszem 1999 szilveszterére, a nagy hóban meditáltam azon, mit jelent a világnak, hogy egy volt KGB-ügynök lett Oroszország elnöke.

Először a szakadár csecsenekre kent, a titkoszolgálatok által végrehajtott népszerűságfokozó tömbházrobbantásokat jelentette. Aztán a második csecsen háborút, aminek a végén kiegyezett egy helyi hadúr/maffiafőnökkel, aki ma is kedvvel és örömmel végzi a piszkosmunkát, legyen szabad ehelyt Borisz Nyemcov népszerű ellenzéki politikus példáját említeni, akit a Moszkva-folyó hídjánál, a Kreml közelében lőttek le. Vagy Anna Politkovszkaja ellenzéki újságírónő esetét, akit a saját lépcsőházában végeztek ki; ugyancsak csecsenek. (Most Zelinszkijre készült lecsapni egy csecsen kommandó, de a legutóbbi hírek szerint az ukrán különleges erők hatástalanították őket.)

Putyin bűnei Grúzia lerohanásával folytatódtak, aztán a Krím, aztán ez a mostani, de ezt mindenki tudja. Amiről hajlamosak vagyunk már megfeledkezni, az a 2016-os amerikai választásokba és a Brexit-szavazásba történt orosz kíberbeavatkozás. Putyin gépezetének szerepe volt abban, hogy Nagy-Británnia kilépett az Európai Unióból, valamint a világ és főleg Amerika nyakára hozta Trumpot.

Putyin, bár cár szeretne lenni, de királynőkre hajaz: I. Erzsébet angol királynőre, aki olyan „állami” kalózokat alkalmazott a londoni akciórádiusz növelésére, mint Sir Francis Drake, akiről átjáró van elnevezve az Antarktisz és Argentina/Chile között és az például nem pont esik közel a Westminsterhez. Vagy Viktória királynő, aki kedvvel és buzgalommal kolonializált, Putyinnal szemben az a különbség, hogy a királynő mindezt sikeresen tette.

A világ 1945, de főleg 1989 után civilizáltabbá vált, kezdjük elfelejteni Hobbes-t és az ő Leviathánját, a bellum omnium contra omnes-t. Pedig alap, ha másként hívjuk is.

Most Putyin háborút indított, és elsőre úgy tűnik: elszámította magát. Fogadóbizottságokra, virágfejdíszes, bokorugró-szoknyás ukrán lányokra, zászlólobogtatásra számított, akik elárasztják szeretetükkel a felszabadító szovjet, oppardon: orosz harcosokat, akik aztán boldogságot és bőséget hoznak a levédiai, etelközi sztyeppékre. Társulás, mint a fehéroroszokkal; lám, a nemzetközi bűnöző, légikalóz, betokosodott diktátor Lukasenko is hogy hatalomban tudott maradni, mikor vazallusi fogadalmat tett Putyinnak.

Ukrajna más. Kravcsuk, Kucsma, majd a majdnem halálos mérgezést szenvedett Juscsenko, a fonottkalács-frizurás Julija Timosenko narancsos forradalma. Aztán az oroszbarát visszarendeződés Janukoviccsal, aztán az újabb, a Nyugat-barát Euro-Maidan forradalma Porosenko, majd Zelenszkij elnökségével.

Zelenszkij fura fiú, Platon barlangjának tudós kutatóit is zavarba ejti olykor, hogy színészként korábban már játszott ukrán elnököt. Én is megnéztem a 444-en azt a sorozatjelenetet, amiben elnökként battyog egy derűs reggelen a munkahelyére, mikor is mobiltelefonon eléri őt Angela Merkel német kancellár az örömteli hírrel: országát felvette tagnak az Európai Unió. Zelenszkij sorozat-elnök parádés örömtáncba kezd, majd egy drámai körfahrt után kiderül, hogy a dolog tévedés. Földhöz is csapja a mobilt.

Ami ebből a részletből kiderül: Zelenszkij nem igazán átütő színész, jó komikus. Kevés embernek adatik meg azonban, hogy falra festett mását utólag, az úgynevezett valóságban reprodukálhatja. Zelenszkij közéjük tartozik, és ebben a szerepében jobb, mint a szórakoztatóipari képernyőn. Putyin háborúja előtt az ukrán elnök támogatottsága gyenge volt, a támadás és az eltökélt védekezés viszont 90% fölé tornászta népszerűségét.

Zelenszkij – midőn e sorokat róvom, a háborús helyzet gyorsan forgandó is lehet – jó és bátor háborús elnök benyomását kelti, antitézise a magát vérprofi hatalomtechnikusnak, birodalomalapító volt titkosügynöknek láttatni szerettető Putyinnak: egy vidéki slemil, akiből hirtelen hős lesz. Egy hős ugye lehet áldozat és lehet győztes. Ha Zelenszkij áldozat lesz, akkor megsiratjuk, jó emlékezetünkben megőrizzük. (Máig nem lett az: az értesülések szerint Putyin 400 fős Wagner-zsoldosokból álló halálkommandója és egy hasonló, elnöklikvidálással megbízott csecsen brigád kudarcot vallott.)

Ha viszont győztes lesz – ez annyit jelent, hogy országát nem foglalják el tartósan az oroszok és Ukrajna megy tovább a nyugatosodás hosszú, fárasztó, akadályokkal, vermekkel bőven tűzdelt útján –, akkor Volodimir Zelenszkij lesz az új Ronald Reagan. Aki megveri a Gonosz Birodalmát, a Szovjetuniót, illetve a Szovjetunió fedőnevű orosz birodalmi gondolatot, az imperializmus praxisába vivő putyinizmust.

Mondhatni: Putyin az új Sztálin; igaz, ölt embert, de nem annyit, talán annyi még a különbség, hogy míg Joszip Viszarionovics előéletét tekintve szerzetes volt és postarabló, addig Putyin titkosszolga és pókerjátékos.

Blöffben erős pókeres. Csakugye van az a helyzet, mikor a nagy blöffnek nagy bukta a vége. Hariri, Timothy Snyder, Anne Applebaum, Bernard-Henri Lévy és korunk más komoly társadalomtörténeti gondolkodói arra hívják fel a figyelmet, hogy Putyin hogy elszámította magát. Csapatai persze harcban állnak, de egy tegnapi hír volt a Pentagonból, hogy harcban álló csapatai morálja elég alacsony szintű, üzemanyag-, és élelmiszerhiányos az ellátás, tömegesen adják meg magukat az orosz milleniál-katonák, vagy szabotázsjelleggel tönkreteszik a járműveiket, hogy ne kelljen harcolniuk.

Ellentmond ennek hogy az oroszok elfoglalták a tengerparti Herszont és körbezárták a másik kikötőt, Mariupolt és persze vérengzenek Harkivban és Kijevben és már több, mint egymillióan menekültek el Ukrajnából. De ha a városokban utcai harcok lesznek, ha a városi gerillahadviselés, a II. világháborús odesszai partizánok öröksége az oroszok ellen előjön és nem tudják egészében elfoglalni, pacifikálni Ukrajnát, akkor az – az otthoni szankciós gazdasági nehézségekkel és bizalmi válsággal – korunk újsztalinizmusának, újbrezsnyevizmusának a bukását hozhatja, Putyin végét.

És akkor, ebben a harcban, ebben a győzelemben egy közepes komikus, sorzatszínész és lokális tévésztár, Volodimir Zelenszkij lesz az új Ronald Reagan. Még akkor is, ha a Vanity Fair-nek azt nyilatkozta nagyszerényen, hogy ő nem ikon, Ukrajna lett ikonikus, a helyzet komoly és nem egy akciófilm.

Ránk nézve a tanulság?

Bödőcs for President!

Vágvölgyi B. András

Címlapkép: Az ukrán elnöki sajtóiroda által biztosított képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond a nemzethez intézett beszédében az ukrajnai Kijevben 2022. február 25-én, pénteken. Orosz csapatok közeledtek pénteken Ukrajna fővárosához, a városban robbanások és lövések hallatszottak, miközben a demokratikus ország elleni invázió felerősítette a szélesebb körű európai háborútól való félelmet, és újabb nemzetközi erőfeszítéseket – köztük Vlagyimir Putyin elnök elleni közvetlen szankciókat – váltott ki Moszkva megállítására. (Az ukrán elnöki sajtóiroda az AP-n keresztül)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás