Világtérkép

Kíváncsiságunk határtalan. Az Átlátszó külpolitikai blogja: hírek, elemzések és tudósítások a nagyvilágból és a szomszédból, a teljesség igénye nélkül.

vageszblog

Sörpuccsok újabb évadja – államcsínykísérlet támadt a demokratikus német államra; már megint

Volt időszak, mikor én is gyűjtöttem a vétlen koincidenciákat, olyat is ismerek, aki cetlire írja és nemezputtonyba halmozza az előzmény nélküli furcsa véletleneket, velem az újabb vétlen koincidencia a közelmúltban személyes és külpolitikai szinten történt meg. Mostanában sokat forgattam egy régi kultuszkönyvet (Victor Klemperer: A Harmadik Birodalom nyelve. Tömegkommunikációs Kutatóközpont, Budapest, 1984), már csak azért is, mert új kiadása jelent meg végre (& kiadó, Budapest, 2022). Az olvasmányélmény hatására nekiálltam újranézni a Babylon Berlin c. szerintem remek sorozatot, mely a német mozgóképgyártás legnagyobbszabásúbb vállalkozása filmtörténetileg, játékidő az 1920-as 30-as évek fordulója, de nincsen benne se Liza Minelli, se Michael York. Erre azt olvasom, hogy aktuálisan, éppen most, egy magát Reichsbürgernek (Birodalmipolgárnak) nevező széljobb csoport megpuccsolta volna a német kormányt. 

Az 1945 utáni német szélsőjobboldal létezhetése – egyáltalán nem meglepő módon – sikítófrászt hoz az emberre; azonnal vizualizálódnak a náci gyüldék Leni Riefenstahl képein (nürnbergi pártnapok), MC Hitler ön-, és közfelkorbácsoló hisztibeszédei, a világháború nyomora, hullahegyek fekete-fehérben, a Holocaust as such.

A térségünkben szinte őshonos kommunista propaganda a hetvenes évekig kedvvel és örömmel nácizta a Szövetségi Köztársaságot, mely nagyjából 1968-ig adott is erre némi okot: márcsak generációs okból is, volt NSDAP-tagok bőséggel tüsténkedtek Adenauer és Erhard kancellárok adminisztrációjában. Amikor például a demokratikus német szövetségi titkosszolgálat, a BND (Bundesnachrichtendienst) megalakult, akkor annak Reinhard Gehlen volt Wehrmacht hírszerző-tábornok lett a vezetője, aki után „Gehlen-szervezet”-nek titulálták és a CIA zsoldjában álló entitásnak titulálták (több, mint némi joggal) még a hetvenes évek elején is a nyugatnémet állambiztonságot olyan megveszekedett jóarcok, mint a kékfényes Szabó László, vagy az „egy öltésnyivel szűkebbre varrott Armani öltönyében pompázó” (isten nyugosztalja e szóösszetétel szerzőjét, a nemrég elhunyt Hans Magnus Enzensbergert!) Hajdú János, aki a A Hét c. televíziós műsor főszerkesztője volt.

A német soixante-huitard-ok, mint a nyugat-berlini Rudi Dutschke vagy a párizsi „német zsidó”, Daniel Cohn-Bendit kellettek ahhoz, hogy az NSZK-ban végre igazán ciki legyen a náci múlt, kancellárként pedig Willy Brandt, aki első lengyelországi látogatásán (1971) letérdelt a varsói gettó emlékfalánál és elismerte az Odera-Neisse határt. Brandt megbukott, mert egy keletnémet Stasi-ügynök (Günther Guillome) volt a kabinetfőnöke, aki dekonspirálódott, és a német hatvannyolcasok holdkóros széle (lunatic fringe) előbb Baader-Meinhoff csoportként, majd RAF (Rote Armee Fraktion) néven a szélbalos terrorizmust művelték magasszinten. (A RAF utolsó cselekménye 1991-ben a ferihegyi gyorsforgalmi úton történt, kivándorló orosz zsidók buszát próbálták meg felrobbantani palesztin megbízásból, halálos sérülés nem esett.)

A világ már azt látta, hogy a német agresszió csak balos lehet, mikoris feltűnt a Wehrsportgruppe Hoffmann, egy bajor harcisportokra fókuszáló, ideológiailag erősen jobbra hajló – ilyenformán a magyar Vándorsólyom Természetjáró Egyesülettel rokonítható – katonai jellegű szerveződést hozott létre, akiknek fantáziavilágában a szövetségi rendszer megpuccsolása az álom része volt.

A hatóságok nem bántak kesztyűs kézzel.

Mikor 1989-ben megteremtődött Máltán, a Marsaxlokk öbölben a Makszim Gorkij és a USS Belknap hadihajók fedélzetén Jalta vége, és így eljött a két Németország egyesítésének lehetősége, a következő félelem az volt, hogy vajon a német széljobbnak mit jelent a denácifikáción át nem esett NDK – ahol, a nálunk is ismert módon a kommunizmus a szőnyeg alá söpörte az előző csöcselék zömének bűneit – milyen gyúanyagot hozhat a német politikába. A bevándorlásellenességet hozta.

Jó, magam is láttam 90-ben, Berlin-Lichtenberg pályaudvar peronján kempingezni többezer román romát meglehetősen tájidegen módon, de ez még nem indokolta azt, ami Hoyerswerda és Rostock menekültszállásain történt, ahol mintegy afféle white power aryan nation-ként törtek rá erőszakkal endékás szkinhedek a bevándorlókra.

Stilárisan a történeti kontinuitás megjelenése volt, hogy Hitler hajdani helyettesének bajorországi sírja úgy lett neonáci zarándokhely, ahogy Jim Morrison sírja a párizsi Pére Lachaise-temetőben rockereknek és punkoknak. Rudolf Hess a Führer helyettese volt, 1941-ben Angliába menekült repülőn, brit barátaink azonban nem hittek küldetése őszinteségében, elzárták, a nürnbergi perben vádlott volt, majd az életfogytiglant kimaxoló Hess a kilencvenes évek elején az akkor már csak számára fenntartott Berlin-Spandau-i börtönben feldobta a bakancsot.

A Hess-sír kultikus helye elsősorban keletnémet szkinek, nácik, és más mechanikusnarancsnyikok talizónája és ötórai teázós tánciskolája lett, itt nevelkedett a később NSU-ként (Nazionalsozialistischer Untergrund) nevű chemnitzi (a város leánykori neve: Karl-Marx-Stadt) gyilokbrigád, akik 1999-2011 között, a hazai, ún. „romagyilkosságokhoz” hasonló terrorista emberöléssorozatot valósítottak meg 11 áldozat kárára. A háromtagú halálbrigád két hímtagja, Uwe Mundloss és Uwe Böhnhardt az elfogáskori tűzharcban a hívatalos állásfoglalás szerint öngyilkosságot (khm) követett el, az akciódiszpécser és a gyermekpornográfia iránt is érdeklődő  Beate Zschäpe azonban nem egyedül állt a bíróság elé, hanem – éles ellentétben a hazai „romagyilkosságok” vádlotti listájával – a támogatói kör is oda került, melybe tartományi képviselő éppúgy tartozott, mint szélsőséges újságíró vagy náci pártkáder.

Főként keletnémet ügy volt a bevándorlásellenes, ha tetszik Orbán-párti, Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes – Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálása ellen) is. A német szélsőjobbot főként a keleti tartományokban az AfD (Alternative für Deutschland) képviseli a Birodalmi Gyűlésben, aki tőlük jobbra, az leesik, még a Fidesz – akiknek nem büdös Le Pen, Meloni vagy Salvini – sem vállalta fel a nyílt együttműködést velük, pedig, mióta kiakolbólították az EPP-ből, nincs is formális német partnere, mert a CDU/CSU elmúlt mellőle. Aztán jött 2020, a Covid-19, a vakcina-tagadás, a QAnon, a washingtoni Capitolium 2021. január 6-i ostroma, és a totális elmehúnyás Zeitgeistje. És jött a Reichsbürger.

Nem biztos, hogy mindenki hallott már XIII. Henrikról, Reuss hercegéről. A 72 éves Herceg vérvonalát 800 évre tudja visszavezetni, ősi thüringiai nemzetség leszármazottja családjában a tradíció szerint minden fiúgyermek a Heinrich nevet kapja elsőként, a számozás évszázadonként újraindul, most kábé harmincan élnek ezzel a névvel –, aki királyként készült a Német Szövetségi Köztársaság élére, ezt megelőzően ingatlan mogulként is ismert pezsgőgyáros volt. Kedves neje egy iráni bankár lánya, „száguldás, Porsche szerelem”, mondhatnónk, az „autóversenyző” becenév annyira Henrik hercegen ragadt, hogy sokak szerint a vére csak felerészben kék, a másik fele gázolaj. Az NDK megszünte után számos bírósági eljárást indított a régi vagyon visszavételére, mérsékelt sikerrel. Megfigyelők szerint a sikernek ez a mérsékeltsége hozzájárult a politikai extrémizmus felé fordulásában.

Korunk furcsa kor, ki gondolta volna, hogy egy sorozatszínész lesz a Che Guevarája (V. Zelenszkij), ki gondolta volna, hogy egy német főrend akar majd Hitlert játszani, kancellárt (Olaf Scholz) és külügyminisztert (Annalena Baerbock) gyilkolni, a Reichstagba bevonulni és a „mélyállamot” (melybe ugye Cion bölcsei is beletartoznak a Bilderberg-csoport és Soros György mellett) szétrombolni. 

December 7-én  Németországban, Ausztriában és Olaszországban 25 illetőt tartóztattak le, mert a Reichsbürger szélsőjobboldaliakból és volt katonákból álló csoportja azt tervezte, hogy megrohamozzák a Reichstagot, a német parlament épületét, és átveszik a hatalmat. A csoport mesterterve az volt, hogy megdöntik a köztársaságot és létrehoznak egy új, az 1871-es Németországra hajazó államot a Hercegnek – aki egyszemélyben Bismarck és I. Vilmos – vezetésével.

 

A GSG9 nevű speciális egység által letartóztatott 25 illető között (a szám vasárnapra 54-re emelkedett) van bíró és orvos, sztárséf és pilóta, egy klasszikus tenor, három rendőrtiszt, és 15 csoporttag kapcsolódik valamilyen módon a Bundeswehrhez, a hadsereghez. Az egyik rendőrtiszt szolgálati feladatai közé tartozott a németországi zsidó közösségek terrortámadások elleni védelme. De Michael Fritschet 2020-ban felfüggesztették, később el is bocsátották, mert részt vett többször is a koronavírus-tagadók által szervezett tüntetéseken, majd a koronavírus-tagadjó Querdenker mozgalom politikai pártjának, a DieBasisnak lett a képviselőjelöltje.

A letartóztatottak között van Birgit Malsack-Winkemann bíró is. A tervezett puccs egyik központi szereplője lett volna, a terv az volt, hogy a sikeres puccs után ő lesz az igazságügyi miniszter. A bírónő előkészítő környezettanulmányként fontos logisztikai információkkal szolgált a csoportnak arról, hogy miként juthatnak be a Reichstagba.

A német Gordon Ramsay-nek is nevezett Frank Heppner sztárséf egy osztrák síparadicsomban, Kitzbühelben tartóztatták le, miután kiderült, hogy nem csak fine dining-guru, de összeesküvő, puccsista neonáci is. Ő lett volna XIII. Henrik személyes szakácsa, amennyiben összejött volna a tervük, hogy megpuccsolják a kormányt és a Herceget királlyá koronázzák. Heppner  specialitásai a Sra Bua néven futnak, amit a helyi Kempinski szálloda Jochberg éttermében lehet kóstolni: eurázsiai fúziós mix homárral, lazaccal, újragondolt currykkal. Heppner lánya – már csak az is mutatja a kedves apuka India iránti érdeklődését, hogy a lányt Shalimarnak keresztelték – a Real Madrid futballistájával, David Albával él együtt, aki az osztrák válogatott csapatkapitánya is.

A brigád egy másik tagját, Wolfgang Ebel nyugat-berlini vasúti krampácsolót viszont még a nyolcvanas években bocsátották el a Bundesbahntól, munkaügyi pereinek bukása után Birodalmi Kancellárnak nevezte magát, személyigazolványokat és útleveleket is adott ki híveinek.

A puccsisták tehát egy színpompás, érdekes társaság, mozgalmuk a hajdani olasz P2 páholy és az egykori lipótmezei zárt osztály találkozása a boncasztalon.

A Reichsbürger mozgalom a koronavírus járvány alatti összeesküvés elméletekből alakult ki. 150 lakóhelyen razziázott a hatóság, 50 helyen katonai felszerelést, fegyvert és lőszert, éjjellátó készülékeket, rohamsisakokat és még kardokat is találtak több, mint 100,000 euro készpénz és némi arany és ezüst mellett. 18 fős listát találtak a „nép ellenségeiról”, kivégzendőkról, köztük a kancellárról és néhány miniszterről.

 

Két éve már próbálkozott a Reichsbürger a parlamentbe-hatolással egy oltásellenes tüntetésen, akkor az egészségügyi minisztert kívánták túszul ejteni. A járvány nagyjából véget ért, de az erőszakos és antiszemita összeesküvé elméletek mozgalmai, mint az amerikai QAnon, korántsem. A Reichsbürger is a járványt használta fel ideológiailag inkoherens kevercsének kialakítására: vakcina-szkeptikusok, szélsóséges ideológusok, „mélyállam” ellenesek ősöreg antiszemita kliséket, elitellenes bosszúfantáziákat és puccsterveket dédelgettek, mint történelmileg oly sokan a német szélsőjobboldalon. A NATO „Defender-Europe 20” hadgyakorlata például a járvány miatt maradt el, de Reichsbürgerék azt orrontják, hogy valójában ez szabotázsakció volt, hogy Donald Trump titkos tervét a Német Reich visszaállításáról megakadályozzák.

A német Alkotmányvédelem (titkosszolgálat) sokáig nem vette komolyan a csoportocskát, de mikor 2016-ban egy Reichsbürger aktivista házkutatás alkalmából rálőtt négy rendőrre és egyet megölt ez megváltozott és több figyelmet kaptak. Aztán a Reichsbürger becsatlakozott a QAnon online forgalmába, ami nagyobb láthatóságot eredményezett a különbejáratú összeesküvés elméletükhöz, közös Facebook-csoportjuk van és közös Telegram-csatornát állítottak fel. 2021. január 6-a, a Capitolium trumpista ostroma, a Proud Boys és az Oath Keeper amerikai milíciák tevékenysége újabb ösztönzést adott tevékenységük magasabb polcra emeléséhez.

A 62 éves Heppner, a fine dining szakos séf Kitzbühelből irányította fegyverbeszerzési törekvéseket, innen történt a toborzás, a lehallgatásbiztos kommunikáció és az IT-struktúra kialakítása. Heppner a Herceg konyhájájának vitele mellett megbízást kapott az „Új Német Hadsereg” konyhájának vitelére is – írja összefoglalójában a Der Spiegel.

Az ezoterikus szekta valójában egy szigorú hierarchiára építő rohamcsapat formáját vette fel, Németország pedig a korábban megszokott szélbalos és szalafista terrorizmus után egy új formával és társadalmi kihívással kénytelen szembesülni, amiről még nem tudni, hogy veszélyesen őrült-e, vagy inkább őrült veszélyes. Hogy az amerikai trumpista milíciákról mintázták magukat, az egyértelmű, már egy éve készültek egy német „X-napra”, egyidejüleg behatolni a Reichstagba és más állami intézményekbe, bilincsbe verni az ott lévőket, a kancellárt és a külügyért tarkón lőni és ideiglenes kormányt alakítani Reuß herceg vezényletével. Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter szerint még a vizsgálatnak kell megmutatni, hogy milyen mélységű is volt a terrorista fenyegetés, Peter Frank szövetségi főügyész szerint pedig „katonai eszközökkel kívánták megdönteni a német demokráciát”.

 

Reuß herceget a frankfurti Westenden lévő penthouse-lakásában tartoztatták le, Covid-maszkos, lobogó, csatakos őszhajó, tweedzakós, kordnadrágos képe bejárta a világsajtót. A Herceg zavaros és antiszemita jeremiádát közölt hitelvként: az I. világháború amerikai üzleti érdeket szolgált, Németország azóta nem szuverén állam, csak egy elv, ideológia és szent cél nélküli korporatív entitás. A Reichsbürgerek 21,000-es tagságából „Új Német Hadsereget” óhajtott szervezni, hatékonyabbat a Bundeswehrnél. Már szervezték a területvédelmi egységeket a Fekete-erdóben (Schwarzwaldklinik!), Thüringiában és Szászországban.

Elmondhatjuk tehát, hogy a Reichsbürgerek minden neo-ezotéria dacára régi német hagyományokat elevenítenek fel, legyen szaban a Kapp-puccsot (1920) vagy a müncheni sörpuccsot (1923) említeni, utóbbi tette lehetővé Adolf Hitler börtönbüntetését, aholis a Mein Kampf-ot megírta.

A 69 éves Rüdiger von Pescatore a nyomozás szerint kulcsszerepet játszott, még a járvány előtt írta a neten, hogy „az igazság csak rendszerváltás után lesz elérhető az emberiségnek”, írta a férfi, aki a kilencvenes években a Stuttgart melletti ejtőernyős zászlóalj parancsnoka volt. Peter Wörner (54), a „házi termesztésű Rambo” Pescatore zászlóaljában szolgált, majd a Bundeswehr túlélő kommandójának volt tagja, az Instagramján olyan fotókat közölt, ahol amerikai különleges egységekkel gyakorlatozik, állig felfegyverkezve a Sváb Alpokban pózol vagy a Pireneusok felett ejtóernyőzik, Norvégiában embereket oktat a nehéz körülmények közötti tálélésre.

Nyomozati feltételezések szerint volt emberük, aki laktanyákat térképezett fel, a puccs sikere utáni új hadsereg állomástatásának lehetőségeit felmérve. Az Oschenberg hegységben lőgyakorlatoztak Bajorországban – hamár Bőnyre nem mehettek a Györkös István féle Nemzeti Arcvonalas lőtérre és katonai akadálypályára, ahol állítólag az NSU gyilkosai is gyakorlatoztak. (Csakúgy, mint a Magyarországon államosozó orosz GRU-ügynökök.)

1500 eurós Iridium szatelittelefonokat használtak, arra az esetre is gondolva, hogy akkor mi van, ha elmúlik a térerő. A drága kommunikációs rendszeren olyanokat kommunikáltak, hogy egy 13 éves kislány meghalt volna a maszkviseléstől, hogy a bevándorlók antibiotikum-rezisztens baktériumok hordozói, még olyan is volt, aki Donald Trumpot tartotta az „igaz államférfi” ideáltipikus példányának.

Bizonyos Alexander Q működtette a Reichsbürger Telegram-csatornáját, aminek 130,000 felhasználója volt, általában a WWG1WGA hashtaget használták, ami a QAnon-hívek mottója: Where we go one, we go all. 2021 nyarán, az Ahr-völgyi áradások idején itt például azt állították, hogy a víz 600 gyermek holttestét mosta ki, akik földalatti börtönben tengődtek, majd megkínozták és megölték őket, hogy testükből kémiai úton kinyerjék az adrenokrómot. A megölt gyerekek narratíva népszerű konspirációs teória QAnon körökben. Egyik tag Boxberg-Bobstadt városka mellett az erdőben félautomata fegyverrel rendőröket sebesített meg.

Német szociálpszichológusok szerint erősen megnövekedett a járvány alatti bezárkózás a digitália világába, ez pedig az összeesküvéselméletek melegágya lett. Az ukrajnai háború csak felerősítette ezt a folyamatot. Széljobberek, iszlámellenes Pegidások, az AfD szavazó, New Age ezoteristák és oltásellenesek így tudtak találkozni a Reichsbürgerben. Emisszáriusokat küldtek különhajóval a balti úton az egykori Königsbergbe (Kalinyingrád), hogy személyesen az orosz hatóságoknál kérjenek audiencát Vlagyimir Putyinhoz, de a csoport nem volt túl sikeres a külkapcsolatok építésében. Reuß herceg keletporoszországi születésű barátnője, Vitalia ellátogatott a lipcsei orosz konzulátusra is, terveiket ismertetni, de nem volt komolyabb kapás, pedig a mai orosz politika nyitott szokott lenni a hasznos hülyékre és a világszintű elmeháborodásra.

Vágvölgyi B. András

Címlapfotó: Az őrizetbe vett XIII. Henriket, Reuss hercegét autójukhoz kísérik rendőrök Frankfurtban 2022. december 7-én, amikor a német rendőrség az ország 130 pontján rajtaütést hajtott végre a Birodalom Polgárai (Reichsbürger) nevű szélsőjobboldali mozgalom ellen. A német legfőbb ügyészség szerint a csoport a kormány megdöntését és a demokratikus berendezkedés felszámolását tervezte. MTI/AP/DPA/Boris Roessler

Megosztás