Világtérkép

Kíváncsiságunk határtalan. Az Átlátszó külpolitikai blogja: hírek, elemzések és tudósítások a nagyvilágból és a szomszédból, a teljesség igénye nélkül.

USA

Eleven emlékmű Buffalóban – szigorítanák a fegyvertartást az Egyesült Államokban

Nemcsak Amerikát, hanem a világot is megjárta a hír, hogy Buffalóban a fehér felsőbbrendűség jegyében mészárlás történt 2022. májusában. Hazánkban is vezető hír volt a lövöldözés, miközben a szomszédban háború zajlik. Viszont az elkövetés módja, az indok és a körülmények mind sokkolóak voltak és ma is azok, itt Buffalóban (New York állam, USA). Helyszíni tudósítás.

2022. május 14-én a Tops Friendly Markets bevásárlóközpontban tüzet nyitott egy fiatalember, melynek következtében tíz ember meghalt és hárman megsérültek. Az elkövető élő adásban közvetítette a támadását a számítógépes játékok közvetítésére szakosodott Twitch platformon. A vádlottat, a 18 éves Payton S. Gendront letartóztatták. Nyilvánosságra hozott egy manifesztumot, amelyben azt írta, hogy hisz a fehér felsőbbrendűségben. Az áldozatok közül 11 fekete, kettő pedig fehér volt.

Az elkövető három órás utazás, alapos előkészítés után 14:30 körül érkezett Conklinból a Jefferson Avenue-n található Tops bevásárlóközpontba, amely Buffalo egyik főként afroamerikaiak által lakott szomszédságában található.

Ahogy közeledett a helyszínhez a következőt lehetett hallani a felvételen: „Most már meg kell tenni”. És megtette.

De hogyan reagál egy ilyesmire egy közösség? Az első sokk után „eleven emlékművé” alakult a vérengzés helyszíne, üzenetekkel, virágokkal és gyertyákkal. És ami talán a legfontosabb: Reménnyel. Az autók folyamatosan érkeztek, szálltak ki az emberek egy-egy virággal.

Eleven Emlékmű Buffalo

Beszélgetésbe elegyedtem a látogatókkal, ki miért jön ki a helyszínre? Többen azt mondták, hogy egy hónappal az esemény után képes csak arra egyáltan arra, hogy eljöjjön és lerója tiszteletét. Van, aki a gyerekét hozta ki, hogy beszélgessenek az esetről és sose feledje, hogy mi történt. Mert beszélni, kibeszélni kell, tartják az érkezők. Van, aki elmondja, hogy a szülei az utcában laknak, hallották a szirénázó autókat, letaglózta őket, hogy abban a boltban történt mindez, ahova naponta járnak, ismerték az alkalmazottakat. A bolt, ahol a mészárlás történt, azóta is zárva és sokan úgy vélik, hogy részvétlenség volna újranyitni.

A város más részéről származó fehér megszólított elmondja, hogy rendszeresen járt a Tops Friendly Marketsbe is és a Jafferson úton is, ám a történtek óta nem bír arra menni. Más sokkal inkább a szembenézés híve. Iskolai csoportok is foglalkoztak a történtekkel, a rasszizmussal, a pedagógusok igyekeztek feloldozó üzenetekkel enyhíteni az áldozatok családjának és a fekete közösségnek a frusztrációját a történtek miatt. A gyerekek rajzai és üzenetei ott lebegnek az emlékhelyen.

A vérengzés után pedig városszerte elterjedt, hogy a lakás elé kitesznek egy táblát: „Itt nincsen otthona a rasszizmusnak”.

A megszólalók közül többen elmondják, hogy nem véletlen épp június 19-én látogattak el a helyszínre és rótták le kegyeletület, amikor én is ott jártam. Ez nap ugyanis az amerikai történelemben tavaly óta szövetségi ünnepnapnak számít a rabszolgaság végének emlékére. Hasonló gondolatokat fogalmaztak meg az érkezők, mint Kamala Harris, az Egyesült Államok első színesbőrű alelnöke, aki tavaly az első ünnepen kiemelte: „Tanulnunk kell a történelmünkből. És meg kell tanítanunk gyermekeinknek is. Mert történelmi eseményeinkből áll össze nemzeti történelmünk.”

Texas, New York, Virginia vagy Washington államban már korábban is ünnepnap volt saját hatáskörben június 19-e. Idén, Baffalóban különös üzenetet hordoz mindez, miközben továbbra is életben a világ tán legliberálisabb fegyvertartási jogszabálya.

A legutóbbi statisztikák szerint 250 millió lőfegyver van magántulajdonban (az USA lakossága jelenleg 325 millió fő – becsült adat legutóbbi cenzus alapján).

A lőfegyverrel való visszaélések a többségében családban, baráti társaságban elszabadult indulatra vezethetők vissza, vagy bandaháborúra, de sajnos, mint tudjuk nem egyedi az iskolai mászárlás sem. Az Education Week weboldal 2018 óta gyűjti az eseteket, azóta 119 lövöldözés történt oktatási intézményben.

Idén 27 lövöldözés történt, legutóbb Texast rázta meg a 19 gyermek és 2 felnőtt halálos áldozatot követelő eset. Május 24-én az Uvalde városában található Robb általános iskolában történt lövöldözésben további 16 sérülés is történt és az elkövető otthonában a nagymamáját is meglőtte. A nyíltan rasszista indíték ritka, és az USÁ-ban is további indulatokat kelt.

Gondoljunk bele, hogy hazánkban 2015 óta évente kevesebb, mint 100 gyilkosság történik (bármilyen elkövetési mód együtt), míg az USÁ-ban tavaly több mint 20 000 ember veszítette életét erőszakos bűncselekmény miatt.

A nem is a legveszélyesebbnek tartott Baltimorban 2017-től minden évben több mint 300 gyilkosság történt, miközben lakossága alig haladja meg a 600ezer főt. A pisztoly – mint tudjuk – könnyen elsül és jelenleg gyakorlatilag mindenfajta korlátozás nélkül lehet némi papírmunka után lőfegyverhez jutni az USÁ-ban, azt ellenőrzik csupán az eladók, hogy az illető szerepel-e az FBI körözötti listáján.

Nem véletlen, hogy a fegyvertartás szigorítása, vagy a törvény módosítása állandóan (évtizedek óta) napirenden szerepel. Otthoni és közéleti beszélgetések visszatérő témája, hiszen láthatóan nehezen birkózik meg a rendvédelem az évről évre szaporodó esetszámmal. A közbeszédet is évek óta uraló kérdés a szigorítás és maga Biden elnök is átfogó reformot sürgetett. A választások környékén hangosodtak fel ezek a hangok, majd hatalomba kerülve valahogy eddig mégsem mennek át a módosító indítványok.

A demokrata többségű időszakokban is megesett, hogy néhányan távol maradnak aznap az ülésteremből, vagy nem szavaznak, esetleg tartózkodnak, így teremtve meg a törvény állandóságát. Az is rendszeresen megtörtént, hogy csalafinta módon nem magát a törvénymódosítást nem szavazták meg, hanem a törvény napirendre vételére mondtak a képviselők nemet.

A véres májusi események és a közelgő középidős választások újra feltüzelték a politikusokat és felpörgött a döntéshozatal, olyannyira, hogy június 22-én megszületett a végleges kétpárti javaslat a szigorításról.

Természetesen a tárgyalások során sokat veszített erejéből az eredetileg tervezett módosítás, de egyértelműen sikerként könyvelhető el, hogy megállapodásra jutottak a felek és kinyilvánították, hogy meg is szavazza a szenátus az egyeztetett szöveget. A tervek szerint a jövőben háttérellenőrzést végeznének a 18 és 21 év közötti fegyvervásárlók esetében (erre egy napot hagyva, azaz nem lehet azonnal és ellenőrizetlenül fegyverhez jutni).

A családon belüli erőszakért elítéltek nem vásárolhatnak fegyvert és a család fogalma eztán kiterjed a szerelmi kapcsolatokra is (házasság nélkül). Továbbá elkobozható a fegyver azoktól, akik fenyegetésként jelentenek magukra, vagy másokra nézve. A felpuhult verzióról, de első lépésnek tekinthető szigorításról a döntés a szenátus kezében van.

Addig a fentiek és a szomszédsági események nekünk sem üzenhetnek mást, mint, amit a legtöbben írtak a buffalói vérengzés helyszínén kialakult zarándokhelyen a kis zászlókra: HOPE, azaz remény.

Fotók, írás: Gutjahr Zsuzsanna

Megosztás