Ukrajna

Két traktor Rivne határában – így ment tönkre két ukrán gazdálkodó a rendőri korrupció miatt

A 2018 végén forgatott dokumentumfilm az OCCRP-től megszokott nagyszabású nemzetközi ügyek helyett két ellopott traktorról szól, mert a korrupció talán magasan kezdődik, de a legalul élő emberek érzik meg leginkább a következményeit.

Évekkel ezelőtt, a vidéki Ukrajnában éjszaka eltűnt egy mezőgazdasági traktor. Hónapokkal később szinte pontosan ugyanúgy tűnt el egy másik traktor is egy másik kisgazdaságból. Mindkét gazdálkodó bejelentette a lopást az ország nyugati Rivne régiójának helyi rendőrségén. Az ügyeket gyorsan összekapcsolták, és két rovott múltú gyanúsítottat azonosítottak.

Ám hiába gyűltek a bizonyítékok, a tolvajokat soha nem állították bíróság elé. Ehelyett a helyi rendőrtisztek pénzt követeltek a sértettektől, hogy egyáltalán tovább folytassák a nyomozást. A károsultak végül arra a következtetésre jutottak, hogy a rendőrök nem csak tétlenkednek, hanem aktívan védik a gyanúsítottakat.

A károsultak kisemberek, akik évekig spóroltak a mezőgazdasági gépekre, és a lopások után megnehezedett a megélhetésük, a rendőrségi vizsgálat során tapasztalt korrupció pedig kiábrándította őket. A dokumentumfilm kijevi bemutatója után az ukrán rendőrség vezetője elismerte, hogy a gyanúsítottak valószínűleg kijátszották az igazságszolgáltatást oly módon, hogy megfizették a rivni rendőrséget.

„99 százalékban biztos vagyok abban, hogy hálásak voltak a szabadságukért. Az egyenruhás embereknek” – mondta a főrendőr.

A filmbemutató után az ügyet újra vizsgálni kezdte az ukrán rendőrség, az egyik gazdálkodó pedig rendőri védelmet kapott. Azóta viszont az önkritikus rendőrfőnököt menesztették pozíciójából, a nyomozás pedig ismét zátonyra futott.



Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás