Global Voices

Trump a “polgárháborúnak” köszönhetően győzött – Budapest előtt Prágában járt Steve Bannon

Európa jövőjéről tart előadást szerda este Stephen Bannon Budapesten. Donald Trump egykori főtanácsadója magyarországi látogatása előtt Csehországban vett részt egy nyilvános beszégetésen.

„Mi történik Amerikában?” – ezzel a címmel tartottak konferenciabeszélgetést kedd délután a prágai Žofín Palotában. A rendezvényt a cseh CEVRO Intézet szervezte, a résztvevők költségeit a Czechoslovak Group nevű fegyvergyártó konszern fizette.

De ki is ez a Steve Bannon?

Stephen Bannon sokféle pozíciót töltött be eddigi karrierje során. Volt ő már az amerikai haditengerészet tisztje, befektetési bankár, filmproducer, és az amerikai szélsőjobb hírportál a Breitbart News alapító-tulajdonosa is. Világhírnevet ugyanakkor a 2016-os amerikai választás kapcsán szerzett: tavaly augusztusig Donald Trump amerikai elnök főtanácsadójaként emlegették.

Mondják, döntő hatása volt Trump győzelmében.

Az amerikai jobboldal hatvannégy éves guruja, aki nem tiltakozik az ellen sem, ha rasszistának, xenofóbnak és populistának tartják, a Fehér Házból való hivatalos kiszorulása után új munkakörbe kezdett: konferenciák keretén belül turnézik, és előadásokat tart.

Bannon idén márciusban teljesítete első európai turnéját, Franciaországban, Olaszországban és Svájcban adott elő. A héten kedden Prágában vett részt egy panelbeszélgetésen. A cseh fővárosból Budapestre utazik és tart előadást “Európa jövője” című konferencián, szerda este.

Európában éledhet újjá a darabokra szakadt amerikai szélsőjobb

Érdekesség: Bannon korábbi útjait Nyugat-Európában olyan szélsőjobboldali pártok támogatták anyagilag, mint a francia Nemzeti Front. Csehországban nem párt vagy bőkezű mecénás áll a rendezvény mögött, hanem egy helyi fegyvergyártó cég. Támogatásuk a cseh sajtó szerint nem önzetlen. A cég így jelezné, hogy nyitottak újabb megrendelésekre az amerikai piacról is.  

Egy másik érdekes összefüggés lehet, hogy ugyanez a cégcsoport támogatta meglehetősen bőkezűen az oroszok emberének tartott Miloš Zeman, 2018 januárjában újraválasztott cseh köztársasági elnök választási kampányát is.

Folytassa, Zeman! – Csehország is az illiberalizmust választotta

A prágai beszélgetés másik vendége az a Lanny Davis volt, aki Hillary Clinton tanácsadójaként is ismert. Davis Prágába nem vendégként érkezett: ügyvédi irodája már említett Czechoslovak Group cégcsoporttal szoros munkakapcsolatban áll. Davist korábban az amerikai Kongresszus mint a cseh Strnad Holding fegyvergyár amerikai lobbistájaként regisztrálta.

A Foreign Policy márciusi cikkében Kreml-barát körök különös kapcsolatairól ír e cseh céggel kapcsolatban.

Miközben Magyarországon a rendezvényszervező XXI. Századi Intézet több magyar és külföldi újságíró regisztrációs kérelmét elutasította, Csehországban az amerikai vendéggel interjút készíthetett az egyik cseh ellenzéki hírportál, a cseh közszolgálati televízió, és több, a cseh miniszterelnök érdekeltségébe tartozó napilap is.

Bannon prágai előadása is nyilvános volt, az eseményről felvételt készített a Cseh Tájékoztatási Iroda is, amelyet kitettek a youtube-ra:



Cikkemben először a prágai előadás legfontosabb témáit foglalom össze, majd egy cseh ellenzéki hírportálnak adott interjúját szemlézem.

Az amerikai belpolitikáról, gazdaságról

“A gazdasági nacionalizmus független bőrszíntől, vallástól, vagy szexuális orientációtól. De ha az Egyesült Államok polgára vagy, akkor előnyöd van másokkal szemben”

Védte meg Bannon Trump politikáját, és azt is elismerte, hogy magát gazdasági nacionalistának tartja. Állította: Európában és Amerikában forradalom zajlik, amit ő személyesen segít a Fehér Házon kívül. „Ez a gazdasági nacionalizmus azért működik, mert olyan vállalkozásokat kezdtünk el támogatni, amelyek az Egyesült Államokban értékesíti termékeit„, érvelt Bannon előadásában.

Bannon egyébként meglehetősen leegyszerűsítve beszélt az Egyesült Államokban uralkodó viszonyokról, amit így lehetne összefoglalni: a kiüresedett politikai elitek egyszerűen megfeledkeztek a hétköznapi emberekről. A Wall Street bankárjai – akikhez egyébként korábban maga Bannon is tartozott – szerinte rosszabbak, mint Hitler vagy a bolsevikok. A gazdasági válság során magukat mentették, és hagyták, hogy mindezt az egyszerű emberek fizessék meg.

Az USA és az EU kapcsolatáról

“Már régen háborogniuk kellene. Európa nem az USA gyarmata, azt szeretném, ha partneri kapcsolatban lennénk”

Ezt mondta Bannon az amerikai-európai kapcsolatokról – a távolban felsír egy Guy Verhofstadt – majd beszédének jelentős részében az európai államok töketlenkedéseit ostorozta. Megemlékezett a két együtt megvívott világháborúról, de hozzátette: Európának most már saját lábára kellene állni, mert az USA nem állhatja a számlát minden egyes világban történő konfliktusért.

Bannon külön kitért Németországra, amely képtelen elegendő forrást biztosítani hadserege számára, és védelmi kiadásai nem érik el a német GDP 1,5 százalékát sem. A volt elnöki tanácsadó nem kímélte a jelenlegi német kancellárt sem. Bannon szerint Merkel a 21. Század legkártékonyabb, legarrogánsabb és e század történelmében a legalacsonyabb pontszámmal értékelt politikusa lesz. Hozzétette: ezt az értékelést Merkel nem csak migrációs politikájának köszönheti.  

Az oroszokről és a kínaiakról

“Az iparosodott Nyugatnak szembe kell nézni végre Kínával. Ez Csehország érdeke is.”

Jelentette ki az egykori bankár előadásában, és nem tudom, vajon tudja-e, hogy a keleti nyitást népszerűsítő cseh köztársasági elnök tanácsadói testületében ott van egy kínai állami óriásvállalat képviselője is. Bannon mindenesetre úgy látja, a kínai-amerikai kapcsolatok egyoldalúan kedveznek Kínának, ezért gazdaságilag elkerülhetetlen, hogy összeütközésbe kerüljenek végre Kínával.

Nem Oroszország fenyegeti legjobban Európát„, jelentette ki Trump egykori tanácsadója, aki szerint Európának sokkal jobban kellene aggódni az egyiptomi helyzet miatt, mert ha olyan humanitárius katasztrófa következik ott is be, mint Szíriában, akkor Európa csak nagyon nehezen birkózna meg a helyzettel. „Egyiptom összeomlása miatt Európa pánikba kerülhet„, állította.

Zeman és Trump

„Még mindig van hat és fél év hátra az elnök mandátumából, és ez rengeteg idő”

Jelezte optimizmusát Trump egykori tanácsadója arra a felvetésre, amely a cseh és az amerikai elnök esetleges találkozójára vonatkozott. Ismert: Csehországban Zeman elnök Trump 2016 novemberi megválasztása óta ígérgeti a cseh közvéleménynek amerikai látogatását, de ebből egyelőre semmi nem valósult meg.

Bannon mindenesetre arra számít, hogy Trump  2020-ig tölti be az elnöki pozíciót, így e látogatásra is lesz még idő. Hozzátette: Trump elnökségéből eddig másfél év telt el, és az amerikai elnök egyelőre a Közel-Kelet és a Dél-Kínai-tenger térségéből találkozott politikusokkal, és dolgozott akut nemzetközi problémákkal.

Sorsdöntő kongresszusi választás

Az ellenzéki Aktualne.cz hírportál először az idei kongresszusi választási esélyekről kérdezte Bannont, vajon mi történik, ha a demokraták nyernek. A volt tanácsadó szerint, ha ez bekövetkezik, a demokraták még aznap elindítják az impeachment eljárást, mivel más nincs Trump ellen a kezükben. A tanácsadó az őszi választásokat ezért egy népszavazásnak tartja Donald Trump visszahívásáról, hiába fognak a választási listákon más egyéni jelöltek nevei szerepelni.

Trump egykori tanácsadója szerint a demokraták utolsó fegyvere az elnök visszahívása lenne, de, mint fogalmazott, ez a téma nagyon érzelemgazdag, így a Trump szavazókat is megmozgathatja. Szerinte az sem véletlen, hogy a Demokrata Párt fontos emberei ma azt mondják: „ne beszéljetek Trump visszahívásáról!„, mert tudják, hogy ezzel el lehet vinni az embereket, mindkét oldalon, a szavazófülkéig. „Ez lehet a demokraták veszte„, nyilatkozta Bannon, mivel ő

második elnökválasztásként fogja fel a novemberi szavazást.

Bannon szerint a demokraták a 2016-os választás óta siratják vereségüket, és csak azt mantrázzák, hogy a szavazatok száma alapján Hillary Clinton nyerte a választást, illetve az oroszokra és Clinton e-mail ügyeire fogják a vereséget. Bannon szerint a demokraták a mai napig nem határozták meg a vereség utáni politikai programjukat, és nem kezdtek el foglalkozni társadalmi-gazdasági kérdésekkel, amelyek miatt vesztettek. „Esetleg még eszükbe juthat a minimálbér témája, ami már vagy húsz éves történet„, tette hozzá.

A republikánusok polgárháborúja

„Szeretek harcolni, konfliktusokat nyitni, és ez egy harc az országunk lelkéért. Miért lenne ez rossz dolog? Ilyen az élet.”

– válaszolta Bannon a kérdésre, nem érzi-e veszélyesnek azt, hogy Trump győzelme totálisan szétszakította az amerikai társadalmat, két egymást nem értő és gyűlölő táborra. Hozzátette: a történelem során az amerikai nemzet már több alkalommal is megosztottá vált. „Nem olyan rossz dolog ez, és ez csak annyit jelent, hogy az emberek az egyik és másik oldalon is mélyen hisznek dolgaikban„.

Bannon ezután elmesélte az aktualne.cz hírportálnak, hogy ő először a republikánus párton belül kellett, hogy polgárháborút robbantoson ki a Tea Party mozgalmával és a Breibart News weboldalával. „Ezekre a lépésekre nagyon büszke vagyok„, tette hozzá, mivel először a republikánus párton belüli apparátusnak és a párt hagyományos adományozóinak kellett nekimenni. Ez a csata aztán részben letisztította a terepet Donald Trump számára.

„Ez egy polgárháború volt a republikánus pártban a pártot ellenőrző-, és az egyszerű, dolgozó középosztálybeli emberek között.”

Hillary Clinton ellen valóban kőkeményen kellett harcolni, mert demokrata párti ellenfelének, Bernie Sandersnek hasonló információi voltak, mint nekünk. De ahelyett, hogy végigcsinálta volna, azt, amit mi, inkább kétfrontos küzdelemre rendezkedett be. Mi közben mintha az életünkért harcoltunk volna, emlékezett vissza a volt tanácsadó.

Mi döntött? Miben volt jobb Trump?

Bannon elmondta, hogy 88 nappal a választások előtt lett a későbbi elnök tanácsadója. Trump akkor 16 százalékos hátrányban volt Clintonnal szemben. Bannon mindenkit megnyugtatott: ne ezt a számot nézék, a győzelmet másik két előrejelzés hozhatja el: az amerikaiak kétharmada azt gondolta, hogy rossz irányban megy az ország sorsa. A felmérők ugyanezt az arányt mérték Obama megválasztása előtt is, de hiába kedvelték a választók, a demokrata elnök Bannon szerint nem hozta meg életükben a szükséges változást.

A másik felmérés viszont azt mutatta, hogy az amerikai emberek kétharmada szerint az országuk hanyatló pályára került. Bannon újabb felmérőket kért, még részletesebb adatokkal, amelyekből kiderült, hogy elsősorban a munkásosztály és a dolgozó emberek nem tudnak ezzel a fejleménnyel megbékélni. A new yorki és a hollywoodi elitnek tulajdonképpen mindegy volt, nem érdekelte őket, állította Bannon, aki az elnök győzelmét így magyarázta:

A munkásosztály kész arra, hogy bárkit kövessen, aki az ország egykori dicsőségének visszatérését ígéri. Erre épült az egész kampány, ezért nyert Donald Trump.

Fake news és az oroszok

A cseh ellenzéki portál rákérdezett Bannon kijelentésére, miszerint az elnökválasztási kampány idején ifj Donald Trump oroszokkal tartott találkozója „hazaárulás” és „hazafiatlan” cselekedet volt. Emlékezetes: később Bannon bocsánatot kért a neki tulajdonított kijelentésekért, és azt állította, hogy nem az elnök fiára, hanem Paul Manafortra, Trump 2016-os elnökválasztási kampányának első menedzserére értette.

A cseh hírportálnak ugyanakkor most azt nyilatkozta, hogy nem szó szerint, hanem a szó jogi értelmében értette a kifejezéseket, mint metafora, és úgy gondolja, hogy ma már az elnök és fia is elismeri, hogy hülyeség volt.

Az Aktualne.cz rákérdezett a Trump kampány során állítólagosan felbukkanó orosz kapcsolatokra is, a kérdésre Bannon diplomatikusan válaszolt: „várjuk meg, mit állapít meg Robert Mueller.” Aki nem tudná, ő a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló különleges bizottság vezetője. Bannon hozzátette: meglátjuk, mit fog Mueller mondani, de abban biztos vagyok, hogy

„nem történt orosz beavatkozás – az erről szóló hírek mindegyike fake news.”

Bannon hozzátette: az amerikai kongresszus bizottsága és a szenátus hírszerzési bizottságának vizsgálatai már lezárultak, és egyik sem állapított meg semmilyen orosz behatolásra utaló nyomot a 2016-os amerikai választási kampány során. Az újságírói felvetésre, miszerint mindkét vizsgálat megerősítette az oroszok legalábbis megpróbálták befolyásolni a választásokat, Bannon azt válaszolta, hagyjuk az amerikai népre, hogy a novemberi kongresszusi választáson eldöntsék, számukra mennyire komoly az ügy vagy csak egy politikai cirkusznak tartják.

Bannon a Trump elnök esetleges személyes meghallgatását firtató kérdésre ugyanakkor leszögezte: Trump nyilvánosan kijelentette, hogy kész Muellerrel beszélni, de azt nem tudja, hogy az elnök jogi csapatának véleménye megegyezik-e az elnök álláspontjával. Bannon szerint jobb lenne a kérdéseket Trumpnak írásban megválaszolni, mert

„lehetnek olyan kérdések, amelyek az oroszok esetleges behatolását érintik, de szerintem ezek nem voltak hatékonyak, ártalmatlanok voltak.”

Steve Bannon a cseh Aktuality.cz hírportálnak adott interjújában végül elismerte, ügyvédein keresztül a mai napig kapcsolatban áll Trump elnökkel és tanácsokat ad neki.

Bannon a cseh köztévében is megjelent

A keddi konferencia-beszélgetésen kívül a Bannon-Davis páros ellátogatott a cseh közszolgálati televízió stúsiójába is, ahol újra összecsaptak a felek. Amikor a riporter Bannont hitvallásáról örökségéről kérdezte, az ex-főtanácsadó így válaszolt:

„Nem vagyok olyan fontos a történelemben, akire meg kell emlékezni, mert igaz, hogy a forradalom részese vagyok, de ez a forradalom hatalmas, és nagyon sok részből áll. Olyan vezetők kellenek, mint például Nigel Farage, mint Donald Trump, vagy mint Orbán Viktor, mert én csak olyan vagyok, mint egy csavar a gépezetben.”

Akinek még nem volt elég Bannonból, és szeretne kellően ráhangolódni a szerda esti budapesti előadásra, a cseh köztévé angol nyelvű beszélgetését itt is megtekinheti:

Írta: Bőtös Botond

Érdekel a külpolitika? Ha igen, kövesd a Világtérkép Facebook-oldalát!

Akarsz róla beszélni? Kövesd olvasóink fórumát az Átlátszó-klub Facebook-oldalát!

Megosztás