IPI: a legtöbb újságírót azért gyilkolják meg, mert korrupciós ügyeket kutat

Gyertyák égnek a pozsonyi SNP téren a meggyilkolt újságíró és barátnője emlékére. Fotó: Tomáš Benedikovič - Denník N
Gyertyák égnek a pozsonyi SNP téren a meggyilkolt újságíró és barátnője emlékére. Fotó: Tomáš Benedikovič - Denník N

 

Az elmúlt egy évben 88 újságíró vesztette életét munkája közben, vagy annak következtében. Többségük gyilkosság áldozata lett, támadóik pedig azért vették őket célba, mert korrupciós ügyeket igyekeztek felderíteni – áll az International Press Institute nevű, bécsi székhelyű nemzetközi szervezetnek a sajtószabadság világnapja alkalmából kiadott elemzésében.

Az IPI 1997 óta követi és jegyzi fel, hány újságírót öltek meg munkája miatt, vagy aközben. Az azóta eltelt több mint két évtizedben 1801 újságíró vesztette életét.

Az elmúlt 12 hónapban 88 újságíró halt meg, közülük 46-an azért lettek gyilkosság áldozatai, mert korrupciós ügyekkel foglalkoztak. Harminchárman fegyveres konfliktusról tudósítottak, kilencen pedig a „terepen” voltak és dolgoztak, amikor életüket vesztették.

A legnagyobb médiafigyelmet kapott esetek között volt az elmúlt egy évben a máltai Daphne Caruana Galizia ellen elkövetett merénylet: az újságírónő autóját robbantották fel 2017 októberében. Caruana Galizia a máltai kormány korrupciós ügyeit vizsgálta.

Idén február 22-én Szlovákiában Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát gyilkolták meg. Kuciak a szlovák kormány és az olasz maffia kapcsolatát vizsgálta. Kuciak halála után tömegtüntetések kezdődtek Szlovákiában, majd lemondott Robert Fico miniszterelnök.

Európán kívül is volt számos nagy visszhangot kiváltó eset: Gauri Lankesh indiai újságírót tavaly szeptemberben a saját otthona előtt lőtték le. Az ismert mexikói tényfeltáró újságírót, Javier Valdez Cárdenast tavaly májusban ölték meg.

Az IPI hangsúlyozza: az európai esetek kapják a legnagyobb nyilvánosságot, ám világszerte több tucat újságírót öltek meg amiatt az elmúlt egy évben, mert korrupciós ügyeket vizsgáltak.

Latin-Amerika az egyik legveszélyesebb terep, hiszen itt a tényfeltáró újságírók gyakran a politikusok és a drogcsempészet kapcsolatát igyekeznek feltárni.

Mexikóban az elmúlt egy évben 12 újságírót ötek meg, ezzel ez az ország lett a legveszélyesebb terep az újságírók számára.

„Az embereknek joga van tudni, mi történik körülöttük, és a újságírók épp ezeket az információkat közvetítik, írjanak akár korrupcióról, akár háborúkról” jelentette ki az IPI igazgatója, Barbara Trionfi, aki szerint emiatt az újságírók halála nem csak szeretteik, hanem a demokrácia számára is veszteséget jelent.

Kapcsolódó cikkeink

Autóba rejtett bombával gyilkolták meg Málta legismertebb tényfeltáró újságíróját

A Daphne Projekt: 45 kollégája eredt a felrobbantott máltai újságírónő gyilkosainak nyomába

Ján és Daphne Törvényei: Hogyan lehet elejét venni az újságíró-gyilkosságoknak?

A meggyilkolt újságíró utolsó cikke: Szlovákiában az olasz maffia csápjai a politikáig érnek

Olasz birtokok, piszkos ügyek Szlovákiában

Az olasz maffia ölhette meg a szlovák tényfeltáró újságírót 

Most mindannyian szlovák újságírók vagyunk! – helyszíni riport 

Roberto Saviano: Érkezik az Export-Ndrangheta. A maffiafőnökök a kelet-európai piacon

Szlovákia elorbánosodása: Kreml-barát weblapok szerint Soros áll az oknyomozó újságíró halála mögött

Kőműves Anita

 

 

 • Péter István

  Nem is olyan régen, éppen maga Gyurcsány Ferenc mondta, hogy amíg a bíróság el nem ítél valakit, addig az illető ártatlan. Ehhez képest, az úgynevezett oknyomozó és tényfeltáró újságírók rendszerint kijelentő módban írnak és beszélnek az általuk kiszúrt és nem szeretett emberek által elkövetett bűncselekményekről, s ráadásul, gyakran bizonytalan tényekre és összefüggésekre, valamint sima kitalációkra hivatkoznak. Továbbá, amikor politikai célok és körülmények is belekerülnek a mesékbe végképp elszabadul a pokol. A legnagyobb gond az, hogy a korrupciós és más hasonló vádakat tartalmazó rágalmak ellen törvényesen nem lehet védekezni. Ezért, a vérmesebb sértettek bizony szintén törvénytelen eszközökhöz folyamodnak, amelyek esetenként a radikális megoldás csúcsát jelentik.

  • FasOrban_sem_vagyok

   Nyilvánvalóan dunsztod sincs miről beszélsz, csak az látszik, hogy milyen irányultságból vagy elfogult. Tolvajokat védesz, lehet magad is közéjük tartozol.

   • HakapesziMaki00

    igazából a közvéleményt nem érdeklik a tényfeltárások, mert a legtöbb eseteben nem fog semmi sem történni. Akkor lenne értelme, ha tömeg felháborodásában kimenne az utcára és elzavarná a korrupt maffiózókat és kitakarítanák hazájukat a szervezett bűnözéstől. tisztelem azokat az embereket, akik a kilátástalanság ellenére megpróbálják kideríteni mi és kik is állnak folyamatok mögött. De, véleményem szerint, nem sokat érnek el vele. Változtani nem tudnak semmin, az emberek pedig pár nap alatt elfelejtenek mindent. A tényfeltárók pedig életükkel játszanak és senki sem védi meg őket, senki. Sajnálatos, hogy ezeket kellett leírnom.

    • Péter István

     No, ilyen már volt, nem is egy. A nagy francia forradalomban 150 ezer fő nem liberális embert mészároltak le és százezreket börtönöztek be. A nagy októberi forradalom győzelme után Lenin elvtárs 3 millió fő osztályidegen és más nem rendes embert gyilkoltatott meg. Persze Kína mindenen túl tett. A kínai forradalomban mintegy 60 millió embert gyilkoltak meg.

     • HakapesziMaki00

      nem erre gondoltam.

     • Károly Bálint

      Minden Pártot Politikát felülirnak a Számfejtök a mai világban.!

     • Károly Bálint

      A Diktatura nem türi a Szabadságot öl.

    • fingero

     Igazából a közvéleményt érdekli sőt csak ez érdekli és nem mézes mázos mindenki jól van a langymeleg lavorban

     Ha egy párt kiáll az újságíró mellett akkor jóesélyel fel is lehet deríteni a korrupciós ügyeket.

     • Károly Bálint

      Nem Párt kérdés ADÓHATÓSÁGI.

     • fingero

      De bizony párt kérdés. Ugyan is nekik vannak meg az eszközeik a védett képviselőik akik kiállhatnak a demokratikus értékek mellet a sajtón keresztül.
      Ha netán az adóhatóság a kétharmados kormány fegyvere akkor is a sajtó hadjárat és az ehhez tartozó közvélemény kutatás a lényege,

      Ezért bukott meg Schmith Pál Kis Gyárfás és Botka is

     • Károly Bálint

      Minden Államban van Bünszövetkezet a lecsuszott ,társadalomból kitaszitott emberek szövetsége kövesd a ZÖLDET!

    • FasOrban_sem_vagyok

     Hát így. Tudom, mert csináljuk.

     • Károly Bálint

      Bátor Media Szakemberek.

    • Károly Bálint

     Bátor emberek.

   • Károly Bálint

    Istenben higyj MINDENKI MÁS bizonyitson !

    Nem szabad Hiszékenynek lenni hanem HIVŐNEK kell lenni.

  • Károly Bálint

   Korrupcio ott kezdödik hogy a NAVnak 300 milliárd HUFfal tartoznak a korruptak

 • gmihaly

  Ki gondolta volna!

  • Károly Bálint

   Mit?

 • Károly Bálint

  A Világon évente kb. 40-50 elektronikus és nyomtatott Média Szakember Életét vesziti el. A hivatásos Hadseregben is mindenki tisztában van a kockázattal és háromszoros a tuljelentkezés a Ludovikára. Ez a Hivatástudat fogalma BÁTORSÁG ÉS BAJTÁRSIASSÁG.