Egyéb

Az olasz maffia ölhette meg a szlovák tényfeltáró újságírót

Sokkban a szlovák újságíró társadalom: mindenkit megdöbbentett az oknyomozó újságíró és barátnőjének hidegvérű kivégézése Nagymácsédon, mivel ehhez hasonló eset még nem történt északi szomszédunknál. Vissza a 90-es évekbe?

Mécsesek és gyertyák égtek hétfő este a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés terén és az Aktuality.sk weboldal szerkesztősége előtt. A nagy hideg ellenére több százan eljöttek a Facebookon meghirdetett megemlékezésre, amit a múlt héten megyilkolt Ján Kuciak (27) és barátnője, Marina Kušnírova emlékére hirdettek meg. A pozsonyi eseményen civileken kívül, cseh és szlovák újságírók vettek részt, de megemlékezést tartottak Brnoban és Prágában is. A Vencel-téren nagyjából kétszázan gyűltünk össze, ahol az Átlátszó.hu és a magyar újságíró kollégák nevében én is gyújtottam egy gyertyát.

♦ Az Aktuality.sk újságíróját csütörtökön végezték ki lakásában

♦ A gyilkosságot az olasz maffia követhette el

♦ Szlovák politikusok és a rendőrség is érintett lehet az ügyben

♦ Több szlovákiai újságíró rendőri rendőri védelmet kapott

♦ A szlovák kormány egy millió euró nyomravezetői díjat ajánlott fel

♦ A szlovák ellenzék megemlékező menetet szervez péntekre

Mit tudunk eddig a gyilkosságról?

Az Aktuality.sk fiatal tényfeltáró újságírója a szlovákiai kollégák visszaemlékezései alapján egy nagyon tehetséges gazdasági témákkal, adócsalásokkal foglalkozó újságíró volt. Kuciak utolsó cikke egy Smer-közeli vállalkozó lehetséges adócsalásáról szólt.

Jan Kuciak összes cikke (szlovák nyelven)

Gašpar rendőrfönök szerint az elkövetők egy lövéssel végezték ki a két fiatalt, és azt sem elképzelhetetlen, hogy a gyilkosság már csütörtökön megtörtént. Az újságírót mellkason, barátnőjét fejbe lőtték. A holttesteket vasárnap este fedezte fel a rendőrség, miután Kušnírova édesanyja nem érte el lányát. Tibor Gašpar Szlovákia rendőrfőnöke a hétfői sajtótájékoztatón bejelentette:

A gyilkosság indítéka valószínűleg Ján Kuciák oknyomozó munkája lehetett.

A gyilkosság helyszínén találtak egyébként olyan nyomot, amely “nagyon kicsi, de mégis valamilyen reményt adhat biológiai nyom megtalálására”. A főügyész elismerte: lemaradásban vannak, nincsenek forró nyomok. A gyilkos fegyvert nem találták meg.

A település polgármetere nem is tudott arról, hogy az újságíró a faluba költözött, a fiatalok szomszédokkal nem álltak vitában.

A Pravda napilap információi szerint a rendőrök a helyszínen töltényt is találtak, ami megrendelt gyilkosságok esetében figyelmeztetést is jelenthet, hogy senki ne kezdjen el nyomozni az ügyben.

Adócsalás a lakóparkban

Tavaly ősszel Kuciak kolléga feljelentett egy vállalkozót, aki megfenyegette, hogy nyomozni fog az újságíró és családja után. Kuciak akkor annyit írt meg, hogy a vállalkozó eladta egy Pozsony drága területén felépített lakóparkban található lakását. A vállalkozó mindezt akkor tette meg, amikor a rendőrség már kiterjedt vizsgálatott folytatott ellene adócsalás és cégeltüntetések ügyében. Kuciak hiába tett büntetőfeljelentést a rendőrségen, panaszával érdemben nem foglalkoztak, végül lezárták az ügyet, hogy nem történt bűncselekmény.

Az újságíró a rendőri passzivitást bemutató történetet a Facebookon is megosztotta.

Egyelőre nem tudjuk, hogy konkrétan milyen felfedezés váltotta ki a gyilkosságot, de kollégái azt feltételezték, hogy utolsó munkájában minden eddiginél jobban sikerült felderíteni az adócsalók hálózatát. A szlovák köztévé megkérdezte a gyilkosságról a vállalkozót is, aki totális ostobaságnak nevezte, hogy köze lenne Kuciak halálához.

Fontos körülmény, hogy a Bonaparte lakóparkban lakik egyébként a szlovák miniszterelnök és a kormányzó Smer párt elnöke Robert Fico, szlovák miniszterelnök, illetve a feljelentett vállalkozónk jó kapcsolatai vannak a Smer párttal. A rendőrség sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy Kuciák több kollégáját is rendőri felügyelet alá helyezték, vélhetően ez azt is jelenti, hogy az adócsalás ügyén többen is dolgozhattak az Aktuality.sk szerkesztőségében.

Nem mond le

A rendőrség sajtótájékóztatóján feszült hangulat uralkodott. Ennek oka a szlovák rendőrök és újságírók elmérgesedett kapcsolata. Mi van a háttérben?

Érdemes tudni, hogy Szlovákiában hiába tárnak fel az oknyomozó újságírók komoly büntethető ügyeket, a rendőrség egyszerűen kijelenti, az eset nem történt meg és nem foglalkozik a feljelentésekkel. Ennek Szlovákiában már régi hagyománya van, amely egészen a Mečiar-korszakig nyúlik vissza. Közép-Európa első illiberális államában gyakori eset volt, hogy a szóbeli fenyegetéseken kívül, megvertek újságírókat, felgyújtották autóikat. Ez az állapot, Mečiar bukása után (1998) megváltozott.

Az újságírók elleni támadások szofisztikálódtak, a hatalom részéről inkább feljelentéseket kaptak vagy pénzbírságra ítélték őket. A 2010-es években tovább javult a helyzet, és a Kuciak-gyilkosságig már csak szóban támadták a politikusok a sajtó munkatársait. Ugyanakkor tény: Tibor Gašpar rendőrfőnök és Kalinak belügyminiszter állandó feszült viszonyan van az újságírókkal a ki nem vizsgált ügyek miatt. Sokan azt gondolják: ha a rendőrség kivizsgálta volna Kuciak feljelentését, lehetséges, hogy ma is élne, az elkövetők pedig börtönben lennének.

Ezért tartották cinikusnak a szlovák újságíró kollégák amikor Gašpar rendőrfőnök együttműködésre kérte a sajtó munkatársait, hiszen elég lenne csak az általuk tényfeltáró ügyeket hivatalosan is kivizsgálni. Martin M Simečka, a Dennik N főmunkatársa a cseh sajtóban azt nyilatkozta, hogy olyan nagy fokú a bizalmatlanság a szlovák rendőrök felé, hogy nehezen tudják ma elképzelni, hogy ezt az ügyet rendesen kivizsgálják. Simečka emlékeztetet arra, hogy jelenleg is több gyilkossági ügy nincs megnyugtatóan lezárva Szlovákiában. Itt a kolléga Daniel Tupý emberjogi aktivista és Ernest Valko alkotmánybíró meggyilkolására gondolhatott.

Szlovákiában elképesztően nagy bizalmatlanság uralkodik a rendőrség felé.

Az olasz szál

Még a hétfői napon a szlovák újságírók között elterjedt a hír: Kuciak egy nagyobb ügyön is dolgozott, amelynek nincs köze a lakóparkos vállalkozó állítólagos adócsalásához. A Dennik N független hírportál felkereste Tom Nicholson kanadai oknyomozó újságírót, aki egyébként húsz évig élt Szlovákiában és a nevéhez olyan ügyek kirobbantása köthető, mint a Gorilla lehallgatási botrány. A kanadai egy héttel korábban beszélt Kuciak kollégával, telefonon.

Nicholson szerint Kuciak haláláért egy calabriai maffiacsoport, a ‘Ndrangheta nevű olasz bűnszervezet a felelős.

Mi ez a Ndrangheta?

Jelenleg a legerősebb olaszországi maffiacsoportnak tartott bűnszervezet, amely fegyverkereskedelemmel, pénzhamisítással, fehérgalléros bűnözéssel gyarapítja vagyonát. Az Európai Rendőrségi Hivatal (EUROPOL) ezt a csoportot a világ egyik leggazdagabb és legerősebb bűnszervezetének tartja.

 

A kanadai szerint a csoportban a szlovák kormánypárt, a Smer néhány tagja is benne lehet. Ezt az állítást alátámaszthatja a Plus 7 dní napilap fél éves cikke Antonio Vadal olasz vállalkozóról, aki Szlovákiában felvásárolt egy csődbe ment mezőgazdasági szövetkezetet és lényegében azonnal sikerült támogatást kapni a vállalkozáshoz. A férfi barátnője akkor az a Mária Trošková volt, aki ma Robert Fico szlovák miniszterelnök tanácsadója, személyi asszisztense.

 

A Dennik N exkluzív interjújából kiderült Nicholson is figyelemmel követte a Kelet-Szlovákiában megjelent olasz maffiacsoportot, mivel felmerült a gyanú, hogy az ellopott EU-s támogatásokat Olaszországba küldik. Az eset úgy függhet össze a szlovák belpolitikával, hogy az olasz csoport egyik tagja a szlovák parlamenti választások előtt kiírta a Facebook oldalára, kire kell szavazni: Stanislav Kubánek, Peter Chudík és Viliam Jasaň, mindhárman a kormánypárti Smer tagjai. Nicholson szerint az olasz ezt azért tette, mert számukra a Smer hasznos volt.

Kociak valószínűleg arról írhatott, hogyan építette ki az olasz csoport Kelet-Szlovákiában hatalmát a 90-es évek közepétől és hogyan lopták el az EU-s pénzeket. Nicholson szerint teljesen mindegy, mit termeltek az egykori TSZ területén, ha volt emberük, aki az egészet jóváhagyta. Csak a rendőrség állíthatta volna, hogy ez bűncselekmény, de ha ők is résztvevői az esetnek, akkor senki nincs veszélyben.

Nicholson elmondta még, az oknyomozó újságíró a legnagyobb veszélyben cikke megjelenése előtt van, mivel a bűnözők akkor még láthatnak reális esélyt, hogy megakadályozzák olyan információk nyilvánosságra kerülését, amely elzárhatja számukra a pénzcsapokat. Úgy okoskodhattak, vélte a kanadai, hogy mivel Kuciak több üggyel is foglalkozott, nem lesz egyértelmű az elkövető személye. Ezúttal tévedtek, mivel a maffiózók és a gyilkosok nem a legokosabb emberek a világon. “Hibáztak, és az újságírók még keményebben utánuk mennek”.

A kormánypárti politikusok ott kerülhetnek képbe Nicholson szerint, hogy az EU-s pénzek szorosan kapcsolódnak a kormánypárthoz. A helyzet hasonló volt a korábbi kormányok alatt is. Az EU-s támogatásokat ugyanis ugyanazok az emberek intézik, és egyetlen kormány sem volt eddig hajlandó a működési hibákon változtatni. A központi nyilvántartásból lehet tudni ki a tender győztese, de a pályázatokat nem látni. Itt van a kutya elásva, a minisztériumok nem hajlandók ezt megmutatni. De amikor Nicholson felesége igazságügyi miniszter volt, sikerült belenézni az iratokba. Kiderült: mindig nagyjából három-négy cég pályázik és közülük nyer az egyik, de mögöttük egyetlen csoport áll, amely eldönti, éppen ki kaphatja meg a támogatásokat.

Egymillió euró vérdíj

A gyilkosság hírére mindenesetre Robert Fico miniszterelnök és belügyminisztere azonnal otthagyta a kihelyzett kormányülés helyszínét, majd bejelentette, hogy az eset kivizsgálására egy különleges csoportot hoznak létre a belügyminisztérium, a rendőrség, a szlovák Nemzeti Nyomozó Hivatal (NAKA), a titkosszolgálat (SIS) és a legfőbb ügyészség részvételével. Bejelentették, hogy 1 millió eurós nyomravezetői díjat tűztek ki.

Szlovákiában az újságírók most újra a Mečiar-féle 90-es éveket emlegetik.

Több, mint húsz szlovákiai médium főszerkesztője közös nyilatkozatot adott ki, amelyben arra figyelmeztettek, hogy ez a gyilkosság szabadság egyik legfontosabb pillérje, a szólásszabadság elleni támadásnak minősül. Felhívták a szlovák állam képviselőit, tegyenek meg mindent a tettesek felkutatása és az újságírók biztonságos munkavégézésének biztosítása érdekében.

A Denník N független hírportál print száma fekete címlappal jelent meg.

 

Dennik N: Egy újságíró meggyilkolása

Dennik N: Egy újságíró meggyilkolása

 

A gyilkosságot elítélte a Riporterek Határok Nélkül szervezet. Az esetről beszámolt a világmédia is.

A szlovák politikusok is élesen elítélték az újságíró meggyilkolását, az ellenzék egy része „maffiaállmot” emleget, míg Fico miniszterelnök a szólásszabadásg elleni megengedhetetlen támadásnak minősítette az esetet.

Antonio Tajani, az Európa Parlament elnöke nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy az EP addig nem nyugszik, amíg az igazság ki nem derül.”

Eredetileg március 13-án tartottak volna Pozsonyban egy újabb korrupció-ellenes menetet, amellyel többek között a meggyilkolt Kuciak által feltárt ügyek rendőri kivizsgálását szeretnék felgyorsítani. A tragikus esemény miatt a szervezők az eseményt már a héten, pénteken megtartják. Az eseményen természetesn megemlékeznek a fiatal újságíróról is.

A gyikosság megrázta a szlovák közéletet, szerdán is több sajtótájékoztatót is tartanak az ügyben. Időközben Nagy-Britannia is felajánlotta segítségét a nyomozáshoz, ahogy a brit nagykövetség közleményében fogalmaztak:

„Az oknyomozó újságírás pótolhatatlan szerepet játszik a demokratikus társadalmak védelmében, ezért határozottan elítélünk minden újságíró ellen elkövetett erőszakot. Az Egyesült KIrályság kész megadni minden segítséget a szlovák szerveknek az eset sikeres kivizsgálása érdekében.”




Írta: Bőtös Botond

Érdekel a külpolitika? Ha igen, kövesd a Világtérkép Facebook-oldalát!

 

Akarsz róla beszélni? Kövesd olvasóink fórumát az Átlátszó-klub Facebook-oldalát!

Megosztás