Egyéb

Tizenéves szőke kamaszlány a palesztin ellenállás új arca

 

Ahed Tamimi, tizenhat éves palesztin tinédzser a palesztin ellenállás élő szimbólumává vált. A fiatal lány december végén megpofozott egy izraeli katonát. A felvétel bejárta a világot, Tamimit letartóztatták, tizennégy év börtönt is kaphat. A lányt Palesztinában hősnek, Izraelben terroristának tartják. Ismerje meg a közel-keleti konfliktus új arcának történetét!

Talán lehetetlen még egy olyan elkeseredett és elmérgesedett konfliktust találni a Földön, mint a palesztin-izraeli szembenállás. A két fél kirekesztő nacionalizmusának végtelen történetét egy hónapja Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke melegítette be, amikor önkényesen, a nemzetközi tiltakozás ellenére bejelentette: az USA elismeri Izrael fővárosának Jeruzsálemet.

Lakásáról hurcolta el a 16 éves Ahed Tamimi palesztin tinédzsert az izraeli rendőrség december 19-én, a kora hajnali órákban. A katonaság, az apa beszámolója szerint, a letartóztatás előtt elkobozta a házban talált telefonokat, számítógépeket. Másnap Ahed édesanyja meglátogatta lányát a fogdában, az izraeli katonák őt is letartóztatták. Így járt az Al-Quds Egyetemen újságírást tanuló nővére is.

Az aljazerrea.com riportja szerint Ahedet a letartóztatás után nem engedték ruhát cserélni és folyamatosan túráztatták az izraeli börtönök között.

Az Izraeli Emberi Jogok Szövetsége (ACRI) civil szervezet szerint a szülőknek jogukban áll elkísérni gyermeküket egy rendőri kihallgatásra még a ciszjordániai területeken is a Nyugati Parton. De a megszállt területen élő Ahed nem rendelkezett ugyanolyan jogokkal, mint egy izraeli fiatal, így a kihallgatás után átadták az izraeli katonai bíróságnak.

A bíróság gyorsan cselekedett és a kihallgatások során beidézték Ahed édesapját, Básim Tamimit is, akit korábban az Amnesty International szervezet mint politikai foglyot tart számon. Egy másik családtagját, Ahlam Tamimit viszont az FBI is körözi terrorcselekményekben való részvétel miatt.

Ahedet visszamenőleg tizenkét üggyel vádolták meg, köztük egy több évvel korábbi kődobálás miatt, tárgyalását januárban folytatják.

Miért tartóztatták le a fiatal lányt?

Az intézkedés közvetlen oka egy interneten vírusként terjedő videó, amelyen annyi látszik, hogy a szőke, göndörhajú Ahed Tamimi, több társával együtt, meglehetősen indulatosan nekitámadt két felfegyverzett izraeli katonáknak.



 

 

A katonák nem támadtak vissza, helyükön maradnak még akkor is, amikor az egyik palesztin megpofozta a katonát. A videó az egyik pro-izraeli blogon a felvétel olyan kontextusban jelent meg, mint az izraeli katonák türelmének példája, akik hősiesen viselik a palesztin pofonokat, de az izraeli sajtó és közvélemény a hadsereg megalázásáról beszélt.

Csakhogy a palesztinok szerint az izraeli hadsereg szóvivője elfelejtette megemlíteni, hogy a lányok érkezése előtt az egyik katona Ahed 15 éves unokatestvérét, Muhammad Tamimit gumilövedékkel arcon lőtte.

A fiút kórházba vitték, túlélte a lövést, de azért egy ilyen lövés halálos sebet is ejthet. Muhammadet a kórházban több napig mesterséges alvásban tartották. Ahed apja szerint a katonák egyszerűen belőttek kívülről az ablakokon. Ez dühítette fel a tinédzsert és családját. A lány ekkor ment oda a katonákhoz, az anyja pedig felvette a jelenetet.

Az izraeli közvélemény bosszúért kiált

Avigdor Lieberman izraeli védelmi miniszter az egész Tamimi családot megfenyegette: „Az esemény résztvevője, tehát nemcsak ez a lány, de rokonai és ismerősei sem ússzák meg a felelősségrevonást.” Hasonló szellemben durvult az izraeli oktatási miniszter, Naftali Bennet is, aki egyébként a „Zsidó Haza” szélsőjobboldali párt elnöke is. Ő azt mondta, ha rajta múlna, Ahed Tamini élete végéig börtönben maradna.

A helyzet komolyságát az mutatja, hogy a lányt héttől tizennégy évig tartó börtönbüntetés fenyegeti. Volt olyan is, aki túltolta. Ben Caspit izraeli újságíró szerint a lány büntetése az lehetne, ha a cellában a sötétben valaki elintézné.

De nem csak az izraeli oldalon jelentek meg ilyen erős szavak. Ahed a legújabb konfliktusáról készült videót olyan szöveggel osztotta meg, amelyben erőszakos cselekedetek elkövetésére buzdított:

Erőnk köveinkben vannak, remélem, hogy a világ együtt szabadítja fel Palesztinát, mert Donald Trumpnak vállalnia kell a felelősséget szavaiért, legyen az késelés, öngyilkos merénylet elkövetése vagy kődobálás, mindenkinek ki kell venni részét Palesztina felszabadításában„. Ezek a mondatok érthetően felzaklatták az izraeli közvéleményt.

Az egymásnak feszülő indulatos szavakat természetesen nem feltétlenül kell szó szerint venni, ezek a mondatok részei a mindennapos hadviselésnek, amelyet mindkét oldal igyekszik a maga javára fordítani. E konfliktusban sem a jók és a rosszak állnak egymással szemben, de hogy pontosan megértsük mindkét fél indulatait, motivációit, érdemes kijjebb zoomolnunk a térképen is.

Mi áll tehát a konfliktus hátterében?

A fiatal palesztin lány otthona Nabíh Saleh egy 600 fős kis falu, húsz kilométerre Ramallahtól.

Nabíh Saleh félezer lakójának nagy része a Tamíni vezetéknevet viseli, többségük Fatah (Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom) szimpatizáns. A településtől néhány száz méterre található Halamish, egy izraeli telepes falu. A két közösség közti terület a ciszjordániai izraeli-palesztin konfliktus egyik mikroszíntere:

 

A hat napos háború után, amikor Izrael katonailag megszállta az egykori jordán területeket, a palesztin település lakóinak élettere fokozatosan romlott és szorult vissza. Mérföldkő volt az 1976-os év, amikor az egykori palesztinai brit mandátum egy elhagyott laktanyájának helyén izraeli telepesek megalapították Halamish települést.

 

A Nyugati Parton (West Bank) kékkel jelölt területeket az izraeliek, a barnával jelölt területet a palesztinok ellenőrzik. Economist-grafika.

A Nyugati Parton (West Bank) kékkel jelölt területeket az izraeliek, a barnával jelölt területet a palesztinok ellenőrzik. Economist-grafika.

 

A palesztin falu lakosságának száma csökkent a házrombolások, lakossági zaklatások és a földek konfiskálása miatt, az izraeli település létszáma folyamatosan nőtt. Ma már nagyjából kétszer annyi ember élt egy amerikai lakópark mintájára kialakított területen. A különbség a külsőségekben is látványos: az izraeli településen medencék, gondozott utak, zsinagógák, könyvtár és 0-24 órában elérhető folyóvíz, néhány száz méterrel arrébb mindez csak korlátozott formában és mértékben elérhető.

A mostani események megértéséhez még tudni kell, hogy 2009-ben egy a környékbeliek számára fontos kutat sajátított ki az izraeli állam a telepesek javára és a palesztin lakosok kárára. Nabíh Saleh lakosai – és még néhány palesztin település – azóta minden pénteken tiltakozó, erőszakmentes demonstrációt tartanak – ahogy ők mondják – az izraeli megszállás ellen.

Nem feltétlenül egy hatalmas tömegdemonstrációt kell elképzelni, de a rendszeres akciók inkább lélektanilag fontosak a helyi, palesztinoknak, akik így próbálják – ahogy fogalmaznak – “megőrizni az ellenállás tüzét és erejét”. Az akciókhoz gyakran csatlakoznak külföldi aktivisták is. A forgatókönyv szinte indig ugyanaz: fiatalok és az asszonyok gyerekeikkel vonulnal fel az izraeli település felé vezető úton, különböző rigmusokat skandálnak, mint például: „One, Two, Three, Four, Occupation No More, Five, Six, Seven, Eight, Israel Is a Fascist State„. Magyarul:

Egy, kettő, három, négy, Elég a megszállásból,

Öt, hat hét, nyolc, Izrael egy fasiszta állam.

A skandálás mellett gyakoriak a kődobálások, amelyek leggyakrabban az izraeli katonák és járművek felé irányulnak. A palesztin település idős tagjai szerint nem az izraeli emberekkel van a gond, mindannyian békében szeretnének élni, de ugyanolyan feltételek között. Másoknak viszont az a véleményük, hogy a kődobálások csak akkor fejeződnek be, ha a megszállók végre kivonulnak földjeikről.

A hetente megismétlődő jelentek néha az izraeli telepesek ellendemonstrációjával színesedik. Ilyenkor néhány telepes kocsiba ül és csoportosan legurul a településük alatt található útkereszteződéshez, ahol izraeli zászlókkal körtáncot járnak, Izraelt és az izraeli hadsereget (IDF) éltetik.

Noha a zsidó telepesek biztonsága komolyan biztosítva van, 2017 nyarán egy helyi telepes család mégis véres terrortámadás áldozata lett. A három kilométerrel arrébb fekvő faluból gyalogosan érkező palesztin támadó három embert késelt halálra.

Az ellenállás új arca: a palesztin Jeanne d’Arc

 

arrest tamimi

 

 

Arafat poszterekről és plakátokról nézett a palesztinokra, Ahed Tamimi a youtube-on és a Facebookon találja meg közönségét, világszerte.

A rendszeres pénteki demonstrációk népszerű arca Ahed Tamimi, aki nemcsak a palesztinok között népszerű és ismert. Ennek egyik logikus oka a lány fehér bőrszíne és göndör, világosszőke haja. Ez a karakter Nyugaton olyan benyomást kelthet, mintha ő is közéjük tartozna. Az izraeli média szerint az sem véletlen, hogy a lány európai ruhákban tűnik fel a videókon, mert ezzel is nagyobb szimpátiát keltenének a nyugati világban a palesztinok ügye iránt:

„Jé, ez a gyerek ugyanolyan, mint a miénk!”

Ugyanakkor, ez a hatás nyilvánvalóan szembe megy az izraeli dehumanizációs, sztereotipizáló propagandával, amely ellenkezőleg az európai és arab világ különbözőségeit hangsúlyozza ki. Tehát ne most csodálkozzunk rá, egy fegyveres konfliktusban a propagandagépezet jelentős szerepet játszik mindkét oldalon.

Ez lehet a magyarázata, hogy nem a decemberi, izraeli katonákkal történt konfliktus az első megörökített esemény a kislány életében. Ahed kisgyerek kora óta részt vett a falu pénteki tiltakozásain. Aktívan védte testvéreit, ismerőseit.

Az első videófelvétel 2012-ben készült az akkor 11 éves Ahedről, aki egy kétszer nagyobb katona előtt áll és ökölbe szorított kézzel keresi testvérét a fegyveres katonán. A videó bejárta a muszlim világot, a kislányt Tayyip Erdogan török miniszterelnök is meghívta egy PR-látogatásra, Isztambul városa “Bátorság Díjjal” tüntette ki azért, mert szembeszállt az izraeli katonával.

Három évvel később, 2015-ben, Ahed egy újabb akciódús videón tűnt fel. A hagyományosnak mondható kődobálás után egyik testvérét, akinek kezét begipszelték, izraeli maszkos katonák próbálták leteperni, elfogni. Ekkor tűnt fel Ahed, és szó szerint csípve, rúgva harapva próbálta kiszabadítani a katona kezei közül rokonát.

A tavaly decemberi történet hasonló volt, de ezúttal messzire ment. Ahogy Ahed édesapja fogalmaztott, lányuk

a palesztin nép és a palesztin szabadságharcosok legújabb generációjának arca, akinek eddig élete az izraeli börtönök árnyékában telt, de letartóztatása csak idő kérdése volt.

Könnygázzal, szemmagasságban

De a propaganda álvalósága mögött ott vannak a valódi halottak is. A Tamimi család az ellenállás során több tagját is elveszítette, de a Tamini család tagjai részt vettek izraeli célpontok ellen elkövetett terrorcselekményekben is.

Mustafa Tamimit 2011-ben, a rendszeres pénteki tiltakozások idején, egy izraeli katona közelről arcon lőtte könygázzal. Az lövést rögzítették, a felvételen látható, hogy az izraeli katona egy dzsipből, kevesebb mint tíz méter távolságból fej magasságban lőtte ki a könnygázt. Mustafa másnap a kórházban meghalt. Az izraeli katonai ügyészség 2013 decemberében zárta le az ügyet, állításuk szerint a “lövés semmilyen törvényt nem sértett meg”.

Rushdi Tamimit, Ahed édesanyjának báttyát 2012 novemberben lőtték meg és halt bele sérüléseibe a ramallahi kórházban. Őt szintén egy izraeli katona sebesítette meg halálosan, a falujukban. Hátbalőtték. Bassam Tamini, Ahed apja a 2009 óta tartó helyi tiltakozások egyik szervezője többször került vizsgálati fogságba. Egy alkalommal három évet töltött börtönben miközben semmivel nem vádolták meg. Egy kihallgatás után nyolc napra elveszítette eszméletét – később egy vérrögöt távolítottak el testéből.

Az első fiatal áldozat 2018 januárjában szintén egy Tamimi vezetéknevű 15 éves tinédzser fiú volt, Musab Firas. Őt az izraeli rendőrség Ramallah külvárosában lőtte le.

Na, és mit mondanak az izraeliek?

Ahed Tamimi egy naív kislány, akit a szülei kihasználtak és a palesztin propaganda eszközévé tettek.

Ez a leggyakrabban elhangzó vélemény a kislány aktivista-, és médiaszerepléseiről Izraelben. Egy pro-izraeli blog a Shirley Temper névvel bélyegzte meg. Ahed göndör haja feltűnően hasonlít Shirley Temple, egykori amerikai gyerekfilmsztárra, másrészt a palesztin heves magatartását az angol „temper” (magyarul: indulatos) érzékelteti. Nem kell megmagyarázni, a Palesztina és Hollywood szavakból összerakott Pallywood kifejezést sem.

Igen, a palesztinok is tudatosan használják a 21. századi információs hadviselés eszközeit, de Ahed letartóztatásával és perével Izrael tovább dagasztja a kislány nemzetközi hírnevét. A katonaság nyilvánosságra hozta a tinédzser letartóztatásának felvételét is:


 

 

A héten történt, hogy az izraeli rendőrség olyan palesztin fiatalokat vett őrizetbe, akik Ahed Tamini kiszabadításáról szóló üzeneteket fújtak házfalakra, szülővárosában. Múlt hét pénteken ezrek gyűltek össze és követelték Tamini kiszabadítását New York központi pályaudvarának csarnokában, Londonban plakátokon követelik Ahed kiszabadítását.

Az izraeli közvélemény felváltva bírálja – miért nem válaszoltak a lány provokációjára – és dicséri – jól tették, hogy visszafogottak maradtak – az izraeli hadsereget. Sokan elrettentő ítéletet várnak, hogy így tüntessék el a közvélemény elől a palesztin ellenállás új szimbólumát. Erre most minden esély megvan, mivel Ahed civil bíróság helyett, a megszálló katonaság bíróság elé kerül, ahol sokkal szigorúbb körülmények között folytatják le a tárgyalást. 

Ahed izraeli ügyvédje az ügy jelentőségét mégis abban látja, hogy ez a 16 kislány egy olyan tabutémát nyitott ki, amelyről a legtöbb izraeli embernek nincs pontos információja vagy egyáltalán, nem is akar hallani róla. Ez pedig a megszállt területek témája.

„Elképesztő, hogy most az ügy kapcsán mindenki állást kell, hogy foglaljon az izraeli megszállt területekről, ahol olyan emberek élnek, akik már a megszállt területeken születtek, és akiket 16 évesen bebörtönözhetnek olyan cselekményekért, amelyekért Izraelben még csak előzetesbe sem helyeznek.”

Ahed Tamini ügye egy olyan ajtót nyit most ki, amely régóta zárva volt az izraeli közvélemény többsége előtt. Benjamin Netanjahu miniszterelnök korábbi szóvivője szerint az Ahed-ügy a megszállt területeken élő palesztinokkal történő folyamatos konfliktussorozat Izrael gyenge pontja a nemzetközi közvélemény előtt.

„Szerettük magunkat Dávidként látni, a másik oldalt Góliátként. Most a palesztinok próbálnak meg magukból apró Dávidot faragni, belőlünk pedig Góliátot”.

Írta: Bőtös Botond

Kapcsolódó cikkeink

Így győzte le a rasszizmus a focit Izraelben

Petah Tikván minden szombat este Netanjahu ellen tüntetnek

Soros, Izrael, a cionisták és Orbán

Hogyan számolt le Orbán Viktor izraeli eszmetársa, Benjamin Netanyahu az ottani civil szervezetekkel?

„Mi, izraeli katonák, felszólítjuk Izraelt, hagyjon fel a megszállás stratégiájával”

„Mindent leromboltunk” – izraeli katonák megtörik a csendet

LIKE, SHARE, RETWEET – a közösségi médiában is durvul az izraeli-palesztin konfliktus

Megosztás