Ezek voltak idén a sajtószabadságot ért legdurvább támadások

mapping

 

Sajtószabadság szempontjából sem volt egy derűs év 2017: a lassan, de biztosan romló európai trendek mellett józanító erővel bír két újságíró, a máltai Daphne Caruana Galizia, valamint a svéd Kim Wall halála. Az Európai Unió perifériáján – Törökországban vagy Szerbiában – egyenesen tragikus a helyzet.

 

 

Az Index on Censorship által működtetett Mapping Media Freedom projekt az újságírókat és sajtószabadságot ért visszaéléseket dokumentálja az Európai Unió tagországaiban, illetve néhány, sajtószabadság szempontjából különösen problémás nem-EU tagállamban, mint például Törökország, Oroszország, Fehéroroszország vagy Azerbajdzsán.

2017-ben a projekt tudósítói összesen 1035 visszaélést dokumentáltak. A nemzetközi közvéleményt megrázó Daphne Caruana Galizia-gyilkosság mellett figyelemmel követik a törökországi helyzetet, ahol jelenleg 155 újságíró van bebörtönözve nagyrészt koholt vádakkal, azt, hogy egy új oroszországi törvény értelmében a külföldi tudósítóknak ügynökként kell regisztrálniuk, vagy akár Kim Wall svéd újságírónő meggyilkolása miatti nyomozást.

Nagy hangsúly a helyi visszaéléseken

Emellett a Mapping Media Freedom projekt nagy hangsúlyt fektet az olyan, helyi szintű visszaélésekre, melyek egyébként nem biztos, hogy megütnék a nemzetközi sajtó ingerküszöbét. Ilyenek például a katalán függetlenségi népszavazásról tudósító újságírókat ért zaklatások, egy kis bolgár internetes portál kiadóját ért halálos fenyegetés, vagy például azoknak a görög újságíróknak az ügye, akik nem tudósíthattak arról a tüntetésről Thessalonikiben, amikor a szélsőjobboldal megakadályozta, hogy menekült gyerekek iskolába járjanak.

Magyarország idén 20 incidenssel szerepel a Mapping Media Freedom térképén – ezzel a számmal a monitorozott országok közül nagyjából középmezőnyben található, olyan országokkal egy szinten, mint Bosznia és Hercegovina, Németország vagy Románia.

Nehéz számokban megragadni a sajtószabadság helyzetét

Persze a dokumentált incidensek száma nem biztos, hogy hűen tükrözi a sajtószabadság helyzetét akár Magyarországon, akár máshol. Egyrészt a publikussá váló, sajtószabadságot érintő visszaélések a jéghegy csúcsát képezik: nem minden újságírónak van alkalma megfelelően dokumentálni az őt ért fenyegetést, vagy ha dokumentálja is, sokszor nem érdeke azzal a nyilvánosság elé lépni.

Másrészt az incidensek száma nem mond semmit arról, hogy egy adott korlátozás hány ember információhoz való hozzáférését csorbítja. Bár érvelni lehet amellett, hogy a sajtószabadság és az állampolgárok információhoz való hozzáférését jobban károsítja az, hogy a vidéki nyomtatott sajtó egy szűk, kormányhoz közel álló üzleti kör kezébe kerül, mint ha egy televíziós stáb számára megtiltják hogy egy adott intézményben forgasson, ennek ellenére mindkét hír kvázi egyenértékű, és a térképen egy-egy incidensnek számít.

A vidéki sajtó felvásárlása a legfontosabb téma

Nem kérdés, idén Magyarországon a legsúlyosabb, sajtószabadságot érintő fejlemény a vidéki írott sajtó teljes bekebelezése a kormányhoz közel álló üzletemberek által. És ha korábban újságírókkal szembeni fizikai erőszakra csak egészen kivételes esetekben került sor, idén szaporodtak az ilyen incidensek.

Az egyik legsúlyosabb idei incidens Magyarországon Halász Júlia, a 444.hu újságírójának az esete, akit május 5-én a Fidesz egy budapesti fórumán lerángattak a lépcsőn, majd elvették a telefonját. Az úszó-világbajnokság előkészületeit filmező ATV-stábra munkások támadtak június 6-án – a támadók kilétére később sem derült fény. A sajtószabadság világnapján, május 3-án pedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezetője, Németh László csavarta ki a Hír TV riporterének, Varga Mónikának a karját.

Minden bizonnyal hungarikum az, hogy újságírók a Parlament épületében csak bizonyos folyosókon interjúzhatnak, és ezt Kövér László házelnök szigorúan be is tartja – idén is legalább féltucatnyi úságíró akkreditációját függesztették fel emiatt.

Öröm az ürömben, hogy Orbán Viktor 2017-es tusványosi beszédében megfogalmazott médiaellenes kampány – mely ezúttal nem médiaorgánumokat, hanem egyes újságírókat célzott volna – nem indult be látványosan. A „listázáson” és néhány, leginkább komikus próbálkozáson túl nem találkoztunk ilyen anyagokkal.

Sipos Zoltán

A szerző a Mapping Media Freedom tudósítója.

 

tetszett_a_cikk3

 

 • András József Fazekas

  2014-ben, négy évnyi jobboldali kormányzás után, médiapiac 80%-a, még mindig a bukott ballib birtokában volt.

  A rendszerváltás előttről hozott ballib médiatúlsúly, egy eleve torz helyzet normalizálása, nem támadás a sajtószabadság ellen.

  A helyzetet úgy beállítani, mintha a jobboldal támadást indított volna a “független média”, vagy a “sajtószabadság” ellen, nettó hazugság.

  • Herczeg Ferenc Antal

   Hajrá FIDESZ! Úgy-e?!

   • András József Fazekas

    Magyarországon többpártrendszer, és demokrácia van.

    Arra szavazol, akire akarsz.

  • Zoltán Nemcsényi

   Húbazz…. Döntsétek már el, hogy mi van! A fideszesek azzal védekeztek, amikor a jobboldali média túlsúlyára kérdeztek rá, hogy a baloldali médiumok így is túlsúlyban vannak, met sokkal többen látogatják a neten a nemfideszes hírportálokat. Most akkor mi van? a többségben levő fideszesek látogatják a baloldali médiumok online felületét? (Az is lehet, hogy a fideszesek kevesebben vannak, mint mondják. Vagy csak hülyék.)

   • András József Fazekas

    Az a gond – mármint a tiétek – hogy 1990 óta, 2014-ig egyfolytában, hatalmas médiatúlsúlyban voltatok, mégse mentetek vele semmire.

  • Sakjamuni

   Az RTL-Klub tévécsatornát annak idején a megszűnéstől éppen a Fidesz mentette meg egy jogi trükkel:

   http://www.origo.hu/itthon/20000222azirisz.html
   2000.02.22.
   “az Írisz TV már a per megszüntetését kérte. Ehhez mindhárom alperes – az ORTT, az RTL Klub és a TV2 – hozzájárult
   “A Legfelsőbb Bíróság 1999. február 22-én kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében kimondta, hogy az ORTT-nek fel kell mondania a Magyar RTL Rt.-vel kötött műsorszolgáltatási szerződést.”

   (2000-ben az ORTT Fidesz vezetésű és többségű volt.)

   • András József Fazekas

    És ?

    • Sakjamuni

     Tehát a Fidesz nem ellensége a nemzetközi zsidó háttérhatalomnak, hanem kiszolgálója.

 • Sakjamuni

  A sajtószabadság elleni legdurvább támadás az volt, amikor a zsidó facebook.com megsemmisítette a magyar kuruc.info több mint 100 ezres támogatottságú oldalát.
  Gyakorlatilag zsidók dönthetik el hogy milyen információk juthatnak el a lakossághoz.

  • Sakjamuni

   Cenzúrapróba.

 • Péter István

  De viszont, Magyarországon bárki, bárhol, bármikor szabadon alapíthat bármilyen médiafórumot. Ugyanakkor, az emberek elvárják, hogy az általuk választott országvezetés széles körben tájékoztassa őket a helyi és országos ügyekről. Egyébként, a médiaügynökök és a más érdekeltek egyik legnagyobb tévedése, hogy hatalmi ágnak képzelik magukat és ennek révén kiemelt bánásmód illetné meg őket. Ellenben, hatalmi ágak egyáltalán nem léteznek, mert a hatalom egy és oszthatatlan, amelynek a kizárólagos tulajdonosa maga a nép, aki az általa közvetlenül választott képviselők útján gyakorolja a hatalmát. Mindazonáltal, az erőszak és a törvénytelenség senkivel szemben sem megengedett, de sajnos a más szakmák tagjait is gyakran éri atrocitás.

 • Zoli Czakó

  Valahogy kimaradt a legdurvább támadás! Jurák Katát többen mocskolták,lökdösték,akasztófára kívánták eszement üvöltözéssel a balliberális tüntetők!

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   Vádaskodtál másutt, majd elfelejtettél bocsánatot kérni.
   Megteheted itt is, elfogadom.

 • Zoltan Keszli

  Sipos ne hazudj.

 • fikux

  Nm értem a sajtó hülyének nézi az embert,ha elakarnak hitetni valami hazugságot addig addig ismételgetik míg azt nem gondolják na most már biztosan elhitték a hazugságot,a sajtó 90% meglehetne szüntetni és hasznos dologra költeni a sok milliárdokat!

 • László Horváth

  KFC gyorsétterem biztonsági őre megverte Szabó Zoltánt, az Index újságíróját. Szerintem az összes közül ez volt a legdurvább! Ja és erről is a FIDESZ tehet! Orbán Viktor személyében is felelős azért, hogy, hogy ilyen kis majmok szabadon mozoghatnak és nem zárja be a detoxikálóba örökre!

 • wereko

  Nekem a legsúlyosabb az volt amikor buzi fesztiválos buzi képét tettem föl a Facebbok-ra és 3 napra kizártak. Olyan képért ami alapból fenn van. Súlyos ?

 • Ede Sobor

  Ahány médiumot felvásároltak, ahz annyi incidens. egyenként. Ha 186-ot, akkor az 186 incidens, nem egy.

 • Szoltsányi Gyula

  Nem értem, hogy a a kapitalizmusban egy vételi tranzakció miként lehet támadás a sajtószabadság ellen. Ha az előző tulajdonos nem akarja eladni, nem lehet megvenni. Vagy már a vételi szándék is támadás ott ahol bármit lehet értékesíteni, alapítani, a tulaj gondja, hogy mit kezd vele. Egyébként meg mitől szabad az a média, aminek tulajdonosa van? Tőlem igen, mert én nem mondhatom meg mit szeretnék látni, de a gazda csak el döntheti mi legyen az irány? Viszont ha már van irány, oda a szabadság. Amíg nem találkoztak a nézeteiket nem osztó médiával a liberálisok, addig nem volt túlsúly, csak az ővék. Sajnos a liberálisok annyira nem liberálisok, hogy elviseljék a más véleményhez való jogot. Talán még a demokrácia is csak akkor létezik, ha ők rábólintottak?

 • borzimax

  Javaslom Sipos “úrnak” menjen a Lajtán túlra, például német sajtót tanulmányozni, vagy a svédet. Ajánlom felkészüléséhez Udo Ulfkotte munkáját a Megvásárolt újságírókat. A szerző 17 évet a FAZ-nál(Frakfurter Allgemeine Zeitung) töltött, volt külpolitikai szerkesztő ill. haditudósító. Helmut Kohl idején politikai tanács adója kormánynak.Hírszerzési specialista,az USA marshall alapítvány tagja,dolgozott a Konrad Adenauer Alapítvány tervezőbizottságában és a Szövetségi Biztonságpolitikai Akadémia szóvivőjeként is.Meglehetősen érthet a témához.
  Próbáljon az említett országban kemény bíráló cikket megjelentetni, mikor azzal szórakoztatják egymást a németek hogy a nem megfelelő véleményeket kimondó honfitársakat kirúgják a munkahelyükről, feljelentik,ellehetetlenítik, sőt még egymás között sem mernek beszélni ezekről.( a sajtószabadság nagyobb dicsőségére )
  Igen úgy van, ahogy Szoltsányi Gyula írta a hozzászólása utolsó mondatában de nem kérdő módban hanem kijelentőben.