Óriási pofont kapott Orbán Viktor szövetségese a szlovákiai megyei választásokon

Ján Lunter, a Marian Kotleba szélsőjobboldali megyei elnök ellen induló demokratikus pártok közös jelöltje győzelmét ünnepli. Fotó: SME - Ján Krošlák.
Ján Lunter, a Marian Kotleba szélsőjobboldali megyei elnök ellen induló demokratikus pártok közös jelöltje győzelmét ünnepli. Fotó: SME - Ján Krošlák.

 

Drámai vereséget szenvedett a kormányzó Smer párt, a liberális demokrácia győzött Szlovákiában. A fasiszták előretörésének is vége, a választók kiszavazták Kotlebát Besztercebánya éléről. A szlovák megyei választások üzennek Magyarországnak is: Orbán Viktor egyik legfontosabb térségbeli szövetségesét figyelmeztették a választók.

 

 

És azt tudta, hogy szombaton, néhány héttel a cseh országgyűlési választások után, újra választást tartottak Közép-Európában? Gyorselemzésünkben rövid áttekintést adunk, melyek voltak a szlovák önkormányzati választások legfontosabb kérdései és azokra milyen választ adtak a szlovákiai választók.

Rögtön az elején két jó hírem van a liberális demokrácia hívei számára.

Ha az osztrák és a cseh választások eredményei egy pillanatra fellelkesíthették azokat, akik az orbáni “Lázadás éve, 2017” projekt megvalósulását látták megvalósulni Ausztriában és Csehországban, akkor a szombati, szlovákiai önkormányzati választások számukra nem sok örömöt okoztak. Orbán Viktor térségbeli szövetségese, Robert Fico miniszterelnök pártja, a Smer hatalmas vereséget szenvedett. Ez Fico politikai karrierjének egyik legnagyobb veresége,

a szlovák választók megunták az egyszínű kormányt.

A Smer csak a trencséni és a nyitrai megyék élén tudott megmaradni a nyolc szlovákiai megyéből, amelyekből eddig hatot vezetett. A másik váratlan fejlemény Besztercebányán történt. A választások előtt sokan a fasiszták további előretörésétől tartottak, de óriási meglepetés született. A szlovákiai megyei választások másik egyértelmű üzenete,

hogy a szlovák választóknak elegük lett az EU-ellenes, migrációs politikából hisztériakampányt formáló, Moszkva-barát fasisztákból.

A választások másik nagy vesztese Marián Kotleba, Besztercebánya 2013-ban megválasztott elnöke, akit a demokratikus pártok alkalmi koalíciójának jelöltje Ján Lunter több, mint húsz százalékos különbséggel penderített ki a hatalomból. A többi megyében is leszerepeltek a 2015-ben Orbán Viktor “kemény migrációs politikáját” és EU-ellenességét levélben dicsérő Marian Kotleba pártjának jelöltjei: egy másik titkos esélyesük, Milan Uhrík Nyitra megyében csak 15 százalékot szerzett.

Nem jött be a választási törvény módosítása

Két olyan változás is történt a szlovák választási törvényben, amelyet a hatalom kezdeményezett, de úgy tűnik, csúnyán elszámolta magát a kormányzó Smer párt.

A legfontosabb változás a szlovák megyei választások menetében, hogy a korábbi kétfordulós helyett az idei szavazás egyfordulós volt. Erről még 2017 februárban döntött a pozsonyi parlament. A választási eredmények ismeretében látható: a Szlovákiában uralkodó Smer párt saját magát fosztotta meg egy második körös korrigálási lehetőségtől és egyértelmű vereséget szenvedtek.

Érdekesség: Szlovákiában ez a relatív többségi elven alapuló választási rendszer a legerősebb jelöltek sikerét vetíti előre. Éppen ezért a választások előtt, sokan úgy okoskodtak, hogy az egyszeri ellenzéki választópolgár arra a legerősebb ellenzéki jelöltre fog (át)szavazni, amelynek legnagyobb esélye van megakadályozni a fasiszta párt hatalomra jutását és a Smer kormánypárt győzelmét. Most már látjuk: ez az elképzelés nagyon bejött.

 

A másik törvényi változás a megválasztott képviselők mandátumára vonatkozik: 2017-től egy évvel meghosszabbodik a képviselői mandátum ideje, négy év helyett öt évre szól a választók felhatalmazása. Ez tehát azt is jelenti, hogy Szlovákiában 2022-ig regionális szinten a jobbközép került a hatalomba, a kormányzó Smer szinte minden vezető pozíciót elvesztett.

Érdekessé tette a választások végső kimenetelét az a 2016-os változtatás is, amely két héttel a szavazás előtt betiltotta a közvélemény-kutatási erdedmények közzé tételét. A szlovák megyei választások kimenetelének megtippelése gyakorlatilag egy lottósorsolássá alakult át, mert a legfrissebb nyilvánosan elérhető felmérések három héttel korábbiak voltak.

A modern Szlovák Köztársaság fennállása során eddig megtartott önkormányzati választások rendelkezik néhány stabil hagyománnyal. Ezek közül az egyik legfontosabb, és a szlovák demokrácia szempontjából szomorú körülmény, a választásokon való tragikusan alacsony részvételi arány. A részvétel ezúttal is alacsonynak mondható,

de sokkal többen mentek el szavazni, mint négy éve.

A választások eredménye hatással lehet az országos nagypolitikára és Szlovákia nemzetközi megítélésére. Nézzük, milyen válaszokat adtak a szlovák választók a választások előtt felmerülő legfontosabb kérdésekre.

Népszavazás a Fico-kormány teljesítményéről

A választások előtt a képlet úgy nézett ki, hogy Szlovákia legnagyobb problémája: Kotleba. De vasárnapra virradóra a társadalom hangulata szembefordult a Smerrel is.

A Smer három olyan megyét is elbukott – Zsolna, Kassa, Eperjes – amelyre nem fogadtam volna nagy tétben a választások előtt. Ne felejtsük el: Zsolna korábban a nacionalista Ján Slota játszótere volt. Ez a megye kilencvenes években a Mečiar féle HZDS és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által képviselt újkori szlovák nacionalizmus központja, amely a legmagyarellenesebb régiónak számított. Később Fico Smer pártja vette át a megye vezetését. Most ezek a pártok totálisan leszerepeltek és a jobbközép jelöltje, ráadásul

egy női jelölt kapta a legtöbb szavazatot!

Zsolna elvesztésének önmagában nincs túl nagy jelentősége, de szimbolikus jelentősége hatalmas. Ki lehet jelenteni: a Smer bukása elkezdődött, akár pánik is kitörhet a pártban. Nyilván, Fico miniszterelnök karizmája még évekig egyben tarthatja a pártot, de ez a veszteség sorsdöntőnek bizonyulhat.

Ha Zsolna elvesztése szimbolikus jel Fico számára, akkor a két keleti megye, Eperjes és Kassa elbukása már földrengésszerű változásokat is előrejelezhet a szlovák belpolitikában. Ez a fejlemény a Smer hatalom számára akár halálos is lehet, mert mutatja: Fico nem legyőzhetetlen és nem tévedhetetlen. A párton belüli elit számára pedig egy üzenet, hogy a párt jövője nincs automatikusan összekötve Fico sorsával.

Vajon a Smer és Fico melyik utat választja? A szlovák miniszterelnök ma pro-európai politikusként mutatja magát, kijelentette, hogy Közép-Európában Szlovákia a “demokrácia szigete”. Ebben paradox módon igaza is van, de elképzelhető, hogy a választási vereség után egy populistább irányba lép tovább, hogy visszaszerezze az elvesztett szavazóit.

A jobboldali ellenzéki blokk tesztje

A szlovák ellenzék 2010 óta várt, meglepetésszerű győzelmet aratott, köszönhetően az új egyfordulós rendszernek és az alkalmi választási koalíciónak.

Északi szomszédunknál az ellenzék politikai győzelmet aratott, amely rengeteg tanulsággal szolgálhat a magyarországi ellenzék számára is. A szlovák választók nem ellenzéki pártot választottak a kormányzó Smer monolit pártjával szemben, hanem olyan ellenzéki jelöltekre szavaztak a legnagyobb számban, akik képesek voltak a kormánypárt jelöltjeit legyőzni.

A töredezett szlovák ellenzéki szavazók igénye kísértetiesen hasonlít magyarországi ellenzéki szavazók igényeihez. A szlovák szavazók azt üvöltötték a pártok felé,

ha letesztek elénk egy normális jelöltet a Smerrel szemben, akkor megszavazzuk, csak csináljatok már végre valamit!

Szombaton, Szlovákiában a társadalom leadta a rendelést egy Smerrel szembeni politikai alternatívára. Régen fogalmazódott meg ilyen erős akarat egy másik politikára északi szomszédunknál. Ugyanakkor azt is látni kell: hétvégén nem egy párt győzte le a Smert, hanem néhány, jól kasztingolt ellenzéki jelölt verte meg a Fico-pártot.

Rendszerszerűen tehát semmi nem változott még, mivel a szlovák ellenzéki térfélen továbbra sincs meg az a politikai párt, amely mögé az ellenzéki választó beállhatna a Smer kormány leváltása érdekében.

Ínyenceknek mondom: a megyei választások eredménye átrendezte a szlovák ellenzéken belüli erőviszonyokat is. Általában azt látni, hogy a konzervatívabb jobboldali jelöltek tudtak sikeresek lenni a jobboldali-liberális jelöltekkel szemben, kivéve természetesen a fővárost, Pozsonyt, ami továbbra is egy liberális sziget Szlovákiában.

Konkrétabban: a szlovák jobboldai ellenzék nem hivatalos vezető ereje a Szlovák Liberális Párt (SAS) pozíciói gyengültek és a KDH- OĽaNO -NOVA konzervatívabb irányzat erősödött a választási eredmények alapján.

Megállítható-e a szélsőjobb?

Szlovákiában a kormány mellett a szélsőjobb ellen lázadtak fel a szavazók.

Volt egy pont a szavazatok összeszámlálásakor, amikor úgy nézett ki, hogy már nem az a kérdés, megtarthatja-e Kotleba Besztercebánya megye elnöki tisztségét, hanem, hogy egyáltalán, tagja lesz-e a következő megyei közgyűlésnek. A szlovák választók ajtót mutattak a fasisztáknak: hat megyei elnök-jelöltjük mindegyike leszerepelt és a 335 megyei képviselő-jelöltjük közül mindössze ketten jutottak be – egyikük Kotleba.

Így hangzik a kérdés, amire m ajd csak egy alaposabb kutatás adhat választ: vajon az antifasiszta beállítottságú jobbközép szavazók mobilizációja sikerült-e ilyen jól vagy a Kotleba-párt nem tudta elvinni szavazóit az urnákhoz?

Emlékeztető: 2013-ban Kotlebát 71 ezer szavazattal választották Besztercebánya megye elnökévé. Most csaknem 40 ezer szavazatot kapott – sokkal nagyobb részvételi arány mellett.

A korrekció képessége működött a szlovák választókban.

A megyei választások leginkább figyelemmel kísért szavazása tehát olyan üzenetet küld Szlovákiából a világnak, hogy a szlovák választók képesek voltak Kotleba ellen fellépni az urnáknál. A Mi Szlovákiánk Néppárt (Ľudová strana Naše Slovensko, ĽSNS) két bejutott képviselője hatalmas vereséget jelent a fasiszta pártnak, de egyben jelzi is számukra: a szlovák választó totálisan belefáradt a “migránsozásba” és a “brüsszelezésbe”.

Emlékezzünk: Marian Kotleba mozgalma az intenzív “cigányozás” és “parazitázás” után, a 2015-ös európai menekültválság kapcsán, a migrációs témát tette politikája fókuszába. Számítása bejött. Igaz, 2013-ban még a heveny romaellenes érzelmeket meglovagolva nyerte meg Besztercebánya megye elnöki posztját, de 2016-ban pártja a EU-ellenes és menekült-ellenes politikájának köszönhetően bejutott a pozsonyi parlamentbe.

Mi a helyzet a magyarokkal?

Etnikai, szlovák vs magyar szembenállás helyett a magyar választók is a kormány vs ellenzék törésvonal mentén polarizálódtak.

Szlovákiában hagyományosan a jobboldali politikai blokkhoz tartoztak a magyar érdekképviselet pártjai. A kilencvenes és a kétezres évek elején a magyar kisebbségi párt rendszeresen a jobboldali kormánykoalíció stabil tagjának számított. Ez az alapfelállás megváltozott a Híd-Most magyar-szlovák párt Smerrel kötött koalíciójával.

A Bugár párt és a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) egyik megyében sem tagja a Szlovák Liberális Párt (SAS) és az Egyszerű Emberek (OĽaNO) által vezetett jobboldali választási blokknak. Ellenkezőleg: néhány megyében korábban elképzelhetetlennek tartott koalíciókban vett részt a Bugár-párt. Például Pozsony megyében a Smerrel, Nyitra megyében pedig lemásolták a jelenlegi kormánykoalíciós felállást.

A magyar közösségen belüli versenyt ezúttal is a helyi szinten mindig beágyazottabb MKP nyerte a Híddal szemben. Figyelemreméltó Berényi József (MKP) és Rigó Konrád (Híd) Nagyszombat megyei különcsatája, amit az MKP-s jelölt nagy fölénnyel nyert meg, igaz: a Hidas államtitkár országosan sem számít kifejezetten ismert politikusnak.

Bugár most bajban van: a modern szlovák demokrácia legtehetségesebb politikusa lehet végzetesen hozzákötötte pártját Robert Fico pártjához, amely politikai karrierjének végét is jelentheti.

Írta: Bőtös Botond

 

tetszett_a_cikk3

 

 • azember

  Lassan magunkra maradunk hülyeségünkkel! A birkákat nem kívánom magunkkal sértegetni!

  • Anna Kisfaludiné Baán

   te nem ember hanem a BIRKA vagy

   • Róbert Nagy

    butuska liba

 • Anna Kisfaludiné Baán

  Szlovákia csak egy pár éves ország. Ha kimaradnak a IV-ek -ből, fogadhatják a migránsaikat.

  • Béla Somogyi

   Mert miért is maradnának ki abból a IV-ek ből? És ha kimaradnak nekik ott az egész EU, az Eurójukkal a fejlődő gazdaságukkal, stb.

   • Andrew Barkanyi

    szép szélessávu nyomtáv is van keletről nyugatra egész Pozsonyig….a NOSZF tiszteletére? :)

  • zsíroskenyér

   Magyarország marad ki a V4-ekből a lengyelekkel, mert Eu-ellenes politikát folytatnak!

 • Bálint László Hatfaludy

  Volt egy választási rendszer módosítás, ami olcsóbbá is tette (többek között) a voksolást, mert csak egy forduló van.Lényegében Szlovákiában MOST önkormányzati választásokat tartottak, azaz a megyei, városi pozíciókért folyt a küzdelem: Lehet, hogy a kormányzó pártnak keserűvé vált a szája íze,-mert a módosítást ők kezdeményezték és ráfáztak- de bizony OLCSÓBB LETT A BULI.Mindenesetre jogos az öröm a győzők körében, a veszteseknél meg lehet meditálni a “miérten?” meg egy esetlege újabb módosításon is.

 • Shi Min Ho

  Ki nem szarja le? Nálunk jövőre csak az a kérdés, 2/3-dl, vagy 4/5-del nyer a fidesz? Ahogy elnézem az “ellentéki” csőcselék faszoskodását, 4/5-del nyer a fidesz jövőre.

  • zsíroskenyér

   Az ellenzék nálunk is simán nyerhet, ha a szlovák receptet követik! Orbán bukni fog!

   • Shi Min Ho

    :)))))

 • tyutyu

  Orbán is fog kapni akkora fülest, hogy a börtön fala adja a másikat !!!

 • Szalóczi Béla

  nahát idióták az Orbán párt jól szerepelt..

  • zsíroskenyér

   A cikkben az van, hogy csak két megyében tudtak megkapaszkodni, a többit elvesztették. ez nem túl jó eredmény, ez alapos választási vereség!

 • tyutyu

  Viktor is készülhet a pofonok völgyébe!

  • Róbert Nagy

   majd pedig a börtönbe. 😀

 • János Dunai

  én csak liberalfasizmus ismerek faji alaput.ez mind ugyanaz a takonyfajzat muve

 • Reichman

  Szánalmas Soros propagandisták vagytok.

  • zsíroskenyér

   Egy magyarul beszélő Kotleba-szavazó vagy?

   • Reichman

    Egy magyarul beszélő hazaáruló vagy?

    • zsíroskenyér

     Egy magyar hazafi vagyok, akinek elege van a Moszkva-bérenc hazaáruló Fideszcsicskákból!

     • Reichman

      lol

  • trollolo3

   Mondja ezt egy fidesz-troll! 😀

 • fütő

  Valami történt, de érdekes ez a sorozós, liberózós butaságot öntők dumája, lehet hogy a ruszkik küldik Őket ide:-))))))

 • Mikulas Krivansky
 • zsíroskenyér

  Erről beszélek a haverokkal, a Fidesz simán verhető, ha egy jelöltre szavazunk ellenük. Az ellenzéki pártoknak ezt fel kellene ismerni végre. Szlovákiában is működik a recept, nálunk is megbukhat a tolvaj, korrupt banda!

  • Shi Min Ho

   :))) Az már 2010-ben megbukott!

   • zsíroskenyér

    Gyurcsány gombokat lopott Mészáros-Orbánhoz képest, ha Fletó bukott ezért, Orbánnak bíróság elé kell állnia!

    • Ibolya Karsai

     Gombokat lopott? Meg az összes közalkalmazott bérét jelentősen csökkentette! Nem régen volt, még mindig emlékezik erre mindenki!

     • gépágyú

      Igen, ellopta? És a Fidesz visszaadta? 13. havi bért? 13. havi nyugdíjat? Anyámnak lesz vagy 10 ezer forint nyugdíjemelése. A soha itt nem dolgozott, Ukrajnából “átköltözött” (papíron bejelentkezett) nyugdíjasnak meg lett Orbán által 120 ezer nyugdíjemelése(143 ezer – ukrán nyugdíj). És ő nem a DK és Gyurcsány által emlegetett határon túli szavazó, mert ő már bent van. Az összes UK és RO menti választókerületet vinni fog általuk a Fidesz.

     • Béla Somogyi

      Hol is csökkentette? Hiszen utoljára az ő idejében volt érdemi közalkalmazotti, köztisztviselői béremelés! Majd az azt követő 10 évben semmi, majd tavaly kezdtek el csöpögtetni valamit!

     • Miklós Edelényi

      milyen érdekes közalkalmazotti béremet50% kal emelte 2013 ban legalább ne hazudj!! IBOLYA KARSAI!!!

   • Béla Somogyi

    De most 2018 lesz, és nem 2010!

  • Andrew Barkanyi

   önállóan programmal hatékonyan politizáló komolyan vehető józan ellenzéki jelölt M.O. on alig van ! hát még egy egész országos választási rendszerre gyorsan kiállitható?

 • Mihály Kovács

  Tévedsz, a választók lőtték tökön magukat!

  • zsíroskenyér

   Mármint? Én azt látom, hogy kiszavazták a nácikat a hatalomból és nem hisznek már Ficonak se

   • Mihály Kovács

    Próbálj még egyszer neki futni, bár ennyi talentummal úgysem sikerül!

    2017. november 5. 16:32 Disqus írta, :

 • Zsolti Boriszka Borbély

  Úgy tűnik már nincsenek hírek ,csak vélemények ..Az egyik párt veszített a másik meg nyert , lehetőség nyílt az eddig ellenzékben levő pártnak irányítani , bizonyítani , a másiknak meg négy évig ellensúlyként építő kritikával élni az országért ..A cikk írójának is mondanám ,nem a jó győzött a gonosz felett ,hanem működik az intézmény amit úgy hívnak demokrácia .Senki nem kapott pofont semmi rendkívüli nem történt Mindenki tudja hogy a választás sosem egy esélyes..Remélem egyszer nálunk se a birkázás nácizás börtönnel fenyegetés lesz a trendi hanem a vélemények tiszteletben tartása ,,amongyonle” helyett az ,,én hogy tudnám jobban másképp elve “ B

  • zsíroskenyér

   Nem tisztem a cikk iróját megvédeni, de Zsolti, az a politikus, aki Hitlert, a náciakat és csatolósait élteti, te hogyan neveznéd?

   Ha te Szlovákiában élsz, tudhatod, hogy igenis rendkívüli eredmény született, olyan, mintha a Fideszt picsázta volna el Magyarországon alaposan az ellenzék. Áprilisban még bármi lehet.

   • trollolo3

    Hagyd, álomvilágban él. Az ilyen emberek a legveszélyesebbek, akik tudatosan letagadják a valóságot.

   • Zsolti Boriszka Borbély

    Nem tudom ki hol éltette akár a nácikat ,és nem is hiszem hogy ezeknek a függvénye a választási eredmény ..Az elég szomorú ha rendkívüli az a dolgok ha az egyik oldal véleményével értettek egyet a másikkal szemben .Az is elég szomorú hogy a Fideszt el kell ,,picsázni” vagy esetleg a baloldal csak csőcselék ..és ez fontosabb mint az hogy menjen az ország szekere sajnos a politikusoktól sem érkezik más üzenet ..

 • trollolo3

  És nálunk mikor nyílik ki az emberek szeme? A gyűlölet, az uszítás és a lopás, csalás, hazudozás meddig tűrjük még ezt a fidesstől? Mikor állunk a sarkunkra?

 • trollolo3

  “A szlovák választók nem ellenzéki pártot választottak a kormányzó Smer monolit pártjával szemben, hanem olyan ellenzéki jelöltekre szavaztak a legnagyobb számban, akik képesek voltak a kormánypárt jelöltjeit legyőzni.”

  Hát nem ezt papolom mióta! Nem párt, nem miniszterelnök jelölt kell, hanem választókörzetenként egy-egy demokratikus ellenzéki jelölt.

 • Dio

  „A jobboldali ellenzéki blokk 2010 óta várt, meglepetésszerű győzelmet aratott..

  Általában azt látni, hogy a konzervatívabb jobboldali jelöltek tudtak sikeresek lenni a jobboldali-liberális jelöltekkel szemben, kivéve természetesen a fővárost, Pozsonyt.”

  Jó hír ez Magyarországnak! A baloldal és a nacionalista oldal bukott, a konzervatív keresztény jobboldal előretört. Itt is ez a folyamat fog erősödni! 😀

  • trollolo3

   Ezzel csak az a baj, hogy Orbán politikája a Kotleba politikájával egyezik meg és nem a jobbközép szlovák pártokéval.

   • Dio

    😂
    Hát ezt is megértük, az elkeseredett sorosista újság a keresztény konzervatív jobbközép előretörését, a baloldal és az ottani Jobbik bukását megpróbálja beállítani Orbán ellen!

    Elkeseredettebb próbálkozás ez, mint amikor a sorosisták európai értéknek akarják beállítani a buzivonulásokat. :)

    • trollolo3

     Nem tudom, mitől lehet egy újság sorosista, de el kell, hogy keserítselek: egy pártatlan beszámolót lehet olvasni itt, és nem kormánypropagandát.

     Úgy tudom, a Kotleba banda Szlovákiában az nem a Jobbiknak felel meg, hanem a Fidesznek.

     • Dio

      Dehogy pártatlan! Amikor Orbán európai pártszövetsége előretör, amikor kereszténydemokraták törnek előre, akkor azt úgy beállítani ahogy ez a cikk erőlködik rajta, elég szánalmas. Kotleba ahogy a Vona is a cigányellenességgel emelkedett fel. Soha nem volt a Fidesz szövetségese. De alényeg, hogy most gyengült szlovákiában a bal és erősödött a jobb oldali összefogás! :)

     • trollolo3

      Kotleba ma ugyanúgy sorosozik, brüsszelezik, mint Orbán, 2015-ben egyenesen felmagasztalta egy levélben! Mindketten szélsőjobboldaliak.

      Szlovákiában a baloldal ugyanolyan nacionalista, mint Magyarországon a jobboldal – nem véletlenül írja a cikk, hogy Fico szövetségese – úgyhogy ennek én is örülök, hogy meggyengültek :)

      A szlovák jobboldal pedig mindig liberálisabb volt, mint a Fidesz, ez nem túl jó hír neked 😛

     • Dio

      Sorost és a neomarxista utópiáit minden normális keresztény, polgári elutasítja, sőt még a nacionalisták is, pl Kotleba. Vona is Soros ellenes volt míg meg nem vették kilóra. :)

      De tényleg kár ezen vitatkozni, a lényeg a baloldalnak és a nacionalistáknak leáldozott egész Európában, jön egy új kereszténydemokrata reneszánsz, az EU alapítóinak szellemében! Örüljünk együtt!

     • trollolo3

      Te valami nagyon durva párhuzamos valóságban élhetsz: Magyarországon például nincs is kereszténydemokrácia, egy párt, amit annak neveznek, egy szélsőjobboldali, putyinista kormány patyomkin-pártja.

      Ráadásul alapfogalmakkal sem vagy tisztában: Soros egy kapitalista, semmi köze a neomarxizmushoz, a kapitalizmus meg köszöni szépen, megvan. A sok örömködés mellett érdemes lenne kicsit még tanulnod, aztán kommentelni.

     • Dio

      Kohl kancellártól a CSU-ig, Kurzig, a most Olaszországban is előretörő jobboldalig elég sokan tartják a mai európai politika iránytűjének Orbán Viktort. Akik szerint ő csúnya putyinista, azok akik ruszofóbiában szenvednek bukási kínjukban usától európáig.

      Nem nagyon ismered akkor a CEU-s Lukács György kultuszt, a szélsőbalos közgázt és filozófiát amit ott nyomnak, a gender elméletig, most az általa támogatott szélsőbalos mozgalmakat, ngo-kat már ne is említsük. Tudod voltak már a történelemben marxista kapitalisták, komcsi utópiákat, az internacionalizmust kergetve.

     • trollolo3

      Nézd meg a Fidesz médiáját, az orosz propagandát tolja! Ez nem fóbia, ez tény.

      Orbán nem kereszténydemokrata, ahogy követői sem azok. Lehet dobálózni nevekkel, ők ma az európai szélsőjobboldalt képviselik már.

      Mondom: olvass, tanulj! Lukácsnak nincs köze a nyitott társadalomhoz, szélsőbalról meg max a Fidesz pártlapokban álmodoznak, nálunk ilyen nincs. A civil szervezeteket idecitálni pedig klasszikus orosz propaganda, ők a mindenkori hatalom ellenrzését végzik, de hát ez ugye a szélsőjobb Fidesznek kényes. Ezért is mennek neki, orosz módszerekkel. Mondom, tanulj, olvass, rádfér :)

     • Dio

      Jól felmondod a keresztényellenes sorosista propagandát. :) Hogy a keresztényeknek ki a hiteles azt nem a pride vonulók döntik el, hanem a keresztények. Akik egy-két várszegi és beer kivételével valódi civil szervezeteiken keresztül is (pl a KÉSZ) a kormánypártok mellett állnak.

      Mivel látom kis komcsi-libsi világképed van, inkább visszatérnék a cikk alapjához, örüljünk együtt hogy az ateista bal-jobb bukik, a kereszténydemokraták erősödnek! Hogy Orbán örül-e ennek, meg majd kiderül. :)

     • trollolo3

      Tehát elfogytak az érveid és önismétlésbe kezdesz :( Kár. Nem sikrült ugyanis alátámasztanod Lukács és a nyitott társadalom kapcsolatát, vagy, hogy mitől lenne a Fidesz kereszténydemokrata párt, miközben szélsőséges szektáknak ad teret, pl: Hit Gyülekezete vagy Felház.

      A kereszténységet a Pápa képviseli, akit a Fidesz és propagandasajtója látványosan támad, ebből is látszik, hogy a Fidesznek semmi köze a kereszténységhez, csak politikai célokból használják fel és ki.

      A valódi kereszténydemokrácia erősödésének lehet örülni, de a Fidesz csak trollkodik a kereszténységgel, semmi köze hozzá.

     • Dio

      Sajnálom ha szövegértési gondjaid vannak, de tényleg nem akartam elmagyarázni, hogy én a ceu-n lévő Lukács kultuszról írtam nem a nyílt társadalmat vetettem össze a lukácsi életművel. :) Nem tudom hány éves vagy, de az értő olvasásban még fejlődhetsz.

      Ahogy én látom Orbánnak tapsolnak a protestáns püspököktől a katolikus főpapokig, a Keresztény Értelmiség Szövetségétől az európai kerdem kongresszusig mindenki. Most van egy marxista pápa akinek meg örülnek a pride-vonuló, komcsi ma libsi filozófusok, ceu-s balos értelmiség. Ennyike.

      A lényeg hogy a keresztény alapú pártok erősödnek, a materialista, ateista pártok gyengülnek.

     • trollolo3

      Az a baj, hogy a Fidesz nem keresztény alapú, hanem egy putyinista trójai faló az Európai Unióban. Orosz érdekeket szolgál ki a magyar kormány.

      Én csak szélsőjobboldaliakat és nácikat látok tapsolni Orbánnak (Le Pen, Kotleba), de te majd felsorolod kik tapsolnak az egyházból!

      A pápa marxista? 😀 Most akkor mi van? Vagy Ferenc pápa már nem számít kereszténynek? 😀 Mióta?? Kezdem elveszteni a fonalat.

      A CEU-n Lukács-kultusz? Miért ne férhetne bele Lukács is a nyílt társadalomba? Ismerkedj meg a kultusz szó pontos jelentésével! (= A vallási szertartások összessége; hódolat, imádat) Milyen bizonyítékaid vannak erre?

      Egyébként, ha a szélsőjobb alakíthat egy kormányt, akkor mi a baj a CEU egyetemmel?

     • Dio

      A ruszofóbiád kezeltesd!
      A többi is annyira színvonaltalan, hogy nincs kedvem vitatkozni veled, de annyi lejött hogy te nem koptatod keresztény templomok küszöbjét. Innen kezdve meg inkább filozofálj Lukácson, Marxon, Leninen, Hitleren, Soroson és a többi szocialistán!

     • trollolo3

      Elfogytak az érveid? Kár. Tények alapján beszélek orosz befolyásról, neked lehet egy trafikod, ha nem akarod látni :)

      A színvonaltalanság ott kezdpdik, hogy marxistázod a pápát, kb semmi közöd a kereszténységhez, csak politikai alapon próbálod kihasználni ezt az “érvet”.

     • Dio

      Az orosz befolyás egy uncsi kampány, Paks2 megépítésével szokták instrumentálni. Paks2 megépítését 2009-ben 98%-os támogatottsággal fogadta el az előzetes elvi hozzájárulást – a Putyinnal saját házában bratyizó Gyurcsány beterjesztésére. Paks2-ről a többi csak buta kampány… megépítése ahogy Bajnai még miniszterelnökként mondta, nemzeti ügy!

      Ami meg Ferenc pápa marxista teológiáját illeti, ha járnál templomba akkor tudnád, hogy ezt nem is tagadja! Ne okoskodj olyanba amihez semmi közöd. Látszik rajtad hogy semmi közöd az egyházhoz, szavaid annyira karcolják a tényeket, mint Gyurcsánynak, amikor kijelentette hogy régen rendszeresen bérmálkozott! :)

     • trollolo3

      Olvasd el a cikket es rajossz,miert valosag az orosz befolyasolas

     • Dio

      A ruszofóbia ugyanúgy gyógyítható, mint az antiszemitizmus, rasszizmus…
      Hidd el, szebb az élet nélkülük. :)

  • zsíroskenyér

   “A baloldal és a nacionalista oldal bukott, a konzervatív keresztény jobboldal előretört”

   Miért beszélsz ostobaságot? a szlovák baloldal mindig magyarellenes volt, az MKP tudomásom szerint mindig a jobboldallal volt kormányon!

   Az elvtelen a Orbán lepaktált Ficoval, együtt megy a mutyi, lásd a Fico féle Váhostav és az Orbán féle Mészáros közös biznisz az új Komáromi híd építésénél. Leadták a szlovákok, jobban mondva a Fico oligarchája a melót a magyaroknak, vagyis Mészároséknak, azok meg szépen visszaosztják a pénzt a színfalak mögött a Váhostavnak. Úgy kellenek egymásnak, mint egy falat kenyér, Fico meggyengülése probléma Orbánnak.

   Ja, Orbán politikája már régen nem keresztény polgári, hanem illiberális és autoriter.

   • Dio

    A kereszténydemokratákkal mindig jó viszonyt ápolt Orbán. Tudod európai alapértékeinek megvédéséért dolgoznak a buzi, drogos, prosti szélsőbalos libsi kultúrával szemben. Hogy a Fico-val is jóban van az utóbbi időkben, annak oka a migráncs-simogatók erőszakos nyomulása ebben a térségben. Végülis hálásak lehetünk az idegenbetelepítőknek, mert olyan szövetségeket hoztak itt létre népek közt, sőt még az Orbánés Fico közt is, ami egy ennyire szemét támadás nélkül nem jött volna létre.
    Nem nagyon érdekel ki építi a hidat, mert nem pályáztam. De a lényeg hogy épül! :)

   • Ervin Istvánné Hajdú

    Soha nem is volt keresztény a politikájuk, már ott bukik, hogy a lopást engedélyezi törvényileg.No mert a törvényeket úgy hozzák ( nem erkölcsi alapon ), hogy nekik legyen jó.

    • zsíroskenyér

     Ez a Fidesz, így van.

 • Szabó Tibor

  Átlátszik a hülyeség!
  Orbán “szövetségese” a Magyar Közösség Pártja, és az jól szerepelt.
  Fico nagyon kétséges szövetséges.
  Legfeljebb migráns ügyben.
  De a többieknek sem kell a migráció.