Viszlát, Visegrád! – Most vezeti ki Orbán az Eu belső magjából Magyarországot

Itt az új "V4", azaz Robert Fico szlovák, miniszterelnök, Emmanuel Macron, francia elnök, Christian Kern, osztrák kancellár és Bohuslav Sobotka, cseh miniszterelnök a kibővített Slavkovi Háromszög találkozóján, 2017 augusztus 23-án, Salzburgban. Fotó: Heinz-Peter Bader, Reuters
Itt az új "V4", azaz Robert Fico szlovák, miniszterelnök, Emmanuel Macron, francia elnök, Christian Kern, osztrák kancellár és Bohuslav Sobotka, cseh miniszterelnök a kibővített Slavkovi Háromszög találkozóján, 2017 augusztus 23-án, Salzburgban. Fotó: Heinz-Peter Bader, Reuters

 

Szorosabbra fűzi Szlovákia és Csehország kapcsolatait Nyugat-Európával a slavkovi háromszög salzburgi találkozója után, míg Lengyelország és Magyarország olyan, közös és a jövőt meghatározó témákról maradhat le, mint az eurózóna kibővítése, a kelet-európai bérfelzárkóztatás, és a brexit miatt a kontinensre áttelepülő uniós intézmények befogadása. Magyarország 21. századi történelmének egyik legnagyobb külpolitikai kudarca körvonalazódik a szemünk előtt.

 

 

Előző cikkünk tartalmából:

A visegrádi csoport (V4) a 2015-ös nagy európai menekültválság tetőzése után bomlásnak indult. Csehország és Szlovákia nem kritizálta hangosan Lengyelország és Magyarország illiberális politikáját, de mindkét ország, más csatornákon, nyilvánosságra hozta: nem szeretnének közösködni az autoriter fordulatot végrehajtott Varsóval és Budapesttel. A magyarok és lengyelek számára keserű következményekkel járó fejlemények a szemünk előtt történnek, az elmúlt két hónapban Csehország és Szlovákia is lépéseket tett az Eu belső magja felé.

Visegrád halott – Orbán-ellenes szövetség alakul Közép-Európában – kongattam meg a vészharangot júniusban a második slavkovi találkozó után, Magyarországon elsőként, a legújabb térségbeli külpolitikai fejleményekről. Az első visszajelzések wishful-thinkingnek tartották a cikket és a helyzet félreértéséről szóltak, de előrejelzésem – egyelőre – megalapozottnak bizonyult.

Szerdán a lesajnált Slavkovi Háromszög (S3) fellépett az európai politika porondjára. Christian Kern osztrák kancellár ezúttal Salzburgban találkozott Sobotka cseh és Fico szlovák miniszterelnökkel, illetve a csoport díszvendégével, Franciaország köztársasági elnökével, Emmanuel Macronnal.

Macron on tour – pofon Orbánnak

A Reuters hírügynökség írta francia kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy Marcon elnök szándékosan kerüli el három napos kelet-európai turnéja során Budapestet és Varsót. Júliusban az Index arról írt, hogy Macron az év végéig Magyarországra érkezik. Az mno.hu pontosított: szeptemberben, Budapesten tartják a V4-Franciaország csúcstalálkozót.

A legfrissebb hírek szerint az Orbán-Macron találkozó időpontját jelenleg is keresik a felek.

Az mno.hu szerint szerint a magyar miniszterelnök a visegrádi partnerektől kapott megbízást, hogy tárgyaljon a V4 nevében a kiküldött kelet-európai munkavállalókról. A cseh sajtó szerint Sobotkának és Ficonak van mandátuma a V4 nevében tárgyalni Macronnal. A tárgyalási prioritásokat, a találkozó előtt, Robert Fico Szlovákia miniszterelnöke tisztázta, hogy ez Budapesten se legyen kérdés:

az Eu fontosabb, mint Visegrád.

Örvendetes, hogy a Slavkovi Háromszög és Visegrád szétesése bekerült a közbeszédbe. Cikket írt a változó Közép-Európáról az mno.hu, a 444.hu és az index.hu, de egy ellenzéki párt külügyi szakembere is foglalkozott a témával. Ijesztő, hogy a közvélemény és a politikai elit egy része még mindig nem érti, milyen történelmi változás előtt áll a kontinens, az EU formálódó belső magját Budapesten túltolt hype-nak tartják.

Jó, jó, de mi ez az Eu belső mag?

Röviden, arról van szó, hogy az egységes Európa projekt alapító államai a brexit (Nagy-Britannia távozása az EU-ból) megszavazása után eldöntötték: az Európai Uniót, a szorosabb együttműködés jegyében, alapvetően megreformálják. A francia-német elképzelések szerint az Eu-t a jelenlegi eurózóna tagállamai alapján szerveznék újra. Az érdemi tárgyalások a német választások után, szeptembertől kezdődhetnek el.

Ezekben a napokban, hónapokban arról folynak az előzetes egyeztetések, mely országok csatlakoznának és kik azok, akik kimaradhatnak, hm… az Európai Egyesült Államokból. Macron kelet-európai turnéja arról is szól, hogy Nyugat-Európa kész tárgyalóasztalhoz ülni azon kelet-európai országokkal, amelyek elkötelezettnek mutatkoznak a szorosabb európai együttműködés irányába.

A Stratfor amerikai stratégiai elemző és hírszerző cég szerint Ausztria és Franciaország érdekei találkoztak a Slavkovi Háromszög találkozójával, és Lengyelország, illetve Magyarország kihagyásával. Macron úgy látja, Ausztria hidat képezhet Kelet-Európa és a nagyobb Eu tagállamok között.

Bécs, történelmi okokból, Közép-Európát befolyási övezetének tartja, de nem volt érdekelt a V4-ekkel való együttműködésben, illetve Budapesttel, Varsóval történő rivalizálásban a csoport vezető szerepéért. Ausztria érdeke Visegrád meggyengítése és Slavkov megerősítése.

Komolyan kihagyták a magyarokat és a lengyeleket a buliból?

Igen. A lengyel kormánypárt által uralt média nem számolt be Macron útjáról, de az ellenzéki lapok és internetes portálok nagy terjedelemben tudósítottak az eseményről. Izgalmas adalék, hogy a lengyel sajtóból az is kiderült: varsói kormányzati körök mindent megtettek annak érdekében, hgy Macron Lengyelországba látogasson, de állítólag a francia elnököt nem érdekelte ez a megálló. 

A magyar kormánypárti propagandasajtó nagyobb része és a külügy szintén agyonhallgatta a salzburgi találkozó tényét.

Cáfolja ugyanakkor a wPolityce.pl kormánypárti portál Lengyelország elszigetelődését, amely a weblap szerint csak a lengyel ellenzék álma. A szerver állítja: “a lengyel-francia diplomáciai kapcsolatok zökkenőmentesek, és tökéletesen megértik egymást.”

A lengyel köztévé szerint – amely a Kaczinski párt felügyelete alatt áll – az ellenzéki média elfelejti megemlíteni tudósításaiban, hogy a lengyel és francia külügyminisztere rendszeresen találkoznak egymással, ráadásul a lengyel gazdaság az egyik legerősebb növekedést produkálja az Eu-ban.

“Éppen ezért Macronnak nem elszigetelnie kéne Lengyelországot, hanem gyakrabban meglátogatni, hogy ötleteket szerezzen franciaországi reformjai megvalósításához”,

tanácsolja a lengyel köztévé. Érdekesség: a Magyar Nemzet korábban szintén írt a szociális dömping ügyében, a francia és a magyar fél között létező szakértői tárgyalásokról, amelyről a korábban belengetett, szeptemberi Macron-V4 találkozón írhattak volna alá megállapodást.

Miről maradhat még le Magyarország?

Az S3 együttműködést Salzburgban politikai tartalommal töltötték fel, a csoport Nyugat-, és Kelet-Európa közeledéséről, egyfajta árokbetemetésről szól. Jelenlegi tudásunk alapján már az is körvonalazódik, hogy Magyarország – megvalósulása esetén – milyen reformintézkedésekből maradhat le, ha nem következik be Budapest politikájában alapvető fordulat.

 1. Keleti bérfelzárkóztatás és a szociális dömping (magasabb fizetések, küldött munkaerő megoldása)
 2. Az euró bevezetése (rugalmasabb pénzkezelés)
 3. A menekültek befogadása (szolidaritás, biztonságpolitika)
 4. Eu-s intézmények befogadása Angliából (országimázs, presztízs)
 5. Szorosabb együttműködés Kelet-, és Nyugat-Európa között (egységesülő Európa)

1. Keleti bérfelzárkóztatás és a szociális dömping

A Nyugat elkötelezetté vált az alacsonyabb cseh és szlovák bérek megoldásában, de ez az együttműködési szándék jelenleg Lengyelországra és Magyarországra nem terjed ki.

Az üzleti szereplő természetesen örül a jelenlegi szabad piaci körülményeknek és az olcsó keleti munkaerőnek, de ezt a nyugati politikusok ma már nem tekintik szükségszerűnek és örökkévalónak. Úgy tűnik a Nyugat láthatóan eltökéltté és elkötelezettjévé válik a keleti és nyugati tagországok béreinek kiegyenlítésében.

Csehország és Szlovákia tudatos kampányt folytat, amely hatással lehet a hétköznapi ember életére is: az élelmiszerek minőségének kiegyenlítése és az olcsó munkaerő elleni harc. És itt jön a fő probléma Magyarország és Lengyelország számára: az illiberális, autoriter politika oda vezetett, hogy az Eu a régi és új Eu tagállamok közötti bérrendezését, kiegyenlítését Budapesttel és Varsóval nem akarja oldani.

A magyarokkal és a lengyelekkel ellentétben Sobotka és Fico felfogta, lehet hősködni egy mesterségesen kreált és nem létező brüsszeli démon ellen, de Szlovákia és Csehország nemzeti érdeke azt diktálja, hogy ehhez a bérrendezési tárgyalásokhoz segítséget kapjanak az Eu belső tagállamaitól, mivel a fizetések megemelésére politikai akaratra is szükség van Franciaországban és Németországban és ezt csak az Eu belső magjával folytatott tárgyalások során érhetik el.

Az európai eszme elárulása

így beszélt Macron az ún. szociális dömpngről, amelynek lényege, hogy a szegényebb kelet-európai országokból Nyugatra érkező alkalmazottakat a küldő ország bérszínvonalának megfelelő fizetésért dolgoznak. A francia elnök szerint a kelet-európai országok dolgozói így előnybe jutnak a nyugati munkaerőpiacon.

A csehek a francia felvetést összekapcsolnák a nyugat-európai székhelyű cégek kelet-, és közép-európai irodáiban dolgozók bérének megemelésével. Sobotka kérte Macront és Kernt, hogy gyakoroljanak nyomást országaikban ezekre a cégekre a munkavállalkóik fizetésének megemelése érdekében, mivel, a jelenlegi tempó alapján “nagyjából 222 év múlva közelítené meg a cseh fizetés a franciát“.

Az ún. “kiküldött munkavállalókra” vonatkozó általános európai szabályokat még 1996-ban szabályozták utoljára. Ez kimondja: bármely tagállamban működő cég ideiglenesen egy másik tagállamba maximum két évre küldhet ki egy munkavállalót. Csakhogy a munkavállaló után fizetendő társadalombiztosítási és egészségbiztosítási díjat ott fizetik, ahol a küldő cég székel, tehát azokban az új keleti tagállamokban, ahol ez a járulék lényegesen alacsonyabb.

Csakhogy a szociális és adóügyi harmonizációról már nem csak a francia elnök beszélt Salzburgban, hanem a cseh és a szlovák miniszterelnök is. Ez utóbbi jelezte: a szociális dömping már Közép-Európa országaiban is problémát jelent. A szlovákok azt tervezik, hogy törvénnyel tiltják be alkalmazását, de a felek megállapodtak, hogy európai szinten is felülvizsgálják az 1996-os irányelveket, amely megosztja keletet és nyugatot.

Macron a júniusi találkozót hozta fel, amely nem vezetett megállapodáshoz, viszont szerdán megköszönte a cseh és szlovák fél kompromisszumkészségét. Fico válaszában jelezte: fontos lenne megállapodást találni, és megdicsérte a magyar elnökség munkáját is.

2. Az euró bevezetése

Az európai közös pénznem elfogadása nemcsak gazdasági, de értékalapú követelmény is, ha egy ország az Eu belső körében akar megragadni.

Szlovákia valamivel jobb helyzetben van: az ország 2009-től az euróövezet tagja, Fico miniszterelnök pedig többször világossá tette, hogy nem hajlandó lemondani az EU belső magjáról. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök mandátuma 2017 októberében lejár. A Sobotka-kormány eddig nem erőltette az euró bevezetését. 

A jelek szerint a cseh euró-politika változóban van. 

Sobotka a napokban kiszivárgott hírek alapján, indítványozza, hogy a cseh pénzügyminiszter megfigyelő státusban jelen lehessen az eurózóna tagországainak tárgyalásain. Cseh Eu-s diplomaták figyelmeztettek: ha valamilyen formában nem kerül be az ország ebbe a csoportba, akkor az EU mag vonata elment számukra – most Prágában ezt az úgynevezett megfigyelői státus-kérelmet találták ki, mint ideiglenes megoldás.

Igen, az olvalsó jól emlékszik: a csehek többsége (mintegy háromnegyede) azonban nem akarja az eurót és ragaszkodik nemzeti valutájához, a koronához. Vajon mit szólnak Sobotka lépéshez azok a pártok, amelyek ellenzik az eurót?

Amit eddig tudtunk, hogy a következő választások legnagyobb esélyese, az ANO mozgalom vezetése hivatalosan is ellenzi az euró bevezetését. A kormány ex-pénzügyminisztere, és az ANO vezére, Andrej Babiš korábban többször kijelentette, az euró egy bukott projekt, ezért nem tart rá igényt.

Csakhogy Sobotka megfigyelői státus-kérelmét a maintream cseh pártok nem bojkottálják!

Támogatja az ötletet új ANO által delegált pénzügyminiszter, “Csehország valamikor a jövőben úgyis csatlakozik az eurózónához“. A rettegett Babiš azt nyilatkozta a Respektnek, hogy “érdeklődik a megfigyelői státus iránt“. A Polgári Demokrata Párt (ODS), amely, többek között, az euró-ellenességre építi részben jelenlegi kampányukat, szintén támogatja Sobotka ötletét. Ahogy Jan Zahradil, a párt EP-képviselője mondta, “megfigyelni egészen biztosan lehet“.

A cseh megfigyelői státus egy olyan csoportba szól, ahol az eurózóna legfontosabb döntéseit hozzák meg a tagállamok. Ráadásul: a csoport eddigi funkciója átalakul.

Az eddigi informális találkozók formálissá alakulnak, hogy az euróval fizető államok pénzügyminiszterei felhatalmazást kapjanak törvények elfogadására, függetlenül a nem euróval fizető országok véleményétől. Ismert: jelenleg informális az eurócsoport működése, amelynek döntéseit mind a 28 tagállam pénzügyminiszerének jóvá kell hagynia.

A cseh félelmeket támasztja alá és magyarázza meg a Peter Kažimír, szlovák pénzügyminiszterrel készült izgalmas interjú, amely a magyarországi olvasóhoz úgy jutott el, hogy a szlovák miniszter falán Nagymagyarország térkép lóg. A témával kapcsolatban publicisztikámat itt olvashatják el:

Szlovákia viszi tovább Szent István ezer éves, európai történetét?

Persze, itt is az történt, hogy a magyar közvélemény csak az iroda dekorációjáig jutott el, az interjú tartalmáig már nem. Mit is mondott Kažimír Nagymagyarország térképe alatt?

A többsebességes Európa az euró létrejöttétől kezdve létezik. Kevesen értik Szlovákiában, hogy az euróval fizető és nem euróval fizető országok pénzügyminiszterei között valóságos fal áll. Rendesen sokkal kevesebb témám van a V4-es kollégákkal, mint az eurózóna országaiból érkező kollegáimmal, rendszeres találkozóink során.

Csak, hogy értsük: a csehek most ebbe a csoportba kértek most egy megfigyelői státust, az utolsó pillanatban, mert nem akarnak lemaradni.

Jelenleg a franciák tárgyalnak a németekkel. Az euró keresztszülei lefektetik az új játékszabályokat“, mondta Kažimír a kérdésre, most mi történik éppen az eurózónában. Macront ambiciózusnak nevezte, aki nagyra törő terveket szeretne megvalósítani, de hogy csak apróbb politikai változások lesznek vagy mélyreható reformok, arra a szlovák pénzügyminiszter szerint 2017 decemberéig várni kell. Az új német kormány felállása után, az év végén, Berlinben találkoznak az eurózóna miniszterelnökei.

A dennik n megkérdezte Kažimírt a jelenlegi cseh és tágabb V4-es helyzetről is. A szlovák pénzügyér szerint – az egyébként szintén szlovák származású – Andrej Babiš bár nagyon szkeptikus az európai intézményrendszerekkel szemben, de tiszteletben fogja tartani a francia és német szándékokat: “Babiš érti a geopolitikát, és a német befolyást, de az euró bevezetésével nem fog sietni“, mondta Kažimír, aki szerint az eurót Csehországban bevezetni nagyjából “mission impossible” küldetés.

Kažimír szerint az eurózónában bekövetkező változások döntő fontosságúak lesznek a V4-re nézve is, mert szerinte elképzelhető, hogy a jövőben Szlovákia politikai-gazdasági téren még közelebb fog kerülni Németországhoz és Ausztriához. Szerinte az olyan típusú országoknak, mint Csehország vagy Lengyelország (Magyarországot nem említette), meg kellene várni, hogyan alakul át az eurózóna és aztán belépni.

3. A menekültek befogadása

A Magyarországon és a térségen is tomboló menekült-, és migráció-ellenes kampány csak a médiában tűnik olyan őrült problémának, politikai szinten nem alapvető téma.

Megroppanni látszott a V4-ek kétes hírű egysége, amikor Szlovákia jóakaratot mutatott Brüsszel migrációs politikája felé. Noha Pozsony hivatalosan továbbra is elutasítja a menekültek automatikus újraelosztását szabályozó, kötelező kvótákat, július végén egyszeri kötelezettséget vállalt hatvan menekült önkéntes szlovákiai befogadására.

De a kis számú menekült befogadásával Fico elérte, hogy a kereset borítékolható, de legalábbis előre jelzett, elutasítása után a negatív vélemények a magyarokat és a lengyeleket érhetik. Ráadásul a Nyugat nem vetheti a szlovákok szemére, hogy nem foglalkoztak a menekült-kérdéssel. Ügyes diplomáciai megoldás Pozsonyban, Budapesten eközben csattan a futsallabda: kapufa.

Csehországban a helyi szocdemek helyzete nehezebb menekültügyben, mint a szlovák kollegáknak. Minden jel arra mutat, Sobotka hasonlóan szeretett volna ügyeskedni, mint szlovák kollegája. A cseh kormány még 2016 tavaszán is kész volt befogadni Csehországba szíriai menekülteket, ráadásul, az országba korábban, önkéntes alapon, már érkeztek és le is telepítettek iraki keresztény menekülteket.

Sobotka tervét az idei őszi cseh országgyűlési választás akadályozta meg. Magyarországhoz hasonlóan, Csehországban is tetőfokára hág a kitalált menekült-ellenes őrület és hisztéria, noha egyik országban sem valós probléma a menekültügy. A jelenlegi cseh közhangulatban egyszerűen a szocdemek sem engedhették meg maguknak a menekült-barát politikát, ahogy korábban írtuk, a nyár elején a pártban – az MSZP-hez hasonlóan – megtörtént az etnicista fordulat.

4. Európai intézmények letelepítése

Szlovákia és Csehország szintén lobbizik, hogy több olyan európai jelentőségű intézmény, amely a brexit után várhatóan elhagyja Nagy-Britanniát Csehországba és Szlovákiába kerüljön.

A pragmatikus Fico nagyon szeretné Pozsonyban látni például az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), illetve a csehek az Európai Bankfelügyeleti Hatóságot (EBA) szeretnék megszeretni.

Sobotka és Fico is érti: ha országaik nem fognak az Eu belső magjához tartozni, az ilyen intézményi áthelyezések egyszerűen fel sem merülhetnek. Ha Csehország valóban érdekelt az EBA letelepítésében, akkor páldául az eurózónába történő belépése egész egyszerűen elkerülhetetlen lesz.

5. Szorosabb együttműködés Nyugat és Kelet Európa között

Magyarország és Lengyelország 2017 nyarán olyan elszigetelt helyzetbe került, mint húsz évvel ezelőtt, 1997 nyarán, a Vladimír Meciar szlovák miniszterelnök vezette Szlovákia, amely így kimaradt az Eu es a NATO első körös bővítéséből is.

Velük szemben “Csehország a salzburgi Slavkovi Háromszög soros találkozóján egyértelműen a Nyugat tudomására hozta, hogy érdekelt a velük folytatott szorosabb együttműködésben”, summázta a szerdai salzburgi míting konkrét napirendi pontjain túli jelentőségét Vít Dostal, a cseh Külügyi Társaság (AMO) igazgatója a cseh közszolgálati tévében.

Szlovákia már korábban többször kijelentette, hogy érdekelt az Eu belső magjához tartozni, míg Lengyelország és Magyarország a nemzeti érdekek védelmét és a Brüsszel elleni hadakozást helyezi inkább előtérbe. Nem a Nyugat “vert éket” a V4-ek közé, hanem ennek a 2+2 felállásnak, illetve a lengyel-magyar tandem különutas politikájának lett az eredménye a Slavkovi Háromszög és a cseh-szlovák duó közeledése Nyugat-Európához.

Erre kell figyelni: Ausztria és Csehország ősszel választ

E fenti fejlemények mellett fontos látni: a Slavkovi Háromszög jövőbeni együttműködését befolyásolhatják az idei őszi osztrák és cseh választások.

Vít Dostal is figyelmeztett: Slavkov a jelenlegi osztrák és cseh kormány közötti együttműködésnek köszönhetően kapott tartalmat, szerinte az S3 további sorsa függ az őszi osztrák és cseh parlamenti választások eredményétől is és csak az új cseh és osztrák kormány felállása után lehet kijelenteni, hogy a Slavkovi Háromszög egy valóban életképes régiós platform.

Ismert: Ausztriában a szélsőjobboldali Szabadság Pártnak esélye van egy koalíciós kormánytagságra, amely az osztrák politikát euroszkeptikusabbá tenné. Csehországan a közvéleménykutatások szerint az ANO mozgalom nyerheti az őszi választásokat, amely erősen ellenzi az euró bevezetését.

Kern kancellár tervei szerint Ausztriában a mostani találkozó megmutatja, hogy jó kapcsolatban van Macronnal, illetve azt, hogy Austriának köszönhetően a csehek és a szlovákok képesek ellépni az illiberális Magyarországtól és Lengyelországtól, illetve készek együttműködni a Nyugattal a keletről beáramló olcsó munkerő kérdésében.

Sobotka miniszterelnök szintén kihasználja majd belpolitikai üzenetek megfogalmazására a találkozót: meg tudja mutatni a cseheknek, hogy az Eu belső magja kész érdemben foglalkozni a nyugati fizetésekhez képest alacsony cseh bérekkel és ebben a cseh szociáldemokraták megfelelő tárgyaló partner lehet.

De az amerikai Stratfor elemzőintézet szerint még egy esetleges osztrák és cseh kormányváltás sem lesz képes várhatóan megakadályozni a most megkezdődött új együttműködési folyamatokat és a V4-ek erózióját, mivel jelenleg az Európai Unió jövőjéről szóló tárgyalások sokkal relevánsabbnak és erősebb érvnek tűnnek: a következő hónapokban az Eu tagok arról fognak dönteni, mely országok mennek tovább a belső maggal és mely országokat engedik el (lásd még: a többsebességes Európa koncepciója).

Macron 2018-ban Prágába és Pozsonyba látogat

És a Stratfor intézet elméletét erősíti az is, hogy Salzburgban Macron megállapodott Sobotkával és Ficoval egy 2018-as találkozóban is.

Jövő tavasszal, Csehszlovákia megalapításának 100., és a Prágai Tavasz 50. Évfordulója alkalmából a francia köztársasági elnök látogatást tesz Prágában. Fico szintén megállapodott egy pozsonyi látogatásban 2018 első negyedévében.

Csehország és Franciaország szorosabb együttműködéséről Salzburgban írt alá a két fél egy akciótervet, amelynek folytatását jövő tavasszal erősítik meg egy újabb aláírással. Az akciótervben rögzítették, hogy a jövőben szorosabban együttműködnek a digitalizáció, az ipar, a tudomány és a kutatás, valamint a nukleáris energia, a biztonságpoltika és az oktatás területén.

Szlovákia szintén a lehető legszorosabb együttműködésre készül Párizzsal az Európai Unió “újjáépítésében”.

Akik gyorsabban akarnak előre lépni, azoknak joguk van gyorsabban haladni”,

idézte Fico Kern kancellár szerdai kijelentését.

És mi, magyarok, mire számíthatunk?

Lassan beérik a Brüsszel-ellenes orbáni külpolitika, amelynek következményei alaposan érintheti a magyar lakosság életszínvonalát és életminőségét is. Az Orbán adminisztráció egyelőre a naptárban keresi az időpontot, hogy mikor találkozzon Macron elnökkel.

Magyarország kimaradhat az eurózóna átalakuló tanácskozásaiból, ahol a kontinens pénzügyi területén hozhatnak fontos döntéseket, de még csak tudomásunk sem lesz ezekről a döntésekről, megfigyelői státus hiányában.

A magyar lakosságot érzékenyen érintheti az is, hogy Magyarország szintén kimaradhat az alacsony magyar bérek rendezésének átfogó témájából, mert láthatóan nincs meg a nyugati akarat, hogy tárgyaljanak Budapesttel és Varsóval.

Magyarország jelentős európai intézmények esetleges magyarországi letelepítéséről is eleshet, hiszen ezzel a lehetőséggel csak az Eu belső mag országai számolhatnak érdemben.

A Visegrádi Csoport projektje egy valódi tartalom nélküli, a közép-európai nacionalisták által ünnepelt csoportosulássá zsugorodik, amely különösebben nem túl jelentős, helyi ügyek és állítólagos “nemzeti érdekek” mentén ünnepli önmagát.

Orbán Viktor kormánya gyakorlatilag kivezeti az Európai Unióból és a Visegrádi csoportból Magyarországot – egy kérdés maradt nyitva: ezt a magyarok többsége mikor érzékeli és kezdeményez végre fordulatot az ország vezetésében.

Írta: Bőtös Botond

Érdekel a külpolitika? Ha igen, kövesd a Világtérkép Facebook-oldalát!

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Rlnd

  Amúgy Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke is megszólalt az ügyben https://www.facebook.com/hajdunoradr/posts/727593530777000:0

 • Péter István

  Ugyebár, E. Macron intenzív ügyködése mögött az a törekvés húzódik meg, hogy Franciaország szeretne jóval nagyobb mértékben részt venni a Kelet-, Közép- és Dél-európai tagországok kizsákmányolásában és az akadálytalan piac kiaknázásban, ami eddig főleg Németországot gyarapította. Ugyan csak hasonló szándékok megnyilvánulásának lehetünk tanúi az EU vezetését illetően is. Mindezt figyelembe véve, de a fejlett nyugati tagországoknak általában sem nagyon tetszik a külön tömörülések léte és működése, így maga V4 csoport sem, s érthető, hogy a bomlasztásukra törekszenek. Egyébként, az események majd a német választás után gyorsulnak fel, bár még mindig titok, hogy az Európai Egyesült Államok létrehozása és a nemzetállamok megszüntetése milyen ütemben történik. Stb.

  • zsíroskenyér

   Ezt írod: “Franciaország szeretne jóval nagyobb mértékben részt venni a Kelet-, Közép- és Dél-európai tagországok kizsákmányolásában és az akadálytalan piac kiaknázásban”

   – Ezt milyen konkrétumok alapján fogalmazod meg? Mi erre a bizonyíték?

   A másik, amit írsz a V4 csoport bomlasztása: nem lehet, hogy a lengyelek és a magyarok bomlasztották fel a csoportot azzal, hogy diktatórikus, putyinista irányba mozdultak el?

  • PAPI

   Én pl azt olvastam ki hogy fel kéne zárkóztatni a magyar béreket a régi tagállamokhoz és szórósabb hatékonyabb együtt működést csinálni! De ha ugy gondolod és a geci is mehetünk az oroszokkal is ,nem régen volt de lehet folytatni az jó volt lesz legalább is a gecinek és bandájának!!! Ja a bérek a Fidesz nem akarja hogy a magyar melósok fel zárkózanak csak ök gazdagodjanak EURO nem kell mert nem tudnak játszani az árfolyammal ,Miért is gyengitik most a forintot?

   • zsíroskenyér

    Nyilván hülyeségeket beszél, el sem olvasta el a cikket 😀

 • József Kovács

  Ha még sokáig ez a cigány vezeti az országot,akkor a balkánhoz vagy az urali köztársaságokhoz fogunk tartozni.

  • zsíroskenyér

   Nem hiszem, hogy a “cigányozás” lenne itt a legmegfelelőbb kritika, bőven van mit Orbánékon kritizálni, de hibáiknak és bűneiknek semmi jöze származásukhoz.

 • trikolor

  A cikket leíró (gépíró?) tisztában lehetne a magyar helyesírás szabályainak alapjaival. Ha Európai Unió a kifejezés neve, annak a rövidítése EU, nem pedig Eu, ahogy tömegesen szerepel az anyagban.
  A vonatkozó névmások korrekt használata is elsajátítható, a helyes alkalmazásuk pedig alapkövetelmény, ha valaki írásra adja a fejét.
  Mindezt azért említem, mert az anyag tartalma és a téma alapos körüljárása megérdemelné a magyar nyelvhelyesség pontos ismeretét és használatát, a sorozatosan előforduló nyelvrongálás helyett.

  Mások nyelvhasználatát hátrányosan befolyásolni és íráskészségét rombolni nem is hazafias, és nem is tisztességes tett. Aki írásra adja a féjét, legyen tisztában a magyar helyesirással és a helyes fogalmazással. (Vagy megjelenés előtt adja oda egy korrektornak, aki nyomdakészre rendbeteszi az anyagot.)
  Ismétlem: az anyag megérdemelne több törődést és linkelve a megosztást is, de nem a jelenlegi formájában.

  • PAPI

   Hü de okos vagy!!!

   • trikolor

    Hozzád képest? (Meglehet, különben nem így reagáltál volna.)

  • Zsolt Balogh

   A cikket leíró újságíróként megbukott azóta bloggernek nevezi magát egy uszító faszkalap. Ez botondka:

   “Bizom abban, ha megbuktok nehany napig meg nem all vissza a demokracia es az ilyen alakok testet az arokpartrol lapatoljak fel egy IFA-ra!!!! Megraztatok, de mar nem a pofonfat!”

 • László Tóth

  Magyarország jobban teljesít :)

 • Alexandru-Vasile Salamon-Stoic

  A nemzetvédö nemzetásó politika egyetlen áldozata a magyar nemzet.

 • János Dunai

  gyorsabban magasabbra.hjra orbán.de csak ebben.amugy a nyavalya törje ki mindet.fuggetlen orbánék nélküli Magyarországot.hajrá munkaspart.nato kamat tözsde nyet

 • János Dunai

  magyaroknak lengyeleknek annyi?mert a berpolitikabol kimaradunk.mindjart beszarok ekkora etetestöl.a maganpénzhatalom multijai adnak akkora berkiegyenlitest hogy a felvetö okosak konderba kerulnek es kessel villával eszik a következö kömuves gyulesen.foleg a nyugatiak ha van ilyen.hulye a periferian mindig akad.berrendezes minden tagallam saját hataskorben tehet allami berminimum meghatarozassal.27 eve semmi.most jonnek az uj hazugok europaval.ki se meri mondani a jampec kis kocsog hogy 1500 ft netto orabert akarok szja nyet mellett es 0-100 % közötti tb-t fizet utana a munkaadó.dokiknak kulon négyszeres tehat 6000 ft netto a lrgkisebb orabér.ezt csak a MUNKASPÁRT TUDJA MEGTENNI NATO KAMAT TÖZSDE NYET MELLETT AZTAN BEVEZETIK A KÖZVETLEN ELSO EMBER VALASZTAST ES A NÉP FOLYAMATOS MASODPERCALAPU ELEKTRONIKUS ELLENÖRZESE MELLETT REGNAL 5 NAPIG VAY 50 ÉVIG AZ RAJTA MULIK.A LÉNYEG HOGY VISSZAHIVHATO MIVEL AGYEDULI VALASZTTT.AZ ORSZAGOT TELJES FELELOSSEGGEL KINEVEZESSEL VEZETI.ELÉG A PITI RABLOBANDÁKBÓL

 • Nanó Sanyi

  Ekkora agymenést, kishitűségből jeles.

 • wereko

  Ki volt az a fasz aki egyáltalán bevezette ????

 • Vidéki

  Bőtös Botond maszatolásai:

  1. “A Nyugat elkötelezetté vált az alacsonyabb cseh és szlovák bérek megoldásában, de ez az együttműködési szándék jelenleg Lengyelországra és Magyarországra nem terjed ki.”

  Ha Botondka kinyitná a szemét és hajlandó lenne körülnézni a való világban, akkor érzékelhetné, hogy sok olyan EU ország van, ahol messze még a felzárkóztatás.
  Noha a rendszerváltás már csaknem 30 éve megtörtént, az életszínvonal kiegyenlítődése az EU-n belül, ahol a munkaerő szabad mozgása lehetséges, nem valósult meg.
  Az Európai Unión belül a minimálbér Bulgáriában volt a legalacsonyabb, havi 215 euró, a legmagasabb pedig Luxemburgban, ahol 1923 euróra rúgott.
  Tehát egy luxemburgi Homo Sapiens minimálbéres egyed kb kilencszer annyi értéket képes előállítani, mint egy bulgáriai?

  2. Botondka úgy festi le a valóság égi mását, mintha az euró bevezetése egy olyan csodaszer lenne a gazdaság számára, mint a Red Bull energiaital , mely szárnyakat ad!

  A VG tegnapi cikke másról beszél!

  Mégsem jött be a szlovákoknak az euró?
  2017. 08. 24. 14:21 MTI Gazdaság | Makrogazdaság

  “A szlovákok 25 évvel a szétválás után sem érték be a cseheket, amit Hana Lipovska közgazdász kutató elsősorban az euró szlovákiai bevezetésére vezet vissza. Nyolc évvel az euró bevezetése után a fogyasztói árak Szlovákiában Hana Lipovska szerint tíz százalékkal magasabbak, mint a Cseh Köztársaságban vagy Magyarországon, a lengyel árakat pedig egyharmaddal haladják meg.
  A munkabérek hosszú időn keresztül emelkedtek ugyan Szlovákiában és kezdték megközelíteni a csehországi szintet – mutat rá a cseh közgazdász -, a folyamat azonban 2014-ben megtorpant és azóta már Csehországban emelkednek gyorsabb ütemben a bérek.”

  2016. okt. 14.-ém írta az Origo

  “Nem híve a közös európai pénznem, az euró csehországi bevezetésének Andrej Babis cseh pénzügyminiszter”.

  Babiš szerint az euró bevezetése a cseh gazdaság számára azt jelentené, hogy kezességet vállalna az uniós külföldi tartozások egy részéért és elvesztené az egyik eszközét, amivel kezelheti a gazdasági válságokat.

  „Az eurozóna gazdasági projekt volt, de politikaivá vált. ÉN NEM AKAROK A GÖRÖG ADÓSSÁGÉRT VAGY AZ OLASZ BANKRENDSZERÉRT KEZESSÉGET VÁLLALNI, nem akarok ennem a rendszernek a része lenni, nem számunkra semmi jót nem hoz”
  nyilatkozta a volt pénzügyminiszter.

  Hozzátette, szerinte A KÖZÖS VALUTA CSAK EGY ÚJABB OLYAN FÜGGŐSÉG, AMIVEL „RÓLUNK DÖNTHETNEK NÉLKÜLÜNK”.

  • zsíroskenyér

   A cikket olvastad egyáltalán? Elég világosan benne van, hogy változik a csehek véleménye az euróról, tényleg egy 2016 októberi cikkel akarsz “érvelni”? 😀

   A szlovákok nagy többsége támogatja a szlovák eurót, Pozsony már évek óta jobban teljesít, mint Prága GDP-ben, magasan az EU átlag felett.

   • Vidéki

    Olvassa el a cikk 2. Euró bevezetése című fejezetét!

    Ebben ez olvasható szó szerint:

    ” “Babiš érti a geopolitikát, és a német befolyást, de az euró bevezetésével nem fog sietni“, mondta Kažimír, aki szerint az eurót Csehországban bevezetni nagyjából “mission impossible” küldetés.”

    A csehek véleményét az euró bevezetéséről akkor tekintse megváltozottnak, ha már bevezették az eurót!

    • zsíroskenyér

     Ön ért magyarul? Én elég nagy különbséget érzek a között, hogy valaki nem akarja bevezetni az eurót és aközött, hogy nem fog sietni az euró bevezetésével.

     • Vidéki

      Írja: “Elég világosan benne van (a cikkben), hogy változik a csehek véleménye az euróról.

      Lényeges a döntés szempontjából, hogy milyen gyorsan változik!

      Lehet, hogy a csehek tépelődése hasonlít Samuel Beckett abszurd drámájára: “Godotra várva”.

      Legközelebb akkor szóljon, ha a csehek mát bevezették az eurót

     • zsíroskenyér

      De hát ott nincs vita közöttünk, hogy nem holnap fogják bevezetni az eurót :) Viszont be fogják, ez pedig ellenkezik azzal a véleménnyel, amit Babis állított korábban és beposztoltad.

     • Vidéki

      Miért gondolja okosabbnak magát Babisnál, akit érdemesnek tartottak arra, hogy cseh pénzügyminiszter legyen!

      hvg.hu/…/20170428_ szerint Babisnak 3 milliárd dollár vagyona van.

      Tevje az anatyevkai tejesember a “Hegedűs a háztetőn” musicalből a ha én gazdag lennék dalrészletben így gondolja:

      “Mindegy lenne bármit is mondok
      Úgyis helyesel a nép,
      Ha gazdag lennék, rögtön bölcs lennék”

     • zsíroskenyér

      Ez most hogy jön ide? Hülyeséget posztoltál ki az előbb, lebuktál. Ahelyett, hogy azt mondanád, sorry, benéztem, mindenféle faszságot irkálgatsz még. Ne légy már teljesen nevetséges, haver.

     • Jozsef Kolowrat

      Orban is “csak kesleltetni”akarja az Euro bevezeteset. Szlovakia nyugati resze porog, a keleti resze viszont satnyul. Kb. a gorog utat jarjak be: tul dragan dolgoznak majd es mar nost szerbeket hoznak vendeg munkasnak. Persze az atlagukran/roman/bolgar is orulne ha Euroban fizetnek. Akkor miert nem vezetik be ott??

     • zsíroskenyér

      Igen, ezt hol olvastad, hogy Orbán késleltetni akarja az euro bevezetését? Hát logikusnak tűnik, hogy akkor a nyugati rész húzza maga után a keletit, nem gondolod? Mégis csak egy országról beszélünk, nem két önálló területről. Gondolom a keleti részekről el tudnak menni Pozsonyba dolgozni, nem? Románia és Bulgária gazdasága még nem érte el az euro bevezetéséhez szükséges szintet, így ezért ott egyelőre fel sem merülhet annak bevezetése.

  • http://www.dotoho.blog.hu Csehszlovák Kém

   ” Euro ako spoločnú menu stále podporuje väčšina ľudí (78 %). Sú to predovšetkým študenti, ľudia vysokoškolsky vzdelaní, manažéri a tiež ľudia vo veku 25 – 39 rokov. Naopak, najmenej euro podporujú nezamestnaní (58 %).” In: http://www.netky.sk/clanok/euro-ako-spolocnu-menu-podporuje-vacsina-slovakov

   A szlovákok 78 százaléka támogatja az eurót, az euró legalacsonyabb támogatottsága Szlovákiában a munkanélküliek között van, de még ott is, 58 százalék áll ki a közös pénznem mellett. Ha nem jött volna be az euró Szlovákiának, a lakosság sem állna mögötte, benézted.

   • Vidéki

    Csehszlovák Kém viszont elfelejtette megnézni, hogy mitisírahogyishívják!

    Segítek: VG 2017. 08. 24. 14:21

    Vagyis, lehet, hogy a szlovák nép nagyon elégedett az euróval, örül neki, mint majom a farkának, de “A szlovákok 25 évvel a szétválás után sem érték be a cseheket, amit Hana Lipovska közgazdász kutató elsősorban az euró szlovákiai bevezetésére vezet vissza.”

  • Jozsef Kolowrat

   Igy van!! A benyalas majd meghozza a gyumolcset az aruloknak!!!

  • mandownton

   Talált!

 • Anna Kisfaludiné Baán

  Láttam a riportot, amit ez a mocskos lap ír az persze nem igaz, nemhogy ezer forinttal nem támogatnám, de remélem végleges lapzárta lesz!

  • zsíroskenyér

   Én viszont most kaptam kedvet egy kis támogatásra, Anna! Jó kis összefoglaló, benne van minden, miért kell buknia Orbánéknak 2018 tavaszán!

   • Gyuri 66

    Bocsi, de véletlenül elírtad az évszámot ! Helyesen 2038 ! és akkor sem ti fogjátok buktatni!

   • mandownton

    Te is a pin@don keresztul itelsz meg egy ferfit, marmint Orbant.

 • Zoltan Keszli

  Az utolso evekben szinte semmi nem valosult meg a libs almokbol

  • zsíroskenyér

   Nekem úgy rémlik idén minden választást elvesztettek a helyi szélsőjobboldaliak, Ausztriában, Franciaországban és Hollandiában is, a libsi álmok beteljedültek 😛 Mi a helyzet a párhuzamos valóságodban, nyertetek? 😀 😀

  • Vilmos István Koszper

   “semmi nem valosult meg a libs almokbol”
   Melyek voltak ezek?

 • Jozsef Kolowrat

  Göring beront Hitler szobájába:
  – Mein Führer! Az olaszok hadat üzentek!
  – Akkor küldj oda 1 hadosztályt! Az majd elintezi őket!
  – De nem nekunk hanem az angoloknak!!
  – Te jo eg!! Akkor legalább tizet küldjél, nehogy totalis vereseget szenvedjenek!
  Kb. Ennyire fajdalmas a csehek es szlovakok elvesztese!!

  • Jozsef Kolowrat

   http://gyuloltellensegeink.blog.hu/2015/10/01/mar_megvaltoztak

   Biztosan sokakat meglep a csehek és a szlovákok karakán kiállása mellettünk. A csehek legerősebb, mondhatni egyetlen valós motivációja, cselekedeteik kizárólagos alakítója változatlanul a félelem. És a végeláthatatlan sorokban özönlő, mifelénk még csak köveket hajigáló, de a kalasnyikovval és a séfkéssel is bensőséges viszonyban álló, torzonborz, sárga fogú, Allah akbart üvöltöző tömeget – érthető módon – jelenleg lényegesen veszélyesebbnek látják, mint a Wilkommenskulturrá idomított németeket. Orientációjukat erősíti, hogy Herrin Angelától még nem sikerült kiszivárognia olyan, következetesen védhető és képviselhető, tartós álláspontnak, amely mellé odasorakozhattak volna. Ami pedig végképp a bevándorlásellenesség oldalára sodorta a cseheket, hogy közismerten berzenkednek a megsérüléssel fenyegető helyzetektől, így 400 éve mindig elkerülik ezeket. A muszlim veszély ugyan körvonalazódik, de nekik még nem kell ellene s.k. fellépniük, mert megteszi azt más, az ilyesmi pedig óriási megkönnyebbülés azok számára, akiknek minden vágyuk egy melegedő, habtalan fél korsó sör mellett végigvegetálni az összes átlagos délutánt.

   tot.jpg
   …..

   Az osztrákok közismerten alig maradnak el az angoloktól aljasságban; a kancellárjuk által előadott, naponta mást hazudunk, eközben minden lehetséges és lehetetlen mocskossággal megvádoljuk a másik felet, és persze igazodunk a németekhez játék számukra olyan napi rutin, mint svédországi bevándorló számára a jogvédő lányok halálra erőszakolása. Incesztriával utoljára a mi Mátyás királyunk bánt érdemei szerint, azóta viszont a művelt világ felfoghatatlanul agyonbabusgatja, és annyira túlértékeli, mint Andy Vajna saját magát. Faymann műsora óta csábító eshetőség a Szabadságpárt győzelme, de ne legyenek illúzióink – ők csak a bevándorlókat szeretik kevésbé a népszocdemeknél, ám ugyanolyan frusztrált, elfojtásokkal teli, antiszociális, álságos pinceivadékok.

   • zsíroskenyér

    Mi ez az irigyledő szar? Örülnénk, ha akkora antináci ellenállás lett volna Magyarországon, mint a cseheknél. A második vhb-ban külön cseh osztagok harcoltak a szövetségesek oldalán, a nácik ellen, akiknek mi is a szövetségesei voltunk. Nem a csehek, hanem az ostoba, agymosott emberek, legyen az cseh vagy magyar, hergelhetők fel nem létező ellenség, mint pl a menekültek vagy a gazdasági migráció, ellen.

 • Gyuri 66

  ” Magyarország 21. századi történelmének egyik legnagyobb külpolitikai kudarca körvonalazódik a szemünk előtt.” Mármint a liberális gyengénlátók szeme előtt ! Hát ki nem sz@rja le a ti véleményeteket ? De azért elmehetnétek szemorvoshoz, hátha tudna segíteni a látásotokon !

  • zsíroskenyér

   Nem érdekelne senkit Orbán, ha a négy fal között csinálná, az a baj, hogy egy országot basz éppen tönkre.

 • György András

  Lehet sőt akkor legyen biztos nem kéne mondanom,de nem lehetne esetleg legalább meg próbálni csak egyetlen egyszer, ki maradni mindenből ,olyan Svájc módjára.Van az a régi vicc “neked miért megy olyan jól,-mert a saját dolgaimmal foglalkozom”

 • mandownton

  Kedves Bőtös Botond, szívesen segítek neked csomagolni és ingyen kifuvarozlak Makronhoz segget nyalni. Egy feltételem van: ne gyere vissza, az ilyen hazaárulókra nincs szükség.

 • SA001

  Hülye tótok! Most is félnek.

 • Lacuka

  Trianon mai változata, illetve Ausztria újra a nemzetiségi megosztás politikai eszközével operál. A kis Mackron, a kis 16 évesen férfivé avatott csodagyerek megint elővette 1920. június 4-dike szellemét!

  • zsíroskenyér

   Nem Ausztria és Macron, hanem Orbán és Kaczinski mondott le az EU általános elveiről. A magyarok és a lengyelek az árulók, az árulók pedig elnyerik büntetésük.

 • agador

  A visegrádi négyek ugyanaz lesz, mint a magyarok világszövetsége. Egy szélsőséges, gyűlölködő banda.
  Még szép, hogy KuszaSzemék nem akarják az eurót, hisz akkor nem lehetne trükközni az árfolyammal, éhen maradnának az alapítványok, pártpénztár.

 • Huligán Béla

  Maradjunk annyiban, hogy a történelem során nem volt soha felhötlen viszonyunk sem az osztrákokkal sem a franciákkal a szlovákokkal meg pláne nem. A csehekkel is kettős viszony állt fent mindig. Most is ez a helyzet. Akkor meg mi a francért kellene velük közösködni meg jópofizni. Vagy például a németekkel akikkel az eddigi nagy történelmi “együttmüködéseink” csak Magyarország kárára mentek. Itt kérem szépen nem együttmüködni, hanem lassan ebből az egész összeomlásra ítélt eu-ból meg nato-ból ki kellene lépni. Szerintem elég volt ennek az országnak minden féle gazdasági és katonai erőltetett szövetség beleértve a legutóbb megszünt varsói szerződést vagy a kgst-t.

  • József Bga

   Úram ! Mindenben egyet tudok érteni Őnnel ! A baj csak az, hogy kicsik és szegények vagyunk, amit köszönhetünk a nagy és gazdag európai nemzeteknek (!), ha kilépünk mindenből, hogyan tudunk életbe maradni (?!), főleg, ha állandóan csak MARAKODUNK (!!!) belföldőn egymásközt (!!!), ellenségeink legnagyobb örömére !

   • zsíroskenyér

    A helyesírás nem a fideszes szavazók erőssége.

  • zsíroskenyér

   Mi köze a magyar illiberális fordulatnak ahhoz, hogy a múltban milyen viszonyunk volt más népekkel? Orbán vezeti ki hazánkat az Eu-ból, ő az egyes számú felelőse az országrontásnak!

   • Huligán Béla

    Az Orbán elötti kormányok idején az említett országokkal jó volt a kapcsolatunk ? Nem. Elég csak Sólyom László 2009-es szlovák fogadtatására gondolni. Kár a höbörgésed és agitálásod, az ellenséges népekből sohasem lesz jóbarát maximum egy rövid ideig visszafogják magukat vagy másképpen szólva a kutyából nem lesz szalonna vagy zsír amit kenyérre kenhetsz. Ettől függetlenül drukkolok Orbán és alatvalóinak bukásáért.

    • zsíroskenyér

     Sólyomnak mi köze a kormányhoz? Saját nacionalista akciója volt, meg is fizetett érte, megérdemelte. A népek, különösen itt, ebben a régióban nem ellenségesek egymással, csak nacionalista politikiusaink uszítanak a másikra vagy egy harmadik, közös vélt ellenség – pl: szír menekültek – hozhatják össze őket egy pillanatra a felszínen.

     • Huligán Béla

      Ember te hol élsz, mozdultál már ki magyarországi lakóhelyedről? Ebben a régióban a nemzetek nagytöbbsége mindig is ellenséges volt egymással területi meg gazdasági érdekekből. Még a nagy kommunista összeborulás idején is csak a nagytestvér parancsára fogták vissza magukat. Menj el magyarként Franciaországba vagy Németországba, az utolsó szír menekült is nagyobb tiszteletet élvez. Ausztriában is hasonló a helyzet. Ha autóval mész tutti, hogy msgyar rendszámod miatt lépten nyomon vegzál a hatóság. Szlovákiában meg a magyar rendszámú autókat összekarcolják. Mellesleg, jó ha felkészülsz lelkileg, mert ha Orbán bukik akkor nagy valószínűleg a szélsőjobb győzött és akkor hosszú távon biztos elbucsúzhatunk az eu-tól meg a nató-tól is. A jelenlegi támogatottság sem a baloldalnak kedvez. Magyarán szólva majd kiderül jövőre kit akar a többség, a többieknek meg, ha nem tetszik, hogy Gyurcsányi Feri bácsi szavaival éljek “el lehet menni az országból”.

     • zsíroskenyér

      Rengeteg járok a térségben, de soha nem karcolták össze a kocsim, sem Szlovákiában, sem Lengyelországban. Hentes barátomat rendszeresen látogatom Münchenben, imádják őt a helyiek, te csak a fidesz agyomosásra való propagandáját fújod. Lehet, hogy régen ellenségek voltunk, de Trianont leszarom, elmúlt, abból nem lehet megélni, csak a károgó politikusoknak, szóval nekem semmi bajom a szomszédainkkal, neked mi a bajod velük azon kívül, hogy ezt verték a szüleid beléd? Orbán bukni fog, de Orbán ma a szélsőjobb, utána csak normálisabb garnitúra jöhet, legyen az bárki.

     • Huligán Béla

      Rokonaim élnek a szlovák határ mentén akik rendszeresen átjárnak és beszámolnak az ottani dolgokról. Én magam meg, nocsak éppen Münchenben gályázok 15 éve és nézeteimet nem a fityesz meg szüleim alakították, hanem az itt szerzett tapasztalatok meg az, hogy veled ellentétben nyitott szemmel és nem bedugult füllel járok. Mellesleg megsúgom neked, hogy az itteni magyarok többsége valóban utálja Orbánt, de 90%-uk jobbikos. A Jobbik a valódi szélsőjobb és jelenleg egyedül nekik van lehetőségük leváltani a kormányt. Egyébként Lengyelországról nem mondtam semmit, mivel mindig is baráti ország volt. Ja és én meg a liberális nézeteket és követőiket szarom le magasról.

     • zsíroskenyér

      ja, mondani lehet bármit, eszinte sejtettem, hogy Munchenben élsz, csak arra nem gondoltam, hogy 15 éve 😀 De peched van, mivel minden évben járok ott és nem tapasztalok olyat, amit te mondasz, a haverom nagy becsben van tartva, mert ő vágatja a húst a németeknek, akik a hentességet már dzsuva munkának tartják, ezért végeztetik el magyarokkal, akiket ezért meg is becsülnek. Ja, lehet, hogy a haverjaid jobbikosok, de nincs is szánalmasabb, mint valahol Európában gazdasági migránsként élni és beugatni kintről a gazdasági migránsokra, akik pont olyanok, mint ti. Lehet, hogy utáljátok Orbánt, de engem nem érdekel a vitátok, melyikőtök a nagyobb fasiszta. A szélsőjobb eszméket meg a Fidesz 2015-től lenyúlta a Jobbiktól, akik látványosan mérséklődnek és próbálnak minél baloldaliabbak lenni, hol éltél az elmúlt két évben, kő alatt?

     • Huligán Béla

      Nem tapasztalsz te semmit, itt vagy három napig és beszélgetsz a haveroddal aki német segget nyal, ezért talán egy kicsit jobb fizetést kap mint a többi kuli. Mellesleg a politikához sincs sok közöd, tudhatnád, hogy a rövid távú arculatváltás az mindig is a politika része volt. Ez olyan dolog amit a kedvenc pártjaid is bevetettek mindig, csak vissza kell emlékezni, hacsak nem vagy amnéziás. Lehet, hogy az vagy?Kár az nem igen gyógyítható. Amit mi művelünk az nem gazdasági migráció, hanem ahogy a teféléd mondják unión belüli szabad munkavállalás és szabad életközösség választáa, vagy ezt elfelejtetted libsikém. Kár, de nem számít, mi addig is idekintről támogatjuk “fasiszta” pártunkat akik majd meghozzák időben a megfelelő döntéseket. De kár ezen veszekedni, nemsokára választás lesz és valamelyikünk száját befogják majd, remélem örökre. Vajon ki lesz az?

     • zsíroskenyér

      Játék a szavakkal, izzadtságszagú erőlködés, egyébként ez Orbán “érve” is, látod, mégsem állsz messze tőle. Nagy kár, hogy csak Magyarországon mondják így, Angliában, Németországban, sorolhatnám gazdasági migránsoknak neveznek titeket. Miattatok lett a brexit is, csak, hogy tudd. Ebből is látszik, hogy Fidesz=Jobbik, ugyanolyan seggfej nacionalista szavazói vannak mindkét pártnak, ezt most bizonyítottad be. Azért tényleg kurvavicces, hogy mindent le lehet a torkotokon nyomni, 3 éve még Eu-zászlót égettetek, most meg az Eu-ból rinyálsz hazafelé :D::D:D:D:D Nincs nevetségesebb, mint egy gazdasági migráns jobbikos!

     • Huligán Béla

      Mellesleg nem vagyok gazdasági menekült mivel félig keletnémet vagyok, azaz kettős állampolgár. Érted szarházikám, ettől függetlenül Magyarország felé hajlok és ott van családom is. A németeket meg utálom. A haverod egyébként mi, turistakosárból itt felejtett szendvics? A brexitet sem érted egyáltalán, szerintem még nagykorú sem voltál amikor felmerült az ötlete. Egyszerűen elegük lett a briteknek Brüsszel dirigálásából. Amikor a népszavazás ötlete felmerült, nyoma sem volt tömeges gazdasági migrációnak, úgy hogy ezt is beszoptad. Egyszerűen mérlegre tették, hogy mi éri meg és mi nem és nem éri meg kúszott lefelé. Erre egyre több ország rá fog jönni elöbb utóbb. A hőn megálmodott európai egyesült államok és liberális kontinens életképtelennek bizonyult.Ezt már belátták pár helyen ha tetszik, ha nem. Egyébként eu ellenes tüntetés és zászló égetés van minden hónapban itt Németországban is csak az itt regnáló libsi sajtó meg sem említi. Ha gondolod megadom a legközelebbi PEGIDA tüntetés időpontját (tudod mi a tüntetésen a magyar zászló körül szoktunk tömörülni, ha a színeket elfejted piros, fehér zöld nem a szivárványos).

     • zsíroskenyér

      Attól még gazdasági migráns vagy, hogy felvetted a német állampolgárságot – ráadásul a te integrációd sem sikerült, ha utálod a közeget, amiből jobban élhetsz, mint az átlag magyar. Sötét vagy, mint a disznóól, a brexit nem brüsszelről szólt, hanem a kelet-európai gazdasági migrikről, tehát rólad. Nagy szerencséd, hogy nem Londonban mosogatsz, hanem Drezdában! Annyira életképtelen az Európai Egyesült Államok, hogy a nácik 2017-ben mindenhol szoptak, Franciaországban, Hollandiában, Ausztriában eddig, és ősszel Németországban is! Hiába terjeszted a náci propagandád, Merkelt simán újraválasztják, olvasgass: http://index.hu/kulfold/2017/08/27/angela_merkel_cdu_spd_martin_schulz_nemetorszag_valasztas_afd_liberalisok_fdp/

     • Huligán Béla

      Először is nem felvettem, hanem alapban kettős állampolgárnak születtem. Ez nagy különbség. Jártam turistaként többször Nagy Britanniában is, ahol egyébként minden külföldit utálnak, még a 20-30 éve commonwealth országból érkezőket is. Nekik pont az általad is képviselt libsi politikát etőltető Brüsszeli irányvonalból lett elegük. Ennek olvass utána, már ha tudsz angolul, bár kétlem. Az engem nem érdekel, hogy kit választanak meg Németországban, az annál inkább, hogy kit Magyarországon és szeretném látni majd a kevésbé sötét fejeteket jövő tavasszal. Majd irkálhatsz újra feleslegesen 4 évig. Már előre sajnállak te szerencsétlen hülye.

   • József Bga

    Na ne mond, ha ilyen ‘okos vagy’ (?!), miért nem Te vagy a miniszterelnök, bár akkor nagy bajban lenne az ország !!! Ami a helyesírást illeti, tabletről írtam és néha nem úgy reagál, ahogy én akarom. Egyébként ‘POLITIKA FÜGGETLEN VAGYOK, ÍGY NAGYON MELLÉFOGTÁL !”. Bizony vannak ilyenek is ‘CSONKA-MAGYARORSZÁGON !!!’.

 • zoltan wolfart

  Temajomte!

 • disqus_vBewcdOl4s

  Az uniónak semmi jövője hamarosan új világrenddé változik, sok becsapással indult ez a köcsög macron utra, hogy bepalizza a v4-ket. A legfőbb céljuk, hogy fogadjuk be a terrorista sőpredéket, utána meg leszarják a pofánkat, úgy ahogy az olaszokét.

 • Károly Daroczy

  Gondolom, Fico levagta Satanyahu “okossagat” Ha a V4-eket (Lengyelorszag-Csehorszag-Szlovakia-Magyarorszag) az izraeli “terrorelharitok vedik” abbol jol hosszutavon Szlovakia nem jon ki. Fico most menti ki Szlovakiat a Nagy-Magyarorszagbol!!!

  • Lajos Gál

   Valamivel jobb poitikus mint az Orbán. MO. megint a vesztesek között van, trianon2. Kösz fidesz-kdnp.

   • Károly Daroczy

    1, Orban nem politikus! A tobbi stimmel.

 • zsíroskenyér

  A 2018-as választások kérdése: Európa vagy Orbán? Magyarok, válasszatok!

  • Hippoi Ágoston

   Ostoba DK-s megközelítés…

   • zsíroskenyér

    Ez a valóság! Büsszel vagy Moszkva, magyarok, válasszatok!

 • Subi2

  2018-ban Mindenkinek el kell mennie szavazni, hogy orbaniszránban egyre kevesebb hatalma legyen ennek a felcsutinak!

  • zsíroskenyér

   Ez már nem babra megy, Orbán letérítette az országot az európai útról, ezért el kell zavarnunk őt a francba! Ha a szlovákoknak és a cseheknek jó az Eu, akkor nekünk is legyen elég.

 • Péter Kovács

  Szánalmas úszitás a cikk.Mocskos liberálisok.