Üres polcokkal tiltakozott a rasszizmus ellen egy német élelmiszerbolt

"Ilyen üres egy polc külföldiek nélkül" (fotó: Sven/Twitter, @opendev)
"Ilyen üres egy polc külföldiek nélkül" (fotó: Sven/Twitter, @opendev)

 

A hamburgi Edeka egy napra minden külföldi árut leszedett a polcairól, hogy megmutassa, milyen lenne az élet nélkülük.

 

 

Egy nagy német élelmiszeráruház, a hamburgi Edeka néhány napja igazán kreatív módon tiltakozott a rasszizmus ellen. Minden külföldi árut leszedtek a bolt polcairól, és a helyükre különböző feliratokat tettek ki.

“Sokféleség nélkül szegényebbek lennénk”

“Ilyen üres egy polc külföldiek nélkül”

“A választékunk ma határokat ismer”

“Ez a polc különösen unalmas sokféleség nélkül”

A sajtpult teljesen üres volt a külföldi áruk nélkül, de a salátabár és a borpolc kínálata is alaposan megcsappant. Eltűnt a spanyol paradicsom, a görög olivaolaj, a francia sajtok, az argentin borok, a marokkói kuszkusz, és minden más, ami korábban teljesen megszokott volt a bolt kínálatában. A pofonegyszerű akció látványosan mutatta be az embereknek, hogy mennyivel rosszabb lenne az élet, ha engednének az idegengyűlöletnek.

 

Az akció nagy visszhangot kapott Németországban, az Edeka figyelemfelhívó kezdeményezéséről beszámoló Twitter-bejegyzést rövid időn belül közel 20 ezren lájkolták, és 8 ezren osztották meg. A legfrappánsabban az a felhasználó foglalta össze a helyzetet, aki az alábbi megjegyzéssel tett ki egy fotót a szinte üres élelmiszeráruházról:

“A sokféleség napja – Az Edeka csak német termékeket árul. Úgy néznek ki a polcok, mint Kubában.”

 

Jöttek persze negatív kommentek is szép számmal, többen azzal vádolták az Edekát, hogy csak reklámozni akarta magát. Miután a fotók bejárták az internetet, a cég sajtószóvivője mindössze annyit közölt, hogy örülnek, hogy sok pozitív visszajelzést kapott az akciójuk, és egyelőre még nem szeretnének többet mondani róla.

Erdélyi Katalin

(via Urbanshit, Stern, Huffingtonpost)

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Ampelfrau

  És akkor tegyük ki az elmúlt 2 évben Németországban külföldiek (muzulmánok) által meggyilkolt emberek fotóit is “Ők mind élhetnének, ha nem engedjük tele Európát menekültekkel” felirattal. Így lenne korrekt.

  • Fejér Roxanne

   És tegyük mellé a Németországban németek (nem sokadik generációs bevándorlók, “igazi” németek) által meggyilkolt emberek fotóit is…

   • Ampelfrau

    Azt már mellétettük pár százezerszer, le lehet szállni a lassan évszázados nácizásról, nem gondolod?

    • macskagyökér

     OK, akkor lássuk az adatokat. Kérlek, írd meg, hány gyilkosság történt az elmúlt két évben Németországban, valamint hogy ebből hányat követtek el külföldiek és hányat németek. Ha pontos számot nem tudsz mondani, jó lesz egy százalékos arány is.

     • Ampelfrau

      Itt senkinek nincs a cikkről véleménye? Cseszd meg olvasd a német híreket, a berlini karácsonyi vásáros gázolótól kezdve, a müncheni és hamburgi késelőkön át, a 7 szíriai által felgyújtott hajléktalanig. Értelemszerűen nem tudhatom, hogy eközben hány német ölt külföldit, de itt nem is ez a téma, hanem az álszentség: ne tegyünk már úgy, mintha a muzulmánok jelenléte bármi jót adna ennek az országnak.

     • Péter Baán

      A gyros talán az egyetlen dolog, bár azt talán behozták volna a görögök is.
      A fogalom amit nem hajlandó ismerni a baloldal sem itthon, sem nemzetközi vonatkozásban, az a “per capita”.

     • Ampelfrau

      Nos igen. Senkinek nincs baja a magyar kolbásszal, a görög gyrossal, a svájci sajtokkal, az olasz és spanyol gyümölcsökkel-borokkal, és így tovább. De ha lehetne választani, a kebaposok nélkül jobb élet lenne itt, mert amit ezek művelnek közben, az túlmegy minden határon. Az összes többi nép együttvéve nem művelt annyi barbárságot, mint “igaz hitű” embertársaink. És akkor még a nők és gyerekek elleni szexuális támadásaik nem is lettek megemlítve, csak a gyilkosságok. Nem azért erősödik az ellenük érzett ellenszenv, mert csak. Tesznek érte, kőkeményen.

     • Péter Baán

      “… túlmegy minden határon.” – Szó szerint és átvitt értelemben is.
      Az “igazhitűek” nem egy nép, inkább olyanok, mint a kommunisták…
      Importáltunk egy rakás, agyilag középkorban ragadt meggyőződéses tesztoszteronbombát, azon csodálkozom, hogy még csak ennyi balhé történt. Aztán rá kell, hogy jöjjek, hogy lehet, hogy történt is, csak nem tudunk róla.

     • sanyibácsi lánya

      Az aruk mozgasanak megis mi koze van az emberek mozgasahoz? Gyorsan migransoztal egyet lefekves elott hogy a főni oruljon?

     • Ampelfrau

      Tényleg nem érted? Hisz még a cikk is erről szól. Komolyan el kell magyaráznom, vagy csak úgy “főnizni” akartál egyet?

     • sanyibácsi lánya

      Tenyleg nem ertem. Ha kolbaszt exportalok akkor mondjuk 10 tonna kolbasz melle kuldok egy magyart is?

     • Péter Baán

      Az emberek viszik magukkal a kultúrájukat, például a kajáikat…

     • sanyibácsi lánya

      Ez csak egy opcio. A masik, hogy kamionba pakoljak es jo penzert eladjak.

     • Péter Baán

      Ez igaz, de nem erről beszéltünk. A bolt szerintem arra akarja felhívni a figyelmet, hogy igenis szeretni kell a nemrég bevándoroltakat, mert különben üresek lennének a boltok polcai. Bár tagadhatatlan, hogy a bevándorlás, mint folyamat, gazdagítani tudja mind az országot, mind a kultúrát, viszont a legutóbbi bevándorlás, ami az európai vezetők töketlenkedése miatt katasztrófába torkollott, csak halált és szenvedést hozott mind a kultúrának, mind az érintett országoknak. Lehet, hogy kissé offtopik, de erről volt szó és nem arról, hogy nekünk fájna az, hogy kamionra raknak Kínában egymillió tonna almát és lepakolják nálunk. Igaz, erről is beszélgethetnénk, hogy ez egy rettenetesen káros folyamat.

     • sanyibácsi lánya

      Péter, en sehol nem talaltam a szovegben azt a reszt, hogy a bolt a jelenlegi migraciora reagal+ők sem allitottak semmi ilyet. Csupan megmutatta, hogy mi marad a polcon import nelkul. A jelenlegi bevandoroltaknak valojaban nem sok kozuk van az importhoz, persze el lehetne jatszani a gondolattal, hogy ha mar ilyen sokan vannak akkor feldolgozzuk es megesszuk oket :))). Teny, hogy keltett némi zavart a sok migrans Europaban, es mivel ez egy uj helyzet, ezert nem volt/van a kezelesere bejaratott recept. Ugyanakkor emiatt katasztrofarol beszelni eros tulzas. Mindegy, itt es most engem nem erdekel a migracio, nem akarok rola beszelni. A cikknek es az akcionak ehhez nem volt kozvetlen koze. Attol, hogy beszokik az orszagba 200 afrikai csavo, meg mindig nem fog itt megteremni a kokusz.

     • Péter Baán

      A cikkben is szerepel:

      “Sokféleség nélkül szegényebbek lennénk”

      “Ilyen üres egy polc külföldiek nélkül”

      “A választékunk ma határokat ismer”

      “Ez a polc különösen unalmas sokféleség nélkül”

      Ezek egyértelmű érvek a multikulturalizmus mellett. Nem az import áruk mellett demonstráltak, hanem az import emberek mellett.

      Végül is két hetente történik terrortámadás, ami eddig nem volt jellemző, de ne beszéljünk katasztrófáról…

      Persze azt lehet mondani, hogy ők csak a multikulturalizmus mellett tették le a voksukat és nem az ész nélküli bevándorlás ellen, de ha a multikulturalizmus mellett vannak, akkor nem válogathatnak belőle, hogy csak a szépet meg a jót… a migrációs válság pedig a multikulturalizmus egyenes ági következménye.

    • Fejér Roxanne

     Mondjuk most pont nem arra gondoltam, hanem az évi majd’ ezer “szimpla” gyilkosságra…

 • János Dunai

  HA TELE RAKJA A HAZAIAKKAL UGYANAZ LESZ.IGY ALAKUK KI A RABSZOLGAMUNKA.MINDENHONNAN CSAK ITTHONROL NEM.TERMELNI KELL MINDEN ORSZAGNAK AZ ÖNELLÁTÁS TELJES BIZTOSITASAHOZ ES IRANYITOTT EGYKERENDSZERT.

  • zumm

   mert a kulfoldi munkaero mar nem is szamit, dogoljon ehen mind. mi meg probalkozhatunk a magyar naranccsal. ahelyett hogy kereskedesbol mindenki jobban jarna. egyszer meg a baloldal internacionalista volt jo indokkal. a vilag munkasait kell tamogatni kulonben a nagytoke nyer.

 • nevetőharmadik

  Elég buta csúsztatás a külföldi termékeket azonosítani magukkal a külföldiekkel (ráadásul minden differenciálás nélkül).

  Hanem azt azért jól mutatja, mennyire ostoba dolog is azon siránkozni, hogy a nyugati termékek hogy kiszorítják a magyart, hogy mi csak piacnak kellettünk nekik eladni a szarjaikat, hogy a multik kiviszik a pénzt, stb. Egy ország gazdagsága szemlátomást nem ezeken múlik.

 • Vidéki

  Bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy Németország 357 376 négyzetkilométerre zsugorított területén nem találhatók meg azok az erőforrások, amelyek egy modern gazdaság működtetéséhez szükségesek, ezért rá vannak utalva az együttműködésre azon országokkal, akik rendelkeznek a náluk hiányzó erőforrásokkal.

  Németország területe 357 376 km².
  Az Egyesült Államok 9,83 millió négyzetkilométeres területével 27,5-ször ekkora nagy és természeti erőforrásokben rendkívül gazdag.

  Németország nem tudna megélni import nélkül, az Egyesült Államok könnyedén megtehetné ezt.

  Nagy félremagyarázás rasszistáknak nevezni azokat, akik képtelenek felfogni, hogy teljes önellátásra berendezkedve például le kellene állítani a közúti közlekedést kőolaj származékok hiányában.

  Az EDEKA megvadult propagandája inkább azt sugalmazta, hogy azok, akik nem boldogok az illegális migrációtól, nem örülnek annak, hogy itt élő muszlimok második, harmadik generációja is terrrorizálja az ártatlan emberek többségét, azok rasszisták és egyben olyan hülyék is, hogy Németországot el akarnák szigetelni a nemzetközi munkamegosztástól.

 • transformer

  A “legfrappánsabb” reakció legfeljebb tudatlanságot árul el. Kubában ugyanis nem azért üresek a polcok, mert nem akarnak külföldi árut, hanem mert nincs miből behozatni (kissé kevésbé exportképes a gazdaság, mint Németországban), vagy éppenséggel az immár több mint 50 éve tartó amerikai embargó miatt sem tudnak hozzájutni. Ezért aztán amit tudnak, kénytelenek maguk megtermelni, úgy pedig sehol nem lehet megtölteni a polcokat.
  Ami Németországnak a nemzetközi munkamegosztásban betöltött szerepét illeti, az erőltetett exportjával, és az ennek szolgálatába állított és másokra is ráerőltetett “fegyelmező” gazdaságpolitikájával nehezen számszerűsíthető, de jól észlelhető károkat okoz az Európai Unió számos tagállamának. Bár erről nem sok szó esik nálunk (kell a hely a papíron meg a képernyőn a migráncsozáshoz), de ez is egyik oka az EU fokozódó instabilitásának, és a szélsőjobboldal térnyerésének.
  Ez a gazdaságpolitika számos németnek sem olyan nagyon előnyös, ezért a migráncsozást ott is fel lehet használni ennek elfedésére, még ha nem is olyan primitív módon teszik, mint itt, kormánypropaganda formájában.

 • 7esbusz

  Éljen a demagógia… Hogy függ össze a külföldről behozott árú a külföldiekkel??

  “Ilyen üres egy polc külföldiek nélkül” Lehet náluk külföldit venni? Én egy 18 éves ázsiait szeretnék…. Remélem hamarosan lesz akciósan a lidl-ben is…

 • László Csitos

  Tündéri bogaraim!

  Csak tudnám, hogy mi a dalos pacsirta köze van a külföldi termékek
  levételének (nem árusításának) a rasszizmushoz?
  Ezen az alapon, ha egy szőke nőt vesz el valaki feleségül akkor rasszista!
  Vanília fagyit nem ehetünk csak csokisat, hogy ne legyünk rasszisták.
  – A négerek meg fordítva.
  -Azért mert a kereskedelemben nagyon sok ország termékét lehet vásárolni nagyon sok országban, az nagyon jó dolog.
  De ebből az ellenkezőjét levezetni, rögtön rasszizmust károgni, az egy irtó nagy baromság!
  TI nagyobb barmok vagytok, mint a legvadabb nacionalisták!

  • http://joco.name/ fejesjoco

   Metaforáról tetszett-e már hallani?