Visegrád halott – Orbán-ellenes szövetség alakul Közép-Európában is

Fotó: Közép-európai érdek a “régi” és az “új” Európa közeledése - Christian Kern, osztrák kancellár, Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, Robert Fico szlovák miniszterelnök, a slavkovi (Austerlitz) kastély előtt, Csehországban, 2017 június 22-én.
Fotó: Közép-európai érdek a “régi” és az “új” Európa közeledése - Christian Kern, osztrák kancellár, Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, Robert Fico szlovák miniszterelnök, a slavkovi (Austerlitz) kastély előtt, Csehországban, 2017 június 22-én.

 

Változik az Európai Unió, a tagországok a szorosabb együttműködés irányába mozdulnak. Átalakulóban a közép-, és kelet-európai térség is, hiába a visegrádi országok migrációs kvóták kapcsán létrejött taktikai egysége, Orbán Viktor közvetlen szövetségesei szép csendben kihátrálnak Budapest mellől. Magyarország nem “büszke és erős”, hanem magára hagyott és elszigetelt ország.

 

 

A magyar miniszterelnök előszeretettel nyilatkozik, beszél a közép-európai térség és a visegádi csoport nevében.

Az európai jövő a visegrádi négyekben van mondta Orbán Viktor, de külügyminisztere, Szijjártó Péter sem fogta vissza magát amikor kijelentette: világszerte brand lett a visegrádi együttműködés. Legutóbb, júniusban, Varsóban, a V4-ek soros elnökségének átadásakor – Lengyelországot Magyarország váltja – azt tudhattuk meg, hogy a magyar kormányfő értelmezése szerint a V4-ek összefogása nélkül ma is százezrek áramlanának Európába. Adja magát a kérdés, valóban egy új hatalmi központ alakul Közép-Európában az EU-n belül?

A válaszhoz ugorjunk át Csehországba.

Június végén, a morvaországi Slavkov barokk kastélyban – ahol Franciaország és Ausztria 1805 decemberében aláírta a Napoleon zseniális győzelmét hozó austerlitzi csata fegyverszüneti egyezményét – megalakulásuk után két évvel, újra összeültek az ún. slavkovi háromszög tagjai. Bohuslav Sobotka cseh, Robert Fico szlovák miniszterlenökök és Christian Kern új osztrák kancellár a határokon átnyúló együttműködési lehetőségekről, a három ország közúti, vasúti hálózatának együttes fejlesztéséről, közös oktatáspolitikáról és munkaerőpolitikáról, valamint a régi és új Európa közeledéséről beszélgettek.

Nem is hallottam róla. Mi ez a slavkovi háromszög (S3)?

Slavkov egy olyan cseh kezdeményezés, amely a közép-európai térségben új stratégiai partnerség kiépítéséről szól Prága és Bécs között. Az eredetileg két tagúnak tervezett szövetségbe a csehek beemelték a szlovákokat is, mivel a két ország stratégiai érdekei nagyon közel állnak egymáshoz. A közép-európai térséget elhanyagoló Ausztriának szintén érdekében állt egy erősebb partneri kapcsolat kialakítása a régióból. Először 2015 januárjában találkoztak a felek egymással, amikor aláírták az ún. Slavkovi nyilatkozatot.

Hoppá! Akkor Slavkov az új Visegrád?

Nem egészen. Ráadásul a találkozó több kérdést is felvetett. Mi lehet a résztvevő országok valódi motivációja? 2015 után miért pont 2017-ben találkoztak újra? Alááshatja ez a platform a visegrádi együttműködést?

“A slavkovi csoport nem irányul Visegrád ellen”, mondogatták már 2015 januárjában is a résztvevők. Két évvel ezelőtt a cseh diplomácia nem győzte nyugtatni Lengyelországot és Magyarországot, hogy az új háromoldalú együttműködés nem vonja kétségbe Visegrád jelentőségét. Magyar hivatalos reakcióról nincs tudomásunk, de a lengyelek alaposan félreértették a találkozó célját. Varsó szemében Slavkov az Oroszország elleni szankciók eltörlését szorgalmazó országok találkozója volt. Utólag a találkozót szervező csehek is elismerték: az esemény időpontjának kiválasztása – csúcsra pörgött az ukrán válság – nem volt a legszerencsésebb.

Az első slavkovi találkozóról írt lengyel álláspontot jól összefoglalta a két vezető külpolitikai think tank intézet is. A Keleti Tanulmányok Intézete (OSW) gyorselemzése itt, a Lengyel Külügyi Intézet (PISM) írása itt elérhető. A cseh és szlovák szakértői álláspontotot a cseh Külügyi Társaság (AMO) intézet itt foglalta össze. Magyar beszámolót az eseményről nem találtam.

Visegrád halott, Magyarországot elszigetelték

Az, hogy valami baj van a magyar külpolitika körül, már évek óta nem titok. Magyarország ijesztően egyedül maradt – írta az első slavkovi találkozó idején, az index.hu.

Aki nem emlékszik rá: 2015-ben, az ukrán válság idején a lengyel-magyar hagyományos diplomáciai barátság is elhidegült. Budapest diplomáciailag érthetetlen módon akkor kezdett el az ukrajnai magyar autonómia szükségességéről beszélni, amikor az oroszok a Krímet megszállták, és Kelet-Ukrajnában fegyver harcok robbantak ki. A lengyel-magyar elhidegülést betetőzte Putyin elnök 2015 februári budapesti látogatása. “Lengyel szemmel” nézve felmerülhetett a kérdés: miért nem számolt a slavkovi csoport 2015-ben azzal a Magyarországgal, amely kiállt a szankciók eltörlése mellett? Egyáltalán: felmerült Budapest meghívása is a csoportba?

Magyarország esetleges meghívásáról az S3-ba minimum ellentmondásos véleményeket találni. Az egyik állítás szerint a csehek eredetileg még számoltak Budapest részvételével a csoportban, 2015-ben nem zárták ki, hogy középtávon Magyarország csatlakozhat Slavkovhoz. Egy másik vélemény szerint a cseh diplomácia eleve nem számolt a magyarokkal és az S3 kifejezetten “Visegrád alternatívája”, mivel a magyarok eltérő álláspontot képviselnek Csehszlovákia utódállamaival szemben a Benes-dekrétumok megítélésével kapcsolatban.

 • Faymann kancellár ellenezte Magyarország bevonását. Ausztria számára elfogadhatatlan volt Budapest multi-ellenes politikája, amely osztrák érdekeket is sértett. Ausztria hiába szeretett volna találni a közép-európai térségből egy szövetségest megengedőbb Oroszország-politikájához, Orbán Magyarországa diszkreditálta magát a témában.
 • Csehország és Szlovákia összességében minél kevesebb alkalommal szeretett volna együtt mutatkozni egy nyíltan Putyin-barát rezsimmel. Pozsony és Prága nem akart azonosulni a budapesti (és varsói) szélsőjobbra tolódó közbeszéddel, Visegrád toxikus légkörével, amely a menekült-válság kapcsán alakult ki.
 • Beszédes, hogy a slavkovi találkozó semmilyen látható véleményt nem váltott ki a magyar diplomáciában sem 2015-ben, sem 2017-ben. Ennek mi lehet az oka? Vajon a magyar külpolitikát más témák foglalkoztatják?

2016: Betelt a csehszlovák hócipő

A menekült-kérdés 2015-2016 fordulóján mindent meghatározó téma lett a közbeszédben Magyarországon. A frontvonalak nagyjából Merkel 2016-os újévi beszéde mentén merevedtek meg. A német kancellár-asszony akkor azt mondta, hogy “a menekültek esélyt adnak nekünk a jövőben.” Ez a kijelentés nem csak Németországra, de az egész kontinensre vonatkozott.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök menekült-barát megszólalásai, a cseh szociáldemokraták árnyaltabb megközelítése, az iraki keresztények önkéntes alapú befogadása sem tudta ellensúlyozi az Orbán-féle kommunikációs propagandát és a V4 országok társadalmaiban kialakuló nagyfokú bezárkózást és idegengyűlöletet – így a V4-eket, menekült-kérdésben kialakított álláspontjuk miatt, a Nyugat egységesen, negatív színben kezelte.

A Cseh Köztársaságnak meg kellene vizsgálnia és át kéne értékelnie viszonyát a Visegrádi Csoporthoz, hogy a csoport identitását hosszú évek óta formáló, európai integrációval szemben elszigetelődő politika összhangban áll-e az ország érdekeivel vagy sem.”

Ezt Petr Pospíchal egykori csehszlovák politikus írta a V4 csoport megalakulásának 25. évfordulója alkalmából Prágában tartott V4 csúcs után 2016 februárjában. De hasonló jelzéseket lehetett hallani diplomatáktól vagy éppen pártok háttérintézményeinek külügyi szakértőitől is. 2016 nyarán Jakub Patočka szocdem politikus és újságíró egyenesen úgy fogalmazott, “ha az Európai Unió magjához szeretnénk tartozni, el kell hagynunk Visegrádot”.

2016 őszén egy magát megnevezni nem kívánó cseh diplomata szerint a visegrádi csoportnak vannak értékei, “de nem szeretnénk, hogy egy őrült kulturális forradalom pajzsaként működne a jövőben“. Egy másik még konkrétabban fogalmazott, miért egyre kellemetlenebb számukra a V4-es tagság: “A V4 ma már egy mérgező márka. Mi most csak jelzéseket tudunk küldeni a Nyugat felé, és csökkenteni a keletkezett károkat“. De hasonlóan nyilatkozott egy szlovák diplomata is, aki szerint “egyre nagyobb távolságot kell tartani Varsótól és Budapesttől, mert retorikájuk nem igazán hasznos”.

Orbán, a kellemetlen pattanás

Valójában, Prágából és Pozsonyból nézve, a visegrádi együttműködés már 2010-ben, Orbán Viktor hatalomra kerülésével megakadt. A cseh és szlovák diplomácia a magyar miniszterelnököt egy kellemetlen pattanásként kezelte – igaz, hogy egy a négy tagország miniszterelnöke közül, aki egy kicsit mindig másnak akarta mutatni magát, de összességében még tolerálható volt Orbán különcsége.

Az alapvető fordulat 2015-ben, a lengyel kormányváltással jött el.

Ekkor vált az addig megtűrt orbáni politika a visegrádi csoport hivatalos politikai álláspontjává, napjainkig. Ezt az “élményt” a 2017 júliusában kezdődő magyar elnökség nyilvánvalóan még jobban fel fogja erősíteni – itt most elég csak a cikk elején idézett Szijjártó idézetre gondolni a visegrádi brandről – a nyugati sajtó pedig nem fogja árnyalni a visegrádi országok közötti véleménykülönbséget. Miért? Többek között, ezért:

“Amíg Orbán angolul, karizmatikusan és szellemesen ki tudja fejezni magát a nemzetközi sajtó előtt, addig a mi Sobotkánk csehül motyog az orra alatt valamit az újságíróknak, ezért is látja, hibásan, a nyugati közvélemény a V4-et Orbán csoportjának”.

V4 helyett V2+2

Ezt már Petr Kratochvil, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének jelenlegi igazgatója mondta 2017 tavaszán egy külügyi szakmai beszélgetésen, amelynek témája a visegrádi csoport megváltozott politikai klímája volt. Kratochvíl szerint az, hogy Orbán átlépett egy határt közvetlen szövetségesei szemében is, már a 2016 szeptemberi pozsonyi V4-találkozó után is érzékelhető volt. Pozsony után egy sor témában megfigyelhető volt a csehek és a szlovákok ellépése a magyar-lengyel nacionalista-populista tengelytől és állandósul a 2+2 normája a V4-en belül:

 • A csehek és szlovákok támogatják az Eu mélyebb integrációját
 • Kellemetlen számukra Varsó és Budapest retorikája és az autoriter fordulata
 • Prága szerint a magyar és lengyel társadalom mélyen megosztott
 • Oroszország megítélésében sem egyeznek az álláspontok
 • Nincs a V4-nek közös, pozitív üzenete kifelé
 • Viszont, kívülről egységesen negatívan ítélik meg a V4-et

Sobotka a híd Orbán és Merkel között?

A cseh diplomácia sokáig Bohuslav Sobotka közép-európai külpolitikáját szerette volna megvalósítani a térségben. Az elképzelés szerint Csehország közvetítő-, és híd szerepet tölthet be a Nyugat és a V4-ek, Angela Merkel és Orbán Viktor között. Legkésőbb 2016 végén belátták, ez a politika egészen biztosan megbukott, nem működik, ha egyáltalán valaha el is kezdődött. A csehek azt is látták, hogy a magyar külpolitika mind erősebb együttműködést keres a Balkánon, elsősorban Horvátországgal, amely szerintük egy kísérlet a V4-es csoporton belüli “ideológiai egyensúly” Budapest és Varsó irányába történő eltolására.

2016 őszén már arról beszéltek régiós diplomaták, hogy Prága és Pozsony alternatív szövetségesek után nézhet, a 2+2 felállásnak is vége. És ez az új régiós szövetséges ország Ausztria lehet.

Karel Schwarzenberg, volt cseh külügyminiszter egyik kedvenc bon motja jutott eszembe a cseh-osztrák közeledés kapcsán:

Így lettek az osztrákok németül beszélő csehek.

A cseh-osztrák kapcsolatokat sokáig megterhelte a kitelepített szudétanémetek rendezetlen sorsa és a temelini atomerőmű. A szudétanémet kérdés ma már nem, az energiapolitika még okoz ellentmondásokat a két ország között. De a 2017 júniusi S3 csúcson már a Bécs-Pozsony-Brno-Prága közúti összeköttetés felgyorsításáról, a cseh-szlovák-osztrák régiós vasúti fejlesztések összehangolásáról egyeztettek. Sőt, megemlíthetjük Alexander Van der Bellen osztrák elnök minapi találkozását Zeman cseh elnökkel is, amelyen a két politikus remekül megértette egymást.

Újra játékban a nyugat-magyarországi szláv korridor is

Trianon kapcsán minden magyart életében már legalább egyszer megrémisztettek a csehszlovák politika korabeli tervével, a Jugoszláviát és Csehszlovákiát összekötő folyosó létrehozásával. Természetesen most nem arról van szó, hogy Soprontól Zalaegerszegig a csehek magyar területeket kebeleznének be, hanem a cseh külpolitika hangsúlyváltásáról, amely még nagyobb elszigeteltségbe taszíthatja Orbán illiberális Magyarországát a térségben.  

De ki áll a háttérben?

Fotó: Petr Drulák, egykori külügyminiszter-helyettes, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének egykori igazgatója, Csehország jelenlegi párizsi nagykövete.
Fotó: Petr Drulák, egykori külügyminiszter-helyettes, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének egykori igazgatója, Csehország jelenlegi párizsi nagykövete.

 

Ismerjük meg Petr Drulákot, a slavkovi nyilatkozat “atyját”!

Az egykori cseh külügyminiszter-helyettes, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének egykori igazgatója, Csehország jelenlegi párizsi nagykövete Emmanuel Macron megválasztását az európai politikai események kulcsfontosságú lépésének tartja. Szerinte Európa meg fog változni és erre Csehországnak is fel kell készülni: az európai integráció tovább folytatódik, a következő lépés az eurózóna kiterjesztése lesz, amelyre már a 2017 őszén megválasztott új cseh kormánynak kell reagálnia. Drulák az Eu-t egy olyan globális játékosnak tartja az USA és Kína mellett, amelynek csak a több integráció adhat magabiztosabb pozíciót, ezért országa kulcsfontosságú partnereinek Brüsszelt, Berlint és Párizst tartja.

A párizsi nagykövet, aki nemcsak a slavkovi nyilatkozat “atyja”, de a cseh külpolitika egyik fontos alakítója is – régi víziója, hogy Csehország ne csak a német nyelvterülettel (Ausztria, Németország) ápoljon intenzívebb kapcsolatokat Közép-Európa helyett. Ennek lényege, hogy az Ausztriával kötött stratégiai partnerség egy olyan ambíciózus “új kezdetet” alapjait tenné le, amely célja Szlovákia (ez már megtörtént), és Szlovénia, illetve Horvátország beemelése a szövetségbe. Ez egben Prága nyugat-balkáni szerepét növelné, amely egybeesik Szlovákia történelmi, geopolitikai és gazdasági érdekeivel is. 

Quo vadis, V4?

Visegrád politikailag szétesett, a migráción kívül nincs más, pozitív téma, amely összekötné a tagországokat. A csoport működésének legnagyobb akadálya Orbán Viktor kül-, és szövetségi politikája. Magyarország elszigetelődött a térségben is.

Pozsony és Prága számára is világos, a választások miatt is, hogy Budapest a következő egy évben, mindent egy lapra feltéve a migráció témáját fogja erőltetni. Egyrészt alájátszik ennek a nyugat-európai terrorcselekmény-sorozat, másrészt Moszkva Orbán mögött áll, akinek teljesíteni kell: hiába sokasodnak meg a Putyin-Orbán találkozók, a fő stratégiai orosz célt, az EU oroszok elleni szankcióját neki sem sikerült megtörni.

Azt látjuk most, hogy a cseh diplomácia nem bízik többé Visegrád Szent Gráljában, de a V4 csoport elhagyása helyett egy rugalmasabb térségbeli politikát próbálnak megvalósítani, amely semlegesítheti Orbán konfrontatív politikáját. Ez konkrétan olyan kétoldalú szakmai kapcsolatok sokaságának létrehozását jelenti, elsősorban német nyelvterületen, amellyel sikerülhet elfedni V4-es klubtagságukat.

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter szerint Szlovákia érdeke, hogy a V4 ne egy olyan csoportosulásként látszódjon, ameky kizárólag Brüsszel ellen határozza meg magát. Lajčák szerint a V4-eknek sikerült álláspontjukat közösen képviselni a migrációs kvóta ügyében és a csoport ennek köszönhetően sokkal jobban látható, mint korábban. Csakhogy, Lajčák ezt a fejleményt nem látja minden szempontból pozitívan.

“Fontos, hogy az Eu-ban lássák: a V4 csoport nem Brüsszel ellen van, hanem egy jobb Európai Unióért!”

Egyébként egészen elképesztő az a diplomáciai teljesítmény amit a szlovákok művelnek és ez nagyban az ENSZ 72. közgyűlés elnökének is megválasztott Lajčák miniszter érdeme. A kötelező kvóták tárgyában a luxemburgi bíróságon az Európai Unió Tanácsát feljelentő Szlovákia, amely a kilencvenes években képtelen volt teljesíteni az Eu és NATO tagság feltételeit a nemzeti szuverenitást prioritásként kezelő Vladimír Mečiar kormányzása idején, ma ott tart, hogy képes eladni magát Nyugaton, mint a lengyel és magyar kormány védelmezője, akik ellen a demokráciát, alapvető emberi jogokat és a jogállamiságot csorbító intézkedéseik miatt eljárást indítottak.

De a lengyelek sem látják rózsásan a visegrádi együttműködés jövőjét, amely ma már csak gazdasági és technikai területen lehetne hatékony, politikailag nem. Kazimierz Kik, a Jagelló Egyetem politológusa szerint Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában inkább érvényesül a német befolyás, mint Lengyelországban. Szerinte amíg a csehek és a magyarok pragmatikusan állnak a dolgokhoz, addig Lengyelország ideológiavezérelt, ez okozott törést Budapest és Varsó kapcsolatában is. Ma már a magyarok a Balkánra, a csehek Németországra a lengyelek pedig a tengeren túlra tenkintenek. Kik szerint sok minden függhet azon, az USA, milyen mértékben vállal kezességet az európai biztonságért. Ha az USA és az Eu versenyhelyzetbe kerül, akkor Varsó lehet az első a térségben, amely szembekerülhet Berlinnel.

Írta: Bőtös Botond
Érdekel a külpolitika? Ha igen, kövesd a Világtérkép Facebook-oldalát!

 

tetszett_a_cikk3

 

 • József Barna

  Az Eut szerette volna o.v. destabilizálni önző céljainak alárendelve a másik 3 országot !

  • Elemér Gulyás

   Láss, ne csak nézz.. Főleg hallgasd meg a lényeget.

   • laszlo ador

    És föleg :”NE ARRA FIGYELJ AMIT MONDOK(ugyis hazudok)”HANEM ARRA AMIT
    CSINÁLOK(ami a lényeg-lopok Igy leszel Te is egy erös magyar állampolgár!

  • András Kiss

   Ja.

 • greeniusz

  Megy a rohadt ballib lapok károgása.
  Seggtörlőnek is durva amit firkálnak a judeobolsevista magyar firkászok.

  • szferi

   Én még nem próbáltam monitorral , de lehet , hogy tényleg durva .

  • perverznyúl

   G…i ánuszába nyomták, és neked fáj?
   Mik nem vannak!!!

  • 7esbusz

   Megy a rohadt jobber köcsög fikanikkek károgása.
   Seggtörlőnek is durva amit firkálnak a nyilas fasiszta hazaáruló bérkommenterek.
   Na, most jó? 1-1.

 • csaba

  álmodik a nyomor,fiacskám.

 • Bódi József

  Ideje ,hogy a V4-et felbontsák és kirúgják OV-szarkeverőt. Ez az ember (?) mindenhova csak bajt viszi. Sajnos, még államférfiakat is megtévesztett eddig. Reményünk, hogy már nem sokáig…

  • wereko

   Miért visz bajt ? Csak nem kárpótlási trafikja volt dédinek ?

   • Bódi József

    Wereko! Te egy barom vagy, semmit se értesz ebből az egészből. tünj ewl a balfenéken

    . .

    2017. június 28. 14:37 Disqus írta, :

  • Gyuri 66

   Kár, hogy nem éred meg !

 • gabor

  Nem csak hüje vagy hanem egy mocsok is RÓZSI TAKARODJ AZ ORSZÁGBOL,MIG IDÖVAN.

  • Wittgen

   Menj vissza az általános iskolába és tanuld meg a nyelvet normálisan.

   • gabor

    Javaslat, TALÁLKOZZUNK TE GÖRÉNY,és mindent megbeszélünk. Gabory

    • Grünvald Mihály

     Ugye mindenre ez a megoldás? Szánalmas!

 • TheNextPresident

  A befőtt mégsem tudta eltenni a nagymamát…

 • Sikabonyi-Angyal Attila

  Álmodik egy firkász !

  • Norbert Kiss

   Meglehet, de ez a firkász folyékonyan olvassa a szlovák és cseh híreket, nem csak félretájékoztatott orgánumokból informálódik…

   • Sikabonyi-Angyal Attila

    Az lehet, de a jóindulat az hiányzik belölle.

    • Norbert Kiss

     Hát, én átolvastam a cikket, engem nem zavart semmi. És a végén ez még mind bejöhet, amiről írt…

     • westend

      Sajnos minden jel arra utal. Jártam a közelmúltban Csehországban, és szembetűnő volt a két ország fejlődése ( mármint mi és ők ) közötti különbség, de Szlovákiának is ahová rokoni kapcsolatok folytán évente többször kilátogatok már csak a stoplámpáit látjuk magunk előtt. Nagy játékos még a Fico is mert jól bevitte a csúti Napóleont a sűrűbe.

    • Grünvald Mihály

     Politikában , jóindulat?? A Fidesz bizony nagyon jóindulatú! EGY FRÁSZT! Szemét korrupt , tolvaj banda , és mindenki aki őket támogatja! Ezek az emberek mind részt vállalnak az ország tönkretételében! A cikk teljesen korrekt! Ja , hogy a fideszeseknek nem tetszik , azon nem csodálkozom! Az igazság nekik soha nem tetszik , mert sokszor már büntetőjogi kategória!

  • zsíroskenyér

   Én ugyan nem beszélek csehül, de ahogy belekattintgattam, látom, alaposan lineelve van az írás.

 • Shi Min Ho

  Hehe, szeretnétek buzikáim!

 • István Kiss

  Azért nem semmi, hogy egy ilyen átlátszóan elfogult, fals következtetésekre épülő, balf@sz cikket lehoztok, és van pofátok havonta 1000 Ft támogatást kunyerálni. Forduljatok a DK vagy az MSZP pénztárnokaihoz ! Vagy a ma már milliárdos volt pénztárnokokhoz, Boldvai Lászlóhoz vagy Puch Lászlóhoz.

  • zsíroskenyér

   Vedd le a fidesz-szemüveged, ez a cikk nagyon rendben van, ilyenekért fizetem a támogatást az Átlátszónak, egyre jobbak!

  • Klára Kabai-tóth

   Kitartás! Éljen Orbánvik!

   • Botond

    A gulágon!

   • Hajnalka Mária Tóth

    te szerencsétlen agyhalott

  • Zingiber

   Konkrétan melyik részt cáfolja, Szigi?

   • drtraktor

    cáfolni azt nem kell, mert csak! 😀

  • János Virág

   Te szerencsétlen! Nem látod hogy orbánodat a világban majd mindenki utálja? Egy beteges hazudozó!

   • zsíroskenyér

    Ne túlozz: Orbánt nem mindenki utálja, Magyarországon van kb 1,5-2 millió ember, aki ma is szavazna rá jelenleg. Hátha bezizzen nekik, hogy rossz róla tesznek.

    • szferi

     Ne gondold !
     Annak a 1.5 milliónak agya mára már nem zizeg , elhalt.
     Csak a vezér száját figyelik és , gondolkodás nélkül , öntudatlanul végrehajtják amit mond. Nincs remény .

     • vadkörte

      Biztos, hogy a száját?

 • Vidéki

  A monda szerint Botond Apor vezér utasítására bárdjával bevágta Bizánc érckapuját, akkora rést vágva rajta, melyen egy ötéves gyermek ki- és bejárhatott.

  Bőtös Botond mondája: “Visegrád halott, Magyarországot elszigetelték”

  Magyarország ijesztően egyedül maradt – írta az első slavkovi találkozó idején, az index.hu (Simicska csicskása, a tőkeerős tökös tulajdonos parancsára).

  • Botond

   Botondnak, a monda szerint buzogánya volt.

   • Vidéki

    De csak Bőtös Botond mende-mondája szerint volt buzogánya Botondnak.

    Bőtös Botondnak a buzogány a szimpatikus.

 • Zingiber

  Úgy látszik, egy egész habony-szakosztály idevezényeltetett!

  • zsíroskenyér

   Nagy a baj, báncsák a Vezírt 😀

   • Zingiber

    A mi drágalátos Döbrögi urunkat. Azt a cukorfalat rózsaszín Teletubicát!

 • Botond

  Elég korrekt kis cikkecske. De ahogy elfigyelgetem, a narancsmajmoknak meg mélyebbre csusszant a feje, a saját valagukba. Jó levegőzést ottan nekik!

  • Vidéki

   Kultura nyet!

   • Botond

    Magyarul hosszú ú-val vagyon a kultúra szavunk.

    • Vidéki

     De ez orosz szöveg!

    • Szabó János

     Ottan nincs, csak ott..

  • Sikabonyi-Angyal Attila

   Csusszanék én ! De ott már Te vagy.

   • Botond

    Nem én vagyok a fejed szegény skizoid.LOL

    • Sikabonyi-Angyal Attila

     Te még a neved sem mered vállalni a véleményedről.
     Jellem….?

     • Botond

      Próbáld meg újra, de most magyarul. Tudod az a nyelv az amiről látszólag, csak távoli ismereteid vannak. Jellemem: sziklaszilárd. Ez utóbbi nem egy név.

 • H1N1

  A görény pedig jól teljesít.

 • gmihaly

  Európa kora-középkori történelme leegyszerűsítve a (neo)latin, ilyen-olyan frank és a szláv népek “kapcsolataiban” a szlávokra a rabszolga emberi erőforrás szerepét osztotta. A “népvándorlás”, benne a normannok, arabok, magyarok, eléggé belekavartak ebbe, és ez végül is a rabszolgaság megszűnéséhez vezetett földrészünknek legalább a nyugati, középső felén, állítólag. De a nyugat-mucsai fejekben csak megmaradt az egykori rabszolgatartói felsőbbrendűség érzete, így a szlávok azóta is gyanúsak, rossz skatulyában maradtak. A bevándorolt megtelepedett nép, a magyar is bekerült eme kreclibe. És a II. világháború előtt közvetlenül, a csehszlovákokat és a lengyeleket bizony “elárulták” a nyugat-mucsaiak (München, 1938, Molotov-Ribbentrop-paktum 1939), és hiába volt a csehszlovákoknak és a lengyeleknek is londoni emigráns kormányuk, végül őket is hamm, bekapta Sztálinka elvtárska, mert 1943 végén Teheránban így döntöttek a szovjet generalisszimusz diktátuma szerint. És szerintem most is benne vannak a pakliban efféle sompolygások, csalfa ígéretek, szirénhangok a nyugat-mucsaiak részéről. Ennek ellenében, vagy épp ezért, a V4-országok tulajdonképpen egy csónakban eveznek, és a százvalahány éve elkövetett, a Nagy Háború körülményei közepette sikeres dezertálásocskák időszaka nem biztos, hogy ismét eljöhet. Vélelmezem, hogy ezzel talán tisztában vannak azok a nem igazán kompetens politikus elmék, akikre a poszt írója hivatkozott. Másrészt nem túl kóser így zsonglőrködni az évszámokkal, amelyekhez képest akár rövid, nagyon rövid távon is képesek a nézetek megváltozni a politikában is, ha a “helyzet” úgy hozza. Már pedig eddig többször bizony “úgy hozta”, pont 2015 óta.

  • Albrecht Neumerker

   Csak hárítás, nem a mi hibánk, áldozatok vagyunk. Unalmas . : (

   • gmihaly

    Elakadt a bakelitlemez, igazítsd már meg a hangszedőt!

    • Albrecht Neumerker

     Csak irónia volt. : )

     • gmihaly

      Annak harmatgyenge.

     • Albrecht Neumerker

      Ez így igaz, de azért mosolyogtál. ; )

   • Vidéki

    A “Bűnös Nemzetről” szóló, a hányingerig ismételt propaganda beégett az agyába!

    • Albrecht Neumerker

     Be kell fáslizni a fejét. : )

  • adamstarsky

   Lehet zsonglőrködni az egymáshoz képesti százalék pontokkal amíg az egész volt keleti blokk egy nagyság rendel marad el a nyugat mögött. Hiába nyújtóznak a szomszédaink ők is a lassú sávban fognak kikötni. Kell a cheap labour, amíg Ukrajnát vagy Szerbiát nem tudják csatlakoztatni az Európai (gazdasági érdek) Unióba.

 • Róbert Nagy

  Pcsán is rúgják rövidesen mindenhol, mert kiismerték már. Most kéne amíg lehet megszabadulni tőle.

  • Hajnalka Mária Tóth

   már mindenki átlátja a bomlasztó putyini csicska politikáját

 • Zágrábi Martin

  Így van akik a szlávokkal barátkoznak A magyar sosem tanul a multból

  • Squirell

   Elég hogy a szlávok megtanultank :-)

 • Ámor

  Viktor mindent elsz@r, de mégis megválasztják..

  • Botond
   • Dezső Módos

    Garymandering azért odahaza nincsen. Viccesebb a győztes mindent visz rendszere a töredék szavazatok átadásával a listára. Egyéni vitákat lehetne szervezni a helyi politikusok között és akkor a szótlan FIDEZSesek talán megbuknának.

    • ericco

     A vita a NER legnagyobb ellensége, nem vélteltenül nem hajlandóak kitenni magukat ennek.

  • Pedro15

   Sajnos, a legnagyobb probléma, sőt mára már baj, hogy nem született egy olyan politikai szerveződés, amelyik valamilyen egységbe tudná tömöríteni a valóban ennek a rezsimnek a megbuktatására képes társadalmi erőket. Erről- feltehetően- Orbán- az MSzP néhány meghatározó személyiségének a “segítségével”- gondoskodott. Persze jó lenne, ha ez egy túlzó okoskodás lenne, de az eddigi alakulások inkább megerősítik ezt. Orbán egyetlen hatékony ellenfelet- Gyurcsány Ferencet- sikerült hatástalanítania, amelyhez hozzásegítette a volt miniszterelnök enyhe naivitása és vezetői gyengesége. Erre utal egyébként az “öszödi beszéd”- az ott lévő hallgatóság egy részének a hatékony segítségével történő- “átlényegítése”.

 • Veronika Laska

  Látod kisember nem költesz lassan már a kutyának sem.

 • János Szeicz

  Ez egy 100%-ig előre látható dolog volt, A szomszédok így tudták a legkönnyebben maguk mögé utasítani a múltjába fagyott, még mindig pökhendien nagyképű magyarokat. Eszük ágában sem volt sosem, hogy lemaradjanak a nyugat Európához csatlakozás nagy lehetőségéről. Így válik kis Magyarország Európában egy enklávévá. Orbán befejezte Trianont.

 • Szeréna Molnárné

  Lehet itt mindenféle véleményt írni. A szomszédok már régen túlszárnyaltak bennünket . ENNYI.. Aki nem hiszi menjen át át kirándulóként.

  • Hajnalka Mária Tóth

   pedig a büszke magyar nép egy bizonyos fokig lenézte őket, most ők röhögnek rajtunk

  • szferi

   És pedig lehet hogy nem is hirdetik 24 órán át magukről minden lehetséges médiában hogy ők mennyire büszke erős ,okos , bátor fejlett , stb ország .

 • Péter A Szilasi

  “Viktorka szépen,kimérten létrehozta a visegrádi Egyeket”.(Hofi):)))

 • Hajnalka Mária Tóth

  nyilvánvaló volt , a külpolitikánk is // annak a ficsúrnak a tudatlansága miatt // és orbán hatalmi mániája miatt megbicsaklott, már senki nem hisz ennek a kettéh…tt óriásnak

 • Bohumil Kundera

  Bocsi, ha mar ezt kiveseztetek, de ide kivankozik az a nem eppen elhanyagolhato teny, hogy Csehorszagban iden valasztasok vannak, es most kurvara ugy nez ki, hogy egy ketharmados Andrej Babis fog az orszag nyakaba szakadni, a masodik helyen befuto kommunistakkal egyutt, szoval a szlavkovi idill nagy esellyel mehet kukaba es Orbaneknak hirtelen nem vart szovetsegesuk lehet Europa tovabbi szabotalasaban. Azt is tudjuk, hogy Pozsony hajlamos Pragara tekinteni, szoval ne csodalkozzunk majd, ha ez az egesz a felcsutiak fele donti a palyat, es a halottnak kialtott Visegrad hirtelen feltamad …

 • Morva Gyorgy

  igen a minden napokban – mondjuk egy TÁTRA-i tudományos konferencián is érződik , hogy Hu megbecsülése soha nemlátott mélységekbe süllyedt.

 • gabor

  Grün te nemtudod hogy mitbeszélsz, menjél szépen haza,vagy nincs???

 • Lengyel András

  Elmebeteg lúzer szarjankó ír ilyen baromságokat!

 • Egy választás van: április 8!

  Na mi van libsik, felbomlott már Visegrád?

 • Hangulatjelentő Mszmp

  Na, fene! Elvtársaim szerint itt az illegalitásban meg az a vélemény terjed, ez a hölgy hazudós!!! Ki fizette az útját, ez itt a kérdés, mert létezik a politikai korrupció (mostantól), mint új fogalom!!! No, majd megbízzuk a korrupció huszárt nyomozza ki!

 • jocó

  Bassza meg egy tucat liberális migráns.

 • Vidéki

  Sokan hiszik el ha csak ezek a Kőműves Anita félék tehetik az információt (valójában a dezinformációt) eléjük.

  Az egyoldalú hazug, lehengerlő, hányingerig ismételgető érvelést, amit a közvélemény deformáló értelmiség alkalmaz, argumentatio ad nauseamnak hívják tanult tudósok.

  A módszer hatékony,
  mert ha valamit kellő ideig (és hatással) ismételgetünk, az emberek egy idő után hajlamosak elfogadni igaznak,
  talán mert megszokottá válik, mint egy ismerős bútordarab, észrevétlenül része lesz az ember gondolkodásának.
  Szélsőséges formájában akár agymosásra is alkalmas.

  Ez a fajta egyoldalú hazug, lehengerlő, hányingerig ismételgető érvelést nem csak Goebbels alkalmazta hatásosan!

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Igazad van!
  “Az egyoldalú hazug, lehengerlő, hányingerig ismételgető érvelést, amit a közvélemény deformáló értelmiség alkalmaz, argumentatio ad nauseamnak hívják tanult tudósok.

  A módszer hatékony,
  mert ha valamit kellő ideig (és hatással) ismételgetünk, az emberek egy idő után hajlamosak elfogadni igaznak,
  talán mert megszokottá válik, mint egy ismerős bútordarab, észrevétlenül része lesz az ember gondolkodásának.
  Szélsőséges formájában akár agymosásra is alkalmas.”
  A legnagyobb mértékben igazad van.
  Így működött, működik a kormánypropaganda.
  Ragyogóan összefoglaltad!
  Köszönjük!

 • Vidéki

  Félreviszed az éneket.

  Magyarországon nem egyoldalú a propaganda.

  Itt van neked az átlátszó is, ami szívednek kedves információkkal lát el.

  Ezenfelül sokszor hivatkozol olyan magyarországi hírforrásokra, amelyek szembe mennek a kormány véleményével. Tehát vannak ilyenek bőséggel.

 • Vidéki

  2018. május 17. 12:37 Mandiner cikke
  Írta: Kereki Gergő jól megvilágítja a Transparency International és magyarországi szervezete alantas tevékenységét:

  “Egy olyan NGO, amely valóban a társadalom javát akarja szolgálni, figyelembe veszi a tényeket, hiszen ezek az igazság alapjai. De ha egy ilyen civil szervezet politikai eszközzé válik, nem lehet a tárgyilagosságára számítani. Ilyenkor különösen igazságtalannak, kártékonynak tartom, ha a tájékozatlan embereket is félrevezetik. Ezt az ön által a TI-jelentésből idézett kijelentést kizárólag politikai kijelentésnek tekintem, és az eddig elmondottak alapján szakmailag nem tudom minősíteni.

  Már az is érdekes, hogy a Berlinben készült jelentésben a visegrádi országok közül háromnak romlott a korrupciós érzékelési indexe. Szomorúnak tartom, hogy épp annál a szervezetnél továbbra is politikai és nem szakmai téma a korrupció, amely a korrupció elleni küzdelem zászlóshajójának tartja magát.

  A Transparency International és magyarországi szervezete az ország parlamenti választásának politikai kampányakciójává silányította ezt a témát, és ezzel hiteltelenné tette a korrupció elleni küldetését.

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  “Kereki Gergő jól megvilágítja”… – ez is 1, azaz egy vélemény.

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  “Magyarországon nem egyoldalú a propaganda.” – hol írtam azt, hogy “egyoldalú”?

  “Ezenfelül sokszor hivatkozol olyan magyarországi hírforrásokra, amelyek szembe mennek a kormány véleményével. Tehát vannak ilyenek bőséggel.” – természetesen(?) még vannak.
  Hogy bőséggel-é, azt megkérdőjelezném.
  Hogy hogyan lehet hozzáférni, hogy milyen a “köz”média, a vidéki lapok, stb.
  https://uploads.disquscdn.com/images/155f52f760960ee31f81bc80ac5e22846becf72cdb0c04512869e9d5bbddc4bd.jpg

  “Itt van neked az átlátszó is, ami szívednek kedves információkkal lát el.” – ebben sajnos tévedsz.
  Az ott (és másutt) olvasott információk nem kedvesek a szívemnek.
  Legszívesebben nem olvasnék róluk.

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Szűz Máriám!
  Fodor Istvánt?
  Nem mondod?
  A Sólyom László-féle Bölcsek Tanácsának volt tagját?
  Akkor idézek, persze klasszikustól:
  “Egy elefánt,
  Ha téved, ha téved,
  Hű de nagyot téved
  Egy elefánt!

  200 professzor
  Ha téved, ha téved,
  Hű de nagyot téved
  200 professzor!” – érted?
  Akár 200 professzor!
  És ugyanettől a klasszikustól egy igen rövid:
  “Ön a fasz!”

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Szóval, hol írtam azt, hogy egyoldalú?

 • Vidéki

  Ne komolytalankodjék az elvtárs!

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Bátorkodom megkérdezni, hogy akkor az idézett klasszikus szavai is komolytalanok?
  Nem is lehet komolyan venni az idézett klasszikus szavait?
  Esetleg aki az idézett szavakat küldte másoknak válaszként, az a mosolygós házból küldte őket, mert az ápolói elhanyagolták felelősségteljes munkájukat, oszt géphez fért?

 • Vidéki

  Nem minden professzor szövegét kötelező benyelni.

  Szövegkörnyezetéből ragad ki szavakat, és azt hiszi hogy ez az érvelés csúcsa.

  Ugyanattól a klasszikustól fogadjon el egy igen rövid idézetet:

  “Ön a fasz!”

  Sőt ön lusta is. A lelki restségben érzi jól magát.
  Lusta elolvasni Fodor Istvánnak, a magyarországi Ericsson korábbi vezérigazgatójának, a Sólyom László-féle Bölcsek Tanácsának volt tagjának véleményét és nem hajlandó Fodor István érveit racionálisan gondolkodva megfontolni!

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  “Szövegkörnyezetéből ragad ki szavakat, és azt hiszi hogy ez az érvelés csúcsa.” – te teszel hányást a szememre ez ügyben?
  Akkor, hogy kényes ízlésednek megfeleljen, teljes szövegkörnyezettel:
  “Vidéki anonymand a month ago
  Egy elefánt,
  Ha téved, ha téved,
  Hű de nagyot téved
  Egy elefánt!

  200 professzor
  Ha téved, ha téved,
  Hű de nagyot téved
  200 professzor!

  Reply View in discussion”
  Gondolom most már megfelel.

  “Szövegkörnyezetéből ragad ki szavakat, és azt hiszi hogy ez az érvelés csúcsa.” – te teszel hányást a szememre ez ügyben?
  Pont te?
  “GYURCSÁNY FERENC TÁTRAI BÖRTÖNBE VONULÁSAKOR AZT ÍRTA, TÁTRAI HELYETTE MEGY BÖRTÖNBE…” – kiabáltad világgá.
  És azt hitted ez az érvelés csúcsa?
  Ha az előbb megadtam a teljes szövegkörnyezetet, tán megbocsátható, ha itt is megteszem.
  Helyetted.
  “Ma reggel Tátrai Miklós börtönbe vonul. Helyettem.
  Az volt a bűne, hogy nem volt hajlandó hamisan tanúskodni ellenem a Sukoró perben. Azt a számlát fizeti, amit nekem szántak.”

  Tényleg képtelen vagy tükörbe nézni?

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Mottó: “Nem minden professzor szövegét kötelező benyelni.”

  Nem szeretném, ha azzal vádolnál, hogy szövegkörnyezetéből ragadtam ki mondatokat, ezért bekezdést idézek:
  “Sőt ön lusta is. A lelki restségben érzi jól magát.
  Lusta elolvasni Fodor Istvánnak, a magyarországi Ericsson korábbi vezérigazgatójának, a Sólyom László-féle Bölcsek Tanácsának volt tagjának véleményét és nem hajlandó Fodor István érveit racionálisan gondolkodva megfontolni!” – lustasággal vádolsz, pedig rendszeresen többféle forrás megadásával (ami igényel némi utánajárást) szoktalak cáfolni.
  Sebaj!

  Nos, Fodor István, alias Pangloss mester érveit végigolvasva úgy gondolom, hogy nála elakadt a tű a lemezen.
  Ki a hibás?
  “A zemútnyócév.”
  De ez lenne a kisebbik baj.

  “Én a korrupciónak voltam felelőse és munkánkat mindkét témában egy-egy szakértői csoport segítette. Közreműködőként egyébként felkértük a Transparency International (a továbbiakban: TI) magyarországi szervezetét, akik elvállalták, sőt néhány elméleti részt meg is írták, de végül a nevüket nem adták az anyaghoz. Azt a baloldali időszak szempontjából túl kritikusnak ítélték. Ilyenkor szoktak elválni egymástól a tények és a vélemények. Semleges vélemény csak semleges hátterű finanszírozó esetében várható.” – ellenőrizhetetlen állítás egyrészt (“a baloldali időszak szempontjából túl kritikusnak ítélték”, “Audiatur et altera pars!”), másrészt érdekelne, hogy ki finanszírozta, finanszírozza Fodort.

  “A magyar társadalom erkölcsi helyzete, amely szoros korrelációban van a korrupcióval, 2005-ben siralmas volt. A World Value Survey 2005. évi felmérésében megkérdezték az egyes országok polgárait, hogy az egyes kérdésekben mi a véleményük, miként cselekszenek polgártársaik. Például a németek 2005-ben azt mondták, hogy saját polgártársaik 12 százaléka adócsaló, eközben a magyarok azt gondolták, hogy honfitársaik 82 százaléka adócsaló.” vs “Meghökkentő adatok, még akkor is, ha ezek az értékek az utca emberének érzését fejezték ki. Ma már nagyon más a helyzet, szerintem egyik tétel sem haladja meg a 30 százalékot.” – szerény véleményem szerint nem ildomos a saját véleményt egy szintre emelni egy intézményi felméréssel.
  Ha tud hivatkozni a World Value Survey-re egy korábbi időszakra vonatkozólag, akkor legyen oly bátor Mr. Pangloss mester a későbbire vonatkozólag is adatokkal szolgálni.
  Mert az korrekt (lenne).
  Meg ismert ugyi, hogy:
  “Egy elefánt,
  Ha téved, ha téved,
  Hű de nagyot téved
  Egy elefánt!”
  Valahol olvastam.

  “A tényeket figyelembe véve a 2002-2009 közötti időszak korruptabb volt, mint a 2010-2018-as kormányzati időszak. Másként: az a hazai és nemzetközi fórumok által hangoztatott állítás, amely szerint Magyarországon az elmúlt nyolc évben a korrupció csúcsokat dönt, megalapozatlan, a vádak a tényszerű eredményeket mellőzik, ezért politikai indíttatásúak.” – persze.
  A tényeket figyelembe véve.
  Igazolás?
  Adat?
  Forrás?
  A tényeket figyelembe véve Pangloss mester hasonlatos Vidéki elvtárshoz.
  Módszereket tekintve legalábbis.

  “Az indoklásra csak két módszer létezik: vagy tételesen felsorolásra kerülnek a tények, vagy rámutatunk arra, hogy a különféle nemzetközi értékelési folyamatban – így a korrupcióval foglalkozó TI hálózatában, rendszerében – mennyire szubjektívek, manipuláltak a vélemények. Mennyire erősek a prekoncepciók, a politikai szándékok. Az utóbbinál gondoljunk csak arra, hogy például az elmúlt hónap nemzetközi sajtója, a The New York Times, a Reuters, a Bloomberg, a Spiegel, a Die Welt, a Die Presse, a Le Monde, a Der Standard, a Süddeutsche Zeitung stb. tele volt a „a magyar miniszterelnökhöz köthető emberek gazdagodásáról és uniós pénzekhez jutásáról” (Reuters 2018.03.16.) szóló cikkekkel. Akik hosszú ideje ezeket a híreket olvassák, sőt értékelőként, véleményformálóként a TI pontozásában szerepet játszanak, automatikusan politikai manipuláció eszközeivé válnak. A tényekre érzéketlenné lesznek.” – hogy ne legyen szövegkörnyezetből kiragadva.
  …”az elmúlt hónap nemzetközi sajtója, a The New York Times, a Reuters, a Bloomberg, a Spiegel, a Die Welt, a Die Presse, a Le Monde, a Der Standard, a Süddeutsche Zeitung stb. tele volt a „a magyar miniszterelnökhöz köthető emberek gazdagodásáról és uniós pénzekhez jutásáról” (Reuters 2018.03.16.) szóló cikkekkel. Akik hosszú ideje ezeket a híreket olvassák, sőt értékelőként, véleményformálóként a TI pontozásában szerepet játszanak, automatikusan politikai manipuláció eszközeivé válnak.” – Jézusom!
  Vagy tán a magyar miniszterelnökhöz köthető emberek nem gazdagodtak (eszméletlen gyorsasággal)?
  Vagy tán nem a magyar miniszterelnökhöz köthető emberek gazdagodtak (eszméletlen gyorsasággal)?
  Na jó, legyen ölég ennyi.
  Meglehetősen unalmas bekezdésről bekezdésre elemezni egy számomra igencsak elfogultnak tűnő (és adatokkal alá nem támasztott) véleményt.
  És bár lenne még nehány megjegyzésem, nem folytatom.
  Maradjunk annyiban, hogy
  “Egy elefánt,
  Ha téved, ha téved,
  Hű de nagyot téved
  Egy elefánt!” – igazából nem ide illő, hiszen Fodor István, a magyarországi Ericsson korábbi vezérigazgatója, a Sólyom László-féle Bölcsek Tanácsának volt tagja hazudik.
  Nem téved, hazudik.

 • Vidéki

  Helyénvaló dolog, hogy belementél a részletekbe.

  Egy régi sláger első mondata megragadt a fejemben: “Szavakat keresek”.

  21 órával ezelőtt írt hozzászólásodból az a benyomásom keletkezett, hogy ahelyett, hogy belemennél a részletekbe, te is csak szavakat keresel.

  Arról, ahogyan értelmezed a Bölcsek Tanácsának volt tagjának véleményét, eszembe juttatta Vámosi-Záray: “Jackson” című dalát:

  “Van egy város, ez a fontos,
  Amiről most beszéltünk,
  Ez a város Ó, Jackson!
  Mást és mást mond minékünk.”

  Jellemző például:

  A World Value Survey 2005. évi felmérése szerint a “németek 2005-ben azt mondták, hogy saját polgártársaik 12 százaléka adócsaló, eközben a magyarok azt gondolták, hogy honfitársaik 82 százaléka adócsaló.”
  A Bölcsek Tanácsának volt tagjának véleménye szerint ma már nagyon más a helyzetnem haladja meg a 30 százalékot.

  Te ezt “kézből kontrázod”, ahelyett, hogy te magad utána járnál a World Value Survey mostani időszakra vonatkozó adatainak, amihez meg volna a hozzáértésed.

  A korrupcióval foglalkozó TI hálózatában, rendszerében – mennyire szubjektívek, manipuláltak a vélemények. Mennyire erősek a prekoncepciók, a politikai szándékok?

  Közreműködőként egyébként felkérték (2008-ban) a Transparency International (a továbbiakban: TI) magyarországi szervezetét, akik elvállalták, sőt néhány elméleti részt meg is írták, de végül a nevüket nem adták az anyaghoz (amit saját maguk tártak fel).
  Mivel akkor baloldali kormányzás volt, Ők úgy gondolták hogy Politikailag Korrekt megoldás az elhallgatás: “Akasztott ember házában nem illik kötélről beszélni.”

  Most viszont teli szájjal szájalnak a rágalomária szintjén!

  Te viszont érzelmi alapon benyeled a Transparency International képtelen állításait is.

  Tertullianus híres mondása: “credo, quia absurdum” (hiszem, mert képtelenség).
  Te is így viszonyulsz a Transparency International képtelen állításaihoz.

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  “Ha tud hivatkozni a World Value Survey-re egy korábbi időszakra vonatkozólag, akkor legyen oly bátor Mr. Pangloss mester a későbbire vonatkozólag is adatokkal szolgálni.” – ezt merészeltem írni.
  Ez pedig nem kézből kontrázás, hanem elvárás.

  Aki állít valamit (példának okáért te azt állítottad máshol, hogy hazudok), annak illik igazolnia állítását.
  …”ahelyett, hogy te magad utána járnál a World Value Survey mostani időszakra vonatkozó adatainak, amihez meg volna a hozzáértésed.” – ahelyett, hogy az állítás valóságtartalmának ellenőrzését az olvasóra bízná.
  Megpróbáltam egyébként utánanézni, bevallom nem sikerült.
  Most akkor kötelező elhinnem Mr. Pangloss állítását?

  “A korrupcióval foglalkozó TI hálózatában, rendszerében – mennyire szubjektívek, manipuláltak a vélemények. Mennyire erősek a prekoncepciók, a politikai szándékok?” – amíg a libsi kormányokat sorolták lejjebb, semmi baj nem volt az objektivitásukkal?
  Vagy manipulált eredménylistájukkal?

  “Most viszont teli szájjal szájalnak a rágalomária szintjén!” – unalmas már ez a baromság, főleg azért, mert úton-útfélen ezt nyomatod.
  Persze, ahogy nem bizonyítottad állításodat, miszerint hazudtam volna, ezt sem bizonyítod.
  Az azért érdekes, hogy míg te és Mr. Pangloss nem fogadja el a TI véleményét, a Business Insider meg igen.
  http://www.businessinsider.com/list-most-corrupt-western-nations-on-transparency-international-list-2018-2
  A válaszod már előre látom:
  “Egy elefánt,
  Ha téved, ha téved,
  Hű de nagyot téved
  Egy elefánt!”

 • Vidéki

  Te csak tajtékzó balhiteidnek, vad kényszerképzeteidnek hiszel!

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  A világon senkit nem zavar, vagy tán nem is tudják, hogy van olyan intézet, amelyik Soros pénzén hazánk ellen támad.
  Csak leírják az eredményt, a változást.
  https://uploads.disquscdn.com/images/606101731fd0bc1fb90be5cca83e5bd91d3fce098519626e3eff31f78dd265eb.png

  http://www.somtribune.com/2018/02/22/somalia-ranks-highest-world-corruption-index-2017-transparency-international/

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  “Nem lejjebb, hanem feljebb sorolták őket.” – tán megint az az eset áll fenn, hogy te “tévedsz”.

  https://uploads.disquscdn.com/images/955a044359740824253c547ed1e6565b2f07d02933b5704f00e21bfd8b35b2d4.jpg
  Eredeti forrás:
  https://image.slidesharecdn.com/gsztferteticsmandybeszerzesiir0323-100325044036-phpapp02/95/gszt-fertetics-mandy-fenntarthat-felels-beszerzs-iir-konferencia-20100323-27-728.jpg?cb=1269516620

  Felhívom becses figyelmedet, hogy jelzi a 2000-2008 közötti időszak változását … is.
  Szóval nem feljebb, hanem lejjebb sorolták őket.

  Te valóban mindenkit hülyének nézel?
  Tükröd nincs?

 • Vidéki

  Adsz egy képet a 2001-2007-es időszakról.
  A Transparency késztette?

  Ha a nagyobb érték kedvezőbb, alacsonyabb korrupciót jelez, akkor a 12 feltüntetett ország közül 2001-ben Magyarországon volt legkisebb a korrupció, míg 2008–ban is a térségben egyedül Slovenia előzte meg.

  Míg a Transparency legutóbbi adataiból az derül ki, hogy mióta nem a ballibek kormányoznak, annyit romlottunk, hogy a. térségben már csak Bulgária korruptabb Magyarországnál.

  Aki eztet ehiszi, szamarabb a lónál!

  Valójában, a tényeket értékelve sokat javult a helyzet
  a pénzügyi szolgáltatások és a bankszféra terén,
  a bróker cégek visszásságairól is kevesebbet hallunk,
  a pártfinanszírozás ügye is tisztább lett.
  Előrelépés történt offshore-ügyekben,
  az adóügyekben,
  a közmű-szolgáltatások esetében,
  a PPP-beruházások már nem indulnak,
  a közbeszerzések, valamint az uniós pénzek felhasználásának tekintetében is van előre lépés.

  A korrupcióval foglalkozó TI hálózatában, rendszerében szubjektívek, manipuláltak a vélemények.
  Erősek a prekoncepciók, a politikai szándékok.

  A tényalapú értékelések lényege az, hogy egy kormány akcióiban mit tesz sikeresen a társadalom széles körű fertőzöttségeinek csökkentésére.

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Komoly gondjaid lehetnek!
  “Adsz egy képet a 2001-2007-es időszakról.” – adtam én több képet is, hogy nyugodtan böngészhess.
  Ismét egy klasszikust köll idézzek:
  “Sőt ön lusta is. A lelki restségben érzi jól magát.”
  “A Transparency késztette?” – ha vetted volna a fáradságot, s a TI honlapján megtekinted az időszakot, akkor a következőket találhattad volna:
  “31 Hungary 5.3 10 0.8 4.0 – 6.2″ – 2001
  “33 Hungary 4.9 11 0.5 4.0 – 5.6″ – 2002
  “40 Hungary 4.8 13 0.6 4.0 – 5.6″ – 2003
  “42 Hungary 4.8 4.6 – 5.0 12″ – 2004
  “40 Hungary 5.0 4.7 – 5.2 11″ – 2005
  “41 Hungary 5.2 8 5.0 – 5.4″ – 2006
  “39 Hungary 5.3 8 4.9 – 5.5″ – 2007
  “47 Hungary 5.1 8 4.8 – 5.4″ – 2008
  és
  “46 Hungary 5.1 8 4.6 – 5.7″ – 2009
  2010-ben pedig az 50. helyre sorolva.
  “A Transparency késztette?” – igen, mindet.

  Ismételgetheted a kormánypropagandát a végtelenségig.
  Fölöslegesen.
  Ha anno nem kérdőjelezted, nem kérdőjeleztétek meg a TI CORRUPTION PERCEPTIONS INDEX jelentéseit a romlásról, akkor legyél szíves, legyetek szívesek tudomásul venni ugyanannak a szervezetnek a jelentéseit az utolsó nyolc évre vonatkozólag … is.

  A Transparency legutóbbi adataiból az derül ki, hogy mióta nem a ballibek kormányoznak, annyit romlottunk, hogy a térségben már csak Bulgária korruptabb Magyarországnál.

  Aki eztet el nem hiszi, szamarabb a lónál!

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  “Nem lejjebb, hanem feljebb sorolták őket.” – lásd már be végre, hogy “tévedtél”!
  Az olyan emberi lenne…

 • Vidéki

  Mellébeszélsz, mint Bodóné mikor a bor árát kérték.

  “Van egy város, ez a fontos,
  Amiről most beszéltünk,
  Ez a város Ó, Jackson!
  Mást és mást mond minékünk.”

  17 órával ezelőtt írtad: “Szíves tájékoztatásul adok egy képet a 2001-2007-es időszakról:”, ami azt bizonyította, hogy a 12 feltüntetett ország közül 2001-ben Magyarországon volt legkisebb a korrupció, míg 2007–ben is a térségben egyedül Slovenia előzte meg.

  Most közölt táblázatodon csak Magyarország pozíciója található a sorrendben, miközben elhallgatod, hogy azóta, mostanra hányadik helyre pozicionálta Magyarországot a szívednek oly kedves Transparency.

  MEDGYESSY (2004-ben) AZT MONDTA, HOGY AZ SZDSZ TELE VAN KORRUPCIÓS ÜGYEKKEL.

  17 órával ezelőtt írtad: “Szíves tájékoztatásul adok egy képet a 2001-2007-es időszakról:”
  Az ott feltüntetett 12 ország közül 2004-ben Szlovénia után Magyarországon volt legkisebb a korrupció, a többi 10 messze utánunk kullogott (a Transparency tálalásában).

  Index – Belföld – Éppen tíz éve bukott meg Medgyessy Péter
  https://index.hu/…/eppen_tiz_eve_bukott_meg_medgyessy…/
  2014. aug. 25.

  “Csillag István leváltása és pártja (az SZDSZ) korrupciós ügyeinek felemlegetése lett a veszte. Éppen tíz éve, 2004. augusztus 25-én mondott le, megelőzve, hogy az MSZP zavarja el. Az utolsó napokra már Kuncze Gábor és az SZDSZ, valamint a teljes MSZP-vezérkar, sőt még korábbi tanácsadója, Gyurcsány Ferenc is ellene fordult.
  Mostantól, ha az MSZP és az SZDSZ tárgyalni akar, a miniszterelnök személye a kérdés!

  – ezzel rontott be Kuncze Gábor akkori SZDSZ-elnök egy 2004. augusztusi reggelen az MSZP vezetőihez.
  Több szocialista szerint ez a kifakadás pecsételte meg véglegesen Medgyessy Péter sorsát.
  Kuncze Gábort azon a reggelen Medgyessy Népszabadság-interjúja hozta ki a sodrából.
  A kormányfő ugyanis hosszabb interjút adott augusztus 19-én a napilapnak, amelyben hosszú távú terveit ecsetelve egy félmondatban odaszúrt a szabad demokratáknak is. MEDGYESSY (2004-ben) AZT MONDTA, HOGY AZ SZDSZ TELE VAN KORRUPCIÓS ÜGYEKKEL.”

  Emiatt úgy fenékbe rúgták, hogy zúgva szállt, mint a győzelmi zászló!

  Nem volt szabad Medgyessy Péternek (a Miniszterelnöknek!) Korrupciós ügyekről beszélni!
  A Strabagdsemokraták korrupciós ügyeiről beszélni olyan tapintatlanság volt, mintha valaki “Akasztott ember házában kötélről” kezdett volna beszélni.

  Ezért aztán a tapintatos Gyurcsány lett a miniszterelnök!

  Ezért aztán az általad közölt képen feltüntetett 12 ország közül még 2007-ben is Szlovénia után Magyarországon volt legkisebb a korrupció, a többi 10 messze utánunk kullogott (a Transparency tálalásában).

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Vagy kevesebbet igyál, vagy többet!

  Ezt találtad írni:
  “Nem lejjebb, hanem feljebb sorolták őket.” – ami nem igaz, ugyi?
  Meg ezt:
  “A Transparency késztette?” – az, hogy mások is hasonlóan minősítették hazánkat az adott időszakban, ne zavarjon!
  Hoztam néked (nur für Dich), a TI akkori besorolási adatait.
  Ismétlés a tudás k. anyja (repetitio est mater studiorum):
  “”31 Hungary 5.3 10 0.8 4.0 – 6.2″ – 2001
  “33 Hungary 4.9 11 0.5 4.0 – 5.6″ – 2002
  “40 Hungary 4.8 13 0.6 4.0 – 5.6″ – 2003
  “42 Hungary 4.8 4.6 – 5.0 12″ – 2004
  “40 Hungary 5.0 4.7 – 5.2 11″ – 2005
  “41 Hungary 5.2 8 5.0 – 5.4″ – 2006
  “39 Hungary 5.3 8 4.9 – 5.5″ – 2007
  “47 Hungary 5.1 8 4.8 – 5.4″ – 2008
  és
  “46 Hungary 5.1 8 4.6 – 5.7″ – 2009
  2010-ben pedig az 50. helyre sorolva.”
  “Nem lejjebb, hanem feljebb sorolták őket.” – ami nem igaz, ugyi?
  Nem igaz, ugyi?

  “Most közölt táblázatodon csak Magyarország pozíciója található a sorrendben, miközben elhallgatod, hogy azóta, mostanra hányadik helyre pozicionálta Magyarországot a szívednek oly kedves Transparency.” – ha ez néked örömöt jelent, akkor azt is megadom:
  “1. A Korrupció Érzékelési Index és összefüggése
  Magyarország gazdasági teljesítményével
  1.1. A Korrupció Érzékelési Index legfrissebb mutatói
  A Transparency International 22. alkalommal készítette el a világ országait a közszektor korrupciós kitettsége szempontjából rangsoroló Korrupció Érzékelési Indexet

  (Corruption Perceptions Index – CPI).
  A tavaly 176 országot vizsgáló felmérés eredménye szerint Magyarország
  2016-ban – az előző, 2015-ös évhez képest – hét helyet és három pontot
  esett vissza, így jelenleg az 57. helyen áll 48 ponttal. Ezzel Magyarország
  világviszonylatban a közepesen korrupt országok közé sorolható.
  A CPI alapján Magyarország korrupciós fertőzöttsége az 53. és a 60. hely között található Namíbiával, Szlovákiával, Horvátországgal, Malajziával, Jordániával, Romániával és Kubával van nagyjából megegyező szinten.” – igaz ugyan hogy nékem nem öröm, de te kérted.
  Forrás:
  https://transparency.hu/wp-content/uploads/2017/01/A-Korrupico-Erzekelesi-Index-es-a-korrupcio-jellemzoi-Magyarorszagon-2016-ban.pdf
  Vonaglasz össze-vissza, csak azt ne kölljön beismerned, hogy immár sokadjára “tévedtél”.

  “Nem lejjebb, hanem feljebb sorolták őket.” – ami nem igaz, ugyi?
  “A Transparency késztette?” – igen.

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  “Nem lejjebb, hanem feljebb sorolták őket.” – ami nem igaz, ugyi?
  Meg ezt:
  “A Transparency késztette?”

  https://infogram.com/1d019781-ef50-4e0a-9777-ba97bb2fcecc

  “Nem lejjebb, hanem feljebb sorolták őket.” – ami nem igaz, ugyi?

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  “Most közölt táblázatodon csak Magyarország pozíciója található a sorrendben, miközben elhallgatod, hogy azóta, mostanra hányadik helyre pozicionálta Magyarországot” … a Transparency.

  https://uploads.disquscdn.com/images/7edfb5059a58c39dd05f69d12f773a5778cdf5e5f85fd095ee1bdf8ac9df7b66.jpg

  Nagyon szívesen!

 • Vidéki

  Corruption Perceptions Index 2017 – Transparency International
  https://www.transparency.org/…/corruption_perceptions_index_2017

  2018. febr. 21. 66.-ik helyre sorolja Magyarországot,
  míg 46 Hungary 5.1 8 4.6 – 5.7″ – 2009.
  20 helyet rontott a Transparency, a ballib kormányzás utolsó teljes éve óta.

  Már jóval több, mint 100 éve Maupassant: Szépfiú című regényében nagyon jól rávilágított arra, hogy az akkori Franciaországban a pénzhatalom, hogyan konvertálható médiahatalommá, majd ez politikai hatalommá.
  A médiahatalmat (álhírek közlésével) fel lehetett használni arra is, hogy a médiahatalom birtokosát pénzhatalma további növeléséhez segítse.

  EGY SPEKULÁNS NEM TUD SOKAT KERESNI A STABILITÁS ESETÉN
  , de a káoszban mások sokan sokat veszítenek.
  Ugyanakkor a spekuláns aki hatalmas tőkeereje és szervezetei révén elő is tud idézni kaotikus helyzeteket, a zavarosban ügyesebben tud halászni és mások kárán gazdagodni.

  https://24.hu/belfold/2002/12/23/soros_elitelese_ami_hirekb/
  2002. dec. 23. Írta azzal kapcsolatban, hogy

  “a multimilliárdosként és filantrópként egyaránt emlegetett Soros Györgyöt 2,2 millió eurós pénzbüntetésre ítélte egy francia bíróság az elmúlt hét végén. A párizsi bíróság a bennfentes kereskedelem vádját tartotta megalapozottnak a magyar születésű üzletemberrel szemben, aki meg sem jelent a korábbi tárgyalásokon. Soros egyébként a lehető legkisebb büntetést kapta – írja a francia La Tribune -, hiszen ezért a cselekményért akár két év börtönnel is sújthatták volna.

  Számtalan cikket, nyilatkozatot, felháborodott véleményt lehet találni az interneten arról, hogy Soros György milyen erkölcstelen módokon szerezte vagyonát.

  A 21ST CENTURY WIRE amerikai online lap ezzel a magyarázatként felidézte Soros György megosztó személyiségével kapcsolatban, hogy a milliárdos egy 1998-as interjújában arról beszélt, hogy

  Ő ALAPVETŐEN EGY OLYAN KÖNYÖRTELEN KAPITALISTA, AKI A SPEKULÁCIÓS TŐZSDEI MŰVELETEIVEL CSAK EXTRA NYERESÉGRE AKAR SZERT TENNI, TEKINTET NÉLKÜL ANNAK SZOCIÁLIS KÖVETKEZMÉNYEIRE.

  A Steve Kroft (CBS) riporter által 1998-ban készített interjúban Soros György szenvtelenül és ridegen elmondja, hogy
  BEFEKTETÉSI ALAPJA AZÉRT VAN OFFSHORE-SZIGETEKEN BEJEGYEZVE, MERT ÍGY NEM KELL AMERIKÁBAN BETARTANIA AZ ILYEN PÉNZÜGYI VÁLLALKOZÁSOKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT.

  A pénzügyi vállalkozásaival kapcsolatban Soros egyébként azt mondta, hogy általánosságban véve nem tartja helyénvalónak az erkölcsösség kérdésének a felvetését ezekben az ügyekben.

  Nem érzem magam bűnösnek azért mert érintett vagyok olyan erkölcstelen tevékenységben amelynek semmi köze nincs a bűntudathoz.”

  – mondta a Nyílt Társadalom Alapítvány globális rendszerét létrehozó “filantróp”.

  Az interjú felidézi, hogy Soros a Quantum hedge fund irányítójaként több tízmilliárdos összegeket mozgatott meg a világ pénzpiacain. Ennek során az angol font, és így a teljes brit pénzügyi szektor bedöntése után a helyi pénzpiacok és a gazdaságok összeomlását idézte előThaiföldön, Indonéziában, Malajziában és Japánban is. Mindezt azokkal határidős valutatranzakciós tőzsdei pénzügyi műveletekkel, amelyekből jelentős hasznot realizált.
  A riporter kérdésére, hogy mit gondol arról, hogy a tevékenysége nyomán több országban is bűnözőnek tartják őt, Soros azt válaszolta, hogy mindenki téved ezzel kapcsolatban. A milliárdos befektetési spekuláns szerint a neki felrótt pénzügyi összeomlások csak azért következhettek be, mert az érintett országok felkészületlenek voltak és nem védték meg magukat.
  Egyébként a francia pénzügyminiszter szerint lámpavasra kellene akasztani a spekulánsokat – tette hozzá Soros, majd határozottan kijelentette, hogy:
  pénzt akarok csinálni, azért vagyok jelen a pénzpiacokon és ezért én nem lehetek, és nem is vagyok tekintettel semmilyen szociális következményre.”

  Arra a kérdésre, hogy miként tudja összeegyeztetni a könyörtelen kapitalista és a civileket támogató személyiségeit, Soros azt válaszolta:

  EGYETLEN SZEMÉLYISÉGEM VAN. MIUTÁN ELKÖVETEK EGY ERKÖLCSTELEN DOLGOT, AZ UTÁNA KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN MEGPRÓBÁLOK ERKÖLCSÖSEN CSELEKEDNI.”

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Nagyon tanulságos volt.
  Köszönöm szépen a felhomályosítást!
  Azt ugyan nem értem, hogy mi köze ahhoz, hogy “tévedtél”-é, avagy a sem.

  Az információért (már csak a ritkán előforduló pontos forrásmegadással együtt), hogy
  “2002. dec. 23. Írta azzal kapcsolatban, hogy

  “a multimilliárdosként és filantrópként egyaránt emlegetett Soros Györgyöt 2,2 millió eurós pénzbüntetésre ítélte egy francia bíróság az elmúlt hét végén. A párizsi bíróság a bennfentes kereskedelem vádját tartotta megalapozottnak a magyar születésű üzletemberrel szemben, aki meg sem jelent a korábbi tárgyalásokon. Soros egyébként a lehető legkisebb büntetést kapta – írja a francia La Tribune -, hiszen ezért a cselekményért akár két év börtönnel is sújthatták volna.”, külön hálás vagyok.
  Persze hiányérzetem támadt.
  Mert eszembe jutottak korábbi szavai egy klasszikusnak:
  “Akkor egy normális ember, aki nem nyel be mindent, ami le van írva, kételkedni kezdhet abban, hogy Kaufer Virág nem bontotta ki az igazság minden szeletét.” – mintha te is elfelejtetted volna.
  Vagy nem?
  Szerintem meg igen.
  Jó, jó, mindenre te sem emlékezhetsz, ugyi?
  “A strasbourgi székhelyű bíróság kimondta, hogy a panasz az emberi jogok európai konvenciójának 7. cikke alapján befogadható. E cikk értelmében nem szabható ki büntetés, ha nincs vonatkozó törvény.

  Soros György ellen 1990-ben indult nyomozás Franciaországban azzal a gyanúval, hogy bennfentes információk alapján hajtott végre tőzsdei ügyleteket – francia vállalatok részvényeiből vásárolt – nagy haszonnal. Tíz év alatt négy vizsgálóbíró foglalkozott az üggyel, amelynek során a milliárdos üzletembert egyszer, 1993 júniusában hallgatták meg. Soros akkor azt mondta, hogy már túl sok idő telt el, és nem emlékszik pontosan a Société Générale nevű pénzintézet részvényeiről kapott információkra.

  A jogerős ítélet szerint Soros Györgynek 2,2 millió eurós pénzbírságot kellett volna fizetnie, de végül ezt az összeget 2007 márciusában 940.507 euróra csökkentették.”
  https://www.ringmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=7004:reszben-befogadhatonak-itelte-soros-beadvanyat-az-europai-emberi-jogi-birosag&catid=117:kuelfoeld&Itemid=614
  De mindegy … is.

  Azt nem értem, hogy mi köze ahhoz, hogy “tévedtél”-é, avagy a sem.
  Szóval a szó-hasmenésed végeztével válaszolhatnál már egyenesen, röviden és lényegre törően:
  “Nem lejjebb, hanem feljebb sorolták őket.” – akár egy szóval.
  “Mellébeszélsz, mint Bodóné mikor a bor árát kérték.” – ez is klasszikustól való…

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  “Corruption Perceptions Index 2017 – Transparency International
  https://www.transparency.or

  2018. febr. 21. 66.-ik helyre sorolja Magyarországot,
  míg 46 Hungary 5.1 8 4.6 – 5.7″ – 2009.
  20 helyet rontott a Transparency, a ballib kormányzás utolsó teljes éve óta.” – már kérdeztem, de biztos “elfelejtettél” rá válaszolni; ha anno a ballib kormányzás allat hitelesnek, elfogadhatónak tartottad a 31. helyről az 50. helyre történő besorolást, akkor most, hogy a jelenlegi kormányzat tevékenységét jellemző romlást mutatják be, az miért is nem hiteles, elfogadható?
  Mert akkor csak 19 hellyel kerültünk hátrébb?
  Hiszen büszkén hirdettétek éveken keresztül:
  “Magyarország jobban teljesít!”
  https://uploads.disquscdn.com/images/89bac01def9497b38c23d544c3f7a03140b3468cc11a1719c0912187f8b4ff4c.jpg

 • Vidéki

  Csak Te mondottad elfogadhatónak a Transparency értékelését, miszerint 2001-2010 közötti időszakban ballib kormányzás lett volna és a 31. helyről az 50. helyre sorolta Magyarországot a Transparency.

  A valóság az, hogy 2001-ben még nem volt ballib kormányzás és 2010 nagyobb részében már nem volt ballib kormányzás.

  Valójában 2002-ben 33. helyre 2009-ben 46.
  Szíves tájékoztatásul adtál egy képet a 2001-2007-es időszakról:

  amiből az derül ki, hogy még 2007-ben is, egy évvel az öszödi beszéd után, 39. helyre sorolta Magyarországot a Transparency. Sőt, az általad közölt képen feltüntetett 12 ország közül még 2007-ben is Szlovénia után Magyarországon volt legkisebb a korrupció, a többi 10 messze utánunk kullogott (a Transparency tálalásában).

 • Vidéki

  A Békakirály és Vasabroncsos Henrik (németül: Der Froschkönig oder der eiserne Heinrich) egy európai népmese, melynek leghíresebb változatát a Grimm fivérek jegyezték le és jelentették meg 1812-ben a Gyermek- és családi mesék című gyűjteményükben.

  A mesében a szép királyfit egy boszorkány elátkozta, békává változtatta.
  Soros és annak szervezete a Transparency is a boszorkányéhoz hasonló rosszindulattal majdnem hasonló teljesítményre képes, amikor manipulálja a közvéleményt.

  Szíves tájékoztatásul adtál egy képet a 2001-2007-es időszakról:
  amiből az derül ki, hogy még 2007-ben is, egy évvel az öszödi beszéd után, 39. helyre sorolta Magyarországot a Transparency. Sőt, az általad közölt képen feltüntetett 12 ország közül még 2007-ben is Szlovénia után Magyarországon volt legkisebb a korrupció, a többi 10 messze utánunk kullogott (a Transparency tálalásában).

  Soros és annak szervezete a Transparency is a boszorkányéhoz hasonló rosszindulattal 2017-ben 66. helyre tolta Magyarországot. a térségből már csak Bulgária kullog mögöttünk (a Transparency tálalásában).

  A tényeket figyelembe véve a 2002-2009 közötti időszak korruptabb volt, mint a 2010-2018-as kormányzati időszak. Másként: az a hazai és nemzetközi fórumok által hangoztatott állítás, amely szerint Magyarországon az elmúlt nyolc évben a korrupció csúcsokat dönt, megalapozatlan, a vádak a tényszerű eredményeket mellőzik, ezért politikai indíttatásúak.

  De Soros és szervezete, a Transparency manipulációs célzattal, a spekuláns szeszélyeit/érdekeit szem előtt tartva azt mond, amit akar.

  https://24.hu/belfold/2002/
  2002. dec. 23. Írta:

  „A riporter kérdésére, hogy mit gondol arról, hogy a tevékenysége nyomán több országban is bűnözőnek tartják őt, Soros azt válaszolta, hogy mindenki téved ezzel kapcsolatban. A milliárdos befektetési spekuláns szerint a neki felrótt pénzügyi összeomlások csak azért következhettek be, mert az érintett országok felkészületlenek voltak és NEM VÉDTÉK MEG MAGUKAT.

  Te is Soros táborában harcolsz és vele együtt támadsz.

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  “Csak Te mondottad elfogadhatónak a Transparency értékelését, miszerint 2001-2010 közötti időszakban ballib kormányzás lett volna és a 31. helyről az 50. helyre sorolta Magyarországot a Transparency.” – idézzed már kérlek akkori véleményed.
  A 2010-es jelentés a 2009-ben felmértek alapján készült.
  Csak hogy tudd.
  Elnézésedet kérem, hogy nem ballib kormányzás is bekerült a bemutatott időszakban, ám a leminősítés a ballib kormányzás időszakára áll.

  Idézlek:
  “Valójában 2002-ben 33. helyre 2009-ben 46. helyre sorolta Magyarországot a Transparency.” – akkor “”Nem lejjebb, hanem feljebb sorolták őket.” – ami nem igaz, ugyi?”
  “”A Transparency késztette?”” – most akkor tisztázd már végre, hogy mi is van?

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  “A tényeket figyelembe véve a 2002-2009 közötti időszak korruptabb volt, mint a 2010-2018-as kormányzati időszak. Másként: az a hazai és nemzetközi fórumok által hangoztatott állítás, amely szerint Magyarországon az elmúlt nyolc évben a korrupció csúcsokat dönt, megalapozatlan, a vádak a tényszerű eredményeket mellőzik, ezért politikai indíttatásúak.” – mindenki hülye, csak te, illetve ti vagytok helikopter.
  Gratulálok!

 • Vidéki

  Nem mindenki hülye, csak az, aki gondolkodás nélkül benyeli Soros és annak szervezete a Transparency boszorkányéhoz hasonló rosszindulatú állításait.

  Fodor István 1990-től 2002 májusáig az Ericsson magyarországi vállalatának vezérigazgatója, ezt követően 2008-ig az elnöke volt. 2010 és 2012 között a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. igazgatóságának elnöke. Később a Semmelweis Egyetem rektori tanácsadója.
  2004-től 2007 végéig az Európai Unió Kutatási Tanácsadó Testületének (EURAB2) tagja, 1998 és 2000 között az IEEE mérnöki világszervezet magyarországi szekciójának elnöke, 2000–2006 között a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, 2002–2004-ben a Magyar EU Üzleti Tanács (HEBC) elnöke, 2006–2010 között az ELTE gazdasági tanácsának tagja, 2010–2012 között a Semmelweis Egyetem Gazdasági Tanácsának tagja, majd elnöke. 2008–2014 között a Rajk László Szakkollégium tanácsadó testületének tagja. 2016-tól a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Konzisztóriumának elnöke.

  Ő tett le az asztalra sokat, bizonyítva tehetségét és hozzáértését.

  Ő ezt nyilatkozta többek között a Mandiner 2018. május 17. 12:37 számában:

  (Sólyom László 2005. augusztus 5. és 2010. augusztus 5. között a Magyar Köztársaság elnöke) “létrehozta a négytagú Bölcsek Tanácsát, felkérve bennünket az oktatás és a korrupció helyzetének jelen és jövő idejű feldolgozására. Ennek eredményeként született a Szárny és teher című kötet, szimbolizálva: a jövő szárnyalásának biztosítéka az oktatás és a társadalom nagy terhe a korrupció. A 220 oldalas kötet 2010 legelején került nyilvánosságra és mindkét fejezete igen pontos helyzetképet rajzolt fel az akkori időszakról, így a 2002 – 2009 közötti kormányzási ciklusok időszakának korrupciós viszonyairól is. Én a korrupciónak voltam felelőse és munkánkat mindkét témában egy-egy szakértői csoport segítette. Közreműködőként egyébként felkértük a Transparency International (a továbbiakban: TI) magyarországi szervezetét, akik elvállalták, sőt néhány elméleti részt meg is írták, de végül a nevüket nem adták az anyaghoz.

  Azt a baloldali időszak szempontjából túl kritikusnak ítélték.
  Ilyenkor szoktak elválni egymástól a tények és a vélemények.
  Semleges vélemény csak semleges hátterű finanszírozó esetében várható.”

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Akkor zanzásítom, nur für Dich:
  Válaszolnál végre érdemben a feltett kérdésekre:
  “Nem lejjebb, hanem feljebb sorolták őket.” – ami nem igaz, ugyi?
  Meg ezt:
  “A Transparency késztette?”?
  Csak azért mert idézlek:
  “Valójában 2002-ben 33. helyre 2009-ben 46. helyre sorolta Magyarországot a Transparency.” – akkor “”Nem lejjebb, hanem feljebb sorolták őket.” – ami nem igaz, ugyi?”
  “”A Transparency késztette?”” – most akkor tisztázd már végre, hogy mi is van?”
  Rövid lényegre törő választ kérek, nem litániát, szóhasmenést, hanem egyenes választ!

  Még rövidebben:
  “Nem lejjebb, hanem feljebb sorolták őket.” – “Valójában 2002-ben 33. helyre 2009-ben 46. helyre sorolta Magyarországot a Transparency.”
  Melyik állításod igaz?
  “A Transparency késztette?” – már megválaszoltad: “Valójában 2002-ben 33. helyre 2009-ben 46. helyre sorolta Magyarországot a Transparency.”

 • Vidéki

  Szíves tájékoztatásul adtál egy oszlopdiagramot is 2008-ról:

  Címe: Korrupció 2008 (1=erős; 10=nincs)

  Ha akarnád, akkor érzékelhetnéd, hogy fölöslegesen rágódsz azon: “Nem lejjebb, hanem feljebb sorolták őket.”

 • Vidéki

  Mi van a kép baloldalán?
  (1=erős; 10=nincs)

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Tényleg rossz képet adtam.
  Bocsánatot kérek!
  A korábbi válaszomban megadott (original TI forrásból) adataim a jók.
  Forrás:
  https://www.transparency.org/research/cpi
  Ismétlés a tudás k. anyja (repetitio est mater studiorum):
  “”31 Hungary 5.3 10 0.8 4.0 – 6.2″ – 2001
  “33 Hungary 4.9 11 0.5 4.0 – 5.6″ – 2002
  “40 Hungary 4.8 13 0.6 4.0 – 5.6″ – 2003
  “42 Hungary 4.8 4.6 – 5.0 12″ – 2004
  “40 Hungary 5.0 4.7 – 5.2 11″ – 2005
  “41 Hungary 5.2 8 5.0 – 5.4″ – 2006
  “39 Hungary 5.3 8 4.9 – 5.5″ – 2007
  “47 Hungary 5.1 8 4.8 – 5.4″ – 2008
  és
  “46 Hungary 5.1 8 4.6 – 5.7″ – 2009
  2010-ben pedig az 50. helyre sorolva.”
  “Frequently asked questions. Gyakran Ismételt Kérdések” közül 1, azaz egy.
  “Nem lejjebb, hanem feljebb sorolták őket.” – ami nem igaz, ugyi?
  Nem igaz, ugyi?
  Igazán megválaszolhatnád már…

  Ismételten bocsi!

 • Vidéki

  Csak azt tetszik elfelejteni, hogy a Fidesz propaganda nem talál médiát véleménye kifejtésére Kanadában, mert a kanadai média csak azt fogadja be, amit a Kőműves Anita félék tesznek elé a jászolba.

 • lau.s

  A propagandának nem lehet “véleménye”, csak célja lehet, tudniillik a szemfényvesztés és a hangulatkeltés a célja.

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Kanada Soros zsebében van.

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand