Az egész francia sajtó kikérte magának, hogy az Élysée-palota válogasson az újságírók között

macronFoto

 

Alig pendített meg néhány változást a francia elnöki kabinet a sajtó munkáját illetően, a média teljes spektrumán végigsöpört a felháborodás: az Élysée szeretné kiválasztani, mely újságírók követhetik az államfőt? Bal- és jobboldali orgánumok, az írott és audiovizuális média vezető csatornái, köztük állami televíziók és rádiók, plusz kisebb, „alternatív” szerkesztőségek közös nyilatkozatban kérték ki maguknak, hogy az Élysée beleszóljon munkájuk szervezésébe.

 

 

Furcsán kezdődött  a frissen beiktatott francia államfő, Emmanuel Macron és a sajtó kapcsolata. Csütörtökön, az első, alig egyórás minisztertanács ülésre érkező kormánytagokat még szokás szerint filmezhette és fotózhatta az újságírók serege (ízelítőnek egy videó itt), de aztán mindannyiukat kipaterolták az elnöki palota udvarából, és a szomszédos járdákon szorongva várhatták meg, míg a miniszterek és államtitkárok elhagyják a terepet.

A fotózás is mostoha körülmények között folyt, de mininterjúk is alig készülhettek, sőt, a hagyományos csoportképre sem az Élysée kertjében került sor, hanem benn, „saját erőből” oldotta meg az elnöki stáb.

A végeredmény alapján vitatható eredménnyel, egy tölcsérben készült el az emblematikus fénykép, ahol nemcsak a kormánytagok jelentős része nem látszik jól – de ember legyen a talpán, aki a fotó alapján rájön, hogy ugyanannyi nő és férfi alkotja Macron csapatát. Külön elegáns, hogy a kép legmélyén, csak félig kivehető arccal lett megörökítve a nők és férfiak egyenjogúságának államtitkár asszonya.

 

Az első Macron-kormány "családi fotója", az elnök mellett balra a kormányfő, Édouard Philippe; forrás: elysee.fr
Az első Macron-kormány “családi fotója”, az elnök mellett balra a kormányfő, Édouard Philippe; forrás: elysee.fr

 

Ahogy egy médiakritikai portálon viccelődtek, a „vécé folyosó nyilván foglalt volt”, és bizonyára különös tehetség kellett hozzá, hogy egy rakás rögbijátékosnak tűnjön, az amúgy felerészben nők alkotta testület. Macron e dicséretes, Magyarországon talán egzotikusnak tűnő törekvése már az előző, szocialista kormányzás során is megvalósult: François Hollande alatt mind az öt kormányban érvényesült a paritás elve – ami újdonságnak tekinthető a túlnyomó többségben idős fehér férfiak által dominált gall politikában.

A közelmúltban több törvény is megkísérelt javítani a nők arányán a politikában és a gazdasági életben is, de a pártok, pláne a konzervatív oldalon továbbra is inkább hajlanak arra, hogy kifizessék a bírságokat, mint hogy befutásra esélyes pozícióba jelöljenek nőket. Ezzel együtt is, lassanként, és elsősorban a baloldali-zöld pártok erőfeszítései nyomán nagyobb teret kapnak a hölgyek.

E téren Macron most alakult pártja, a République en marche is elkötelezettnek tűnik, bár többet tudunk majd a júniusi választás után a női jelöltek valós esélyeiről. Az sem érdektelen, hogy a legfontosabbnak tartott öt tárca közül – gazdaság, belügy, külügy, igazságügy, honvédelem – csak az utóbbi élére kerül nő; a kiemelt, úgynevezett államminiszterek mindegyike férfi. „Női tárca” lett az egészségügy, oktatás, kultúra, a fogyatékos emberek jogai, a látható kisebbségek (egy fekete és egy marokkói származású „civil”) pedig a sportot és a digitális gazdaság államtitkárságát kapták.

A kormányülésre visszatérve, ezek a változások a megszokott protokollban már alaposan elronthatták a sajtómunkások jókedvét, de az igazi botrányt az Élysée-nek az a bejelentése keltette, amely a szerkesztőségek által kijelölt, jellemzően „politikai” újságírók helyett, más és más, egyes rovatokhoz, szakterületekhez köthető újságírókat igényelt volna a köztársasági elnök adott programjának függvényében.

Az indoklás szerint ebben az esetben szakmaibb lehetne az újságírók viszonya a témákhoz, így kérdéseik, kommentárjaik is. De az elnöki kabinet szóvivője, amikor a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján rögvest keresztkérdések tüzébe került, arra is utalt, hogy minél kevesebb újságíró van jelen, annál nagyobb az elnök és az őt kísérők „szabadsága”, hogy eszmét cseréljenek a franciákkal. „Ötven újságíró és 10 kamera jelenléte árthat az elnök és a franciák közötti dialógusnak.”

Nincs szó kontrollról, kényszerről, mindez csak javaslat, preferencia – hangsúlyozta a szóvivő, aki a külföldi utak esetén felmerülő biztonsági szempontokra is utalt. Mindez azonban szemlátomást nem nyugtatta meg a szerkesztőségeket, mert még aznap megjelent közös  nyílt levelük, amelyhez néhány nagyobb érdekvédelmi szervezet mellett, több mint húsz szerkesztőség, szinte minden országos mérvadó média csatlakozott.

Így az állami hírügynökség, az AFP; kereskedelmi csatornák, a jobbosnak tartott BFM TV, Europe 1 rádió, az M6 televízió híradójának stábja, és a vezető kereskedelmi tévé, a TF1; az állami közszolgálat több csatornája (France 3, France Info, France Inter); a teljes politikai spektrum napilapjai (Libération, Le Monde, Le Parisien, Le Figaro); hetilapok (L’Express, Le Point), de olyan alternatív portálok is, mint az oknyomozásairól ismert Médiapart vagy a „körgyűrűn túli” civil műhelyként indult Bondy Blog.

A szöveg leszögezi, hogy bizonyos esetekben, pl. a Maliban is felmerülő biztonsági okokból indokolt lehet egy újságírói „pool” kialakítása, de az ide kiválasztott újságíróknak és médiáknak vetésforgóban cserélődniük kell. Majd így folytatódik:

„SEMMILYEN ESETBEN sem formálhat jogot arra az Élysée, hogy kiválassza közülünk, kinek van joga. és kinek nincs tudósítani egy elnöki programról, bármilyen témáról legyen szó (honvédelem, diplomácia, gazdaság, oktatás, szociális témák…)

Nem a köztársasági elnök vagy stábjának feladata, hogy döntsön a szerkesztőségek belső működéséről, a témaválasztásaikról, a szempontjaikról. Ez a döntés a szerkesztőségekre tartozik, és az azokat alkotó újságírókra, legyenek akár állandó vagy alkalmi munkatársak, szabadúszók, szerződésesek, riporterek, videósok, fotósok vagy rajzolók.”

Az Ön egyetlen elődje sem folyamodott ilyen rendszerhez, a sajtószabadságot tiszteletben tartva. Most, amikor az információk egyre inkább megkérdőjelezhetőek, ha Ön választhatná meg, ki számolhat be, és ki nem az útjairól, az csak még jobban összemosná a kommunikációt és az újságírást, és káros lenne a demokráciára.”

Egyesek, így pl. a köztársasági elnököt követő sajtósok egyesülete (l’Association de la presse présidentielle) komolyan aggódnak amiatt, hogy a politikai újságírókat egyszerűen kizárják Macron útjairól, ezért az egyesület találkozót tervez az elnöki kabinet sajtóosztályával, hogy jelezze aggodalmait.

A sajtóosztály egyik munkatársa ezzel szemben azzal érvelt, hogy „a jelenlegi rendszer egy sereg kompetens újságíró előtt bezárja a kaput, pedig ők alaposabb, technikaibb kérdéseket tehetnének fel… amint az elnök egy háborús zónába érkezik, a haditudósító eltűnik, hogy átadja a helyet az Élysée-t követő újságírónak. Ez sajnálatos.”

Sylvain Fort egy példát is említett, a pénteken Maliba utazó Macront kb. 20 újságíró kísérhette el. A vezető állami tévécsatornától egy másik újságírót preferáltak volna, a csatorna mégis az Élysée-re állított kolléganőt küldte, akit „természetesen” nem utasítottak el. Azaz kényszerről szó nincs, bár mindez nyilván adhat okot feszültségekre.

A francia média régi motorosai szerint a politikai újságírók kiiktatása a politikai vezetők ősi vágyképe, feltéve persze, hogy már hatalomra kerültek. Addig azonban, ellenzékből, élet-halál kérdése, hogy jó kapcsolatot ápoljanak velük, és így létezni tudjanak a médiában. Az elfoglalt székből aztán már nincs rá igény, akkor már csak a „tettek, tervek és projektek” felmutatása az érdekes.

Sőt, a politikai újságírók túlsúlya az egyes szerkesztőségeken belül, a specialisták rovására, valódi probléma, ezzel magyarázható a politikai cikkek nagy többségének sekélyessége, ahol a bejárt kórház, innovatív gyár vagy rehabilitált negyed valóban csupán díszlet, a lényeg a politikus 2-3 aranyköpése vagy a nap jellemző anekdotája. Ez nemcsak a média közszolgálati feladatának minőségét rontja, de érthető módon bosszantja a politikusokat is.

A francia sajtószabadságot egyébként több más tényező is akadályozza, a legfontosabb nyilván az, hogy számos média nagy gazdasági konzorciumok „zászlóshajójaként” üzemel, és a tulajdonosok nem egy esetben konkrétan is megpróbálnak beavatkozni a szerkesztőségek munkájába.

Kapcsolódó cikkünk:

22 napja sztrájkolnak egy francia tévécsatorna dolgozói a szerkesztőség függetlenségéért

Emmanuel Macron történetesen közeli, olykor baráti viszonyt ápol több tulajdonossal is, akikkel politikai pályafutása során, többek között gazdasági miniszterként találkozott, és több ízben számukra előnyös döntéseket hozott. Kampánycsapatában, tanácsadói és támogatói között több olyan személyt is találunk, akik az összefonódó gazdasági szféra, a média és a telekommunikáció berkeiben magas pozíciót töltöttek vagy töltenek be.

De ő maga személyesen is elkalandozott, nem nagy dicsőséggel ezen az ingoványos területen: 2010-ben, miután felajánlotta önkéntes segítségét a Le Monde szerkesztőségének, amely pénzügyi gondok miatt úgy döntött, értékesíti tulajdonjoga egy részét, a tárgyaló újságíróknak egy véletlen találkozás nyomán rá kellett döbbenniük, hogy egy mindenáron elkerülni kívánt vásárlónak is bedolgozik Macron, kvázi kettős ügynökként. A jövendőbeli köztársasági elnök a leleplezést elkerülendő egy lépcsőház legfelső emeletén bújt el, majd, amikor a dolgozókat képviselő SRM (Société des rédacteurs du Monde) alelnöke ott is rátalált, úgy tett, mintha lázasan telefonálna, és nem is látná az előtte álló férfit, az izgalomtól “alig bírt levegőt venni, szíve kétszázzal vert“.

Mindennek ellenére, a mérvadó napilap kifejezetten pozitívan állt hozzá 6 évvel később a még mindig ifjú elnökjelölthöz, sőt, az új tulajdonosok egyike is nyíltan kiállt mellette még januárban, ezért az újság mediátora idővel arra kényszerült, hogy válaszoljon az olvasók vádjaira, mely szerint a Le Monde Macronnak szurkol. Más esetekben az újságírók érdekvédelmi szervezete kényszerült jelezni a vezetőségnek, hogy nem kéne túlzásba vinni a rajongást az elnökjelölt iránt.

 

Kép forrása
Kép forrása

 

Számokkal is bizonyítható, hogy tavaly tavasz óta, amikor Emmanuel Macron megalapította En marche! nevű mozgalmát, kimagaslóan nagyobb teret kapott a médiában. Így például a Macron-márka 2016 áprilisa és szeptembere között a politikai témák 42%-át uralta. De adjuk át a szót Macron képviselte liberális jobbközép egyik nagy öregjének, François Bayrou-nak, aki tavaly szeptemberben így fogalmazott egy olyan kereskedelmi tévén, a BFM-en, amely nem mellesleg épp annyi percet közvetített Macron beszédeiből, mint 4 ellenfelétől összesen a kampány négy hónapjában:

Tegyék fel maguknak a kérdést: mire fel ez a sok órányi élő közvetítés? Mire fel ez a rengeteg címlap, ez a sok, voltaképp üres sztorival és rengeteg fotóval megtöltött lap a magazinokban? Egy olyan kísérletnek vagyunk tanúi, amilyet már korábban is láthattunk, amikor a nagy pénzügyi érdekcsoportok és mások már nem elégszenek meg azzal, hogy az övék legyen a gazdasági hatalom.”

Bayrou azóta fölülvizsgálhatta véleményét, hiszen szerda óta tagja Macron kezdőcsapatának, a fenti képen az első sorban jobbról ő a második. Kiemelt államminiszter, az igazságügyi tárca élén a politikusi elit “moralizációjának” legújabb törvényét készíti majd elő, amely talán már a júniusi választások szakaszában bizonyítani lesz hivatott, hogy Édouard Philippe kormánya minden gyanún fölül áll.

Ennek a helyzetnek tudatában, az újságírói kollektívák mostani összefogása, a gyors és határozott kiállás mintha nemcsak az elnöknek és a politikai elitnek szólna, hanem a médiában döntéshozó pozícióban lévő szereplőknek is: nem az ő dolguk kijelölni vagy befolyásolni, milyen a kívánatos médiacover. De egy nyilatkozat önmagában nyilván nem biztosítja majd a sajtó függetlenségének garanciáit.

Ahogy a cikkben többször idézett portálon olvashatjuk – amely úgy jött létre, hogy egy amúgy hiánypótló médiakritikai magazint kidobtak a köztévétől, a stáb pedig úgy döntött, akkor a neten folytatja a műsorszolgáltatást: az „új világban, akárcsak a régiben, a sajtó elég felnőtt ahhoz, hogy önerőből megmeneküljön vagy elsüllyedjen – ehhez nincs szüksége a hatalomra”.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hiszen a szóban forgó arretsurimage-t is a netező olvasók-nézők tartják el: az állampolgárok támogatására viszont igen.

Dobsi Viktória

Címlapkép: Philippe Huguen/ AFP, forrás.

 

tetszett_a_cikk3

 

 • jozsika

  tehát ahelyett hogy szakmai-professzionális képességük szerint válogatták volna össze a kormány tagjait, gender és faj alapon választottak.

  • transformer

   Nem, csak arról van szó, hogy egy elitista yuppie úgy próbálja majd irányítani Franciaországot, ahogy egy vállalatot. Avagy egy bankot, hiszen korábban ezt tette a magánszférában. Kb. ugyanezt lehetne várni Bokrostól Magyarországon… Nem véletlen, hogy a francia üzleti körök embere, miután az általuk korábban felvásárolt jobb- és balközép politikusok már mind elhasználódtak. Macronnak még erre nem volt elég ideje. Ezért is nyomta meg a mainstream liberális média az elnökválasztás előtt, mert ahhoz nem volt elég ismert, hogy enélkül befusson, viszont nem eléggé régen van szem előtt, hogy a franciáknak elegük legyen belőle.

   Csak remélni lehet, hogy majd időben megfékezik…

 • csaba

  Na akkor lehet menni Párizsba tüntetni a sajtószabadság mellett.

 • Miklós Petrás

  A békemenetelőket miért nem igazoltatták,hogy mi a kurvaanyjukért jöttek,és mit keresnek a fóvárosban,fölirni mindet,és rabositani

  • PierreNau

   Csak helyeselni tudok!
   A rengetek “bevándorló”, migráns mind ott tapsolt orbánnak!
   Lengyelek, erdélyi és kárpátaljai, magyarul sem tudó álmagyarok!
   Ingyen buszon bevándorló megélhetési bűnöző!
   Na most kellett volna a kerítés!!!

   • 444.hu által kitiltott

    Érdekes lehet megkérdezni, hogy mit mondott Orbán amit megtapsoltak? :DD

  • PierreNau

   250-300 ezer forintos nyugdíjon éldegélő külhoni “magyarok”?
   Akik egy forint adót, s járulékot be nem fizettek a kasszába??
   Akik meg ledolgozták az egész életüket azok meg kapnak 28500 forintos nyugdíjat!
   Rohadjon meg az összes orbán bérenc!

 • Zsolt Balogh

  A szokásos szarkavarás
  Bármilyen furcsa a törvények a libsikre is vonatkoznak. Faszom tele a részeg hülye gyerekekkel akik az utcát romkocsmának nézik. most legalább nem bénították le az Oktogont.

  • sagemono

   Ilyen alkalmakkor amikor tömeg közlekedik a forgalomnak kell alkalmazkodnia. A zöld lámpa csak azt jelzi, hogy mehetnél, de azért emberileg nem mész át a tömegen.

  • Attila Nagy

   szedjél már össze valahol egy kis kulturát

 • Adolf Koba

  Drogoskáim az úttest a tütük birodalma !!!

  • Komcsibaxo

   A Margit híd is faszfej…

   • disqus_NODhSLKta3

    Szegény birka, most bőgött egyet, mert le tudta nyelni a maceszos barnaságot amivel etetik!!

  • P.Tomika

   Köpd ki ovi seggét…

 • józsef knobloch

  Hol diktatúra van ott elnyomás van!

 • Floarea-Petrache György

  Gyáva mocskos fideszes senkiházik,a kritikus tömeg szavát nem tudják elviselni,gyerekeket fèlemlítenek fidesz parancsra,hánynom kell tőletek!

 • Fülöp Géza

  Szegény hülye gyerekek, majd a választások után mehetnek a Nyírségbe krumplit kapálni!! Egyik sem fér bele majd választások után az Ő csendőrségébe!!!!

 • Varga Gábor

  A Hrabal söröző előtt.

  • Hofipisti

   Ezek után a Hrabal sörözőt bizony mellőzni illik!

 • Mihaly Szucs

  A valasztas utan fegyveruket is hasznalni fogjak ezek a rendorok !

 • sagemono

  Ezeknek van parancsnoka aki elrendelte a tömeg zaklatását. A felvételek udvarias szarakodást rögzítettek.
  Kicsit messze van a szolgálunk és védünk szlogentől.
  Póriasan hatósági basztatás.

  • István Kiss

   Igazad van, ez így helyes: először verés, szemkilövés, aztán a Rádió udvarán térdeltetés – ahogy a Gyurcsányi tanította…

 • Klug Istvan

  ZSIGI SZERINT EZREK TÖNTETTEK VELÜK! ?

  • Ghanima

   Az Operánál, ahol kezdtek.

 • Lib Anti

  Legalább nem lőtték ki senki szemét,és nem jöttek a lovasrendőrök kardlapozni.

 • Vidéki

  Az intézkedés okát mindenkinek ugyanúgy közlekedési szabálysértéssel indokolták. Az adatok felvétele után mindenkit elengedtek.
  Az igazoltatás alatt állóknak a rendőrök azt mondták, hogy a kamerafelvételeik visszanézése alapján meg fogják állapítani, hogy az adott személy elkövetett-e közlekedési szabálysértést, vagyis ő ült-e a zebrán.
  A KRESZ tiltja a zebrán üldögélést. A zebrát nem arra találták ki!
  Talán meg kellett volna dícsérni ezeket a provokátorokat?
  Talán ezekre a provokátorokra más törvények vonatkoznak, mint a normális törvénytisztelő emberekre?
  Talán midenki Egyenlő, de vannak Egyenlőbbek?

  • http://www.kanadaihirlap.com Ille István

   asszem, tényleg vidéki vagy, de annak nagyon. fingod sincs ráadásul a KRESZ-ről sem. a felvonulás idején ráadásul a zebra elvesztette gyalogátkelő jellegét. na, fussál neki még 1x 😀

   • István Kiss

    Igazad van, ez így helyes: először verés, szemkilövés, aztán a Rádió udvarán térdeltetés – ahogy a Gyurcsányi tanította

  • János Varga

   “Fordítva üll a lovon” a rendőrség!
   Előbb meg kell indokolni az intézkedését!
   Az nem indok, hogy utólag majd nem indítanak eljárást, ha nem követtem el a cselekményt! Előbb a hatóságnak bizonyítania kell, hogy elkövettem! De nem lehet az intézkedése aránytalan! A véleménynyílvánítás szabadsága és a gyülekezési jog ALKOTMÁNYOS ALAPJOG! Amit nem lehet egy kétperces , pár ember kresz szabálysértéssel indokolva korlátozni!
   Mi tisztában vagyunk a joggal! Nem vagyunk bírkák! Öntudatos tisztességes, mások jogaiért kiálló aktiv állampolgárok vagyunk! BÉKÉSEN TÜNTETTÜNK az országot kifosztó korrupt gazemberek miatt!

   • István Kiss

    Igazad van, először verés, szemkilövés, aztán a Rádió udvarán térdeltetés – ahogy a Gyurcsányi tanította.

   • Vidéki

    “Előbb a hatóságnak bizonyítania kell, hogy elkövettem!”
    Bizonyítja is! Felvételek készültek arról aki ott ült a zebrán, megbénítva a közúti közlekedést, adatait rögzitették. Kell-e ennél több bizonyíték.

    Ez a tettenérés tipikus esete!
    Írja: “Mi tisztában vagyunk a joggal!”
    Önöknek az anarchia szép!

    Az anarchia fejetlenség, zűrzavar, rendetlenség, felfordulás, irányítás nélküli állapot.
    Az anarchizmus egy politikai ideológia, mely magába foglalja azokat az elméleteket és a meggyőződéseket, melyek támogatják minden kötelező érvényű kormányzat eltörlését.

   • István Kiss

    Mit mondott demokratikus kuncze, 2006-ban, amikor az utcán ártatlan ezreket bántalmaztak a pár száz csőcselékre hivatkozva? “Nem kellett volna odamenni.”

 • Pál Pocsaji

  Szolgálunk és védünk , bűnözőket ! orbanisztán ,rendőrállam diktatúra , hova fejlődtök még a béka seggge alá ?

  • István Kiss

   A gyurcsányi magasságába nehéz lesz felkapaszkodni…

 • Szalóczi Béla

  A liberális, vagy nem liberális felforgatókat ki kell vonni a közéletből! szavazatok alapján bukik, vagy marad a kormány nem pedig a balhézás miatt.

  • János Varga

   Félre bryzélsz!
   Beittál vagy befüveztél?
   Az orbá féle tákolmányból: “Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom kizárólagos birtoklására
   Az ilyen törekvésekkel szemben, mindenkinek joz és kötelessége törvényes keretek között fellépni!
   Mi ezt tettük!
   A “választás” egy bábszi.ház, ahol a bábmester Orbán, Ő rendezi az előadást, a saját magára írt forgatókönyv alapján!
   Orbán egy hamiskártyás, cinkelt lapokkal játszik!
   Az ellenzék pedig a nép bőrére hazárdírozik!
   Az ellenzéknek egy nagy tüntetéssel el kellene seperni a fideszmaffiát, nem pedig belemenni egy hazárdjátékba!
   “A nép a hatalmát választott képviselői útján,
   KIVÉTELESEN KÖZVETLENÜL gyakorolja”!
   Ha a népképviselet a képviselők méltatlan á vállása miatt nem biztosított, akkor a Nép “közvetlenül gyakorolja a hatalmát!
   Feloszlathatja a parlamentet, felmondhat a köztársasági elnöknek, elzavarhatja a kormányt!
   Majd tiyztességes választási törvény szerint új választást tart!

   • István Kiss

    És majdan olyan szép káosz lesz – amiben szeretnek halászni a felbujtók -, mint Majdan után Ukrajnában. Ott is NYÍLTAN USZÍTOTTAK, SZEMÉLYESEN AZ unió NAGYFEJŰI. Hogy erre kinek van sok pénze, azt csak sejtem.

    • kocsmáros60

     Jobb lett volna ha Janukovics közéjük lövet ..Lett volna 10-20-50 halott a többi futott volna ..MOST van TÖBB MINT 10 ezer HALOTT sok ezer háborus nyomorék és a korrupció éppen olyan mint azelőtt volt …Vagyis nem a szegény emberekkért folyik még mindig a háború…MI IS ÍGY JÁRHATUNK HA AZ ELLENZÉKI poitikusokkra halgatunk …

     • István Kiss

      Az a nagy baj, hogy ez az oldal nem olyan erőszakos, mint a balosok, bolsevikok, libajnaiak, jakobinusok – ezért sokszor hatalomra jutnak, elherdálnak-felélnek mindent, és (mint 88-89-90-ben – a végén azt mondják: pardon, majd legközelebb jobban sikerül…

   • Vidéki

    Ön szerint a Nép “Feloszlathatja a parlamentet, felmondhat a köztársasági elnöknek, elzavarhatja a kormányt!”
    Mint Lenin elvtársék tették száz éve!

    A többségnek most több esze van, mint 1917-ben amikor a bolsevikok átvették a hatalmat Oroszországban.
    1918-ban Lenin elvtársék is ugyanígy gondolkodtak, mint most Ön.
    1917 November végére kiírták Lenin elvtársék (a bolsevikok) a választásokat.
    1918. január 18-án ült össze az Alkotmányozó Nemzetgyűlés, a törvényhozó hatalom.
    Mivel azonban a bolsevikok a parlamenti helyeknek csak egynegyedét szerezték meg, másnap a dicsőséges orosz Népre hivatkozva Lenin elvtársék kirángatták a képviselőket a parlamentből.
    A nem bolsevik képviselők rövidesen gyilkosságok áldozataivá váltak, vagy koncentrációs táborokba hurcolták őket, ahol a szigorú bánásmód miatt túlélési esélyeik tartottak a nulla felé.

 • István Kiss

  Majdan összejön a Majdan-recept, Ukrajna után Magyarország – és Szlovákia – a soros???

 • István Kiss

  Nehogy elővegyék a rendőrök a gyurcsányi módszereket!

  • sagemono

   Akkor ezek most Orbáni módszerek voltak.
   Szerintem mindkettő rendőri túlkapás.Most viszont nem dobálták a rendőröket utcakővel.

   • Vidéki

    A bolondokházában mindkettő rendőri túlkapásnak számít!

 • disqus_2ODX53DT6N

  HAJRÁ FIATALOK! Orbán NEM király, NEM államférfi, csak egy kis Döbrögi!
  HOL VAGY, VÁRUNK LUDAS MATYI???

 • Mongol Janos

  …sajnos a rendőrök még nagyon puhák…ezekkel a kis hülyékkel is meg kéne tanítani a szabályokat…mi lenne ha a buszvezető akkor indulna amikor ő akar…

  • János Varga

   Báránykám!
   A törvények mindenkire vonatkoznak, még a fidesz agymosott, saját gondolkodást nélkülöző bírkáira is!
   Egy spontán tüntetéssel egyet tehet törvényesen a rendőrség, biztosítani!
   A gytv. és az emberi jogok mindenkinek biztosítja a szabad vélemény nyílvánítás jogát, akár egyedül vagy másokkal együtt! Békés tüntetést nem lehet feloszlatni!
   Orbán a SZAJRÉT védi, azaz, a felhergelt bírkanépével védeti meg, Mi pedig a fideszmaffia rablóbandával szemben az ORSZÁGOT VÉDJÜK!
   Csak addig lesz szüksége rátok Orbánnak, míg megvéditek, megnyerje a választást és aztán kihasználva benneteket “ugyan azt kapjátok jutalmúl, mint az ellenzék büntetésből!” Idéztem a vezéredet!
   Még nem késő felébrednetek és saját elcsökött agyarokkal gondolatokat

   • Vidéki

    Basszorkányos Varga János szerint “Egy spontán tüntetéssel egyet tehet törvényesen a rendőrség, biztosítani!”

    A közlekedés megbénítása spontán tüntetéssel egy olyan tett, amihez a rendőrségnek asszisztálnia kellene?
    Civilizált országokban nem ez a gyakorlat.

    A bolondokházában basszorkányos Varga János sikert arathatna téveszméivel.

    “Tisztességes, demokratikus törvényes jóléti állmot akarunk!” követeli János Varga.

    Mitől lenne az tisztességes törvényes, demokratikus és jóléti, ha bármilyen csoportocska arra hivatkozva, hogy spontán tüntetnek, bármikor, bárhol megbéníthatná a közlekedést és ehhez a rendőrségnek bármikor, bárhol asszisztálni kellene!

 • PierreNau

  Anyádat! Te mocsok!!
  A kopaszok akik akadályozták a népszavazási kérdőív leadását azok rendben vannak?
  Te görény!!
  Akkor hol voltak a rendőreid?
  A választás után rajtad veszünk elégtételt!!!
  Ne menekülj el!
  Ronin hun????
  Akkor voltál Te “magyar!” amikor a kommunisták seggét nyaltad az elmúlt rendszerben.
  Most meg putyin meg orbán hazaáruló seggnyalója vagy!
  Oroszok?????
  Ez kell neked, meg a szibériai munkatábor!
  Megkapod!!
  Mehetsz putyinhoz nyalni!
  Hazaáruló!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Tibor Tibby Regőczi
 • PierreNau

  Te nem tudod mi az 1848. márciusi ifjak követelése!!!!!
  Pont az hogy a hozzád és orbánhoz hasonló zsarnokok tűnjenek el az anyjukba.
  Tanultál Te magyar történelmet Te rohadék hazaáruló???
  Szégyen hogy ilyen “magyarok” még léteznek!
  Diktatúra!! Az kell neked, hogy a zavarosban halásszál!!
  Lopd el az a saját kommunista családod jövőjét Te görény!!! De csak azt amiért meg is dolgoztál!!

 • Mátyás Lanczinger

  akinek az ünnep nem volt szent, az főleg a mélyen dinsztelt elnök urad, aki ismét kiváló példát mutatott (hun vannak már az igazi roninok)

 • PierreNau

  Neked nem ünnep március 15.
  Neked nincs is családod!
  Alkoholista ganéj vagy.
  Igyál még a fizetett ünnepen egy kis “magyar” pálinkát és fröcsögd a szart a pofádból!
  Az is ingyen volt! Biztos bayer zsolti fizette.

 • PierreNau

  A kifejezés szó szerint „elsodrott embert” jelent, utalva arra, hogy a kitaszított szamurájt elsodorták az élet hullámai. A kifejezés maga korábbról a Nara-, illetve a Heian-korból származik.

  Róninná válás:
  Egy szamuráj négyféleképpen válhatott róninná:

  A szamuráj hűbérura meghalt vagy klánja megsemmisült. Ebben az esetben az összes életben maradt szamuráj, aki az elhalálozott urat szolgálta, rónin lett.
  A szamurájt a hűbérura elbocsátotta szolgálatából. A törvény értelmében egy hűbérúr sem alkalmazhatott más hűbérúr által elbocsátott szamurájt.
  A szamuráj engedély nélkül elhagyta a szolgálati helyét.
  Róninnak született, egy rónin fiaként.
  Egy szamuráj számára hatalmas szégyen, ha ura harcban elesett, ekkor – a szamurájok törvénykönyve, a Busidó alapján – köteles volt szeppukut, rituális öngyilkosságot végrehajtani. Bár ez csak íratlan törvény volt, megtagadása hatalmas szégyennek számított. A Busidót be nem tartó harcosok kitaszítottak lettek mind a hűbérurak, mind a többi szamuráj szemében.

  Ideje “kardot” ragadni Te áruló!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Szégyen hogy ilyen “emberek” még élnek Magyarországon!

 • PierreNau

  Miért nem válaszolsz Te hazaáruló????
  Te március 15. szégyene!
  Petőfi a kardjával szelt volna ketté Te kozák!

 • PierreNau

  Ronin hun!???
  Nem is tudod mit jelent!
  Kiestél Vona kosarából és belepotyogtál orbán szaros fazekába?
  Te görény!
  Az életben nem értél el semmit!
  AZ ILYEN SENKIK MÁS HÁTÁN KAPASZKODNAK FEL.
  Biztos zsíros pénzt kaptál!!! Csak nem kézbesítették már a “bözsi” utalványt?
  Talán ha a CBA üzleteiben vásárolod le akkor még orbán képmásos kulcstartót is kapsz ajándékba!

 • PierreNau

  Neked milyen családod van???
  Te pofázol családról aki veri az asszonyt??
  Meg aki elárulja a nemzetet az orosznak???Hazaáruló töltelék!
  Te és a magad fajták jelentenek veszélyt a nemzetre!

 • Tade Sikporos

  /27331e9bea2b79b51f11dec790cd67698fee1caafa6a57e7a0009547bee682f6.jpg Baromarcú fidióta szopógép koszos jobbágy! Te ezt tanultad az iskolában, amit messze elkerültél? ballibsi meg az a a faluvégi cigánysoron szétlőtt, közhasználatú riherongy felmenőd( apád és/vagy anyád, már ha volt neked ilyesmi egyáltalán)!! A rendőrségnek Nem feladata és kötelessége a megfélemlítés, a terrorizálás, a beszaratás , a fenyegetés, hanem a biztonság, az állampolgárok védelme és szolgálata( 1994. évi XXXIV. trv. a rendőrségről), gerinctelen hazaáruló fidisznó filléres, agyilag egysejtű büdös féreg!
  https://uploads.disquscdn.com/images/dc6b0217e7f444d0dca232cb405f821277d51413529f5111c00b748a7019c523.png https://uploads.disquscdn.com/images

 • 444.hu által kitiltott

  Milyen ünnepről beszélsz? Arról ahol a gazdád meghirdette a leszámolást az őt elutasítókkal szemben?

 • Karl Han

  Te egyedül nagyobb veszélyt jelentesz az országra, mint virágzó búzamezőn egy sáskajárás!

 • Kardos Péter Péter

  Mi a faszt ugacc te nagyon magyar fasszopó a neved is milyen szép magyaros a kurva anyádba mennyé haza

 • PierreNau

  Így van!!!!
  Az igazi roninok meghaltak 1848 márciusában!
  Az ál roninok orbán és putyin seggét nyalják mert fizetnek érte!
  Eladják a hazát!

 • Karl Han

  “…dinsztelt elnök urad” sütve jobban mutatna, citrommal a szájában, mellette a beszélő disznósajttal.

 • Arthurknight

  Nagyon fáj? Fáj, hogy vannak értékeink amiből nem engedünk? Fáj ha a bejelentett útvonalról letérve, a közlekedést zavarva igazoltatják őket? Fáj hogy ennyien vagyunk? Had fájjon.

 • Arthurknight

  Egy biztos. Te megmutattad ki is vagy. Egy frusztrált, sikertelen bunkó 😂

 • Arthurknight

  Jézus! Mi lesz veled április 9-én, ha már most így kivagy??

 • Mátyás Lanczinger

  azért 5 gyerekre 50 rendőrt küldeni, valakinek nagyon fájhatott ez a törvénysértés. de most legalább jól megmutatták az értékeket

 • Arthurknight

  50 fiatalról volt szó.. Me is értem miért írsz 5-t? Jobb a lelkednek? Továbbá nem tudom, megszámoltad a rendőröket ??

 • sagemono

  Jani! a jövő mindenkinek el fog jönni. Csak szólok, hogy meg fogsz halni.

 • sagemono

  Ne magyarázd neki, mert nem fogja fel, és ami rosszabb nem is érdekli.
  Ha rákérdeznél mit tud megnevezni a profilképén mint harci felszerelést csak nézne.
  Azt hogy busidó, meg nem mond neki semmit, főleg ha összekötöd a becsületkódex kifejezéssel.
  A ronin megitélése sokat változott az edo(Tokugawa) korban, tekintettel a békés időszakra.

 • PierreNau

  Igazad van.
  Semmi értelme egy agyhalottal kommunikálni.

 • Illés László

  Géza ! Ha nem italozna annyit, nem írna egymásután ennyit. Illés László

 • Gyula431

  Nyugi! Első sorban a “birka-hozzászólókat” CÉLOZZÁK CENZÚRÁVAL! (Mert az a FELADATUK! A közönséges, brutális, személyeskedő, gyalázkodás AZ OK!)

 • Vidéki

  Ne hazudozzon össze vissza!

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Te beszélsz hazudozásról?
  Milyen alapon?
  Másutt hazudtál olyan orbitálisat, hogy csak.
  Oszt elfelejtettél elnézést kérni “tévedésedért”.
  Jobb ha hallgatsz, de mélyen.
  Vagy legalább nem inzultálsz másokat.

 • Vidéki

  Menj, üldögélj te is a zebrán, mert az szerintetek megengedett!

 • János Varga

  Így van! Ha nincs tisztában a törvényekkel, csak bégessen, vagy kussoljon! Igaz? :)

 • Mongol Janos

  …ezt anyukádtól hallottad?…haver…vagy szereted az anarchiát??…

 • Vidéki

  A közlekedés megbénításáról volt itten nagyba szó!

  Tetszik érteni magyarul?

 • Vidéki

  Te meg herehimbáló lehetsz szöveged alapján!
  Miért fröcsögöd a gyűlöletet?
  Miért tekinted állatoknak azokat, akik nem pendülnek egy húron veled?

 • imi

  március 15 alkalmából orbány vezéred nézte állatoknak azokat akik nem fideszesek. a legutálosabb politikai megnyilatkozást művelte a nemzeti ünnep alkalmából. megszoktam tőle de nem kellett volna ezt nemzeti ünnep alkalmából előadnia.Egyébként is adolf legjobb tanítványa. Ordít mint akinek szorítja a kövér hasát a gatyamadzag. Az egész gyűlölködést ő hozta a mgyar népre. 89 óta ez az eredmény, hogy az ország népe egymásnak esik és külföldi fizetett szavazókkal akarja eldönteni a választásokat? A volt szocialista országok közül vezettünk szinte minden tekintetben most meg utolsók vagyunk.Románoknál is simán letartóztatják a korrupt politikusokat.itt az egész orbán rokonság és a haverok gazdagodnak .Ez kérem keményen korrupció. A maffia csak jelentjetne ahogyan szétlopja az országot

 • János Varga

  Bírkaaggyal csak bégetni tudsz!
  Ha nem vagy tisztában a törvényekkel, ne szólj bele!!!!!!! Bégessél, vagy kussoljál, ne mutasd ki milyen buta vagy! Rád is vonatkoznak a törvények!

 • István Kiss

  Bolsevik szokás: a saját hibádat fogd rá az ellenfélre.

 • Vidéki

  Miért dehumanizálja azokat, akik másként gondolkodnak mint Ön.

  Ha Orwell 1984 című művében megjelenített diktatúra megvalósulna, akkor Ön boldogan teljesítene szolgálatot a Gondolatrendőrségnél!

 • Vidéki

  Téveszméit hazugságokkal igyekszik alátámasztani.

  Ilyeneket hazudozik: “A volt szocialista országok közül vezettünk szinte minden tekintetben most meg utolsók vagyunk.”

 • imi

  Szerinted 1989-ben a volt szocialista országok közül mi volt a sorrend? Az eszed annyi mint viharban a vezéred fingja.

 • Vidéki

  1989 régen volt. Akkoriban sokan óriási hibákat követtek el. Ilyen volt a Bös-Nagymarosi vizlépcsők ügye, amiből a szlovákok jól, de mi nagyon nagy veszteséggel jöttünk ki.

  “A leszakadást a GKI szerint egyebek mellett a 2006-ig tartó költekezés után elkerülhetetlenné váló kiigazítás, majd a világgazdasági válság okozta.”

  A GKI diagramból látható, hogy Magyarországon a háztartások fogyasztása 2008 után hatalmasan visszaesett, beleesett a gödörbe, majd 2013-ig a gödör alján volt.
  Csehország és Szlovákia esetében ebben az időszakban a háztartások fogyasztása nem esett vissza csak stagnált, míg Lengyelországban ebben az időszakban is töretlenül növekedett.
  2009-ben a válság mélypontján a GDP a legnagyobb mértékben (6,7%-al) Magyarországon csökkent, míg Lengyelországban 2009-ban is 2%-al növekedett.
  Ez a viszonylag zárt gazdaság, a nagyméretű belső piac, a stabilan lefektetett pénzügyi és
  társadalombiztosítási alapok, a lengyel valutaleértékelődés és a kormány által sikerrel
  véghezvitt anticiklikus gazdaságpolitika együttes hatásának eredménye.
  A lengyel vezetés nem követett el olyan durva hibát, mint amit Gyurcsány, meg Bajnai elkövettek.

  List of countries by GDP (PPP) per capita (at purchasing power parity) (vásárlóerő paritáson)
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  Ha az International Monetary Fund (2017) táblázatát megnézi rájöhet, hogy hamis az az állítása, miszerint: “A volt szocialista országok közül vezettünk szinte minden tekintetben most meg utolsók vagyunk.”

 • Vidéki

  Ki mondta Önnek, hogy a ” világgazdasági válság csak minket érintett a volt szocialista országok közül”? Én nem! Csak a baj az, hogy Ön érteni nem képes, csak félreérteni!

  A GKI diagramjából az derül ki, hogy Magyarországot érintette a legmélyebben, sőt miközben a magyar GDP 2009-ben 6,7 %-al visszaesett, Lengyelország GDP-je növekedni tudott.

  Az IMF
  ügyvezetőség 2008. OKTÓBER 26-ÁN közleményt
  adott ki arról, hogy:
  „A Nemzetközi Valutaalap
  (IMF), amely bejelentette készségét arra, hogy
  dollármilliárdokat kölcsönözzön azért, hogy
  támogassa globális pénzügyi felfordulás által
  érintett országokat, s számos országgal folytat
  tárgyalásokat lehetséges új hitelprogramokról.”
  (IMF 2008/a) A közlemény négy országot nevezett
  meg:
  IZLANDOT, PAKISZTÁNT, UKRAJNÁT – ÉS MAGYARORSZÁGOT.
  Régiónkból csak Magyarország lett megemlítve a Nemzetközi Valutaalap közleményében!

  Az Ön agyát az az Ökör körben alaposan átmosták: Ezért kavarognak benne ilyen téveszmék:
  “TB 2011-ben eltörölve !!
  az orbán kúrmány hamis gdp adatokat adott meg.
  nemzeti bank bányászlapáttal lapátolja ki a pénzt alapítványokon keresztül a haveroknak, rokonságnak
  100 milliárdot elpazarolnak egy felcsúti fociiskolára,
  eu-s pénzenépít magának kisvasutat
  eu-s pénzből vett kisbuszokkal szállítanak birka menetre birkákat
  mekkora infláció”

 • imi

  Jobb ha utánanézel mert sajna igaz. csak ha valaki hülye az nem akarja tudomásul venni.Nézz utána nyugodtan, hogy mit is fizetsz.De nem csak a neve változott.A CSAK a neve miatt nem változtatták volna meg.Lengyel már növekedett mert a béka segge alatt volt. Azért kellett a zlotyijukat helyretenni. ne csak 1 évet nézzél !! Ha tudsz olvasni akkor talán fel is fogod. ha hülye vagy akkor sohasem fogod. http://www.azennyugdijam.hu/hireink/altalanos/1-17

 • imi

  Megnézted már mit is fizetsz tejesedény? Aztán nézd meg a “márványba vésett alaptörvényt” amit már párszor átradiroztak, hogy benne van-e a TB. Ha nem találod akkor olvasd el ezt. Akkor rájössz , hogy mennyi hülye van még az országban aki még mindig azt írja, tudja , hogy TB-van.Megszokásból hívják így de valójában már rég nincs és sajnos nagyon sok minden megváltozott ezzel csak a hülye nép még ezzel nincs tisztában. http://offforever.blog.hu/2012/05/09/ezt_is_megszavaztak_120_ev_utan_megszunt_magyarorszagon_a_tarsadalombiztositas

 • imi

  ha mindent elolvastál akkor felejts el mert unalmas vagy.

 • Vidéki

  Fáj a valóság, ugye?