Babiš pácban, Sobotka feltámadt – ki nevet a végén Csehországban?

Foto: Facebook, Andrej Babiš. A cseh belpolitikai válság kirobbanásának másnapján a pénzügyminiszter több napilapban egész oldalas, fizetett politikai hirdetésben támadta Sobotka miniszterelnököt.
Foto: Facebook, Andrej Babiš. A cseh belpolitikai válság kirobbanásának másnapján a pénzügyminiszter több napilapban egész oldalas, fizetett politikai hirdetésben támadta Sobotka miniszterelnököt.

 

Nagy bajban a közvélemény-kutatások szerint magabiztosan vezető, korrupcióval vádolt Andrej Babiš: olyan hangfelvételek kerültek nyilvánosságra, amelyek bizonyítják, befolyásolta a média működését. Sobotka miniszterelnök kérése ellenére Zeman elnök nem hajlandó visszahívni őt. Az emberek az utcán tüntetnek, az ellenzék már a pénzügyminiszter politikából való távozását, és az elnök lemondását követeli. Oligarcha vs demokratikus állam. Izgalmasan alakul a cseh belpolitikai csiki-csuki.

 

 

Chuck Norris képes volt vaktölténnyel is gyilkolni, ezt próbálja meg most Sobotka, cseh miniszterelnök is, aki pénzügyminiszterére vadászik – röviden így lehetne jellemezni azt a cseh belpolitikai konfliktust, amely még a múlt hét kedden robbant ki azzal, hogy a miniszterelnök Andrej Babiš, a következő választások fő esélyese és jelenlegi pénzügyminisztere korrupciós botránya miatt benyújtotta kormánya lemondását. Másnap gyorselemzésünkben a cseh politika elorbánosodását jeleztük, de azóta kiderült: az anti-akcióhős karakterű Sobotka megrázta magát és alaposan megcsuklóztatta politikai ellenfeleit. Innen folytatjuk.

Egy biztos: Sobotka miniszterelnök mindenkit meglepett, és itt már nem keddi lemondására gondolok, hanem politikai teljesítményére, amellyel egy biztosan bukó helyzetből visszahozta magát egy olyan pozícióba, amely alapján kijelenthetjük: egyelőre a jelenlegi miniszterelnök jött ki legjobban a belpolitikai krízisből. Kezdődött azzal, hogy érzékelte keddi hibás döntésének következményeit: Babiš miniszter és Zeman elnök könnyedén kijátszhatta volna őt a miniszterelnöki pozícióból. Ellentámadásba lendült és a felelősség labdáját átpasszolta a Várba úgy, hogy a kormány lemondása helyett csak Babiš miniszter visszavonását kérte az elnöktől.

Sobotka döntését azzal indokolta, hogy meglepő módon Zeman elnök furcsán értelmezi az alkotmányt, amikor szerine a válság csak a miniszterelnök távozásával oldható meg, hiszen ezzel a probléma oka nem szűnt meg: Babiš miniszter korrupciós botránya. Ezért változtatta meg Sobotka eredeti lemondását és másodjára már nem kormánya lemondását kérte az elnöktől, csak Babiš miniszter visszahívását. Zeman alkotmányos válságot kockáztat: szerinte a miniszter visszahívása ellentétben van a koalíciós szerződéssel. Sobotka szerint Babiš és Zeman paktumot kötöttek, hogy szétszedjék a szocdem pártot. Zeman időközben elrepült Kínába egy hétre. Patt.

Babiš újabb pofonba szalad bele

Még a múlt hét szerda reggel, a koalíciós válság kirobbanásának másnapján Csehország arra ébredt, hogy négy nagy politikai napilapban és az ingyenes Metro újságban is egész oldalas hirdetésben Babiš saját, leragasztott szájú fényképével megkérdezi az olvasót, “MIÉRT? Miért akarnak a szociáldemokraták kirakni a kormányból? Miért akar lemondani a kormány? Mert túl sokat tudunk?”. És a fotó alatt, apró betűkkel, gyanús, a szocdemekhez köthető korrupciós ügyeket sorol fel. Ekkor még senki nem sejtette, hogy egy újabb botrány van készülőben.

 

 

A kép bal oldalán Babiš kampányüzenetét látják, jobb oldalon az eredeti üzenet meghekkelését.

Babiš “őszödi beszéde”

Itt álljunk meg egy pillanatra, fontos felidézni, hogy Babiš miniszter nemrég hivatalosan is több országos napilap tulajdonosa volt. A koalíciós partner szocdemeknek ez a felállás korábban megpróbáltak egy összeférhetetlenségi törvényt összehozni, amely szerint politikus nem birtokolhat médiát Csehországban. A törvénytervezetet első alkalommal Zeman köztársasági elnök visszadobta, igazolva azt a politikai pletykát, miszerint az elnök összejátszik a pénzügyminiszterrel. A törvényt később életbe lépett, Babiš névleg megvált sajtójától. A pénzügyminiszter korábban többször kijelentette: a tulajdonában lévő napilapokra semmilyen befolyást nem gyakorol.

Csakhogy a keddi kormányválság kirobbanásának másnapján napvilágra került hangfelvétel alapján biztosan állíthatjuk: Babiš rendszeresen és céltudatosan adott utasításokat egy országos napilap szerkesztőjének. Például, hogy a politikai ellenfelének tartott Sobotka-párt embereiről mikor és hogyan jelenjen meg lejárató anyag. Az, hogy Babiš beleszólhatott a Mlada Fronta Dnes és a Lidové noviny tartalmába, eddig is lehetett sejteni, több elemző cikk alátámasztotta ezt az állítást, de a kiszivárgott hangfelvétel a leghitetlenebbek előtt is igazolja a feltevést. És a Sobotka vs Babiš-Zeman meccs állása ebben a pillanatban megfordult.

A felvétel szerint Babiš nyíltan utasításokat ad a MF Dnes újságíróinak. Soha nem fordult korábban elő, de a szlovák származású cseh oligarcha lapjainak több újságírója – már akik korábban nem hagyták el ezeket a lapokat és alapítottak önálló kis szerkesztőséget – is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben a cseh média munkatársai hazugsággal vádolták meg Babiš minisztert. Babiš az ügyben feljelentést tett és nem érti, miért pont most kerültek nyilvánosságra a felvételek. A közhangulat látványos megváltozása Sobotka miniszterelnöknek kedvez, aki megpróbálja kihasználni a helyzetet.

Eközben persze egy egész ország találgatja, ki szivárogtathatta ki a felvételeket. A szerda reggeli hanganyag megjelenését követően azóta még további két felvétel látott napvilágot és belengettek egy negyediket is. Az összes felvétel Babiš ellen szól, aki most már politikai létezésének határán táncol. Ki emlékszik már arra, hogy a múlt héten őt tartották a következő cseh miniszterelnöki poszt legnagyobb esélyesének? Egy héttel a válság kirobbanása után most ott tartunk, hogy a kisebb ellenzéki jobboldali pártok – ODS, TOP09 – Babiš teljes visszavonulását követelik a politikai életből.

Jó, jó, de ez az egész érdekli az embereket Csehországban?

A múlt héten nem lehetett megmondani, hogy az anti-Babiš lavina kit temethet be és azt sem, hogy elérte-e akár csak a Prágán kívüli nagyvárosokat, a falvakról nem is beszélve. Ne lepődjön meg a magyarországi olvasó, az emberek Csehországban is szeretik kizárólag kedvenc médiájukat olvasni és hallgatni. Szerdán, azaz tegnap az emberek már kivonultak az utcára is. A prágai Vencel-téren a ČTK hírügynökség szerint húszezer ember követelte, hogy Babiš miniszter mondjon le, illetve Zeman elnököt is távozásra szólították fel. A hírek szerint több mint négyezren mentek ki az utcára Brnoban, több százan Plzenben, Olomoucban, Liberecben és České Budějovicében is. A szervezők bejelentették: újabb tüntetést szerveznek csütörtökön és jövő szerdára is.

Érdekesség, hogy magyar füllel hallgatva a demonstráció beszédeit, több párhuzamra is felfigyelhettünk. A szónokok – ahogy Budapesten is – a cseh kormány “erős emberét” korrupcióval, orosz-barátsággal, az íratlan politikai játékszabályok be nem tartásával, a demokrácia lebontásával és EU-ellenességgel vádolták. A tüntetők soraiban a budapestihez hasonló vicces, laza hangvételű transzparenseket lehetett látni és a nemzeti színű zászlók mellett EU-zászlókat is tartottak. Szintén párhuzam lehet a budapesti eseményekkel, hogy Csehországban is egy tüntetéssorozat bontakozhat ki a magát megmakacsoló politikusokkal szemben. De Soros György neve egyelőre itt még nem bukkant fel.

 

Fotó: Facebook - DVTV.
Fotó: Facebook – DVTV.

 

Másik nagy kérdés, hogy a válság milyen hatással lesz az ellenzékre, amely a magyarországihoz hasonlóan széttöredezett és lejáratódott a korábbi évek korrupciós botrányai miatt, de a mostani kormányválság miatt újra helyzetbe kerülhet. Hosszútávú következtetést biztosan nem kell még levonni, de a Babiš körüli botrányok miatt összehívott rendkívüli parlamenti ülésen a jobboldali ellenzék együtt szavazott a szociáldemokratákkal. Amennyiben Sobotka miniszterelnöknek sikerül végrehajtani tervét és eltávolítja pénzügyminiszterét, akkor ez azt is jelentheti, hogy a választások fő frontvonala nem a kormány és ellenzéke között fog húzódni, hanem a ČSSD és az ANO között. Ez a helyzet pedig egy újabb, eddig nem különösebben reális forgatókönyvet nyithat ki:

Paroubeki győzelem?

A cseh belpolitika tehát mozgásban van, de, hogy ne Andrej Babiš nyerje meg az októberi országgyűlési választásokat, arra jelenleg még mindig nem sok esély látszik. A közvélemény-kutatások alapján a cseh szavazók mintegy harmada biztos ANO szavazónak látszik, a többi pártot tíz vagy még több százalékkal alacsonyabb népszerűséggel mérték. Csakhogy Csehországban a választási törvényt nem írták át, így a választópolgárok harmadának szavazatával Babišnak nem lesz többsége az új parlamentben. Hogyan tovább?

A kormányválság kirobbanásáig a legkisebb prágai kocsmában is biztosra vették: 2017 őszén nagyjából hasonló felállásban – a belső arányok esetleg változhatnak – folytatják a jelenlegi koalíciós pártok. A ČSSD együtt az ANO-val, esetleg még egy-két kisebb pártocska, amely a biztos többséget biztosítaná. A kormányválság kirobbanása óta azonban minden megváltozott. Értsd: a ČSSD egészen biztosan nem fog kormánykoalíciót kötni az ANO-val, mivel Babiš büszkesége ezt nem engedi meg.

Még rosszabb hír Babiš számára, hogy jelenleg a cseh belpolitikai szcénában nem látni olyan pártot, amely koalíciót kötne vele egy győztes októberi választás után. Egyetlen lehetséges jelölt a Cseh Kommunista Párt lehetne az ANO számára, de ez a formáció 1989 óta a cseh nagypolitikában politikai karanténba zárták. Értsd: senki nem ment a párttal koalícióba eddig. Esetleg Babiš fokozhatja a menekültellenes xenofób kampányt, amellyel megpróbálhatja elszipkázni a nacionalista baloldali szavazatokat a kommunistáktól, de a megváltozott nemzetközi klíma és Berlin közelsége miatt erre kicsi az esély.

Jelenleg legvalószínűbb, hogy Babiš nyer, de győzelme pyrrhosi, azaz paroubeki lesz – az egykori szocdem miniszterelnök, aki 2010-ben megnyerte ugyan a választásokat, de Klaus elnök nem bízta meg a kormány megalakításával, mert egyszerűen koalícióképtelen volt. Babišnak most sürgősen taktikát kell változtatni, ha nem akar teljesen elszigetelődni a cseh belpolitikában.

És mit mond ezek után Babiš?

Szerdán, tegnap, a cseh parlamentben rendkívüli ülést szavaztak meg a pártok. Jellemző a jelenlegi anti-Babis hangulatra, hogy a kormánypártok együtt szavazták meg az ellenzékkel az ülés napirendjét. Babiš egy személye ellen szervezett politikai kampánynak látja a jelenlegi helyzetet, amelynek végső célja, hogy kiszorítsák a politikából. Szerinte nem ő jelent veszélyt a demokráciára, hanem az elmúlt 26 év korrumpált pártjai, amelyek ellen ő és pártja vette fel egyedül a harcot. Babiš elutasította, hogy szövetséget kötött volna Zeman elnökkel, sőt, a szocdemeket azzal vádolta, hogy a jobboldallal szövetkeznek ellene.

Fél évvel az országgyűlési választások előtt Babiš elszigetelt helyzete azonban akár előnyös is számára. A csehek nagy része továbbra is kiábrándult a hagyományos politikai formációkból és ezt a trendet biztosan nem tudják megfordítani fél év alatt. Lehet, az olvasó számára hihetetlen, de Babiš a mai napig képes a szavazók egyharmadát megszólítani, hogy ő rendet tenni jött a politikába és leszámolni a régi politikai pártokkal. Sőt: ő nem is politikus, hanem több annál. A probléma ott kezdődik, hogy Babiš egyszerűen túltolta a többi párttal való szembeállást, nincs koalícióképes partnere.

Csehországban a politika ugyanis még mindig alapvetően egy kollektív tudomány és Babišnak meg kell érteni: ellentétben mottójával – irányítsuk úgy az államot, mint egy céget – a régi, céges szokások most elégtelennek bizonyulnak: a csehországi demokratikus közéletben nem lehet mindent erőből és autoriter alapállásból keresztülvinni. Ha a választások után is izolációban marad, mindent elbukhat. És akkor már a Zemannal kötött szövetsége sem fog sokat számítani.

Bőtös Botond

 

tetszett_a_cikk3

 

 • István Tamasi

  Tehát az érintett önkormányzatok már vagy 4-5 hónapja titkolódznak lakosaik, adófizetőik és választóik előtt, hogy alapos gyanú merült fel mi szerint súlyosan megkárosították őket!!!

 • Kertész András

  Na, hoztam nektek egy kis olvasnivalót, kilincsorrúak! Tessék:

  „Legyen világosság!

  (2018-03-01)

  A Tungsram-Schréder Zrt. tájékoztatása a sajtóban megjelent valótlan állításokkal kapcsolatban

  Budapest, 2018. március 1. – A sajtóban az utóbbi hetekben megjelent találgatásokra és félinformációkra reagálva, a Tungsram-Schréder a következőkről kívánja tájékoztatni a média képviselőit és a lakosságot:

  A Tungsram-Schréder Zrt. 1983 óta van jelen a magyar piacon, az elmúlt 35 év alatt több mint 1,5 millió fénypontot értékesített hazánkban, ez átlagosan évi 45.000 db lámpatestet jelent. A 15-20 évente bekövetkező technológiaváltásnak köszönhetően, ma nagy valószínűséggel azokat a nátrium vagy kompakt kisülőcsöves berendezéseket cserélik le LED fényforrású lámpatestekre, melyet cégünk gyártott az elmúlt évtizedekben.

  Magyarországi gyárunk főként nemzetközi piacra gyárt, évi nagyságrendileg 200.000 darabos kibocsájtással és több mint 200 főnek biztosít megélhetést. Az elmúlt évtizedben a LED technológiára való áttérés kapcsán lámpatestfejlesztésre és gyártási kapacitás bővítésére cégünk több millió euró összegben ruházott be, ehhez külső támogatást vagy segítséget nem kaptunk. Mivel tehát társaságunk a közvilágítási szektorban tevékenykedik, ezért a hozzá beérkező rendelések alapján, más hasonló lámpatest gyártók mellett, teljesítette az Elios Zrt.-t által leadott megrendeléseket. Ez a vállalatunk főtevékenysége, ezért ez a legtermészetesebb dolog, amit tehetünk.

  Hódmezővásárhely

  2011-ben – a projekt méretéből és újszerűségéből adódóan kiemelten fontos – Hódmezővásárhely LED közvilágítás korszerűsítéshez cégünk szállította a berendezéseket. Ahogy a sajtóban is megjelent, először önállóan pályáztunk a közbeszerzésre, de cégünk az árversenyben alulmaradt. Ezek után számos új termék kifejlesztése történt meg, így cégünk az Elios Zrt. egyik beszállítójává válhatott lámpatest gyártóként. A társaságunk által az Elios Zrt. ellen benyújtott jogorvoslati kérelmünk álláspontunk szerint azt bizonyítja, hogy semmilyen összefonódás nem állt fenn a két cég között.

  A sajtóban sokszorosan és helytelenül jelent meg az az állítás, miszerint a Tungsram-Schréder Zrt. az Elios Zrt. alvállalkozója lett volna és ugyanazon pályázaton nem vehettünk volna részt a nyertes vállalkozó alvállalkozójaként. Leszögezzük, hogy a Tungsram-Schréder egyetlen, az OLAF által vizsgált projektben sem volt az Elios Zrt. alvállalkozója, nem végzett alvállalkozói munkát, nem kötött alvállalkozói szerződést, hanem kizárólag annak beszállítója volt termék gyártóként és forgalmazóként, melyre a közbeszerzési törvény semmilyen százalékos megkötést nem tartalmaz.

  Jászberény

  Társaságunk az OLAF-ot tájékoztatta korábban arról, hogy a szóban forgó közbeszerzési tenderhez az Elios árajánlat kérésére 174 millió forintos az SAG Hungária Kft. árajánlat kérésére 238 millió forintos ajánlatot adtunk. A két ár között azért van 64 millió forint különbség, mert az Elios Zrt. a Társaságunktól az abban az időszakban megrendelt termékek mennyiségére tekintettel, a belső üzletpolitikánknak megfelelően volumen kedvezményre volt jogosult. Társaságunk mindig is fenntartotta magának a jogot arra, hogy a listaárakhoz képest közgazdasági és belső üzleti megfontolásokból kedvezményt adjon, ebben nincs semmi jogellenes vagy furcsa. A Tungsram-Schréder Zrt. mindig is nyitott volt arra, hogy ártárgyalásokat folytasson egy adott tender bármelyik résztvevőjével, de ha ezek a tárgyalások rajta kívülálló okokból nem történnek meg, a Társaságnak nem feladata, hogy alkudjon a saját áraiból. A sajtóban megjelent valótlan állításokkal szemben egyéb esetekben sem nyújtottunk nagyságrendileg nagyobb árengedményt.

  OLAF

  A Tungsram-Schréder 2017 októberében kapta meg az OLAF jelentésének tervezetét, amelyhez részletes, tizenegy oldalas kiegészítést tett kifejezetten a jelentésben szereplő megalapozatlan állítások tisztázására. Az OLAF 2017 november 6-án visszaigazolta az észrevételek érkeztetését. A Tungsram-Schréder számára a szervezet soha nem küldte el a végleges jelentést, csak a sajtómegjelenések alapján valószínűsítjük, hogy észrevételeinket az OLAF nem vezette át a vizsgálatot lezáró dokumentumba.

  LED-es berendezések

  Mivel a sajtóban az utóbbi napokban több fejtegetés jelent meg a LED-es berendezések élettartamával kapcsolatban, a technikai háttér tisztázása szükséges. A LED-es technológia 2010-2012 környéken kezdett elterjedni a közvilágításban. A berendezések fényáramtartását a LM80-as szabvány alapján hatszoros előrevetítéssel határozzák meg, azaz 10.000 óra (ez több mint 1év) folyamatos tesztelés után csak maximum 60.000 órás élettartamadatot lehet becsülni. Természetesen a LED-chipek élettartama ennél jóval hosszabb, akár több százezer óra is lehet, de a matematikai modell nem enged ennél hosszabb becslést. A Tungsram-Schréder vállalat 2012-ben megjelent katalógusai ezeket az adatokat tartalmazták, mert az LM80-szabvány alapján csak 60.000 óra élettartambecslést lehetett megadni.

  A 2013-ra – a közben eltelt idő miatt – már egy hosszított égetési idő alapján 100.000 órás (közvilágításban 25 év) élettartamot lehetett előre becsülni, melyek alapján frissítettük katalóguslapjainkat. Ezen mérési eredmények alapján a 2014-ben elinduló KEOP pályázatokhoz cégünk az ajánlatkérők kérésre a várható élettartam tekintetében nyilatkozatot állított ki. Ezt a módszertant az OLAF számára mérési jegyzőkönyvekkel alátámasztva rendelkezésre bocsájtottuk. Érthetetlenek számunkra a sajtóban megjelent élettartam-aggályok, melyekben a 2012-es katalógusainkra hivatkoznak a 2014-2015-ben kiírt KEOP pályázatokra gyártott berendezéseink kapcsán, hiszen azok a kért élettartamot meghaladják vagy túlteljesítik. Tehát a fentiek alapján megállapítható, hogy a 100.000 órás élettartam figyelembe vétele a jóval magasabb tényleges várható élettartamra tekintettel teljesen megalapozott volt, amit laborban végzett terheléses tesztek mérési eredményei is objektív módon bizonyítottak.

  Minden fényforrás esetében létezik ún. avulási idő, mely azt mutatja meg, hogy a lámpatest a kezdeti állapothoz képest az idő előrehaladtával mennyit veszít fényáramából. A közvilágításban eddig elterjedt nátrium, illetve kompakt kisülőcsöves berendezések esetében 16.000 üzemóra (4 év) után 80% a fényáramtartás, többek között ezért is szükséges ezen fényforrások cseréje 3-4 évenként. A LED-es berendezések esetében jellemzően 100.000 üzemóra után ez az érték 90% feletti. Tehát míg a hagyományos fényforrású berendezések 4 év után elveszítik fényerejük 20%-át, addig egy jó LED-es berendezés 25 év után veszíti el a fényerejének 10%-át.

  Megvilágítási értékek

  A sajtóban megjelent elégséges megvilágítási értékek kapcsán az alábbi tájékoztatást adjuk: Egy adott közterület megvilágítását az útvilágítási szabvány szabályozza. A szabvány meghatározza az adott útszakasz megvilágításához szükséges fénysűrűséget, a megvilágítás értékét és annak egyenletességét. Az adott út forgalmi viszonyának megvilágítási kategóriáját az önkormányzat határozza meg, a világítástervező ennek alapján végzi el a számításokat és a kivitelezés végén a műszaki ellenőr ennek teljesülését vizsgálja. A neves közvilágítási lámpagyártók, mint ahogyan cégünk is, számos különböző fényeloszlású és teljesítményű berendezést gyártanak, hogy a különböző útgeometriákhoz megfelelő berendezést lehessen kiválasztani és mindig azt a konkrét terméket szállítják, amit az adott projektben megrendeltek.

  Tehát a sajtóban megjelent feltételezéssel ellentétben a pályázatok nem a társaságunk termékeire lettek „kiírva”, mivel a beszerzendő lámpatestek műszaki paramétereit olyan objektív körülmények határozzák meg, mint az úttest-besorolás, a megvilágítási értékek és az egyenletesség. Ezek a mutatók határozzák meg a szükséges fényáramot és eloszlást, amik objektíven definiálják a termékek műszaki paramétereit. A társaságunk által gyártott lámpatestek mérésekkel igazolhatóan teljesítik az előírt megvilágítási követelményeket.

  Tekintettel arra, hogy társaságunkkal kapcsolatban semmilyen jogsértés nem került megállapításra, sérelmezzük az elmúlt időszakban a céget érintő valótlan állításokat és csúsztatásokat. Ezek súlyosan sértik a tisztességes és pártatlan eljáráshoz való jogunkat és emiatt társaságunk kifejezetten tiltakozik az ellen, hogy üzleti hírnevét besározzák. Tudatában vagyunk annak, hogy a félreértések legfőbb oka az, hogy az információk alapjául szolgáló dokumentumok több esetben nem fedik a valóságot, ezért kívánunk segíteni a helyzet tisztázásában. A kiegyensúlyozott és valósághű tájékoztatás érdekében tisztelettel kérjük a média képviselőit, hogy mielőtt a Tungsram-Schréder Zrt-vel kapcsolatban félreérthető információkat közölnének, bátran kérdezzenek tőlünk, hogy mindenki számára világos válaszokat adhassunk.

  Ez a sajtóközlemény kizárólag változtatás nélkül, teljes egészében közölhető!”

  • kakukk

   Szánalmas magyarázkodás az egész, “időközben kifejlesztett” lámpatestekről, meg “közbeszerzési fellebbezésekről” és hasonlókról. Aki csak egy kicsit is járatos a “közbeszerzésekben” és “uniós projektekben” tudja, hogy egyszerűen a gyártó és a vevő közé be kellett iktatni a tolvaj strómanokat…nem kell ezt sok oldalon keresztül magyarázgatni. Bár a “nem kilincsorrúak” nyilván beveszik…

   • Kertész András

    Szerintetek nyálaska, szerintetek.
    De az annyit se számít, mint a lepkefing….. DDDD

    • Péter Nemes

     A te ugatásod meg mint a molyfing!!!

  • Karl Han

   Ez végül mit bizonyít? Sehol, senki sem basztatta a Tungsramot! Nem Tungsram-Schréder ügyről van szó, hanem Éliosról! Így már megvan, miért nem ér itt szart sem a Tungsram sajtóközleménye?

   • FasOrban_sem_vagyok

    Arról nem beszélve, ha valaki ismeri őket, pont tudhatja mennyire fontos volt nekik bármi áron ott maradni az üzletben. Még akkor is ha nem ők voltak a fővállalkozók. Tiborczék pedig nem tudtak volna ipari háttér nélkül kivitelezni ekkora megrendeléseket.
    Másik részében az is egy szép játék volt, amikor Tungsram-Schr. másfélszeres áron adta ugyanazt a lámpatestet, mint amit Tiborczéknak nyomott áron kaptak tőlük.
    Bűzlik mindenfelől ez a gusztustalan becstelen ügy.

  • Földlakó

   Legyen világosság. A levél írására a parancs a fidesztől érkezett.

   • Kertész András

    Na! Akkor Orbán Viktor nagyon nagy ember, nyálaska!
    A Tungsram 1989 óta az egyik legnagyobb AMERIKAI cég, a General Electric tulajdona…. De, lehet, hogy csak nem volt elég pénzük, és Mészáros, vagy Tiborcz kisegítette őket….. Bruhahahahahaha….

    Kabaré, hogy milyen félelmetesen buta, sötét, agymosott szerencsétlen kis senkik léteznek még ebben az országban….. DDDD!

    • Imre Elek Katona

     Ezért van napirenden azorbán és társai kitiltása az USÁ-ból!

     • Kertész András

      NINCS napirenden, jolánka. Valami Radványi nevű “magyarországi” bukdácsol az orrában…!

      Ilyen baromságokkal traktálnak benneteket, szerencsétlen húgyagyúak…?!
      Bruhahahaha….

 • toportyán

  Tiborcz gyerek feladta az utolsó kenetet a g csuti csüngőhasúnak,innentől már csak 1 maffiacsaládfő ez a machiavellista nárcisztikus paranoiás elmekórtani eset,nem választott vezető.

 • tomgun

  ezt bebuktátok fidsioták, nem kicsit, nagyon

 • Péter István

  A jogállamban bűncselekményt és annak szankcióit csak bíróság állapíthatja meg. Eddig csak a rágalom és a hazugság ment, a konkrét bűncselekmények gyanúi nincsenek leírva. Egyébként az egész OLAF vizsgálat magyar EP képviselő feljelentésére indult és a vizsgálók is a balliberális kormány által az EU hivatalához delegált magyar állampolgárságú személyek voltak.

  • Péter Nemes

   Szeretnéd ezt hinni a fingdeszaros kutya haverjaiddal együtt..vonyíttok április 8 után!

  • FasOrban_sem_vagyok

   Te magadat plusszolod gennygombóc?
   Az általad idehányt nyomorult hozzászólásod még keményebben hiteltelen.

  • Karl Han

   Olaf Felügyelő Bizottság: http://europa.eu/supervisory-committee-olaf/ (fotóval)
   Ők felügyelik a kiküldött vizsgálók munkáját. Ránézésre is mind “balliberális”.

   Tájékoztató a kinevezésükről: http://www.europarl.europa.eu/cmsdata/97797/OLAF_SC_HU.pdf
   Csak a tisztánlátás végett!

   • http://anonymand.blogspot.com anonymand

    G. Polt Péter Fideszes.
    1:1

   • Walsz

    Vagyis demokraták. Szemben a fasiszta Fidesszel.

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   Soros hol marad?

  • aser

   Rágalom lenne ennyi pénz túlszámlázással történő ellopása?
   Rágalom lenne,az a megállapítás,hogy a pénzosztók és a munkavégzők között tiltott kapcsolat van?-Vagyis saját magának adta a közpénzt!-
   MEM!
   Bár a hozzád hasonló közpénz lopók ezeket a törvénytelenségeket természetesnek fogadják el.

   • Kiss József

    Túlszámlázásról senki nem beszélt, főleg nem 6milliárdos túlszámlázásról.
    Akkor bukott meg a rágalomhadjárat, amikor az MSZP-s képviselő nyilvánosságra hozta.
    Én azonnal láttam, hogy az önkormányzat nem módosíthatta a LED élettartamot 60ezer óráról 100ezer órára, mert honnan szophatták volna és ők sem akarnak börtönbe jutni csalás miatt.
    Elbaltáztátok haver.

    • Walsz

     Megkaptad a hazug brosurát Orbán fütyitöl? :)

     • Kiss József

      Megbuktatok. Ennyi.

     • Walsz

      Ennyi futott ki belőled? :) Ez nudliság.

 • gmihaly

  Mennyire nyomozó hatóság az OLAF, hogy csak úgy ukmukfukk vádemelést javasolhat?

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   Hogy ne halj meg hülyén, szívesen segítek.
   “Az Európai Csalás Elleni Hivatal (vagy elterjedt nevén OLAF, ami francia neve – Office européen de lutte antifraude – rövidítéséből származik) az Európai Unió (EU) ügynöksége, amely több fronton is az Unió pénzügyi érdekeit védelmezi. Székhelye Brüsszelben van.

   Feladatai háromirányúak:

   – az EU költségvetését érintő csalások elleni küzdelem
   – az EU-s intézményeken belüli korrupció elleni küzdelem
   – és közreműködés a csalás elleni jogszabályok és szakpolitikák megalkotásában.
   A teljesen független szervezetként működő OLAF céljait belső és külső vizsgálatokkal éri el. Koordinálja a tagállamok csalás ellen harcoló hatóságainak a működését. Ellátja a tagállamokat a megfelelő információkkal és egyéb segítséggel a csalás elleni harcban. Segíti az EU csalás elleni stratégiájának a kialakítását, és ha szükséges, jogszabályalkotást kezdeményez.

   Az OLAF közigazgatási vizsgálatokat végez. Büntetőeljárást nem kezdeményezhet, vádat nem emelhet, de az uniós tagállamok vádhatóságait tájékoztathatja. Arra nincs eszköze, hogy javaslatait rákényszerítse a tagállamok megfelelő hatóságaira.

   Ha az OLAF az uniós források szabálytalan felhasználására bukkan, akkor javaslatokat küld az Európai Bizottságnak, ami ezek alapján tárgyalásokba kezd a tagország kormányával arról, hogy mennyit kell visszafizetni.”

   “Büntetőeljárást nem kezdeményezhet, vádat nem emelhet, de az uniós tagállamok vádhatóságait tájékoztathatja. Arra nincs eszköze, hogy javaslatait rákényszerítse a tagállamok megfelelő hatóságaira.” – a vizsgálat eredménye alapján az érintett ország igazságügyi szerveinek javaslatot tehet.
   Jelen esetben is javaslatról van szó, amit G. Polt Péternek hivatali kötelessége elsikálni.

   Ja!
   Forrás Wikipédia, segítségemre volt még a Gooogle…

   • gmihaly

    Akkor az újságírók tendenciózusan füllentenek ezerrel, seggfejkém, hasznos idiótácska.

    • Bertalan Hajdu

     Az OLAF, tájékoztatta nagy tudású hatóságunk vezetőjét: A MAGYAR TÖRVÉNYEK szerint, mely bűncselekmények kritériumát merítik a felsorolt cselekmények, ugyanis itthon nem találják a paragrafusokat!

     • gmihaly

      Hol van a konkrét doksi erről az OLAF-tájékoztatóról, amely a médiamunkások birtokába jutván az ő közvetítésükkel a nagyérdemű tudomására is jutott?

     • Walsz

      Fent van a neten, keress utána.

     • gmihaly

      Olcsó kifogás. A konkrét és hiteles hivatkozásokat ebbőll az infócunamiból annak kell kikeresnie, aki forrásmegjelölés nélkül “pofázott”.

     • Walsz

      Tévedsz. Ha szellemileg is lusta vagy az a te hibád.

     • Walsz

      Mert akkor gondok lennének Orbán házatáján, de ismerjük a fidesznyik ügyészség “munkáját”

  • Kiss József

   Nem javasolt semmit, kérdéseket várt.
   A LED-ek 100ezer órás élettartama mindent talonba helyezett.
   Nincs tovább Elios ügy. Az MSZP merbüntei azt a tagját, aki nyilvánosságra hozta az OLAF jelentést, mert a rágalom tovább nem tartható.

 • Kiss József

  Lebuktatok liberátorok, a hülye “szakértőitek” nem kérdezték meg a Tungsramot, hogy a 100ezer óra igaz-e. Mindent erre építettetek fel. 😀

 • Mongol Janos

  ….etetés marinéninek…már 72 napja várom hogy legalább egy bűncselekményt nevezzen meg valaki….eddig NINCS BŰNCSELEKMÉNY….marinénit meg a libsiket etetik…

 • István Tamasi

  A bűn az amikor megbundázzák a pályázatokat. Például úgy, hogy
  – ugyanaz bírálja el a pályázatokat aki kiírta
  – ugyanazon a számítógépen készülnek az “ellenajánlatok”
  – kiderül, hogy gyengébb műszaki tartalommal teljesít a nyertes mint ami a kiírásban szerepelt.
  Az önkormányzatok is felelősségre vonhatók amiért 4-5 hónapja lapítanak, nem fordulnak ők rendőrséghez-ügyészséghez mert minden jel szerint megkárosították az általuk képviselt lakosokat és adófizetőiket.

 • toportyán

  Emlékezz vissza az ellenzéki elmúltnyócévre Buksi,oszt ne röhögtessed itt ki a fajtád,mellesleg kereszténygyilkos muszlim baltást engedtetek szabadon baksisért,hogy vogymuk van ez?

 • kakukk

  A vesztes persze, hogy nem perel, mert ő szállította végül a cuccot!!! És azért sem perel, hogy legközelebb is ebben a “kedvező” konstrukcióban szállíthassa….

 • Péter Nemes

  Azért vagy még olyan hülye,hogy hagyod a saját fejedre omlani orsós budiját hatökör!!!!!..gratula!!