Global Voices

A kazah függetlenség 25. évfordulóján blokkolták a közösségi oldalakat az országban

December közepén volt a 25. évfordulója annak, hogy Kazahsztán függetlenné vált a Szovjetuniótól. Ugyanaznap civil aktivisták azt jelentették, hogy egy sor közösségi média oldal – többek között a Facebook, a YouTube, az Istangram és a Google is – elérhetetlen. A TJournal nevű hírgyűjtő oldal 4 kazah város – Asztana, Almati, Karagandi és Atyrau – lakosaival is beszélt, akik mind megerősítették, hogy nem tudják elérni a közösségi felületeteket, bár azok blokkolásáról nem kaptak értesítést. Más népszerű közösségi médiumok, így például a Twitter és a VKontakte (az orosz Facebook – a ford.) egész nap elérhetők maradtak.

Kazahsztánban a függetlenség 25. évfordulójának tiszteletére blokkolták a @Facebookot, @YouTube-ot és az @Instagramot.
— Malik Zhumagaliyev (@Malik_MKZ) 2016. december 16.

 

Segítség! Nem tudunk hozzáférni a közösségi médiához #Kazahsztánban #teszt

A kazah Tájékoztatási Minisztérium közlése szerint az oldalak „technikai okok” miatt elérhetetlenek és azt ígérték, rövidesen megszűnik a probléma.

Ugyanakkor néhány aktivista felhívta a figyelmet Mukhtar Ablyazov ellenzéki politikus YouTube livestreamjére – szerintük Ablyazov mondandójának a terjedését akarták korlátozni a közösségi média lekapcsolásával. Abyazovot december 9-én engedték szabadon Párizs egyik külvárosában, miután egy francia bíróság megtagadta a kiadatását Oroszországba, ahol sikkasztással vádolják. A kazah és az ukrán hatóságok is bűncselekményekkel gyanúsítják.

A kazah függetlenség napját a múltban is befeketítette erőszakos esemény: 2011-ben egy tucatnál is több tüntető halt meg a rendőrökkel vívott összecsapásban Zhanaozen városában.

Kazahsztán kormánya időről-időre blokkolja a közösségi média oldalakat, hogy elfojtsa a tüntetéseket és kordában tartsa az ellenzék szerveződését. Legutóbb májusban vágták el a hozzáférést a közösségi médiától, röviddel azután, hogy az ellenzék vezetői országos mozgósítást kezdeményeztek, hogy tiltakozzanak a földtörvény megváltoztatása ellen.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Isaac Webb. Fordító: Somodi Dániel. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás