Többszörös plágiumügybe keveredett a Trump-kormányba jelölt Monica Crowley

 

Plágiumügybe keveredett Monica Crowley, akit Donald Trump a Nemzetbiztonsági Tanács magas beosztású pozíciójára jelölt. A hétvégén egy évekkel ezelőtti könyvéről, hétfőn pedig a PhD-értekezéséről derült ki, hogy hivatkozás nélkül emelt át szövegrészleteket.

Január 20-án a tervek szerint beiktatják az Egyesült Államok 45. elnökét, Donald Trump üzletembert/valóság show sztárt. Az új kabinetbe jelöltek listája heves vitákat váltott ki, pár napja például a Nemzetbiztonsági Tanács vezető kommunikációs posztjára szánt Monica Crowley alkalmasságával kapcsolatban is komoly kétségek merültek fel.

Január 7-én a CNN robbantotta a hírt, miszerint Crowley jelentős részben plagizálta a 2012-ben, találó címmel megjelent könyvét: What the (Bleep) Just Happened … Again?: The Happy Warrior’s Guide to the Great American Comeback azaz „Mi a *** történt már megint? A boldog harcos története a nagy smerikai visszatérésről.” Egy egész fejezetet emelt át egy weboldalról, sokat átmásolt a Fox News cikkéből – ahol egyébként műsorvezetőként dolgozik –  és a Wikipédiáról is.

Crowley nem reagált a cikkel kapcsolatos megkeresésre, a Trump-stáb viszont kiállt a jelöltje mellett, mondván a könyve a világ egyik legnagyobb és legnevesebb kiadójánál jelent meg. Igaz, ez a bizonyos kiadó, a HarperCollins viszont kedden bevonta a könyvet. „Monica átgondolt és mély betekintést nyújtó könyve arról szól, hogy fordulhatna ismét jobbra ország sorsa, éppen azért fog ebben a kormányban dolgozni” – olvasható a közleményben.

A CNN azt is felidézte, hogy Crowley egy, a Wall Street Journalban 18 évvel ezelőtt megjelent cikke miatt egyszer már plágium gyanújába keveredett, amit akkor tagadott.

Kapcsolódó cikk:

Minden alku tárgya? Külpolitika Donald Trump kormányában

Az első ügy után két nappal a Politico arról írt, hogy Monica Crowley 2000-ben a Columbia Egyetemen leadott doktori értekezésével sincs minden rendben. A lábjegyzettel jelölt forrásaiból a megjelölt idézetek mellett kicsit átfogalmazott vagy szerkezetileg megegyező részeket is átvett, amelyeket csak ritkán jelölt idézőjellel.

Érdekes adalék az ügyhöz, hogy a disszertációt Truman és Nixon elnök Kína-politikájáról írta – utóbbinak kutatóként segédkezett a két utolsó könyvénél és a dolgozat ajánlásában is megemlítette. Trump stábja ezt az ügyet már nem kommentálta, ahogy nem kívánt megszólalni Crowney konzulense és az egyetem sem.

Crowley-nak évtizedes múltja van az amerikai médiában, annak is a konzervatív térfelén. Amellett, hogy a Fox News egyik legismertebb arca, a Washington Times-nál állandó rovata és saját rádióműsorai is van, valamint véleménye a Trump kampányban és a magyar belpolitikában hangsúlyos szerepet kapó határvédő falakról is, amelyet nem fél megosztani a Twitteren: “A berlini falnál múlt héten. A falak jól működnek.”

Somodi Dániel

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

 • Bálint László Hatfaludy

  Nem ismerem az amerikai előírásokat, lehet, hogy ugrik a kiszemelt beosztás, és talán NAGYOBB DURRANÁSSAL, mint anno minálunk Helyesen Író Pali Bátyóé, de lehet, hogy semmi jelentősége nincs, csak egy cikkecske jobb téma híján és nem sok honoráriumért.

 • transformer

  Bár a kellemes külső nem zárja ki a szellemi kvalitásokat, a hölgy esetében az embernek az a benyomása támad, hogy eddigi karrierjében nem az utóbbiak játszották a nagyobb szerepet. A Fox News-hoz tartozás meg önmagában is minősít.

 • Papa

  Az MVM sem adhat korlátlanul támogatást senbkinek, mert atz is az adófizetők pénze. Szerintem itt egyszerű lopásról van szó, amit az MVM vezérei követnek el. Színtiszta bűncselekmény, és így is kell kezelni.

 • Péter István

  No, de minden ellenkező rágalom ellenére, a FIDESZ-ben is normálisan és célszerűen gondolkodnak és nem a megveszekedett ellenségeiket támogatják.

 • Forrest Gump

  Primitív ostoba fasz vagy. Beszopod a duced hülyeségeit. Politikában nem ellenségek hanem ellenfelek vannak..

 • Zoltan Hazafi

  Az MVM-nek? Téged, a fogyasztót kellene támogatnia, illetve karbantartani, fejleszteni azt a villamos- és egyéb rendszert, amin ül.

 • wereko

  Ezek ellenségek sőt ősellenségek. Olvass szakrális írásokat is ne csak a Népszavát meg a Szombatot !

 • oregsoma

  Jólesett a zsidózás? Egyébként pedig tudjuk, hogy szakrálisan Orbán Viktor a Föld köldöke, a CÖF meg a szivárványszínű derengés körülötte.