Szilveszter óta már jól kezeljük a nemi erőszakot

Fotó: nowgrenada.com
Fotó: nowgrenada.com

 

Budapesten egy szír férfi nemi erőszakot követett el egy magyar nő ellen. A bűntettet a híradások és a hatóságok is kiemelten súlyos ügyként kezelték, és az elkövető akár nyolc év börtönt is kaphat tettéért. 

 

Hirdetés

800x600_BUEK

 

Örülök, hogy nőtársam ki tudott szabadulni az elfajult helyzetből, de azért őszintén meglepődtem azon a gyorsaságon, ahogy a hatóságok az ügyet intézték, és adták át a sajtónak. Az áldozatnak nem biztos, hogy jót tett a sajtó, de az elkövető már előzetesben van, és ez nagyszerű eredmény!

Nagyszerű, hogy a hatóságok és a környezet minden kétkedés nélkül hitelt adtak a hölgynek, és elhitték, hogy amit mond, az igaz. Nem azt tanácsolták neki, hogy „borítson rá fátylat és ugyan, felejtse el ezt a kis kellemetlenséget”, illetve, hogy „próbálja meg békésen tisztázni az úrral a helyzetet”, mivel hogy önszántából ment bele a kalandba.

Nagyszerű, hogy nem küldözgették őt jobbra és balra a rendőrségről azzal, hogy hozzon orvosi papírt a külsérelmi nyomokról, vagy nevezzen meg két, az esetnél jelenlévő tanút, amely feltételek rendelkezésre állása esetén, megalapozott vádat lehet emelni.

Evidensnek vették az áldozat szavát, így nem neki, hanem a gyanúsítottnak kell majd az ártatlanságát bizonyítania, akárha Spanyolországban vagy Amerikában történt volna az eset.

Szilveszterkor hatalmasat fejlődtünk a nemi erőszak kezelésében.

Kapcsolódó cikkek

A német menekültügyi rendszer előnyben részesíti a gyermekes családokat

Ahmad doktor dolgozni akar – a németeknek megéri a szíriai menekült orvosok befogadása

Berlin hisz a szabadságban, nem hajlandó rettegni és gyűlölködni

“Nem hallottuk meg a törökök figyelmeztetéseit” – törökországi tudósítónk a menekülthullám forrásvidékéről

Mert a rendszer a mindennapi estekben nem így működik. Akkor, amikor az elkövető nem szír, nem bevándorló, és éppen nem Szilveszter van. Hanem mondjuk magyar, ismerős, családtag, vagy éppen munkatárs.

A mindennapi esetekről a női civil szervezeteknek nagyon sok dokumentumuk van. Ezt az esetet én, és sok nőtársam is átélte már.

Az általánosan elfogadott számadat szerint Magyarországon több, mint 400 000 nő, a 15 évesnél idősebb nők 9 százaléka már volt nemi erőszak áldozata, melyen belül a legtöbb a családi erőszak.

És vajon mennyi ebből a lefolytatott büntetőeljárások száma? Évi 200-300 eljárás, míg a kutatások szerint évente százszor ennyi nemi erőszak történik. Az eseteknek körülbelül a 10 százalékát jelentik fel, az elkövetők túlnyomó része büntetlen marad. Csak ennyi esetben mer az áldozat a hatósághoz fordulni, és nem eltántorodik, mert félti az állását, mert a környezete lebeszéli, vagy egyszerűen, nem pártolja.

Nehéz elképzelni, hogy ez igaz, amíg meg nem történik velünk. De abban a talajvesztésben, amit akkor érzünk, valójában nincsen fogódzó. Hiányzik a hozzá értő személy, aki védettséget nyújthat, aki nem az áldozat életét nehezíti meg azért, mert beszélni mert.

Aki a pszichikai erőszak, zsarolás és kényszerítés hallatán nem azt mondja elsőre, hogy „ez nehezen lesz bizonyítható”. Akinek az ítélete megtámadhatatlan az összezáró munkaközösségekkel, az ügyet normalizálni akaró ismerősökkel és intézményekkel szemben.

A közelmúltban készült felmérés szerint, harminchárom európai ország közül Magyarországon fordulnak a legkevesebben a hatóságokhoz nemi erőszak miatt, mert nálunk bíznak a legkevésbé az igazságszolgáltatásban.

Vajon akkor is tudunk javítani ezen a statisztikán, ha nem szírek és bevándorlók az elkövetők?

Rajacic Ágnes

Újévi előfizetési akció!

Ha január 8-ig előfizetsz egy egész évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

 • Kovács “Jandera” János

  A magyar férfiak keresztények, nem erőszakolnak meg nőket! Milyen százezrekről írsz? A szírt meg védenéd…
  Tanulják meg a mocskos idegenek, hogy ez itt a törvény! (kivéve a gyevi bírót)

 • János Virág

  Keresztények a nagy lófaszt! Papiron lehet!

 • Zulejka

  Világos, hogy Simi nem fogja támogatni a Viktátor biztos szavazóbázisának számító erdélyi magyarokat és médiájukat.
  Miért is kellene Orbánnak is erre pocsékolni akár egyetlen fillért is, amikor a kettős állampolgársággal már megvette kilóra a teljes népességet. Az nem került semmibe, csak egy aláírás és a birkucik bégetve követik.

  így jár az , aki korpákok közé keveredik és még hisz a csúti varangykirálynak…….

 • János Virág

  Ha nem tud megélni a piacból szünjön meg! Mondá orbán elvtárs!

 • János Galgóczi

  Számomra a következő derült ki a cikkből: amit lehetett, elloptak a mo-i támogatásból. Újabb szomorú adalék a történet arra, hogy az Erdélybe irányuló magyarországi közpénzek feneketlen zsákokban végződnek. Kár, hogy így van.

 • wereko

  Mindig röhögök amikor szaftosan kihangsúlyozzák hogy kollégiumi szobatársak.Ekkora szoba nem lehetett egy kollégiumban hogy ennyi szobatárs elférjen benne.

 • Zulejka

  Igen!!!! és bárki is mondja ezt, igaza van. Nem tudom megemészteni, hogy másoknak – bármelyik szomszédnak legyen abba beleszólása, hogy én melyik politikust szeressem, melyiket zavarjam el..
  Ráadásul már 3-4 mandátumot is besöpörhet a fidesz csupán feladott levelek által,,ami éppen annyira ellenőrizhetetlen, mint a konzultációs levelek.
  A külföldön dolgozó magyaroknak pedig rohadtul megnehezítették a szavazást.