Ahmad doktor dolgozni akar – a németeknek megéri a szíriai menekült orvosok befogadása

IMG_0025

 

2015 szeptemberében, tunéziai barátnőmmel, hirtelen elhatározással elindultunk Törökországba, hogy szír menekültekkel találkozzunk. A saját szemünkkel akartuk látni, hogyan kelnek át a tengeren Európa felé. Akikkel akkor találkoztunk, azóta mindannyian eljutottak Németország különböző részeire. Másfél év után elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy meglátogassuk őket. Hannoverben egy szíriai sebészorvost kerestünk fel.

 

Hirdetés

800x600_BUEK

 

Előzmények

Berlin hisz a szabadságban, nem hajlandó rettegni és gyűlölködni

“Nem hallottuk meg a törökök figyelmeztetéseit” – törökországi tudósítónk a menekülthullám forrásvidékéről

Orvosok mindenhol kellenek. Ahmad Awad Sulaiman, Idleb-i sebészorvos sorsa, bár kivételes a tavaly Németországba érkezett bevándorlók között, mégis elég viszontagságos volt. Hannoverbe utaztunk, hogy meglátogassuk.

A kétezres években ide érkező orosz orvosok közül azok lettek sikeresek, akik a rendelőjüket nem csak az orosz anyanyelvűek, de mindenki számára vonzóvá tették, mondta még az utazás előtt Zita, aki három, Berlinben született gyermeke miatt jól ismeri a német egészségügyet. A kulturális nyitottság kulcsfontosságú lesz az új bevándorlóknál is.

Ahmaddal és unokaöccsével az Antakyából Izmirbe tartó buszon ismerkedtünk meg 2015 szeptemberében. Akkor azt éppen nem lehetett mondani rájuk, hogy nyitottak lennének a beszélgetésre. De amit közöltek velünk, az igaznak bizonyult.

Világot járt sebészorvos, két praxisa, többszintes háza volt Szíriában. A törökországi Antaljába járt pihenni a családjával. Most pedig táborban él Hannoverben, az unokaöccsével és egy informatikus sráccal egy helységben:

 

Egy szíriai orvos a hannoveri menekülttáborban from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Ahmad a vasútállomáson várt minket, pontosan, mint egy sebészhez illik. A viszontlátástól kicsit meghatódtunk. Már itt leszögezte, hogy nagyon jó döntés volt Hannoverbe jönni: „A legjobb, ami történhetett.”

A városban jelenleg 45 menekülttábor-féle található, sok orosz anyanyelvű él itt, akikkel az Ukrajnában diplomázott doktor megérti magát. Először beszélhetünk arról, hogy mit hagyott hátra.

„A városomban ezer orvos volt, mostanra huszonöten maradtak, de már azok sem tudnak mit csinálni. Mielőtt eljöttem, már nem volt kötszer, tűzzel fertőtlenítettünk, és a mobiltelefon fényénél operáltam.”

Ahmad tavaly szeptemberben érkezett meg a Braunschweig-i regisztációs központba, miután a leggyorsabb, pénztárcát nem kímélő utazási módot választotta, akkor még Magyarországon keresztül.

A központban tolmácsok ellenőrzik az érkezők anyanyelvét, és papírjait. Akiknek nincsenek papírjai, azokat államközi levelezéssel kell igazolni. Ez egy hosszas és általában eredménytelen procedúra, mert a német hatóságok leveleit a hátországok nem sietnek megválaszolni. A menedékjogot kérő személy pedig nem toloncolható ki.

Ahmadnek megvoltak a dokumentum másolatai, az eredetiket a család küldte utána DHL-el később. Így gyorsabban ment az első regisztrációja is, ami körülbelül két hetet vett igénybe. Ez idő alatt egy nagy sátorban lakott.

Ezután Hannoveren keresztül Oldenburgba küldték, ott egy régi gyárépületben szállásolták el. Itt nem bántak velük jól, a libanoni tolmácsok is beszólogattak nekik. A doktor ezt nagyon rosszul viselte, így két hónap Oldenburg után egy harmadik táborba küldték, két órányira Hannovertől, ahol jobbra fordult a sorsa. Segédkezett a menekültek egészségügyi vizsgálatánál, és kapott egy ajánlólevelet a hannoveri kórházba.

Tulajdonképpen csak ez az ajánlólevél akadályozta meg, hogy egy negyedik helyre is átküldjék a munkainterjú lefolytatása előtt. A kórház feleszmélt, hogy szüksége lenne egy tapasztalt sebészre, így visszakerült egy hannoveri sportcentrumba.

Itt ugyan csak két zuhanyzó jutott száz emberre, de legalább elkezdhette a nyelvtanulást. 2016 január végére, tehát négy hónappal a megérkezése után kézhez kapta a három évre érvényes tartózkodási dokumentumokat. Ezeket meg is mutatta nekünk:

 

Rengeteg papírmunkával jár a menedékkérés Németországban from atlatszo.hu on Vimeo.

 

A kálváriája végén került a mostani táborba, ami nagyon jó helynek számít, meséli ezt már a konyhában, miközben a töltött paprikát melegíti, amit nekünk főzött. Az illatokra a két fiatal lakótárs, Mohamed és Mahmoud is előkerül.

A regisztráltak 400 euró támogatást kapnak havonta, amiből a lakhatáson kívül mindent intézni kell. Kapnak még 50%-os kedvezménykártyákat élelmiszerre és közlekedésre.

Ez az összeg nem elég a megélhetésre és a hátramaradt családtagok segítésére. Ahmad édesanyjának és nővérének Törökországba juttatása fejenként körülbelül 2000 dollárba fog kerülni. Felesége, aki már a törököknél van, két hónap múlva csatlakozhat hozzá, és még egy családtagot hozhat magával minden alkalommal, amikor a fizetése ezer euróval emelkedik.

„Most nagyon nehéz, de tudom, ha dolgozni kezdek, akkor mindenem meglesz” – mondja reménnyel telve. Munkába állni pedig akkor tud, amikor a negyedik nyelvkurzust és az orvosi szaknyelvet is elvégezte. Innen három-négy hónap. Az unokaöccs a műszaki egyetemre akar beiratkozni jövőre.

A doktor meg van győződve arról, hogy a németek nem csupán jóérzésből segítik a menekülteket. Míg egy orvos teljes képzése a kalkulációja szerint minimum 1 millió euróba kerül a német államnak, Ahmad 20 ezer eurót fog elvinni a kasszából. Az összeget két év alatt adóban vissza is fizetheti.

Hannoverből nézve nekünk is úgy tűnik, hogy nem lesz rossz dolog a szakképzett menekültek befogadása. Ahmad, Mohamed és Mahmoud pedig dolgozni akarnak. Nincs is más választásuk.

A németek rendkívül barátságosak velük. Míg az interneten érezhetően növekszik a mocskolódás, a városban sok barátjuk van, még karácsonyra és szilveszterre is kaptak meghívást.

A Kölnben történt szexuális zaklatás után Ahmadot kérték fel, hogy ismertesse a hannoveri menekültek álláspontját egy nyilvános pódiumelőadáson, melynek címe „A szexizmus, és a szexuális erőszak rasszista instrumentalizációja” volt. Városi méltóságok és szervezetek vitatták meg, hogyan előzzék meg a hasonló eseteket.

Ahmad persze nem tudja képviselni az összes menekültet, sem sorsában, sem képzettségében. De a most érkező menekülteknek még többet kell majd a regisztrációra várniuk, ráadásul mélyen traumatikus állapotban érkeznek. A pszichikai felépülésük legalább egy évig eltart majd a doktor szerint.

Este a pályaudvaron mondunk búcsút. Reméljük, a kórházban, munka közben látjuk legközelebb.

Rajacic Ágnes

Év végi előfizetési akció!

Ha január 8-ig előfizetsz egy egész évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

 • yoz

  Természetesen a magasan képzett menekültekre két kézzel csap le a fejlett nyugat, (mint Németország, Svédország, stb.)és gyorsan megy az ügyintézés. A 80 százaléka viszont alul képzett, tanulatlan, ami viszont sokba kerül, nem termeli vissza a ráfordított pénzt, mint egy orvos, mérnök. Na, őket küldenék vissza Görögországba, Magyarországra….kínlódjanak velük ők.

  • Gyula Papp

   csodálkozol? Volt itt vmi féle szürés??az volt az általános álláspont , hogy KI az országbol , de minnél elöbb!!

   • Kriszta Farkas

    Miféle szűrésnek kellett volna lenni? A képzettek mehetnek tovább, a szart meg itt tartjuk? A másfélmillió cigány mellé más nem is hiányozna.
    Nem azért indultak útnak hogy hozzánk jöjjenek, úgyhogy tartsa meg a vénkurva az összeset.

    • Gyula Papp

     lehet hogy félre értesz! én arra céloztam hogy megelözhettük volna a németeket és mi “mazsolázsgathattunk” volna

     • József Kiss

      Mit válogatnál ?Pakisztáni tevehajcsárt vagy afgán csempészt?Hollandiában kiszivárgott egy rendőri jelentés.Az itt született marokkói harmadik generációs fiatalok 70 % ütközött a rendőrséggel, tolvajtól a gyilkosig minden van benne.Ezek egy kemény rendőrséggel állnak most szembe ( holland rendőr hamar odaver a gumibottal és sose baxtatják emiatt ) de mi lesz ha többen lesznek a hulladékok?Malmő, Svédország már be sem mennek kőzzéjűk a rendőrök mert megtámadják sőt két hete meg is ölték egy rendőrt ,nem tudott elmenekülni !30 éve voltam Stockholmban és amikor a reptérről a pályaudvarra mentünk ott azt hittem eltévedt a repülő és Harlembe szállt le New Yorkban , annyi volt az arab meg nigger !

     • Németh György

      És a holland rendőrség közvetlenül neked jelent? Annyi mindent megtaláltok a neten…., a google meg a facebok olyan algoritmussal működik, azt látod, amire gyakran kattintatsz, ha olyan cikkeket olvasol, hány nőt erőszakolnak meg a migrók, egy idő után csak ilyeneket fogsz találni, bármit keresel és azt fogod hinni, más nem is történik. Milyen kevesen találjátok meg azt, hogy Angliában agyonvertek egy lengyelt (belehalt) mert lengyelül beszélt és ez nem tetszett az angol fiataloknak, mert kezdik unni a gazdasági menekült kelet-európaiakat. Nesze neked közös kultúra.

  • Németh György

   Az lett a népszavazási kampány eredménye, hogy teljesen téves elképzelések alakultak ki a menekült elosztási elképzelésekkel kapcsolatban. Senkit nem akarnak Magyarországra küldeni, adott számú menekült kérelmet kellene elbírálni és eldönteni, kaphat-e, visszaküldjük, ideiglenesen vagy hosszabb távon fogadjuk be. Ezek az infók is mind megtalálhatók a neten, csak nyilván mindenki arra kattintgat, hogy megerőszakolta, felrobbantotta, veszélyben a haza. Utóbbi valóban igaz.

 • Szegedi Attila

  Megy még az átlátszó hazugság az agysebész analfabétákról….

 • Ferenc Tatai

  Kérdés, mennyit ér egy Ukrajnában szerzett orvosi diploma és vajon milyen együttérzést várhatnak a más vallású betegek egy muszlim orvostól?

  • Fónagy Béla

   Miért, egy keresztény orvosból milyen együttérzést vált ki egy fekete buddhista beteg?

   • Cálach Meód

    Ha bármilyen kis mértékben is ismernéd a bibliát nem írtál volna ekkora értelmetlenséget,Béla.

   • kurucz

    aha, ha meg befogad 1 millió muszlim terroristát akkor meg kibaszott jó lesz , már most látszik

   • József Kiss

    Orvos mikor látott tégedet ?Én 28 éve élek nyugat Európában ismerem a feka meg az arab ember munkáját.Már aki dolgozik mert a marokkoiak fele szociális lakásban és segélyen él.De dolgoztam ” kevertekkel ” is apa néger anya fehér .Na azok ám csúcsok a melóhelyen a 70 IQ-l.Zombiknak hívjuk őket ,mert semmi kreativitás nincs bennük és lassúak .A kormos nigga dolgozik erős mint a medve ,de nem kitartó egy fél év aztán megunja vagy inkább ha meglát valamit ellopja vagy bűnözik.Ezek ha ősszekeverednek akkor elpusztul a civilizáció is !Látható Brazilia iylen kevert ország meg Mexikó.Hatalmas bünőzés és nyomor .Most Dél Afrika ,Zimbabwe is mivel kiüzték a fehér ember oda tart.Ma kaptam egy Izraeli kedves nyugdíjas ismerős nő( Erdélyi keresztény volt ) ott ugyan úgy hígítják a lakosságot https://uploads.disquscdn.com/images/9cd5964eedb43f96c93cde06db7631020bd33ae03bdbaea0bd1fbc1661bb5a02.jpg

   • Leléné gyöngyi

    Csak – sajnos – előbb át kell kicsit képezni őket, hogy meg is feleljenek a német igényeknek. Nem olvastad?

 • Cálach Meód

  És miért nem a sportoló szír menekülteket látogattad meg?Gondolok itt a kamion versenyző muszlim bevándorlóra. Ja neki nem volt diplomája?Persze ember ölesből is lehet diplomázni a muszlimoknak,majd elfelejtettem.

 • Szabó János

  Elhiszem. Főleg akkor éri meg hogyha a doktor úr Németországban szerezte a diplomáját.

  • csupaszv

   Ilyen a cikk elolvasása nélküli komment. Égés.

 • Károly Kovács

  Ekkora baromságot ,ezek a korai punk irodalomból merítettek ,és mi legye a Szíriában sebesült emberekkel ,dögöljenek meg? Hipokráteszi eskü !!! Amúgy nuku magyar eü ,idióták , irány a szír orvos !

  • József Kiss

   Hipokrátesz nem mondta az esküben hogy neki abban a faluban vagy városban kell kezelni a betegeket.Meg nem mondta a magyar orvosoknak sem hogy nyomorogni is kell mert ez sincs benne !Talán inkább MINDENKINEK kéne fizetni betegbiztosítást 18-130 éves korig és csak az kapjon ellátást !Tudod itt Hollandiában ha te nem fizetsz tb-t simán börtönbe csuknak merte z ADÓCSALÁS!

 • Balázs

  Nehéz lehetett olyat találni közöttük, aki dolgozni akar, és még ráadásul írni, olvasni is tud….

  • Németh György

   Komolyan gondolod, hogy egy olyan országot mint szíria, csupa írástudatlan, bunkó terrorista és erőszakoló épített fel és működtetett? És ennyi ésszel sikerül lenézni menekülő embereket…

   • Cálach Meód

    IGEN

   • Balázs

    Más a múlt dicsősége, és más a jelen. A megjegyzésemben azt írtam, hogy nehéz lehetett, ugyanis bármennyire fájó ez Neked, illetve egész Európának, a többség, a nagyon túlnyomó többség, aki Európába jön, gyakorlatilag iskolázatlan, erőszakos, követelőző, kultúrálatlan, hálátlan, és bizony akad közöttük terrorista is, több, mint amennyire szükség lenne…

    • Ambrózy András

     Balázs hagyd ezeket a migráns simogató ballibsi kreténeket ( toportyán, Németh ), ezek akkor is csak a megszokott mantrájukat ismételgetnék, ha a feleségüket vagy a lányukat mellettük erőszakolnák meg a migrik. Az pedig hogy 10000 migráns közül van egy egy orvos , ritka mint a fehér holló.

     • Németh György

      Neked menyit fizetnek ezekért az idióta szövegekért? Csak mert ingyen ilyen ostobának lenni nagy tékozlása a tehetségtelenségnek.

     • Ambrózy András

      De nagy az egód Gyurika, te még pénzért sem lehetsz ostoba, mert már megette az agyrágó bogár azt a kis maradék eszedet is ami születésedkor volt.Legalább annyira értelmetlen vagy ebben a migráns kérdésben, mint a nőnemű párod a migráns imádó zsohárzsuzsika, aki tavaly óta úgy eltünt mint szürke szamár a ködben.

     • Németh György

      Elnézést, tévedtem! Ez nem tettetett butaság, hanem teljes sötétség. Ezért nem fog fizetni senki. Így érthető, ha fél valaki, hogy a teljesen képzetlen bevándorlók elveszik a munkáját.

     • Ambrózy András

      Ne erölködj, az én nyugdijamat egyik simára nyalt migránsod sem veszi el, te többszörös diplomás elmebeteg. Olvasd el a többi hozzászólást, ahol bizony kétségbe vonják az eszmefuttatásodat.

     • Németh György

      Elvenni? A migránsok? Komoly szövegértési problémáid lehetnek. Egyébként attól, hogy pár hülyeséget írnak emberek, még nem kötelező elmeroggyantnak lenni.

    • József Kiss

     Nyáron egy Jemeni származású ideérkezett arabbal dolgoztam.Még Amerikában is élt de ” elmenekült ” mert a felesége már amerikai volt de arab és nem vette fel a nindzsa szerkót és emiatt elverte a nő meg feljelentette és emiatt szökött Hollandiába.Itt se másabb ugyan úgy akar élni és láss csodát egyetemet végzett a fickó.Hát mit mondjak az a jemeni egyetem ha van kb olyan lehet hogy megtanították írni olvasni és az ott már diploma.

    • Németh György

     Igaz, hogy a középkori európa nem győzött beépíteni a műveltségébe az arab tudományokból, de nem erre gondoltam. Mindössze meg kell nézni Szíria utolsó 20 évét. Az adatok mindenféle tévhitékből keletkeznek, ugyanis az eu mindenfajta propagandával ellentétben nagyon kevés embert fogad be, és miután “bizonyos” országok nem teljesítik az elbírálási kötelezettségeiket, meg a beléptetésit sem, elnyúlnak a folyamatok és vitás az is, hogy és hova lehet valakit visszaküldni ezáltal tömegesen “várakoznak” az emberek és ebből lehet hülye statisztikákat kreálni, politikai meg reklámcélokból.

   • Melegítős Senki

    Ezt látta a plakátokon, tehát igaz… :(

   • József Kiss

    http://tutiblog.com/hasznos-tanacsok-kezdo-ujsagiroknak-es-halado-migszolosoknak-ha-nem-akarjak-hogy-arkot-rohogjunk-korejuk/ Régi írás de az élet igazolta. 1,5 millió refugees és dolgozik belőle 60 ember !A többiről meg derülnek ki huncutságok ,kihasználják a szociális rendszert hatalmas a kár Németországban hoyg sok tartományban is regisztráltak más más néven és a hülye adófizetők meg tejelnek.

  • toportyán

   A világon egyedülálló magyarok fele funkcionális analfabéta,mostani tolvajoknak pedig még többre van szüksége hogy tovább rabolhassanak zavartalanul.

 • plaszi laci

  …pedig odahaza több dolga lett volna… de, mint tudjuk, az agyelszívás már régóta bevett szokása a “demokráciának”…

  • csupaszv

   Nem olvastad el a cikket? A komment azt mutatja.

 • Csilla Beke Igyarto

  Tisztelt Szőcs Levente, tisztelt erdely.atlatszo.hu,
  Azt hiszem Ön (Szőcs Levente), csak fizikailag vett részt a december 8-i tárgyaláson, kevésbé szellemileg, vagy akivel a hátsó sarokban ült elvonta figyelmét az ügyről, de mielőtt egy ilyen cikket lehozott nem ártott volna az ülés anyagát kikérnie. Manipulatív módon, elferdíti a tényeket, az igazságot, valótlan dolgokat ír és olvastat a nagyközönséggel.
  1. Én soha nem követtem el semmiféle autós megfélemlítést senki ellen, az ön által megjelölt tanú ellen sem!
  2. Nem „tapadtam rá többször is” és „ nem követtem fenyegető közelségben”, ahogyan állítja!
  3. Soha nem fenyegettem, nem követtem az illető tanút, és nem gyakoroltam rá semmiféle nyomást!
  4. Én nem „utaltam korábbi tárgyalásokon” (ahogyan az előző cikkében is állítja) a védett tanú kilétére, és soha nem neveztem meg az ön által leírt tanút védett tanúként!
  5. A védett tanú azonosságát bármelyik tanúval a bíróságot kértük megállapítani a saját védelmi jogaink okán!
  6. A vád tanúját ellentmondásos nyilatkozatai miatt kértük visszahívni, akinek a nevét sem fogom leírni, sőt a továbbiakban a szemkontaktust is kerülöm vele, de a városból elköltözni nem fogok, hogy az esetleges találkozást elkerüljem!
  7. Én soha nem okoztam halálos kimenetelű balesetet (remélem a Jóisten megvéd attól, hogy ezután okozzak), amiért hibásnak nevez, és amelyiknek egyik elszenvedője voltam, nem okozója! 2014. Február 4-n egy alkohol hatása alatt lévő egyén, autójával, nem megengedett sebességgel a záróvonalon átvágva felborította autónkat, minek következtében egy fiatal kollegám életét vesztette, én nyolc hónap alatt kétszer voltam műtve. -„és mégsem hívják gyilkosnak” – Nem uram, mert nem vagyok!
  Amit én, vádlottként szűrtem le (és Ön nem): a bírónő teljes pártatlansággal és szakmaisággal vezette a tárgyalást, kérdései a lényegre irányultak, és bár az ügyész ismételten próbált ködösíteni a tanu ez újabb nyilatkozatából egyértelműen kiderítette, hogy Szőcs Zoltán nem adott ki parancsot, én nem vállaltam be semmiféle robbanószerkezet elkészítését, nem létezett semmiféle aprólékos merénylettervezet, és nem beszéltünk áldozatokról.
  Sajnálom,és siralmas, hogy Önnek, a saját kifejezésével élve, e „kihallgatás” ennyi „érdemi újdonságot”hozott, vagyis ahogy írta: semmit.
  Az őszinteség nehéz, de szerintem az egyetlen életképes alternatíva!
  A továbbiakban, kérem korrekt, tárgyilagos módon tájékoztatni az embereket, ne a becsületembe gázolni ismételten, alaptalanul, és a legaljasabb manipulatív szándékkal rombolni kilétemet!
  “ A tényfeltárást csak az információk valósághűségének és a vélemények tisztességének követelménye, továbbá az információ megszerzésének törvényes feltételei korlátozhatják.”
  Tekintse ezt helyreigazítási kérelemnek!
  Beke István
  2017.december .11.

  Ezt is kitörlik? Beke Istvánnak még a válaszadásra sincs joga? Netán ez a válasz a helyreigazítási kérelemre?
  Beke Csilla

  • Sipos Zoltán

   Kedves Csilla nem tudom mi történt az István kommentjével én nem töröltem, és nyilván ezt a kommentet sem fogom. Köszönjük a helyreigazítást!

   • Csilla Beke Igyarto

    Köszönjük Zoltán a helyreigazítás elfogadását. Mi nem állítottuk, hogy te törölted volna, de valaki igen.

  • Szocs Levente

   Tisztelt Beke István!

   A cikkek alanyai nyilván mindig azt szeretnék, ha az újságíró úgy írná meg a cikkét, ahogy ők maguk írnák. Ez néha összejön, néha nem.

   Ami azt illeti, hogy mit kellett volna leszűrnöm ön szerint a tanúk kihallgatása kapcsán, az ön által leszűrtek csupán megerősítik azt, amit magam is írtam: sem Bandi, sem Hodor nem mondott érdemben újat ahhoz képest, amit a Bukaresti Táblabíróságon lezajlott alapfokú eljárásról írt beszámolókból az Átlátszó olvasói már ismerhetnek. A cikkben világosan jeleztem is, hogy mihez képest nem hozott újat a két úriember kihallgatása.

   A pontszerű kifogásokkal kapcsolatos észrevételeim:
   1-3, 6-7. Ezek nem az állításaim, hanem a Bandi Szabolcséi, és ezt a cikkben egyértelműen jeleztem. Amiként azt is, hogy ezen a tárgyaláson ön nem kapott lehetőséget arra, hogy válaszoljon a tanú által megfogalmazott vádakra. Tehát ha valaki a becsületébe gázolt, az Bandi Szabolcs volt. Én nem teszek egyebet, mint „közvetítem” a tárgyalóteremben történteket azok számára, akik nem tudnak ott lenni. (Fizikailag nem férnének be, de elvileg az Átlátszó valamennyi olvasója ott lehetett volna a legfelső bíróság tárgyalótermében december 8-án. Ők ugyanúgy csak a Bandi Szabolcs vádjait hallották volna, ahogy én is.)

   4. Nem állítottam, hogy megnevezte Bandi Szabolcsot védett tanúként, csupán azt, hogy utalt rá. Az előbbi ténykérdés (vagy megnevezte, vagy nem) a második percepció dolga (mit üzentek nekem a szavai). Ezek szerint félreértettem az utalásait, ezért elnézést kérek.

   5. Ha bíróság dönt erről a kérdésről, arról is be fogunk számolni.

   A minősítgetéseit inkább nem minősíteném.

 • Beke István

  Nem értem az én válaszom miért törölték?

  • Sipos Zoltán

   Nem töröltünk semmit @Beke István

   • Beke István

    Amit a feleségem megosztott azt Én tettem fel ide és “eltűnt” egy idő után. Ellenőrizzétek le. :-(

    • Sipos Zoltán

     Az oldalon a disqus komment platform működik arra semmilyen ráhatásom nincs. Nem vagyok admin, nem tudok törölni egyszerű felhasználóként kommentelek most is.

 • https://www.facebook.com/AVFV.RO LaszloBicsak

  Gyerekek, mielőtt megírnátok egy alaptalan, hamis vádakkal tele cikket, legalább három megbízható helyről tájékozzatok…

  • Beke István

   A cikk írója ott volt a tárgyaláson :-(

   • https://www.facebook.com/AVFV.RO LaszloBicsak

    Hát akkor NO KOMMENT…

 • Szocs Levente

  Tisztelt Beke István!

  A cikkek alanyai nyilván mindig azt szeretnék, ha az újságíró úgy írná meg a cikkét, ahogy ők maguk írnák. Ez néha összejön, néha nem.

  Ami azt illeti, hogy mit kellett volna leszűrnöm ön szerint a tanúk kihallgatása kapcsán, az ön által leszűrtek csupán megerősítik azt, amit magam is írtam: sem Bandi, sem Hodor nem mondott érdemben újat ahhoz képest, amit a Bukaresti Táblabíróságon lezajlott alapfokú eljárásról írt beszámolókból az Átlátszó olvasói már ismerhetnek. A cikkben világosan jeleztem is, hogy mihez képest nem hozott újat a két úriember kihallgatása.

  A pontszerű kifogásokkal kapcsolatos észrevételeim:
  1-3, 6-7. Ezek nem az én állításaim, hanem a Bandi Szabolcséi, és ezt a cikkben egyértelműen jeleztem. Amiként azt is, hogy ezen a tárgyaláson ön nem kapott lehetőséget arra, hogy válaszoljon a tanú által megfogalmazott vádakra. Tehát ha valaki a becsületébe gázolt, az Bandi Szabolcs volt. Én nem teszek egyebet, mint „közvetítem” a tárgyalóteremben történteket azok számára, akik nem tudnak ott lenni.

  4. Nem állítottam, hogy megnevezte Bandi Szabolcsot védett tanúként, csupán azt, hogy utalt rá. Az előbbi ténykérdés (vagy megnevezte, vagy nem) a második percepció dolga (mit üzentek nekem a szavai). Ezek szerint félreértettem az utalásait, ezért elnézést kérek.

  5. Ha bíróság dönt erről a kérdésről, arról is be fogunk számolni.

  A minősítgetéseit inkább nem minősíteném.

  • Beke István

   Én, helyreigazítást kértem, és várok rá! Várom, hogy helyreigazítási kérelmemet visszategyék oldalukra! CSAK az IGAZAT szeretném ha leközölnék, és nem az én szájam íze szerint, hanem objektíven. Egyetlen példával élek most az ön tényszerűségének cáfolására, és az igazság elferdítésére: a tanú szerint “Beke Istvánnak volt egy halálos kimenetelű balesete amiért NEM Ő volt a hibás, legalábbis azt mondják, de az is lehet, hogy igen.” Ez az értelme a tudósításának? A tanú kaotikus módon állít valamit, és ön rájátszik még jobban elferdítve? Mellékelem a “tényeket”,de önnek kellett volna utána nézni, mint tényfeltáró újságíró aki első kézből tudósít. http://portal.just.ro/64/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=32200000000019596&id_inst=64

 • Csilla Beke Igyarto

  1. Beke István helyreigazítási kérelme még mindig nem került vissza az oldalra!
  2. Beke István álláspontjának közlése, a válaszadás jogán, még mindig nem történt meg!
  3. Hajlandóak a fentieket megtenni, vagy sem?

 • Csilla Beke Igyarto

  1. Beke István helyreigazítási kérelme még mindig nem került vissza az oldalra!
  2. Beke István álláspontjának közlése, a válaszadás jogán, még mindig nem történt meg!
  3. Hajlandóak a fentieket megtenni, vagy sem?