Bahrein: twitteres megosztás miatt börtönözték be az emberijogi aktivistát

Nabeel Rajab. Fotó: Index on Censorship
Nabeel Rajab. Fotó: Index on Censorship

Az Arab Tavasz óta Nabeel Rajab emberjogi aktivista szinte több időt töltött fogságban, mint szabadlábon. A bahreini hatóságok legutóbb azzal vádolták, hogy „az állam presztízsét aláásó álhíreket publikál és terjeszt”.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

 

Többek között a fenti, az Index on Censorship szólásszabadságot támogató nemzetközi szervezet által közzétett tweet-et is felhasználják a hatóságok bizonyítékként Nabeel Rajab bahreini emberjogi aktivista ellen, azt bizonyítandó, hogy Rajab „az állam presztízsét aláásó álhíreket publikál és terjeszt”. Az emberjogi aktivista ebben az esetben annyit tett, hogy az Index on Censorship által publikált tweet-et retweetelte. Tárgyalására szeptember 5.-én kerül sor.

Nabeel Rajab egyébként 6 hónapos felfüggesztett börtönbüntetését töltötte akkor, amikor az Index on Censorship tweet-jét megosztotta. Azért ítélték felfüggesztett börtönbüntetésre, mert hangot adott azon véleményének, miszerint a bahreini börtönök a szélsőséges eszmék melegágyai. A bahreini hatóságok szerint ez egyenértékű az „állami intézmények bemocskolásával” – a közel-keleti monarchiában az ilyen és ehhez hasonló véleménynyilvánításért börtönbüntetés jár.

Régóta zavarja a hatalom szemét

Az emberjogi aktivista karrierjét az 1990-es években kezdte, amikor részt vett egy sor olyan mozgalomban, mely demokratikus reformokat sürgetett. 2000-ben társalapítója lett a demokráciáért síkra szálló Bahrain Human Rights Society-nek, két évvel később megalapotta a Bahrain Centre for Human Rights nevű emberjogi szervezetet.

2005-ben Rajabot egy békés, a bahreini kormány munkanélküliség elleni politikája ellen tiltakozó tüntetés során súlyosan bántalmazták: az aktivistának elrepedt a karja, eltört egy ujja, továbbá gerinc- és fejsérüléseket szenvedett. 2010-ben egy tiltakozó akció után Nabeel Rajabot a bahreini kormányhoz közel állónak tartott Al-Watan napilap azzal vádolta, hogy terroristákat támogat, és hogy hamis híreket gyárt.

Szeptember 8.-án letartóztatási parancsot állítottak ki a nevére, és megtiltották neki, hogy elhagyja az országot – egy hét múlva azonban a vádat ejtették.

Az Arab Tavasz egyik vezéralakja Bahreinben

2011-ben, az Arab Tavasz idején Bahreinben is egy sor tüntetésre került sor, a karhatalmi erők a békés tüntetőkkel sem bántak kesztyűs kézzel – a tiltakozásoknak 30 halálos áldozata volt. Rajabot a tüntetések egyik legfontosabb szószólójaként kiemelt figyelem övezte – ennek köszönhetően aztán sok, Rajabbal kapcsolatban álló aktivista ellen eljárás indult. A Rajabot felkereső CNN-stábot fekete ruhás, símaszkos biztonságiak tartóztatták le.

Júniusban, a szükségállapot megszüntetése előtt pár órával katonai bíróság elé idézték az aktivistát, napokig nem lehetett tudni róla semmit. 2012 januárjában Rajab ismét kórházba került, miután a biztonsági erők megverték, amiért a fővárosban, Manamában egy tüntetést vezetett; aztán február 12.-én rövid időre őrizetbe vették, amikor az Arab Tavaszra úgy próbált megemlékezni, hogy a tüntetések egyik fontos helyszínére, a manamai Gyöngy körforgalomhoz próbált kimenni.

Szólásszabadság-díjat kap

Márciusban a Bahrain Centre for Human Rights szervezetet az elnyomás elleni küzdelme elismeréséül az Index on Censorship szólásszabadság-díjjal tüntette ki. Áprilisban Rajabot több ízben bezárták, mivel attól féltek, hogy az ellenzék kihasználhatja a Bahreini Formula 1-nagydíjat övező médiafigyelmet. Május 5.-én Rajabot újból letartóztatták, másnap „közintézmény Twitteren való sértése” miatt vádat is emelnek ellene.

Május 28.-án szabad lábra helyezték, azonban június 7.-én három havi börtönbüntetésre ítélték Twitteren való rágalmazásért. Augusztus 16.-án aztán tiltott gyülekezés vádjával további három év szabadságvesztésre ítélték – 2012 és 2014 között az aktivista börtönben volt.

2014 októberében ismét bűnvádi eljárás indult Rajab ellen: a belügy- és a védelmi minisztérium azt állította, hogy az aktivista Twitteren „rossz hírbe hozott állami intézményeket”. Ebben az ügyben 2016 januárjában 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Februárban a rend elleni felbújtás és gyűlöletbeszéd vádjával újabb eljárás indult ellene. A bizonyíték ebben az esetben is néhány on-line komment volt. A 6 hónapnyi börtönbüntetéséből 3 hónapot elengedtek, rossz egészségi állapota miatt.

2016 június 13.-án korán reggel elhurcolták otthonából, az elektronikai eszközeit pedig lefoglalták. Másnap „hamis hírek terjesztése” miatt vádat emeltek ellene, és azóta is előzetesben van.

Rajab meghurcoltatása ellen egyre többen tiltakoznak: július 7.-én az Európai Parlament határozatban ítélte el Bahreint az ennmberi jogok megsértése miatt, később civil szervezetek – köztük az Index on Censorship – álltak ki Rajab mellett.

Sipos Zoltán

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • transformer

  A bahreini arab tavaszt katonai beavatkozással a félfeudális arab monarchiák verték le – amelyek egyébként a NATO és főleg az USA helyi szövetségesei. Mindez természetesen a demokrácia építésének jegyében történt… (Bahreinben az uralkodó család és helyi elit szunnita, a többség síita)
  http://www.korkep.sk/cikkek/kulugyek/2012/04/29/8412-bahrein-futam-forradalom

 • László Czinke

  Ebben az országban 2010 évig összesen nem loptak annyit,mint ez a rohadék maffózó orbán és rablóbandája!

  • csaba

   Ja.Egyetértek.Az OLAF jelentés is ezt támasztja alá.

   • Ribizli

    Mit támaszt alá az OLAF jelentés? Hogy loptak, de hogy kik….?

  • Vidéki

   Bizonyíték az nem kéne neked?

  • Arpad Banoczy

   A legnagyobb kártevők a: látták, mondták, hallották. Ősz fejedet elnézve már közelebb állsz a koporsóhoz mint a bölcsőhöz, illene mérlegelned, mielőtt felelőtlenül vádolsz, nehogy vádlott legyél.

 • Vidéki

  Együtt-frontember lemond az összes létező politikai pozíciójáról, és elmegy horgászni.

  Inkább kapálni menjen!

  • Péter Halász

   Mutass példát!!!

   • Vidéki

    “Kenyér fekete kenyér,

    Ki rajtad él nem henyél,

    Napkeltétől napnyugtáig

    Kezében a kapanyél!”

    Ha Juhász kezébe venné a kapanyelet, akkor mindenki mondhatná, hogy nem henyél!

    Érted az Összefüggést?

  • Cherry

   A földrajzi pozíciójáról is lemond. 2025-ben a videó szerint.

 • pitya

  Bizonyiték akkor lesz, amikor az OLAF majd a fideszes rablók időszakát vizsgálja.De akkor majd dögivel……

  • Nagy Péter

   “Az EU Csalás Elleni Hivatala 28 magyar ügyben fejezte be a nyomozását. Orbánék viszont csak a 4-es metrós jelentést hozták nyilvánosságra. Pedig a 28 között vannak Rogánt, vagy akár Orbán vejét is érintő ügyek. Ezeket persze titkolják.”

 • anyocza

  2021. december… 😉

 • Csilla Törő

  :)

 • ZSÓFI FILEPNÉ

  EZ SZOMORÚ HA IGAZ ! NEM SZABAD MEGFUTAMODNI ! JUHÁSZ PÉTER VITTE ELŐRE A DOLGOKAT ! KI MERT ÁLLNI ÉS MEGMONDTA AMI A SZÍVÉN VOLT ! NE ADJA FEL CSINÁLJA TOVÁBB A DOLGÁT ! EZZEL CSAK A FIDESZNEK TESZ JÓ !

  • Aron

   Nem tűnt fel, hogy álhír?

 • Conchita Suarez

  Ez meg mi?

  • nonemart

   Ez egy pamflet ! Nem túl jó.

 • Róbert Nagy

  :-) Ügyes!

 • Attila Ferencz

  Hát, ha tényleg senki nem vette észre, hogy ez arról szól, hogy az adótok 1%-át adjátok az Átlátszónak, akkor Magyarországon most már igazán le kellene húzni a rolót és kitenni a “Danger Zone” táblákat. (Gyk: azért angolul, mert csak odabent beszélnek magyarul)

 • Török Miklós

  Nem tudni hogy mi célból mondta ezt Juhász Péter, de igaza van. Ma már annyira erős az agymosás a fidesz média által,hogy az emberek ingerküszöbét nem lépi túl már semmi. Sem a fidesz napi korrupciós ügyei,sem a fidesz körüli véletlen balesetek,sem az hogy a fideszesek ellen már nyomozás sem indul,és semmi nem történik,ha a fidesz bármilyen gazemberséget elkövet. Furcsa hogy Juhász pár napja még elnökké választatta magát és pártként akart indulni a választáson,de igaza van hogy nem így tette . Ezzel felhívta a figyelmet a fidesz korrupciós ügyeire,ami helyes, de voltak ügyek amivel már nem lehetett egyetérteni. Pl.a Putyinhoz való viszonya. De beszélhetünk Kásler Árpádról is. Ő a devizahitelesek megsegítésével csalta maga mellé az embereket, és miután a saját devizahitelét elengedték,szépen eltűnt és már nem is érdekelték az emberek. És beszélhetnénk a rendvédelmi dolgozók elleni tüntetésszervezőkről is. Pl. Árok Kornélról ha jól emlékszem, Jó volt látni amikor a remegő lábú és hangú pintért (ki tán be is szart ),úgy támogatták ki a parlamentből hogy beszéljen a felháborodott tüntetőkhöz. Aki fűt fát ígért.és bedőltek neki. A bohócforradaloom nagyon kis híján igazi forradalom volt ! De ebből a három példából is látszik,hogy nem elég csak egy cél miatt fellázadni,amikor mellette még több gazemberség ellen is fel lehetne lázadni. Ezek mind jó példák arra,hogy az emberek igazságérzetét felkeltsék,de de azt is bizonyítja,hogy párton kívűl nem lehet semmi célt elérni. Ezért kellett a Jobbikot a parlamentbe juttatni ! De a Jobbik,nemcsak a devizahitelesekért,nem csak a korrupció ellen,és nem csak a rendvédelmi dolgozók érdekeiért küzd egyenként ,hanem minden magyar ember érdekéért kíván küzdeni és kormányozni a magyarok érdekeiért,magyar ésszel,tiszta kézzel és tovább haladva a becsületesség útján ! Ezért akik egy egy ügyben kimondják az igazat,de nem azért hogy csak elérjék a parlamenti küszöböt,azok nem a fideszt támogatják,hanem esélyt adnak az embereknek,hogy belássák,és a Jobbikot támogassák. És ez így van jól ! Ezek az emberek tiszteletet érdemelnek ! Nem tudom mi lesz az a pont ami el fogja érni az emberek ingerküszöbét, de akkor mindenkinek jelen kell lenni,mert egyenként hiába próbál bárki küzdeni az igazságért, e gazember kormány ellen csak az összefogás segít. Szomorú,hogy a románok ebben is jobban teljesítenek már nálunk. Ha előbb nem,akkor bízzunk a Jobbikba,mert csak a Jobbik képes leváltani a fideszt, és semmilyen más gazember pártra és e mocsok politika folytatására senkinek sem lehet szüksége. Sándr Máriának, Juhász Péternek és mindenkinek köszönjük,hogy a nyílvánosságra hozzák a kormány és más gazemberségeit, de az igazi renszerváltás,felelősségrevonás ,csak a Jobbik győzelme útán lesz ! Így legyen . Győzzön a Jobbik !

 • István Tokány

  Erdélyi magyarok? Csak két köcsög román fideszbuzi seggnyaló geci.

  • nicu79

   Stilusod kuruc_info te gyökér.

   • István Tokány

    Hiába ugatsz geci suttyó, igazam van, még ha leszopod a zorbángecidet, akkor is. Hoppá, hát te leszopod a zorbáncgecidet! Tehát tényleg igazam van köcsög! Te fideszbuzi faszkalap.

 • Zetoros

  Magyarul beszélő román fidesznyikek. Ennyi.

 • dubitus

  A tiszta lelkiismertű emberek miért ellenzik, hogy tiszta lelkiismeretüket tiszta lelkiismeretű emberek vizsgálják és igazolják?

 • okosabbnálam

  Amit 2010 után loptak el, az rendben van?

 • csaba

  Az sincs rendben,de egy narkós köcsög tolvaj ne ugasson hogy “tolvaj banda”.
  Ezt én megtehetném,talán te,és még pár millió állampolgár,de miért pont azok ordítanak akiket most már az EU is bemutatott.

  Azért ha belegondolsz,elég nagy sumák lehetett,ha a baloldali vezetésű EU,aki folyamatosan támadja az Orbán kabinetet,nevén nevezi a baloldali városvezetés akkori tagjait,mint felelőségre vonható személyeket.

 • János Virág

  Orbánék már elkezdték 92-ben a lopást a székház eladásával! Amiből a sajtót vették meg,meg apuka bányájára is jutott! Utána eladták hamis papírokkal a vállalkozásokat,ami után nem adóztak! Ott is bejött nekik pár száz miliócska!

 • Miklós István Kardos

  Igy néz ki ha valaki gondolkodás nélkül bevesz mindent .Még semmit nem bizonyítottak,csak a kivitelezést végző cégekre mutat rá a jelentés.De a híveknek ez elég visszafele mutogatni.Közben már a fél ország a mostani maffia kollégiumi társaságé.Erről akarják elterelni a figyelmet ezzel a a katymazzal.

 • Boki

  – Korrupció van.
  – Juhász egy tolvaj!
  – Soha nem volt hatalmon, nem töltött be olyan pozíciót ahonnan közpénzt lophatott volna.
  – De egy narkós köcsög!
  – OK, akkor nincs korrupció, minden szuper!

 • Az igazi Trebics

  Az EU-ban Néppárti többség van. Az a Néppárti frakció van túlsúlyban, amelynek a Viktátor Fidesze is tagja (még) Ennyit a baloldali EU-ról.

 • istvanka

  Igen,mert a szlogenjük,hozz magaddal még egy szavazatót!

 • nagy lászló

  Ez már változott!Helyesen:Hozz magaddal még egy tolvajt!

 • nicu79

  Te csak tudod.