OCCRP

Sikeres tudományos karriert épít Putyin állítólagos lánya

Az orosz médiában jelent meg először a hír, hogy a 28 éves, korábban az akrobatikus rock and roll sportágában jeleskedő Katerina Vlagyimirovna Tyihonova vezetésével duplázzák meg a Moszkvai Állami Egyetem méreteit, új egyetemi épületek és kollégiumok épülnek ugyanis a következő években. A projekt összköltségvetése eléri a 110 milliárd rubelt (474 milliárd forint). Egyes hírek szerint Katerina nem más, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök lánya, akinek nem csak édesapja, hanem tudományos munkássága is ködbe burkolózik.

2015 januárja óta azonban sem ő, sem pedig az érintettek nem hajlandók nyilatkozni a szervezetet, illetve Katerinát érintő ügyekben. Az elzárkózás tényét magyarázhatja az a riport, amelyet a moszkvai székhelyű RBK médiacsoport készített az Innopraktika Alaptíványról, amelynek Katerina a vezetője.

A szervezet 2012-ben jött létre és célja eredetileg a Moszkvai Egyetem Technológiai Parkjának a fejlesztése lett volna, a projekt az RBK szerint várhatóan szerint 2018-ban zárul. Ugyanakkor a Putyinnal kapcsolatos pletykák nem az RBK-tól erednek, hanem egy genfi orosz bloggertől, Oleg Kasinytól. A Szabad Európa Rádiónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy ”ez az egyetemi projekt túl nagy ahhoz, hogy az ebben való részvételét titkolni tudják.”

Egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva, aki az egyetem Mechanika és Matematika tanszékéhez köthető, a Bloomberg és  Reuters is állítja, hogy Tyihonova valójában Putyin lánya. Az orosz elnök két gyerekéről keveset tudni: idősebbik lánya huszonkilenc éves, de arról nincs információ, hogy miből is él, vagy milyen iskolát végzett. Katerinát viszont Putyin kisebbik gyermekeként kezelik.

A Moszkvai Egyetem adatbázisából annyi mindenesetre kiderül, hogy tagja az egyetem Akadémiai Tanácsának, ahová az internetes honlap archívumok alapján valamikor 2014 áprilisa és 2015 januárja között került be. Az RBK szerint az Innopraktika Alapítvány 2014 májusában kapott megbízást arra, hogy dolgozzon ki egy koncepciót az egyetem Tudományos és Technológiai Parkjának fejlesztéséről. A projekt elkészítésében számos neves, az egyetemhez köthető személy is segédkezett.

Katerina ezzel egyből az ország egyik legbefolyásosabb kutatója lett, miközben keveset tudunk tudományos munkásságáról. Az Istina weboldal szerint, ami a Moszkvai Egyetem munkatársainak tudományos munkásságát tartja számon, a mechanika és a matematika területén kutat négy éve. 2011-ben egy nemzetközi konferencián vett részt, ahol a tapintással való diagnosztika témakörében adott elő.

2012 és 2015 között segédkezett több tanulmány és számítógépes program elkészítésében, két szabadalmat, egy könyvet és egy saját szakmai tanulmányt is jegyez oroszul, illetve angolul. Ezekben mindig segédkeztek olyanok, akik az adott szakterület vezető szakértői, a szoftverekkel kapcsolatos munkában például részt vet Ivan Kaspersky, a Kaspersky Lab alapítója is.

Ugyanakkor jelenlegi és korábbi munkatársai sem kívántak választ adni a vele kapcsolatban felmerült kérdésekre.

Mindeközben az Innopraktika nagyon gyorsan az egyik leggazdagabb non-profit szervezetté vált Oroszországban. 2012 óta az alapítványba a legtöbb pénzt az állami tulajdonban lévő Rosznyeft, Gazprom és Roszatom vezetői tették, akik egyébként Putyinnal is baráti kapcsolatot ápolnak. Az állami tenderekről beszámoló honlapon is megtalálható az a 2015-ös megbízás, amely során a Rosznyeft 100 millió rubeles (425 millió forintos) szerződést írt alá az Innopraktikával.

Az Innopraktika Alapítvány két intézményt foglal magába: a  Center for National Intellectual Reserve (Nemzeti Szellemi Tartalék Központját), melynek Katerina a vezetője, és a National Intellectual Development (Nemzeti Szellemi Fejlesztés) elnevezésű nonprofit szervezetet, melynek alapítója volt. Az Innopraktika mint ernyőszervezet működik szintén Putyin feltételezett lányának a vezetésével.

Az orosz elnökkel való családi kapcsolatot Oleg Kasiny is próbálta bizonyítani a Kashin.guru honlapon, ahol az ezzel kapcsolatos bizonyítékait egy nappal azután hozta nyilvánosságra, hogy az RBK publikálta a Tudományos és Technológiai Park projektről szóló cikkét. Kasiny úgy véli, hogy a Tyihonova álnév, ami Katerina nagymamájától, azaz Putyin édesanyjának a nevéből ered: Katerina Tyihonova Skrebnyeva. Ráadásul Putyin saját önéletrajzában állítja, hogy lányát édesanyja után nevezte el az iránta érzett tiszteletből.

Putyin szóvivője, Dimitrij Peszkovsem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a dolgot.

,,Nem tudom, hogy ki ő. Nem tudok véleményt formálni az ügyben, nem ismerem. Már nagyon sok lány állította magáról, hogy Vlagyimir Putyin az édesapja” – nyilatkozta a Forbes magazinnak.

Ugyanakkor az egyik Katerina által fejlesztett szoftver dokumentációja, illetve az Istina oldalán elérhető egyik iratában található e-mail címe tartalmazza középső nevét is, amely nem más, mint Vlagyimirovna, ami az orosz szokások szerint édesapja nevét takarhatja, vagyis a Vlagyimirt.

Nem csak Katerina édesapja, hanem tudományos munkássága is sötétbe burkolózik. A Novgorodi Egyetem archívumában Katerina a fizika és matematika tudományterület „jelöltjeként” szerepel, ugyanakkor az Orosz Állami Könyvtárban, ahol minden sikerrel megvédett szakdolgozatnak  fellelhetőnek kellene lennie, nem található semmilyen általa jegyzet ilyen jellegű irat.

A Moszkvai Egyetem honlapján sincs arról adat, hogy Katerina rendelkezne olyan dolgozattal, amelyet sikerrel meg is védett, miközben ezek az információk 1999-ig visszamenőleg elérhetők az oldalon. A National Intellectual Development szervezet helyettes elnöke, Natalia  Popova ugyanakkor nyilatkozott az RBK-nak az ügyben, és bár elmondta, hogy Katerina a Moszkvai Egyetemen szerzett diplomát, azt már nem fejtette ki, hogy mégis melyik karon és szakon végzett.

Vlagyimir Alexandrov professzor, a Moszkvai Egyetem Alkalmazott Mechanika és Vezérlés Tanszékének a vezetője, egyben Katerina egyik szerzőtársa ugyanakkor elmondta, hogy Katerina személyesen az ő felügyelet alatt diplomázott le, de nem jelentkezett végül a doktori iskolába. Ezt támasztja alá az Istina weboldala is, amely szerint Katerina 2011-ben védte meg diplomamunkáját Alexandrov felügyelete alatt, és szerzett az európai mesterdiplomával egyenértékű végzettséget.

Vannak Kasinynak ellenmondó információk is. A Komsomolskaya Pravda 2005-ben ugyanis Ludmila Verbickajával közölt egy interjút, amelyben Putyin alma materának jelenlegi igazgatója elmondta, hogy az elnök mindkét lánya ott, a Szentpétervári Egyetemen tanult, és a fiatalabbik – Katerina – 2005-ben a Keleti Nyelvek Karára nyert felvételt.

A fizikából és matematikából doktorált Andrej Rosztovcev tovább árnyalta az orosz tudományos életről kirajzolódó képet. Rosztovcev az egyik társalapítója volt ugyanis a plagizálást tudományos szempontból elemző Dissernet projektnek, és szerinte elég jellemző, hogy a műszaki területen egy-egy iratnak számos szerzője van. Ráadásul ezek megírásában számtalan hallgató és végzős vesz részt, és Oroszországban elég valószínű, hogy a tényleges munkát valójában a diákok végzik, miközben szerzőként már az őket irányító kutató szerepel.

A tudományos dolgozatok estében lehetetlen nyomon követni, hogy a dokumentum adott részét pontosan ki is írta, és bár ebből kifolyólag egészen pontosan nem lehet tudni, hogy Katerina milyen kutatásokban, illetve tudományos munkában vett részt, a tanulmányi eredményeit fel kell sorolnia az önéletrajzában, ennyi év munkáját pedig nem lehet egyszerűen rejtegetni.

Mindettől függetlenül mára a National Intellectual Development az egyik leggazdagabb non-profit szervezetté nőtte ki magát Oroszországban. Az Igazságügyi Minisztérium adatai szerint a szervezet költségvetése elérte a 281 millió rubelt (1 milliárd 19 millió forint) 2014-ben.

Az eredeti cikk 2015. szeptember 22-én jelent meg az OCCRP honlapján “ Young Scientist Flies High with Leg Up From Putincímmel. Szerző: Olesya Shmagun. Fordította: Szakács András

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás