„Hogyhogy él? Felborítja a számozást!” Megszólal az Aszad-rezsim fotósa

A holttestekről készített fotók kiállítva az ENSZ New York-i székházában. Fotó: Lucas Jackson/Reuters
A holttestekről készített fotók kiállítva az ENSZ New York-i székházában. Fotó: Lucas Jackson/Reuters

A szíriai biztonsági szolgálatok módszeresen halálra kínozzák a foglyokat, ugyanakkor mindent rutinszerűen dokumentálnak, és senki nem gondol arra, hogy ezek a fotók egyszer majd bizonyítékként szolgálhatnak.

Két éven keresztül, 2011 és 2013 között fényképezte egy katonai fényképész az Aszad-rezsim által halálra kínzott foglyok meztelen holttesteit. A szolgálati számítógépén levő fotókat aztán titokban lemásolta, cipőjébe, övébe rejtett adathordozókon vitte haza, majd egy barátja segítségével csempészte ki az országból.

Miközben az Asszád-rezsim emberiség elleni bűntetteit hátborzongató alapossággal dokumentáló, 55 ezer fotó bejárta a világot, a szír fényképésznek sikerült megőriznie névtelenségét.

A The Guardian újságírójának sikerült felvennie a kapcsolatot Samival, a fényképész segítőjével és barátjával, majd egy idő múlva maga a fényképész is ráállt arra, hogy Caesar álnéven interjút adjon. A kezdeti bizalmatlan, feszült hangulat után Caesar – aki jelenleg Nyugat-Európában van – végül több, mint 40 órán át beszélt.

Alább részleteket válogattunk az interjúk alapján készült The Guardian-anyaból.

“A háború előtt olyan bűncselekmények és balesetek helyszíneit fotóztam, melyekben katonák is érintettek voltak. Például öngyilkosságok, vagy vízbe fúlások; közlekedési balesetek vagy leégett házak. (…) Fényképezd le ezt a személyt, vagy azt a tárgyat – mondta a nyomozó nekünk, amikor megérkeztünk. A mi munkánk kiegészítette az ő munkájukat. (…)

Könnyű, ezért népszerű munka

Abban az időben ez a munka népszerű volt az alacsonyabb rangú katonák között. Sokan szerettek volna ide bekerülni, mert nem volt nagyon nehéz munka. 2-3 naponta volt munkánk, és mi dönthettük el, hogy viselünk egyenruhát vagy sem.

A tisztek nem voltak túl lelkesek. A fényképészek és az archívum dolgozóinak az irányításáért nem járt elismerés, és a katonai rendőrségnek nem volt különösebb hatalma. (…) Mivel civilekkel nem volt dolgunk, csúszópénzt nem kérhettünk úgy, mint a vámosok vagy a kormányhivatalok.

A biztonsági szolgálatokban és a hadseregben nem volt befolyásunk. Senki nem figyelt a munkánkra a hierarchiában, a mi egységünk nem számított. (…)

Egy nap egy kolléga azt mondta, hogy néhány civil holttestét fogjuk lefotózni. Ő épp végzett a Daraa tartománybeli tüntetők holttesteivel; ezek voltak a polgárháború első hetei, 2011 márciusában vagy áprilisában. Sírt, mikor elmondta nekem: ‘a katonák tiszteletlenül bántak a holttestekkel, a bakancsaikkal rájuk tapostak, és üvöltötték: a k…a anyátok!

Pár hónap múlva már csak számok

(…) Amikor behívtak hogy elkészítsen a fotókat, megértettem, mi zavarta. A tiszt azt mondta, a halottak terroristák – ez azonban nem volt igaz, egyszerű tüntetők voltak. (…) Kezdetben minden holttesten ott volt a neve, egy idő – pár hát vagy egy hónap után – már csak számok voltak.

A hullaházban egy katona kivette a holttesteket a hűtőkből, lefektette őket a csempézett padlóra, hogy le tudjuk őket fotózni, majd visszatette őket. Akárcsak nekünk, nekik sem kellett egyenruhát vselni, bár tisztek voltak. Az első hónapokban alacsony rangot viseltek, később magasabb rangú katonákkal helyettesítették őket.

(…) A törvényszéki orvosok a feletteseink voltak. Beszélni sem volt szabad velük, nemhogy kérdéseket tenni fel nekik. Amikor parancsot kaptunk, engedelmeskedtünk. Azt mondták: ‘Fényképezzétek le ezeket a holttesteket az 1-estől a 30-asig, majd menjetek dolgotokra’. Hogy a dokumentumokban való későbbi keresést megkönnyítsük, több fotót készítettünk mindegyik holttestről – egyet az arcról, egyet a teljes testről, egyet oldalról, egyet a mellkasról, egyet a lábakról.

A holttesteket katonai egységek szerint csoportosítottuk – például külön hely volt a katonai hírszerzésnek és egy másik a légi hírszerzésnek. Ez megkönnyítette a fényképezést és az utólagos papírmunkát.

Halálra kínozták őket

Sosem láttam ehhez foghatót. A felkelés előtt a rezsim azért kínozta meg a foglyokat, hogy információkat csikarjon ki belőlük. Most halálra kínozták őket. Égő gyertyák nyomait láttam, máskor egy rezsó kerek nyoma volt egy halott arcán és haján.

Egyesek testén mély vágások voltak, mások szemeit kiszúrták, fogaikat kiverték, látni lehetett a bikázáshoz (motorindításhoz) használt hosszú kábelek nyomait a testükön. Egyes sebeket nem kezeltek, gennyel tele voltak, máskor a holttesteket friss vér borította, látszott, hogy nemrég haltak meg.

Szüneteket kellett tartanom, hogy ne sírjam el magam. Néha kimentem és megmostam az arcom. Otthon sem éreztem jól magam. Megváltoztam. Általában elég nyugodt vagyok, de most gyorsan felemeltem a hangom a szüleimmel, a testvéreimmel és a húgaimmal. Rettegtem. Vissza-visszatértek azok a dolgok, melyeket nap közben láttam. Azt képzeltem, hogy a testvéreim és a húgaim ilyen holttestek. Bele voltam betegedve. (…)

Fotó: Lucas Jackson/Reuters
Fotó: Lucas Jackson/Reuters

Holttestek a garázsban

Egy adott ponton a holttesteket a Mezzeh katonai kórházba kezdték küldeni. Ez sokkal nagyobb, mint Tishreen. (…) Könnyebb volt Tishreen-ben fotózni a testeket, mert a napfénytől távol, a halottasházban, vagy amikor az megtelt, a folyosókon tárolták őket. Mezzeh-ben a szabad ég alatt a földre dobták őket, az egyik garázsba, ahol autókat javítottak. (…)

A holttestek lefényképezése mellett a kollégáimmal iratcsomókat is kellett számukra készítenünk. Ki kellett nyomtassuk a fotókat, kategóriánként ki kellett válogatnunk, kártyákra kellett ragasztanunk, majd arhiváltuk. Módszeresen dolgoztunk – egy személy nyomtatta a fotókat, a másik ragasztotta, a harmadik írta a jelentést. A feletteseink aláírták, és aztán elküldtük a katonai bíróságokra azokat. (…)

A holttestek száma egyre nőtt, főleg 2012 után. Egyfolytában dolgoztunk. A felettes tiszt ordibált velünk: „Miért nincs befejezve a munka? A holttestek felgyűlnek! Gyerünk, siessetek!”. Azt hitte, az időt vesztegetjük, de ennél gyorsabban nem tudtunk dolgozni. Egyre több holttest volt, és mivel sokan elszöktek az egységünktől, egyre kevesebben voltunk.

A szag őrületbe kerget

A Mezzeh-i garázs lassan megtelt holttestekkel, melyeket nem sikerült lefotóznunk. A forró napsütést a holttestek nem bírták túl jól, főleg ha pár napig hevertek a földön. Még a katonák is irtóztak megérinteni őket – bakancsaikkal rugdosták őket arrébb. A testek rohadoztak. Egyszer láttunk egy madarat, amint kivájta az egyik hulla szemét. Máskor rovarok támadták meg a bőrüket. És a szag… nem tudtunk szabadulni tőle, őrületbe kergetett. (…)

Reggel 8-tól 2-ig dolgoztunk, aztán délután 6-ig vagy 7-ig szünetet tartottunk. Este visszamentünk, és 10-ig dolgoztunk. Keményen dolgoztunk, mert nem szerettünk volna befejezetlenül hagyni a munkát. Mindig tudtuk, hogy másnap újabb holttestek érkeznek.

Hetente néhányszor elvittem a fotókat Saminak. Amikor egyedül voltam az irodában, felmásoltam a fotókat egy USB-stickre amit tőle kaptam, attól félve, hogy valaki bejön és meglát. Távozáskor a sticket a cipőmbe vagy az övembe rejtettem. Hazafele 4-5 katonai ellenőrzőponton kellett átmennem. Rettegtem, nem is tudom, mi történhetett volna velem. A katonák akkor is megmotozhattak volna, ha katonai igazolványom volt. (…)”

Titok, de részletesen dokumentált titok

Akárcsak egykor a kommunista országokban, Szíria minden dokumentumot és információ-morzsát megtart. Az állam mindenkire gyanakszik, és minden igyekezetével azon van, hogy megakadályozza a szabályok megszegését. Nem elég betartani a parancsokat, igazolni is kell azok betartását. Bizonyítani kell a feletteseknek, hogy a parancsok végre lettek hajtva – ellenkező esetben lázadással, gyávasággal vagy annál is rosszabbal vádolhatják, és tárgyalás nélkül a börtönben végezheti.

Tehát ha a fogvatartottak éhen halnak, vagy halálra kínozzák őket a titkosszolgálat börtöneiben, akkor ezt – bár titok – dokumentálják. Minden eseményt lelkiismeretesen leírnak, lepecsételnek, és egy olyan halotti bizonyítványt bocsátanak ki, miszerint a fogvatartott természetes halált halt – magyarázza a The Guardian újságírója.

Éreztük az ütéseket

„Rosszabb volt számítógépen nézni a fotókat, mint a holttesteket fényképezni. Ott kinn, miközben holttestek voltak körülöttük, nem volt időnk lazítani. A törvényszéki orvos sürgetett, a biztonsági szolgálatok tisztjei pedig figyelték a reakcióinkat. (…)

Azonban az irodában senki nem hajtott, és nyugodtabb volt a hangulat. Kinyomtattuk a fotókat, és nem tudtuk levenni a szemünket róluk. Szörnyű volt. Ott volt előttünk a jelenet: a fogoly életre kelt a szemünk előtt. Tisztán láttuk a testét, elképzeltük a kínzást, éreztük az ütéseket. Aztán meg kellett írnunk a jelentést – csak még jobban rögzítettük a memóriánkban, amit láttunk.

Egy hónap alatt egy fogoly arca teljesen megváltozik, annyira, hogy nem tudtuk őket felismerni. Egyik barátom meghalt a börtönben. Lefényképeztük a testét, de nem tudtuk ki ő. Csak sokkal később, amikor az apja megkért hogy diszkréten érdeklődjem utána, jöttem rá, hogy a fénykép a kezeinkben járt és nem ismertem fel. Csak két hónapot töltött a börtönben. És őt szinte naponta láttam, mielőtt bezárták.

A katonai rendőrség tudatta az apjával, hogy a fia meghalt a börtönben. Nem akarta elhinni. El kellett mondanom neki, hogy a hír igaz. (…) Valójában keresgéltem az archívumunkban és megtaláltam a fotót. Ezt persze nem volt szabad elmondanom neki. Senki nem tudta, hogy a holttesteket lefényképezik, mielőtt tömegsírba dobják.

A kék kapucnis dzsekivel álcázott Caesar az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt. Fotó: Jonathan Ernst/Reuters
A kék kapucnis dzsekivel álcázott Caesar az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt. Fotó: Jonathan Ernst/Reuters

Hogyhogy él? Felborítja a számozást!

Egyik nap az egyik kollégám a Mezzeh kórházban volt. A holttestek egymás mellett feküdtek. Amint az egyik fölött állt, az az érzése támadt, hogy még él. Csendesen lélegzett. ‘Lefényképezzem? Még él’ – kérdezte a katonáktól, akik a holttesteket szállították.

Dühösen odament a törvényszéki orvos. ‘Hogyhogy él? Most mit csináljak? Felborítja a számozást!’ Azért volt dühös, mert már kitöltötte a jegyzetfüzetében a holttestek orvosi számait. Ha ez az ember él, akkor párat ki kell húznia, újra kell számozza, újra kell írnia a rovatokat, egy rakás munka. ‘Ne aggódj’ – mondta egy katona. ‘Menj igyál egy teát, és minden meg lesz oldva míg visszaérsz.’ Amikor visszajött, befejeztük a holttestek fotózását. (…)

Miért tartja meg a rezsim ezeket a fotókat? Ezt a kérdést gyakran feltettem magamnak. Mire jók a holttestek részletes leírásai, és az, hogy a dossziéba beteszik a fotókat is? Egyszerű ember vagyok, nem egy politikus, és egyszerű választ adok. A hírszerzés és a biztonsági szolgálatok nem működnek együtt. Egyik sem tudja, mit csinál a másik. Ki-ki felel a saját szervezetéért, és saját érdekeinek megfelelően dolgozik.

Mindent dokumentál, semmit nem felejt

A katonai rendőrség 50 éve készít feljegyzéseket a hadsereggel kapcsolatba hozható halálesetekről, arra az esetre, ha majd egyszer szükség lesz ezekre a katonai bíróságokon. A rezsim mindent dokumentál, hogy semmit se felejtsen. A haláleseteket is dokumentálja.

A fotók a bírók és a nyomozók hasznára lehetnek, kiegészítik a dossziékat. Ha egy nap egy bíró nyomozást rendel el, akkor erre szükségük van. A forradalom, majd a háború alatt mi nem változtattunk ezen a rutinon. És a rezsim sosem képzelte, hogy a mi munkánk tulajdonképpen ellene használható.

A biztonsági szolgálatok úgy érzik, érinthetetlenek. Nem tudják elképzelni, hogy egy nap felelősségre lesznek vonva a visszaéléseikért. Tudják, hogy hatalmas erők támogatják a rezsimet. Sosem gondolták, hogy ezek a fotók valaha kijutnak, és publikálva lesznek.”

Sipos Zoltán

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

 • Peter Varga

  abból is látszik milyen jófej a putyin hogy ezt az aszadot támogatja.

  • volgadriver

   Ebből is látszik, hogy mennyi a gondolkodásra képtelen pontagyú ember Magyarországon, hogy ezeknek a szarháziaknak “drukkolnak”.

 • Takács Bálint

  Ugye az irakiak által az inkubátorokból kitépett kuvaiti csecsemőkről is ennyire hihető tanúvallomást tettek a képviselőházban és a szenátusi vizsgálóbizottságban, aztán csak kiderült, hogy a “tanú” még csak közelében sem járt az eseményeknek és az amerikaiak készítették fel a tanúvallomásra.

  Nem azt mondom, hogy nem történtek atrocitások, de azért megfelelő forráskritikával kell fogadni az ilyen híreket.

  • ivanv

   Nehogy kiderüljön, hogy a fotók Guantanamo-n készültek…

   • Federalist

    Haha, persze.

  • Ferenczi Krisztián

   Ugyan rendszeresen előfordulnak hamisítások, azok rendre politikai döntéshozatalokat igyekeztek befolyásolni, és rendre ki is derült róluk, hogy hamisak. Ott az általad hozott példa, de hozhatnánk példaként a legutóbbi “tömegpusztító fegyveres” sztorit. Ezek okai egyszerűek: meg kell magyarázni a választóknak, hogy igen, okkal küldjük át az óceánon a gyerekeiteket meghalni.

   Csakhogy. Itt nem tanúvallomás van, és nem is homályos műhold felvételek, hanem 55 ezer kő kemény, közeli fotó. Ehhez csapd hozzá, hogy eddig is voltak hasonló hírek, az ENSZ-es beavatkozást pedig évek óta Putyin hátráltatja a vétó jogával. Ez nyilván annak a jele, hogy minden oké, és mindig is minden oké volt ott. (irónia off)

   • solaris

    Osztasztán elmondhatnád minek fényképeznek kőkeményen? Mesekönyv illusztrációnak? Honnan veszed, hogy nem a nyilvánvalóan darabolós isis fényképei? Ehhez nyugodtan odacsaphatod az ensz emberijogi biztosát aki a középkori vahabita( csak nem azok csinálják a cécót Szíriában) szaudi előemberek közül került ki. Tudod ott ahol tv egyenesben közvetítenek lefejezést és keresztre feszítést………. de mégegyszer megkérdezem: minek fénykép halottakról? Minek bizonyíték maguk ellen?

    • Ferenczi Krisztián

     A kérdés jogos. Csak azt nem értem, hogy nem keresel kicsit sok logikát egy diktatúrában? A nácik is szépen dokumentáltak mindent, főleg azt, amikor zsidókon kísérleteztek – innen tudjuk nagyon-nagyon pontosan például, hogy a szervezet hogyan hűl ki és hogyan áll be a halál, és azt is, hogy miért nem szabad mozgatni a kihűlt delikvenst -, de egyébként is szépen összeírták, hogy kiket és hova szállítottak. Még a volt szocialista országokban lévő rendszerek is szépen dokumentáltak mindent, egy-két dolgot leszámítva.

     Ez egy katonai diktatúra, erősen épít a megfélemlítésre, ahogy az IS. Vagy a jelentésekhez követelték meg precizitás végett, hogy mindenki ellenőrizve legyen, nem lágyultak-e meg kulcsfigurák a szervezetben, esetleg ez csak egy régről itt maradt eljárásrend, amit az egyéb problémák közepette nem módosítottak a lehetséges következmények ismeretében. Ahogy a fenti példák is mutatják, a visszaélések dokumentálása nagyon is jellemző a diktatúrákra, már csak azért is, mert egyik diktátor sem úgy gondol magára, hogy ő rossz ember. Az ellenségeit irtotta, “ez nála normális”. Te feltételezed, hogy Aszad egy véreskezű diktátorként tekintett magára már 2013-ban, és tudta, hogy “törvénytelen”, amiket csinál. Pont telibe szarja a törvényeket, 1970 óta uralja az országot apukával, már 45 éve ezt csinálják, csak kisebb mintán, 2013-ban kicsit megugrott a szám. De Aszad úgy éli meg az egészet, hogy ő az országát védi a betolakodóktól, meg a terroristáktól. Minden ilyen pozícióhoz erős kognitív disszonanciával kell rendelkezni, és kicsit hülyének kell lenni, különben nem lehet így csinálni.

     • solaris

      Hogy a szaudiak által lázított vahabiták Assad ellenségei az tény! …és többek között a nyugat ellenségei is az Al Kaida és az Al Nuszra tagjaiként. Az aljas érv amit ameróka is eljátszik, hogy van jó terrorista és van rossz!……a zsidókon elkövetett orvosi kísérletek természete a dokumentáltság szükségessége- a vahabita terrorista szétverését nem szükséges dokumentálni. Állandóan elfelejtitek, hogy itt nem a demokratikus ellenzéket viszik az ávósok körmötletépni, hanem terroristákat , akiket háborús körülmények között statáriális eljárás alá vonnak. Mindenhol a világban! Még a überdemokrata usrael is szijájés külföldi táborokban fojtogatja vízbe a tízéves gyerekeket, de izraeli börtönökben is gyerekek rohadnak el szó szerint.Nemcsak Assad hiszi, hogy törvényesen megválasztva így tart rendet az országában, hanem nonszensz innen több ezer kilométerről pofázni és liberális demokráciát odakövetelni. Mert az ott nem működik! Assad rendszere autokrata, mert ott az működik….ahogy Kadhafi és Szaddam rendszere is működött! Most meg demokrácia van ott is és dzsingöl belsz, miközben milliók haltak meg a demokráciaexportban. Értsétek már meg hogy nyugati és szaudi felforgatás nélkül Assad a civil békés lakosságot nem terrorizálja(ta) , mert annak nincs értelme! A Cui prodest kérdésre nem Assad a válasz……ahogy a vegyi fegyvereket sem ő használta, úgy a fényképek -mint médiakellékek- nem hiszem hogy az ő eszközei ! A médiahazugság és dezinformáció a naodemokrata, überliberális, és mindig igazat mondó nyugati bérlapok és bérírók tulajdonsága.

     • Ferenczi Krisztián

      Assad a civil békés lakosságot nem terrorizálja(ta) , mert annak nincs értelme!

      Ja, ilyen 1956-ban is volt. A békés civil lakosságot nem bántották sem a szovjetek, sem az ÁVO-sok. Na jó, néhányat igen, de úgy egészében a többséget nem. Szóval aki tűrte az elnyomást, az még Észak Koreában sem bántják.

      Tökre bírom az ilyen figurákat, akik nagyjából liberális demokráciából osztják az észt, hogy másoknak miért lenne jobb, ha kusban tűrnének 😀

      hanem nonszensz innen több ezer kilométerről pofázni és liberális demokráciát odakövetelni

      Azt egyébként vágod, hogy ott embere fellázadtak, mert elegük lett a rendszerből? Nem innen követelték, hanem ott. Döntsd már el, hogy akkor mi is történt és történik. Fellázadtak? Helyi lakosok és diktatúra ellen? Igen. Te meg jössz, hogy mások által feltüzelt 😀 Jézusom, Kádár és Sztálin mennyire örült az ilyen egyszerű léleknek, mint te is. Az olyanok, mint te írták a cikkeket 1956-ban nagy lelkesen, hogy néhány USA által feltüzelt ellenforradalmár csinálta itt a balhét… Eltelt 60 év, és minimális kritika nélkül bekajálod ugyanazt a propaganda szöveget, hogy valójában ott nem akar senki változást, csak néhányakat feltüzeltek 😀

      Figyu, próbálj már meg feltüzelni néhány svájcit vagy svédet. Csak, hogy rágyere, ha egyébként minden rendben, akkor kurva nehéz lesz bárkit is feltüzelned, bármire. Ahhoz már kell némi BELSŐ IGÉNY. De nyilván csak innen több ezer km-ről követelik nekik 😀 Tök véletlen, hogy a nagy diktatúra hívek is az EU-ba menekülnek és nem a környező diktatúrákba vagy éppen Oroszországba. Nem zavar, hogy a valós viselkedés vhogy nem közelít az általad felvázolt képhez?

     • solaris

      Neked is leírom, hogy 56′-os magyar-európai forradalom és egy arab térségvillongásai nem egy egyenes! Erről nyugodtan leszakadhattok mert sem nem párhuzamos, sem nem egylogikájú!A többség Assadot választotta ( nem kell a süket duma a csalásról, meg megfélemlítésről), még az ellenzék is őt választotta, mert kisebb rossz mint a helyette özönlő elmebeteg gyilkosok! Nem véletlen hogy a un. mérsékelt ellenzék nem létezik ill. még a nyugat is terrorista szervezetnek tartja őket…………nem folytatom, te megpróbálod európai individualista szemszögből magyarázni és petőfisándorokat odaképzelni!Ostobaság! A svájci és a svéd (mivel lassan mindenki ateista ill. megbénítva tisztel minden devianciát) le se szarja mi van körülötte…..ill. azért az európai bábok is zúgolódnának az Istenük manipulálásával a pénzzel! A svájci-svéd is dúlni-fúlni kezdene………….gondolom szerinted puccsrajnában sem költöttek 5 milliárd dodót a lázadásra , hanem a hős jobbszektoros neonácik kivívják a büszke függetlenséget a putyinistákkal szemben? Elkeserítő vakság a tiéd!………….A menekültek nem a tuti liberalizmusba menekülnek ( mert magasról szarnak rá és különben is hozzák magukkal a saját iszlám szokásaikat), hanem a legkisebb ellenállás felé menekülnek az meg az idióta ejurópa, ahol nem köszönhetek úgy hogy Boldog Karácsonyt Svédországban mert az kirekesztő! …..a valóság barátom az, hogy pont az általam vázolt kép valósul meg !Én szóltam …..ne légy majd nagyon meglepve! Assad marad, az orosz kisöpri onnan a szedett-vedett ügynököket, ejurópa megszívja a bevándorlókkal, ti meg pislogni fogtok és nem értitek miért is történik meg ugyanúgy-ugyanez…..! Üdv.

     • solaris

      Érdekes,hogy ezek a lánglelkű forradalmárok szudban, katarban, kuvaitban, bahreinben, emírségekben és a többi koraközépkori diktatúrákban és terrorista kiképző bázisokban nem csinálnak felfordulást…..és egész véletlenül ezek usraeli szövetségesek….és valahogy az ISIS sem akar ott gyilkolászni……..hm……..hogy micsoda forradalmi véletlenek vannak? ….mit is írtál a beszopott propagandákról?

 • solaris

  Bizony! Le Assaddal! Persze az, hogy al nyuszrás elmebetegek és isis terroroisták vannak a képen az nem érdekes….Ők azok, akik kivágják egy katona szívét és megeszik….Nos ha valakinek a hozzátartozójával történne ez mit tenne? Mi lenne a méltó büntetés? 10 év szanatórium? ……..de menjünk egy kicsit odébb a naonfain és überszövetséges szaudiakhoz. Nos ezek a folyékony dinoszaoruszon ülő emberalatti lények épp azon gondolkodnak, hogy egy fiút hogyanis öljenek meg: tehát hogy élő egyenesben levágják a fejét és aztán feszítsék keresztre (ííííígen keresztre!!!!) vagy fordítva! Ennek a kőkori állatoknak a kezét meg a nyugat nyalja és az ensz Emberijogi főbiztosa lesz szaud, ahol hiányszakma a hóhér és a lenyakazós-élveelégetős-amerikaáltal létrehozott isis legnagyobb támogatója! Szóval visszakanyarodva a Guantanamói fényképekhez…….akarommondani a szír fényképekhez. Mit is akartok ezzel mondani? Hogy a háborúban csúnyán hallnak meg emberek? Tényleg? Láttatok már izraeli buldózer által összetaposott lányt? ……..álszentek és képmutatók!

  • Peter Varga

   ezt ki mondta neked, hogy kizárólag terroristákat kínoztak meg? a putyin haverod?

   • solaris

    azt ki mondta neked, hogy ártatlan civileket kínoztak meg? Áruld már el MINEK? …szóval i mondta? a oboamaki haverod (aki telibebombázott egy kórházat)? Nőj inkább fel!

    • Peter Varga

     nőjek fel hozzád és legyek olyan geci ostoba mint te? kösz nem!

     • solaris

      Petikém! Remélem jól esett! És el is hitted hogy ezzel még igazad is van? ……..hagyd abba az ostobaság szórását itt! Tanulj, aztán ha tudsz érvelni gyere vissza……

     • Peter Varga

      igenis megtanultam! mivel a zsidók, meg a fujjamerika, továbbá nemis diktatúra amit 140% megszavaz, tehát éljen putyin elvtárs!

     • solaris

      Vicces fiú vagy! De nincs mire válaszolnom…..

  • Porkiparkasz

   Háborúban csúnyán halnak meg emberek?
   Ezek itt speciel a szír Andrássy út 60. áldozatai…

   • solaris

    Speciel itt háború van, nyugati segédletű terroristákkal. Az Andrássy út az kicsit más volt……..egyébként nem a sarki borbélyt és a dinnyeárust viszik el Assad emberei kínozni, mert éppen ráérnek…..

    • Porkiparkasz

     Az ugye megvan, hogy az Aszad-rezsim áldozatai nem 2011-ben kezdtek meghalni?

     • solaris

      És az is megvan, hogy a vahabita emberalatti lények-szaudi felbujtásra már rég próbálnak anarchiát csinálni? Csak ott a terroristákat nem védi az amnesztiinternésönel……Elmondanád miért ölnének meg békés állampolgárokat? MINEK? …egyébként az megvan, hogy ha olyan nagy ott a diktatúra, akkor miért választják meg többséggel Assadot? Még az állítólagos ellenzék is? És ha nem lenne Assad, akkor mennyi áldozata lenne a mai áldozatoknak? A példa ott van :néhány kilométerre az amerikaiak által létrehozott ISIS …….az jobb, törvényes,nemrezsim, nemlesznekáldozatok szerinted?

     • Porkiparkasz

      Jaja, igazad van, nálunk is voltak választások, simán 90% felett nyert mindig az mszmp, akkor is, amikor a hazafias népfront állíthatott jelöltet az mszmp-jelölt mellett.
      És az ÁVÓ, később ÁVH is csupa terroristát ölt meg, az nem volt indok az éjszakai csajkás látogatásra, hogy megbízható elvtárs jelentett.
      Azt tudod egyáltalán, hogy Basar az apjától, Hafeztől örökölte a hatalmát?
      Egy szovjet tipusú diktatúrát védesz éppen…
      Miért ölnének békés állampolgárokat? Pl. pont azért, amiért ’56-ban is a békés állampolgárok közé lőttek a Kossuth téren. Mert a rezsim fél a tüntetőktől, fél attól, hogy átlépi a tiltakozók száma a kritikus tömeget.
      Szíriában békés tiltakozásokkal indult a buli, a fegyveres ellenállás a kormányerők erőszakos akcióira válaszul indult be.

     • solaris

      Szíriában szaudi pénzelte puccskisérlettel indult a buli, mint mindenhol ahol mások avatkoznak be(pl.:puccsrajna ), a fegyveres ellenállás csak akkor lehetséges ha a felbujtók biztosítják a fegyvereket is! Ezt sehol se engednék meg ……állandóan össze akarjátok hasonlítani az európai rendet, gondolkodást, társadalomberendezkedést az ottanival….ne tedd mert folyamatosan tévedni fogsz!Ott nem fog működni a liberális demokratizmus, csak az autokrata rend. Ha rend szovjet típusú diktatúrát feltételez, akkor az a megoldás! Kadhafi és Szaddam eltűntével az akkori diktátor helyett, most nagyságrenddel nagyobb a terror és az öldöklés+ még a menekülteket és a beépített terroristákat is megkapjuk. ………a választások tekintetében nyugodtan kérdezz meg egy biztonságpolitikai szakértőt, akik elmondják, hogy igenis a többség támogatta Assadot mert kisebb rossznak tartják mint a nélküle lévő anarchiát……. …u.i.: 56’ban nem külső felforgatásra fogtunk fegyvert és általában nem úgy vittek valakit el a csajkások, hogy találomra ráböktek a népességnyilvántartóra.Annak ugyanis nincs értelme! Természetesen voltak túlkapások , de 2006 -ban a demokratizmus közepén is voltak. Attól még nem bombázzák Budapestet.

     • Porkiparkasz

      A fegyveres felkelés azután indult be, hogy a békés tiltakozásokat vérbe fojtotta Aszad.
      Mint nálunk ’56-ban.
      Csak minket senki nem tolt meg fegyverrel anno.

      Jelzem, az inkább diktátor, mint anarchia nem újkeletű gondolat, anno Hanbal vetette papírra az elvet (hanbalita jogiskola, ha így jobban megvan).
      Nem véletlen, hogy épp a szekulárisabb Maghreb-országokban és Szíriában indult meg a buli 2011-ben.

      A csajka meg persze, hogy nem találomra ment, kellett hozzá a gyanú, pl egy névtelen feljelentés alapján.

     • solaris

      Semmi köze az 56′ magyar-európai eseményeknek egy arab villongáshoz, felejtsd el ezt a párhuzamot! ……A csajka hiába ment Julisnéniért (feljelentésre) ha semmi mást nem tudott, mint a paprikáskrumpli receptjét!

     • Porkiparkasz

      Miért is felejtsem el? Mert te azt mondod?

      ’56-ban is volt regnáló kormány, akik “legálisan” hívták be az oroszokat, meg most a szíreknél is van.

      ’56-ban is békés megmozdulások kezdődtek, a szíreknél is. Mindkét esetben a karhatalom lőtt először.

      Ezek teljesen egyértelmű párhuzamok és én ezekről beszéltem.

      A csajka pedig elment Julisnéniért, aztán addig ütötték, tépkedték le a körmeit, míg be nem vallotta, hogy ő valójában egy malomtulajdonos kulák szeretője volt…

     • solaris
     • Porkiparkasz

      De cuki, te most tényleg rácsodálkoztál, hogy Szíria az egyik legfejlettebb és legszekulárisabb arab ország volt?
      A 20-40 ezer muszlim brada, akiket házról házra járva lőttek le, nyilván elkerülte a figyelmedet.
      Meg a többi, aki nincs nevesítve a cikkben.
      Olyan jó, hogy itt tízmillióan értenek a focihoz és a közel-kelethez is.

     • solaris

      Úgylátszik te csodálkoztál rá! Mert regényt írtál róla milyen iszonyatos ott a barbárság……aztán kiderül, hogy az arab sötétségben még mindig ott van a legtöbb fény? Ejnye-ejnye……………………olyan jó, hogy néhány száz eszement atlantistán kívül a kutya se hisz a usraeli propagandában és abban amit te is magyarázol (vagy csak akarsz) Ceterum censeo: Assad marad-az oroszok kipicsázzák onnan a nyugati terroristákat-és az ellenzék is Assadra szavaz- ezzel pedig te akármit is magyarázol bele a mai szír vezetés legitim és a fundamentalista terroristákkal szimpatizáló és résztvevő elemeket meg nem wellness börtönbe csukják, hanem likvidálják. Ezzel egyébként a te seggedet is védik az őrültektől……..ha nem hiszed és nem akarod hinni, akkor is ez lesz! Ehhez kívánok türelmet és belátást!

     • Porkiparkasz

      No most akkor álljunk már meg egy pillanatra.

      Aszad egy diktátor, nem választásokon került hatalomra. Az egyetlen legális párt Szíriában a Baath, aminek a vezetője Basar apja volt, tőle örökölte a hatalmat Basar. Eddig stimt, ugye?
      Basar, mint általában a diktátorok, nem szereti az ellenzéki figurákat. A szír titkosrendőrség mindig is előszeretettel gyilkolászta a rendszerbe nem belesimuló embereket.
      Szíria a világi, szocialista beütésű Baath alatt szekularizálódott és gazdaságilag nem a teveszar-szárítás – datolyaaszalás tengelyen mozog, hanem viszonylagos jólét jellemezte.
      Én speciel ezt eddig is tudtam, nem index nagykép sorozatból kellett ráébrednem.
      Neked is ismerős lehet a helyzet, az ’50-es évek padláskisöprése után a ’60-as, ’70-es évek kádárkori gulyáskommunizmusa ugyanez volt. Viszonylagos jólét azoknak, akik belesimultak a rendszerbe.
      A különbség a két rezsim között annyi, hogy Kádár karhatalma gumibottal oszlatott, nem éles lőszerrel.
      Eddig remélem, sikerült követned.

      No szóval, legitim volt-e Kádár meg a rendszere? Vigyázz a válasszal, gondold végig,

      1. Ruszki katonai erők biztosították a hatalmát.
      2. Nem voltak valódi választások.
      3. A rendszerbe bele nem simuló embereket kivonták a forgalomból.

      A fentiek igazak Kádárra és Aszadra is.

      Ha az egyik legitim, akkor a másik is.

      Azt pedig, fogalmam sincs, honnan veszed, hogy az ellenzék is Aszadra fog szavazni. Már ugye úgy érted, azok, akik túlélik a “rendteremtést”, nem kerülnek börtönbe és szavazásra kényszerítik őket, ahol választhatnak a Baath és a Baath között.

      Szóval borzasztóan sajnálom, hogy abból, Aszad egy diktátor, aki véres kézzel bánt és bán a rendszere ellenzőivel, neked annyi jött le, hogy mekkora ott a barbárság és néhány fotó alapján eldöntötted, hogy legitim a rendszer.
      Igazán nem akarom tovább kerülgetni itt a témát és megpróbálni szépen becsomagolni, az a helyzet, hogy te egy végtelenül egyszerű putyinfaszszopó kommunista vagy, aki szerint legitim volt a Kádár-hatalom.
      Kezitcsókolom…

     • solaris

      Assad teljesen mindegy hogyan került hatalomra, a hatalmát nem koraközépkori lefejezőközponttá tette, hanem világi működő és prosperáló gazdasággá! …..már megint összehasonlítod az európai fehér kultúrát az iszlám világgal…..és ettől megint tévedsz!Édesmindegy mennyire vagy diktátorellenes, amikor közben valami elmebeteg szabságosdira hivatkozva iszlám fundamentalistákat és ősemberi szinten lévő álforradalmárokat képzelegsz!Assad egyenlőre olyan vallási kisebbségeket véd és a olyan világi arab államot, amit te simán odadobnál egy usrael által pucsrakészített gyilkosbrigádnak! És akkor a stílusodban vissza: Te egy végtelenül egyszerű oboamaki fasszopó vagy , aki a cionisták által pénzelt terroristákat tartja az atyaúristennek és a szabadság letéteményesének. Szerinted egy kannibál-hatalom legitim, mert a zsidócejtubgok leírták neked. Egy a baj barátom! Putyin kisöpri a cháverjaidat onnan és fényképezheted a többi százezer terrorista cafatjait propagandacélra -attól még a te véleményed a kutyafaszát se érdekli és ASSAD MARAD! Na ezt emésztgesd!

     • Porkiparkasz

      Na ja, mert a szaudi királyság meg az öböl-államok cionisták, hogyne.
      Mi van, nem jött elég anyag Putyin farkából, komcsi barátom? Delirálsz?
      Basar lehet, hogy ezt a kört megússza, amíg tart Putyin pénze arra, hogy ott oroszokat állomásoztasson. Nem fog örökké tartani.
      Te egyébként tényleg nem érted, hogy a dolog nem vagy-vagy? A prosperáló gazdaság nem zárja ki az erőszakot a saját állampolgárok ellen.
      De te ezt úgysem fogod felfogni, nézegess index galériákat két szoptatás között…

     • solaris

      ……és természetesen a übernyugati és überszövetséges arab államokban is ugyanez van (sőőőőt!) , miközben Szíria egy világi állam volt , addig szaud és katar és többi koraközépkorban ragadt csorda. Érdekes rájuk nem hullanak a bombák és te sem akarod leváltani az asztalterítőfejű tömeggyilkosokat és terrorista fészkeket! …..Hm!?

     • Porkiparkasz

      Szaudi és Katar és a többiek kivegzeseket tartanak, pont, mint pl Irán.
      Olyan mértékű belbiztonsági ügyek nincsenek azonban, mint Szíriában voltak.
      Minden valószínűség szerint azért, mert nem kisebbségi uralkodás folyik.
      De egyébként mennyiben teszi elfogadhatóvá egy szar diktátor létét más ország szar diktátora? A szaudi király sem jobb Aszadnál, de ez hogy jön ide?

     • solaris

      A többi úgy jön ide, hogy itt térségben kell gondolkodni és nem országokban, aminek (mivel mindenki arab) kevesebb jelentősége van.Tehát ha valamilyen formában(mi alapján?) elítéljük Assadot egy felkelés leverése miatt, akkor közben nem nyalogathatjuk a szaudi sokkalnagyobb terroristák kezét és nem ültethetjük őket az ensz emberijogi székébe!Mer ‘ az blama! Vagy mindenkit szétbombázunk mert nem demokraták vagy kuss van…….főleg úgy, hogy Assad évszázadokkal vezet társadalmi fejlettségben a szaudiakhoz képest…..tehát ha mi akarunk lenni a szabadságszuperhős, akkor nem ott kell kezdeni. Csakhogy kilóg a disznóláb …sőt az egész disznó!….A kisebbségi uralkodás (megismertetlek egy másik nézetemmel) :attól mert valakik, valahol, sokan vannak attól még nem államalkotó erő…….!

 • Sippar

  Honnan lehet tudni, hogy Szíriában készültek a képek? Honnan lehet tudni, hogy ha ott készültek Assad hívei tették? Egyébként annyit illik tudni, hogy 2011 óta nem polgárháború folyik, hanem zsoldosok által folytatott háború a szír államrend ellen. Természetesen van 1-2% szír is köztük, de a többi idegen zsoldos. Mai hír, hogy 41 szervezet szólít fel minden környező országot szövetségre Assad ellen, csak azt nem közölték, hogy ezeknek a 41 hányszoros szorzatával rendelkező létszámuk van.

  • brazil2000

   Nyugtasd meg magad barom, hogy fotosop az egész és menj vissza menekült gyerekeket rugdosni!

  • mlady

   na takarodj vissza az alfahírre te őstulok!

  • Ferenczi Krisztián

   Mégis, egy alternatív valóságban, szerinted, hol készült az az 55 ezer kép? A terror házában voltál-e már, csak hogy nagyságrendileg képet alkoss arról, mire képes egy diktatúra. Esetleg történelem órákon a köldöködet bámultad? Az megvan, hogy az Aszad család uralkodik már Szíriában 1970 óta? Apuci halála után rögtön a fiacskája jött. De nyilván, egyébként tombolt ott a demokrácia, és zsoldosok forgatták fel az egész országot, mert unták ezt a mindenki szeret mindenkit, és megölte őket az unalom otthon. 😀