OCCRP

Szerb állami vezetők és bűnözők találkozóiról készült videófelvételek kerültek elő

Hét év után kerültek elő azok a videók, amelyek bemutatják, hogy milyen kapcsolatban állt a volt szerb miniszterelnök és rendőrminiszter az ország egyik meghatározó drogdílerével.

Rodoljub Radulovics balkáni drogdíler az elmúlt években összesen kilenc alkalommal találkozott olyan hivatalnokokkal, akik a szerb rendőrséget felügyelő és irányító minisztérium tisztségviselői voltak. Ezekről a találkozásokról titkos videofelvétel is készült, melyeket a KRIK oknyomozó újságíró műhely hozott nyilvánosságra.

Radulovics kétszer is találkozott a korábbi miniszterelnökkel és rendőrminiszterrel, Ivica Dakiccsal, valamint Ivica Toncsev nemzetbiztonsági tanácsadóval. A találkozókon a jogerősen elítélt drogbáró, Darko Szarics részt vett. Dakics akkor még rendőrminiszter volt, jelenleg pedig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnöke, illetve Szerbia külügyminisztere.

A találkozókat rejtett kamerával rögzítették és a szerb titkosszolgálat egy munkatársának a segítségével készültek, a Bezbednosno-Informativna Agencija (BIA) ugyanis a Híd Hadművelet során már régóta nyomon követte Radulovisc droghoz kapcsolódó tevékenységét. A hang nélküli videók 2008 novembere és 2009 áprilisa között készültek különböző belgrádi éttermekben, kávézókban, parkolókban és parkokban.

Dakics és Toncsev mellett Radulovics Branko Lazareviccsel is találkozott, aki akkoriban Dakics kabinetfőnöke volt, illetve Vanja Vukics helyettes kabinetfőnökkel is összefutott. Abban az időben Radulovics éppen az „Arany” és „Igazság” hajók 1,8 tonnás kokain szállítmányát készítette elő Dél-Amerikából Európába.

Az ügyészek szerint Radulovics Saricsnak dolgozott, akit nemrég 20 évnyi börtönre ítéltek, mert 5,7 tonna kokaint csempészett Latin-Amerikából Európába. Radulovicsot ugyanebben az ügyben 12 és fél évre ítélték, de ő végül megszökött és jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik.

A találkozóra, valamint az 1,8 tonnányi, szójabab közé rejtett kábítószer leszállítására 2009 áprilisában került sor. Egy különleges egység, melynek része volt a szerb rendőrség, a titkosszolgálat és az Egyesült Királyság Szervezet Bűnözés Elleni Ügynöksége, folyamatos megfigyelés alatt tartotta a csoportot és azt tervezték, hogy a szállítmányra a görög partoknál csapnak le.

Az információ végül kiszivárgott, és a drogcsempészek már egy spanyol kikötőben kipakolták a szállítmányt.

A csempészek egyike Drasko Vukics, aki védett tanúként tett vallomást, a Szarics-per során elmondta, hogy 2008 végén valaki a rendőrséget irányító és felügyelő minisztériumból informálta Radulovicsot az ellene folyó nyomozásról.

Vukics nem árulta el, hogy ki volt az informátor, de az információ hatására a bűnözők azt kapták utasításba, hogy változtassanak a kommunikációjukon. A csoport innentől kezdve piszkozatba lementett e-maileken keresztül kommunikált.

Lazarevics az egyetlen ember, akit a videón látható személyek közül megvádoltak titkos információk kiszivárogtatásával. Dakicsot, Vukicsot és Toncsevet jelenleg nem gyanúsítják semmivel és úgy tűnik, nyomozás sem folyik ellenük. Lazarevics ügye azonban hamarosan tárgyalási szakaszba lép, jóllehet az előzetes letartóztatása során azt vallotta, hogy érzékeny információkat nem adott ki, mindössze általános adatokat – korábbi bűncselekmények, közlekedési kihágások listáját – adta át Radulovicsnak. Állítja, hogy a főnöke Dakics mutatta be őket egymásnak. Az OCCRP/KRIK újságíróinak ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni.

Dakics tanácsadója, Toncsev az újságíróknak elmondta, hogy Dacic soha nem adott át államtitkokat Radulovicsnak, és a megbeszélések üzleti jellegűek voltak. Az OCCRP ugyanakkor már korábban is írt arról, hogy Toncsev rendszeresen találkozik bűnbandák tagjaival.

OCCRP 2012 végén írt arról, hogy a Szerb Szocialista Pártban politizáló Dakics ugyanabban az épületben bérelt irodát, ahol Szarics rendezte be a főhadiszállását, illetve ahol egy Vanilla névre keresztelt luxus éjszakai klubbot is létrehozott.

Vukics állítása szerint soha nem találkozott vagy beszélt Raduloviccsal, ugyanakkor az egyik videón tisztán látszik, hogy az utcán társalognak egymással.

Ezen felvételen pedig látható az a fehér mappa is, amit egy órával ezelőtt még Vukics birtokában volt. Vukicsnak valószínűleg nem volt tudomása a videó létezéséről „[Radulovics] akkor lett lefilmezve, amikor éppen elhaladt mellettem. Abban a pillanatban pedig nem volt tudomásom arról, hogy ki is ő” – nyilatkozta. Elmondása szerint ő csak ült a kávézóban a barátnőjével, továbbá annak testvérével, de Radulovicstól soha semmit nem kapott.

Az már többször is felmerült, hogy Dakics kapcsolatban áll különböző kábítószer-csempészekkel. Ő maga és kabinetjének több tagja is összetűzésbe került korábban a rendőrséggel, miután a testület olyan listákat is szivárogtatott ki, amelyekből kiderült, hogy Dakics és Radulovics többször is hívták egymást telefonon. Dakics egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendőrség vezetőjeként nem volt közvetlen tudomása arról, hogy az, akit ő barátjaként jellemez, egy bűnöző.

Dakics ekkor még túlélte a politikai botrányt. Amikor a Szerb Progresszív Pártban politizáló Alekszandar Vukics 2014-ben megnyerte a választást, a Dakics-féle Szocialista Párttal közösen alakított kormányt, utóbbit végül külügyminiszternek nevezték ki és Toncsev lett a tanácsadója.

A volt kabinetfőnök, Lazarevics hamarosan bíróság elé kerül, jelenleg azonban még az athéni szerb nagykövetségen dolgozik.

A kiszivárgott videókon a következők láthatók:

  • 2008. november 29-én Radulovics Lazareviccsel, Dakics kabinetfőnökével találkozott és 15 percet beszéltek a Zodiak étteremben 16 óra körül. Lazarevic a telefonján mutatott valamit Radulovicsnak. Fél órával később a videó Radulovics találkozójával folytatódik, ahol egy ismeretlen kopasz emberrel találkozik a Tai-tai étteremben.
  • 2008. december 6-án szintén 16 óra körül Radulovics láthatóan a terepjárója előtt áll és mobilozik, miközben egy fehér mappát tart a kezében, majd végül beszáll az autóba. Öt perccel később kerül rögzítésre az, ahogy az utcán Vanja Vukiccsal beszélget, aki a rendőrséget irányító és felügyelő minisztérium főtitkára.
  • Egy órával később Vukics már a „Buongiorno” kávézóban ül két ismeretlen nővel. A fehér mappa az asztalon van és a beszélgetés közben Vukics belepillant. Később, mikor elhagyják a helyiséget, a szőke nő magával viszi a mappát.
  • Két héttel később, 2008. december 21-én 22 óra körül Radulovics a terepjárójával behajt annak az állami rezidenciának az udvarára, amely a belgrádi Uzicka utcában található. Ebben az időben ezt az ingatlant Dakics használta. 11:30-kor Radulovics találkozik Lazareviccsel Dakics kabinetfőnökével, egy sötét helyen, valószínűleg parkban. Több független forrás szerint Radulovics ekkor adott át Lazarevicsnek egy olyan Blackberry telefont, amelyet Szarics vásárolt, és amelyen keresztül biztonságos kommunikáció folytatható.
  • 2009. január 31-én rögzítették Radulovics és az akkor miniszterelnök Dakics találkozóját az exkluzív „Gusti mora” étteremben, 13:30 perckor. A videóból arra következtethetünk, hogy emiatt az éttermet bezárták. A videón szereplők viselkedése barátságos, meleg kézfogás után mosolyogva, cigarettázva fogyasztják el ebédjüket. Dakics 14:00 után távozik egy táskával a kezében, míg Radulovics az étteremben marad.
  • Az utolsó videó 2009. április 7-én készült. Ebben a hónapban szállították le az 1,8 tonna kokaint. Összesen három találkozóról van szó, amelyeket a belgrádi Hyatt Hotelben bonyolítottak le. Az elsőn Lazarevics látható 16 és 17 óra között. Lazarevics és Radulovics később átmennek egy másik asztalhoz, ahol további két személy ül. A KIRK és az OCCRP szerint a másik két illető Djordje, Radulovics fia és olasz Andrea Bartolazzi energetikai tanácsadó. Öt perc után Lazarevics távozik, miközben a többiek még 15 percig tárgyalnak. Ezt követően új helyet keresnek a Hyatt-ben, ahol már Toncsev, Dakics tanácsadója is becsatlakozik. Erről a találkozóról már az OCCRP/KRIK is hírt adott 2013 közepén. Akkor Toncev azt nyilatkozta, hogy ez csak egy rövid üzleti találkozó volt és személy szerint ő alig ismeri Radulovicsot, azonban a videó tanúsága szerint a felek közel állnak egymáshoz és bizalmasan beszélgetnek. Egy ponton Radulovics belesuttog Toncsev fülébe és barátságosan rácsap a mellkasára.

Az eredeti cikk 2015. szeptember 7-én jelent meg az OCCRP honlapján “New Videos Show Crime Boss Meeting Top Serbian Policecímmel. Szerző: Stevan Dojcinovic. Fordította: Szakács András

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás