Átkelés Kos szigetére – Komppal 20, gumicsónakkal 200 euro

A 200 eurós csónakok.
A 200 eurós csónakok.

Reggel bámuljuk a tengert Kos irányában. A sziget szabad szemmel tisztán kivehető, legközelebbi pontja csupán hat kilométerre van.  A távot egyesek úszva is megteszik, mint például Hecham Moadamani, akinek a kalandos története itt olvasható, ő kicsit feljebb úszott. Ez nem Balatonátúszás. Egy hajó bármikor neked jöhet, a hullám bármikor elnyelhet, és közben nincs ivóvíz és szőlőcukor.  

Nézzük a lehetőségeinket. Elviekben mehetnénk gumicsónakkal kétszáz euróért, kb. hat óra alatt, közepes hajóval kétezer euróért, kb. négy óra alatt, vagy kompon 20 euróért, 45 perc alatt. Az első fizikailag túl rizikós, a másodikra nincsen pénzem. Mindkettőt több napba telne megszervezni. Marad hát a harmadik megoldás, komppal megyek Kosra.

Azért kicsit sajnálom, hogy nem máshogy, de hát ez a különbség az európai legális és a nem európai illegális között. Inésnek is Bodrumban kell maradnia, nincsen európai vízuma.

Bodrum, kompállomás.
Bodrum, kompállomás.

A kompmegállóban turistasor áll reggel. Az iratokat szigorúan nézik át, erre a hajóra papírok nélkül senki nem lép fel. A patinás kikötőt elhagyva valóban sokkal zabosabb a tenger. Odüsszeusznak is meggyűlt a baja vele rendesen, emlékszem a nagyszerű olvasmányra: “átszeltem roppant mélyvizet is már, most pedig nincs út itt kikerülnöm a szürke habokból, mert odakint éles sziklák, körülöttük a hullám zajlik zúgva, ötödik ének”.

Tűnődöm, az éjszaka vajon hányan tehették meg az utat, hányan úsztak a tengerben, és milyen drámák zajlottak a csónakokban? Az ismerős család átjutott-e?

Előzmények

“Együtt élünk vagy együtt halunk” – egy szír család a tengeri átkelésről és az embercsempészekről

“Az országom egy katasztrófa, mert mindenki csak a saját érdekeit nézi” – 16 óra buszozás Izmirbe

“Big problem, no job” – A törökországi menekülttáborokba még a humanitárius civil szervezeteknek sincs bejárásuk

“Ha lenne ötezer dollárom, két perc múlva már itt sem lennék” – megteltek a táborok, Törökország nyugatra tolja a szír menekülteket

Utazás délre – Magyarország a pokol kapujaként szerepel az arab nyelvű posztokban

Szolidaritás és embercsempészet Isztambulban

Indul az “Út a Balkánig” – egy magyar újságírónő Törökországtól Görögországig járja végig a menekültek útját

A fedélzeten a Spiegel forgatócsoportja, nekik csak fél napjuk van a felvételre, velem ellentétben, aki már két hete utazik Törökországban. Gyorsan készül a híradás. Kezet fogunk, kérdezem, akkor elfogadják-e a menekülteket “akiket küldünk nekik”. El, mondják és hozzáteszik, hogy ők is szívesen megörökítenék a szír családdal való találkozásomat a másik oldalon.

Az jó lenne, de Ahmedról és Nasrine-ról mindeddig nem jött hír. Megérkezünk a túlpartra.

A görög oldalon az eddigitől teljesen eltérő valóság tárul elénk. Itt már nincsen  bujkálás. Több száz, a tengert megjárt ember gyülekezik a kikötővel szemben. Az afrikaiak az erőd falánál álldogálnak, a tengert kémlelik, mintha még várnának valakikre.

A szírek arrébb ülnek. Szétzilált gumicsónak-maradványok lebegnek a görög parti őrség járművei között. “Nem tudunk mit csinálni velük, túl sokan vannak”, mondja egy lelazult görög rendőr, akinek feltűnhetett a csodálkozásom.

Mellette németnek kinéző turista érkezik egy csoport menekülttel, kérdezi, hol veheti meg nekik a kompjegyet Athénba. Egy…kettő…három, a csoport legalább hattagú. Egy kompjegy Athénba 55 euró, kabinnal 75 euró. “Tessék csak, balra”, mondja a rendőr, mire a csoport elbandukol.

A németnek szemmel láthatóan fontos az ügy, felelősséget vállal a csoport továbbjuttatásáért.

Görög rendőrök Kos szigetén.
Görög rendőrök Kos szigetén.

Megyek tovább a rendőrség épülete felé. Sátrak állnak a betonon, toi-toi vécékkel a háttérben. A sátrakban alszanak, telefonálnak, egy srác dinnyét kanalaz. Kicsit arrébb három szőke, miniruhás turistalány sasszézik, és próbál rávenni egy csoport szír fiút arra, hogy szedjék össze a szemetet maguk körül.

A srácok bőszen bólogatnak, tetszik nekik a lecke. Idősebb turistahölgyek vizet osztanak a gyerekeknek. Végre van egy ügyük, ahol hasznossá tehetik magukat. Öröm ezt nézni, viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy bűz terjeng. Az elhúzódó menekültroham ellenére a szigeten nincsenek meg az alapvető feltételek, menekülttábort ide nem építettek.

Menekültek sátrai Kos szigetén.
Menekültek sátrai Kos szigetén.

A rendőrség előtt egy páncélozott gépjármű, egy tucat rendőr, és hatalmas tömeg. Úgy hatszázan lehetnek az első európai megállónál, ahol a kérelmet be kell nyújtani. Bemegyek a tömegbe, a Spiegel már forgat is, bár még nem sokan vállalják az arcukat.

Asma sem, egy szép, kerek arcú lány, a nyakában csecsemő, egy kisfiú fogja a kezét. “Nem mondtam meg anyámnak, hogy eljövök. Ez itt egy éves, a másik ötéves. Ez meg itt a férjem. Az átkelés csak egy kis hajókázás volt.” Laza csaj, hasonlít egy pesti barátnőmre. De szerintem nem igaz, hogy szír.

Megyek a part felé, a kissrácok boldogan ugrálnak a vízbe. Ők bezzeg szeretnének szerepelni. “Madam, madam”, szólnak, és egyenként ugranak be, nehogy összekeveredjenek a fejesek.

A padon egy fürtös hajú srác ül. Megkérdezem, milyen volt az átkelés.

“Majdnem elsüllyedtünk. A legkisebb gumicsónakon jöttünk át, és hat órát eveztünk.”

„Át tudtad volna úszni?”

“Az lett volna a második választásom”.

Ayham újságíró, a damaszkuszi egyetem újságját szerkesztette. Angliába akar menni, befejezni az újságíró iskolát. Hogyan juthat Angliába, kérdezi. Arról fogalmam sincsen, mert a Csalagúton átmenni életveszélyes. Vagány gyerek, a lelkére kötöm, nehogy embercsempészt fizessen.

Az izzó betonon már csorog rólam a víz. Beülök a rendőrséggel szembeni étterembe, ahol egy – másik – eltévedt blogger lányon kívül egy árva lélek sincsen. A bűz idáig terjed. Kostas ennek ellenére nagyon jókedvvel jön kiszolgálni “Mit kíván a kisasszony?”

Rendelek, majd mosolyogva elmondja, hogy egy kicsit most már sok a menekültekből, mert tényleg nincsen vendég. “Szerencsétlen helyen vagyok, és az is igaz, hogy nem minden menekült viselkedik rendesen”. Elmeséli, hogy múltkor széttörték a vécékagyló porcelán részét, mert ráálltak.

Mennék én is megmártózni, de Ayham megint int: “Gyere velünk Athénba hajóval. Reality show lesz.” Már több napja gondolkozom az utazás végpontján, és nagyon szívesen mennék tovább. Azonban a nem várt kiadásokkal a pénzügyi forrásaink végére értünk. Nem tudok továbbmenni. “Találkozunk Budapesten”, válaszolom.

Délután visszabattyogok a komphoz, amit a magyar útlevelem birtokában, puszta húsz euróért veszek igénybe, és amivel kontinensek, országok között is könnyen utazgathatok. Mások – akik között egyaránt vannak tanult és tanulatlan, dolgozni és nyerészkedni akarók, az európai kultúra iránt nyitott és az arab kultúrába zárkózó emberek – vagyonokat fizetnek azért, hogy az általuk biztosnak tartott ígéret földjére léphessenek.

Beszámolónk az ausztriai határátlépés enyhítésének napjaiban készült, azonban Isztambulban, ahova Inés korábban utazott vissza, további telefonbeszélgetéseket hallott magyarországi embercsempészekkel, akik az országon való átjutást ígérték a szír menekülteknek a könnyítés (szeptember 5.) után is. Isztambulból repülővel Budapestre és Tuniszba utaztunk. Inésnek kötetlen munkája van, én a hazautazás utáni reggelen munkába álltam.

A menekültek útvonalára vonatkozó kiadásaink Hatay tartományból kiindulva a következők voltak, egy főre vetítve

Szállásköltség Antakya 96 TL/éj, 3 éj

Autóbérlés 80 TL + benzin, 2 nap

Buszjegy Antakya – Izmir 90 TL

Buszjegy Izmir – Bodrum 30 TL

Szállásköltség Bodrum 75 TL/éjszaka, 3 éj

Bodrum utazások kisbusszal 40 TL

Komp Bodrim-Izmir 80 TL

Étkezés 60 TL/nap, 7 nap

Összesen: kb 445 euró/fő

Járulékos költségek: repülőjegy Isztambulba, az isztambuli szállás, közlekedés, reptéri fuvarok, utazás Nevşehirbe, Antakyába, a szír család kisegítése, az étkezések. Összesen 757 euró/fő.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 983 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

 • Kari

  Úgy látom, hogy most már egyre több újságíró indul el, hogy végigkísérje a menekültek útvonalát. De olyannal, hogy egy fiatal lány (legalábbis az írásokból arra következtetek) egymaga, illetve egy arab barátnőjével, saját elhatározásából, segítség nélkül neki merjen vágni egy ilyen útnak, még nem találkoztam. Mi az, ami hajt, kíváncsiság, empátia az elesettek iránt, vagy hogy másokban is felkeltsd az együttérzést és a segíteni vágyást? Bátor vagy, minden elismerésem a Tiéd! Köszönöm, hogy ilyen írásokat olvashatok.

 • B&B

  Kedves Írónő és Olvasók!
  A kezdettől fogva figyelemmel kísérem a sorozatot. Ennek tulajdonképpen egyetlen igazi oka volt: nagyon érdekesnek találtam az írást, a kis történeteket. A körülmények pedig igen egyediek, két -vélem- fiatal lány útnak indul a migráns folyam eredetét kutatva, egyik kelet-európai, másikuk tunéziai. A különböző származás és kultúra adja magát, hogy a lányok másként állnak a menekült problémához, ez a szál végigfut a cikkeken, ugyanakkor ők ketten kiegészítik is egymást. Az egyik bátorsága és a másiknak az arab kultúra iránti ismertsége, tisztelete.
  Elmondásuk szerint az utat saját költségből állták, önállóan szervezték, sok számomra már veszélyes kategóriának számító helyen megfordultak.Mert érdeklődnek a menekültek helyzete iránt, választ próbálnak találni eddig gyengén megválaszolt kérdésekre, erre áldozva nyári vakációjukat. Sőt mi több vannak olyan jó fejek, hogy ezt meg is osztják velünk. Te, kedves negatívan kommentelő, akit tán az unalom hajt, milyen hasonlóan izgalmas történeteket tudnál megosztani elmúlt nyaralásod alkalmával. Dél-európai nyaralás egy felkapott resort-ban, hullámzó tömeg a siófoki sétányon….igen én is hasonlókat.
  A történetek számomra izgalmas olvasmányt jelentettek, tanultam is belőle és beletekinthettem, hogy helyi szinten mi történik, mi az ok az indok az elindulásra. Tetszik, hogy a lányok nagyon sok emberrel próbáltak beszélgetni, bemutatva az egyéni problémákat.
  De vajon mi lett a kisgyermekes családdal és lesz még folytatás?
  És ami a férfiideálokat illeti, nálam a magasság neuralgikus pont >185cm…akkor ez már diszkrimináció?! …

  • Balu

   Nagyon tetszik, amit írt, teljesen egyetértek vele.

 • Nagy Alpár-Csaba

  Hát én eddig nagyon szerettem az átlátszót, de ez a Czika Tihamér… ez a köpönyegforgató izé, aki az előző kampányban illedelmesen végigült n istentiszteletet a Mezőségen csak, hogy kampányolhasson, most köp egyet ugyanarra az egyházra? Hát te barom! Milyen érdeke van az egyháznak itt Egeresen például, ami nem a magyarság érdeke? Hogy lehetsz ennyire beszűkült liberális. Sajnálom, hogy az átlátszón kell, hogy olvassalak. Többet vártam volna.

 • Tóth Jani

  Tényleg az Anyaországban élők miért nem szavazhatnak más országokban lévő Magyar pártokra??

 • Gurzó András

  Véleményem szerint a kisebbségi képviselet a demokráciának egy sajátos esete. Itt a párt “megbüntetésének” a módja nem lehet a klasszikus átszavazás. Logikusan egy kisebbségnek csak akkor van esélye ha a kívülről érkező támadásokra összezár, a belső vitákat pedig magában oldja meg. A felsorolt (többé kevésbé reális) problémákat az RMDSZ reformálásával nem pedig a leszavazásával lehet megoldani, mivel (ahogy ön is írta) az RMDSZ meggyengülése alapjaiban roppantaná meg a kialakult rendszert. Az mondjuk tény, hogy ehhez a jelenleginél egy jóval erősebb erdélyi magyar értelmiségre lenne szükség és én ennek a hiányában látom az igazi problémát.

  • Nagy István

   Az RMDSZ megújulásképtelen, pont úgy, mint Ceaușescu RKP-ja volt.
   Az RMDSZ harmatgyenge. Retteg valódi önmagától. Ha nem így lenne, akkor a jelöltállítás előtt minden erdélyi politikai szereplővel leült volna.
   Az erdélyi magyar értelmiség erejét senki sem ismeri. Senki nem próbálta azt megismerni. Az értelmiség, NEM a diplomásokról írok!, távol tartja magát ettől az RMDSZ-től.

 • gyozo

  Lehet ragozni,filozofálni,ha nem lesz elég szavazat,akkor az 1 egész két millio magyarnak is annyi beleszolása lesz a tőrvényhozásba, mint az 5 ezer lengyelnek ,akik ugyebár szintén kissebbség

  • Nagy István

   Lesz elég szavazat!
   Az alternatív küszöböt azért rakták be a választási törvénybe, hogy az RMDSZ ne eshessen ki onnan!

 • Mihály Sebők

  Ezt a publicisztikát akár Soros György is írhatta! De ha nem írta is Soros György de eszméiből jócskán jutott az író tollára és “talán” támogatás a zsebébe! Megdöbbent, hogy az RMDSZ hibájául azt rója fel, miszerint a Fidesz vazallusa lett volna, illetve meggyőződése Európa iszlámosításának megakadályozása. Nem mintha a védelmére szeretnék kelni a nevezet szervezetnek, pedig jócskán szűksége volna a védelemre! De ez a két úgynevezett “hiányosság” épeszű ember szemszögéből és a magyarság szempontjából is áldás volna. Mert a Fidesz felvirágoztatni igyekszik Magyarországot és azért harcol, hogy Európa mindenféle szempontból Európa maradjon! Az RMDSZ valóban követett el valódi hibákat amit most nem említek és amiért nemsokára elnyerheti méltó büntetését, de ezeket ön nem részletezi, valószínűleg azért mert nem tekinti hibának! A büntetést azért nem várom mert ez esetben nem a vétkes, hanem az ártatlan, hiszékeny erdélyi magyar nép fog szenvedni!

  • Cube

   Nem meglepő a publicisztika, ha a szerzőjét nézzük. Ő ugyanis az a személy, aki a csíksomlyói búcsút pár évvel ezelőtt melegfelvonuláshoz hasonlította; aki ugyan jogász, de a BBTE jogi karáról a hátsó ajtón távozott akaratán kívül, mert páros lábbal rúgták ki, miután harmadik személyt küldött vizsgázni saját maga helyett, és még sorolhatnám. Örülök, hogy Brüsszelben megtalálta a helyét a magafajták között, de előttem, mint ember, nem létezik.

 • Nagy István

  Az előző választáson a szerző az RMDSZ jelöltje volt Kolozs megyében. Nem lett belőle képviselő, de brüsszeli eurokrata igen. És most osztja az eszet.

 • judit gherghiteanu

  az rmdsz a szegyenunk, kar hogy nincs egyetlen becsuletes erdekvedelmunk sem.

 • Molnár Álmos

  Bizony elfogyunk,mert lágy pöcsöknek sohasem volt hazája!”Kedves” Antant hatalmak német übermeschek nyaljátok ki a s….k!Ott soha nem szaporodott egy nép sem ahol folyamatosan prés alatt volt!Eldöntötték a sorsunk,fel leszünk számolva s ebben az EU is benne van vastagon,kell az olcsó fehér ember csicskának!Románia meg a bevándorlási kék vérű politikusaink tévedése!Az RMDSZ a maradék parasztot meg úgy manipulálja ,mint annak idején ők,hosszú távon ugyancsak öngyilkos semmi politika!

 • Rokkósy Frédy

  Állítólag. Az elvonási tünetekbe viszont bele lehet halni.

 • Retek

  Szemelyes tapasztatom nincs egyikkel se, viszont ilyen cikkeket találtam:
  http://fu.web.elte.hu/drogeria/cikk/0200hvg19930731.html

  Egy harmincéves férfi az iboga fogyasztásakor már 12 éve a herointól, a metadontól és az alkoholtól való erős függőségben élt, miközben alkalomszerűen más drogokat is fogyasztott. Korábban – hagyományos módszerekkel – több mint tízszer próbálták szenvedélybetegségétől megszabadítani – eredménytelenül. 1989-ben egy amszterdami szállodában 1200 milligramm ibogén hidrokloridot fogyasztott. Tizenhat óra múltán drámai változásokat tapasztalt: a szeme kitisztult, s – évek óta először – egészséges étvágyat érzett. Semmi jele nem volt a cold turkey-nek.

 • Retek

  Szemelyes tapasztatom nincs egyikkel se, viszont ilyen cikkeket találtam:
  http://fu.web.elte.hu/drogeria/cikk/0200hvg19930731.html

  Egy harmincéves férfi az iboga fogyasztásakor már 12 éve a herointól, a metadontól és az alkoholtól való erős függőségben élt, miközben alkalomszerűen más drogokat is fogyasztott. Korábban – hagyományos módszerekkel – több mint tízszer próbálták szenvedélybetegségétől megszabadítani – eredménytelenül. 1989-ben egy amszterdami szállodában 1200 milligramm ibogén hidrokloridot fogyasztott. Tizenhat óra múltán drámai változásokat tapasztalt: a szeme kitisztult, s – évek óta először – egészséges étvágyat érzett. Semmi jele nem volt a cold turkey-nek.

 • Rokkósy Frédy

  Ismerem amúgy az iboga hatásmechanizmusát és jó lenne, ha több tudományos vizsgálat lenne, hogy mihamarabb felhasználható legyen.
  Azt gondolom, hogy a társadalomnak igazából nem érdeke a szenvedés csökkentése……

 • Retek

  addig sajnos biztos nem lesz amíg Kocsis Máté és Dajcs Tomi szintű politikusok hoznak drogpolitikai döntéseket…

 • Rokkósy Frédy

  Nem feltétlenül fordítanám át a kérdést aktuális drogpolitikára….:)