“Az országom egy katasztrófa, mert mindenki csak a saját érdekeit nézi” – 16 óra buszozás Izmirbe

Fiatalok csoportja az Antakya-i buszpályaudvaron.
Fiatalok csoportja az Antakya-i buszpályaudvaron.

Elértük a buszt, ami Izmirbe megy Antakyából. Mint azt korábban megtudtuk, a szír menekültek több módon kezdik meg az utazásukat Európába: akinek van papírja és pénze, az repülővel megy, akinek nincsen, az busszal indul. Sokan próbálkoznak először Törökországban boldogulni, és csak hónapok, évek után döntenek az utazás mellett.

Vannak olyanok is, akik rögtön nekiindulnak az Izmir – Bodrum – Kos – Athén – Thessaloniki – Belgrád ­– Magyarország – Németország/Svédország/Belgium, vagy az Isztambul – Bulgária – Szerbia – Magyarország – Németország/Svédország/Belgium útirányoknak.

Úgy néz ki, hogy a választást az egyes országokban való fogadtatás, és a továbbjutás gyorsasága jobban befolyásolja, mint az utazás körülményei. Mivel ők nemzetekben gondolkoznak, nehezen értik meg, hogy uniós országok nem feltétlenül önkényesen tartóztatják fel őket, hanem azért, mert egy egyezményt írtak alá a közös határokról.

Előzmények

“Big problem, no job” – A törökországi menekülttáborokba még a humanitárius civil szervezeteknek sincs bejárásuk

“Ha lenne ötezer dollárom, két perc múlva már itt sem lennék” – megteltek a táborok, Törökország nyugatra tolja a szír menekülteket

Utazás délre – Magyarország a pokol kapujaként szerepel az arab nyelvű posztokban

Szolidaritás és embercsempészet Isztambulban

Indul az “Út a Balkánig” – egy magyar újságírónő Törökországtól Görögországig járja végig a menekültek útját

Mi a tengeri utat követtük, amely a halálesetek ellenére is népszerű, és talán kicsit rövidebb, mint a szárazföldi út. Reméltük, hogy találkozunk azokkal az emberekkel, akiket a török-szír határnál eddig nem igazán sikerült fellelnünk. Az utazás Izmirig 16 óra és 1100 kilométer, Izmirtől Bodrumig pedig még 3 óra és 240 kilométer.

Van közvetlen Bodrum-járat is, de azt a feltűnés miatt kerülik. A bodrumi turistaiparnak egyébként is kínos a tengerpartra érkező menekülttömeg.

Megvettük a jegyet, papírokat senki sem kért. Az első furcsa jel az volt, hogy az utasok nagy része nejlonzacskóba, illetve lezárható műanyag dobozokba csomagolt, akár egy vízitúrán. A sofőr szó nélkül bepakolt a csomagtartóba, elhajtott pár embert, akiknek nem pénzük jegyre, de nagyon szerettek volna velünk jönni. “Here is luggage ticket”, és már indultunk is.

Sok a fiatal suhanc, és az egyedül utazó középkorú nő. Vajon hol van a férjük? Ahogy leülünk, észrevesszük, hogy bizony az egész busz szír utasokkal telik meg. A busz mellett pár integető fiú, többen sírnak. A helyzetet csak a későbbi telefonbeszélgetés-foszlányokból tudjuk összerakni.

“Mi összeszedtük a pénzt, nektek is ezt kell tenni”, mondja egy szigorú arcú fátylas nő, kettővel mögöttünk. Mintha neki integetett volna az egyik síró fiú. Mást nem hallunk. A busz négy óránként megáll egy állomáson, hátha majd akkor. Ám a leszállás után csoportok alakulnak, a tűzadáson kívül egy szót sem hajlandóak váltani.

Senki sem akar arról idegenekkel csevegni, hogy pár nap múlva illegálisan szeli át az Égei-tengert. Önkéntelenül eszembe jutnak az Európai Uniónak a “multicultural interaction”, és “intercultural dialogue” című kifejezései. Na, ezekkel a szlogenekkel itt semmire sem mennének a brüsszeliek.

Az Adana-i megállónál egy srác fel alá járkál a busz mellett, tiszta ideg. Majd odamegy a csoportjához és körben értekeznek: “…fognak csatlakozni mások is még…”; “…a szír lányok fele már elment Szíriából…”, kapunk el a foszlányokat a beszélgetésből.

Halálos csendben gurulunk Izmir felé, immár 12 órája. Konyát, Akşehirt elhagytuk, mindenünk zsibbad. Inés is meg volt lepődve, amikor az iroda azért nem akarta eladni nekünk a buszjegyet, mert csak “vegyes” helyek maradtak, értsd, csak férfiak mellett tudnánk helyet foglalni.

Aztán a sofőr teátrális mozdulattal áthúzta a helyszámot két férfi jegyén, ők kicsit tiltakoznak. “Te hátraültetnéd a nővéredet meg az anyádat?”, volt a sofőr válasza, mire elhallgattak. Mindenféle mással is kedveskedik a busztársaság, víz, gyümölcslé és keksz jár körbe.

Reggel már nem bírjuk tovább a csendet. Próbálok szóba elegyedni a mögöttem ülő Ahmaddal, egy középkorú férfival, és barátjával, aki egy tízessel fiatalabb. Márkás pólóban és farmerben ülnek, mindeddig szomorúan meredtek a távolba. Végül megkérdezik, honnan jöttem. “Min al madzsar”. “Aha” – mondja halkan – “Van ott barátom, orvos”. Kis szünet után hozzáteszi: “Én is orvos vagyok Aleppóban, de már nagyon nehéz ott. Az országom egy katasztrófa, mert mindenki csak a saját érdekeit nézi.”

Ahmad orvosként, illegálisan jött át a szír-török határon, és azt mondja, hogy most csak Izmirbe megy. “Majd valamikor vissza Szíriába.” A hangsúlya bizonytalan. Visszafordulok, mert Inés szól, hogy Ahmad barátja már gyanakszik ránk. Mindegy is, mindjárt itt a végállomás, sok szerencsét kívánunk nekik.

Egy nap múlva kaptam egy sms-t Ahmadtól, hogy jön Bodrumba. Tehát ő is a menekülő útvonalon van, csak ezt a buszon nem árulta el.

Megérkezés az izmiri buszállomásra.
Megérkezés az izmiri buszállomásra.

Izmirben végül 17 óra utazás után szállunk le a buszról. A csoportok szétszélednek, egy részük rögtön Bodrumba néz kisbuszt, a többiek fejüket leszegve korzóznak a buszállomáson a szatyraikkal. Elcsigázva támaszkodunk egy korláthoz, amikor odaköszön egy magas srác, alig látszik rajta az utazás fáradalma.

Mondom magyar vagyok, és már direktben kérdezem, hogy csak nem az én hazámba tart-e? “De igen”, böki ki, és félénken kérdezi, hogy “a rendőrség tényleg annyira kemény-e ott”. “Nem lesz baj, de be kell regisztrálnod”, válaszolom, mire már mutatja is a hüvelykujját a lenyomatra utalva, amit Magyarországon fognak venni tőle.

Semmi újat nem tudok mondani a szír menekülteknek az utazásról, arról lebeszélni őket pedig teljesen meddő vállalkozás. Egy óra pihenőt tartunk.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 983 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

 • anna

  Érdekes, hogy ennyire titokzatoskodnak ott a szír menekültek, de biztos azért, mert az utazásuk eleje. Ha ott lefülelik őket, akkor gondolom nem tudnak átjutni a tengeren…

 • Vidéki

  “Senki sem akar arról idegenekkel csevegni, hogy pár nap múlva illegálisan szeli át az Égei-tengert.”

  Az egészet belengi a Politikailag Korrekt szövegelés a tömeges illegális akciók részvevői és tanúi, valamint az EU vezetés részéről, akik a “multicultural interaction”, és “intercultural dialogue” varázsszavaktól elvarázsolva nem akarják betartatni a törvényeket és állnak, mint szamár a hegyen és bambán tűrik illegális akciók sorozatát

 • Barna

  Én azt találom aggasztónak, hogy sokan hamis illúziókkal, valakik által talán félrevezetve indulnak útnak, kockáztatva saját és gyermekeik életét és fogalmuk sincs arról, hogy Európában mi vár rájuk.

  • István Tamasi

   Talán abban az illúzióban ringatva magukat indulnak el, hogy Európában nem lövik szét a házukat, nem gyilkolják le őket, nem viszik el a lányukat szexrabszolgának. Ön szerint ez hamis illúzió?

 • Balu

  Azok a tömegek,akik eddig elindultak Európába, meglehetősen sok pénzzel kell hogy rendelkezzenek, ami biztosan nem a lebombázott, vagy lebombázás előtti házaik eladásából származik. Akkor akik eddig jöttek, azok viszonylag jobb módúak, vagy honnan van a pénzük? Valakik talán pénzelik őket? És mi van az igazán szegény életveszélyben levőkkel? Ők ott maradnak, vagy még ezután fognak elindulni?

  • István Tamasi

   Önnek egyenként és külön-külön adnak tájékoztatást a menkültek a pénzügyi helyzetükről, arról hogy mennyit kaptak a házukért, mennyi volt az addigi megtakarításuk?

   • Vidéki

    Mennyit lehet egy olyan helyen egy házért kapni, ahonnan menekülnek az emberek?

    • István Tamasi

     Nem hiszem, hogy nálunk bárki is tudná mennyiért lehet eladni egy házat Szíriában.

     • Vidéki

      Csak a bolond venne drágán házat ott ahol nincs biztonság, ahonnan elmenekülnek a lakók!

     • István Tamasi

      Nem csak ingatlant hanem ingóságot is el lehet adni ha valaki menekülni akar.

  • Vlmny Vlmny

   Mit nevezel Te sok pénznek. Azt a pár százezer, pár millió Ft-ot?

 • Kari

  Cameron segít a legjobban, ha a szír menekülttáborokból menti ki a valóban rászorulókat.

 • Macsek

  Akar hanyan is jonnek, be integralodni nem tudnak es nem is fognak de nem is akarnak. Sajat kozosegeikben jarnak, iskolaztatjak gyermekeiket. Asszonyaik nem dolgoznak. Mosque kot epitenek maguknak es nem vegyulnek el a helyi kozoseggel. Munkahelyeken kovetelik munkaadojuktol hogy kijelolt helyen nyugodtan imadkozhasanak ami azt jelenti hogy munkaadojuknak kell alkalmazkodniuk hozajuk. Mindezt onnan tudom mert sajnos egyutt kellett dolgoznom veluk.

 • józsi

  ez valami vicc, hogy ez a blog az átlátszón van? Azért valami minőségi (iq, tájékozottság, józan ész, ilyesmi) szűrőt alkalmazhatnátok, kicsit hiteltelenít benneteket.

  • anna

   …? a bejegyzések kifejezetten informatívak a jelen helyzetről szólnak Törökországban. Szerintem ez egy utazóblog, nem hiradás. A józan ész hogyan értelmezhető a kérdésben

  • Barna

   Vicc az, hogy egy újságírónő elmegy Törökországba és 16 órákat buszozik a menekültekkel és élet közelből számol be arról, amit ott tapasztal? Két héten keresztül leírja a találkozásait és beszélgetéseit az úton lévő családokkal, próbálja megtudakolni az eddigi sorsukat és motivációjukat, nyitott,közvetlen, természetes emberi módon. Józsi kedves, Te mi alapján beszélsz tájékozatlanságról? A fotelból Te sokkal tájékozottabbnak érzed magad? Ezt diktálja a józan ész ? Na nem beszélve az iq-ról, ami nyilvánvalóan látszik a hozzászólásodból. Nem tudom, hogy az újságírónőnek,mennyi az iq-ja, de az értelmi és érzelmi intelligenciája tiszteletre méltó. Én érdeklődéssel olvasom az írásait és kíváncsi lennék a személyére is.