A szerb-magyar zöldhatáron mindenki fizetős – így ért véget az El Camino de Balkan

Véget ért az út: a magyar újságíró sikeresen visszatért Magyarországra a zöldhatáron át, menekültek között. Tempós gyaloglás az erdőben, futás a gát mellett, kurd és szír útitársak, késes figyelők – az utolsó beszámoló az El Camino de Balkan projektről.

Előzmények:

El Camino de Balkan: Magyarkanizsán naponta legalább ezer iraki és szíriai megy keresztül

El Camino de Balkan: a belgrádi közparkok tele vannak menekültekkel

Macedónia és Szerbia határán az El Camino de Balkan

El Camino de Balkan: vonattal és busszal Skopjéba

Hangulatjelentés Gevgelijából – már Macedóniában tart az El Camino de Balkan

Indul az El Camino de Balkan – gyalogtúra Görögországtól Magyarországig a menekültek között

migrant

A nyugat-balkáni útvonal (grafika: innen)

“Magyarkanizsáról a Tiszavirág Sétaösvény vezet ki a városból. A folyó mellett, az erdőben kanyarog. Nem túl hosszú, de addig sem a horgosi országút mellett kell gyalogolni. A végétől már majdnem látszik az útkereszteződés, ahol jobbra kell fordulni Martonos felé. Vagy három kilométer egy igen jó minőségű aszfaltozott országút mellett.

A jó minőség meg a kanyarok hiánya az erre haladókat egy dologra biztosan csábítja: padlógázzal való közlekedésre. Aki elment mellettem, mind nyomta, ahogy a csövön kifért.

Már közel jártam a faluhoz, amikor három idős hölgy tekert el mellettem biciklivel.

– Jó napot kívánok – köszöntem rájuk.

Meglepődhettek, mert egy sem köszönt vissza.

– Hát ezek már magyarul is beszélnek – ennyit hallottam, ahogy a lassan távolodó csapat megbeszélte felbukkanásomat.

Már majdnem a Martonos táblánál jártam, amikor egy aranyszínűre fényezett Opel Kadett állt le mellettem. Két roma család ült benne. A férfiak elől, két asszony kisgyerekekkel hátul. A jobboldalról az egyik férfi kiszállt, és széles mozdulatokkal mutatta, üljek be, elvisznek.

– Hova gondolod, hogy beüljek. Hát tele van az az autó – mondtam.

– Jaj testvérem, hát te magyar vagy?

– Az.

– Én csak gondoltam, csinálok egy kis pénzt, de téged ingyen is elviszlek. Tivadar vagyok, – mutatkozott be.

Megköszöntem az ajánlatot. Pedig Tivadar komoly kockázatot vállalt volna, ha egy menekültet beültet az autójába. Szerbiában csak hivatalosan lehet menekülteket fuvarozni. Taxival vagy busszal. Persze keringenek a legendák délen Presevo környékén és itt is a mesés pénzeket összefuvarozókról, akiknek komoly a kockázattűrő képességük, és nem ijednek meg egy kis állami fenyegetéstől.

Itt a Vajdaságban e legendárium mindenhol felbukkanó motívuma, buszsofőr, taxis, szállodaportás, kávéház-tulajdonos, meg úgy általában mindenki által megemlített része az úgy kezdődik, hogy „na de a horgosi cigányok“, akik házakat, autókat, „motrokat“ vásárolnak, és komoly vagyont raktak össze azóta, hogy kitört a népvándorlás, és keresleti lett a piac az illegális határátlépésre.

A Martonosi Csárliban a Szövetkezeti Ház utcai frontján a  fák alatt három műanyag asztal, meg néhány szék várja a betérőket. Az egyik foglalt volt. Gyuri és Oszkár, olyan tipikus kocsmai filozófusok és politikai elemzők ültek ott. Mindenről határozott véleményük volt. A „horgosi cigányokat“ ők is emlegették házakkal, autókkal „motrokkal“ együtt.

– Az a baj tudod, hogy jönnek ezek éjszaka, és ugatnak a kutyák. Már mindenki kivan idegileg. – magyarázza Gyuri. Oszkár csak bólogat és keresi a szavakat, de mire belekezdene Gyuri már témát vált. A harmadik kört rendelik, de már alapozva érkezhettek ide. Harminc öt fok van. Beküldik a harmadikat is.

Egy busz áll meg a templom mellett. Az utasok indulnak a falun keresztül. Martonos-külsőn a Tisza gátja – nem nagyon lehet eltéveszteni – vezet Magyarország felé. A hatóság nem akar belezavarni ebbe itt sem. A menekültek csendben mennek egymás után. A helyiek megszokhatták már a látványt, senki nem reagálja le az ötven sétáló menekültet.

Nekem a telefonomat kell töltenem. Egy órát még maradok. Három után indulok a gát felé. Néhány helyi tinédzser a régi kompátkelőhöz megy fürdeni. Ők igazítanak útba.

A magas gát végeláthatatlan egyenese teljesen kihalt. Másfél kilométer után jön egy elnyújtott hosszú kanyar. A nagy csendben itt már lehet hallani, hogy valahol emberek lehetnek. A gát baloldalán az árnyékban ül egy nagyobb csapat.

– Te mit akarsz? – kérdi az egyikük.

– Magyarországra menni.

– Ki vagy?

– Magyar újságíró.

Persze ez nem túl jó pedigré errefelé. A szakállas ember gyanakodva méreget. Int a csapatnak, indulás, nekem meg odaköszön:

– Good by.

Nem kedvetlenít el a dolog. Utolsóként elindulok én is a csapattal. Vagy nyolcvanan lehetnek. Egy műanyag szatyrot cipelő fiú mellett megyek. A kissrác láthatóan nincs jól. Alig bírja az iramot, ahogy átmegyünk a gát folyó felőli oldalára, egyre jobban leszakad.

– Gyere, segítek! – ideadja a szatyrot.

Hamit tizennégy éves. Beszél angolul, és Moszulból menekült el. Az apjával van úton. Vagy ötszáz méter múlva a csapattal bekanyarodunk az erdőbe. Ekkor keveredik mellém Hamit apja, aki megköszöni, hogy segítettem, és átveszi a szatyrot.

Az ártéri erdőben az első akadály egy, a Tisza felé vezető csatorna. Szerencsére víz nincs benne, de egy meredek partoldalon kell először leereszkedni, aztán felmászni. Főleg a kisgyerekeknek és az asszonyoknak problémás ez. A gyerekeket lefelé kézről-kézre adják.

Mikor mindenki átért az erdőben, intenek, hogy üljön le mindenki. Várunk valamire. Kiderül, hogy a csapat fele iraki kurd, a másik fele meg szíriai. A kurdok, akikkel beszéltem, yezidinek mondják magukat Shingalból. Ez vagy igaz vagy nem. Még akár igaz is lehet.

Egy fiatal jóképű sráccal ülünk egymás mellett. Ő is bizalmatlan. Nem érti, mi a francot keresek itt, amikor én bármikor átmehetnék a határon elegánsan enélkül a tortúra nélkül. Aztán elkezdünk beszélgetni Kurdisztánról, kiderül, hogy hányszor jártam ott, meg ismerem a városaikat. Enyhül egy kicsit a bizalmatlanság.

– Nono vagyok – mutatkozik be a fiatal kurd, és felhúzza pólóját a jobb vállán, ahova odavarrták a nevét. Aztán a szakállas, aki „goodbyt“ mondott a találkozásunkkor, meglátja kezemben a telefont, amin éppen Nononak mutogatom a térképen, hogy hol lehetünk. Idegesen odaszól Nononak, és elveszi a telefonom.

Int a többieknek is, hogy indulás. Néhány perc gyaloglás után odaadja a telefont Nononak, de előbb kikapcsolja.

Az ártér következő csatornája, azt hiszem, ez a határ Szerbia és Magyarország között, már egy nehezebb akadály. Meredekebb, mélyebb, és víz is van benne. A csatorna alján faágakat borítottak keresztbe, így ha lassan is, de száraz lábbal át tudunk kelni rajta.

Amikor mindenki átkel, egy fiatal arab gyerek vezeti a csapatot, és őrült rohanás kezdődik. Senkinek fogalma sincs róla, miért lett ilyen sietős. Kerülgetjük a belógó ágakat, bujkálunk a keresztbe dőlt fatörzsek alatt, és gyors menetelésben „rohanunk“ az ösvényen. A Tisza csak néhány méterre.

Fogalmam sincs, mennyit mentünk így. Amikor megállunk, este hat múlt néhány perccel. Helyet talál magának mindenki. Fogalmam nincs, mire várunk. A gát vagy ötven méterre lehet. Szinte átláthatatlan. Csendben kell lennünk. A gyerekeket a legnehezebb csendre bírni. Egy magyar rendőrségi mikrobusz megy el a gáton dél felé. Az ivóvize már mindenkinek elfogyott. A férfiak lebotorkálnak a folyóhoz, és újratöltik a palackokat. Mutogatom nekik, ne igyanak a folyóvízből. Hiába. A palackok körbejárnak. Mindenki iszik.

Ülök egy fának dőlve, és próbálom összegezni, mekkora szarba keveredtem. Nagyjából összeállt a kép. Van a legidősebb szakállas arab – harmincöt körül lehet- , ő vezető, és van négy fiatalabb figyelő srác. Huszonévesek. Ők azok, akik a csoport előtt jártak, vagy ha kellett, vezették azt. Telefonon tartották a kapcsolatot. Mindegyiknél kés volt. Gondolom az autoritás manifesztálódott ebben. A főnöknél volt egy olyan behajtható kézifűrész is.

Amikor hét körül lemegy a nap, ezek öten imádkoznak. Kéz-, arc-, láb-mosás, szájöblögetés, ima.

Mindenki más csendben figyel.

Közben megjön még két másik csoport is. Kevesebben vannak, mint mi. Aztán valahonnan megérkezik egy kigyúrt kopasz fazon. Az a nyolcból ismert forma. Térd alatt véget érő gatya, fekete Adidas mez. A három csoport vezetőjével félrevonulnak. Minden vezetőnek a kezében egy papírdarab. Körbeülnek, távolabb az emberektől. Néhány perc után ideges telefonálgatás kezdődik, aztán újra tárgyalás. A kopasz is arabul beszél.

Ezen a ponton elkezdek menekülőútvonalat keresni. Fogok egy üres palackot, és jelzem Nononak, hogy lemegyek a folyóhoz vízért. Gondolom, ha gáz van, átúszom a Tiszát. Oda csak nem jönnek utánam.

A folyóhoz vezető kitaposott lejárónál az utánunk érkező csapat tizenkét embere ül a földön. Egy fiatal srác szólít meg tökéletes angolsággal. Érdeklődik ő is, mi a fenét csinálok itt, és miért. Elmondom neki is.

– Faizal vagyok – mutatkozik be. Faizal szakács volt Damaszkuszban, huszonhat  éves, és szeretne Koppenhágában tanulni, ahol a világ második legjobb vendéglátós iskolája van.

– Milyen zenét szoktál hallgatni? – teszi fel ezt az ebben a helyzetben teljesen szürreálisan hangzó kérdést. Annyira meglep vele, hogy hirtelen bedobom Deva Premalt.

– Azt nem ismerem, de én a metált szeretem. Május 15-én van a születésnapom. 14-én Isztambulban voltam Blind Guardian koncerten. Életem élménye volt.

Előhalássza a jegyét tárcájából. Aztán mellé tesz egy 1 dollárost.

– Na figyelj, ezt az egy dollárost én aláírattam azokkal, akikkel ezen az úton találkoztam, és nem akarok elfelejteni. Megtennéd, hogy aláírod.

Megteszem. Aztán óvatosan és halkan megkérdezi, hogy fizettem-e azért, hogy itt lehessek. Nem azt kérdezi, hogy mennyit, hanem hogy egyáltalán. Ekkor már világos. Itt mindenki fizetős. Nem lehet itt ingyen lófrálni.

Aztán szépen csendben kezd besötétedni. A szakállas int, indulunk. Gyorsan összekapja magát mindenki, és elindulunk észak felé a folyó mellett. Aztán a vezetők mutatják, hogy hol kell kimenni az erdőből. Még mindig a töltés jobb oldalán, de már kinn az erdőből, elkezdik hajtani az embereket. Futás, futás, mutatják. Vagy kétszáz métert futunk.

Férfiak húzzák az asszonyokat maguk mögött, gyerekek ölben. Aztán a gát tetején lévő figyelők jeleznek, mindenki fel a gátra. Futva. Már indulnék le a másik oldalon, amikor az egyik figyelő odajön.

– Hungary, go! – és mutat Szeged felé a töltésen. Ott maradok állva, miközben a másik két csapat is elfut mellettem, a kukoricás és a napraforgó tábla között egy, a gáttal párhuzamosan futó földúton indulnak ők is Gyálarét felé.

Néhány perc múlva teljesen besötétedik. Bekapcsolom a telefont, hogy nagyjából tudjam, hova kell mennem. Gyálarét egy kilométer. Már égnek az utcai lámpák. Aztán jön egy autó, reflektora már messziről látszik. Vagy húsz méterre előttem megáll, megfordul, és elindul a vissza. Egy fehér Lada Niva. A franc se érti ezt.

Néhány perc múlva újra feltűnik a reflektor a távolban. Ekkor lemegyek a gát mellé. Közel a kukoricáshoz. Ha ugyanazok jönnének vissza, akkor biztos nem baráti a szandék. Kicsit kezdek paranoiás lenni. A gát legaljából látom, hogy egy rendőrautó hajt el mellettem. Verik a port. Sietnek.

A gyálaréti buszfordulóban ér véget a kaland. Ülök a megállóban, és várom, hogy egy szegedi barátom megérkezzen egy életmentő palack vízzel. A Lada Níva ott áll a megállóval szemben.

Eddig tartott az „Út“, ami összerakta a nagy kép darabkáit, amelyekből olyan részek hiányoztak, amelyeket csak így lehetett megtudni. Shanti.

Szeged, 2015 augusztus 12.”

A projekt Facebook oldala itt elérhető

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1077 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

 • László Benkő

  A baloldal minden hülyéje gáton van ezekben napokban,
  mint szegény Pelikán anno, és firkálnak ész nélkül, hátha csoda
  történik, sikerül Afrikát beköltöztetni, és akkor végre eljön az ő
  idejük, a verescsillag megint fényre derül, suhog újra a sarlókalapács,
  legfeljebb nem ők tartják kézben, hanem valamelyik lefejezős iszlámista.
  De hát tudjuk, ahol fát vágnak, ott hullik a forgács is.

 • Zig Zag

  László Benkő, irány az orvos! Ez már a végső stádiumnak tűnik!

 • Rezsoke

  Kespaszmekk…

 • Péter Téglás

  A jobboldalnak meg minden hülyéje ide írogat.

 • Higany

  Sajnálom, hogy a túra a szerb-magyar határon ért véget és nem Ausztiában, ahogy az az elején fel eltt villantva. Mindenki a déli határral van elfoglalva, de az is nagyon érdekes, hogy ezek az emberek hogyan utaznak át Magyarországon, mert nyilván a nagy többségüknek eszük ágában sincs itt maradniuk. Erről sehol nem ír senki. :(

 • Mária Törteliné Bereczki

  Ezeknek nagy részük jobban él a Magyartól,Én messzemenőkig ellene vagyok annak hogy ezek az emberek majd itt osztják nekünk az észt, és az idegen imát fogják erőszakkal ránk erőltetni, ha nem vagy vevő rá majd lefejeznek,felrobbantanak,vagy kibeleznek, Lesz…m az ál humán senkiháziakat

 • Mária Törteliné Bereczki

  Ezek jobban élnek legtöbb Magyarnál, és én a legmesszebb menőkig ellene vagyok, hogy ez az idegen kultúrájú, áradat, majd rám akarja erőltetni az idegen hitét,és ha nem teszem, majd lefejeznek, kibelezne, vagy felrobbantanak!És le Sz…m minden olyan ember áll humán hablatyolását, mikor még azt sem viseli el hogy a másiknak több esze ,és tehetsége van, vagy nagyobb autója ,vagy a szomszédnak a füve zöldebb, és ők a megértők, ők a segítők,Majd ha a gyereked nem lesz biztonságban, mert az ISIS, és az Amerikai támogatóik csak kiadják a parancsot ,és elindul a káosz, majd akkor búj az egér lukban és nézzen a tükörbe és köpje magát szemen, mert jófejkedet az ördöggel,aki elhozza a poklot Na jó! emberségeskedjen aki akar! én a hazámat jobban szeretem annál hogy idege kézre adjam! És ne legyenek kétségeitek!

  • Horizont

   Sz@r lehet így élned-már most! És még ide se ért az ISIS :)

  • marci hevesen

   te egy bérrettegő kretén vagy, mondták-e ezt már neked?

 • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

  Nem tudom ezek a bevándorláspárti liberálisok a melegimádatukat és a muszlimimádatukat hogyan tudják összeegyeztetni… ?
  Pedig ebbe fognak belehalni …

 • János Demeter

  És jöjjön a másik igaz Virág?

 • Ferenc Farsang

  Hülye és tsa.. Nem csak öregszenek, egyre hülyébbek lesznek, de jól fizetik őket!

 • nonemart

  Két szarházi, nem érdemes velük foglalkozni, kérdezni meg pláne, Csak.

 • Alcsuti
 • ukotaf

  Én tisztelem a véleményüket…de, mindkettő beléhasít a szemembe. Míg Kerényi kiváló rendező volt (maradt volna annak), Selmeczit nem tudom, honnan szalasztották, a hottentották (bocs, ez egy rím szeretett volna lenni). Nem sok (kevés) undorítóbb emberre mondom ezt.

 • Szerelő Mester

  tessey “műész” úr megnyilvánulása hányingerkeltő volt. Ezt a videó elején fel kellett volna tüntetni, hogy a nyugalom megzavarására alkalmas tartalom következik :)

 • Zsolt Balogh

  rtl, atv, hírtv, hvg,24.hu, magyar narancs, 444, index, lejmolos átlátszó, magyarnemzet, népszava, b1,
  hirtelen ennyi jutott eszembe
  hol is van az az óriási kormánypárti túlsúly?

  • Апрая Надя

   Ebből az atv-t lassan ki lehet húzni. A népszavát is megvették már…

   • Pé7er

    ‘lassan’, ez nagyon pc lett :)

  • Kató Tóth-Pintér

   Talán a másik oldaliakat is fel kellene sorolnia és akkor látná, hogy nem kérdéses a kormánypropaganda extrém túlsúlya.

  • login futása

   Fel tudtál sorolni tizenkét címet az ötszázzal szemben, és végül megkérdezed, hogy hol is van az óriási kormánypárti túlsúly? Mondd, te retardált vagy?

  • Garyshans

   Hirtelen csak ennyi hazugság-osztag jut eszembe az Orbán-diktatúra propaganda-birodalmából:

   TV2, m1, m2, m…x, Duna tv, Duna World, Kossuth rádió, MR2, MR3, Lokál, Ripost, Pesti srácok, Magyar Hírlap, Magyar Idők, Echo TV, Figyelő, VS.hu, Origo, Faktor.hu, Rádió 1, Szentkorona Rádió, Katolikus Rádió, Mária Rádió, Világgazdaság, Nemzeti Sport, Heves Megyei Hírlap, Új Dunántúli Napló, 24 Óra, Somogyi Hírlap,Tolnai Népújság, Új Néplap, Békés Megyei Hírlap, Petőfi Népe, Vasárnap Reggel, Bama.hu, Heol.hu, Kemma.hu, Baon.hu, Beol.hu, Szoljon.hu, Sonline.hu, Teol.hu, Zaol.hu, Vaol.hu, Veol.hu, Feol.hu, Duol.hu, Fejér Megyei Hírlap, Dunaújvárosi Hírlap, Veszprém Megyei Napló, Vas Népe, Zalai Hírlap, 888.hu, Atmedia, Délmagyarország

   + Amik még ebben a cikkben itt fent vannak.
   + Összes ingyenes önkormányzati újság és helyi televízió és rádió
   + óriásplakátok
   + kibaszott kamu hazug uszító Orbán-levelek és kamukonzutltációs átbaszások milliószámra
   + rendszeres fideszes postaszemét szórólapokkal, füzetekkel
   + 66 milliárdos propagandaminisztérium

   Te ugye a fideszkomcsi diktatúra pártján állsz?

 • http://fegyvertelen.blog.hu/ Tarnay Kristóf Ábel

  Andy Vajnánál online nem látom a Delmagyar.hu-t, a Délvilág, és a Breki magazin megszűnt, illetve én még hozzávenném az okostelefonos alkalmazásokat is -a Lapcomnál a Frappé, de a TV2 Live, a Rádió 1 app is jöhet Vajnához még

 • Vécsey Géza

  A javított szöveg is “átlátszó”!

 • Jenő Lefkovits

  Aljas féreg ország

 • Péter Timár

  Induljunk ki abból, hogy csak a listára leadott belföldi szavazatokat nézzük. Fidesz 2608086 fő!
  Összes szavazat – ugyan ebből az aspektusból – 5089807 fő. Elosztható listás hely 92. Tehát a Fidesz listájára 51% adta a szavazatát. Tehát alpállás szerint minimum 46 listás hely járna a Fidesznek kompenzáció és külhoni listás szavazat nélkül. Hogyan variálta ki ezt a rendszer?

 • http://www.vasalobolt.hu Csepp a tengerben

  Szerintem ez csak a győztesnek jó semmi másra. meg dühíti az embereket

 • staropramen

  Akkor 216000 külhoni szavazó potyára utáltatta meg magát?
  A kis híján negyedmillió szavazat semmit nem hozott?
  Azt hiszem erre mondják, hogy nem elég életszerű.

  • Zoltán Bakó

   Nem! Ha kevesebb tetű szavazott volna, mások lettek volna az arányok.

 • Péter István

  Kár ezen utólag lamentálni, az emberek azért döntöttek a FIDESZ vezette pártszövetség mellett, mert a FIDESZ már három ciklusban is bizonyította az országvezetésben való jártasságát és eredményességét, valamint a magyar nemzet iránti hűségét és elkötelezettségét. Minden esetben képes volt úrrá lenni a balliberális kormányok által hátra hagyott káoszon és bizonytalanságon, s a stabilitás és a felemelkedés útjára vezette az országot.

  • Zoltán Nemcsényi

   Bizonyítottza a propagandában való jártasságát, a lopáshoz és korrupcióhoz értését, elkötelezettségét a magyar nép vagyonának eltulajdonítására. Igazolta, hogy a nép véleménye akkor számít, ha egybeesik orbánéval különben lexarja. Bizonyította azt is, hogy Magyarország dilettáns vezetése a kedvező nemzetközi gazdasági környezetben sokkal kevesebb lehetőséget tudott kihasználni, mint a környező országok. Persze ezt egy fideszbirka fel sem tudja fogni.

  • Zoltán Bakó

   Az igen! Szép brossúra szöveg…
   Ezt most küldték ki a pártközpontból?!

   • Péter István

    Nem, fordítva.

  • olivecrona

   De szépen mondtad, esküszöm elmorzsoltam egy könnycseppet. Az meg, hogy az egyszeri gázszerelőnek 200+ cége van, a vej meg lopja az EUs pénzeket, Kósa 800M-ot íratna a saját anyjára, a betelepedési kötvényből Rogán-Habony helikopterezik, a gázszerelő kezében az összes vidéki napilap, a közmédia a kormány kezéből eszik, a klubrádiot csak Bp-en lehet hallgatni, 3 milliárd ment el a kamupártokra, listázzák a soros embereit igazán apróság. Apukám te nem veszed észre a lopakodó fasizmust, de nem baj mert lehet, hogy egyszer majd rád kerül a sor.

   • Péter István

    Ne felejtsük el, hogy a korrupcióval, visszaéléssel történő rágalmazás és vádaskodás már régóta politikai stratégiai fegyver. Ezt már a magyar választóplágrok többsége is tudja.

 • Sötétség

  Néhány hozzászólónak : a Magyar Nemzet iránti hűség : Igaz a saját családjukra, szűk
  haveri körre és néhány sportágra. Felcsút nemzetek közti csapatban 9 nemzetből igazoltak
  igazán jót tesz a z utánpótlásnak. Itt még a takaritó is havi 400 ezret keres.
  Kósa feleségének 1 éve alakult cége 500 milliós támagatást kapott. És igy tovább…

 • Nagy István

  Ugyanezt egy nappal korábban kiszámoltam:
  https://www.facebook.com/nagyvarjas/posts/10211502073127756

 • ukotaf

  Tévedsz, László! Én nem azt mondtam meg, hogy kitől kell undorodni, hanem a véleményemet közöltem. Neked ettől még lehet más, tiszteletben tartom.

 • László Szabó

  Csakhogy a véleményedet a mai Európában hatalmi helyzetből mondod ilyen agresszíven. Ezért fél a nemzet tőletek, és nem szavaz vissza soha már bolsit.

 • ukotaf

  Hatalmi helyzetből? Nooormális vagy?!
  Ja, ha te egy troll vagy, az más, trollkodj otthon!

 • Kató Tóth-Pintér

  Olyan nem volt soha, hogy a miniszterelnök nem szólalhatott meg a köztévében! De olyan van, hogy nem mer interjút adni, vagy a munkatársai nem engedik interjút adni.

 • login futása

  Én emlékszem, Réthy “egyhozzászólásos” Endre. Amikor még közszolgálati volt a közszolgálati média, akkor simán lejött ott is az őszödi beszéd, és simán Gyurcsányoztak rajta. Ma a cenzúra miatt nem jöhet le a közszolgálati médiában kormánykritikus híradás. Én emlékszem. Maga akar emlékezni egy szabadabb országra?

 • Földlakó

  Déjá vu érzésem van. Azzal a különbséggel,hogy a kormányzati média most nagyságrendekkel többet hazudik.

 • Henrik Karvalics

  S az ellenpártok saját műsorral is jelenkezhettek az országos frekvenciákon… most egy sincs.

 • Endre Réthy

  De bizony volt! Antall József 1990 őszén az öbnkormányzati választás elött beszélni akart a választáson való részvétel fontosságáról, de Hankis, a tv elnöke – a pártegyensúlyra való hivatkozással – nem engedélyezte!

 • Endre Réthy

  Kéretik jobban figyelni! Én a kilencvenes évekről beszéltem, nem 2006-ról! Az indulatok vakká tesznek!

 • s_timmel

  Ez most mire példa?? De tényleg. Nem értem….

  Annak a beismerése, hogy visszatértünk az “átkos” média viszonyaihoz? 30 év reménykedése után, hogy lehet más a politika vagy a média?

  Vagy el kellene fogadni azt ami most van azért mert a történelem folyamán esetleg volt már olyan, ami hasonlóan rossz és egyoldalú volt? MInő szerencse, hogy nem volt Rákosi idejében TV….

  A Hankiss-féle MTV sokkalta átláthatóban és magasabb szakmai színvonalon működött mint, most a Duna TV (MTVA) konglomerátum és ez bizony nagyon szomorú dolog….

  Az hogy Hankiss Antall alatt MTV elnök lehetett, ma biztosan nem történhetne meg… és mindent elmond a mai helyzetről….

 • Vidéki

  Lószart mama!
  Hogyan szerepelt volna a Fidesz más országok választási rendszereivel?
  2018. április 12. 20:09 Mandiner
  Franciaországban megszerezné a parlamenti helyek 72 %-át
  Az Egyesült királyságban megszerezné a parlamenti helyek 82 %-át.
  Mégis ezekben a demokratikus országokban ritka az olyan hülye gyerek, mint Ön, aki a választási rendszer miatt zokog!

 • Dave

  Értem én, hogy vidéki, de ennyire?!

  Az Egyesült Királyságban nem rajzolták át a választókerületeket szavazati adatok alapján, úgyhogy az a példa sántít, de még Franciaországgal együtt is csak 2 állam olyan az EU-ban, ahol álhírekkel és hazug propagandával még nagyobbat lehetne elméletileg nyerni.

  Ez azt jelenti, hogy 25 másik államban nem érne 67%-ot a 49%. Máshogy fogalmazva a magyar választási rendszer aránytalanabb és igazságtalanabb, mint az EU-s országok 90%-ában.

  A tyúkok meg a malacok azért rendben vannak?

 • Szabolcs Sebestyén

  arról nem beszélve, hogy a fidesz prominensei Angliában nem jutottak volna be (mivel nincs listás szavazás, csak egyéni), tehát Viktátor is kint maradt volna és a lista első 22 helyezettje…

 • raikoholista

  Ne játszd az agyad, te is tudod, hogy csaltak. De ez a legjellemzőbb fidesz tulajdonság a lopáson kívül.

 • Viktor Varga

  Ezt honnan másolod, ember? Franciaországban két fordulós választás van, ha ez lenne itt is, akkor rezegne még a többség is a Fidesznek. http://hu.euronews.com/2018/04/16/tenyleg-lehet-europaban-a-szavazatok-felevel-ketharmadot-szerezni-?utm_term=Autofeed&utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#link_time=1523890484

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand
 • Vidéki

  Balhiteire, kényszerképzeteire nem hat a valóság!

  A magyar választási rendszer vegyes, mert a többségi és az arányos választási rendszer egyszerre van jelen a rendszerben.

  A szavazáskor minden választópolgár két szavazólapot kap:
  1. szavazólap szolgál az egyéni választókerületi jelöltre,
  2. szavazólap a pártok listájára történő szavazáshoz.

  Szintén vegyes volt a magyar választási rendszer 1994-ben is.
  Az Alapító Atyák által létrehozott választási rendszer vegyes rendszerként működött.

  Az Alapító Atyák által létrehozott választási rendszer ugyanúgy működött az 1994-es választásokon, amikor Horn Gyula pártja az MSZP a listás szavazatok 31,7 %-át kapta az első fordulóban.
  Mégis pártja az MSZP az parlamenti helyek 54,15%-át birtokolva kormánypárt lehetett!
  A választási rendszer nem semleges technika. Ugyanazon szavazatarány mellett, más-más mandátumszámítási technikák más-más választási végeredményt tudnak produkálni.
  A választási rendszereket két fő csoportba szokás osztani: megkülönböztetünk arányos és többségi rendszereket.
  Míg az arányos választási rendszer fő célja a reprezentáció, azaz minél több választópolgár kapjon képviseletet, addig a többségi választási rendszerek a szétaprózottság elkerülését, ezáltal a kormányozhatóságot helyezik előtérbe.
  Léteznek vegyes választási rendszerek is, amelyekben a képviselők egy részét többségi, más részét arányossági elv alapján választják, így próbálva egyesíteni a két rendszer előnyeit és minimalizálni az „elveszett” szavazatokat.
  Pártlistás választási rendszer bejutási küszöb nélkül Európában egyedül Hollandiában létezik.
  Ezt azt jelenti: minden választópolgár szavaz egy adott pártlistára. S pontosan annyi mandátumot kap minden párt, amennyi szavazatot. Ez a lehető legarányosabb választási rendszer.
  A holland Pártlistás választási rendszer bejutási küszöb nélkül, rendszeres kormányválságot eredményez!
  A brit választás egyfordulós, és a relatíve legtöbb szavazatot kapott képviselő nyeri el a mandátumot (a győztes mindent visz, angolul first-past-the-post, FPTP). Ez a többségi választási rendszer rendkívül aránytalan eredményre vezet.
  A brit parlamentbe nem tud bejutni olyan jelölt, aki személyében nem elég népszerű a körzetében (csak a második legnépszerűbb).

  Mégis Nagy Britannia hosszú évszázadok óta demokratikus berendezkedésű államnak számít!

 • Vidéki

  Az Ön orbánfóbiás beteg hazudozásra edzett agya elfelejti (elhallgatja), hogy éppen az Alkotmánybíróság határozata alapján lettek átrajzolva a választókerületek, ahol nagy aránytalanságok voltak az egy képviselői hely megszerzéséhez szükséges szavazatok számában.

  A VÁLASZTÁSRA JOGOSULTAK SZÁMA MEGKÖZELÍTŐEN AZONOS LEGYEN.” − Az Alkotmánybíróság szerint is sérti a választójog egyenlőségének elvét, ha nagy eltérés van az egyes választókerületek között a választásra jogosultak számát illetően…
  Az AB ugyanakkor azt is kimondta: „…az egy képviselői helyre jutó választópolgárok száma tekintetében A VÁLASZTÓKERÜLETENKÉNTI ELTÉRÉS NEM HALADHATJA MEG A 10%-OT, ÉS SEMMIKÉPPEN SEM LÉPHETI TÚL A 15%-OT.

  Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy nem ütközik az alaptörvénybe a „győzteskompenzáció”. A választókerületeket évtizedekig az utolsó kommunista minisztertanács (Németh-kormány) 1990. februári rendelete szabályozta, és egyes körzetek között két-két és félszeres lakossági aránytalanság alakult ki. A rendeletet az Alkotmánybíróság meg is semmisítette 2011-ben.
  Ma már törvény rögzíti a választókerületi határokat és a körzetek között a lakosságszám eltérése minimális.
  A korábbi rendszerben az egyéni körzetben győztesre leadott többletszavazatok elenyésztek, a maiban már nem.

 • Vidéki

  Előbb gondolkodjon, mielőtt hülyeségeket ír!
  Jó hülyének lenni?

 • raikoholista

  Már csak azért sem juthattak volna be, mert a pártot betiltották volna uszításért, fasiszta, rasszista gyűlöletkeltésért és letartóztatták volna a tagságot, meg a vezetőket. Így a srácok max a börtönsajtóban kampányolhattak volna amíg jól el nem verik őket gumibottal.

 • Szabolcs Sebestyén

  Érveket is fel tud esetleg hozni? Mármint, hogy Angliában nincs listás szavazás? Vagy, hogy a fidesz 22 első listás tagja indult egyéniben? Egyébként a feltételes mondatoknak nem sok értelme van sem a történelemben, sem a polifikában. Tisztelettel egy másik vidéki…

 • raikoholista

  Ezt te saját tapasztalatból tudod.

 • http://davefoto.hu Kulcsár Dávid

  Látom a másolás megy, ahhoz nem kell gondolkodni.

  Mit is jelent a reprezentáció? Azt, hogy képviselés. Vagyis a képviselőnek elvileg reprezentálnia kellene az ország lakosságát, ami jelenleg nem igaz Magyarországra.

  Én itt élek, nem Angliában, én itt szeretnék élhető közös országot, ami például a német vagy osztrák választási rendszerrel egész jól meg is tudna valósulni.

 • Vidéki

  Angliában nincs listás szavazás!

  A Fidesz mind a 106 egyéni választókerületben indított jelölteket.
  https://www.portfolio.hu/…/fidesz-ketharmad-itt-van-a-majdnem-vegeredmeny.281754….
  2018. ápr. 9. – FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 91 (a lehetséges 106-ból)

 • raikoholista

  Nem tud, megroggyant tudatú fideSSista. Nem is tudja, mit jelent gondolkozni.
  Csak a csürheszellem vezeti, mint a műveletlen vidéki jobbágytársait.
  Ha van pálesz, meg parasztlány és jön a Böske utalvány, akkor minden rendben.

 • Vidéki

  Ön olyan, mint Naszreddin Hodzsa meséjében a tömeg!

  Naszreddin Hodzsa meséje az apáról, fiáról és a szamárról rávilágít arra, hogy vannak olyan helyzetvariációk, amelyek bármelyikét emberek csoportjai képesek kifogásolni (kritizálni).

  Az Ön kritikája a magyar választási rendszerrel kapcsolatban olyan színvonalú, mint Naszreddin Hodzsa meséjében a tömeg kritikája.

  Az apa és fia szamarukkal a vásárba mentek.
  A tömeg kifogásolta, amikor az apa és nem a fia ült a szamáron.
  Azt is kifogásolta, amikor a fiú és nem az apa „szamaragolt”.
  Szegény szamarat sajnálták, amikor mindketten felültek rá.
  Nem tudtak mást tenni, hátukra vették a szamarat, de ez sem tetszett a tömegnek.

 • Szabolcs Sebestyén

  a fidesz lista első 22 helyezettje benne orbán viktorral az angol rendszerben nem jutott volna be a parlamentbe, mert nincs listás szavazás Angliában (a 91 bejutott egyéni képviselőről nem mondtam egy szót sem) – szóval az Ön felvetésével – mármint, hogy Angliában 82 %-ot szereztek volna, nincs probléma, csak hát pont a mini szter elnö kúr nem jutott volna be és a fidesz több prominense sem. Illetve a UK-ban a médiát nem uralja a miniszterelnöknő magánköre sem, és lehetne folytatni, de ezt mások már megtették, Egyébként két dolgot vezetnék be, ha megtehetném: 1. csak egyéni választási rendszer (ahová még a párt nevét sem írhatnák ki), miután kidolgoztak egy senki számára nem lejtő rendszert 2. minden parlamenti képviselőre az egyéni vállalkozókra érvényes adózási és más jogszabályok legyenek érvényesek + 1 ne lehessen arctalanul kommentelni…Jó apám úgy tanította, hogy “fiam vállald a véleményed arccal, névvel, nem vagy te kommunista!”

 • Vidéki

  Majd eldöntik, azok akik értenek hozzá.

  Nem jó ha magadfajta szenvedéllyel telített “Népbírákra” bízzák a döntést.
  Rossz lenne ha a vádirat és az ítélet egyszerre születne meg!

 • Vidéki

  Nem tudsz olvasni hülyegyerek?
  Olvasd el még egyszer a hozzászólásomat, amiben benne van a forrás megjelölése!

 • Zoltán Bakó

  Attól még baromság!

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Vannak a neten olyan baromarcú hozzászólók, akik azt hiszik, hogy a forrásmegjelölés annyit jelent, hogy megadják egy főoldal címét, netán dátummal.
  Szeretnélek felhomályosítani, a forrásmegadás annyit jelent, hogy ha rákattintasz, akkor az az oldal, az a kép jön fel, ami a valóságos forrásnak tekinthető.
  Neked ez nem nagyon megy.
  Sebaj!
  Még tíz-húsz év és megtanulod.
  Én bízom benne.

 • Zoltán Bakó

  De a kettős-állampolgárság szavazásán lehet szívvel és nem ésszel voksolni?! Sőt..aki nem IGEN-nek szavaz, az nem is magyar, mi???