Hangulatjelentés Gevgelijából – már Macedóniában tart az El Camino de Balkan

Tegnap indult el a görögországi Idomeniből az a magyar újságíró, aki arra vállalkozott, hogy a Magyarország felé tartó menekültekkel együtt teszi meg az utat a Balkánon át. Akadálytalanul átjutott Macedóniába, onnan jelentkezett egy rövid beszámolóval.

Előzmények

Indul az El Camino de Balkan – gyalogtúra Görögországtól Magyarországig a menekültek között

Délelőtt még Görögországból, Idomeniből postolt a Facebook-oldalára:

“Az elhagyatott úton pár kilométerre a macedón határtól, egy bokor mellett állt, rajta egy akkurátusan összetekert hálózsák. Egy babakocsi volt. Először bele sem mertem nézni, Mert ugye mi van ha? Üres volt. Ott hagyták. Eddig tartott, innen már ölben is megteszi. Három kilométerre voltam Idomentől. Attól a falutól, amely a menekültválság Észak Görögországi központja lett. A nemzetközi vasutvonal utolsó görög állomása van itt, a sínek átfutnak a határon és, ott a túloldalon egy híd könnyíti meg az illegális határátlépők dolgát. Nem kell a folyón való átkeléssel bajlódni. Hat kilométert gyalogoltam a 1-es főúttól. Az első menekült csoport Idomenitől párszáz méterre lépett elő a naprafogó táblából. Afgánok voltak, vagy huszan. Fiatal srácok, gyerekek és asszonyok.

– Kabul, Herat, Mazar i Sharif – összegezte az egyikük a honnan jöttetekre a választ. És persze Németországba mennek.

– A talibánok visszajöttek, meg munka sincs – magyarázta angolul az egyik tadzsik arcú fiú. Egy hónapja vannak úton így együtt. Iránon, Törökországon, Leszbosz szigetén keresztül. Szalonikiből busszal jöttek idáig.

Idomeniben egy görög meg egy grúz állt a pult mögött a helyi kocsmában. Egy szódát kértem. Nincs nekik semmi bajuk a menekültekkel, magyarázta a görög. Naponta legalább húsz busz érkezik a szaloniki buszpályaudvarról. Lerakják a menekülteket a falu határában és már indulnak is vissza. Gyors fejszámolás. Ötvennel szorozva az legalább ezer ember. Itt Idomeniben.

A falu végén rákanyaradik az aszfaltozott út egy vasúti átjáróra. Itt egy hamburgeres lakókocsi áll rögtön a kanyarban. Hamburger, víz, üdítő és ingyen áram egy elosztón keresztül. A telefonoknak.

A sínek túloldalán a konkurencia. Ott fagylatot is árulnak. Itt a vége Görögországnak. Egy fél focipályányi területen vagy háromszáz menekült áll. Egy macedón rendőr próbál rendet tenni. Egy sátor és egy Land Rover, meg négy rendőr. Ők itt élet halál urai. Az egyikük valami papírt oszt. Az embereket húsz-harminc fős csoportokra osztották. Így, kontrolláltan engedik őket át Macedoniába.

 

 

Gyorsan lebukok. Az egyik fiatal rendőr kiszúrja, hogy videót készítek.

– Te nem jöhetsz itt át. Illegális lenne – mondja.

– De hát itt mindenki az, nem? – átváltok szerbre. Erre megenyhül.

– A hetvenkét órás papírt Gevgelijávban adják, de ahhoz menedéket kell kérned. Az meg hogy nézne ki. Csak a hivatalos határátkelőn jöhetsz be legálisan.

– És ha mondjuk félrenézne, amikor elindulok ezzel a csoporttal?

– Akkor…

Csak bólintott. Én meg annak veszem, hogy majd félrenéz. Most arra várok. Innen, ahol most vagyok már csak párszáz méter a folyó túloldala. Macedónia.”

Az átjutás sikerült, délután Gevgelijából küldött egy rövid beszámolót az Átlátszónak:

“Vagy egy órát ücsörögtünk a porban a csoporttal, amit tulajdonképpen nem is én választottam. Abdulrahman talált meg. Egy huszonöt éves srác Homszból. Öccsével igyekezne Norvégiába, ahol álítása szerint már ott van a család nagyobbik része. A polgárháború kitöréséig, meg még egy kicsit utána is, computer technikusként dolgozott egy kórházban meg főiskolára járt. Aztán előbb a kórházat, majd az iskolát is szétlőtték.

– Elég volt – ezt mosolyogva mondta. – Nem akartam elmenni, de hát ez van.

A szokásos úton jöttek fel. Előbb Törökország, át Kos, aztán Szaloniki érintésével Idomeni.

– Magyarországtól félek. Ott fog eldőlni minden.

– Mi minden? – nem értem. Állítólag a macedón rész a legveszélyesebb.

– Hogy hogyan tudunk továbbindulni.

Itt tartunk, amikor megérkezik a fiatal macedón rendőr. Rám néz. Mehettek – mondja.

Szóval félrefordítja a fejét. – De “no video”. Már vagy két méterre járok tőle, amikor még annyit mond: “molim vas” (kérem szépen).

Jobb oldalt a vasút, a másikon kukoricaföldek. Vagy húszan bandukolunk a földúton. Csak előre. Ezt mutatták, amikor elindultunk. Ösvénnyé szűkül a földút. Fél óra sem telik bele, és ott van előttünk az a bizonyos vasúti híd. De nem azon kelünk át a Suva folyó kiszáradt medre felett. Balra maga a szürrealitás. Gevgelijából kifelé a városból vezet egy híd a semmibe. Átkelünk rajta. A város felőli oldalon egy zsákutca-tábla nyomatékosít, meg egy mérsékelten büszke hirdetmény: a híd az Európai Unió Szomszédsági Programjának keretében épült. Gondolom egy macedón csókos nagyot kaszált rajta. Minden más bagatel.

Az állomás csak százötven méter. Már minden árnyékos helyet elfoglaltak a menekültek. A legnagyobb csődület a rendőrség épülete előtt van. Itt osztják a a hetvekét órás tartózkodásra jogosító papírokat. Ehhez menedéket kell kérni. Kézi munka. Lassan megy. A vonat délután ötkor indul Tabanovce felé. A menekültjárat. Abdulrahman trükközik. Öccse Saleh cukorbeteg. Egyből a vöröskeresztesekhez indul. Egy óra múlva kezében a mindkettőjük papírja.

– Megyek, keresek valami fuvart.

– Ötkor megy a vonat, – nézek rá kicsit értetlenül.

– Figyelj, akinek van pénze, az nem megy vonattal. Nekem szerencsém volt. Nem húztak le sehol. Akinek van pénze, az szállodában alszik.

Világos. Az osztálytagozódás ebben a világban is megvan.”

Az út további állomásairól folyamatosan beszámolunk.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1077 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

 • Vidéki

  A schengeni végrehajtási egyezményt 1992-ben Görögország is aláírta.

  Az egyezmény szerint:

  “A menedékjogért folyamodók kérelmét az az ország intézi, amelyen keresztül ezek a személyek az EU területére kívánnak lépni.”

  Elképesztő az az arcátlanság, amellyel Görögország nem teljesíti az általa aláírt egyezményt.

  A cikk szerint:

  “ott a túloldalon egy híd könnyíti meg az illegális határátlépők dolgát. Nem kell a folyón való átkeléssel bajlódni.”

  “Naponta legalább húsz busz érkezik a szaloniki buszpályaudvarról. Lerakják a menekülteket a falu határában és már indulnak is vissza. Gyors fejszámolás. Ötvennel szorozva az legalább ezer ember. Itt Idomeniben.”

 • csaba

  Sem Görög,sem Macedónia sem Szerbia nem háborús övezet.
  Akkor a Dublini egyezzmény csak ránk vonatkozik?

  • nonemart

   Nem érted, hogy ha a menekülő menni akar, a bennszülött meg tovább akarja toszogatni, akkor jöhetsz te itt a jogaiddal meg a háborús övezeteiddel ! Mint ahogyan nálunk is ez a helyzet, csakhogy az EU miatt alakoskodunk kormányilag, érted ?

 • Béla Toller

  Van egy szinte, amely alatt nem érdemes politikai kérdésekről vitatkozni. Kiabálni lehet, de vitatkozni nem érdemes. Ha van valami kemény és dudoros tárgy a közelünkben, vágjuk oda és menjünk haza.

  • Hangulatjelentő Mszmp

   Vágjon oda Mónikának is! Volt ilyen nevű nagy formátumú maszopos városvezető, svájci kód megvan-e már, vagy úszott a lé?

   • Béla Toller

    Te mit akarsz ?

 • Hangulatjelentő Mszmp

  Na, nem csak a komcsiknak lehet! Emlékszik még valaki Lamperth Mónika beszédére? Ugye nem? Na na….

 • Vidéki

  Juhász Attila-László Róbert hülyeségeket beszél gerrymanderinget vizionálva.

  V. Az országgyűlési képviselők választásának fontosabb elemei
  http://www.tankonyvtar.hu › Könyvek › Társadalomtudomány › Jog. Jogtudomány

  Ebből megtudható:

  „A Vjt. 4. §-a meghatározza e választókerületek kialakítási elveit (amelyek alapján aztán ő maga azonnal meg is állapítja a választókerületeket): „(2) Az egyéni választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy a) azok ne lépjék át a megyehatárokat, valamint a főváros határát, b) azok összefüggő területet alkossanak, c) A VÁLASZTÁSRA JOGOSULTAK SZÁMA MEGKÖZELÍTŐEN AZONOS LEGYEN.” − AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG SZERINT IS SÉRTI A VÁLASZTÓJOG EGYENLŐSÉGÉNEK ELVÉT, HA NAGY ELTÉRÉS VAN AZ EGYES VÁLASZTÓKERÜLETEK KÖZÖTT A VÁLASZTÁSRA JOGOSULTAK SZÁMÁT ILLETŐEN…

  Az AB ugyanakkor azt is kimondta: „…az egy képviselői helyre jutó választópolgárok száma tekintetében A VÁLASZTÓKERÜLETENKÉNTI ELTÉRÉS NEM HALADHATJA MEG A 10%-OT, ÉS SEMMIKÉPPEN SEM LÉPHETI TÚL A 15%-OT.

  Az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően módosították a választókerületek határait!

  Tetszik érteni?

 • http://bircahang.org maxval bircaman bircahang.org

  Ballib műbotrány.

 • Gábor Sebes

  2014-ben a felére csökkent választókerületekből többet nyert a baloldal, mint 2010-ben, kettő helyett tízben. Ennyit a gerrymanderingről.

 • péter Pacsker

  Soros szembesül a választások eredményével
  “Vona egy velőtrázó Allah akbar kiáltással legyantázta lábait, majd …”
  https://youtu.be/0ks_pH9aJ1w

 • ligeti77

  Ne bohóckodj, egy bevehetetlennek tűnő nari várat romboltak porig a választók, rengeteg otthon ülő ment szavazni és ment szembe a zsaroló lézerrel.

 • Vidéki

  A polgármesternek együtt kell működnie az önkormányzat képviselő testületével.

  Nincs olyan helyzetben, mint Lenin elvtárs volt 1917-ben!

  1917 November végére kiírták Lenin elvtársék (a bolsevikok) a választásokat.
  1918. január 18-án ült össze az Alkotmányozó Nemzetgyűlés, a törvényhozó hatalom.
  Mivel azonban a bolsevikok a parlamenti helyeknek csak egynegyedét szerezték meg, másnap a dicsőséges orosz népre hivatkozva Lenin elvtársék kirángatták a képviselőket a parlamentből.
  A nem bolsevik képviselők rövidesen gyilkosságok áldozataivá váltak, vagy koncentrációs táborokba hurcolták őket, ahol a szigorú bánásmód miatt túlélési esélyeik tartottak a nulla felé.

 • transformer

  Így igaz, egy helyi jelölt sikeréről van szó, akit az adott helyen jól ismernek, és amelyből az országos politikára nem lehet következtetni (“történelmi győzelem” – röhögtető). Annyi viszont örvendetes, hogy a most megválasztott polgármesterrel szembeni szokásos mocskos piszkolódásból, lejáratásból a jelek szerint a “fantasztikus hely” lakóinak is elege lett. De ebből kár lenne akár Hódmezővásárhelyen is előre a parlamenti választás eredményére következtetni.
  Kérdés, megjön-e a totálisan elhülyült fideszes kampánystáb esze ahhoz, hogy az ellenzéki politikusokat Sorossal és csípőfogókkal ábrázoló plakátok kontraproduktívak is lehetnek. Meg a másik oldalon ahhoz, hogy nem kell Putyint keresni az összes mocskos kormányzati húzás mögött, megy ez nekik hungarikumként, orosz import nélkül is. Volna miről beszélni – a népbutítássá züllesztett közoktatástól a lerohasztott egészségügyön át a multinak juttatott adókedvezményekig a hazai kisvállalkozások rovására, hogy arról a szellemi környezetszennyezésről ne is beszéljünk, amit a mindent elöntő migráncsozás jelent. Olaszországban (szemben Magyarországgal) az ezer főre jutó migránsok száma nem jelentéktelen, még sincs tele minden TV-adás az általuk okozott problémákkal. (Elég belenézni a Rai Uno híradójába egy kis statisztikai összehasonlításért.)

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  “Így igaz, egy helyi jelölt sikeréről van szó, akit az adott helyen jól ismernek, és amelyből az országos politikára nem lehet következtetni (“történelmi győzelem” – röhögtető).” – röhögtető, vagy szánalmas, ki hogyan közelíti meg.
  Én a túldimenzionálást ab ovo helytelennek tartom, mert sehova nem vezet.
  “De ebből kár lenne akár Hódmezővásárhelyen is előre a parlamenti választás eredményére következtetni.” – maximálisan egyetértek.
  Némi józan észre mindkét oldalon szükség lenne.
  Nagy-nagy szükség!

  “Volna miről beszélni”… – lett volna eddig … is.
  Véleményem szerint a párbeszéd hiánya egyértelműen a hatalom rovására írható.

 • Vidéki

  “Két napja, a Csúcsi Olvasókörben megtartott fórumán még egészen mást mondott Márki-Zay Péter:

  „Nem akarom mondani, hogy a kandelábereket mire lehet még használni, a plakátok ragasztásán és kihelyezésén kívül. Én biztos vagyok benne, hogy óriási szerencséje a kormánynak, hogy birkatürelmű a magyar nép” – mondta Márki-Zay Péter.” (www.vasarhelyitv.hu/hirek.php?hir=12536
  2018. febr. 16)

  Ez utal arra, hogy szeretne olyan hatalmat magának tudni, mint Lenin elvtársé volt egykor.

  ” Márki-Zay Péter százfős csoporttal ünnepelte meg hódmezővásárhelyi polgármester-választási győzelmét a Kossuth téren, ahová támogatói ….

  MELLÉNK ÁLLNAK A FIDESZES KÉPVISELŐK IS, MERT ÖNÖK MELLÉ ÁLLNAK” – fejezte be a beszédét.”
  (https://index.hu/belfold/2018/…/02/…/amikor_mindenki_hodmezovasarhelyre_figyel/
  1 napja )

  Mellé állnak, ha nem tesz hülyeségeket!

  Tétényi Éva 2010-ben még nagyobb lakossági támogatással Esztergom polgármestere lett.

  Tétényi hülyeségre hülyeséget halmozott, amit nem viselt el a képviselő testület.

  A káosz ugyan nem volt érdeke Esztergomnak, a csődöt racionálisan gondolkodó vezetés igyekezne elkerülni, de a polgármester asszonyt nem a racionalitás, hanem az irracionális gyűlölködés vezérelte. Abban bízott, hogy a romok felett az ő napja virrad fel és ebben a helyzetben gyűlölt ellenfelei megsemmisülése jő el.

  EZÉRT INDÍTOTTA EL A CSŐDELJÁRÁST (Esztergom városa ellen).

  A polgármester asszony ez irányú tevékenységét segítette az a “vállalkozói szféra”, amelyik még az MSZP-s vezetés idején könyékig dúskált a közjavakban és annyira szívére vette azt, hogy a Fideszes polgármester ebben őket akadályozta, hogy felgyújtották a Fideszes polgármester házát és gépkocsiját és pénzt és bő nyálat nem kímélve lejárató sajtóhadjáratot indítottak ellene.

  Tétényi a bohóckodástól sem riadt vissza:

  Tétényi a 2011. március 31-i ülésen közölte, hogy a szerinte a munkáját tartósan akadályozó fideszes képviselők miatt a jövőben csak egyszer hívja össze a testületet, akkor is az adósságrendezési eljárás reorganizációs tervének elfogadására.
  Továbbá bejelentette azt is, hogy április 8-án éjszaka, az őt támogató helyiek kíséretében gyalog visz petíciót Esztergomból az Országházig, melyben A TESTÜLET FELOSZLATÁSÁT KÉRI.

  Tétényi örökös hadakozásával még korábbi támogatóit is elidegenítette.

  A 2014-es magyarországi önkormányzati választások során már egyedül, a 2010-es összefogás nélkül vágott neki az esztergomi választásoknak.
  Sem a Jobbik, sem az LMP sem pedig az eddig mellette kiálló függetlennek mondott társai nem fogtak érte össze.

  Elveszítette a választásokat, pedig még 2010-ben a voksok 64,36%-át kapta!

 • helena bu

  Az igazság, az igazság, veszített a Fidesz, viszont azt durvának tartom amit lázárról írtál. Pont ő az aki nem zsaroló,jó lenne elmondani az összes politikusról, azt amit Lázárról el lehet mondani a hibáival együtt, de ő akkor is a legtisztességesebbek közé tartozik a politikában.