El Camino de Balkan: vonattal és busszal Skopjéba

Így utaznak a menekültek Gevgelijából Skopjéba: ki vonattal, ki busszal. A velük tartó, névtelenségbe burkolózó magyar újságíró beszámolója.

Előzmények

Hangulatjelentés Gevgelijából – már Macedóniában tart az El Camino de Balkan

Indul az El Camino de Balkan – gyalogtúra Görögországtól Magyarországig a menekültek között

migrant

A nyugat-balkáni útvonal (grafika: innen)

“Nem vagyunk állatok – ezzel az erős felütéssel kezdett Aden, a damaszkuszi mérnök, aki mellettem ült a Gevgelija-Szkopje buszjáraton. De ez már a nap legvégének egymondatos rezüméje volt, addig meg történt minden, ami leginkább egy szürreális drámára hajaz. Mert, hogy ez az egész egy hazugság.

Idomeniben a helyi kocsmáros szerint minden áldott nap délelőtt legalább húsz, menekültekkel teli busz érkezik és ereszti útjára utasait. Hivatalosan (?) jönnek Szalonikiből a KTEL busztársaság (a görög Volán) járataival. Ez ugye legalább ezer ember, és vannak még, akik gyalog vágnak neki az utolsó görögországi szakasznak. A helyi görögök szánalommal vegyes szolidaritással figyelik, hogyan lett egyébként jelentéktelen falujukból a menekültválság egyik epicentruma.

Ideomeninek egyetlen jelentősége van: a falun fut keresztül a nemzetközi vasútvonal. A falu végétől két kilométerre már Gevgelija van a macedón oldalon. A buszok a falu legvégén egy vasúti átjáró mellett állnak meg, innen már csak száz méter a gyülekezőhely. Amikor odaértem vagy háromszáz embert próbált négy macedón rendőr húszas-harmincas csoportokba szervezni. A csoportokat 15-2O percenként engedték a rendőrök útjára. Gevgelija két kilométer a sínek melletti fölúton. Ezen indulnak a menekültek útnak. Jobbra a vasút, balra kukoricaföldek.

A földút néhányszáz méterre Gevgelijától ösvénnyé szűkül, majd ott a hires vasúti híd a Suva folyó kiszáradt medre felett. De nem keltünk át rajta. Pontosabban nem a vasúti hídon kellett átkelnünk. Balra tőle van egy vadiúj közúti híd, ami jön a város felől, és nem vezet sehova. Ezt tényt a híd északi oldalán egy zsákutca tábla is nyomatékosítja, mellette egy másik, amely az EU Szomszédsági Programjának dicsőségét hirdeti. Valaki kurva sokat kereshetett ezen. És most hagyjuk is az európai adófizetők pénzével példálózó banalitásokat.

Mire megérkeztünk Gevgelijába, már minden talpalatnyi hely az állomás környékén foglalt volt. Menekültek a peronon, az állomás épületén az árnyékában, mindenhol. A Vöröskereszt önkéntesei épp egy földön fekvő férfinek emelgették a lábát, aki láthatóan eléggé eldobta magát.

– Három hónapja csináljuk. Minden áldott nap – mesélte Kristian, az egyik önkéntes. Napi kétszer osztanak élelmiszer csomagokat, vizet egész nap és persze ellátják a sérüléseket, segítenek azokon, akik rosszul vannak. Meg, ugyan néha maguk sem hisznek a szemüknek, az extrém ügyeket is kezelniük kell.

– Néhány napja egy pakisztáni ember felmászott a vonat tetejére a nagyfeszültségről akarta tölteni a telefonját. Hát persze, olyat kapott, hogy megégett a keze, meg leverte őt a 25 ezer Volt ide a peronra. De túlélte.

Kristian szerint most már van valami rendszer, de másfél hónapja még a bokrok közt, meg a kukoricásban ment a kergetőzés. Akkor nagyon sok volt a sérült.

A menekültjárat szerelvényét néhány perccel délután öt előtt tolták be az állomásra. A peronon vagy ezer ember várt. Amikor megáll a vonat, egyszerre indultak el. Ilyenkor megszűnik a szolidaritás. Mindenki magáért lesz felelős. Itt mindenkinek dolga van, igyekszik, hátha még időben odaér, nehogy már ezen múljon az utolsó tartózkodási engedély.

Amikor megállt a vonat, mindent – köztük engem is – elsöprően tört ki a káosz, amelyben pillanatok alatt estek szét és alakultak új szövetségek. Te feltolsz engem az ablakon át, én meg majd felhúzlak téged. Gyerekek veszítették el szüleiket, és szaladgáltak sírva a peronon.

Aztán amikor a szerelvény minden képzeletet felülmúlóan megtelt, kialakult a status quo – én megyek, te maradsz. Állható helyet foglalt, aki feljutott, összerázódott a tömeg a vonaton, a peronon maradtak beletörődtek sorsukba, elcsendesedett minden. A gyerekek megtalálták szüleiket, betuszkolták őket az ablakokon keresztül.

Még futottak egy kört a macedon árusok, víz, cola, “one Euro”. Bezáródtak az ajtók, és az átláthatatlanul mocskos ablakok mögött egységes masszává olvadtak az arcvonások. A menekültjárat elindult a gazdag világ felé.

 

 

 

 

 

Ali, kezében a macedonók által kiadott 72 órás papírral, csak állt és nézte a távololdó vonatot. Ali elektrotechnikus a szíriai Hamából. Egy helyi áramszolgáltatónál dolgozott, de a polgárháború szétvert mindent. A felesége tanárnő, három fiával (8, 10, 12 évesek) menne északra.

– Itt mindenki szíriainak mondja magát. Afgán, pakisztáni, mindenki. Kurrens dolog lett szíriainak lenni. – magyarázza. Ali nem akarna mást, csak a fiait taníttatni.

– Három hete már, hogy úgy élünk, mint az állatok, de nem számít. Ha sikerül, megérte. Elfelejtjük és kész.

Álltam én is a peronon, és egyre világosabb lett, hogy a vonatozás innen északra nekem nem fog menni. Motivációm köszönő viszonyban sincs azokéval, akikkel meg kellene küzdenem a helyért. Kényelmes kelet-európai vagyok, nem hajt a túlélés vágya, zsebemben a magyar személyi, amivel akkor megyek át ezeken a határokon, amikor akarok. Hiányzik az, ami erőt adhatna ahhoz, hogy félrerúgjak bárkit, gyereket, asszonyt, hogy helyem legyen a vagonban. Marad a menekült-középosztály menekülési opciója.

Szemben a vasútállomással ott a buszpályaudvar. Skopjéba a jegy 6 Euro. Egy óra múlva indul a busz. A pontos indulásban bízni persze illúzió volt, de egy órás késéssel elindultunk. A buszon macedónok és menekültek együtt utaztak nagyjából fele-fele arányban. Így került mellém Aden.

– Nem értem én ezt az egészet. Itt vagyok, konvertálható tudásom van, mesterdiplomám van ipari robottechnológiából. Én nem akartam nyugatra menni. De Iraki Kurdisztánban megszűnt az állásom az IS miatt, Valamit csinálni kell. Élni kell. Tíz napja vagyunk úton a csapatunkkal. Hegyeket másztunk Görögországban. Majdnem hajótörést szenvedtünk. Vándorolunk poros utakon. Azt se tudom hova megyek. Komolyan fogalmam sincs. Szerinted hova menjek?

– Szerintem Norvégiába.

– Norvégia… ott biztos kell a mérnök…

Aden “illegal” maradt Macedóniában is. Nem állt sorba a papírért. Útlevelében nem volt macedón pecsét. Így indult neki a szerb határnak. Ment, mert mennie kellet, de kicsit kivülálló akart maradni. Elhatárolódott, amennyire tudott attól a kibaszott nagy hazugságtól, aminek része mindenki, aki közel van ehhez a történethez.

Mert, hogy nevezzük azt, amikor rendőrök rendezik csoportokba a zöldhatáron az embereket és segítik őket a határsértésben, akik ezzel “illegálisok” lesznek, majd hirtelen, egy kézzel írott papír 72 órára legálissá teszi őket, persze nem mindenkit, hiszen ezeknek a kézzel nyomtatványt kitöltő rendszereknek a világon mindenhol sajátja, hogy maguk lesznek a szűk keresztmetszet.

Így akinek nincs papírja, az is felnyomja magát a vonatra, buszra szál vagy taxiba ül, attól függően, hogy melyik kasztjához tartozik ennek a szürreális világnak, hiszen nincs ellenőrzés, mert akkor rögtön lelepleződne a nagy hazugság egy kis darabkája. Aztán egy határral később újra végigcsinálja ezt, és végül elér álmai földjének külső határához, ahol a legnagyobb hazugság fogadja, amit tulajdonképpen nem ellene építettek, de ő ezt nem tudja, mert kicsit fél, és azon töri a fejét, hogy fogja megmászni, vagy átbújni alatta, vagy valamit csinálni, mert az nem lehet, hogy ilyen közel a célhoz egy kerítés megállíthassa.

Szkopje, 2015. augusztus 8.”

Az El Camino de Balkan (Facebook-oldal itt) út következő állomásairól folyamatosan beszámolunk.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1077 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

 • csaba

  Miért nem rögtön könyvet írsz?A liberális-kommunisták között nagy sikere volna.

  • Sétapista

   És Ferenc pápa is kedvelné.

   • Zsuzsa Kapitány

    Kedves Sétapista! Ismeri Ferenc pápát? Jó Magának. Én igen sok energiát fektetek a beszédei lefordításába, mert a spanyolom, illetve az argentinom igen szegényes még. Tudniillik az én személyes El Camino-m a tangó – mint városi néptánc – és a spanyol, illetve az argentin nyelv megtanulása. Félúton vagyok, még egyiket sem tudom jól.

    • Kovács Gábor Géb

     Oszt ennek most mi köze a betolakodókhoz, úgy önmagában a lényeghez, Zsuzsa?

     • Zsuzsa Kapitány

      Elolvastam a többi megjegyzését is. Nem szeretnék vitába bocsátkozni, pláne nem levelezni Magával. Tisztelettel: Zsuzsa

  • El Camino de Balkan

   Jó ötlet.

  • Zsuzsa Kapitány

   Kedves Csaba! Kit ismer a liberális – kommunisták közül? Ennyire ismeri őket? És már azt is tudja, hogy a még meg sem írt könyv nagy siker lenne ebben a körben? Kérdéseim komolyak, kérem, válaszoljon.

 • Vidéki

  “Hogy nevezzük azt, amikor rendőrök rendezik csoportokba a zöldhatáron az embereket és segítik őket a határsértésben”?

  Legjobb, ha elképesztő arcátlanságnak, vagy mérhetetlen rosszindulatnak nevezzük a rendőrök főnökei és az illető állam kormányzata részéről, amely jóváhagyja, vagy utasításba adja az ilyetén viselkedést.

 • princessofeboli

  Pakisztanban es Afganisztanban a vilagon a legmagasabb az irastudatlanok aranya, Nigeria utan a legmagasabb az iskolat el sem kezdok szama. Ferfiaknal 70-75% noknel meg magasabb sokkal irastudatlansag. Ha ezek magukat sziriainak hazudjak, akkor a Keleti Pu. vendegserege is valoszinuleg pseudo-sziriai azaz afganok, pakik. Viszont a sajto folyton mernokokrol, meg tanarokrol ir, oket emlitik meg. Ennyire mazlistak vagyunk, hogy pont az a par egyetemet vegzett ferfi akik a lakossag kb. <3%-a, pont azok jonnek? Realisabb lenne, nem csak oket kiemelni. Illetve valoszinuleg mivel papirjuk sincs, a vegzettseguket is csak behazudjak,mint a szarmazasukat. Pakik, indiaiak szeretnek nagyot mondani, itt azsiaban hiresek errol.

  • cserfes

   vagy az indul el, akinek volt karrierje, pénze és tudása egy új munkerőpiacra. szóval igen ez pont az az x százalék lehet, akik betölteniék a londonba vándorolt magyar orvosok helyét, és adót fizetnének mindannyiunk nyugdíjába. De ehelyett kételkedünk, ellenségeskedünk és elüldözünk mindenkit.

   • princessofeboli

    En jartam arra es Azsiaban elek sajnos ez egy alom, nincs is komoly orvos kepzesuk ami van azt is kulfoldiek csinaljak. Nincs konyv, oktato. Akik vannak orvosok nagy szazalekban kulfoldiek akik segitenek nekik. Angolul az irastudatlan is “beszel” leginkabb makog. De azert higgyen akinek ugy jobb.

  • pelbart

   A hozzászólók 75%-a csak trollkodik, de annyira mázlisták vagyunk, hogy a Tied a maradék 25-ben van.

  • szvoboda

   Ha van legalább minimális menekültügyi eljárás (értsd: elbeszélgetnek a delikvenssel), akkor mindjárt nem olyan egyszerű valakinek szírnek hazudni magát. Az arabtudás ugyanis sem Afganisztánban, sem Pakisztánban nem tömeges…

   • princessofeboli

    “Itt mindenki szíriainak mondja magát. Afgán, pakisztáni, mindenki. Kurrens dolog lett szíriainak lenni. – magyarázza. Ali ”

    http://vilagterkep.atlatszo.hu/2015/08/08/el-camino-de-balkan-vonattal-es-busszal-skopjeba/

    Tessek elolvasni a cikket amirol szo van. Ennyire igaz amit mondanak. A genetikai borbetegseggel kuzdo kisgyerek akit a szuleik bombatamadottnak hazudtak, az allitolagos elektromernok amelyik a vonat tetejen tolti a telefonjat ami meguti, az allitolagos orvos amelyik a tranzit zonaba kihelyezett wc mukodesevel nincs tisztaban….aztan mindegyik valamiert focista akar lenni Nemetorszagban, amitol nekunk nemeteknek most mar elegunk van.
    Gorogorszagban a 20 ezres szigeten Kos-on a napi 1500 bevandorloval majd elbeszelgetnek a regisztracional, akik nekik mennek, fellazadnak mert szerintuk lassu. Lasd hetfoi hordatamadas…

    • szvoboda

     Megpróbáltad legalább megérteni, amit írtam, vagy csak felhúztad magad és ideírtad ezt? Szerintem az utóbbi…

     • princessofeboli

      Remélem változtatnak a rendszeren és lesz velük délutáni elbeszélgetés és megnyugszol.

     • szvoboda

      Értem, szóval nem…

  • Gergely Kóródy

   az van, hogy a szegények és alacsonyan képzettek körének nincs pénze Európáig fizetni az utazást/csempészetet, illetve információhoz sem feltétlenül jut Európáról annyihoz, mint valaki, aki otthon is értelmiségi életet élt. Ezek jobbára a szomszédos országokba mennek: Jordániába, Törökországba, Pakisztánba. Ők a menekültek legnagyobb tömege egyébként, csak nálunk alulreprezentáltak

   http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-747664

 • Attila Magyar

  “Néhány napja egy pakisztáni ember felmászott a vonat tetejére a nagyfeszültségről akarta tölteni a telefonját. ”

  Nos igen…ez az a szint, ami a valóság 😛

  • Zsuzsa Kapitány

   Melyik valóság, Kedves Attila Magyar? Egy magyar napszemüveges ember “önként felvett szemüvegével” látott valóság, itthonról, vagy amit az ismeretlen újságíró ír, aki ott jár és él közöttük. Számomra nem ez volt a legfontosabb mondat az írásban, miközben azért nekem is lennének kérdéseim. De tisztelem ezt a személyes-szubjektív-privát El Amino-t, hiszen nem kevés kurázsi kellett hozzá, és nem szeretném úgí magyarázni az egész cikket, ahogy én gondolom, hogy ott mi is történik. Mi is történik? Mi is az “igazság”? Idézek a cikkből: “Nem vagyunk állatok – ezzel az erős felütéssel kezdett Aden, a damaszkuszi mérnök, aki mellettem ült a Gevgelija-Szkopje buszjáraton. De ez már a nap legvégének egymondatos rezüméje volt, addig meg történt minden, ami leginkább egy szürreális drámára hajaz. Mert, hogy ez az egész egy hazugság.”

   • Kovács Gábor Géb

    Zsuzsa, konkrétan mit is akarsz mondani? Hogy ezek az emberek jöjjenek csak, itt vár rájuk a Kánaán?

    • Zsuzsa Kapitány

     Nem, nem ezt akartam mondani. De nem szeretnék vitába bocsátkozni, pláne nem levelezni Magával. Tisztelettel: Zsuzsa

  • pelbart

   Miért ne, ha jó töltője van? Az én töltőmnek is mindegy, hogy 12V-ba, 110V-ba, 240V-be vagy 400V-ba dugom, működik!

 • Kovács Gábor Géb

  Érdekes, mennyi mérnök, meg magasan képzett szaki! Mind mind Angliába igyekszik mosogatni………

 • Zatykó Judit

  szerintem azért felülreprezentáltak a magasan képzettek a cikkben, mert ők beszélnek nyelveket

 • pelbart

  Nagyon tetszik. Eszembe jut erről, amit a gyerekkori barátommal csináltak a belga-francia határon: mindig ellátták útravalóval, és illegálisan átkísérték a határon. Oda-vissza. (Illetve, a legtöbbször feltették a másik oldalra induló vonatra.)

 • Kamerás Iván

  Imádom az ilyen demagóg címeket! A projekt fele arról szól, hogy megújítják a zöldfelületet. Ami most elrohadt, kiégett fű és növény ahelyett újakat fognak telepíteni. Ez sokkal lényegesebb, mint az összes (megjegyzem már egyáltalán nem sok) múzeum. Évtizedek óta meg kellett tenni, most végre valakik megcsinálják!

  • Gergely Kóródy

   oké, a fű cseréjében benne vagyok, csakmaradjunk meg itt