„Mi, izraeli katonák, felszólítjuk Izraelt, hagyjon fel a megszállás stratégiájával”

Betlehemből Jeruzsálembe tartó palesztin nők várnak az átkelésre egy ellenőrző pontnál 2009-ben; AP Photo/Nasser Shiyoukhi
Betlehemből Jeruzsálembe tartó palesztin nők várnak az átkelésre egy ellenőrző pontnál 2009-ben; AP Photo/Nasser Shiyoukhi

Néhány napja ezen a blogon is közreadtunk egy csokorral a Breaking the Silence (Megtörni a csendet) nevű izraeli egyesületnek nyilatkozó izraeli katonák visszaemlékezéseiből, amelyek május eleje óta bejárták a világsajtót. Ezúttal az egyesület egyik alapítójának a Le Monde-ban tegnap megjelent tribünjét közöljük, amely rávilágít, milyen logikába illeszkedhet a tavaly július 8. és augusztus 26. között lezajlott Erős szikla hadművelet, amely mintegy 2100 palesztin, illetve 66 izraeli katona halálával végződött.

Jehuda Saúl katonai szolgálata 11 éve ért véget, ezután alapította néhány barátjával a Breaking the Silence egyesületet, amely több mint 1000 veterán tagjával többek között a palesztin területek felett gyakorolt izraeli kontroll felszámolásáért küzd. Állítása szerint azóta katonák százaival beszélgetett arról, hogy telt katonai szolgálatuk az elfoglalt területeken, de a tavaly nyári „Protectiv edge” (magyarul „Védelmi él” és „Erős szikla” névre is fordított) hadművelet előtt „sosem tapasztalta, hogy a szabályok olyan megengedőek lettek volna, mint ahogy azt most katonák és tisztek tucatjai leírják”. A május 4-én közzétett összefoglaló adatai anonimizáltak, és az összes hadititoknak minősülő információt törölték belőlük; a katonák különböző alakulatoknál szolgálnak, és negyedük tiszt, így az egyesület álláspontja szerint jól érzékeltethetik a szerintük rendszerszintű politikát, amelyet a vezérkar alkalmazott.

A Le Monde-ban megjelent szöveget Jehuda Saúl azzal indítja, hogy ezek az Erős Szikláról szóló visszaemlékezések csak a történet egyik részét világítják meg.

„A tavaly nyári hadművelet az utolsó epizódja, azon akciók sorozatának, amelyet az Izraeli Védelmi Erők (Israel Defense Forces, IDF) bizonyos rendszerességgel indítottak az utóbbi években (2008: Meleg tél; 2009: Öntött ólom; 2012: Felhőoszlop; 2014: Erős szikla). Ahogy azt sem magyarázzák meg, miért evidens mindenki számára, hogy a következő hadművelet megindítása csak idő kérdése.

Fűnyírás

Ezek a hadműveletek egy olyan stratégiára utalnak, amelyet az IDF felső vezetői „fűnyírásnak” neveznek. A stratégia védelmezői úgy írják le, mint az izraeli államra leselkedő terrorista veszélyre adott elkerülhetetlen választ. Ugyanezek a katonai vezetők úgy mutatják be, mint egy védelmi eszközt, amely az izraeli állampolgárok biztonságát fenyegető terrorista szervezetek hatalmának megdöntésére irányul. Szerintük a fenyegetés, amellyel Izrael szembesül, állandó és sosem lehet teljesen felszámolni. Éppen ezért Izrael arra kényszerül, hogy időről-időre „megnyírbálja” a terrorista szervezetek által kialakított infrastruktúrát, és így módosítsa harci potenciáljukat. A Gáza ellen két-három évente indított hadműveletek nem afféle szeszélyek, hanem egy hideg és számító logika megnyilvánulásai.

De a legutóbbi hadművelet, akárcsak a korábbiak, nemcsak a Hamasz és más fegyveres csoportok katonai infrastruktúrájára mért csapást. Ennek a „fűnyíró” politikának a legfőbb áldozatai palesztin civilek, akiket a folyamatos harcok ellehetetlenítenek. Milyen jövője lehet egy társadalomnak, amely két hónap leforgása alatt több száz gyermekét veszti el és 18 000 otthonát rombolják le? Lehetetlen nem észrevenni, amikor az IDF katonai módszereit és azok következményeit megvizsgáljuk, hogy nem a terrorista szervezetek potenciálját rombolják porig két-három évente, hanem egy társadalom egészének képességeit arra, hogy fejlődjön, éljen és „felemelje a fejét”.

Kiváltani az üldöztetés érzését

Valójában a „fűnyírás” csak az egyik összetevője annak a mechanizmusnak, amelynek révén Izrael ellenőrzése alatt tartja a palesztin lakosságot Gázában és Ciszjordániában. Ennek a kontrollnak a megőrzése érdekében Izrael folyamatosan megpróbálja biztosítani, hogy a lakosság alávetett és törékeny állapotban legyen. Katonaként megszámlálhatatlan olyan operációban vettem részt, amelyek célja az volt, hogy a ciszjordániai palesztin civilek „meghajtsák a fejüket”. Sokan mások is ugyanezt csinálták, és ugyanezt csinálják ma is.

A palesztin városokban éjjel-nappal, bármely időpontban járőröző osztagok, a véletlenszerűen kiválasztott civilek házának átkutatása, a sűrűn lakott palesztin negyedek közepén meglepetésszerűen kialakított ellenőrző pontok, mindennek az a célja, hogy megmutassuk a palesztin lakosságnak, hogy mi izraeli katonák mindenütt ott vagyunk, állandóan, illetve egyfajta üldöztetési érzés kiváltása. Más eljárások, mint pl. a kijárási tilalom bevezetése egy faluban, vagy az odavalósi férfiak letartóztatása bizonytalan időre, lehetővé tették, hogy a lakosságban elültessük a félelmet, és ezzel is erősödjék a felettük gyakorolt kontroll.

A katonák ciszjordániai és gázai missziójának különbségei abból erednek, hogy a két területen Izrael különböző jellegű ellenőrzést gyakorol. Ciszjordánia 48 éve totális, közvetlen és mindennapos katonai ellenőrzésnek van alávetve, illetve részleges adminisztratív felügyeletnek. A gázai övezetben, bár 2005 óta nincs közvetlen katonai kontroll, Izrael rendelkezik a lakosság hétköznapjainak legalapvetőbb aspektusairól is.

Folyamatos várakozás a következő háborúra

Mi ellenőrizzük a Gázai övezet légterét és felségvizeit, akárcsak az állampolgársági nyilvántartást, az áruk és személyek mozgását. A Gázában periodikusan véghezvitt offenzívák az enklávé lakói felett gyakorolt indirekt kontroll gépezetének elemei, ez is egy további eszköz a palesztin társadalom szétzilálására.

Emlékezetünkbe kellene vésnünk, hogy amikor megvonjuk a palesztinoktól annak a lehetőségét, hogy megválasszák, hol éljenek, hogy biztonságban élhessenek, tetővel a fejük felett, akkor magunkat is megrövidítjük. Amputálunk egy darabot az értékeinkből, az emberségünkből, de a biztonságunkból is, ahogy abból a reményből is, hogy másképp éljünk, mint az újabb háborúra várva.

Ha nem teszünk azért, hogy véget vessünk ennek az örökös fűnyírásnak Ciszjordániában és Gázában, csak a halottak száma és a rombolás növekszik majd mindkét oldalon. A következő háborút csak egy olyan elszánt politikai küzdelem akadályozhatja meg, amely megszünteti ezt a felügyeletet, csak ez hozhat nyugalmat és jólétet a régió népeinek. Csak a palesztinok szabadsága garantálhatja az izraeliek szabadságát és biztonságát.”

Fordította: Dobsi Viktória

Korábbi cikkeink az izraeli – palesztin konfliktusról

„Mindent leromboltunk” – izraeli katonák megtörik a csendet

Izrael vs. Palesztina: a befejezés forgatókönyvei

Izrael-Palesztina: egy aszimmetrikus konfliktus visszhangja a francia médiában

A háború színháza: a domboldalról nézik az izraeliek a gázai bombázást

LIKE, SHARE, RETWEET – a közösségi médiában is durvul az izraeli-palesztin konfliktus

1989 óta 8000 kilométernyi újabb Fal épült a világban

„Ez a helyzet katonailag nehezen kezelhető” – biztonsági szakértők a gázai konfliktusról

Vári György: Van-e a háborúnak jövője?

Miért nem lehet felszámolni a Hamászt?

 • Fényt az éjszakába

  Ritka zavaros cikk.

 • Peter Morvay

  Ez a második cikk is úgy tünteti fel, mintha a Breaking the Silence (BtS) valamiféle önszerveződő izraeli egyesület lenne, holott nem az. Amiről az Átlátszó következetesen hallgat: a BtS működését túlnyomórészt Izraellel szemben kritikus európai kormányok és nemzetközi szervezetek finanszírozzák. 2010-ben a BtS 3,1 millió sékeles (220 millió forint) költségvetéséből 1,5 millió sékelt az Európai Unió, valamint a brit és spanyol kormány fizetett, míg további 1,4 milliót az Izraellel szembeni bojkott, tőkekivonás és szankciók (BDS) mozgalom egyik legradikálisabb élharcosa, a brit Oxfam, továbbá holland, német, dán és ír egyházi szervezetek állták.
  Pedig a finanszírozók politikai egyoldalúsága miatt a fenti információk szükségesek a közzétett nyilatkozatok, jelentések reális, átlátható értékeléséhez. Még akkor is, ha a túlnyomórészt anonim (és emiatt nehezen ellenőrizhető) vallomások önmagukban hitelesek, hiszen nyilvánvaló, hogy egy háborús konfliktus során történhetnek olyan incidensek, amelyek megfelelő csoportosítása és a szituáció részleges bemutatása révén a támogatók által kívánt következtetést lehessen levonni: nevezetesen azt, hogy az izraeli civil lakosságot a terrortámadásokkal szemben védő izraeli hadsereg morálisan a terroristák szintjén áll, mivel hadműveleteiknek civil áldozatai is vannak (túlnyomórészt a terroristák által alkalmazott “emberi pajzs” stratégia miatt).

 • Poroszkai Attila

  na ezért nem adok az ilyen szennylapokra mint az átlátszó egy fillért sem.

 • Szalai Zoltan

  Na akkor ide is:

  Irak.

  Abrams-ek törtéete.

  Olvasom pld összeállítottak a lázadók ellen egy harccsoportot, a nehézpáncélosokat beleértve, aztán hajrá, “erőszakos felderítés”: azaz töviggáz, beszáguld a célpontig, és lő mindenre ami gyanús.

  Mákföld: aknavetőgránát érkezik. Radar beméri, CIWS levegőben leszedi, adtaok alapján a bázison lévő ütegek megszórják azt a területet ahonnan kilőtték.

  Egyiptom: Sínai. Támadás őrposzt ellen. megtalálják a terroristákat, légierő 500 fontos bombákkal rendezi a kérédst.

  etc etc etc…

  Teljesen törvényes, bevett harceljárás. Kivéve ha Izrael csinálja, ugye?

  Szóval haverok, ha már blogot írtok, egy kis minimális munkát fektessetrek az írásba.

  Mert különbern csak bolondot csináltok magatokból.

 • http://magyarnemzetikormany.com/pi-klub/news.php Imre Posta

  Arról van szó, hogy a zsidóknak és zizraelnek vége! nem akarnak megdögleni, pedig megfognak! Az itteniek is! Késő az ilyen “majomkodás”, hogy “bocsi”, meg “mi nem akarunk háborút”…bla-bla. Számonkérés, elszámoltatás, aztán mennek a kutyatápos zacsiba. Rég megérdemlik. Persze demokratikusan ám!

 • Anna Kolozsvari

  izrael vedi europat keleten.

 • Peter Morvay

  És akkor a kontextus végett, milyen ellenséggel is áll szemben az izraeli hadsereg: http://444.hu/2015/05/27/ellenfelei-lemeszarlasaval-volt-elfoglalva-a-hamasz-izrael-2014-es-offenzivaja-alatt/

 • KingaA

  Kedves Átlátszó!
  Lassan egy éve támogatom a munkátokat szerény anyagi eszközeimhez mérten. Szeretném jelezni, hogy a támogatást a mai nappal határozatlan időre felfüggesztem, mert a Világtérkép c. blogotokon többedjére olvasok koncepciózusan egyoldalú, illetve irreálisan ferdítő cikkeket (félreértés ne essék: nemcsak izraeli témában).
  Remélem, más körülmények között a jövőben még együtt tudunk működni a magyar köztársaság és jogállam helyreállításában. Ha mégse, akkor így jártunk.

 • Peter Kovacs

  Vajon most mit tesznek a muszlim terroristák ?

 • bárdos deák ági

  Szép és drámai?! Mi? Az, hogy könnygázzal és vízágyúval támadtak a csecsemőikkel elcsigázottan várakozókra, akiket addig provokált az Orbán – rendőrség, míg fel nem lázadtak? Ilyen cikkekből akar az ÁTLÁTSZÓ még többet??? Ez hír: “Sokan árnyékot keresnek, legyezik magukat a forró, napsütötte autóúton.”?! Efféle tájékoztatáshoz és hangnemhez szeretne drónra gyűjteni az Átlátszó, hogy még több szép és drámai képet közöljön?! Ez ugye vicc?! Hol van az a keménység, amivel 2006-ban a rendőrök ellen megszólalt Bodoky, az Átlátszó alapítója?! Orbán emberiesség elleni tettét vigye az Átlátszó el Hágáig – és ne szép és drámai képek előállításához gyűjtsön drónokra! A drón-felvételeket átveheti az Átlátszó – vagy bárki – bárkitől, ingyen!

 • sanyokakukac

  Emberek ezek a migrásnak nevezett muszlim hordák?Ha békés szándékkal jöttek,akkor mit jelent náluk a ködobálás,amit csináltak? Talán a béke jele? Ébresztö EUROPA NÉPE!Ez volt az elsö föproba! Ezután jön még a java,ha fegyvert is hoznak,meg kést,amit láthatoan a képeken-használni is tudnak és akarnak!

 • Botos_Jeti

  Az megvan, hogy légtérzárat rendeltek el vmi 1300 m magasságig? És kifejezetten szó volt a drónokról is. Bátrak vagytok.

 • Sötétség

  Azzal, hogy vissza kell fizetni nem oldottak meg semmit. Nem fogják visszafizetni.
  Kitől követelik vissza ? A végrehajtó mit visz el egy nem létező pártirodából.
  Nem kell előre adni akkor nincs mit visszakövetelni. Ez Igy Csak a Fidesznek
  kedvez.

 • G Viktor

  Belarusz már az oroszoké. Ahhoz, hogy ezt belássuk, érdemes kis figyelmet fordítani az országban állomásozó orosz katonákra, valamint az itt működő vállalatok tulajdonosi hátterére. :(

  • Kiliti

   Mi az, hogy “már” az oroszoké ? MÉG mindig az oroszoké :)

   • G Viktor

    Már egy ideje. Mondjuk úgy 300 éve.. 😛

    • László Nagy

     Milyen egy ideje? 300 év?
     Halottál már a Rusz Államról?
     Istenem mennyi.

     • G Viktor

      Olvass kis Mihail Hellert :)

     • László Nagy

      Hellert nem olvasok, de menj el a Petőfi téri templomba és kérdezd meg akármelyik odajáró hívőt, hogy mizu van. Neked meg ajánlom Ukrajna legújabb történelmét. esetleg meríthetsz még anyagot valamelyik modern Lembergi nyelvújító írásából is. :)) Na pihengess kiscsillag. :)

 • aser

  Látható,hogy ez is egy oroszokat támogató ember.
  Célja,hogy minél veszélyesebbnek lássuk az oroszokat.
  A valóságban a Krím elfoglalásával és az Ukrán beavatkozással,meg a szíriai háborúval elérték hadi és gazdasági képességeik határát.
  Így marad a pár ember által is megvívható kiber háború.

  • John Rambo

   Nem vagyok ebben biztos. Lukasenko nagyon menekülni látszik Putyin öleléséből – el tudom képzelni, hogy lehet valami a cikkben.

   • aser

    Valami alapja van.Különben senki sem hinne neki.
    A volt SZU tele van orosz ügynökökkel.

 • nonemart

  Két újságíró nem vitatkozik a médiában magánügyekben ! Akkor itt miről van szó ? Szerintem arról, hiogy az oroszok (így általában) nem is léteznek ! A nép, az istenadta, szörnyen alultájékozott, ezt minden híradó. megjelenő újság, olvasói levelek (még mindig vannak) – tanusítják. Az Urálon túlról érkező hozzáröffenések egyenesen militaristák, egyoldalúan lenézik a világ többi részét, Skandináviától Amerikáig, mindenkit ! Az orosz ész, az orosz erő és az orosz fegyver – ez egy mítosz, amit Putyinék is táplálnak., De az istenadta nép nagyobbik része szorong, megpróbál megfelelni, de nem tud. Nem tudja kimondani, hogy “menjünk csatázni”, hogy “megtoroljuk”, hogy “beijedtek az amerikaiak” – mert nem agresszív. És első sorban a mindennapi élményei hatására nem agresszív ! Annyi borzasztó dolgot lát az utcán nap-mint-nap, annyira látja, hogy az embernek, egyedül,, a kisembernek mennyire nincs ereje, hatása, hogy elege van, fél, szorong ! Tehát olyan, hogy “oroszok” tulajdonképpen nincsen. Van hivatalos politika, sajtó, bérbevett tollnokok, kinevezett politikusok, külügyesek, de az ország – az nem áll mögöttük. A hadsereg is vegyes, fegyelmezett, de esze ágában sincs meghalni valamiért, amit nem ért, aminek nem részese ! Nem kell őket megtámadni, de ők nem fognak támadni ! Persze, a Krímet, amíg Putyin érvényesülni tud, nem adják vissza !

  • László Nagy

   Ezt lefordítom és elküldöm egy pár orosz és fehérorosz ismerősömnek. Legalább egyet röhögjenek már a nagy elnyomásban :))) Ha már szoronganak szegények.
   A szorongásról csak annyit, hogy a magyar lakosság elég nagy hányada él szorongásgátló szereken. :)) De tudjuk, csak a Putyin lehet. :)
   ui:

   A Krím-félsziget nem, ahogy Koszovó sem Szerbiához, Erdély meg Magyarországhoz… Sajnos ezek tények. Kár ezen rágódni, mert felpuffadsz a szorongástól. :))

 • PCblog

  Az a kép forrása. Nem cikk, hanem interjú, nem àtvétel, saját anyag.

 • nevetőharmadik

  Tényleg vicces, amikor valaki nem tud olvasni, de úgy csinál, mintha :)

 • Andras Racz

  Rohogni legfeljebb a sajat ostobasagodon erdemes.
  Az euromaidanpress ugyanis csak a foto forrasa, hm? :)

  Janis Berzins pedig regota azon a velemenyen van, amit itt is elmond. Tobb tanulmanyaban is leirta, konferencian is hallottam tole (van szerencsem ismerni is), legutobb eppen februar kozepen, Tartuban.
  Summa: kelloen hiteles az interju tartalma (ellentetben a hiteltelenitesi probalkozasoddal :) )

 • László Nagy

  Ott ahol az euromaidanpress a forrás bármiben is, nálam felejtős. Kavarjuk a szart jenki pénzből.

  Ilyen-olyan forradalmak :)))
  Andriskám, legalább menj el ezekbe az országokba és nézz szét milyen a valóság, utána írj bármit is.

  Legalább tudod, hogy anno kit neveztek Rácznak? Na?

 • Andras Racz

  -Viszonylag hosszabb idot eltem a cikkben szereplo orszagok kozul haromban is. A tersegbeli nyelvek kozul oroszul jol, finnul es litvanul kevesbe jol tudok. Ebbol talan sejtheto: akad bizonyos fogalmam arrol, hogy milyen ott a helyzet.
  (Ha nem hiszed, nyugodtan keress ra a nevemre, hogy ki vagyok es mivel foglalkozom – en ugyanis sajat neven kommentelek)

  Mindenesetre orulok, hogy eszerint kollegaval hozott ossze a sors, hiszen te is ugy beszelsz, mintha reszletekbe menoen lennel kepben az ottani viszonyokkal. :)

  -“Legalább tudod, hogy anno kit neveztek Rácznak? Na?”
  Te tenyleg azt hiszed, hogy engem szemelyeskedessel tudsz provokalni…?! :) :)

 • László Nagy

  Na kik voltak a rácok Jaj mindig ez a multikulti körítés. Tisztára mint a komcsik meg a liberálisok. Soha nem beszéltek egyenesen.
  Majd arról is írj cikket, hogy mizu a balti országokban azokkal az orosz ajkú lakosokkal akik nem kapnak állampolgárságot. És ez csak egy picurka probléma. Úgyhogy Kedves Rácz András a nyelvtudásodat nem firtatom, de kihagytad még az észt nyelvet, ha már finnül beszélsz. :))

  Úgyhogy csak így tovább… Hozzátok fel még valamelyik szegény orosz (??) oligarcha esetét, hogy azt mennyire meghurcolta az orosz hatalom és már kész is a nyugat kompatibilis szöveg :)

  Ami meg a nevemet illeti, saját az is.
  ui:

  Tudod Kun Miklós is olyan sokat tud Oroszországról meg a volt Szu-ról, hogy az oroszok (orosz nyelvűek) csak legyintenek erre a tudásra, mondván, ” na még egy egy hozzáértő szakértő, akinek fogalma sincs a valódi helyzetről”…

 • John Rambo

  Szerintem égeted magad.