Elismered a Krímet? Kapsz 9 millió eurót!

Marian Kamensky: Putyin és Marine Le Pen. (Cartoon Movement)
Marian Kamensky: Putyin és Marine Le Pen. (Cartoon Movement)

A Kreml több radikális pártot támogat Európában, de Moszkva eddig cserébe minden esetben benyújtotta a számlát. Hűbéreseinek az orosz érdekek maradéktalan kiszolgálása a feladata, ami szemben áll az adott ország nemzetbiztonsági érdekeivel, de a tágabb értelemben vett euroatlanti szövetségi politikával is. Tavaly óta tudjuk: orosz pénzen működik a nemzeti radikális, euroszkeptikus francia Nemzeti Front (NF). De vajon hogyan jött létre a biznisz és mit kértek az oroszok cserébe?

Megfigyelők szerint az orosz hitel megszerzése annak a politikai közeledésnek az egyik jele volt, amely a Nemzeti Front és Oroszország között figyelhető meg Marine Le Pen 2011-es pártelnökké választása óta. A pártelnöknő többek között kijelentette, csodálja Putyint, jó néhány alkalommal Moszkvába utazott, tárgyalt orosz politikusokkal Párizsban és rendszeresen találkozott a franciaországi orosz nagykövettel is. Az elnökasszony az ukrán-orosz hibrid háború kitörése óta számtalan oroszbarát kijelentést tett, de közvetlen bizonyíték nem állt rendelkezésre a francia szélsőjobb és a Kreml kapcsolatára. Mostanáig.

Több, mint negyvenezer üzenetváltást bonyolított le SMS és e-mail formájában Timur Prokopenko, a Kreml belügyi főosztályvezetője 2011 és 2014 között. Az Anonymus orosz ellenzéki csoport hackerei által nyilvánosságra hozott üzenetek nagy része a Nemzeti Front orosz kapcsolata, egy Kosztya nevű férfi és Prokopenko között történt, utóbbi különböző utasításokat adott. Prokopenko hatvanhét alkalommal közvetlenül a NF elnökével, Marine Le Pennel kommunikált.

Az üzenetváltások többségében Prokopenko utasította Kosztyát olyan feladatok elvégzésére, amely orosz érdekeket szolgáltak. Kosztyának az egyik parancs szerint el kellett érnie, hogy Le Penék támogassák nyilvánosan is a Krím-félsziget orosz elfoglalását. Kosztya válaszában biztosítja a Kreml emberét, hogy a Krím bekebelezését Le Pen támogatni fogja. Később ezt meg is írta egy másik üzenetben. Prokopenko március 17-én, egy nappal az után, hogy Le Pen elismerte a Krím orosz megszállását, sms-ben ezt válaszolta: “(Marine), az előzetes várakozásainak megfelelően, nem okozott csalódást”.

Prokopenko ezt követően Konsztanin Rikov, Állami Duma képviselővel sms-ezett: “így vagy úgy, de szükséges lesz a franciáknak ezt megköszönni”. Nyolc hónappal később a Nemzeti Front bankszámlájára 9 millió euró érkezett. A tranzakcióról, vagyis a moszkvai központú, de Csehországban néhány éve működő Első Cseh-Orosz Bank (PČRB) által nyújtott hitelről először 2014 novemberében írt a francia Mediapart híroldal. A hír megdöbbentette a francia társadalmat és a franciaországi politikai élet külföldi befolyásolásával kapcsolatban megannyi kérdést hagyott maga után.

Tárgyalások Abu Dhabiban vagy Moszkvában?

Akkor Le Pen a felmerült kételyekre úgy reagált, hogy nincs itt semmi látnivaló, a pénzügyi tranzakció egyszerű hitelkérelem teljesítése volt. Le Pen a francia médiának elmondta, nem szívesen fordult külföldi bankokhoz, de nem volt más lehetősége, mivel Franciaországban nem tudta a szükséges pénzt összeszedni: “Pártunk minden francia banktól kért pénzügyi segítséget, de elutasították kérelmünk”. Le Pen az üzenetek nyilvánosságra kerülése után ezt annyival egészítette ki, hogy a Kreml annexiója idején, vagyis tavaly márciusban, pártja egy abu Dhabi-i bankkal állt hiteltárgyalásban.

Csakhogy a Mediapart riportja szerint a Nemzeti Front elnöke 2015 februári, nem nyilvános moszkvai útja során személyesen írta alá a hitelszerződést. A titkos találkozón jelent volt Jean-Luc Schaffhauser a Nemzeti Front parlamenti képviselője, ő mutatta be Marine Le Pennek a hitelügyletben kulcsszerepet játszó Alexander Babakovot, az orosz Állami Duma képviselőjét.

Ki ez a Babakov?

A moldáviai születésű politikus, többek között, a külügyi bizottság tagja, Oroszország Interparlamentális Csoportjának tárelnöke, az Állami Duma Védelmi és Katonai Bizottságának elnöke, és 2012 júniusától Vlagyimír Putyin által kinevezett, orosz ügyekben az orosz elnök különleges megbízottja, képviselője külföldön. A 2014 szeptembere óta az EU feketelistáján szereplő Babakovnak Ukrajnában és Franciaországban vannak üzleti érdekeltségei, de a cseh sajtó szerint az elnöki megbízott Prágában is rendelkezett egy céggel, amelyet nemrég likvidáltak a cseh hatóságok, mert évek óta nem fizetett már adót. Alexander Navalnyj, orosz ellenzéki képviselő által közzétett dokumentum alapján Babakov Franciaországban legalább 11 millió euró értékben birtokol ingatlant.

Jean-Luc Schaffhauser francia politikus azt állította a Mediapartnak, hogy Babakovval először tíz évvel ezelőtt találkozott egy orosz ortodox templomban. Schaffhauser elmondása szerint őt nem érdekelte Babakov vagyona, amely vagyonbevallása szerint sokkal kisebb, mint azt a Navalnij dokumentumok mutatják, ő az Erópai Parlament “nemzetközi tanácsadójaként” dolgozik. A nyilatkozatában azt már persze nem említette meg a képviselő, hogy a Cseh-Orosz Bank közvetítői munka címen 140 ezer munkadíjat utalt számlájára.

De mi ez a Cseh-Orosz Bank?

A PČRB Moszkvában székel, Csehországban pedig az Európai-Orosz Bank tulajdonosa, amely Roman Popov, a Kremlhez sok szállal köthető orosz oligarcha tulajdonában van. A PČRB 1996-ban jött létre, mint a megszűnt Befektetési és Posta Bank (IPB) és az orosz Vozrozsdenije Bank közös projektje. Az IPB csődje, és a tulajdonosi viszonyok megváltozása után a bank ma már teljesen az orosz tulajdonosok kezében van.

Ez a 9 millió euró a valóságban a jéghegy csúcsa!

A francia lap tényfeltáró munkájából kiderült, a Nemzeti Front valójában 40 millió euró oroszországi kölcsönről tárgyalt, miközben újabb pénzek mennek más európai, de az orosz politikát felmondó politikai szubjektumok támogatására is. A most kifizetett összeg csak a 40 milliós hitel első része volt, miközben a francia euroszkeptikusok már arról beszélnek, hogy a 2017-es parlamenti választás kampányára 45 millió euró szükséges!

Ezt a számot elismerte Bernard Monot NF parlamenti képviselő is. Igaz, Le Pen twitterjén azt írta, hogy a francia tényfeltáró újság „elveszítette a fejét”, a 45 milliós hitel fantázia, a hitel teljes összege kilenc millió euró.

Felkészül: AfD, ÖFP

A német Bild titkosszolgálati forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az orosz hírszerző szolgálat finanszírozza a Szövetség Németországért (AfD) euroszkeptikus pártot. A Kreml közvetítők segítségével, a piaci ár alatt adott el az AfD-nek aranyat, anélkül, hogy a párt képviselői tudták volna, ki a valódi eladó.

Az osztrák szocialisták szintén megvádolták a Szabadságpártot, hogy orosz pénzt kapott. Természetesen egyelőre a német AfD és az oszrák ÖfP is tagadja a vádakat.

Az osztrák FPÖ küldöttsége Moszkvában vett részt egy szemináriumon, amelynek előadója Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter volt. Az AfD magas rangú küldöttsége részt vett egy berlini szállodában rendezett, a Vlagyimír Putyin tíz legfontosabb tanácsadói közé sorolt Vlagyimír Jakunin által rendezett “Oroszország barátai” elnevezésű rendezvényen.

Mindeközben Kelet-Európában

Ha az olvasónak már ismerős Jakunin neve, az nem véletlen. Az átlátszón nemrég írtunk arról, hogyan szervezte be Jakunin Csehországban a politikai paletta két oldalának két erős karakterét, Václav Klaust és Milos Zemant. Ami a kelet-európai modern szélsőjobboldalt illeti, meglehetősen gyér a felhozatal, mivel a térség pártjai és választói nem értik a Nyugat-Európa szélsőjobboldali pártjaiban végbement változásokat.

A holland Geert Wilders Szabadságpártja, az Alternatíva Németországért (AfD), vagy éppen a francia Le Pen Nemzeti Frontja az euroszkeptikus, nemzeti radikális szavazók számára máshová helyezi a hangsúlyokat politikájában. Például a hagyományosnak mondható, 19. vagy 20. századi szélsőjobb mozgalmakra jellemző antiszemita beállítottság helyett kifejezetten Izrael-barát alapállásról beszélhetünk a 21. századi szélsőjobb pártok esetében.

Le Pen Prágába jön!

Elsőként a régióban az új idők szavát az egykori Polgári Demokrata (ODS) tag Jiří Janeček vezette cseh Polgári Konzervatív Párt (OKS) értette meg. Olyannyira, hogy idén márciusban meghívta Prágába a nyugat-európai szélsőjobb vezető pártjának elnökét. Le Pen díszvendége lesz és előadást is tart az „Béke Európában és prosperitás az EU után” című konferencián, április 23-án, a cseh parlament alsóházában.

Ha Le Pen prágai útja semmi mással nem jár, csak Janeček meghatalmazávával, hogy kezelje a Nemzeti Front bankszámláját az Európai-Orosz Bankban, ez már sikernek minősülne Len Pen szemszögéből – írta március végén Katerina Safarikova, a Lidové noviny újságírója publicisztikájában.

Kapcsolódó cikkek

Mintha a Függetlenség Napja lett volna – NATO-menet Kelet-Európában

Hetven évet késtetek – Ezrek ünnepelik az amerikai katonákat Csehországban

45 ezer rubelért dolgoztam a Hazugságminisztériumnak – egy orosz internetes troll vallomása

Támadnak az oroszbarát trollok – Információs háború Csehországban

Így foglalta el Putyin Csehországot – hogyan hálózták be az oroszok a cseh politikai elitet?

Le Pen érkezése valóságos tektonikai mozgásokat indított el a cseh euroszkeptikus szélsőjobboldalon. Kétség kívül legjobb helyzetben a Marine Le Pen szövetségéért folytatott versenyfutásban az OKS áll, ők a NF hivatalos cseh partnere.

Nagy riválisuk a NEM Brüsszelre – Nemzeti Demokrácia mozgalom, amelyet a hírhedt antiszemita Adam B. Bartoš neve fémjelez. Ő egyébként mindent megpróbált: az OKS 2014-es kongresszusán felajánlotta együttműködését riválisának, de elutasították. Az ND valóban kapcsolatban állt az NF első titkárával, de úgy tűnik, kiesett a pixisből.

A harmadik tényező a parlamentbe jutott Úsvit (Hajnal) párt. Itt a japán-morva Okamura megpuccsolása után a párt parlamenti frakciójának vezetője, Marek Černoch lett az első ember, aki szintén nyitna a NF és Le Pen felé, és felvette a kapcsolatot Janečekkel.

A Jobbik miatt megosztott a cseh szélsőjobb?

Láthatóan alakulhat tehát valami a cseh szélsőjobboldalon, optimális esetben létrejöhet egy cseh Nemzeti Front is, nagy kérdés persze, kinek a vezetésével, jelentkező van rá bőven. Le Pen látogatása mindenesetre felgyorsította a folyamatot.

Magyarországi szemszögből izgalmas, hogy az egyik legnagyobb törésvonalat a cseh szélsőjobbon láthatóan a zsidósághoz való viszony jelenti. Az OKS igazodik a legújabb nyugati trendekhez, a kérdésben filoszemita álláspontot képvisel: a minap a párt külön közleményben határolódott el egy újságcikktől, amelyben a az OKS-t együtt említették a görögországi Arany Hajnallal és a magyarországi Jobbikkal.

Ugyanakkor ismert, hogy a vállaltan antiszemita Bartoš, a NEM Brüsszelre! mozgalom vezetője többször kiállt a magyarországi szélsőjobb párt mellett, és megértően nyilatkozott Vona Gábor pártjáról.

Bőtös Botond

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

 • Nanó Sanyi

  Ez az! Az a rohadt ruszki qrva anyjukat. Az USA bezzeg a demokrácia szó szólója csak nézd meg Bagdadról készült képeket amit anno még Szaddam alatt készült csupa tisztaság és virágzó ország. Ma pedig a porba bombázott nép megalázott sokasága. Az USA 1945 óta szinte minden második évben porig bombázott valamelyik országot e földnek nevezett glóbuszon, az gondolom rendben van! Na de az Oroszok ugye az más tészta, ők a rossz fiúk és a Yaanky’s a jó fiúk, ugye?!

  Kérdés: mi a jó qrva anyjukat keresnek az amerikaiak Ukrajna területén? -vagy a világ bármely részén.

  És itt kishazánkban mit keres egy producer…

  • Attila Schwarz

   Azért eljutottunk a rendszerváltási időktől (“TOVARISI KONYEC”) addig, hogy a szomszédunkat lerohanja Oroszország, a magyar szélsőjobb meg szembeköpi magát és cserben hagyja az ukrán hazafikat.

   Hazaárulók országa ez.

   • Gyula Kotosz

    Bizony! Itt vagy pl. te.

    • Horst Bakker

     Sokat gondolkoztál ezen a fantasztikus riposzton?

   • fuckyouorban

    Mi hagytuk, hogy így legyen, amilyen a nép, olyan a kormánya. Ebből a fosból, ami itt nálunk van, ennyi jött ki. Akibe szorult egy kis ész, már rég elhagyta az országot és külföldön, az EU élhetőbb országaiban próbál boldogulni.

  • Horst Bakker

   “Szadam alatt csupa tisztaság és virágzó ország”. Jaja, mint Észak-Korea vagy a hajdani Románia. Sehol egy csikk, mindenütt a Nagyvezér diadalívei, és a hálás nép virágcsokrai.

   Attól, hogy Amerikának voltak zűrös lépései, a krími orosz megszállás semmivel sem vált indokoltabbá vagy jogosabbá.

   Kishazánkban a producer elvileg a filmszakmát szervezi, gyakorlatilag az oroszbarát kormánnyal nagy egyetértésben lopkodja a közpénzeket.

  • Andor

   “Kérdés: mi a jó qrva anyjukat keresnek az amerikaiak Ukrajna területén?”
   Az orosz egyenruhába bújtatott amerikaiakra tetszik gondolni? Hát azt tényleg a qrvaqnnyuk se tudja!

  • zoot allures

   Te ugye nem vagy normális, Sanyi?

  • fuckyouorban

   Nem az amerikai hadsereg tehet arról, hogy az irakiak nem tudtak a demokráciával mit kezdeni, az esély nekik is megvolt. Ahogy nekünk, magyaroknak is. 1990-ben ölünkbe hullott a szabadság, azt kezdhettünk volna az országgal, amit csak szeretnénk, de csak tönkretettük és most egy háborús diktátor utolsó csatlósa vagyunk. Ahogy az irakiak, mi is elqúrtuk, de ezért nem Amerika a hibás, aki esélyt adott nekünk és elbukásunk ellenére szerintem még mindig bízik bennünk!

  • conspiracy theory
 • Gyula Kotosz

  Tudjátok, csak az a probléma az “átlátszóval”, hogy túlságosan is átlátszó: melyik irányban, kiknek a támogatásával és érdekében fejti ki nagyérdemű félretájékoztató tevékenységét.

  • Sparhelt

   Az átlátszó is átlátszó, de aki meg nem átlátszó, az is elég átlátszó – már ha érted..

  • Andor

   Az a bajod , hogy nem Moszkvából szerkesztik?

  • fuckyouorban

   Elolvastad egyáltalán a cikket? Az Átlátszó pont, hogy nem félretájékoztat, hanem megírja az igazságot, mi történt. Te olvastál erről máshol? Vagy csak fáj az igazság, hogy megint lebukott az orosz bomlasztó külpolitika?

   • Gábriel Nagy

    Halló Olvasók!
    A cikk írója szerintem direkt, szándosan ír ferdített dolgokat, vagy elkapta valami vad érzelem.
    Ez egy kavarás, ami túl sok országot érint, és megfoghatatlanná oszlik szét a végén. Ha magát akarta lejáratni vele az újságíró, akkor az is sikerült.

  • conspiracy theory

   Egész pontosan miben “tájékoztat félre” bárkit is?
   Személy szerint nem gondolom, hogy bármilyen kiadványt teljesen függetleníteni lehet, az azt létrehozók értékrendjétől, de azt gondolom, hogy ettől még valami lehet hiteles.
   Ráadásul részemről semmi problémát nem látnék abban, ha létrejönne egy hasonló csapat, aki mondjuk azoknak teregetné a szennyesét, akik szerinted az átlátszó mögött vannak. És itt nem a közpénzből támogatott, megrendelésekkel dolgozó, valakinek a bármilyen eszközzel való lejáratását szolgáló, áltényfeltárásra gondolok.

  • abulafia

   Aztán kinek a támogatásával?

   • Ádám Zovits

    Például az enyémével :)

    • abulafia

     Gyanús!! :)

  • Ádám Zovits

   Túlságosan egyértelmű? Arra gondolsz, hogy gyűjtik azokat, akik havi 1-2 ezer forinttal segítenek, hogy legyen valaki, aki szembeszáll az adómilliárdokkal kitömött közmédiával?

  • Harold Finch

   Ez bemásolod minden cikk alá, pont ugyanúgy tények és érvek nélkül.

   Hamis állítás * 1000 = Hamis állítás

 • Kálóczy Péter

  Ezzel az egésszel csak az a probléma hogy amikor – az elmúlt pár évtizedben – az USAID milliárdokkal támogatja Európában és a világon a különböző amerikai érdekeket szolgáló, sokszor szélsőséges csoportokat és pártokat, azzal semmi problémája nincs a szerzőnek. Nagyon kilóg a kettős mérce. Mondjuk esetleg lehetne írni a TTIP címén ránk erőszakolni kívánt gusztustalanságról is…. De persze az rossz fényben tüntetné fel az USA-t, úgyhogy tabu. Vagy arról hogy az USA vajon mivel fizet a FIDESZ-nek azért hogy részt vegyen Mo. a legújabb közel keleti agressziójában.

  • Harold Finch

   A TIPP annyira rossz hogy még senki nem bírta megérvelni és alátámasztani, hogy mi vele baja.
   DE biztos rossz dolog hiszen az USA akarja! :)

   USAID-re homályos vádaskodás helyett 2-2 példát kérnék Európából és máshonnan.

   Nekem Pakisztán jut eszembe a múltból, de az ma már minden csak nem USA-barát ország.

   • Kálóczy Péter

    Kedves Finch, Nem TIPP, hanem TTIP, láthatóan magának elég, hogy az USA akarja, és már imádja is. Fanatikus, de ostoba vakhit helyett inkább olvasgasson wikileakset, rendszeresen közlik a TTIP amúgy titkos, az átlag választópolgárra nyilván nem tartozó, fejezeteit olyan finomságokkal, mint az államok felett álló választott bíróság, melybe a multik delegálnak tagokat, és ahol az (USA) multik beperelhetik az államokat, ha csökken a profitjuk azoknak valamely szociális intézkedése miatt. Nem vicc, komolyan gondolják. Tudja én nagy híve vagyok a laissez faire-nek, de azért az már nekem is túlzás, hogy cégvezetők ellenőrizzék az államokat. Pláne USA cégvezetők, ahol az alkalmazotti réteg java, a lakosság fele, harmada a szegénységi küszöb alatt vagy közelében él egészségbiztosítás (értsd ellátás) nélkül. Nézze csak: http://www.cbsnews.com/news/census-data-half-of-us-poor-or-low-income/ Aztán ugye ott van az internet cenzúra is, amikor bárkit lekapcsolhatnak a netről, merthogy ez is benne van, aztán a generikus gyógyszerek kvázi betiltása, mert a szegénynek ugye nem jár rákkezelés, és így tovább. Hű de jó ez nekünk. Olvasgassa, és szégyellje el magát, hogy ezt az ocsmányságot védi tudatlanul. (https://wikileaks.org/tpp-ip2/) USAID. Khm. Megint a tudatlanság. Talán nézzen utána miért is mondott le nagy hirtelen az USAID igazgatója most pár hónapja. Lehet meglepődik. Aztán kíváncsian várom az ön magyarázatát arra hogy vajon a Csecsen Iszlám Emirátus támogatása mennyiben mozdítja előre a civil szférát, és a demokráciát. De említhetném az Ukrajnai eseményeben betöltött nem túl dicső szerepüket is, vagy a CIA fiókszervezeteként üzemelést is a hidegháború alatt – talán ma is, de a mai dokumentumok titkosak, a hidegháborúsak pedig már kutathatóak, és sok jót nem tartalmaznak az USAID tevékenységéről. Dióhéjban az USAID az agresszív lator állam – hatvan éve nem volt egy hét sem, amikor ne háborúztak volna, és 99% ban ők kezdték, ami ugye az ENSZ alapokmány szerint agresszió… Kemény dolgok a tények ugye – USA politikai szervezete, melyet az ellenségnek kijelölt államok, kormányok de-stabilizálására használ. De persze ha valaki a demokrácia védelmezője – mondjuk éppen ő maga nem demokrácia http://gawker.com/study-the-u-s-is-an-oligarchy-1563363760 – lózungban akar teljes szívével hinni, azt nem érdekli a hatvan év háború, a kínzókamrák, gitmó, a dronos halálosztagok, se a demokrácia deficit. A vakhit az nem tűri az észérveket és a bizonyítékokat. Úgyhogy hiába hoztam forrásokat, tényeket, majd jön valaki anyázni, meg kommunistázni, csak figyeljen :)

    • Harold Finch

     Szóval konteók.

     Köszönöm, jó tudni hogy a TTIP-ellenség az oltásellenség testvére. :)

     Én inkább a józan érveknek hiszek.
     http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2013/september/tradoc_151787.pdf

     • Kálóczy Péter

      Szerintem ön láthatóan még a nevét sem tudja az egyezménynek, nemhogy a tartalmát. De mégis szentül meg van győződve róla hogy az egy jó dolog. Csak mert az USA PR ezt mondja önnek. Konteós vakhit helyett talán olvassa el. https://wikileaks.org/tpp/ És akkor talán nem csinál hülyét magából legközelebb az ostoba fanatikus vakhitével.

 • Harold Finch

  A németek, lengyelek, franciák, spanyolok, belgák, hollandok, amerikaiak a szövetségeseink.

  Ha valaki ezzel nem ért egyet, kezdjen népszavazási aláírásgyűjtés a kilépésünkről a NATO-ból.

  • solaris

   …meglesz. Az ellenségeink meg nem a szövetségeseink…..a papírokat a hajadra kenheted!

 • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

  “Hűbéreseinek az orosz érdekek maradéktalan kiszolgálása a
  feladata, ami szemben áll az adott ország nemzetbiztonsági érdekeivel”

  miért áll szemben Magyarország nemzetbiztonsági érdekeivel, ha pl elismerné Krímet?
  rágjátok légyszi számba a propagandát.

  mivel nem küldött megfigyelőket a nyugat (mint egy dacos kisgyerek), ezért nincs
  szerintem joga véleményt mondania mivel nem elsőkézből jön az infó. és nincs is hitelesen bizonyítva. (arra a kis külföldi előválasztásai felmérésre ne hivatkozzon már senki)
  a választási megfigyelők ne csak haveri kutyákból álljanak… hát nem? tök jogos lenne oda kritikus megfigyelő is.

  moszkva adta krímet, moszkva elveszi, kit érdekel ez amúgy? miért olyan fontos ez bárkinek Magyarországon? csak nem, az átlátszó meg kis kerülővel az amerikaiaktól kapja a pénzt, tudom szemét vagyok, mert amellett persze, hogy rohadt egy dolog, ha az oroszok fizetnek véleménymonásért szervezeteket, teljesen jogos ez a facebook komment is:

  “Esetleg
  olvashatnánk arról is cikket valamikor, hogy mely pártokat pénzel az
  USA , illetve hozzá köthető érdekcsoportok? Egy független sajtó esetében
  ez így lenne korrekt….”

  légszi egy ilyen átlátszós cikket mutassatok

  “…de a tágabb értelemben vett euroatlanti szövetségi politikával is. ”
  szóval ezért sérti a mi nemzetbiztonságunkat is? :) mert mi meg jenki protektorátus vagyunk? a gyarmat az egy csúnya szó

  • törzsmókus

   „moszkva adta krímet, moszkva elveszi, kit érdekel ez amúgy?”

   a kettő között volt egy Budapesti Memorandum, amiben Moszkva garantálta Ukrajna területi integritását az ukrán nukleáris leszerelésért cserébe.

 • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

  jaj botosbotond írta a cikket, édes IStenem, miért kell az átlátszóra engedni ezt a degenerált csehszlovák kémet? a flúgos mong (akinek amúgy jó a hang-os műsora, csakhát aktív kozmopolita, meg hülyeség volt a botránya is), meg a félhülye-csókos gavra nem elég? mikor lesz ennek már vége? miért csak ilyen hírhedt vagy szélsőséges EGYoldalú emberek dolgozhatnak egy elvileg FÜGGETLEN oldalnál?

 • solaris

  micsoda marhaságok……persze az ukrán oligarchák által pénzelt Clinton klán nem téma…..vajon miért lett Puccsrajna? A Jobbikot nem fizeti Putyin….ha így lenne már rég megnyertük volna a választásokat és lenne országos tv-nk. De tudjátok mit? Bárcsak jönne már az a sok pénz…….semmivel sem rosszabb a Putyin pénz, mint a tomlantos vagy a soros pénz….sőt Mi az hogy!

 • csaba

  Bármelyik bevándorlót befogadhatják a házukba.

  • zoot allures

   Nyomorult barom.

 • Kis Pál

  Komoly küzdelmet vív Magyarország az Európai Unióval a menekültpolitikával kapcsolatos magyar álláspont miatt – ezt is mondta Orbán Viktor Debrecenben.

  A miniszterelnök sajtótájékoztatón elmondta, különbséget kell tenni a menekültek és a bevándorlók között, utóbbiak azért jönnek el hazájukból, mert jobb életet remélnek maguknak.
  Nem lehet egy országba úgy megérkezni, hogy a fogadó ország törvényeinek megsértésével kezdik az életüket, vagyis illegálisan átlépik a határt – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ez bűncselekmény.
  Elmondta, ma az Európai Unió olyan szabályokat kényszerít az országra, miszerint ez nem bűncselekmény. Ez elfogadhatatlan, Magyarországnak meg kell védenie a jogrendjét és meg kell védenie a határait – jelentette ki.

 • Vicces Vicces

  EGY FILLÉRT SE NEKIK….FUNDANÉLKÜLI SZEMETET VETTEK SAJÁT AKARATBÓL…ÍGY JÁRTAK….TÚLSÁGOSAN SOKAT AKART A SZARKA!!!!

 • wereko

  Hát mohó spekulánsok akik szarul spekuláltak, de ha volt több tízmilliójuk befektetni van ott nekik több is tartalékban, nyugi…

 • Vidéki

  A hétvégi görög választásokon szinte teljes egészében a januári eredmények ismétlődtek meg. Jelentős elmozdulás a pártok reélatív támogatottságában nem történt. Hogyan lehetséges ezmindazon dráma után, amit az év első felében átéltünk?

  Úgy lehetséges, hogy a görög szavazók jelentős részének tetszik az a politika, amelyik hülyét csinál az EU bamba vezetéséből és eléri, hogy hatalmas felhalmozott adósságokat elengedve, kedvező kamatozással hitelezve fenntartható legyen az a megszokott helyzet, hogy a görögök lehetőségeik felett éljenek!

  Ciprasz azt mondta,
  folytatja a harcot.

  Lotta Continua, permanens harc
  volt egy szélső baloldali olasz párt jelszava is az 1970-es években .

  A vörös Ciprasz megint belevághat a görög „válságkezelésbe”,
  azaz megpróbálja arra kényszeríteni az általa gyűlölt hitelező államokat, hogy
  engedjék el Görögország hatalmas felhalmozott teljes adósságát.

  Ennek fontos
  eszköze marad Európa különösen
  Németország destabilizálása (zsarolása) azáltal, hogy naponta sok ezer migránst
  fogadnak be (csak az nem jut be hozzájuk, aki nem akar)

  és semmibe véve schengeni végrehajtási egyezményt, melyet
  1992-ben Görögország is aláírt, azonnal tovább passzolják
  őket és Macedónia határára szállítva. Macedónia tovább passzolja őket Szerbiába
  és így tovább.

  A vörös Ciprasz muníciója a migránsokból
  kifogyhatatlan. Ha ennyire bambák az EU illetékesei , hogy a végtelenségig eltűrik azt, hogy a vörös Ciprasz
  és társai packázzanak velük akkor a vörös Ciprasz stratégiája beválik.

  Büszkén
  állíthatja majd, hogy kezelte a válságot (Görögországban).

 • transformer

  Varufakisz blogján közöl egy interjút a Corriere della Sera-ból, továbbá egy üzenetet, amelyet Matteo Renzi vádaskodására írt, ebben Renzit is felelőssé teszi azért, hogy hozzájárult a Ciprasz elleni uniós zsaroláshoz (magyarul itt: http://transform.hu/index.php/elemzesek/43-elemzesek-kulfold/868-varufakisz-interju-a-corriere-della-sera-ban, illetve http://transform.hu/index.php/hirek/44-hirek-kulfold/869-varufakisz-a-blogjan-uzent-renzinek). Varufakisz blogján elérhető továbbá a Guardian cikke Ciprasz ellentmondásos, szinte lehetetlen feladatáról a választási győzelem után; ebbe elődei belebuktak, Ciprasz némi esélyét abban látja, hogy semmi kompromittáló kötődése nincs a görög oligarchiához:

  http://yanisvaroufakis.eu/2015/09/22/tsipras-triumph-vs-the-impossible-task-of-implementing-a-program-designed-to-fail-in-the-guardian/

 • Sebo Sebes

  Az, hogy Soros kommunista, az hulyeseg, mert a kommunizmusbol menekult, de, “az erdekei szerint “ide-odanyalo” nemzeti, bogatyas Putyin-imado mely-magyar a legismerosebb a valo vilagbol. Ezek a figurak, semmit nem valtoztak 1000 ev alatt, Magyarorszagon”, lasd Orbant!!!

 • Quercus

  Nagybefektető? Ez a mocskos, csaló gazember PC megfelelője? Börtöntöltelék spekuláns a megfelelő jelző.

 • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

  és ezért nyomtat állítólag információs füzeteket soros a bevándorlóknak?

 • transformer

  A magyar médiában olyan mértékű és mennyiségű ostobaság kavarog, hogy jobb nem is odafigyelni rá. Nevezték már Orbánt is kommunistának, meg mai Kádárnak, elvégre a papír akármekkora baromságot elbír, és ha sokáig hajtogatják, sokan el is hiszik.

  Az ugyan igaz, hogy Soros messze áll a magyar neoliberális kánontól, de azért valamiféle jótékony alterglobalista filozófusnak sem kellene tartani. Egyszerűen több esze van, mint a Kóka János-féle újgazdag barmoknak, és tudja, hogy mértéket kell tartani. Márpedig ez önkorlátozást jelent, amire a
  tőke nem képes, és Soros nagyon jól látja, hogy a korlátját vesztett piacgazdaság egyre jobban fenyegeti az ő nem is kicsi spekulációs bizniszét is. Némi ökobaloldali filozófiával megtoldva, ha a korlátlan gazdasági növekedést igénylő kapitalizmus (amit bizony Marx elemzett először a maga teljességében) felemészti a bolygó tartalékait és hulladékhalmazzá változtatja az egész planétát,
  akkor nem lesz kinek és mivel spekulálnia a tőzsdén. És persze egy végtelenül egyenlőtlen társadalom állandó instabilitása sem ideális az ő tőzsdei műveleteihez…

  Egyébként Kornai koncepciója sem olyan zseniális egészében, mint amilyennek a hívők hirdetik. A rendszerváltás után írt könyvében azt is kifejtette, hogy a „kommunizmus” nem gazdaságilag bukott meg elsősorban, hanem a totalitárius, diktatórikus stb. jellege miatt. Ez emlékeztet a „gonosz birodalma” típusú „elemzésekre”, mintha a diktatúra a velejéig gonosz államszocialista elit valamilyen öncélú passziója lett volna; holott éppen azért nem tudták demokratizálni a rendszert, mert az
  gazdaságilag nem tudta állni a versenyt a fejlett világgal, az „utolérés” programja nem valósult meg. Félperiféria maradt, mégpedig azért, mert a centrum mindig ellenáll azoknak a törekvéseknek, amelyek a félperifériáról a centrumba kerülésre irányulnak (ha pedig ezt még ideológia is alátámasztja, akkor fokozottan), és csak kivételesen kedvező történelmi pillanatokban egy-egy ország tudott (azok is egy-két generáció jelentős áldozatával, visszafogott életszínvonalával) a
  félperifériáról a centrumba kerülni. Ráadásul ezek a ritka sikertörténetek gyakran hosszú diktatórikus időszakok eredményei, és az utóbbi évtizedekben – nem teljesen véletlenül – Kelet-Ázsiára
  korlátozódnak.

  Röviden, ha a világ problémáinak megértésében autentikus gondolkodókat keresünk, a neoliberálisoknak nem Soros az igazi alternatívája, hanem sokkal inkább a világrendszer-elmélet reprezentánsai (Wallerstein, Arrighi stb.). Soros nem „filozófus”, hanem gyakorlati ember, egy nagyon ésszerűen gondolkodó tőzsdei spekuláns, aki hosszú tapasztalata alapján megértette, hogy a tőzsdei fák sem nőhetnek az égig. Más kérdés, hogy pl. Kóka Jánosnak a maga kvalitásaival (pénztárgép- illetve internet-kereskedő) ehhez kétszer annyi tapasztalat sem lesz elég. Ez viszont legyen az ő baja.

 • https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/96/US_one_dollar_bill,_reverse,_series_2009.jpg Bennfentes

  Mondjuk Sorossal kapcsolatban ez a filozófus szemlélet eddig sem volt újdonság, de hát nem is hozzájuk szóltál.

  Szép-szép, csak a legfőbb állítást nem sikerült belátni.

  Nevezetesen hogy a posztszocialista térségek az LF szerint játszottak volna. Mondjuk azt se hogy az LF okozta instabilitás (az instabilitást sem sikerült túl egzaktul definiálni) demokratikus szempontból végzetes lett volna. Milyen demokrácia és milyen módon végzetes, de megöl és felfalat a fasisztákkal vagy kommunistákkal. Csak az élettapasztalat maradt ki az életszagú valóságból.

  De a főbb pontokon átlépve nagyon szépen megmondja hogy a neolib/ piacin infantilista dogmatisták mit gondolnak, a szabad és független valóságról kétségtelen.

  • Zoltán Pogátsa

   Mi az az LF?

 • bankár

  Kénytelen vagyok megkérdezni mi a fene akar lenni ez a cikk ?
  Annyi az összes értékelhető megállapítása, hogy Soros másképpen nyilatkozik mint a magyar neoliberálisok. Na ja, Soros trükkös fiú …Nem azt kell figyelni, hogy mit mond, vagy mit tesz, hanem azt, hogy milyen eredményt ér el!

 • Ádám Farkas

  Zoli, itt nem az a kérdés, hogy jókat mond-e. Én is ismerem Soros álláspontját. (A magyar média és a magyar közvélemény pedig teljesen érdektelen, mert sötétek, mint az éjszaka.) A legfőbb kérdés az, hogy Soros György nézetei mennyire hitelesek és őszinték. Tartalmilag és ideológiailag én maximálisan osztom a gazdasággal kapcsolatos álláspontját (a nyílt társadalommal már kissé kritikusabb vagyok). Viszont furcsa, hogy folyton maga ellen beszél. Ő annak a világrendnek a legfőbb haszonélvezője, egyik szimbóluma, ami engedi a konjunkturális értékváltozásokon való megtollasodást és a piac önszabályozó mechanizmusaira meg a szemellenzős haszonelvre épül, természeti és társadalmi hatásokat figyelmen kívül hagyva. Utóbbi kettővel ugye csak a progresszív gondolkodású közgazdászok szoktak ma számolni. De ha nem enne ilyen világrend, nem lenne támogatott és preferált sem a spekuláció, sem a piaci információk manipulálása, sem az értékváltozásokon való élősködés, sem az elvakult versengés, sem semmi más, amire ez az egész igazságtalan, abszurd gazdasági rend épül, akkor nem lenne Soros György sem. Mert akkor nem lenne joga és lehetősége ilyen módon vagyont szerezni. Ennek tudatában miért csinálja és miért támogatja a neoliberalizmus ellenségeit, mikor MINDENT és MINDENÉT, a kimagasló egzisztenciáját, a hatalmát, a hírnevét, a befolyását a neoliberális világrendnek köszönheti? A moralisták a hülyék, akik úgy állnak hozzá, hogy már csak elvből sem szerzünk pénzt úgy, ahogy ő és elvből sem engedünk a neolib szabadosság csábításának? Vagy eszközöket, hatalmat és elég befolyást akart szerezni ahhoz, hogy borítsa a bilit?

 • hoci nesze

  2015. szeptember 23-án rájöttél, hogy Soros nem „neoliberális”?! Hihetetlenül naprakész vagy, Zoltán.

  Nota bene a Közép-Európai Egyetemen tartott előadások szövege könyv formában is olvasható.
  http://www.scolar.hu/gazdasag_uzleti_elet_151/soros_eloadasok_a_kozep_europai_egyetemen_1632

 • Marton Bükkösnagyhasrsányi

  Pogátsa Úr abban a tévedésben él, hogy a gazdasági nézetekhez egy az egyben társíthatók társadalmi világnézetek is. Így pedig csak maszatolni lehet, világossá tenni a kérdést nem.

 • lzoli41

  Örülök az újabb munkájának és annak, hogy hosszú idő után visszatért. A témához kapcsolódva előre bocsájtom én imádom a piacot. A baj ott van, hogy aki azt nem érti, azt könnyen kifosszák és a szabályozás sem a kiegyensúlyozás irányába mutat, így sokan utálják. Megpróbálom ezt a munkaerő piaci helyzeten keresztül megközelíteni, ami számomra neuralgikus pont és Önt is érdekli, hisz híve a béremelésnek.
  A most megjelenő tanulmányok alapján piaci alapon akkor emelkedik a bér, ha feszített a munkaerő piaci helyzet. Ez akkor áll fenn, ha a 25-55 év közöttiek foglalkoztatási szintje eléri a 90%-ot. Ilyenkor ugyanis egy új vállalkozásnak valahonnan magasabb bérrel kell elcsábítani a munkavállalót, akit ha meg akarnak tartani akkor is emelni kell. A probléma ott van, hogy ezen állapot ritka és rövid ideig áll fenn(első gazdaságtörténeti esete a jelentős béremelkedésnek a középkori pestis járvány volt). Ez azzal jár, hogy a bérek sokszor nem tudnak emelkedni. A rendszerváltáskor mikor kinyitották a gazdaságot és egymillió embernek megszűnt a munkája 25 évre lerendezték a béremelést. Nem értettek a kapitalizmushoz. Az én piaci megközelítésem teljesítmény alapú. Ez azt jelenti, hogy azt kell vizsgálni az adott értékláncban, hogy az abban elért jövedelemből mennyi tudható a humán tőkének és annyi a bér. Ez a piaci hozzáférés rendezné a dilemmát, mert szerintem a piaci teljesítményt kell elismerni és nem azt, hogy ki cserélhető ki olcsóbbra(ha nem feszített a munkaerő piac addig erre konvergál a bér), mert ez kiaknázást jelent. Így nem utálnák sokan a piacot. Ez sok egyszerű fizikai munkás bérét is rendezné. A mezőgazdaságban sok szedőmunkás bére a polci ár 2-5%, míg a névhasználat jogdíja 10-15% az áfa 21%. Egy ilyen megközelítés mellett a szedőmunkás a vasárnapi templomi kérjetek és adatik felvetésnél még több piacot kérne. Volt szerencsém a Kornai féle DRSE-modellről egy értekezést olvasni. Ez arról szól, hogy a kapitalizmus dinamizmus, rivalizálás és többlet gazdaság. Ezt a bevételi többleten keresztül lehet elérni, így a fenti modell egy nagy adag motivációs bombát hordoz magában. A magyar “ingyenkapitalizmus” (tőkesegély+NHP+olcsó és leértékelt munkaerő és deviza) erre képtelen, sosem lesz dinamikus. Hosszú távon a kapitalizmusban az érdekérvényesítési lehetőség a fontos, mint a piachoz való hozzáférésnél. Erre tanítani kell a gyerekeket, hogy ne használják ki, hanem boldoguljon ő is.
  Roberto Unger baloldali progressziójának jelmondatát megismétlem:” Több embernek, többféleképpen, még több hozzáférést kell biztosítani, még több piachoz.”

 • Gonosz Kapitalista Farkas

  Mi lett a blogoddal Zolikám, hát nyert a neoliberális gazdaságtan a csodás görög álommal szemben?

  Ki fogja így fizetni a nyaralásod ha csődbe megy az EU egyetlen birkapásztorokra alapuló gazdasága? :(

  Úgy sajnállak, olyan vehemensen védted a meghaladott ideáid és most már fél éve kuss van, amióta a görögök szabadságharca egy csodaszép államcsődtől való menekülésbe fulladt :(

 • Kovács András

  Fegyvert adni a kezükbe és szabadságot ígérni saját hazájukban. Harcolják ki a szabadságukat. Pénzt fordítani országuk felzárkóztatásáért. El kell hitetni velük, hogy a javukat akarjuk és nem a javaikat. (Ezt legjobban egy amerikai tudná elhitetni velük, van benne gyakorlatuk, maximum nem néz tükörbe) Ha nem megy, akkor lehet masszív falakkal védekezni…

  • DoraM

   Mert nem az a probléma jelenleg Szíriában, hogy több tízezer fegyveres harcol egymással több 100 csoportba tömörülve, megbénítva az országot és elpusztítva az otthonokat???
   Te ha odaszületsz hova álltál volna be? A Daeshez (isis, de oda nem is kell önként menned, mert besorozzák, akit érnek), az amerikaiak, a törökök, a szaudiak, a katariak, az irániak vagy az oroszok által támogatott miliciába állnál be? Ez csak azért érdekes, mert javaslatod alapján a szíriai menekülteknek is választaniuk kéne. És szerinted ha a szomszéd a másik csoportot választja, akkor személyesen gyilkolnád meg (hiszen te ismered), vagy ráhagynád másra?

   Nagyon okosnak érzed magad a meleg szobából és a gép előtt üldögélve?

 • Szegedi Attila

  Borzasztó ez a gusztustalan lejáratása egy szerzônek ,aki nem a német hagyományoknak megfelelöen belehazudja az emberek képébe,hogy milyen klassz ez a sok kecskebaszó németországi inváziója. Īrjatok arról,hogy emelkedett meg a bûnözés a migránsok miatt,írjatok az eröszakról. Vagy ti is hazudtok? ,hisz tudjátok,hogy ez az igazság….Nem fogjátok ezt a PC terrort rákényszeríteni az emberekre,hogy aki nem ért veletek egyet azt leugatjátok. Ti hazudtok,ti takarjátok el az igazságot!! Tudjátok ti ezt!

 • Szegedi Attila

  Azt hiszitek,hogy sokáig mehettek még szembe az európai polgárok véleményével? Azt hiszitek,hogy tovább hazudhatjátok a feketét fehérnek? Azt hiszitek,hogy megbélyegezhettek mindenkit rasszistának,nácinak,popolistának aki nem bólogat a szélsôbalos hazugságaitoknak.? Elég volt! Ti egy agresszív hazug kissebbség vagytok!

  • DoraM

   Elgurult a gyógyszered, vedd be gyorsan, mielőtt bajod lesz.
   Ha majd hat válaszolj kérlek:
   -kit nácizott le a cikk?
   -a cikk melyik állítása(i) nem felel meg a valóságnak szerinted, és miért?

 • Vidéki

  Szerbhorváth György felfigyelhetne ilyen jelenségekre is, ha nem szenvedne csőlátástól:

  Napokon keresztül egy szó sem hangzott el arról, hogy mi történt szilveszterkor Kölnben és más nagyvárosokban.
  Ezzel mellesleg ugyanígy voltak saját, most napvilágra kerülő újévi ünnepi rémálmaikkal az osztrák, svéd és már hihetetlenül sajtószabad európai lapok.
  Netán felülről szólt nekik valaki? Netán lelkiismeretből cenzúráztak?

  Sokan álruhaként használják a liberalizmus hófehér tógáját. Nem tolerálják például a szabad véleménynyilvánítást a „Politikailag Korrekt” beszéd követelményeire hivatkozva.

  A Kölnben történt szilveszteri sajnálatos események rávilágítanak arra, hogy magukat liberálisnak nevezők hogyan viselkednek a valóságban.
  A rendőrség állítólag már régóta ismeri a pályaudvar környékén őgyelgő észak-afrikai fiatalokat – kérdés, ha ismeri, miért nem tett agressziójuk ellen semmit.

  Azért, mert félnek a rendőrök, hogy ha fel mernek lépni mondjuk pályaudvar környékén őgyelgő agresszív észak-afrikai fiatalok ellen, akkor azzal magukra vonják az emberjogászok és a „Politikailag Korrekt” (Lügenpresse=Hazugságsajtó) haragját, akik rájuk sütik a rasszista bélyeget, ami majdnem olyan súlyos, mint mikor a középkorban az inkvizíció előtt rámondták, hogy boszorkány.

  Állásával játszott az a rendőr, aki ezt meg merte volna tenni.

  Ezzel szemben, aki mondjuk pályaudvar környékén őgyelgő agresszív észak-afrikai fiatalok ellen nem tett semmit, az dicsőült meg, ő lett a kiváló, mérvadó antirasszista rendőr!

 • Magyar Hunor

  Hazug izmusok világa mögött bújik meg a modern bálványimádás, a pénz.
  ” Jézus nem elég nektek ??? “

  • István Tamasi

   Ki is volt az a Jézus? Egy naplopó, csavargó és lázító aki a pofázásból tengette életét.

   • Magyar Hunor

    Nagy az Isten állatkertje.

    • István Tamasi

     Igen. Isten állatkertjének részei azok akik kritika nélkül hisznek egy kitalációban.

   • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

    ..ennyit rólad …

    • István Tamasi

     Miért, talánh pofázás helyett kétkezi munkából élt? Na és mit csinált az alatt a néhány év alatt ami egy fekete lyuk az életrajzában?

     • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

      Elment Indiába a jógiktól tanulni, ott ismert meg néhány nagyszerű bűvésztrükköt…
      A kétkezű munka nem a legtöbb a világon. De még ezek között is többre becsülik azokat, akik okosabbak a többinél..
      A legkétkezibb dolgozó a gép, az automata, a robot, aki egy sorba helyezi ezekkel magát, annak annyi..

     • István Tamasi

      Nyilván a swastika vonzotta oda.

     • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

      Nyilván buzi vagy …

     • István Tamasi

      Nyilván csak olyan formációban hogy te leszopsz.

     • István Tamasi

      .. vagy olyan formációban, hogy megb..lak egy szálkásított seprűnyéllel.

     • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

      szűkös fantáziád javítása után beszélhetünk :)

     • István Tamasi

      Valóban kénytelen voltam fantáziámat a te értelmi színvonaladra leszűkíteni.

 • Mária

  ..most hogy így megszülte a néppártot 😛

 • Péter István

  A Vona Gábor is egy szélhámos terrorista fasiszta. A demokráciába ez is belefér, de nagyon kell vigyázni nehogy megártson.

  • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

   …mondta Tom Lantos, még a 90-es években, egy magyarországi látogatásakor …

   • István Tamasi

    Aki titkos katonai kommandót szervez az nehezen moshatja le magáról azt, hogy egy szélhámos terrorista neonáci/újnyilas.

    • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

     Nem kell kétségbe esni, Csintalant azért verették meg, mert azt terjesztette, hogy Budaházy – ügynök, És ezért bizony JÁRT A VERÉS !! A Gyurcsány korszakban sajnos ilyen volt a hangulat – némelyek már azt gondolták, hogy fegyverrel kell a hatalomból eltenni őket, egy államcsíny / leszámolás a politikai maffiával még nem fasizmus, nem kell feltétlenül mindig erre hangolódni…

     • István Tamasi

      “…nem kell feltétlenül mindig erre hangolódni.”
      Dehát zazrivecz-vona mindig erre hangolódik! Lásd havekodása/szövetkezése a betyársereggel, budiházival /akit éppen ilyen dolgokért ítél el a bíróság/, a kéményseprő-formaruhás gárda /akiknek a formaruhájában ő maga is esküszegést követett el/, és most a farkasok!
      Csintalan megveretéséről ön, mint benfentes, nyilván többet tud mint én.
      Na persze, a hangulat! Ami ugyebár könnyen befolyásolható különösen alulművelt emberek esetében.
      Még egyszer: mire, milyen feladatokra, mi célból kell zazrivecz-vonának egy harcászatból kiképzett kommandó? Az ön válaszából úgy tűnik, hogy a hatalom fegyveres úton – mivel parlamentális úton nem képes – türténő megszerzésére.

     • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

      Felhívnám a figyelmét, hogy az alulműveltek hangulatát a “felülműveltek” manipulálják saját érdekeik szerint… :) Sajnos nem vagyok bennfentes, az ok annak idején napi hír volt …
      Budaházy csak egy rendes forradalmár volt forradalmi időkben – sajnos mindenki áruló körülötte – még Baló felesége sem volt hajlandó megvédeni :) A probléma nem az, hogy Budaházy jól megérdemelten néhány embert eltett volna láb alól, hanem sokkal inkább az, hogy, ha Vona demokratikus úton is kerül hatalomra, a demokráciáról, valószínűleg annak liberális felhangja miatt, meg van a véleménye… könnyen lehetséges, hogy egy koalícióban Orbán közt. elnök, Vona miniszterelnök lesz, tehát a gyakorlati végrehajtó, akinek gazemberségei fölött Orbán miután a “helyes általános irányvonalat” megadta, el fog nézni, Kitörhet egy szimpla fasizmus, amelyik szinte rabszolgarendszert vezet be, a nyugat még teljesebb kiszolgálása érdekében, miután az ország más módon képtelen volt az utolsó helyről feljönni …

     • István Tamasi

      Ismétlem: az alulművelteket sunyi politikusok manipulálják.
      Budiházi legfeljebb a budiban lehet forradalmár. Amire készült az színtiszta terrorimus.
      A bülbülmosolyú /Balóné/ persze hogy nem áll ki senki mellett hisz ő csak és kizárólag a saját érdekeit nézi.
      Annak idején adolf is demokratikus úton került hatalomra / a sörpucss súfosan befuccsolt/ de már a kampányban és amár a hatalomban is felhasználta a terrorkommandóit / SA, SS/ és erősen feltételezhető hogy hasonló célra készíti zazrivecz-vona is a sajátját tehát jogos az ő lenácizása mindenféle cukiságkampány ellenére.
      Attól tartok jogos az aggodalom, hogy 2018-ban a csúti surmó koalícióra fog lépni zazrivecz-el és lehet, hogy zazrivecz a kommandóit azért szervezi, hogy ne bánhasson el vele is úgy mint a porcelánöltönyös kisgazdával.

     • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

      Zajlik a történelem és nem is unalmas … mi kell még ? :)

     • István Tamasi

      Inkább ami nem kell: Nem kell, hogy a múl száuzad sötét náci-nyilas évtizedei megismétlődjenek.

     • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

      Ez modern fasizmus lesz, csupa technika, fény és ragyogás …

     • István Tamasi

      … és a zazrivecz farkasai vezetik majd az einsatzgruppe-kat csupa fényben és ragyogásban.

 • Szabó Béla

  Evoláról és azokról, akik őt jogtalanul vádolják mindenféle
  zagyvasággal:
  http://mediavadasz.info/nemeth-veszely-kiert-jajong-vanyi-klara/

 • József Szamuráj Szilágyi

  Ezen írásból sok mindent megtudhat az olvasó, például azt hogy a kommunisták kapitalizmust akarnak(neoliberális-vagyis klasszikus jobboldali konzervatív gazdaságpolitika) míg az író sajnos nem tér ki arra hogy akkor a jobboldal mit akar, a tényekből, a történtekből kiderül hogy ennek a klasszikus gazdaságpolitikának az ELLENKEZŐJÉT ahogyan OV titulálta: unorthodox gazdaságpolitikát.
  http://www.origo.hu/gazdasag/hirek/20101118-orban-gazdasagi-kiserlet-folyik-magyarorszagon.html

  Orbán: 2010: “Nem lehet tudni, sikeres lesz-e a magyar gazdasági kísérlet”

  A tőke, bank-Európa-USA multi és befektetőellenes, állami újraelosztáson, állami támogatáson alapuló, a kádári időkre emlékeztető módszerekkel kormányzó orbánpárt módszere: visszatérés a szocializmushoz, Kádár sírjából kikapart módszerekkel, reállamosításokkal, egyes piaci szereplők tönkretételével, ágazati különadókkal, kivásárlásokkal üldözi el a külföldi befektetőket.

  Ezek szerint a magát furcsa módon jobboldalinak, keresztény konzervatívnak hazudó orbánpárt baloldali, míg a baloldal jobboldali gazdaságpolitikát követ.

 • libsi balfasz magyarok

  Ez a 282 is sok ennek a szervezetnek

 • Péter István

  Nihilista anarchista magamutogatók. Egyébként, a hatalom az maga a nép, mert ő a hatalom kizárólagos birtokosa és tulajdonosa, s a hatalmát az általa demokratikusan közvetlenül választott képviselők útján gyakorolja.

  • Sándor Rózsa

   aki hülye megérdemlia fideszt.

  • Weisz Mózes

   Nép íígy, NÉÉP ÚÚGY,,kamu az is, “népköztársaság”, népszavazások, szavazások , felmérések,tömegi megoszlások, stb. NEM FRANKÓÓ,
   ” a nép”,mint olyan.kapásból nem is egy tudatos LÉNY, hanem valami más.ÉN TUDOM MI.

 • István Kovács

  Este az öreg székely kimegy pisilni a sötét udvarra. Dolga végeztével, vizes nadrágba bemegy a házba mire a felesége megkérdi : -mi van Áron, ennyire esik ? Nem – válaszol az öreg, ennyire fúj !

 • Mariann Trombitás

  Kis magyar “demokrácia”. Hát még mi van a spanyoloknál, törököknél. Elborzadok ha rágondolok, mi lehet ott a börtönökben. Európa civileket védő(?) nagyszájú kalandorai, https://uploads.disquscdn.com/images/6b9ec246cd49fd76ba92db044d3d09aa5a52af5042954f1e2b013dabb64374d1.png bezzeg oda nem merészkednek.

  • Sándor Rózsa

   Tudod te miről beszélsz? Vagy csak a szád jár, mint minden külföldön sosem élt magyarnak…. A spanyolok fényévekkel előbbre vannak demokráciában mint mi. Meg is látszik az embereken, nem ölik egymást a sz@rházi politikusok miatt hanem kulturáltan elvannak egymással, akkor is ha különböző pártokat támogatnak.

 • György Fekete

  Legyen maga az ő helyében!! Aztán majd kiderülne,hogy miért áll ott!
  Aki még sosem volt igazi menekült, igazi földönfutó,”kinek kard nyúlt barlangjába”(Himnusz!),az sosem érzi azt a kínt azt a szenvedést amit át kell, hogy éljenek.

 • zoot allures

  A kurva anyádat, te nyomorult náci patkány :)

 • kakkerlak

  Hazafi létedre 9 szóból 3-at helytelenül írsz, hogy a hiányzó írásjeleket ne is említsem… szánalmas fosputtony.

 • Lajos villányi

  miért is járna?

 • Vicces Vicces

  EGY FILLÉRT SE NEKIK….OLVASNI NEM TUDTAK!

 • zoot allures

  Nyomorult barom :)

 • zoot allures

  Te ugye szellemi fogyatékos vagy, Csaba?

 • csaba

  érvelj,köcsög,érvelj!

 • kakkerlak

  neked is azzal mosták ki az agyadat, gondolom…. ^^

 • baviki

  Azt nem nagyon tud!

 • zoot allures

  Nyomorult barom :)

 • bankár

  Szerintem annál nem lehet jobbat és okosabbat csinálni, mint amit Ciprász csinál. Görögország léte a tét, minden más mellékes.

 • three of nine

  Tök színvonaltalan, amit kommenteltél. :)

 • three of nine

  Nehogy megpróbálj gondolkodni. :)

 • András József Fazekas

  Ti tényleg azt hiszitek, hogy lehazudhatjátok a csillagot az égről?

  Ha nem tűnt volna fel, vesztésre álltok.

 • אֶסְתֵּר

  Soros skizofréniáját jelzi, hogy miközben hatalmas filantrópnak tartja önmagát, az egész életműve durván ellentmond ennek.
  Országok tönkretételével, gazdaságok lerombolásával pénzt keresni nem vall humánus személyiségre.

 • DoraM

  Te melyik városban születtél? Ott mindenki ugyanolyan? Az összes ember ugyanolyan jó vagy rossz? a te városodban született emberek közül mindet meg lehet téveszteni vagy egyet sem? Te hány menekültel találkoztál és beszéltél? Hány menekült ártott neked? hogyan?
  Köszi.

 • Zsigmond Kondor

  Hitler a példaképe, mit lehet várni tőle!

 • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

  A parlament kitakarítása, lám azok is fegyverkeznek …

 • István Tamasi

  Ez a farkaskommandó nagyon is az SA-ra illetve az SS-re emlékeztet. Soha többé fasizmust/nácizmust!

 • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

  Ez szimpla racionalista tévedés…

 • István Tamasi

  A válaszodban benne van, hogy a vallás irracionális azaz logikailag nem koherens, másrészt semmi konkrét sincs benne azaz hablaty.
  Ezen a néhány szón kellett 9 napig gondolkodni?

 • DoraM

  Akkor nem értetted, nem a személyes tapasztalatot kértem számon, mert attól még hogy van olyan, az se jogosít fel az általánosításra. Az ember mindig nagyon hajlamos kategorizálni és skatulyázni, hiszen a világ felfoghatatlanul bonyolult és összetett, tény, hogy kénytelenek vagyunk egyszerűsíteni. De az már csak intellektuális lustaság (alias butaság), hogy több százezer különböző származású, vallású, korú, nemű, világnézetű stb.. embert egy kalap alá véve kijelenteni róluk, hogy biztos rosszak.
  Ez a legprimitívebb (és itt a szó eredeti értelmét használom) ösztönöknek az eluralkodása: “ami ismeretlen az veszélyes”
  Én csak annyit mondok, hogy próbáljatok meg emberként viselkedni és lépjetek túl az állati beidegződéseken és ne gyűlöljetek tiszta szívből olyan emberek százezreit, akikről semmit nem tudtok.
  De tudom, hogy ez nem is ezekről a szerencsétlenekről szól, hanem tirólatok gyűlölködőkről, hiszen az egyszerűségetek és gonoszságotok most tort ül, mindenhol a világon, de ez se fog sokáig tartani, mint ahogy sohasem tartott máskor sem.

 • István Tamasi

  Csak ismételni tudom magam:
  – A válaszodban benne van, hogy a vallás irracionális azaz logikailag hibás, a valós természeti összefüggések félremagyarázása azaz hablaty.
  – Igen ahogy a társadalmakban növekszik a tudás úgy szorul vissza a vallás: Európában már csak lakosság alig 1/4 része vallásos és ez a szám is erős jóindulattal mondható.
  – ” Ráadásul alaposan meg kell különböztetni a férfi hozzáállását a nőétől.” Már régóta (Karinthy) tudjuk, hogy mindketten mást akarnak: a férfi a nőt a nő a férfit. De ennek semmi vallási alapja nincs, hanem tisztán a természet törvénye.
  – Igen, tudom hogy vannak magasabban iskolázott vallásos emberek is. Te tudod azt, hogy az ő vallásosságukban mennyi a tradíció, a megszokás?

 • István Tamasi

  1. Tehát ön az irracionálisban -magyarul logikátlan, logikailag ellentmondásos – hisz?
  2. A vallás visszaszorulása Európában, Amerikában tény amit az egyházak is elismernek.
  A vallások, pontosabban az egyházak éppen a visszaszorulásuk fékezése, megakadályozása érdekében igyekeznek beépülni a hatalomba.
  3. A miszticizmus, babona mindig is a vallások része volt. Szélsőséges esetek mindig is előfordultak és ezek nagy publicitása miatt tűnnek tömegesnek.
  4. A racionális materialista nem szorul rá arra, hogy irracionális, misztikus és babonás elemeket is tartalmazó vallásokban higgyen és ez bizony nagy előny.

 • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

  Ez tévedés, mert a vallások visszaszorulása éppen a hatalomból való távozásukat is jelenti, a hazai tapasztalatok nem mérvadóak..
  Az irracionalitás napi tapasztalat, de azt mondani erre, hogy, aki ezt felismeri – “az abban hisz” félreértése a dolognak,
  Nem csak a világ fehér részéről beszélünk, a többiben a vallás megkérdőjelezhetetlen, NEM az a kérdés, becsapás-e a vallás, vagy tudatlanság következménye-e, hanem tény az, hogy az emberiség ilyen módon él, tehát képzeletbeli dolgokkal való hittel…
  A miszticizmus stb… nem a vallások része, hanem előfoka, éppen ezért volt tömeges is, mostanában éppen megint előretör a hivatalos egyistenhitek megroppanásával.
  Másrészt, és ez fontosabb – ha a vallás megszűnne is, biztosan fennmaradna a rá való hajlandóság, nincs ui. mindenkire érvényes vagy kötelező racionalitás.. ergo a vallás a megszűnésének pillanatában újjáéled …
  Ráadásul nem nyerünk semmit a vallás esetleges megszűnésével, ha csak nem beképzelt / magukat felvilágosultnak hívő liberálisok tömegét, akik érdemi vitára nem, csak kacarászni hajlandók az ostobákon.
  A vallás egyéb hasznos társadalmi funkciói: (természetesen nem az elesettek istápolása vagy segítségnyújtás és ilyesmi…) – ezt nem fogom kifejteni, mindenkinek a saját kis eszéből kell rájönnie.
  A vallás – történet / kialakulásának története / történelemelőtti vallásszerű jelenségek tanulmányozása is idevágnak.
  A humoros oldala az egésznek az, hogy hál’isten a vallások hátráltatják a fejlődést, ui. ellenkező esetben már rég elpusztítottuk volna magunkat… Amit írhattam volna idézőjelbe is, így: “fejlődés”, de ezt már nem mindenki bírja felfogni …

 • István Tamasi

  – Javaslom olvassa el még egyszer, de gondosabban az előző bejegyzésem valamennyi pontját és ha tud szöveget érteni, értelmezni akkor nem lesz szükség, hogy ismét leírjam..
  Továbbá:
  – Amit a vallás irracionalitásáról és miszticizmusáról írtam az valamennyi vallásra vonatkozik, nem csak a keresztyénekre.
  – A miszticizmus beépült valamennyi, a keresztyén vallásokba is.
  – Azt elfogadom, hogy vannak olyanok akik igénylik az irracionalizmust és misztikumot, de a számuk az oktatás terjedésével, az oktatás színvonalának emelkedésével csökken.
  – A vallás/ok/ “leghasznosabb” társadalmi funkciója, hogy az embereket gátolja a tények és összefüggések felismerésében és ezáltal irányítható, kantáron rángatható, kizsákmányolható sorban tarthatók.
  – A vallás/ok/ kialakulásának története egyszerű: A természet, fizika, biológia, és egyéb tudományok ismerete hiányában a tudatlan embernek kellett valamilyen misztikum a történéseket és összefüggéseket megmagyarázandó.
  – A vallások bizony – és ebben a keresztyén vallások élen járnak – sokszor és sokáig hátráltatták a tudományok fejlődését. Szerencsére ez ma már a múlté.

 • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

  A hívő is elmélyedhet akármelyik tudományban, nyilván az Orbán kinevelte gyerekek között sok lesz / van ilyen.
  A tudományos módszerek megbízhatósága – az egy külön kérdés, még a matematikában sem biztos sok dolog, a tudósok rengeteg témában pedig kifejezetten csalnak a sikerért / elsőségért, ami pedig sikerül nekik azt idővel megcáfolják.. Az ismeretek igazolását a gyakorlat ideiglenes sikere adja, A materialista is rengeteg dologban hisz, csak egyben nem – a természetfölötti igazgatásban,
  Egy kutatásban a folyamatosan megszerzett tudás belső összefüggései viszik a gondolatot előre, itt egy-egy kételyt isten beavatkozásának magyarázatával még a hívő tudós sem ugorhat át, mert azt ő is tudja, elmélete azután már a semmiben lebeg.
  A materialistáról tévedés azt mondani, hogy nem hisz, hanem tud, hanem inkább: a materialista anyagelvű magyarázatokból próbál kiindulni, akkor, amikor különleges filozófiai témákról esik szó.
  Nyilvánvaló, viszont, hogy gyakorlati témáknál, pl. a kristálycukor gyártásának új módszere kidolgozásakor a vallásos tudós sem fog hittételekből kiindulni, legfeljebb “lelki segítséget kér” a munkához “az égtől”, de ezen humoros aktuson kívül pontosan úgy kell kutatnia, mint a materialista kollégájának… stb…stb…

 • István Tamasi

  – “Orbán kinevelte gyerekek”???? A mai közoktatás célja bólogató, engedelmes alattvalók kinevelése és nem önállóan gondolkodni képes embereké.
  – A “kristálycukor gyártása” nem a tudomány témaköre, hanem az alkalmazott /mérnöki/ ismereteké.
  – Az egy dolog ha valaki a misztikus, irracionális kitalációkban hisz /legyen ez az ő baja/ csak ezt el kell különíteni a tudományos ismeretektől.

 • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

  Én is azt mondom.
  Az mindegy, a cukor példa nem függ a kutatás ilyen mineműségétől.
  Én is azt mondom.
  Mivel ilyen szépen lezártuk a vitát, azt hiszem, be is kaphatod… de ezt már említettem régebben .. :)

 • István Tamasi

  Nem vagyok sem pedofil sem homoszexuális, de te nyugodtan leszophatod imádott papjaid redvás f..át.

 • Balogh József

  A CÖF vajon kapott ennyitől,pajtás? :)))

 • Sándor Rózsa

  aki hülye megérdemlia fideszt. elvezzetek.

 • Béla Czanik

  nem ez volt a kérdés

 • Széchy

  Nem tudom, pajtás, de nem erről volt szó….

 • Széchy

  A Fidesznek mi köze a Helsinki Bizottsághoz?

 • Mariann Trombitás
 • István Kovács

  Nekünk, pontosabban a lányunknak két magyar vizslánk volt, de persze nem egy időben. Kölyökkoruktól fogva itt nőttek fel családtagok voltak ahogy mondani szokták. Gyerek felnőtt, unokáink vannak, a vizslák az örök vadászmezőn szaladnak a labda után. Szép napot, tisztelettel Kovács István

 • Mariann Trombitás

  Mai napig nem hevertem ki az elvesztését. Azóta nincs kutyusom. Még egyszer nem akarom átélni… https://uploads.disquscdn.com/images/fbc725b9df841c858e4a6e2567dddf5b305417abc646687073255d152266b487.png

 • István Kovács

  Üdvözlöm ! Szép és gondozott a nyughelye. A miénk jeltelen, de nem elhanyagolt füves terület. Panelba lakunk, és nekünk sem lesz többet. Hozzánk is hozzánk nőt mindkettő, és soha nem bíztuk senkire. Jött nyaralni, képes volt egész nap csendbe lenni az autóban mert azt látta a “falka” is csendben van. Az unokák még kicsik és szeretnének, de azt már a lányom tudja, hogy ha kutyát akarnak ahhoz még nőniük kell, mert az ő első vizslájához is anya-apa kelt fel szükség esetén. Tisztelettel Kovács István