OCCRP

Az olasz-amerikai maffiakapcsolatok még mindig élnek

Múlt év végén emelt vádat az olasz rendőrség nyolc olasz és amerikai maffiózó ellen New Yorkban, Milánóban, Trapaniban és Materában. Az előzmények a nyolcvanas évekig nyúlnak vissza és az ügy megerősíti, hogy az amerikai és olasz maffia továbbra is együttműködik – számol be az Organized Crime and Corruption Project.

A nyomozási bíró nemzetközi bűnszervezet működtetése és zsarolás kísérlete miatt rendelte el a letartóztatásokat. A nyolcból öt ember már korábban is börtönben volt (Carlo Brillante, Daniele Cavoto, Francesco Vonella, Raffaele Valente és Michele Amabile), három embert tavaly év végén tartóztattak le (Francesco Palmerit, a New York-i Gambino maffiacsalád fejét, Giovanni Grillot és Salvatore Farinát).

Egy éven keresztül nyomoztak, míg végre le tudták tartóztatni a bűnözőket, az akta neve “Új Híd” (“New Bridge”) volt. Az ügy azért volt különösen érdekes, mert itt értették meg a rendőrök, hogy a ’Ndrangheta (egy calabriai maffiacsoport) hogyan tudott felnőni a legendás Cosa Nostrához és hogyan tudta legyőzni azt. Ehhez arra volt szükség, hogy a ‘Ndrangheta összefogott a New York-i Gambino családdal és a mexikói Los Zetas kartellel.

A nyolcvanas években kezdődött

A múlt év végi rendőrségi akció előzményei egészen az 1980-as évekig nyúlnak vissza, amikor Lorenzo Marsilio, egy üzletember (a Sudelettra nevű nemzetközi céget vezette, ami elektromos rendszerek gyártásával foglalkozik) egymillió eurót vett kölcsön a bandától. Hogy ezt visszafizette vagy sem, máig vitatott: Marsilio azt állítja, hogy visszaadta a pénzt, de a maffiózók továbbra is zsarolták és még több pénzt követeltek tőle.

A rendőrség szerint Marsilio a “kokain királyaként” ismert Roberto Pannunzitól, a Gambino család egyik szövetségesétől vette fel a kölcsönt, de azt nem közölték, hogy miért volt szüksége a pénzre, vagy hogy mire költötte azt.

2004-ben bizonyították be, hogy Pannunzi a nemzetközi kokainkereskedelem egyik kulcsfigurája és kötődik a ’Ndrangheta Macrì nevű klánjához, amely a calabriai Sidernoban működik. Pannunzi ráadásul a szicíliai Cosa Nostrával is együttműködött.

Pannunzit és Micelit, akik kolumbiai drogkartellekkel dolgoztak együtt, 1983-ban egyszer már leültették drogkereskedelem miatt. Az olasz rendőrség munkájának köszönhetően 2004-ben újra börtönbe kerültek, de hat évvel később Pannunzi megszökött. 2013-ban tartóztatták le harmadszorra és jelenleg (a cikk 2014 végén született) is őrizetben tartják.

Marsilio eredetileg Giovanni Grillotól akart kölcsönkérni, de ő nem tudott ennyi pénzt kölcsönadni. Bemutatta viszont az üzletembert Pannunzinak és rajta keresztül a Gambino családnak. Annak ellenére, hogy Marsilio azt állítja, hogy visszafizette a kölcsönt, 2013-ban kétszer látogatta meg őt Franceso Palmeri, a Gambino család egyik tagja. Palmeri egyszer sem járt sikerrel és nem tudott pénzt kicsikarni az üzletemberből.

Grillot az USA-ba akart átjutni, eközben tartóztatták le. Kapcsolatai voltak a ‘Ndrangheta és a szicíliai maffia felé is, ami ismét megerősítette, hogy a különböző maffiacsaládok összedolgoznak és együttműködnek.

Az eredeti cikk 2014. december 11-én jelent meg az OCCRP honlapján “Trans-Atlantic Mob Swoop Hits New York Gambino’s and ‘Ndrangheta” címmel. Szerzők: Cecilia Anesi, Giulio Rubino, Matteo Civillini. Fordította: G. Szabó Dániel

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás