Amikor már azt hittük, a világban nagyobb káosz nem lehet, eljött 2014

Állandó összecsapások Ukrajnában, megnyerhetetlen, de sok civil áldozattal járó háború Gázában, az Iszlám Állam kegyetlenségéhez hasonlót pedig a világ még nem látott. Egyiptomban az arab tavasz emlékét is kivégezték, Európában sorra jönnek elő a politikai elit korrupciós ügyei. Egyre melegebb van és kiderült, hogy egy rovarirtó szer a méheket is pusztítja. Szubjektív és távolról sem teljes összefoglalónk következik a 2014-es évről.

Különös háború Ukrajnában

Sem a kormányerők, sem pedig a lázadók nem tudnak végérvényesen felülkerekedni az Ukrajna keleti részén zajló harcokban. Úgy tűnik, Putyinnak nem célja Ukrajna lerohanása – igaz, Kijev NATO-hoz való csatlakozásról szóló bejelentése után ez megváltozhat.

Az áldozatok száma mindenesetre már augusztusban átléphette a tízezret, a lázadók által elfoglalt területeken pedig nem számíthatnak sok jóra az új “rendszerrel” kritikus személyek.

141020_sergey5_1

A maláj utasszállító katasztrófája ügyében sem látunk tisztábban: a hivatalos vizsgálat végleges eredményei nem ismertek, és hiába szól minden észérv amellett, hogy az MH 17-est az oroszbarát lázadók vagy pedig épp orosz katonák lőtték le, Oroszországban és Putyin hívei közt makacsul tartja magát számos spekuláció.

 

Gázai konfliktus újratöltve

A nyáron ismét fellángolt a gázai konfliktus: miután palesztin milíciák rakéták ezreit lőtte ki Izraelre, az izraeli hadsereg bombázással majd július 8-án szárazföldi offenzívával válaszolt. És mivel a Gázai Övezet egyike a világ legsűrűbben lakott területeinek, itt bármilyen hadművelet csak egy dolgot jelenthet: számos ártatlan civil halálát. Egyébként ez volt talán az első olyan konfliktus, aminek kapcsán az egész világ állást foglalt, és ahol nem csak a valóságban, hanem a közösségi fórumokon is kommunikációs csaták zajlottak a világ szimpátiájának a megnyerésére. Kérdés, hogy mi értelme volt az offenzívának: a Hamászt nem lehet felszámolni.

11275

Az Iszlám Állam még az al-Kaidának is sok

Amikor már úgy gondoltuk, hogy a közel-keleten a helyzet nem lehet kaotikusabb, akkor Szíria és Irak nagy részén látványosan előretört a Levantei Iszlám Állam, melyet még az al-Kaida is túlságosan brutálisnak tart. A tömeges kivégzésekről, nemi erőszakról és sária-jogrendszer bevezetéséről szóló hírek ellenére sok nyugati fiatal szegődött el önkéntesnek az újonnan alapított kalifátusba – közöttük mintegy 200 nő.

Egyiptomnak új ura van

A hadseregből érkező tábornagy, Abdel Fatáh Asz-Sziszi nyerte elsöprő többséggel a májusi egyiptomi elnökválasztásokat. Győzelmével az arab tavasz véget ért Egyiptomban. A Muzulmán Testvériség tüntetéseit éleslőszerrel számolták fel, a pártot betiltották, aktivistáikat és szimpatizánsaikat tömegesen ítélték halálra Egyiptom kormányzóságaiban, az Al-Jazeera tudósítói pedig egy kirakatper után hét évet kaptak a semmiért.

berry20140522 012

Az amerikai drónok csak véletlenül ölnek terroristákat

A pakisztáni dróncsapások áldozatainak kevesebb, mint 4 százalékáról lehet biztosan azt állítani, hogy az al-Kaida terrorszervezet tagjai voltak – állítja egy brit tényfeltáró újságíró-szervezet. A Bureau for Investigative Journalism szerint terroristák helyett civilek, sok esetben nők és gyermekek esnek áldozatul a pilóta nélküli repülőgépekről kilőtt rakétáknak.

Szíriában a helyzet változatlan

És bár a szír polgárháború áldozatainak száma idén 30000 körül volt, az internetezők mégis a „felkapottabb” konfliktusokra, Izraelre, Ukrajnára és Gázára keresnek rá a Google-ben.

Olajbáró lett az energia- és klímaügyekért felelős biztos

Kevesebb vér folyt ugyan, de az Európai Unióban is zajlott az élet az idén: az Európai Bizottság megalakulása – mint az várható volt – nem ment zökkenőmentesen. Például 600 ezer aláírás gyűlt azért, hogy a spanyol olajbáró, Miguel Arias Cañete ne kaphassa meg az energia- és klímaügyekért felelős biztosi posztot. A tiltakozás nem járt sikerrel, november 1-től egy „macsó, hazug és súlyos összeférhetetlenségre utaló érdekeltségekkel bíró biztos” felel a klímaügyekért.

canete

A volt luxemburgi miniszterelnök, Jean-Claude Juncker amiatt is szégyenkezhet, hogy épp EB-elnöki mandátuma elején robbant a The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) sztorija arról, hogy micsoda hatalmas üzlet a törpeállamban az ún. „adóoptimalizálás”, magyarán adóelkerülés. A világcégek Luxemburgban megtakarított milliárdjai fölött a hatóságok nemhogy szemet hunynak, de a „versenyképesség” érdekében elő is segítik a „spórlást”.

Sarkozy őrizetben

A francia adófizetők megérték azt a pillanatot, amikor Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnököt egy pártfinanszírozási ügyben őrizetbe vették és kihallgatták – igaz, a vádakat később ejtették.

Nicolas Sarkozy

Spanyolországban először ülhet a vádlottak padjára a királyi család egyik tagja, és az is kibukott, hogy a madridi takarékpénztár 86 vezetője mintegy 15,5 millió eurót költött el illegális bankkártyák révén. A Caja Madrid jó tíz éven át feketén díjazott munkatársai között akadt 2 volt miniszter, valamint párt- és szakszervezeti delegáltak.

Norvégiában lehallgatták a kormányzati negyedet

Norvégiában decemberben derült ki, hogy ismeretlenek az egész kormányzati negyedet – a kormányt, parlamentet és a Nemzeti Bankot – lehallgatták. A méregdrága felszerelésükből ítélve nem amatőrök lehettek a tettesek, és adódik a kérdés, hogy ha Oslóban így mennek a dolgok, akkor Európa más fővárosaiban vajon mi a helyzet?

Marine le Pen és Louis Aliot az Állami Duma elnökével, Szergej Nariskinnel, 2013 júniusa; Médiapart, © dr
Marine le Pen és Louis Aliot az Állami Duma elnökével, Szergej Nariskinnel, 2013 júniusa; Médiapart, © dr

Szocsiban a halott munkások szelleme kísért

És ha mindez nem elég, Putyin már tényleg a kamrában van: Marine Le Pen pártja, a francia Nemzeti Front 9 millió eurós hitelt kapott egy orosz banktól. Mikor már úgy tűnt, hogy Vlagyimir Putyin imidzsét már nem lehet tovább rontani, kiderült, hogy ismeretlen számú (értsd: nagyon sok) illegális vendégmunkás lelte halálát a szocsi olimpiai falu építkezésein. Az orosz hatóságok szemet hunytak afölött, hogy a munkáltatók a legelemibb biztonsági intézkedésekre sem figyeltek. Az építkezéseken azt mondogatták, hogy aki meg kell haljon, az úgyis meg fog halni.

Idén ismét melegrekordot döntöttünk

135 éve nem volt olyan meleg, mint 2014-ben, és bár apróságnak tűnhet, mégis nagyon fontos az a tanulmány, mely kimutatta: bizonyos rovarölő szerek kipusztítják a méheket és velük együtt számos más porzórovart. Nem kell biológusnak lenni ahhoz, hogy belássuk: a növényeket beporzó rovarok nélkül elég sötét jövő vár ránk.

Végezetül már csak egy rövidhír: a berlini fal leomlásának 25. évfordulóján kiszámolták, hogy azóta 8000 kilométernyi újabb fal épült a világban.

Palesztin aktivisták egy lyukat vágva emlékeznek meg a berlini fal leomlásának 25. évfordulójáról. Bir Nabala, 2014.11.08. Fotó: AP, Forrás: Haaretz
Palesztin aktivisták egy lyukat vágva emlékeznek meg a berlini fal leomlásának 25. évfordulójáról. Bir Nabala, 2014.11.08. Fotó: AP, Forrás: Haaretz
 • Sebo Sebes

  Ha a nemzeti-szivu, urizalo fideszesek gutautest kapnak attol, hogy rajtuk kivul, masok is vannak, azt megkoszonjuk Amerikanak es Norvegianak.

 • Balázs Tivadar

  Az se mindegy, hogy milyen értékhatártól lépnek be az adókulcsok…Ausztriában 50 % -os a legfelsőbb kulcs, de a legalacsonyabb szinten egy viszonylag magas szintig (10.000 eruóig) 0%-os…

 • https://www.facebook.com/andras.brindza Brindza András
 • https://www.facebook.com/andras.brindza Brindza András
 • László Nagy

  Lassan,nagyon lassan leesik a tantusz az EU-ban is,hogy a mostani görög kormány mire játszott: – úgy vélték,hogy az EU-nak fontosabb az Ő benntmaradásuk!-Csakhogy amennyiben ez a zsarolás nekik bejönne,akkor lenne még néhány hasonló ilyen “zsebrevágós” cipraszka….

 • Endrődi László

  Kezdem nem érteni a görög ügyet. Azon höbörögnek, hogy mások nem hajlandók feneketlen hordóba önteni a lét. Persze az is hülye volt aki egy sóher társaságnak olympiai lehetőséget adott.

 • Torok Zsolt

  Ez a DNA egy fasiszta magyarellenes szervezet. Vezetőit felelőségre kell vonni és börtönbe zárni. Ezek akik valójában korruptak és gyülöletet szítanak !

 • Péter István

  Nos, egy valamit világosan kell látni. A különböző fejlettségi szinten álló országok, régiók közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokban, a kizsákmányolás és az extraprofit realizálásának a lehetősége minden esetben a fejlettebb országok javára áll fenn. Az ilyen fajta egyezmények és megállapodások még inkább megerősítik és stabilizálják a kizsákmányolás hatékonyságát.

  • transformer

   Megerősítve és kiegészítve a fentieket:
   Az egyik (egyébként hamis) érv a szerződés mellett, hogy az EU és az USA azonos kategóriába tartozik, tehát egyikük számára sem várható egyoldalú előny. Valójában azonban nem csupán országokról van szó. A szerződést ellenző elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy azt főleg a transznacionális monopóliumok erőltetik, hogy a kialakuló “közös szabvány” számukra legyen kedvező és a könnyítések árát a munkavállalók, munkanélküliek, fogyasztók, kisvállalkozók fizessék meg. A szerződés előnyeiről szóló elemzésekből kiderül, hogy ezek minimálisak (évente átlagosan párszáz euró/fő, új munkahelyek), ugyanekkor más elemzők kb. ugyanekkora veszteséget és számos munkahely elvesztését prognosztizálják. A Stop TTIP európai állampolgári kezdeményezés egy év alatt több mint 3 millió aláírást gyűjtött össze a TTIP ellen (ez példátlan a hasonló kezdeményezések történetében), és 28 ország közül 23-ban összegyűjtötték az előírt minimális számú aláírást is (kivételek Málta, Ciprus és a három balti állam, amelyek oroszellenes álláspontjuk miatt az USA fő helyi csatlósai). Ezért a szerződésről uniós szinten társadalmi vitát kellene indítani, ahol mód nyílna az álláspontok ütköztetésére. Ezt az EB el akarja kerülni, és az Európai Parlament tagjainak nem kis része is a multik lobbijainak befolyása alatt áll. A szerződést egyértelműen az Európai Baloldal és a Zöldek utasítják el (nálunk az LMP), a szocialisták megosztottak (az MSZP persze támogatja), ezért a többség egyelőre támogatja, egy általános vitában azonban kénytelenek lennének a választókkal szembenézni. Érdekes az is, hogy a szerződéssel szemben a legjelentősebb ellenállás Németországban és Ausztriában bontakozott ki, egyik ország sem a rossz versenyképességéről ismert ! Egyszerűen arról van szó, hogy a TTIP-ellenes mozgalmaknak módjuk volt a többséggel megismertetni a szerződés hátrányait.
   A Stopttip egyébként itt követhető és most is aláírható: https://stop-ttip.org/
   Magyarul a környezetvédő mozgalmak és az LMP honlapjain, a Le Monde diplomatique magyar online változatában (magyardiplo.hu) és a transform.hu-n lehet jelentős számú kritikus információt találni a TTIP-ről, amelyek a magyarnál jóval tájékozottabb európai uniós országok médiájából származó, lefordított cikkek. A magyardiplo-n külön van egy-egy 10-10 pontos érvsorozat, hogy melyek az EU, illetve az USA számára hátrányos következmények. Ezek után elég elképzelni, ha ezek összeadódnak.
   A magyar kormánynak szinte naponta van más véleménye a szerződésről, semmi megalapozott véleményük nincs, sodródnak a “szakértők” és a különböző lobbisták között. A baj az, hogy ezek fognak végül dönteni.

 • Ancsa Piros

  De szép volna…

 • fákR

  igen, ez a görögözés olyan vidékies, mondhatni bunkó dolog

 • Kovács Andrea

  Közalkalmazotti minőség kizárja a 238-ast, a hűtlen kezelés magánjogi jogviszonyt, illetve a birtoklás/használat alapjául valamiféle jogcímet feltételez. Ez hivatali visszaélés, és nem magánvádas eljárás.

  Ami az építkezési engedély kiadását illeti: lehet az egyetem előnytelen haszna éppen abból származik, hogy bár a feltételeket nem teljesítette, az engedélyt megkapta. Neki lehetett, másnak nem. pölö.

 • http://blog.erdely.ma/arus_zsolt/ Árus Zsolt

  Hm…
  N em vagyhok jogász, de elég jól ismerem a román nyelvet. A hivatali visszaélés definíciója ez:

  Abuzul în serviciu

  Art. 297. – (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea
  atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod
  defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau
  intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se
  pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului
  de a ocupa o funcţie publică.

  Ennek értelmében a cselekedet a szolgálati kötelezettségekkel kell kapcsolatban legyen, márpedig egy magánérdekben megejtett utazás nyilván nem az.
  Ez a bûncselekmény logikusan csak akkor jöhet szóba, ha egy közhivatalnok valamely törvény álta elõírt kötelezettségét teljesíti (illetve nem teljesíti) úgy, hogy az kárt vagy jogtalan hasznot eredményez.

 • http://blog.erdely.ma/arus_zsolt/ Árus Zsolt

  Egy percig nem vitattam, hogy a hûtlen kezelés magánjogi jogviszony e. Mindössze arról beszéltem, hogy a szolgálati autó használata nem minõsíthetõ közgazgatási tevékenységnek. S hasonlóképpen nem közigazgatási tevékenység egy halom olyan dolog, amit egy polgármester tesz.
  Ha teszem azt a szolgálati számítógépén munkaidõben megír egy magánlevelet, akkor az minõsíthetõ hivatali visszaélésnek? Gondolom egyetért velem abban, hogy nem. Márpedig ez minden lényegi elemét tekintve ugyanaz, mint a szolgálati autóval megejtett magánút.

  Az pedig erõltetett, hogy az én logikám szerint egy közintézmény vezetõje korlátlanul használhat magáncélra közjavakat, hisz egy intézményben számos ellenörzõ mechanizmus létezik ennek megakadályozására.

 • Kovács Andrea

  Az ellentmondás magában a bejegyzésben van és a helyzet/állapot mentésén, kimagyarázásán túl Ön elegánsan kikerüli a választ a kérdésre, hogy a közigazgatás egység képviselőjeként ki fog magánvádas feljelenést tenni közpénzből vásárolt javak magáncélra történő felhasználása esetén? A számítógépen megírt magánlevéllel okozott “kár” nem számszerűsíthető. Szerintem aki nem ért hozzá, az inkább tartózkodjon jogszabályok alkalmazását értékelni/magyarázni.

 • http://blog.erdely.ma/arus_zsolt/ Árus Zsolt

  Kikerültem volna? De hát ott van egyel fennebb az utolsó bekezdés!
  Már a belsõ pénzügyi ellenörzési rendszer ki kell szûrjön ilyen eseteket, de ha az nem, akkor jön a Számvevõszék, amelyik feltárja a visszaélést és kötelezi az önkormányzatot, hogy az okozott kárt hajtsa fel. Így van úgy. Mert abban azért csak egyetértünk, hogy az igazságszolgáltatás elsõdleges célja nem az emberek bezárása, hanem az, hogy akit jogsértés ért, annak az érdekeit érvényesítse. Jelen konkrét esetben az a lényeg, hogy az állítólag jogtalanul elköltött közpénz kerüljön vissza a város pénztárába.

  A magánleveles példámra adott válasz pedig igen érdekes, hisz az okozott kár ott is egyértelmûen számszerûsíthetõ, áll a levél megírása alatt a számítógép által elfgyasztott áram árából, illetve a megírásra fordított munkaidõre esõ fizetésbõl. Ez lehet nagyon kicsi összeg, de ha az ön logikáját követjük, s azt mondjuk, hogy egy ilyen levél esetén a kár nem számszerûsíthetõ, akkor ez áll rengeteg levélre is, mert a nem számszerûsíthetõk összege sem számszerûsíthetõ. S mi van akkor, ha egy közalkalmazott mondjuk egy egész héten keresztül mást sem tesz, csak magánleveleket ír meg facebookozik?

 • Kovács Andrea

  A norma az, hogy közpénzből vásárolt javakat közalkalmazottak/köztisztviselők magáncélra ne használjanak, mert ezzel a köznek okoznak kárt. Itt gondolom egyetértünk. Vagy írjuk át a szabályt, a normát igazítsuk az erdélyi magyar valósághoz, és mondjuk azt, hogy amennyiben egy magyar polgármestert tesz így, az nem is bűncselekmény?//Most próbáljunk védeni egy olyan magyar polgármestert, aki ezt a szabályt tudatosan áthágta, és mikor többek közt ez (is) kiderül, politikai meghurcoltatásról beszél. Jött valszeg a Számvevőszék, de ezt nem észlelte, visszafizetésre nevezettett nem kötelezte. Az Ön logikájában ez azt jelenti, hogy a DNA tagadja meg hatáskörét, és ha a Számvevőszék a dolgot nem észleli, akkor a DNA se észlelje??? Miért kell a közteret ilyesmivel “szennyezni”. A jogszabály nem tartalmaz kifogást a magyar elöljárókra.Ismétlem, megválasztott köztisztviselők de a közalkalmazottak sem tudnak a jogszabályi logika értelmében a közvagyonban okozott kárért hűtlen kezelés bűncselekmény elkövetéséért felelni.

 • acsipak

  Netán a Miniszterelnökség államtitkárai? :-)

 • slider
 • acsipak

  Kösz a linket, bár amit írtam, az itt is fennáll: 2014-es az ucsó adat, és mivel az USA cannabis legalizáció még most is folyik, elég nehéz belőle arra következtetni, hogy a legalizációs lépéseknek van-e valami korrelációja a túladagolásos esetekkel.

  (Itt most nyilván nem THC-túladagolásra gondoltam, aki szerint az létező probléma, annak amúgy is kár bármilyen számokat mutatni. Hanem inkább arra, hogy pl. a kapudrog-elméletet úgy kb. 2020-ban visszatekintve a statisztikákra lehet-e majd megcáfoltnak tekinteni.)

 • szazsas

  Igy igaz. Nemcsak reméljük.