Norvégia: titokban lehallgatták az egész kormányzati negyedet Oslóban

A norvég parlament lehetett a lehallgatások egyik célpontja (stock.xchng via ibtimes.co.uk)
A norvég parlament lehetett a lehallgatások egyik célpontja (stock.xchng via ibtimes.co.uk)

Az oslói kormányzati negyedet gyakorlatilag behálózzák a mobilhívásokat lehallgató készülékek, melyekről a norvég kormányzat sem tudja, hogy honnan származnak – állítja az Aftenposten.

A legnagyobb norvég napilap szerint a készülékek elhelyezői követni képesek a parlament és a kormány épülete körül mozgó személyek, akár több ezer ember útvonalát, okostelefonjaikat pedig lehallgathatják vagy pedig adatokat tölthetnek azokról le.

A sztori nem csak önmagában figyelemreméltó: nem lehet kizárni, hogy a világ más fővárosaiban is jelen vannak azok a táska méretű, hétköznapi eszközökkel nehezen felderíthető készülékek, melyeket a közeli mobiltelefonok tévesen legális bázisállomásként érzékelnek, és melyek lehetővé teszik bárkinek a lehallgatását.

Egy régi biztonsági rést aknáznak ki

Az Aftenposten szerint a lehallgatókészülékek úgynevezett IMSI-catcherek, melyek a GSM-szabvány egy régóta ismert és máig megoldatlan biztonsági rését aknázzák ki. Ennek lényege, hogy míg a telefonnak azonosítania kell magát a hálózat fele, addig a GSM-szabvány nem követeli meg a bázisállomások telefon általi azonosítását.

Egy IMSI-catcher tehát gyakorlatilag legális bázisállomásként működik. A rajta áthaladó mobilhívások minden további nélkül lehallgathatóak, majd a szerkezet a hívásokat továbbítja a legitim bázisállomás fele.

A beszélgetések lehallgatása mellett egy IMSI-catcher arra is alkalmas, hogy egyes mobiltelefonokra olyan kémprogramokat installáljanak, melyek lehetővé teszik, hogy például a telefon mikrofonját tetszőleges pillanatban ki- és bekapcsolják. Így a mobiltelefon irodák, tárgyalótermek lehallgatására is alkalmassá válik.

GSM_monitor

Mivel az IMSI-catcherek kis méretűek és működésükhöz nem szükséges nagy méretű antenna, azokat gyakorlatilag bárhol – akár egy parkoló autóban is – el lehet helyezni, különösebb feltűnés nélkül.

Oslói döntéshozókat hallgattak le

Az újságírókkal együtt dolgozó biztonsági cégek az oslói kormányzati negyedben elhelyezett készülékeket ugyan nem találták meg, azonban azokat működés közben bemérték. Az Aftenposten egy listát is közölt a féltucatnyi berendezés valószínű helyzetéről (az épületek átkutatásához rendőrségi jóváhagyás lett volna szükséges).

A készülékek pontos helyzetének meghatározása nélkül nem lehet száz százalékos bizonyossággal megállapítani, pontosan milyen felszerelést használnak, és ki a célpont – így az Aftenposten. Mindenesetre lehallgathatták a miniszterelnökséget, a védelmi minisztériumot, a parlamentet, valamint a központi bankot is.

Az Aftenposten által a projektbe bevont, titkosszolgálati tapasztalattal rendelkező szakértők szerint a szóban forgó IMSI-catcherek működéséből arra lehet következtetni, hogy drága felszerelésekről van szó: áruk 85 ezer dollártól akár 2 millió dollárig terjedhet. És nem csak ebből miatt sejthető, hogy profik állnak az akció mögött: NATO-tagországokban törvény tiltja, hogy ezen szerkezeteket magánemberek megvásárolhassák.

A norvég rendőrség és titkosszolgálat nem tudott róla

Norvég törvények szerint mindenesetre csak a rendőrségnek és a titkosszolgálatnak van felhatalmazása IMSI-catcherek alkalmazására, azonban ők is csak korlátozottan, bírói felhatalmazás birtokában működtethetik azokat.

Mindkét hatóság tagadta azonban, hogy ők helyezték volna el a lehallgató készülékeket – a cikk publikálása után a titkosszolgálat munkatársai meg is jelentek a kormányzati negyedben, és elkezdték bemérni a berendezéseket.

A CryptoPhone jelzi a gyanús bázisállomásokat

Egy IMSI-catcher felderítése egyébként nem egyszerű. Az Aftenposten újságírói október 10 és november 21 között 50 ezer mérést végeztek Oslóban a jelenleg rendelkezésre álló legfejlettebb, kriptált mobiltelefonnal, a CryptoPhone-val. Ez a telefon képes jelezni a hamis bázisállomások jelenlétét.

A kriptált telefon által jelzett 121 „incidenset” a jelezték a két norvég mobilszolgáltatónak, a Telenornak és a Netcomnak, valamint a rendőrség biztonsági szolgálatának valamint a norvég távközlési hatóságnak.

Végül felkértek két, a törvénytelen megfigyelések megakadályozására szakosodott biztonsági céget, a norvég Aeger Group-ot valamint a brit-norvég-cseh CEPIA Technology-t, hogy fejlett kémelhárító berendezéseikkel fésüljék át a kormányzati negyedet. A cégek megerősítették az Aftenposten eredményeit.

Sipos Zoltán

Ajándékozz Átlátszó-előfizetést karácsonyra!

Vegyél Átlátszó-előfizetést ajándékba! Az összeget te határozod meg, cserébe egy csinos vouchert adhatsz át, mi pedig kérlelhetetlenül folytatjuk a munkánkat jövőre is. Részletek: atlatszo.hu/karacsony

 • Sétapista

  Én érdekesnek találtam volna, ha a szerző arról is ír, mit gondol, ezek – az annak idején francia és angol gyarmatosítók által meghúzott – határok mennyire tekinthetők kőbe vésettnek? Mert a cikk úgy tekint rájuk. Nyilván látszik, az Iszlám Államot az a szunnita tömb hozta létre, amely átszeli a szír és iraki határt. Itt logikus lenne egy szunnita állam, északon pedig nyilván Kurdisztán is. Amibe persze a törökök nem mennének bele. De nyilván látszik, az önkényes határok miatt Szíria és Irak egy etnikai és vallási puskaporos hordó, amelynek felrobbanását sokáig a kisebbségi diktatúrák akadályozták meg.

  A cikk elejéhez. Nyilván kevesebb az Iszlám Állam elleni bevetés szemben egy működő állam komoly katonai infrastruktúrájával. Terepjáros terroristákkal nehéz mit kezdeni egy légierőnek.

  • Csaba Varga

   Az ISIS-nek semmi köze a szunnita iszlámhoz.
   Rájuk a szalafita/wahhabi ideológia hatott, de attől is már nagyon messze el vannak távolodva. Ez egy rombolás, pusztítás, halálkultuszú szélsőséges csürhez a világ 70 országból összeverődött söpredékből, akiket a CIA a katari és törökországi bázisain képzett ki. Hivatalos az USA az FSA-t támogatja, de az FSA nem egy konkrét harcos ellenzéki szervezet, hanem egy ernyőszervezet, amely alá számos szervezet tartozik. Az FSA legerősebb szervezete az al-Kaida szír leányszervezet: az al-Nusra Front. Az ISIS leánykori nevének rövidítése (a muszlim országok sajtója a mai napig így nevezi): Daesh, ami nem más,mint az al-Kaida iraki leányszervezet.
   Ezek után mindenki képzeletére bízom hogy erősödhetett meg az ISIS és az al-Nusra Front, és honnan kapják 4 éve folyamatosan az utánpótlást, és az amerikai bombázások is miért eredménytelenek. (érdekes, hogy Afganisztánt, Irakot, és Líbiát 1 hónap alatt le tudta győzni az USA annak idején, de az ISIS ellen 1 éve semmi érdemi eredményt nem tud felmutatni – vajon miért?).
   Ja, és az USA számára még mindig nem az ISIS a legnagyobb ellenség, hanem Assad. Az idei évben is már több mint 500 millió dollár felett jár az Assad ellen harcolóknak adott amerikai támogatás, amelyről az amerikai kongresszus döntött (ez a hivatalos támogatás, amelyekről a sajtó is írt – a nem hivatalos támogatás bőven efölött van,csak arról nem jelennekmeg nyilvános adatok).

   • Sétapista

    Köszi a hozzászólást! Tudtommal a vahhábizmus egy radikális szunnita irányzat. Lehet, hogy minden így van, amit írsz. De azért az, hogy a muzulmán világban a síita és szunnita együttélés nagyjából lehetetlennek tűnik – s erre próbált utalni a hozzászólásom – szerintem sokkal nagyobb és összetettebb probléma annál, minthogy ki áll(t) az ISIS/Daesh mögött. (S ha az USA állna mögöttük, akkor nyilván az Amerika ellenességük egy nagy átverés, s az is, hogy al-Zarqawi a jenkik iraki börtönében fanatizálódott meg stb.). A vélt vagy valós amerikai konspiráció mellett azért azt se felejtsük el, hogy Irak Szaddam Husszein elkergetése után nagyjából megszűnt egységes államként funkcionálni, azonnal felszínre törtek a vallási ellentétek, s akkor még sehol se volt az Iszlám Állam.

 • Szabi Doki

  Az USA nem megsemmisíteni akarja az iszlám államot, hanem kordában tartani. Nem engedik őket kitörni a most elfoglalt területről de azon belül nem nagyon zargatják őket – a cikkből is világos hogy miért – így Irán nem éri el Asszadot és viszont. Ez így az amerikaiknak pont jó is, csak ugye ez nem marad így örökké, és úgy tűnik hogy most az oroszok is bekavarnak a dologba – kíváncsi leszek hogy abból mi sül ki a végén.

  • Csaba Varga

   Az USÁ-nak csak arra kell vigyáznia, hog az ISIS Kerbelába ne tegye be a lábát, mert akkor Irána nemzetközi status quo-re fittyet fog hányni, mert a siíták számára Mekka és Medina után Kerbala a 3.legszentebb város. És azt az iráni vezetés többször is nyilatkozta (a nyugati médiában ez valahogy mínuszos hírként is alig került be), hogy Kerbalát nemcsak megvédik a terroristáktól, hanem ha Kerbalát támadás éri, akkor a teljes iráni hadsereggel bevonulnak Irakba. És erről az orosz és kínai szövetségeseiket is tájékoztatták, hogy addig csak pár ezer fős forradalmi gárdistával harcolnak Irakban a terroristák ellen, amíg Kerbala nincs a terroristák kezén. De, ha a terroristák kezére kerül, akkor Oroszország és Kína ezt ne Irak megszállásának tekintse hanem jogos védelemnek, mert csak így tudják megvédeni a szent városukat.
   Namármost, ha Oroszország és Kína ezt Iránnak engedni fogja, akkor az USA nem tud mit csinálni, mert a 3. világháborút nem akarja kirobbantani. Márpedig úgy néz ki, hogy Oroszország és Kína engedni fogja Iránnak, hogy a teljes hadsereggel bevonuljon Irakba, ha a terroristák Kerbalátelfoglalják. Főleg. hogy mostanában épül ki Kína és Oroszország közti azon vasútvonal, amely Iránoon keresztül juttatja a 2 nagyhatalmat a Perzsa-ölhöz való közvetlen vasútvonalhoz. A Nyugat az Irán ellen 3 évtizedes szankcióval, és folyamatos megtámadással való fenyegetéssel elérte, hogy Irán teljesen átment Oroszország és Kína politikai és gazdasági érdekszférájába. És az a 2 nagyhatalom meg is fogja védeni a stratégiai fontosságű érdekét. Max, az iraki olajmezők Iránhoz fognak tartozni, de ezel ez a 2 nagyhatlom csak jól fog járni. Az USA és az EU pedig tovább veszítenek majd a globális szerepükből.
   De ezt csak magunknak, a saját elcseszett háborús agresszív külpolitikánknak köszönhetjük.

 • Sippar

  Az ISIS-től ki veszi meg az olajat, miért nincs embargó? Milyen polgárháború az, ahol a kormány ellen harcolók közt 1% alatt van a szír?

  • aser

   Törökország veszi meg az olajat jó olcsón.

  • Vidéki

   Nem szír, de polgárnak mondja magát. Egy polgárháborúban polgárok részt vehetnek!

  • szvoboda

   Sok szír a kormány mellett harcolók között sincs. Az alaviták kivéreztek, nem is voltak túl sokan. Irániak, Hezbollah-gerillák és a jelek szerint mostanában már oroszok harcolnak Asszad mellett.

 • Ghanima

  Még olyan véleményt is olvastam, hogy a USA a választások előtt nem igen fog semmit sem lépni.

 • aser

  Az is megoldás lenne,ha Aszadot az Oroszok ejtenék,és utódjával kiegyeznének a Szuníta felkelők.
  Akkor az ISIS-t le lehet verni és a helyébe lépő szunita Állam megfelelő gátat képez az Iráni terjeszkedés ellen.

  • Rokker

   Ez miért lenne érdeke a ruszkiknak?

 • Bálint László Hatfaludy

  Valójában a világ igazi hatalmasságai közötti harcokról van szó egy olyan államban/országban, melynek határait nem a kétségkívül fennállt történelmi múltra alapozva, hanem az Oszmán Birodalom felszámolásakor az I világháborúban győztes európai országok akkori érdekeinek és erőviszonyainak figyelembe vételével alakítottak ki (ahogy egyébként a Közel-Kelet többi arab országáét is),

 • Pozsega

  Még pár év és pár ezer fejezés, és mindenki belátja, hogy Asszádnál az igazság. Ma már bármelyik iraki kiegyezne Szaddám “régi szép békeidejével”. Ez lesz Szíriában is, ha Asszádék kihúzzák addig.

 • Vidéki

  „Miért nem semmisíti meg az USA az Iszlám Államot?”

  Még erősebb kérdés: Honnan származik az a sok harceszköz, fegyver, muníció és ezek folyamatos utánpótlása, amire az Iszlám Államnak szüksége van a permanens harchoz?

  ” Honnan van az Iszlám Államnak lőszere és jól fejlett technológiája?

  Több mint egy éve embargó alatt állnak, de a lőszertáruk csak nem űrül ki.

  Ha az nem a pálmafán terem, akkor azoktól kapják, akik embargót hirdettek
  ellenük.”

  A modern háború technológiai háború. Amelyik fél kifogy a modern
  hadianyagokból és harceszközökból, az legfeljebb öngyilkos szuronyrohamot
  indíthat a másik fél ellen.

  De a harcosoknak enni is kell, különben legyengülnek és elvesztik
  harcképességüket.

  Régen volt már, hogy az éhezőknek égből hullott táplálék (égi manna)
  jelentett menekvést:

  Tapasztalható, hogy az Iszlám Állam harcosai jönnek látnak, lőnek, és jól még tápláltak is.

 • szorokin

  HIÁNYPÓTLÓ ÍRÁS ! :)
  ————————————

  addendum: A szír helyzetről:

  a guardian bevándorló-káoszról szóló – folyamatosan frissülő – közvetítéséhez (~6500 komment termelődött ! ) íródott egy népszerű komment
  002002 (user)névvel, 2015-09-04-én

  “A crisis made up by our leaders:

  – CIA began “behaviour reform” in Syria in 2009, funding and promoting a Syria without Assad.
  – In 2011, USA begun training rebels with private military company Blackwater.
  – In 2012, rebels were being armed by CIA.
  – In 2013, ISIS was mounted, were CIA’s rebels involved, nobody knows.
  – In 2015, CIA’s rebels have lost ground to ISIS, gaining weapons and possibly other rebels with CIA’s training.

  https://www.washingtonpost.com/world/us-secretly-backed-syrian-opposition-groups-cables-released-by-wikileaks-show/2011/04/14/AF1p9hwD_story.html

  http://www.nytimes.com/2012/06/21/world/middleeast/cia-said-to-aid-in-steering-arms-to-syrian-rebels.html

  http://www.businessinsider.com/leaked-stratfor-emails-us-government-sent-blackwater-veteran-to-fight-with-rebels-in-libya-and-syria-2012-3?IR=T

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/10283758/First-Syria-rebels-armed-and-trained-by-CIA-on-way-to-battlefield.html

  https://www.washingtonpost.com/world/national-security/cia-begins-weapons-delivery-to-syrian-rebels/2013/09/11/9fcf2ed8-1b0c-11e3-a628-7e6dde8f889d_story.html
  ————————————————–

  [ a komment/cikk helye
  http://www.theguardian.com/world/live/2015/sep/04/refugee-migration-crisis-live-eu-biggest-test-since-second-world-war#comment-58785794 ]

 • Mihaly

  A probléma alapvetően és évtizedek óta Szaúd-Arábia és az ő iszlám teokráciája, sötét vahhábita kultuszuk. Az olaj az ő fegyverük, melynek beárazásával Putyint is meg tudják buktatni. Az, hogy Izraelnek mitől van félni valója, az egy dolog, de az Irak-Irán közti majd évtizedes háborúban is kiderült, hogy képesek ők Iránt is támogatni, igaz kínai-pakisztáni kerülővel, repülőgép alkatrészek képében, ha érdekük úgy kívánja. Konkretizálok. Vahhábizmus = 1994, csecsen felkelés, ~1995 talibán hatalomrajutás Afganisztánban, ISIS, mindennapos fejezések, keresztre feszítések, halálra korbácsolás, saria. Azaz a fő ellenség maga Szaúd-Arábia és az ő cinkos haverjuk a NATO tag Törökország. Itt nem a síitákkal van a baj, nem az esetleges Irán-Irak-Szíria-Libanon (Hezbollah) nagytömbbel, Izarel hátában. Nyilvános kivégzések vannak Teheránban is, ahogy Mohhamedet ábrázoló szuvenír figurák a piacon és ezért nem lőnek főbe egy francia karikatúristát se. Azaz az Iszlámot a világnak jelentősen egyszerűsítenie kell. El kell döntenünk, ha fennen hírdetjük, hogy ez itt a XXI. század, akkor nem kéne megtűrni az állami szintre emelt aberrált sötét, tudománytalan barbarizmust, csak mert van olajuk.

 • Tarzi

  Jézusom, ez süket mellébeszélés.

  Pont a napokban jelent meg ez az interjú a konkurenciánál:

  „Ez nem arab és nem tavasz” – Megérteni a Közel-Keletet II.

  „Ez minden, csak nem arab és nem tavasz. Nem arab, mert nem arabok tervezték és nem csak arabokra hatott ki” – mondja a Mandinernek Sógor Dániel történész, arabista. Szerinte azok az országok, ahol végigmegy az „arab tavasz”, mind olyan országok, amelyekkel a nyugatnak, Amerikának komoly problémái voltak. Sógor Dánielnek határozott és karcos véleménye van arról, mi és miért folyik a Közel-Keleten – alaposan végig is vettük, miként értékeli az arabista a jelenlegi súlyos közel-keleti válságot és a kaotikus nemzetközi játszma résztvevőit. Interjúnk.

  teljes interjú – nem rövid:

  http://mandiner.hu/cikk/20150918_nem_Arab_es_nem_tavasz_megerteni_a_kozel_keletet_ii

  Szvsz ebben tényleg benne van az egész sztori, az előzményekkel és a mozgatórugókkal együtt.

  • Gabor Kardos

   nem mond ellent egymásnak a két elemzés, mindkettő tárgyilagos, jól okadatolt és alapvető megállapításaik hasonlóak – ebből a kettőből meg lehet érteni ezt az amúgy nagyon bonyolult szíriai-iraki helyzetet, mindazt, ami a fősodratú handabandából kimaradt.

 • Gabor Kardos

  Tárgyilagos, stílusában és témájában is hiánypótló írás. A sok geopolitikai analfabéta “elemzés” után üdítő. A szerző nem beszél róla, de érvelése alapján az is kiderül, kinek és miért fűződhetett érdeke az ISIS LÉTREHOZÁSÁHOZ… Cui prodest alapon.

 • https://lumixchallenge.jux.com/ kesztió

  Már csak azt magyarázza el nekem valaki, hogyan lehet egyáltalán geopolitikai érdekről beszélni 8–10 ezer kilométer kontextusában. Mitől is lesz jobb az USA átlagpolgárának, ha az Egyesült Államok úgymond ellenőrzés alatt tartja a Közel-Keletet? Jól lehet lakni attól, hogy egy világhatalom büszke alattvalójának érezzük magunkat? Norvégia vagy Új-Zéland törpeállamnak számítanak az USA mellett, mégis az amerikai élet- és civilizációs színvonal fasorban sincs a norvéghoz vagy az új-zélandihoz képest.

 • Lánczi András

  ” postán, vagy csomagküldő szolgálattal érkezik az alapítványhoz az adomány”

  ok, milyen alapítvány és mi a címe?
  csak én nem látom?

 • oregsoma

  Hajszálra ugyanez Paks II. forgatókönyve is