Putyin a kamrában: orosz kölcsön a francia szélsőjobbnak

Marine le Pen és Louis Aliot az Állami Duma elnökével, Szergej Nariskinnel, 2013 júniusa; Médiapart, © dr
Marine le Pen és Louis Aliot az Állami Duma elnökével, Szergej Nariskinnel, 2013 júniusa; Médiapart, © dr

9 millió eurós hitelt kapott szeptemberben egy orosz banktól az egyik legerősebb európai szélsőjobb párt, a francia Nemzeti Front. Külföldi beavatkozásnak tekinthető-e egy ilyen helyzet, teszi fel a kérdést az információt múlt szombaton publikáló Médiapart portál, amely szerint az egyelőre tisztázatlan forrásból eredő kölcsön összefügg a párt több éves oroszországi lobbi tevékenységével.

Vajon hogyan viszonyul az ideológiai ellenfeleit jó száz éve a „külföld pártja” kifejezéssel diszkvalifikáló francia szélsőjobb ahhoz a hírhez, hogy saját formációja külföldi finanszírozásra kényszerül? A tavaszi uniós választásokon – még az alacsony részvételt beszámítva is – történelmi győzelmet arató, a szavazatok majd negyedével 24 mandátumot szerző FN vezetői ugyan diszkréten kezelték az orosz hitel kérdését, de a Médiapart cikkének megjelenése után már hajlandóak voltak megerősíteni a kölcsön tényét.

A pénz pont egy geopolitikailag delikát pillanatban futott be szeptemberben, akkortájt döntött az Unió az öt orosz állami bankot (Szberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank et Rosselhozbank) és 119 személyt érintő szankciókról. A beutazási tilalommal sújtott utóbbiak között található az FN egyik kontakja is, Alexander Mihajlovics Babakov – állítja a Médiapart. A párt vezetői ugyan, néhány kivételtől eltekintve nem adták nevüket nyilatkozatukhoz, de véleményük szerint a kölcsönben nincs semmi különös, és a francia bankok elutasítása miatt kényszerültek rá. A pártelnök Marine le Pen október végén még sajnálatának is adott hangot, hogy „amerikai, spanyol és igen, orosz” források után kellett nézniük, mert „egyetlen francia pénzintézet” sem hitelezett nekik. Majd azt is fontosnak látta leszögezni, hogy „az elképzelés persze az, hogy visszafizetik az összeget.”

Nyilatkozata idején tehát az orosz kölcsön már nyélbe ütetett volna; az összeg a Médiapart információi szerint egy 9 millió eurós (azaz 2,7 milliárd Ft) keret, 6% kamattal, ebből eddig 2 milliót hívott volna le a párt. A hitelező a cseh alapítású, ma moszkvai központtal működő First Czech Russian Bank (FCRB). „Ez sem rosszabb, mint Kadhafitól kölcsönözni” – reagált az FN egyik regionális felelőse, Nicolas Sarkozy egykori kapcsolataira célozva – holott abban az ügyben illegális finanszírozás gyanújával folyik nyomozás, és egy esetleges Kadhafi-kölcsön egyébként sem lenne probléma-mentes. Nem az FN bojkottjáról van szó, a bankok általában ódzkodnak pénzt kölcsönözni a pártoknak – állítja a formáció egy másik, anonim vezetője, aki hozzáteszi: „Ha nem adományról vagy pénzügyi támogatásról van szó, ami egy külföldi állam esetén tiltott lenne, a dolog nem háborít fel.

És épp itt van a kutya elásva. Ugyanis az, hogy a kölcsön egy viszonylag kicsi, kevéssé ismert banktól származik, melynek tulajdonosa történetesen egy volt orosz állami pénzügyi vezető, legalábbis felveti a politikai hátszél gyanúját. Az 1996-ban alapított cseh FCRB-t fokozatosan szerezte meg a gázvezetékek építésében piacvezető Sztrojtranszgaz, majd a cég egykori pénzügyi igazgatójához, Roman Jakubovics Popovhoz „került”. Popov ma „független bankárként” aposztrofálja magát, és több, az európai országok felé nyitott leánycéget hozott létre az FCRB-n belül. Bár a pénzintézet csak 42. a hazai rangsorban, de a Médiapart szerint Popov a moszkvai establishment befolyásos szereplőjének tűnik; így pl. ő elnökölte Dmitrij Medvegyev miniszterelnök oldalán Gagarin űrutazásának ötvenedik születésnapi ünnepségét is.

Egy, a portál által megszólaltatott szakértő, a pártok kampányköltségeit ellenőrző szervezet volt tagjának véleménye az, hogy a felvett hitelek eredete ugyan központi kérdés, de az illetékes nemzeti bizottság kompetenciáját meghaladja az effajta, „gyakran komplex pénzügyi konstrukciók törvényességének ellenőrzése”. A cikk írója azonban emlékeztet rá, az FN vezetői, és elsősorban a pártelnök Marine Le Pen által alapított mikropártok ügyében már folyik vizsgálat. Az illegális finanszírozás lehetőségét kutató bírák szeptemberben kitágították vizsgálódásuk terepét: az FN választási jelöltjeinek kiutalt hiteleknél ugyanis felmerült a pénzmosás lehetősége, és talán idővel az orosz kölcsön is felkelti az érdeklődésüket.

Addig is maradnak a természetesen elsősorban az FN tagságát és választóit érintő politikai kérdések. Míg a Médiapart biztosra veszi, hogy a hitel az elnöki széket 2011-ben édesapjától átvevő Marine le Pen és hívei aktív lobbizásának köszönhető, a szimpatizánsokat talán az is érdekelheti, hogy milyen értékek mentén tud vezetőjük azonosulni a „csodált” Vladimir Putyinnal.

A kölcsön nyélbeütője a leginkább repülőgyártó és hadiipari tevékenységéről, illetve sajtóbirodalmáról ismert Dassault-csoport volt tanácsadója, Jean-Luc Schaffhauser, tavasz óta az FN EP-képviselője, aki különösen aktív Ukrajnát illetően. De a párt több felső vezetője járt már Oroszországban; a publikus információk szerint a legmagasabb szintű diplomáciai randevúk a Duma elnökével, Szergej Nariskinnel jöttek létre, valamint a parlament külügyi bizottságának elnökével és Dmitrij Rogozin, a nacionalista Rogyina (Anyaföld) párt alapítójaként is ismert miniszterelnök-helyettessel.

E találkozók nyomán Marine Le Pen a francia-orosz kapcsolatok elmélyítését szorgalmazta: „Úgy találom, hogy vannak közös stratégiai érdekeink, közös értékeink is, és európai országok vagyunk” – fogalmazott az EU bővítésével és pl. Törökország csatlakozási tárgyalásaival, de magával az Unióval kapcsolatban is a kezdetektől ellenséges párt vezetője. „Az az érzésem, hogy az Európai Unió hidegháborút folytat az ördögi vonásokkal felruházott Oroszország ellen… Mintha valamiféle diktatúráról, egy teljesen zárt országról lenne szó: nem ez az objektív igazság. Közelebbinek érzem magamhoz a gazdasági patriotizmusnak ezt a modelljét, mint az Unióét.”

A Médiapart információ szerint további, diszkrétebb találkozókra is sor került volna, legutóbb idén februárban, amikor Le Pen asszony, Jean-Luc Schaffhauser és a fentebb említett Alekszander Mihajlovics Babakov révén, Vlagyimir Putyinhoz is bebocsáttatást nyert volna. Babakov, a Rogyina volt vezetője ma Putyin tanácsadója a külföldi orosz szervezetekkel való együttműködést illetően, és az Orosz Föderáció katonai-ipari komplexumának fejlesztésért is felelős.

A cikk által említett további lobbisták közül a közös ideológiai fogódzókra utal a „szexuális kisebbségek jogainak világszintű kiterjesztésével” szembeni ellenállásról a Dumát interpelláló Aymeric Chauprade aktivitása. Az ukrajnai területeken márciusban rendezett népszavazáson külföldi megfigyelőként is részt vett, bécsi tanácsadói állással és júniustól uniós képviselői mandátummal rendelkező Chauprade külön bejáratú oligarchája, az ukrajnai szeparatisták finanszírozásában fontos szerepet vállaló Konsztantyin Malofejev. Ő is Putyin belső köreihez tartozik, a Marshall Capital befektetési alap mellett a legfontosabb ortodox karitatív szervezet élén áll, és többek között egy érdekes bécsi Szent Szövetség-konferenciáról lehet ismerős.

Az FN, amúgy heterogén csoportokból összeálló struktúrájában a homofóbiára leginkább hajlamos keresztény tradicionalista trend sokat vesztett korábbi jelentőségéből Marine Le Pen hatalomátvételekor. A kétszeresen elvált elnök asszony, akinek jelenlegi élettársa, Louis Aliot, egyben pártbeli helyettese is, személyesen ritkán foglalt állást az abortusz vagy a „melegházasság” körüli vitákban. Azonban az utóbbi téma politikai jelentőségének felpörgése végül nyíltabb kiállásra ösztönözte a pártvezetést; és Marine egykori kihívója, a katolikus fundamentalista és a klasszikus szélsőjobb sejtekhez közelebb álló Bruno Gollnisch is ellátogatott tavaly Oroszországba. Vlagyimir Putyin elképzelései az „amerikai hegemóniának és a nyugati dekadenciának” ellenálló „keresztény Európa” bástyájáról találkozhatnak a francia jobbszél és az FN közös metszetével is. Az idősebb Le Pen szerint a Putyin által felmutatott értékek korpusza közös kincs, míg lánya, aki az iszlamofób indulatokat a Köztársaság világi jellegét éltetve propagálja, az új Oroszország „civilizációs modelljét” dicséri inkább.

Talán mégsem muszáj mindannyiunknak azt gondolni, hogy az USA a világ civilizációs csúcsteljesítménye” – variálja az orosz barátság e fontos politikai tényezőjét egy FN képviselő. Marine le Pen jóval radikálisabban is fogalmazott az orosz sajtónak: ő egyenesen a NATO-ból való kilépést, és az oroszokkal létesítendő katonai szövetséget látná üdvözítőnek – tudósított alig egy hónapja a párt orosz kapcsolatrendszeréről részletes cikket közlő Le Nouvel Observateur. A piacvezető, balközépre húzó hetilap szerint „a diszkréten fogant, óriási jelentőségű politikai szövetség megváltoztathatja az Öreg Kontinens arculatát.” Az atlantista és uniópárti újság szerint a Kreml azért fogad a Nemzeti Frontra, mert képesnek gondolja a hatalomátvételre, és az európai történelem megváltoztatására, méghozzá Moszkva előnyére.

Jean-Marie le Pen Moszkvában ünnepel a nacionalista Zsirinovszkij ezüstlakodalmán 1996-ban Fotó: SHONE NESIC V./SIPA, NouvelObs
Jean-Marie le Pen Moszkvában ünnepel a nacionalista Zsirinovszkij ezüstlakodalmán 1996-ban
Fotó: SHONE NESIC V./SIPA, NouvelObs

 

A cikkből megtudjuk, hogy a Le Pen-család Oroszország iránti rajongása majd ötven éve kezdődött, ekkor ismerkedett meg a pártalapító Jean-Marie Ilja Glazunov festővel, akit a kommunista rezsim bízott volna meg, többek között Charles de Gaulle becserkészésével. A generális helyett azonban annak politikai ellenlábasa, az algériai háborúban kínzásokban is részt vett Jean-Marie került horogra. Az azóta is tartó barátság egy orosz énekes kocsmájában indult, természetesen 1968-ban és valahol a Sorbonne környékén, ahol a náci indulók kiadása mellett a cári Oroszország dalkincse iránt is érdeklődő ifjú Le Pen rajongásáról biztosítja festőnket. Jó húsz év múlva Glazunov jóvoltából ismerkedik meg a Moszkvába látogató és immár közismert szélsőjobb politikus az antiszemita Pamjaty mozgalommal. A rendszeressé váló útjai során és Putyin hatalomra kerülésével Le Pen a nacionalista Rogyina (Anyaföld) kegyeit is keresi; de 2003-ban már Putyin gyóntatójával és a KGB egyik volt vezetőjével is találkozik. 2005-ben a Kreml elnöki lakosztályát is meglátogathatja, a rezsim dekoratőrévé avanzsált Glazunov és egy FSZB-tiszt társaságában.

Az Obs’ szerint a Putyin-klán ekkor még csak diszkréten kedveskedik Le Penéknek, nehogy megorroljon a köztársasági elnök, Jacques Chirac, majd utódja Nicolas Sarkozy, akikkel stratégiai szövetség építésén fáradozik épp. A fordulat akkor következne be, amikor a szocialista François Hollande megválasztása után, az Aszad szíriai rezsimének támogatása miatt lassan elhidegülő kapcsolatok helyett újakat ajánl a párizsi orosz nagykövet. A Kreml rábólint az ajánlatra: ekkor kezdődne az az intenzív udvarlási folyamat, amelynek egyik végpontjaként idén júniusban Moszkva bejelenti, szövetségre lép Marine le Pen pártjával, a 2012-ig kormányzó, jobboldali UMP-vel (Union pour un mouvement populaire, Mozgalom egy népi unióért) fenntartott kapcsolatait sem feledve.

A kölcsönös elköteleződésnek különös súlyt adnak az ukrajnai események: Marine 2013 júniusában történetesen épp a Krímben indítja hivatalos orosz látogatását, az „Erkölcs és demokrácia” című konferencián. De a terület annektálása után néhány héttel újra Moszkvában találjuk idén áprilisban, ahol a nemzeti szuverenitást oly fontosnak tartó formáció képviseletében lojalitásáról biztosítja orosz kapcsolatait. Néhány nappal később Putyin a televízióban gratulál az FN önkormányzati választásokon elért eredményeihez.

A kölcsön tényét hétfőn végül személyesen is elismerte a Le Monde napilapnak Marine Le Pen, aki szerint semmi titkos nincs az ügyletben, amelyről természetesen tájékoztatni kívánták a hét végén Lyonban kongresszusra hívott tagságukat. A pártelnök magyarázata alapján a négy hónap múlva esedékes regionális választásokra mintegy 40 millió euróra lesz szükségük, miközben csak 5 milliót kapnak az államtól. A politikai befolyásolás lehetőségét szokásos vehemenciájával elutasító Le Pen „gyalázatos túlzásoknak” nevezte a „célozgatásokat”, szerinte ugyanis már régen egyértelmű, hogy ezt az oroszbarát politikai vonalat követik.

A napilap úgy értékeli, az FN-en belül is rivalizáló orosz kapcsolatok eredményeképp létrejött kölcsönre, „kizárt, hogy Moszkva ne bólintott volna rá”, de egy párt közeli forrást is idéznek, aki szerint épp ellenkezőleg: a Putyin-rezsim túlságosan tekintélytisztelő ahhoz, hogy egy még hatalmon nem lévő párt mellett ekképp kötelezné el magát.

Dobsi Viktória

 

 

Frissítés 11.27.:

Az újabb hírek alapján már nem 9, hanem 40 millió eurós kölcsönt próbált szerezni az FN: a Médiapart szerdán megjelent cikke szerint a párt magas rangú vezetője erősítette meg információjukat: a 9 millió csak az első részlete lenne egy nagyobb keretnek. Egy ilyen összegű és jellegű pénzügyi tranzakció példátlan lenne a francia pártfinanszírozás történetében, írja a digitális újság. Marine le Pen egyik gazdasági stratégiai tanácsadója úgy számolja, a 2017-ben esedékes törvényhatósági és köztársaság elnöki választásig 45 millióra lehetne szüksége a legutóbbi választási győzelmei miatt korábbi állami támogatásának háromszorosával, évi 5,5 millió euróval gazdálkodó szervezetnek. Maga a pártelnök asszony delíriumba illő fantáziálásnak nevezte a portál értesüléseit.

A Médiapart szerint korábbi cikkük nyomán több orosz média kiemelte a kölcsönző bank kapcsolatait az orosz állammal, a Kommerszant egyenesen úgy fogalmaz: „az orosz hatóságok egyetértése nélkül az operáció nem jöhetett volna létre.”

A kölcsönt nyélbeütő uniós képviselő, Jean-Luc Schaffhauser maga is elismerte, hogy 140 ezer eurós jutalékot kapott szeptemberben – a Médiapart pedig felveti az összeférhetetlenség, illetve a kilencvenes években a Vatikán és Oroszország közeledésén is dolgozó képviselő függetlenségének kérdését. Schaffhauser oroszországi kontaktjáról, az ősszel uniós beutazási tilalommal sújtott Alexander Mihajlovics Babakovról is kiderült néhány újabb érdekesség. A hazájában szerény vagyonbevallásokat szerkesztő politikusnak nemcsak Csehországban és Ukrajnában vannak érdekeltségei, de Franciaországban több luxusingatlannal is rendelkezik – tárta fel 2013 decemberében Alexej Navalnij –, melyek összértéke meghaladja a 11 millió eurót. Schaffhauser azonban leszögezte az újságnak, hogy őt ez a vagyon nem érdekli, ugyanis Babakov (politikai?) „vízióját osztja”.

 

 • Miklós

  Szerintem, mielőtt bárki bárkit leparazitázna, át kell gondolni azt, hogy a piaci érték nem valós érték, hanem észlelt. Vajon ki, és milyen elvek alapján lesz képes fenntartani a diverzitást egy társadalomban, ellensúlyozva a piaci trendeket, a valós értékek támogatásával? A másik pedig az, hogy a piaci résztvevők által hozzáadott érték szintén alkupozíció függvénye, és nem valami abszolút mennyiség. Az talán rendben van ha a magyar vállalkozó kevesebbet költ Horvátországban a tengerparton, mert magasabb minimálbért kell fizetnie, és az alkalmazottai a béreiket pedig itthon költik el, de vajon hogyan lesz képes kezelni a helyzetet a satu másik oldalán, a nagyvállalatokkal szemben?

  Már csak azért is érdekes ez, mert ugyanez a logika figyelhető meg a tartós munkanélküliek esetében. Vajon miért vannak ilyen helyzetben? Paraziták? Vajon nincs valós értékük, vagy csak a társadalom azt épp nem értékeli, vagy csak épp nincsenek megfelelő alkupozícióban?

  A másik dolog, hogy vajon az automatizálás hogyan szól bele ebbe a történetbe. Nagyon úgy tűnik, hogy nem csak a minimálbér kerül majd egyre előtérbe, hanem az alapjövedelem is.
  Szeretem olvasni ezeket az írásokat, de mindig felmerül bennem, hogy vajon miért húzódik el ez a több évszázados vita ennyire, minden racionális, vagy annak tűnő érvelés ellenére. Hol van a méregfoga?

 • szofter

  A “parazita” cég létminimum alatt fizető munkát ad bizonyos embereknek. Ha ezeket a cégeket erőszakkal kiszorítja a piacról egy munkapiaci óriáskartell, akkor azok a bizonyos emberek, akik ezeknél a “parazitáknál” dolgoznak, elveszítik az állásukat. Onnan kezdve a költségvetés terhére vannak egészen addig, amíg nem találnak újabb állást, márpedig az hosszú hónapokig, akár évekig is eltarthat, tekintve, hogy több munkakereső jut kevesebb álláslehetőségre, mint a “paraziták” kiszorítása előtt, és tekintve, hogy ezeknél a “parazitáknál” jellemzően azok dolgoznak, akik nem rendelkeznek a megfelelő képesítéssel ahhoz, hogy egy “nem parazita” cég érdeklődést mutasson irántuk. Az átképzésüket és a (még egyszer: több hónapos, vagy akár több éves!) frikció idejére a létfenntartásukat teljes mértékben a költségvetésnek kell fedeznie. Ezzel szemben, ha hagyjuk őket a “parazitáknál” dolgozni, akkor a létfenntartásuk egy részét a munkájukból fedezik, az adófizetőknek csak kiegészíteniük kell ezt. Nagyon nem mindegy, hogy havi 80 ezer forintot kell adni egy munkanélkülinek, vagy havi 40 ezret egy létminimum alatt kereső munkásnak – a kettő között fejenként évi közel félmillió forint különbség van. Az ezer emberre már félmilliárd forintot jelent a költségvetésből, olyan félmilliárd forintot, amely bizony jobban tudna hasznosulni valami más területen. Ezt a “parazitáknál” dolgozó munkavállalónként évi félmillió forintot azok az úgynevezett “paraziták” spórolják meg a költségvetésnek – innen kezdve a parazita elnevezés teljesen indokolatlan.

  Ezt tessék észben tartani, amikor legközelebb a minimálbér “elhanyagolható” foglalkoztatáscsökkentő hatásáról van szó: még 20 ezer ember elbocsátása sem tűnik olyan meghökkentően soknak, ha a 3,5-4 millió dolgozóhoz viszonyítjuk a számukat (0,5% nagyjából), de 20 ezer ember létminimumot elérő munkanélküli segélye már évi 10 milliárd forintot emésztene fel az államkasszából teljesen fölöslegesen. Aki jót akar a szegényeknek, az hagyja őket dolgozni és kiegészítő segéllyel juttatja őket létminimumot elérő-meghaladó rendelkezésre álló jövedelemhez. Aki pedig rosszat akar nekik, az erőszakkal kiárazza őket a munkaerőpiacról, hogy aztán kénytelenek legyenek a létminimumtól csillagászati távolságban lévő létező munkanélküli segéllyel/közmunkabérrel megelégedni és a segélyek összegét meghatározó testületek kegyeitől vagy adott esetben demagóg politikai számításaitól függeni.

  • Tarzi

   Ezért kellene egységes minimálbér helyett munkakörhöz kötött minimálbér rendszert alkalmazni, legalább 5 kategóriával.

   Más lenne a minimálbér a munkatapasztalatot és képzettséget nem igénylő állásokban, más a szakmunkásképzőt/érettségit igénylőkben, más a főiskolát és más az egyetemi végzettséget ill. idegen nyelvtudást igénylőkben.

 • Kereszturi József

  A mi barátunk Alijev. Remélem a mi Miniszterelnökünk megvédi a csúnya EU-tól!!!

 • login futása

  Magyarország területén élő összes fideszes fontosnak tartotta, hogy ott legyen a Békemeneten + lengyelek + erdélyiek. De legyünk nagyvonalúak, és vegyük azt, hogy 10 fideszesből csak egy ment el. Az 600 ezer, maximum 1 millió ember. Messze nem kétharmada a 8 millió szavazónak.

  • Nagy György

   A választások is ilyenek. A legutóbbi választáson 61% volt a részvétel, ennek 44%-át szerezték meg. Márpedig 8 millió 61%-ának 44%-a inkább csak egyharmad körül van. Egy program nélküli, vitára ki nem álló, országot leépítő párttól ez is szép teljesítmény. Ha elhinném, hogy a nép szavazata bármit is számít, még a végén bizakodnék, hogy akár változhat is valami…

   • Hegyi Zerge

    kb ennyi idióta van MO.-n akihez ha bemegy a tolvaj és viszi az ezüsteszcájgot akkor megállítja és odaadja neki a megtakarított pénzét is ” Hé TolvajÚr ezt még itthagyta!”

   • Zoltán Cziráky

    Százalékok nem pontosak, hiszen ez könnyen ellenőrizhető. 2014 – Nemzeti Választási Iroda!

    • trollolo3

     Teljesen mindegy, a fidesz kevesebb szavazattal nyert 2014-ben, mint 2010-ben es megis ketharmadot tudtak alakitani az altaluk elcsalt valasztasi rendszer alapjan. Nem hagyjuk, hogy harmadjara is egy bolsevik fideszes kisebbseg uljon a magyarok nyakara!

    • budai

     Valóban nem pontosak: 61,24% a részvétel és ebből 43,55% szavazott a Fideszre. Az a szavazásra jogosultak 26,67%-a. Ezzel sikerült 66,83%-nyi parlamenti mandátumot szerezni.
     Egész jól ki tudták találni maguknak ezt a választási rendszert!

 • Magenta

  Ha saját megmozdulás, ott mindig “százezrek” vannak, az egyes ellenzéki tüntetéseken pedig a képeken, videókon látható hatalmas tömeg is csak pár ezer ember – szerintük.
  Csak a szokásos hazudozás, nincs itt semmi látnivaló…

 • Krottendorf

  Hát nincs más hátra, mint április 8-án megszámolni a szavazatokat, hátha az elég pontos képet ad majd a pártszimpátiákról.

  • Ne tudd ki!

   Én már beneveztem a számlálásba a DK delegáltjaként. Sajnos se az orbán, se a Soros nem fizeti, igaz, legalább ebédet és kávét azt adnak nehogy éhen haljunk, vagy elaludjunk. Viktorka nem bírná sokáig az izgalmat, ezért serkenteni kell a számlálást!

 • Oszkar Kovacs

  Mert nem Soros szállította repülővel.

 • meszaroslorinc@onbox.hu

  https://www.mapchecking.com/ én ennek a segítségével néztem meg, és szinte pontosan ugyanennyi jött ki.
  Ajánlom ezt az oldalt: https://www.poynter.org/news/online-tool-makes-checking-crowd-sizes-easier Ez pont ezzel a témával foglalkozik.

 • Éva Konok

  Volt,hogy azt mondták valamelyik rendezvényükre a Kossuth téren,hogy 2 millión voltak.Úgyhogy én nem hiszem el sose amit állítanak!Bár a tény az,hogy sajnos tényleg sokan voltak.Bár most egy kicsit megnyugodtam,hogy azért jóval kevesebben!

  • Csilla Katona

   Ne reménykedjen Éva. Ott voltam, nagyon sokan voltunk. Valóban több százezren.

   • Péter Mód

    Szerintem volt az 2 milliàrd is. Legalább!

    • Ne tudd ki!

     Nem azt tárgyaljuk, hogy mennyibe került nekünk ez a békemenet, ezért ez az információ nem ide való!

   • Hegyi Zerge

    akkor nem kell idegeskedni 😀 vagy de? 😀 😀 annyian voltak mint a nyűvek….remélem úgy is érnek véget

   • Szabina Zoltán

    Kedves Csilla, maga viszont reménykedjen…de nagyon, hogy az a “több százezer” el is menjen szavazni április 8.-án….és, hogy az imádott fidesze egyáltalán elérje a parlamenti küszöböt…

    • Erdei Zoltán

     Vagy legalább a buszokat elérje… :)

    • cserhati remete

     Ha az âltala becsült létszám tízszerese szavaz a Fideszre, akkor sem lesznek elegen.

   • Mária

    Mi az, hogy több százezren? Hol állt az a több százezer?

   • János Hunyadi

    Milyen módszerrel számolt?

    • Lajos Incze

     a szívivel, egyem a lelkit

   • fikusz

    😀😀😀

   • Kerekes Gabriella

    A Kossuth térre és a környező mellékutcák nyitott részére összesen nem fér el százezernyi ember. Jól ismerem a környéket, ott nőttem fel.

    • login futása

     Ahonnan Csilla érkezett, egy focicsapat már tömegnek számít.

   • pireza

    Kedves Csilla, egyenként megszámolt mindenkit? Csak mert ott, a tömeg közepén, elég nehéz megbecsülni. Legfeljebb annyit lát, hogy “sokan” vannak. A légi felvétel viszont nem hazudik.

   • Mukibacsi

    Hiába mondod, akik itt kommentelnek azok egyike se volt ott. Csak az imádott médiájuknak hisznek. :) Én is ott voltam, senki nem fizetett érte, tehát ez is baromság, de ezt te és én, és mindenki, aki ott volt pontosan tudja.:)

    • https://www.youtube.com/watch?v=0nVlwL9nn-A MKKP – Szavazz a győztesre !

     Jaja, azok a kurva tenyek meg a szemet logika, hogy a rohadt libsik altal kitalalt matematikarol ne is beszeljunk :(
     20 millio magyar volt ott, en lattam!

   • David

    Kedves Csilla!

    Kétkedve hiszem, hogy több százezren lettek volna. De még ha így is volt… Nem egy nagy teljesítmény, ha az emberek már nem maguktól mennek, hanem oda kell vinni őket.

   • budai

    Biztosan sokan voltak. De azt tudta, hogy a lengyelek nem szavazhatnak? 😀

 • Rubeola

  Én ott voltam 2002-ben és akkor nagyon sokkal többen voltak, az Alkotmány utca végig tele volt, a Bajcsiig. A Kossuth tér is egészen tele volt mindkét oldalon egészen a rakpartig illetve az Igazságügyi minisztérium előtti rész is, a Falk Miksa és a Balassi utca majdnem a Jászaiig. Szintén tele volt a Nagy Imre tér, és a Nádor utca. Akkor volt több százezres tömeg, a mostani ennek töredéke. Bár így is kétséget kizáróan sokan voltak. Azt is érdemes megemlíteni, hogy akkor nem volt szervezett buszoztatás. Nagyságrendileg most 800-1000 busz érkezett a határon túlról és vidékről, ez átlagosan 40 fővel számolva mintegy 30000-40000 ezere ember. Tehát Budapestről és az agglomerációból nem sokan érkeztek, maximum 20 ezer ember. A szerző becsélese szerintem közel áll a valósághoz. 60 legfeljebb 70 ezer emberről lehetett szó.

  • László Kerekes

   Ne hazudj!
   Kibaszott hazugok vagytok, de miért magatokkal szemben?

   • login futása

    Ezek a fideszes érvek mindig csodálattal töltenek el.

    • Zᴇᴍᴇʟʏɪ

     Ugye? A Pripjaty mocsara sem sugároz annyira, mint a fidióta “értelme”. 😀

   • __r__

    Soros Soros Soros!

   • Tüske Zsófia

    maga meg kettyós, hogy képtelen megkülönböztetni a kettőt egymástól.

   • Rubeola

    Miben hazudtam? Csak azt írtam le, amit 2002-ben láttam többed magammal. De redelkezésre állna a képek, vissza is lehet nézni.

  • Én

   Majdnem teljesen egyetértek, kivéve a 2002-es buszoztatással. Az akkor is volt, csak nem ennyire szervezetten, illetve az egész tömeg arányához képest még jobban elenyésző. Egyébként több százezer akkor sem volt, inkább 150, max.200 (akkor is kiszámolták a területre), ami persze hatalmas szám ekkora országban.

  • Tüske Zsófia

   az a helyzet, hogy tíz ilyen is sok, szégyen az egész országra nézve

 • Tibor Borda

  Békemenetre már csak a hülyék és orbi megszállottak mennek

  • Kerekes Gabriella

   Meg aki baksisért elmegy oda.

  • Dr. lugoss bela

   Meg a szerencsétlen közmunkások, akiknek busszal kellet feljönniük, különben ugrik a minimál bér.

  • https://www.youtube.com/watch?v=0nVlwL9nn-A MKKP – Szavazz a győztesre !

   Nana. En tavaly is, iden is teljesen jol szorakoztam rajta.

 • tanárúr

  A szerző nagyon precízen számol. ( 2,5 ember/ m2). Vagyis két lábra álltak és felegyenesedtek. Ezek, szerencsétlenek a világukat sem tudták. 😀

 • halálosztó PzKpfw Maus

  majd a szavazáskor ott leszünk faszkalap.
  ti meg elkotródtok végre végleg.

  • login futása

   menjetek is, tegyetek bizonyságot a butaságotokról, hogy egy tolvaj seggét nyaljátok.

  • cserhati remete

   Ki? Hova?

   • Dr. lugoss bela

    Azt mondja, hogy a szavazáskor faszkalapként lesznek ott. Mit nem lehet ezen érteni? :)

   • Tüske Zsófia

    vissza a házsongárdi temetőbe

 • Zsolt Balogh

  A szlovák szagértő újabb okoskodása:)
  Akkor tegyük mellé a netadós képeket ott állítólag 50e ember volt

 • Schlage Franz
  • Laszics

   Persze, hogy könnyebb összeszámolni!. Itt nem mozognak, hanem ülnek (Hihi)

  • Sebaj, Tóbiás!

   Origo, mint forrás??? Ne viccelj már! Normális ember azt az oldalt nem nyitja meg!

   • Mukibacsi

    Tévedsz! Csak az ostoba ember engedi meg magának azt a luxust, hogy nem tájékozódik minden oldalról, mert hajlamos lesz beszűkülni és tévútra viszi a saját imádott propagandája. Ezért nézz M1-et és N1-et 444, 888, Alfahír, Magyaridők..stb… MINDENT! És akkor talán elmondhatod, hogy kicsit tájékozottabb vagy.

    • Tüske Zsófia

     maga épp, amint tájékozódik…. juhhé. hiányzik a szabad nép félóra, mi?

     • Mukibacsi

      Mondjuk ezt az átlátszóponthu-t nem tartom nagyon mérvadónak – ez ratyibb, mint a Tibi atya

     • Tüske Zsófia

      mégis itt b.ssza a rezet….

     • Mukibacsi

      Kitekintés…. semmi egyéb. Gondoltam ez itt most VALAMI, de inkább semmi.

    • Sebaj, Tóbiás!

     M1,888, Origo,TV2, ECHO TV sajnálattal nem fér bele abba a világba, mely számomra a hírszolgáltatást jelenti.

   • Kalocsai József

    Így van. Normális csak ezt nyitja meg, mert ez a HVG. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth Ja, hogy ez a sajátjuk ? S még ezután is koppan ? Pedig a sajátjuk. Jobb ha semmit nem nyit meg. =D

 • Gyorgy

  Érdekes, hogy összement a Kossuth tér. A HVG korábbi becslésében még közel 130 000 négyzetméteres volt és közel 500 000 ember fért el rajta.

  http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

  • Thomas

   Kedves György! Az Ön által linkelt cikk 2006-ban írodott. Ha jól emlékszem 7 évvel később (2013-ban) építették át a Kossuth teret (a fenti cikk is ír erről). A régi és a mostani állapotot is láttam személyesen (napi szinten) és össze se lehet hasonlítani a terület nagyságát (2013 előtti/utáni). Nekem még a fenti, majd 60 ezer ember is soknak tűnik, nem hogy a több száz ezer. Nézzük el a Fidesznek: a matematika soha sem volt az erősségük. Emlékszünk még a Rákay Philip által hangoztatott 2 millió főre? Ahhoz képest már jobban becsülik meg a tömeget :)

   • Kalocsai József

    2006 óta úgy beépítették, hogy már nem is tér, hanem csak terecske. De írjad csak nyugodtan, vannak akik beveszik, s még bégetnek is neked, hogy fél millióról 60 ezerre csökkent a férőhelyek száma.

 • József Alapi

  BB
  SZÁNALMASAK VAGYTOK!!!!

 • Dani Tibor

  Pedig ha a Magyar Idők azt írja, hogy sok százezer, akkor az sok száz ezer!

  • trollolo3

   😀 😀 😀

  • Tüske Zsófia

   Gajdics már a nyíregyházi főiskolán lévő kisz-tagságot is húsz éven át vizionálta túl. persze ott rángatóznia még mindig jobb volt, mintha dolgozni kellett volna mennie a korosodó ifjúgárdistának.

  • Kalocsai József

   De a HVG szerint is több, mint félmillió.http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

 • Mukibacsi

  Nem a békemenet számlálgatása fogja adni április 8-án a tutit, hanem a szavazócédulák. Az ellenzéki rendezvényeken töredék ember volt. Gyurcsány gyakorlatilag azóta is csak a piába tudja belefojtani a hülyeségét, Vona beszéde nem volt semmilyen, az N1 TV(az meg egyébként mi?) gyakorlatilag kizárólag a színpadot mutatta végig, szemérmesen nem mertek megfordulni, mert kiderült volna, hogy tán 200 ember se volt rá kíváncsi. Nagyerekek! Nem kell itt matekozni, csak gondolkozni, hogy melyik párt tudja megszólítani a szavazóbázisát és melyiknek VAN szavazóbázisa. Aki meg kicsit is elgondolkodik a Hódmezővásárhelyi időközin, annak inkább azon kéne sakkoznia, hogy mi lehetett a célja annak, hogy hagyták nyerni a Márky-Zay gyereket. Na lesz itt pofára esés de nem kicsi! :)

  • trollolo3

   Elfelejted, hogy ezek az emberek nem önszántukból mentek a Kossuth térre, a közalkalmazotttakat a fidesz kirúgással fenyegette, ha nem mennek el Pestre vonulni, és rengeteg lengyelt is idehozattak. Jó, ha 10 ezer ember kiment erre a rendezvényre önként. A fidesz összeomlott, menekülnek a patkányok.

   • Mukibacsi

    Fehér ember nem felejt. Ezt csak az ellenzéki média által megvezetett emberkék nyalják be, hogy fizetett emberek voltak a felvonuláson. Számokkal lehet bűvészkedni, de a március 15-16-án leállt és elhallgatott a teljes ellenzéki média és a liberális Facebookon is rohadt nagy csend volt. Megdöbbenés. Ettől nem kell nagyobb lakmuszpapír, hogy bizony, bizony…. és amikor kicsit kezdtek föleszmélni az emberkék, akkor sem igen tudták a nyögéstől erősebben artikulálni a Békemenet sikerét Ez a lényeg. Ebben van a velő.

    • trollolo3

     A cikkben fehéren feketén le van vezetve, hogy hazudott újra a kormánysajtó, ez nem bűvészkedés, hanem a tények és az értelem szeretete, ahogy azt a Felvilágosodás óta használjuk. Elég volt a fideszes kamuból és tömjénfüstből, végre egy felület, ami Spinozaként tartja a magyarok elé a lámpást!

     60 ezer ember? Hát az nem olyan sok, főleg, hogy állami pénzen buszoztattátok az embereket Lengyelországtól Romániáig, Budapestre.

     • Tüske Zsófia

      ennek a fajtának te tényekkel hiába jössz. hívő szegény.

     • Mukibacsi

      Inkább hiszek, mint behunyom a szemem és beledugom a homokba. De a matematika az egzakt dolog. :)

     • Tüske Zsófia

      vizet prédikál, közben bort nyakal és gyurcsányozik. schőn.

     • István Tiszai
     • Kalocsai József

      A ti fajtátoknak, akiknek a minimum 520 ezer az hatvanezer. Vakítsátok inkább egymást. Megérdemlitek. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

     • Bándy Anna

      Kikérem magamnak! Saját költségemen utaztam!!!!!!!!!!!! Senki nem
      kényszerített, senki egy fillért sem fizetett!! Az emberek 90%-a nem
      szervezett busszal érkezett, zászlókat, transzparenseket szintén saját
      költségen. Fogja fel úgy, hogy a szervezett buszokkal utazók, a mi
      adónkból, sok minden amivel pedig én nem értek egyet, és pedig az
      önökéből. A videón jól látható, milyen kevesen voltunk.
      https://www.youtube.com/watch?v=XPE-XstvEM8

    • Tüske Zsófia

     na, ne túlozzék…. fehér ember? velő tényleg van a békemenetben. a legaljasabb kádárista seggnyalók ott nyomták a molinót. a bérborz stefka elvtárs, bencsik elvtárs, a munkásőr, a szarosszájú bayer, aki a saját fajtájának legundorítóbb gyalázója, a kicsit túlexponált alcsúti szaroscsizmás…. csupa békebeli káder…. mögöttük az erdélyiekkel, akiknek hiányzott már a tapstéren nyomulás és a Conducatornak tiszteletet adó éljenzés. kis ország vagyunk, csőcselékünk csak egy van.

     • Mukibacsi

      Milyen kádáristáról beszélsz? Gyurcsány ugyanolyan KISZ-titkár volt, mint bármelyik, na hagyd a süketelést. Senki nincs, aki ne abból az időből indult volna. Még Vona is szopta az a tejet, de mindegy. Számolgass inkább.

     • Tüske Zsófia

      és? ő legalább nem váltott többször köpönyeget. mint ahogy a munkásőr egyenruhát csinos világoskék zsinórosra cserélő önjelölt bencsik vitéz. és a bérborz sem a kisztitkár kategória. hogy a szochazás őskomcsi kövér elvtársat, aki mostanában chestochovai zarándoklaton a Fekete Madonna előtt vezekel a lengyel testvérekkel már szendén hallgassuk is el…. tuggyuk ugyan, a mi komenyistánk jó komenyista, és a belülről bomlasztás történelmi tény még a vamzereknél is, de azért ezekért ENNYIRE lelkesedni nem comme il faut… ha csak valaki nem az ávóban nyomta valaha és emiatt ismeri a dörgést.

     • Mukibacsi

      Mármint Gyurcsány nem váltott köpönyeget? Bocs, de nevetek….. Szétverte az mszp-t, megalakította a dk-t, most megint csinálja a fesztivált és már újra az mszp-összefogásra játszik. Molnár pedig az ő embere. Azért nyírták ki Mesterházyt, Tóbiást is, mert ők nyíltan tagadták Gyurcsányt. De most majd újra összenő, ami összetartozik Gyurcsány-Molnár-mszp. Tényleg nagyon nem vagytok képben na.

     • perverznyúl

      Oké! Legyen igazad! Nem kádáristák, hanem III/III-as , III/II-es volt ügynökök, tartó tisztek.
      Szita Károly, a NO1 G…! Stumpf István, Tasnádi László……S még Pintér olajozót nem is említettem.Vagy ki ne hagyjuk Boros Pétert, Scnitt Palit, Semjén Zsóti Rénfővadász.

     • Tüske Zsófia

      népünk színe-virága ők.

     • Mukibacsi

      Nem is értem hogy a francba sikerült a FIDESZnek 2x is 2/3-dal választást nyerni? Talán azért, mert valamit rohadtul rosszul csináltak…… ha netán most is nyernek, akkor meg már tényleg teljesen elleszek képedve :)

     • perverznyúl

      Maradjunk csak egyenlőre a kádáristáknál! Bocs! Ügynököknél, tartó tiszteknél.Tudod! Janibátyád rendszerét ezek xarháziak tartották hatalmon. S most? Újra előjöttek a férgek. Xar idők jönnek rájuk! Hidd el!

     • István Tiszai

      Maguk miatt nyer a bolsi Orbán választást és a az orbáni új választási rendszer miatt.
      Elég 30-35% választó a 2/3-hoz.
      Maguk követik ezt a rabló tógert tűzön vízen át.

     • Kalocsai József

      Téged meg majd a bantunéger migráns fog követni ha nem a fityisz nyer, s majd jól ánuszon rak.

     • Tibi Pokrócz

      Azok akiket a fidesz be csempészet vagy azok akiket pénzért beengedtek?

     • Kalocsai József

      Bizony, csak az az egy, ahova te is tartozol.

     • Tibi Pokrócz
    • István Tiszai

     Maga hazudik.
     2012-ig fidesz párttag voltam.
     TUDOM.
     Igen is állami dolgozóknak JAVASOLT kimenni orbáni demonstrációkra!!!
     Kb. úgy megy ez mint a kádár-érában a május 1. felvonulás, aki nem megy ki, lehet abból RETORZIÓ.

     • Kalocsai József

      Igen. …és csak orvosi igazolással lehetett távolmaradni, amit a fityisz irodában lehetett lepecsételtetni. =D

   • Kalocsai József
   • Bándy Anna

    Kikérem magamnak! Saját költségemen utaztam!!!!!!!!!!!! Senki nem
    kényszerített, senki egy fillért sem fizetett!! Az emberek 90%-a nem
    szervezett busszal érkezett, zászlókat, transzparenseket szintén saját
    költségen. Fogja fel úgy, hogy a szervezett buszokkal utazók, a mi
    adónkból, sok minden amivel pedig én nem értek egyet, és pedig az
    önökéből.

    https://www.youtube.com/watch?v=XPE-XstvEM8

  • Tüske Zsófia

   honnan tudja, hogy az ellenzéki rendezvényeken töredék ember volt, ha a békemenetet preferálta? és azt, hogy gyurcsány piás? magából indul ki talán?
   nem kellene inkább a saját térfelén – mondjuk – az EP képviselője, deutsch tamás és orbán barátja, habony kokainfogyasztásával foglalkozni? el is hiszem, hogy zavarja a matek, a fideszesek többsége olyan, mint Fridolin, a pimasz borz anyja. Kettőig tud számolni, ami annál több, az már csak sok. ezért nem veri ki a magafajtában a biztosítékot a disznószerelő rablásai és az egységnyi hülye debreceni polgi besült pénzmosási kísérlete. az ilyen szemében nálunk az uborkatolvaj bűnöző, a milliárdokat rabló maffiózó ügyes. a keresztény értékrend nagyobb dícséretére.

   • Mukibacsi

    Onnan, hogy van internetem és utólag megnéztem valamennyi tudósítást. Lejjebb írtam valahol, hogy minden oldalról tájékozódni kell ahhoz, hogy valamelyest képben legyen ebben a nyomorult világban az ember. Nagyon tetszettek mellesleg a hasonlatai, kár, hogy indulati tényezőként szőtte bele és nem objektivitás-vezérelten. Csókolom kezeit.

    • Tüske Zsófia

     abszolút indulatmentesen írtam azt, amit, de örvendek, hogy tetszett. a tájékozódási forrásaival kis gond van. 888? az a nyuggerrugdosó kokós dezinformációs portálja. de ha maga az ifjúgárdista gajdicsottótól, vagy a prostisrácoktól, az őskomcsi bérborztól akar tájékozódni, hát…. én szóltam, ha ilyeneket követ, előbb-utóbb körbeforog, oszt már csak azt kell mondania, ninó-ninó és mehet a csuti szobatársának.

     • Mukibacsi

      Na! örülök, hogy olvassa ezeket is! Így kell! Minden oldalról tájékozódni és mindent elosztani kettővel és meglesz valahol az igazság is középen .

     • Tüske Zsófia

      olvassa az, akinek két anyja van. egy komcsi és egy mindentelhisz.

     • Mukibacsi

      Nem azt mondtam, hogy HINNI kell, hanem azt, hogy olvasni és értelmezni. De úgy látom, hogy felesleges, mert a fenti 3 mondatban is megakadt az értelmezéssel. Kezét csókolom!

     • Kalocsai József

      Érdekes. A ti médiátok 520 ezret ír ? Neki sem hisztek ? Mert akkor ezek szerint még saját magatoknak sem. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

     • alehet

      Ha elolvasnád, látnád hogy abba a régi cikkbe bele volt számolva a térre csatlakozó 5 utca, ami jelen esetben nem áll fenn, ráadásul más most a tér felépítése, és nem is volt tele maga a tér sem.

     • Bándy Anna

      Ott voltam, saját szememmel láttam, tele volt!

      https://www.youtube.com/watch?v=XPE-XstvEM8

    • István Tiszai

     Maguk miért a nép adójából menetelnek?
     Nincs pénzük?
     Lefizetett menetelők?
     Vidékieket, erdélyieket. lengyeleket INGYEN hozta a fidesz és nem pártkasszájából fizette, hanem a büdzséből, fel Budapestre.
     Maga ezt miért fogadja el?
     Erkölcse van egyátalán a fidesz szavazónak?

     • Bándy Anna

      Kikérem magamnak! Saját költségemen utaztam!!!!!!!!!!!! Senki nem kényszerített, senki egy fillért sem fizetett!! Az emberek 90%-a nem szervezett busszal érkezett, zászlókat, transzparenseket szintén saját költségen. Fogja fel úgy, hogy a szervezett buszokkal utazók, a mi adónkból, sok minden amivel pedig én nem értek egyet, és pedig az önökéből.

      https://www.youtube.com/watch?v=XPE-XstvEM8

  • David

   Egyik pár sem szállíttatott közpénzből (igen, a Te meg az Én adóforintjaimból) ezreket a saját rendezvényére. Ha akkora lenne a támogatottság, a Fidesznek sem kellett volna ehhez folyamodnia. Lesz bizony pofára esés áprilisban, csak nem olyan, mint amire te gondolsz.

   • Kalocsai József

    Nehogy borogatni kelljen az arcotokat a pofára esés után. =D

    • David

     Látom könnyen tanul a vezírtől. Ha már nincs semmi ésszerü érv, jön a fenyegetés.

     • Tibor Kőhalmi

      Hát igen bajok vannak, nem kévés az úriembernél.:)

     • Kalocsai József

      Látom, a te szellemi képességeid sem haladják meg a pártfogoltadét.

     • Kalocsai József

      Mi abban a fenyegetés, ha visszájára fordítottam a felettem általad leírt pofára esést ? Te sem kapsz agyrákot, mert a rákos szövetek éhen halnának a fejedben.

     • David

      Hatalmas poént biggyesztettél a végére. Egyedül sikerült összehoznod, vagy volt aki segített?

  • aser

   Már kinyomtatták a sokmillió Fideszesre szavazó céduláját is?

   • Csaba Bárány

    Fiúk!!! Itt egy másik fizetett Fideszes hozzászóló!! Úgy mint ahogyan az Álmos Éber a hozzászólások elején. Szinte bűzlik. :(

   • Kalocsai József

    Dehogy nyomtatták. Még csak a lüke ellenzék sárga céduláinak nyomtatásánál tartanak. =D

 • Gábor Molnár

  A Kabát Peti sem számolhatta volna jobban…..

 • Mukibacsi

  Margit híd teljes hossza: 607m – TÉNY, Amikor a menet már elérte a Pesti hídfőt, még több, mint kétszer annyian el sem indultak. Egy sorban kb 70-85 ember fér el és tömöttek voltak a sorok. Jó minőségű fotókon lehet látni és számolható is. 2 embert számolj 1m2-re (tehát kevesebbet, mint amit az itteni matematikus a cikkben!) Alul becsléssel is tehát 2000m(menet hossza) x 2 (ember/m2) x 75(sorban lévők száma) Ez összesen 300000, azaz HÁROMSZÁZEZER ember! És ez nem tartalmazza azt a tömeget, amelyik nem Budáról indult, hanem becsatlakozott a pesti oldalon. Na ezen lehet variálni, hogy ez hány fő volt. De a “több százezer” semmiképp nem kérdőjelezhető meg szerintem. Na további kellemes matekozást! :)

  • trollolo3

   Szerintem egyébként 600.000 voltak, alulbecsülöd az orbánista tábort :(

  • Tamás Toth

   ne annullálj minimum 10 000 000 alsó hangon

  • aser

   10 millió magyar,5 millió erdélyi,10 millió lengyel=25 millióan voltak,oszt jó napot!

   • Kalocsai József

    Kár, hogy te nem mentél el, mert akkor 6-tal többen lettek volna.

  • Teresa Di Vicenzo

   Az ugye nem gond, hogy hibásan számolsz?
   Kezdjük avval, hogy ha a 25m széles hídon 75-en állnának egy sorban, akkor egy emberre jutna 33 cm. Vállszélesség+kabát, nagyon alsó hangon is minimum 60 cm kell. Ami legfeljebb 41 ember.
   A számolásod ezen felül azért is téves, mert rossz adatokat szorzol össze, a végső mértékegység sem stimmel:
   m x db/m2 x db = db^2/m, ahelyett hogy darabszámot kapnál.
   Nem véletlenül számol a cikk úgy, hogy összterületet oszt egységnyi területre eső darabszámmal: m2 x db/m2 = db.
   Azaz a te számaid (meg a híd szélessége) alapján:
   2000m x 25m x 2db/m2 = 100000 db.
   A másik módszer a lépéshossz és az egy sorban menetelők figyelembevételével lehetséges. Vegyük az átlagos lépéshosszt 65 cm-nek+ 10 cm, hogy a lábak ne akadjanak össze (és akkor nagyvonalú voltam). Azaz:
   2000m ÷ 0,75m × 41db = 109333 db.
   Nem vettem figyelembe, hogy számosan visznek táblát, zászlót, hogy a villanypóznák, korlátok miatt eleve nem a teljes szélességet lepi be a tömeg. Meg hogy ránézésre jóval ritkábban állnak, mint amivel számoltam. Ettől persze kétségtelenül sok ember volt, de a matematika nem NER-kompatibilis, hogy kényünk-kedvünk szerint alakítsuk a szabályokat.
   Hát így.

   • Kalocsai József

    Pataki apád üdvözöl. De ha a saját médiátokat elolvasod (HVG), akkor más eredményt kapsz. Ti becsapjátok saját magatokat is ? http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

    • Teresa Di Vicenzo

     Nem a hvg alapján számoltam, hanem Mukibácsi logikája szerint, az általa megsaccolt menethosszal, szorzójával.
     Egyszerű matek, de neked nyilván ez is valami brüsszeli ármány.
     És olyan roppant szemfüles vagy, hogy egy 2006-os cikket hozol példának?

     • Kalocsai József

      Te tényleg ilyen zseni vagy ? 2006-ban még 520 ezren fértek el, de azóta a tér és környéke úgy összement a mosásban, hogy mostmár csak 20 ezren ? …és ezt neked be lehet adni ? Fogadd sajnálatom.

     • Teresa Di Vicenzo

      A számok téged nagyon megzavarnak.

     • Teresa Di Vicenzo

      Reklamálj a hvg-nél.
      Én arra hívtam fel a figyelmet, hogy Mukibácsi Margit-hídi -mondom, MARGIT-HíD – számításai rosszak, és a saját logikája mentén, a SAJÁT SZÁMAI alapján milyen reális eredmény jön ki. Ez elemi matek (tudod: szorzás, osztás), nem érzelmi saccolás, mint nálad. Ha ez sem tetszik, az iskolában reklamálj, hogy nem elég fideszbarát a matematika.
      Kár hogy nemcsak a számokkal, de a szövegértelmezéssel is gondjaid vannak, de ezt a problémádat sem tudom megoldani.
      Nekem meg aztán édesmindegy, hogy 20-an vagy 20 trilliárdan voltatok kinn. Ilyen funkcionális analfabétából egy is sok. Szóval megintcsak ne nekem vergődj.

  • Adamik János

   Ahülyéket a matek nem zavarja.

  • Kalocsai József

   Ezt már korábban megírta a HVG, ami az ő médiájuk. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

 • Tamer Link

  Valahol várható volt ez! Gyakorlatilag ha jó alaposan megszámolják, akkor csak néhányan lézengtek a téren! Ahogy a költő írta: “Sekély e kéj”. Mi most ott voltunk és mivel novemberben volt szerencsém látni egy telt házas Wembley meccs előtt és után a tömeget, ezért ez itt csak egy önvigasztalós számolgatás! Sok sikert hozzá, amennyiben ez kell a lélekemeléshez!

  • trollolo3

   Tamer Link, a Barcelona stadionjába férnek el 100 ezren, nézzed meg szépen – soha nem volt háromszor-ötször ennyi ember ott az Orbán beszéden, gondolkozzál már, fidesztroll. https://uploads.disquscdn.com/images/cb88b389ee8f16dacca5d9435cd688b8198ab68bdddd08740843a8034b34aa46.png

   • Tamer Link

    Mit nem értesz? Orbán nem a Barcelonával játszott a Camp Nou-ban!
    Ui.: Ott voltál a Békemenetben és láttad a tömeget? Ha igen, akkor nem állítanál ilyeneket, ha nem akkor értelmetlen amit mondasz!

    • Kalocsai József

     Ő csak Barcelonában volt, a Kossuth teret nem ismeri. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

    • Kalocsai József

     Honnan tudná ezt a troll ? “”Tömeget” meg még csak akkor látott, amikor a kétfarkú kutyák meneteltek. Arról hitte ő azt, hogy az tömeg.

    • Tibi Pokrócz

     Én láttam a tömeget. Ez nem igaz hisz nem is volt tömeg! Kádár temetésén többen voltak. Nézd meg videón. Viktornak is meg kellene halnia ha tömeget akartok! Boldog tömeg!

     • Tamer Link

      Nem láttalak pedig a fehér botodat és a vakvezető kutyádat biztosan észrevettem volna!

  • Kalocsai József
 • Álmos Éber

  Néhány évvel ezelőtt az Operaház elé szervezett tüntetésükön az úgynevezett baloldaliak, saját sajtójuk szerint, legalább százezren voltak. Leírták, hogy az Oktogon és az Opera között ennyi éhező, sovány szimpatizánsuk fért el. Bem apó szobra és a Parlament között jóval nagyobb a távolság, amit megtöltött a valószínűleg elhízott Fidesz-tábor, mert őket csak 50-60 ezerre saccolta a “független” média. Magyarbarát lengyelek is voltak, talán kicsivel többen, mint az antidemokratikus ellenzék luxemburgi, andorrai vagy Maldív-szigeteki frontharcosai. De bizakodjatok április 8-ban, mi is azt tesszük!😊

  • Henry Case

   Mit szeretnél? Jobban áll a cerka, ha 300-nak hazudod a 60-at? Jobban dagad a honfiúi kebel, hogy többen örülnek annak, hogy Orbán áll a tökükön? Már nem elég, ha a valóságot mondanátok fennhangon az összes, közpénzen etetett médiában? Mindenképpen hazudni kell? Nagyobbat, többet, sokat, mert különben megremeg a láb és elkopik a rendszer? Szánalmas.

   • Álmos Éber

    A cerkára és Orbán tökére gondolom, nem kell reagálnom. A választásnak egyetlen tétje a rám, ránk erőszakolt bevándorlás, illetve annak megakadályozása. Én elutasítom egy idegen kultúra rámtelepedését, arra szavazok, aki ezt megakadályozza, függetlenül attól, hogy 300 vagy 42 ezren voltak a hídon.

    • Zoli

     Elég szomorú, ha beveszed ezt a maszlagot.

     • Csaba Bárány

      Nem látjátok fiúk!!! Ez az Álmos Éber csak egy Fidesz által fizetett hozzászóló!!!
      Kattincsatok rá! :) Az egész ilyen tele van velük. Engem letiltottak, és megfenyegettek nemrégen. Miután lelepleztem egyiket. Itt küldök egypárat. :( https://uploads.disquscdn.com/images/5c951b5f96def4485f63a4feb31bd7ac54b9ef33dc36ec2a5ca38d1a21e95141.jpg

     • Kalocsai József

      Bizony, már milliárdos a gyerek, olyan jól dotálja őt a fityisz. =D Nem kell irigykedni, csúnya szokás. De nagyobb szopás lenne rátok nézve is a kormányváltás. Sikongatnátok utána, mint a fürdős kurvák. Ti kezdenétek elsőnek támadni az “új-régi” kormányt.

     • Kalocsai József

      Ti meg majd mást fogtok bevenni, ha mégis igaza van. De az nagyon keserves lesz nektek. (sajnos nekünk is)

    • Teresa Di Vicenzo

     Arra a 20000-re gondolsz, akinek a kötvényhozamát te fizeted vissza? Ritka okos lehetsz.

     • Kalocsai József

      Nem csak én, te is. De visszafizetted már a gyurcsótány által felvett, s szőrén szálán eltűnt IMF hitelt is, aminek a te adód is, meg a magánnyugdíjalap is a kárát látta.

     • Teresa Di Vicenzo

      Ebben is tévedsz.

     • Tibi Pokrócz

      A magánnyugdíj megtakarításokat a fidesz elvette okoska!

    • Gaaze

     A kommented fogalmazása alapján egy értelmes, iskolázott ember vagy. Teljesen komolyan gondolod azt, amit leírtál? Valós problémának tartod ezt a betelepítést?

     • dabolczi52

      Hát nagyon hülyének kell lennie annak aki a betelepítés problémáját megkérdőjelezi!

     • Kalocsai József

      Ennek ellenére azért vannak ilyenek. Nem tudom hol élnek, tán a mesevilágban, s ki sem nőnek belőle.

     • Tibi Pokrócz

      Ezért telepített be jo pár migránst cigány vezéretek :)

    • Pál Gálik

     Szerintem a “f@sszopó” kultúrát nem feltétlenül kell megvédeni.
     Pláne, hogy maga Orbán ismerte be ország világ és a tv nyilvánossága előtt, hogy évek óta hazudozik a menekültekről milliárdokért, hogy félelemben tartsa a lakossságot.

     • Kalocsai József

      Nem téveszted te össze a gyurcsótánnyal ? Öszöddel ? Vagy amnéziában szenvedsz és vizionálsz ?

    • Kalocsay Imre

     Ez a baj bekajáljátok az Fidesz propagandát ! A migráns kérdést pajzsként maguk elé tolva a háttérben gátlástalanul elvégzik a piszkos az országot és lakóit tönkretevő ügyleteiket ! Ez a választások igazi tétje ,hogy folytatódik-e tovább ez.

     • Kalocsai József

      Nehogy azt hidd, hogy irigylem a vezetékneved végéről az y-t, de a gondolkodásmódodat se.

     • Kalocsay Imre

      Hát én sem a te gondolkodásod ha csak az orrod hegyéig látsz a narancsködben!

    • Henry Case

     Akkor mi az összefüggés aközött, hogy nem szeretnél idegen kultúrát – az amúgy egyáltalán nem homogén, más kultúrák jellegzetességeit magába olvasztó, a török hódoltság idején szinte teljesen kiirtott, majd utána németekkel és szlovákokkal feltöltött – “magyar” néppel keveredni és aközött, hogy 300-nak hazudod a 60-at, amit itt képviselsz?

    • Tibi Pokrócz

     Na akkor nem a fideszre szavazol gondolom? letelepedési kötvényes migráns vagy a fidesz által be csempészet migránsok miatt gondolom.

   • Kalocsai József

    Te lehetsz szánalmas. Mit ír a HVG, az általatok oly nagyra becsült médiátok ? Ezek szerint ő is átver benneteket. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

  • Teresa Di Vicenzo

   Izraelből már a kutya sem jött?

  • Kalocsai József
  • Tibi Pokrócz

   Ne felejtsük el a letelepedési kötvényes migránsokat és a fidesz által be csempészet migránsokról sem!

 • Farkas-Káló György

  Teljesen mindegy mennyien voltak!! Kár ,hogy erre pazarolták az idejüket és nem a hősöket ünnepelték!! Bár a számukra I.Don Vitya is hős! A számháború majd április 8.-án eldől. Reméljük, hogy annyian szavaznak a fideszre ahányan a birkameneten voltak!!!!

 • agador

  Mindig ez van. Így jött ki 2002-ben is a kétmillió, ami igen jót tett Philip zsebének.

  • rebur

   Szerintük kétmillió után akkorát buktak, akkor a szerintük kétszázezeret követően mekkorát fognak?…??

 • István Tiszai

  CEU tüntetés hasonló nagyságú volt, ott 70.000-80.000 tippeltek.
  Itt is ez a reális szám.

  • Kalocsai József
   • trollolo3

    A fotókat látod, hogy a mostani Békemeneten részt vevpk a tér harmadát terítették csak be??

   • budai

    Akárhányszor linkeled be a 2002-es “kétmilliós” képet, azzal épp azt bizonyítod, hogy az akkor kb. 500ezerre tehető létszámnál milyen sokkal kevesebben voltatok most. Neked is annyi eszed lehet, mint KósaLalinak, aki akkor árulja el magát legjobban, amikor meg akarja magyarázni.

    • Bándy Anna

     Ott voltam láttam a saját szememmel.
     https://www.youtube.com/watch?v=XPE-XstvEM8

     • budai

      Ezt láttad a saját szemeddel? Ez a fideszes média propagandavideója. Több pontról felvett, összevágott (akár többször ugyanazokat, az útvonal különböző pontjain mutató) videó, ráadásul azzal a hülye címmel, hogy minden eddiginél többen… Ilyen marhaságot még a Sötét Szilárd sem mert állítani.
      Vajon miért nincs egyetlen olyan kép sem, ahol a beszéd alatt ÁLLÓ tömeg látható? A Kossuth téren készült felvételeken 6-7 perc környékén látható, hogy a tér közepe annyira üres, hogy folyamatosan tudnak jönni az emberek befelé.

 • trollolo3

  Ez egy óriási pofáraesés a Fidesznek, mindent a Békemenetre tettek fel, hogy visszvegyék a kezdeményezést, erre kiderül, hogy egy jókora átverés az egész, gyakorlatilag az ellenzéki ügyek mentén hasonló, ha nem nagyobb tömegek gyűltek össze tavaly is, a CEU mellett.

 • lzscartman

  5 millijójan vótak.

  • dabolczi52

   Nyugtatgassátok csak magatokat – mi akkor is a Fideszre szavazunk

   • Lucilla

    Szíved joga. Tedd azt, ha neked jó diktatúrában élni.

   • zsíroskenyér

    Sokan lesztek, de nem elegen 😀 Szopni fogtok! Orbán megy a börtönbe

 • istvanka

  Reménytelen a “nemzetes szél ellen ” élni normális életet!

  • Kalocsai József

   Bizony, bizony, az csak a normálisaknak lehetséges.

 • Pal Attka

  Arról már nem is beszélve, hogy “sikeresebb” felvételeket is betoltak a régi szép birkamenetekről. Aki nem vak, láthatta :)

 • http://konc.kinja.com/ Klinkerhoffen

  Ugyanezt megcsinálnád a kétfarkú kutyákok rendelkezésre álló képanyagaiból is!? :)
  Annyi adalékot szolgáltatnék a számolgatáshoz, hogy a kutyákok a Blahára érve lehettek a legtöbben. Az Astoria felé menet, az esőben sokan lekoccoltak, és az Erzsébet térre a tömeg eredeti méretéről 60-70%-ra zsugorodott.

  A Fidesz-média kétezer főre saccolt minket, miközben a körúton szerintem karcoltuk a 8-10 ezer főt.

 • Tekvando Felsőházy

  A “milyen százezrek” gumicsontot bedobva, itt a nagyszerű alkalom, és lehetőség, hogy végre kiéljétek a Fidesz frusztrációtokat!

 • Endre Hídvégi

  Bőtös Botond te tényleg ennyire hülye vagy?

  • Kalocsai József

   Dehogy. Te csak a töredékét látod a hülyeségének.

 • BObama Hungary

  Egyetlen pártnak sem vagyok az elkötelezettje és nem is érdekelnek.
  Tényszerűen viszont megállapítható, hogy számháborúktól függetlenül jelentős számú kormányt támogató honfitársunk vonult fel. Tetszik vagy nem, ez történt. Nem keresem az magyarázatokat mert értelmetlenség lenne, de az nem állja meg a helyét, hogy elvakult vezérelv vezette volna őket.
  Tudomásul kell venni, hogy a Fidesz támogatottsága nagy és ezt a szidalmazások – mellébeszélések – kitalációk – féligazságok – igazságok – tények nem befolyásolják.
  Ha egyszer az ellenzéki oldal hívására hasonló tömegek jelennek meg a tereken, akkor talán történhetnek változások, ez a feladat vár a változtatást ígérgető pártokra.

  • Mihály Nagy

   A Lengyelek mióta is “honfitársaink”?
   (Az Erdélyieket nem merem megkérdezni …)

   • BObama Hungary

    Nem hiszem, hogy néhány lengyel turista, néhány száz erdélyi jelentősen hozzájárult a tömeg méretéhez.

    • Mihály Nagy

     “Lengyel turista”, “néhány száz erdélyi” … – Hááát igazán (de őszintén!!!) megnevettettél. 😀 😀 😀

     • Kalocsai József

      8.-a után nem lesz ilyen nevetős kedved. =D

     • Tibor Kőhalmi

      Mert mi lesz 8-a után??

     • Kalocsai József

      Ezt sem tudod ? 9.-e.

     • Ferenc Wolford

      Matek megy?

     • Bándy Anna

      Kedves Mihály Nagy, pont ahogy mondja, 90%-ban határon innen magyarok voltunk, saját költségemen utaztam, nem kényszerített senki.

      https://www.youtube.com/watch?v=XPE-XstvEM8

   • Ferenc Wolford

    1848 óta… bunkókám!

  • Ildikó Kristófné Kovács

   Ott a pont!

  • zsíroskenyér

   Igen, sok tízezer ember, ahogy a cikk is segít összeszámolni, nagyjából hatvanezren lehettek. Mint ahogy láthattad a sok száz-ezer buszt a rakaprton, ami felcipelte őket.

 • dabolczi52

  Engedd meg hogy a saját szememnek higgyek!!

 • Imre

  Ingyé út Pestre….

 • Pista bá’

  Hát persze. 😀 60 ezer. 2.5 kilométer hosszan, 40 méter szélesen 60 ezer ember menetelt a már eleve megtelt Kossuth térre. 😀 Maradjunk a 200-250 ezerben.

  • Kalocsai József
   • zsíroskenyér

    A cikkben lkátható fotók alapján láthatod, hogy a tér közepe telt csak meg. A fenti fotón ez látható. A Kossuth es Ráküczi szobrok felé már nem állt senki.

   • Panka Misinszki

    Ez a fotó tuti nem a mostani Békemeneten készült, !! A fotó felett a linken látható is, hogy 2006. 10. 06.-án készült!! De más árulkodó jel is van a fotón, hogy ez nem a mostani menet volt!

    • budai

     A cikk 2006-ban íródott – a másnapi nagygyűlés előtt! Akkor mikor készülhetett a kép? 😉

   • budai

    Te tényleg olyan hülye vagy, hogy ideraksz egy 2002-ben készült képet?! Akkor nem csodálkozom, hogy fideszes vagy.

  • David

   Nem mintha bármi múlna ezen. Elég nagy szégyen, ha már ezt a kétes mennyiségű embertömeget is oda kell vinni, nem maguktól mennek.

   • Ildikó Kristófné Kovács

    Eddig még senkinek nem sikerült ekkora “kétes mennyiségű embert” megmozgatni! Egyébként nem kellett vinni, magunktól mentünk!

    • David

     Kedves Ildikó!

     Valószínü volt, aki valóban önszántából ment. Az azonban bosszant, hogy közpénzből vitték szervezetten, akár külföldröl is a résztvevők egy részét. Mindezt csak azért, hogy a Fidesz “erőt fitogtasson”, majd március 15-e alkalmából megfenyegesse mindazokat, akik más értékrendet vallanak, mint önök. Abban igazat adok, hogy senki sem mozgatott meg ekkora tömeget (közpénzből sem), bár eddig nem is nagyon volt hasonló próbalkozás.

     • Andras Pinter

      Te mennyi embert ismersz akit “odavittek”? Honnan veszitek hogy akár egy ember is odament akarata nélkül ?Miért nem lehet ,hogy valaki elmegy és támogat valamit amiben hisz.Ez ugyanúgy jogában áll mint a neten keresztül valótlanságokat állítani. Vasárnaponként elmegyek a templomba is. Oda is visznek??? Oda is erőszakkal ,félelemből megyek? Nem! Azért járok oda ,mert hiszek benne .-Ezt pedig hadjátok meg nekem.

     • David

      Szíve joga mindenkinek oda menni, ahová akar. Csak nem az én pénzemen.

     • Andras Pinter

      Te pénzeden?? ??????Akkor én most lógok neked ??

     • David

      Nalátod. Viktor apád kölcsön adott a nevemben. És sok más adófizető nevében.

     • Andras Pinter

      Ok. Te nyertél. Csak az a gáz hogy tömegközlekedéssel mentem (megvettem a jegyet bizisten) Megittam pár sört is ,sőt még kajáltunk is utána Úgyhogy jó sokkal jövök nektek adófizetőknek. Igérem megadom .Részemről ennyi. TE nyertél .

     • Bándy Anna

      Saját pénzemen utaztam!!!!!!!!!!!!!!!!! Kikérem magamnak!!!!!!!!!!!!!!!!!
      A
      résztvevők 90%-a nem szervezet busszal utazott, próbálja úgy felfogni,
      hogy a szervezett busszal utazók, a mi adónkból jöttek, sok minden más
      amivel én nem értek egyet, pedig az önök adójából. https://www.youtube.com/watch?v=XPE-XstvEM8

     • David

      Kedves Anna! Ne próbálja elhitetni velem, hogy a jelenlévők 10%-a utazott Budapesten kívülről, illetve külföldről. Ugyanis az ország bármely pontjáról ingyenesen lehetett eljutni a békemenetre. Hihetetlen mennyiségű pénz folyik el ( lsd.: kvóta népszavazás), feleslegesen. Milliárdokat költ a kormány mindenféle látszatintézkedésre, népszavazásra, mindeközben ezreket engedtek be a letelepedési kötvénnyel. Természetesen a profitot itt is lenyúlták, majd ezt is fizethetjük vissza kamatostul. Amig önök a békemeneten hallgatták a “csakafideszvédimegazországot” monológot, addig Brüsszelben ismételten ennek az ellenkezőjét támogatta a kormánypárt. Szemfényvesztés az egész látszatkormányzás, ilyen maffia még sosem irányította az országot mint most.

     • David

      Légyegében teljesen mindegy mennyien voltak és ki pénzén, mert három hét múlva végetér a rémálom. Végre fellélegezhet az ország lakossága.

     • Bándy Anna

      Saját pénzemen utaztam!!!!!!!!!!!!!!!!! Kikérem magamnak!!!!!!!!!!!!!!!!!
      A résztvevők 90%-a nem szervezet busszal utazott, próbálja úgy felfogni, hogy a szervezett busszal utazók, a mi adónkból jöttek, sok minden más amivel én nem értek egyet, pedig az önök adójából.

    • trollolo3

     A CEU melletti menetben 80 ezren vonultak fel, többen voltak, mint a maguk lengyelekkel és románokkal felturbózott Békemenetén.

  • zsíroskenyér

   Lehet ilyet állítani, de tudnod kéne bizonyítani is. Ha igeazad lenne, a Fidesz.hu tele lenne ilyen fotókkal, de sajnos nem találunk ilyet. KI van mosva az agyad, de egy pillanatra gondolj arra, lehet azért nem találsz ilyen fotókat, mert tudták vágyálmad lefotózni :)

  • Gábor Werli

   Maradjál…

 • Greengo

  A kommunizmusban is hatalmas tömegeket mozgattak állami pénzen. És láthatjuk mivé lett. Ez a rendszer is a lejtőn van már. Kár számolgatni olyan dolgokat, aminek nincs racionális értelme. A békemenetet a kormány “megnyerte” a hozadéka ismeretlen, a költségét az adófizetők kipengetik. A választás azonban már egy kicsit más lesz, hogy azt megnyeri-e a fidesz, arra nem vennék mérget.

  • zsíroskenyér

   Már miért “nyerte meg” a Békement? Több százezer emberről beszéltek, kiderült, hogy a tavalyi CEU-n többen voltak, mint most a Kossuth téren. Aminek a fele külföldi, ráadásul.

   Orbánék elvesztették már az utcát is, bétüntetőkkel és megfélemlített emberekkel nem nagy kunszt megtölteni a Kossuth ter negyedet.

   • Greengo

    A megnyerte idézőjelben van – higgyék azt, hogy megnyerték – és az előtte lévő mondatban írtam, hogy racionális értelmet nem nyer az egész békemenet.

   • Bándy Anna
    • trollolo3

     Ez egy összevágott anyag.

   • Bándy Anna

    Nem vagyok megfélemlítve, kikérem magamnak, saját költségen utaztam, nem kényszerített senki.

 • Károly Fábián

  A helyzet az, hogy nem korrekt a Parlament elötti tömegre vonatkozó becslés. A pirossal megjelölt terület csak egy kis része annak, amelyet a tömeg elfoglalt. A valóságban a tömeg hosszan elhúzódott az Alkotmány utcában a Bajcsy – Zs. út felé. Viszont a Kossuth térről a kép friss, a sarokba a Ŕákóczi szobor mögött már épül a sarokház….

  • trollolo3

   Csak a következő képig kell legörgetned, és máris láthatod, hogy mi alapján számolták ki (Google Maps). Érdemes a cikket elolvasnod, ha már kommentelsz :)