„Varázslatos meseország” – így megy az adóoptimalizálás Luxemburgban

Fotó: Tim Meko / Shutterstock
Fotó: Tim Meko / Shutterstock

Egymás után épülő irodaházak, virágzó pénzügyi szektor, hatalmas egy főre eső jövedelem: a luxemburgi jólét egyik fontos forrása az „adóoptimizálás”, mely a helyi hatóságok szerint teljesen törvényes és a versenyképességet szolgálja.

A The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) által nyilvánosságra hozott több száz bizalmas iratból kiderül, pontosan hogyan is működik a rendszer, melynek köszönhetően a félmilliónyi lakossal rendelkező európai törpeállamot „varázslatos meseországként” emlegetik üzleti körökben.

A Fortune 500 listáin szereplő cégek közül 170-nek van luxemburgi fiókvállalata, itt azonban valós gazdasági tevékenység rendszerint nem folyik. Az minimális személyzettel működő irodák – sok esetben egyszerű postafiókok – szerepe a cégek globális tevékenysége után fizetendő adóterhek csökkentése.

A dokumentumokból kiderül, hogy a vállalatok könyvelők számára is szinte áttekinthetetlenül bonyolult, több tucat országon keresztül átívelő cégláncolatokat hoznak létre annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb adót fizessék – ezeknek a láncolatoknak egyik kulcseleme Luxemburg.

Azért fontos a törpeállam, mert a luxemburgi törvények megengedik azt, hogy a cégek egyedi megállapodásokat kössenek a luxemburgi adóhivatallal. Ezekben a megállapodásokban részletesen le van írva hogy a cég milyen felállásban fog működni, és sok esetben az is rögzítve van, hogy mennyi lesz a tevékenység után fizetendő adó.

Kölcsönökkel szivattyúzták Luxemburgba a profitot

A most kiszivárgott, 28 ezer oldalnyi iratcsomó a világ egyik legnagyobb könyvelőcégétől, a PricewaterhouseCooperstől származik. Kiderül belőlük, hogy a szolgáltatás részeként a PwC tanácsadói „adóoptimizálási” terveket is készítettek a klienseik részére.

A PwC új luxemburgi irodaháza. Fotó: Ola Christoffersson / SVT
A PwC új luxemburgi irodaháza. Fotó: Ola Christoffersson / SVT

Az egyik kedvelt módszer az volt, hogy a luxemburgi fiókvállalat révén kölcsönöket nyújtottak a globális cégcsoportnak. A kölcsönök feltételei olyanok voltak, hogy látványosan csökkenjen az az összeg, ami után a magas adókulccsal rendelkező országban tevékenykedő leányvállalat adót kell fizessen, a profit pedig így a luxemburgi vállalatnál landoljon.

Luxemburgban hivatalosan 29 százalékos az adókulcs, de ez persze csak papírforma, mert a luxemburgi hatóságok nagyon rugalmasan kezelik, hogy mi számít adózandó jövedelemnek és mi nem. A valós adókulcs egyszámjegyű, sőt, vannak esetek, amikor az ide kihozott profit alig 1 százaléka után kell adót fizetni – tárta fel az ICIJ.

A vállalat mondja meg, mi után szeretne adót fizetni

A PwC által a luxemburgi hatóságok számára összeállított, 20-100 oldalnyi hosszúságú iratcsomók részletesen leírják a kliens pénzügyi stratégiáját, és részletezik, mi után szeretnének adót fizetni. Az adóhivatal munkatársai négyszemközt tárgyaltak a PwC képviselőivel, a kéréseket pedig gyakran még aznap jóváhagyták.

„Rugalmas és vendégszerető hatóságok”, akiket „könnyű elérni” és akik „gyorsan döntenek” – így reklámozza a PwC Luxemburgot.

Az iratokban gyakorlatilag minden ágazat nagyjai megtalálhatóak, a Pepsitől az American International Groupig (AIG), a Procter & Gambletől a Deutsche Bankig vagy az Amazonig. A kliensek túlnyomó többsége amerikai vagy brit cég, utánuk Németország, Hollandia és Svájc következik.

Ugyan magyarországi tulajdonossal rendelkező cégek nem szerepelnek a dokumentumokban, feltűnik hét nemzetközi vállalat magyarországi fiókja. Minden jel arra mutat, hogy Magyarország is szerepet játszott a nagy adóoptimizálási láncban – erről egy részletes összefoglaló itt elérhető.

Juncker számára kínos

Az ICIJ sorozata azért éri kellemetlenül Luxemburgot, mert Brüsszel épp most vizsgálja, hogy soron kívüli támogatásnak minősül-e az Amazonnal és a Fiat Finance-val kötött adózási megállapodás. Luxemburg nem hajlandó kiadni az összes, Brüsszel által bekért dokumentumot.

A dolog Jean Claude Junckernek is felettébb kínos lehet. A volt luxemburgi miniszterelnök jóformán még be sem tudott rendezkedni az EB-elnöki hivatalában, amikor máris megkérdőjeleződik a beiktatása előtt tett ígérete, miszerint kemény kézzel bánik azokkal, akik megpróbálják kijátszani az adókat.

Az ICIJ-hez jutott iratok nagy része ugyanis épp abban az időszakban született, amikor Juncker volt a luxemburgi kormány vezetője.

 • lényeglátó

  . A kölcsönök lehetővé teszik
  a kormány számára, hogy rendkívüli kiadásokat fedezhessen anélkül, hogy ezt az
  adófizető azonnal megérezné, de később mégis adóemelést tesz szükségessé. Másrészt az egymást követő adósságok felhalmozódása által előidézett adóemelés arra kényszeríti a kormányt, hogy az új rendkívüli kiadásoknál mindig újabb kölcsönöket vegyen fel! A modern adórendszer,
  amelynek tengelyét a legszükségesebb létfenntartási eszközökre kivetett adók, (tehát ezek
  megdrágítása) alkotják. (és mert ezt mindnyájan „fizetni kényszerül, aki él!) ezért magában hordozza az
  automatikus fokozódás csiráját (a kölcsönfelvevés kényszerének!) a túladóztatás nem rendkívüli
  jelenség, hanem ellenkezőleg alapelv! Ezért Hollandiában, ahol ez a rendszer először honosodott meg, de Witt a nagy hazafi Maximáiban úgy ünnepelte, minta legjobb rendszert arra, hogy a bérmunkásokat
  alázatossá, mérsékletessé, szorgalmassá és munkával túlterheltté tegyék. Marx Tőkében

 • Simon Gábor László

  Az a bíró, amék az iylen csótányokat szabadon hagyja, na ő a felelős ezekért, ugyanis ha az első esetben elkapják az ilyen gazembereket a többi meggondolná: aljaskosdon-e.

 • Péter István

  A nép annak idején választott egy fővárosi közgyűlést és főpolgármestert is. A Főpolgármester előterjeszt, a Közgyűlés pedig dönt. Mi itt a probléma?

  • Gergely Sándor

   A nép(?) által megválasztott Főpolgármester előterjesztette, hogy azokat a lakosokat, akiknek a P. I. a monogramja, ki kell tiltani a fővárosból – a nép(?) által megválasztott Közgyűlés pedig………..

 • János Virág

  Aki árterületre épít,árvízkor maga vállalja a felelősséget ha kár éri! Régi törvény,de így lenne igaz!

 • Macskafogó

  Gyurcsány nem tévedett az utcai zavargásokban, btw.

  • Nincs Nincs

   ezt írta ő is:

   “de ő legalább egy valós fenyegetéssel riogatott, és nem egy fantazmagóriával.”

 • Péter István

  Nincs itt semmi titokzatosság, a Gulyás
  Márton maga jelentette be, hogy amennyiben a parlament nem fogadja el a
  választási rendszerre vonatkozó javaslataikat, közelebbről meg nem
  nevezett polgári engedetlenségbe kezdenek. A polgári engedetlenség
  leánykori neve a törvénytelenség, ami a Büntető Törvénykönyv valamennyi
  tényállását magában foglalja. Tehát nem árt az óvatosság.

  • Flying Dutch

   A helyedben óvatosabban mondanék verdiktet. Rosa Parks is a polgári engedetlenség eszközével élt, amikor leült a fehéreknek fenntartott helyre egy buszon 1955-ben. Aztán az lett a vége, hogy 2009-ben egy fekete lett az USA elnöke.

  • Macskafogó

   Mármint arra gondolsz, amikor Orbán a haverjaival felszedte a kerítést a Kossuth téren? Osztán mint mondott a bíróság erről?

   Na azért.

  • alf

   ” ami a Büntető Törvénykönyv valamennyi tényállását”

   azért olyan sokat csak nem..

 • Vidéki

  Az ötvenes évekhez hasonlítja a helyzetet a paranoiás Vágó Gábor, mint aki el is hiszi amit mond!

  Ha Vágó Gábor eszénél lenne, rájöhetne, hogy ha ma Magyarországon fasiszta diktatúra lenne, akkor nem lennének szabad választások, nem lenne demokrácia, nem lenne szólásszabadság akkor nem lehetne nagy nyilvánosság előtt büntetlenül olyanokat állítani, hogy nincsen demokrácia, nincsen szólásszabadság.

  Amikor diktatúra (népi demokrácia) volt, a szólásszabadság egyáltalán nem így működött.

  A létező szocializmusban született az illegálisan terjesztett vicc:

  A heti komcsi taggyűlésen Kovács megkérdezi: “Hová lett a hús?!”

  Egy hét múlva a heti komcsi taggyűlésen egy naiv ember megkérdezi:

  “Hová lett a Kovács?!”

  • Flying Dutch

   Te mit keresel itt, fizetett troll? Ja, persze! Hiszen pont azért vagy itt!

 • Vidéki

  Nem új a módszer, amit Vágó Gábor, ez a radikális provokátor tesz. Saul Alinsky már fél évszázada feltalálta!

  Saul Alinskyről Hillary Clinton a szakdolgozatát is írta.
  Saul Alinsky “A radikálisok szabálykönyve” című művében
  LUCIFERT NEVEZI AZ ELSŐ EREDETI LÁZADÓNAK, akinek a teljesítményét minden igazi radikálisnak el kell ismernie.

  Saul Alisky egyik tanácsa volt követői számára:
  “Kényszerítsd az ellenséget, hogy a saját szabályai szerint járjon el. Ha az a szabálya, hogy minden levélre válaszolnia kell, küldj 30 000 levelet. EZZEL KINYÍRHATOD, MERT SENKI SEM KÉPES MEGFELELNI AZ ÖSSZES MAGA ÁLLÍTOTTA SZABÁLYÁNAK.”

  Saul Alinsky szerint a kívánt társadalmi célok érdekében bármilyen eszközt fel lehet használni. Egyik akciója például az volt, hogy a chicagói O’Hare nemzetközi repülőtéren jól öltözött fekete aktivistákat küldött a férfi mosdókba. A feladatuk az volt, hogy órákra, vagy ha kell, napokra elfoglalják az összes fülkét és piszoárt az utasok elől, így bénítsák meg a repülőtér működését, amíg a hatóságok nem teljesítik a követeléseiket.

 • Flying Dutch

  Fel kell jelenteni rágalmazásért a neandervölgyit Gábor! Három dolog derühet ki.
  1. Hazudott
  2. Engedély nélküli megfigyelést folytatnak
  3. Titkos információkat hozott nyilvánosságra

  Mindegyik bukta nekik. A legnagyobbat persze az szólna, ha kiderülne, hogy jó komcsi módra tényleg megfigyelnek benneteket.

  • Sam Sal

   Ha zsebben a rendőr, az ügyész és a bíró(szerelő), nem vagy feljelenthető.

   • Flying Dutch

    Ha így lenne a Juhász Péter sem tudna pereket indítani. A rágalmazás polgári peres ügy. Nem kell hozzá sem rendőrség, sem ügyészség.

 • http://naszta.hu/ naszta

  Nyugi ehhez néhány Gmail-es/Outlook-os e-mail cím elég. Ha a levelező szerverek nincsenek itthon (Google, MS, Apple stb.) akkor lehallgatni sem tudják, mert titkosítatlanul nincs a levél soha Magyarországon.

 • http://naszta.hu/ naszta

  Hiszen kis-Moszkvaként mi vagyunk a legjobb partnerek. Oh, wait…