Hamarosan adóhatóság kopogtat az offshore-lovagok ajtaján

A keretegyezmény aláírása. Balról jobbra: Luis de Guindos, Spanyolország pénzügyminisztere, George Osborne brit pénzügyminiszter, Angel Gurría OECD-főtitkár, Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszter, Michel Sapin franciaországi pénzügyminiszter és Pier Carlo Padoan, az olasz gazdasági és pénzügyi tárca vezetője. Fotó: OECD
A keretegyezmény aláírása. Balról jobbra: Luis de Guindos, Spanyolország pénzügyminisztere, George Osborne brit pénzügyminiszter, Angel Gurría OECD-főtitkár, Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszter, Michel Sapin franciaországi pénzügyminiszter és Pier Carlo Padoan, az olasz gazdasági és pénzügyi tárca vezetője. Fotó: OECD

Fájhat a fejük a vagyonukat off-shore cégek révén rejtegetőknek: az adóinformációk kicseréléséről írt alá megállapodást 51 ország pénzügyminisztere és adóhatóságának a vezetője a múlt héten.

A Berlinben megrendezett, Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes nevű nemzetközi konferencián elfogadott keretegyezménytől azt remélik, hogy az néhány éven belül nagyban elősegíti az az adóparadicsomokban elrejtett vagyonok beazonosítását és azok „kifehérítését”.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közvetítésével létrejött megállapodást az EU-tagállamok nagy része, köztük Magyarország is aláírta. Az Egyesült Államok, bár nincsen az aláírók között, maga is hasonló szabályozást dolgozott ki és támogatja a kezdeményezést, a banktitok egyik utolsó fellegvárának számító Svájccal együtt.

Adóparadicsomok az aláírók között

Talán ennél is fontosabb, hogy a listán ott találhatóak az olyan népszerű adóparadicsomok, mint Ciprus, Mauritius, Isle of Man, Guernsey, Jersey, a Kajmán- vagy Brit Virgin-szigetek. Az OECD szerint 2018-tól olyan országok fognak csatlakozni az egyezményhez mint Svájc, Brazília, Kanada, Kína, Hong Kong, Monaco vagy Oroszország.

A megállapodás 2017-től vagy 2018-tól lép életbe, ekkortól a 2015-től nyitott bankszámlákról szóló információkat már megosztják az aláírók.

Néhány éve egy ennyire radikális lépés még elképzelhetetlen lett volna: az olyan európai bankközpontok, mint Ausztria, Luxemburg vagy Nagy-Britannia legjobb esetben is apátiával szemlélték a banktitok felszámolására irányuló ötleteket.

Algirdas Semeta, az adóügyekért, vámunióért, valamint az auditért és a csalás elleni küzdelemért felelős biztos szerint számos körülmény szerencsés összejátszása volt szükséges ahhoz, hogy ez az álláspont gyökeresen megváltozzon, és a nagy pénzügyi központok beálljanak a banktitok felszámolása mögé.

Az “Offshore Leaks” volt az áttörés

Az egyik fontos tényező a folytatódó gazdasági válság. Továbbá az Egyesült Államok a FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) révén kötelezővé tette az amerikai állampolgároknak, hogy a külföldi bankszámláikon levő pénzösszegeket bevallják az adóhatóságnak. Szintén jót tett a kezdeményezés megítélésének a Jerome Cahuzac-botrány: volt francia költségvetési miniszter titkos bankszámlákon rejtegetett 600 ezer eurót.

A legfontosabb tényező az ún. „Offshore Leaks” volt, amikor tavaly egy ausztrál újságírónak, Gerard Rylenak egy merevlemezt küldtek ismeretlenek. Az adathordozón 260 gigabájtnyi adat volt, offshore paradicsomokban rejtegetett bankszámlákról, és azok tulajdonosairól.

Offshore Leaks az Átlátszón

Napfény, tenger, piszkos pénzek: dübörög az offshore-ipar a Seychelle-szigeteken

Lórúgással az újévbe, itt vannak a kínai offshore-lovagok

OffshoreLeaks: A strómanok titokzatos világa

OffshoreLeaks: Karibi pénzmosoda ukrán és orosz kuncsaftokkal

Titkos dokumentumgyűjtemény szivárgott ki az offshore világuralmáról

A hatalmas adatmennyiséget egy évig dolgozta fel a washingtoni International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), a projekten a Washington Post, a BBC, a The Guardian, a Le Monde és a Le Confidential mintegy 100 újságírója dolgozott.

Mesés pénzek lehetnek eldugdosva

Többek között kiderült, hogy a Raiffeisen vezérigazgatója, Herbert Stepic titokban a Karib-szigeteken bejegyzett cégeket birtokol, vagy például egy, a brit Virgin szigeteken bejegyzett, Commonwealth Trust Limited nevű cég az orosz maffiának mossa a pénzét.

Megbecsülni sem lehet, hogy mekkora pénzösszegek lehetnek elrejtve offshore bankszámlákon. Algirdas Semeta adóügyi biztos egy interjúban körülbelül 1 billiárd euróra becsülte ezt az összeget; az OECD adatai szerint például csak az elmúlt két évben 37 milliárd dollár „fehéredett ki” úgy, hogy a tulajdonosaikat pénzügyi amensztia-programok révén rábírták, hogy bevallják rejtegetett pénzüket.

Sipos Zoltán

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

 • wallenberg8850

  “Jobbikos pénzből szervezik a Székely Szigetet és az EMI-tábort”

  Naés? És akkor mi van bibsik?
  Örüljetek hogy legalább a Jobbik támogatja az elszakított magyar nemzettestvéreink rendezvényeit, ha már az MSZP meg a DK azok nemzetietlenek és nem támogatják.

 • Ferenc Tőkés

  atlatszo.hu menj a francba! Ne szégyelled magadat? Oláh kolleboránsok vagytok a magyarság ellen!!!

 • Ferenc Tőkés

  Kik vagytok ti atlatszoo.hu? Egy szenny a magyarság egén! Nem súl le a pofátokről a bőr? hogy íly cikket meg mertek írni? az oláh ezt nem merné a magyarokkal megtenni, mivel még maradt annyi érzése bennük! Ti aljas , mocsok senkiháziak! Én adnám le az első lövést, mely az életeteket kioltaná! Halák RÁTOK!!!

 • Oroszi Istvánné

  ezen az oldalon úgy látom aki a jobbik hátsóját nem nyalja azt lezsidózzák, mert süt az idegengyülölet, a tömény sötétség, és butaság a jobbikos körben. Igen is NEM tetszik hogy jobban vannak a külhoniak támogatva mint az itteniek, de nálatok úgy látszik arat az agyhalál.

 • Albu

  Ez a cikk csak meggyőzött, hogy jó helyre megy a támogatás.

 • Oroszi Istvánné

  ez ismét egy általánositás, igen vannak olyanok is akik hanyagok, nemtörődömek, de nagyon sokan vannak olyanok is akinek az egy kg kenyér és esetleg egy kis zsir előteremtése is napi gond. Nem lehet általánosítani, vannak magyar származáűsú bűnözők is akkor már minden magyar bűnöző?

 • nihil rulez

  Abból a 9,2 millióból alig jönne ki Habony táskája. Ha ennyi a jobbikos befolyás erdélyben, jól alszom

 • Lajos

  A cikkben semmi szenzáció nincs. Csak részigazság derül ki a cikkből de az nagy dobra verve. Az EMI tábor támogatói közt van például Hargita Megye Tanácsa is és Gyergyószentmiklós polgármesteri hivatala és sokan mások, tehát nem kizárólag egy szervezet támogatja. Hogy ki mekkora összeggel támogatja azt nem tudjuk de kiragadni egy részletet a sokból az félretájékoztatás vagy a teljes igazság elhallgatása, ezért csalódtam az átlátszóban. Ha két román is felajánlja az jövedelemadója 2%-át az Átlátszó Erdély Egyesületnek akkor szétkiabálhatjuk, hogy őket a románok pénzelik?

 • Gipsz Jakab

  Nincs olyan választási rendszer vagy matematika, ami szerint a baloldal győzött volna az elmúlt választásokon. Egyszerűen gyengék.

  • hammurabbi

   A választásra jogosult felnőtt lakosság, 39 %-a el sem ment szavazni. Tehát otthon maradt, nem érdekelvén őket a politika.
   Ugyanezen választópolgárok 34 %-a, nem a Fideszre szavazott. Tehát 39% + 34% = 73
   %. Azaz a választásra jogosult állampolgárok, 73 %-a NEM a Fideszre
   adta le szavazatát…
   Tehát a könnyebb érthetőség kedvéért, számoljunk nagy vonalakban…
   Nagyjából 10 millióan vagyunk, ebből kb. 8 millió szavazásra jogosult. Ebből, nagyjából 6 millió NEM a Fideszre szavazott.
   A Fideszre szavazott a választásra jogosultak 27 %-a, azaz kicsivel több mint 2 millió szavazópolgár. Nem csalás, nem ámítás, 10 millió magyar állampolgár sorsa felett, 2 millió szavazó döntött.
   Ezzel a 2 millió szavazattal lett 2/3 – os többsége annak a Fidesznek, akit mindössze a
   választásra jogosult lakosság 27 % szavazott meg. Csekély része a magyartársadalomnak.

   Na, ezt hívják törvényesített választási csalásnak, törvényi eszközökkel kikényszerített, kierőszakolt
   hatalomátvételnek. Ebben semmiféle demokrácia nincs, ilyen választási
   törvényeket olyan diktátorok hoztak, mint Sztalin, Hitler, Mussolini, na
   meg Orbán Viktor.
   Akik semmiféle indokot nem fogadtak el, ami nem hatalmuk megszilárdítása felé vezetett…
   A Fidesz hatalmas pofával megy neki az újabb 2/3-nak. Harsogják a
   médiák, hogy az ország 2/3-a adott nekik felhatalmazást a további
   disznóságaikhoz, hogy az ország 2/3 felhatalmazta őket, hogy csak és
   kizárólag ők kormányozzanak mindenféle konszenzus nélkül, egyed
   uralkodva a népen. Pedig a valós szám, mindössze 27 százalék.
   Ennek az országnak, jóval kevesebb, mint az egyharmada adott a Fidesznek
   felhatalmazást a kormányzásra. De a csalásra épült választási törvény
   lehetővé tette, hogy teljhatalmat kapjon az ország felett, 27 %-os
   felhatalmazással.
   És van még pofája a Fidesz bandának kijelenteni, hogy DEMOKRATIKUS választáson nyertek.
   Halvány lila fogalmuk nincs a demokráciáról, a szabad választásokról. Semmi az
   égegyadta világon. Ennek, ami idén, Április 6.-án történt, pontosan
   annyi köze van a demokratikus szabad választásokhoz, mint annak, hogy a
   disznó a kolbásztöltőből, élve visszakerülhessen az ólba. Egyszóval
   SEMMI.
   Persze, az hogy gyakorlatilag a teljes választást, törvényhozással csalta el a Fidesz, nem menti az ellenzéket teljes mértékben. De részben azért enyhítő körülmény, hogy nem lehet úgy
   versenyt nyerni, ha valaki a másik célvonalát mindig arrébb teszi, a
   sajátját meg közelebb….Mert ez történt.
   A Fideszre írt választási törvény gyakorlatilag nem engedett mást győzni. DE.
   És itt jön az ellenzék felelőssége. Ezt évek óta tudták. Évekkel ezelőtt
   kellett volna összefogni, megszólítani azt a 39 százalékot, akik nem
   mentek el szavazni. Megszólítani a falvak népét, az egyszerű embereket,
   akik csak Orbán médiabirodalmából tájékozódtak eddig. Meggyőzni és maguk
   mellé állítani őket.
   És ha ezt nem teszik meg, a következő választás is bukta lesz…

   Ha egyáltalán lesznek még választások, ebben az országban…..

   • Károly Páricsi

    Hammurabbi.Matekból elégtelent jegyeztem neked.Úgysem értenéd miért.Rosszak a viszonyitásaid,értelmezhetetlenek.Vezesd le a szocikra pld. számitásaidat:mennyien nem szavaztak rájuk?A politika és választási rendszerek nem igy működnek.Te szerinted számolva a szocik meg az lmp be sem juthatott volna. Javaslom ne foglalkozz te matekkal-árt neked.Ha kedvenc Fletó főnököd megtalálja a szakdolgozatát-járjál hozzá kisegitő tanfolyamra, legalább csalni megtanit.

    • Béla Somogyi

     Ugye Ovi Főnöködnek is bejegyezted az elégtelent, mert ugye a választók 27% -a az nem “a ‘zemberek” 2/3-a. (feltéve, hogy emberszámba vesszük azokat, akik másra, vagy senkire sem szavaztak)

 • Vidéki

  Arany János, HÍD-AVATÁS című versében egyik öngyilkos
  szintén szenvedően szocializálódott, miként Valuch Tibor :

  „Unalmas arc, félig kifestve –

  Egy úri nő lomhán kikel:

  „Ah, kínos élet: reggel, estve

  Öltözni és vetkezni kell!”

  Ezt is hullámok nyelik el.”

  Jó propaganda vesszőparipa a lovaglás a
  szegénység fogalmán. Óvatosan kell fogalmaznunk, mert hazánkban az
  egy főre számított létminimumhoz viszonyítva a középosztály is a szegények
  térfelére kerül.”

  Ha nagyon magasra emelik valakik a mércét,
  akkor majdnem mindenki szegénynek számítana.

  2014.
  december 16. 14:19

  Jelentősen javultak hazánk szegénységi mutatói
  2013-ban az EUROSTAT és a KSH módszertana és mutatója szerint. Míg korábban,
  2007-2011 között folyamatosan romlottak az adataink, 2012-ben, már elérkezett a
  fordulat – írta Szalai Piroska a Napi Gazdaság című újságban megjelent
  tanulmányában.

  ” A relatív anyagi szegénységben élő
  háztartások azok, amelyeknek a jövedelme nem érte el a jövedelmek
  átlagértékének a 60%-át.

  Nálunk a lakosság 14,6%-a sorolható ide, ami
  kisebb, mint az uniós átlag. A gyermektelen háztartásoknál 2012-ben az unió
  harmadik legjobb mutatóját tudhattuk magunkénak Csehország és Szlovákia után –
  emlékeztetett.”

  Mióta nem a ballibek
  kormányoznak állítólag olyan szegények vagyunk, mint a templom egere!

  Mióta nem a ballibek
  kormányoznak széles tömegek kenyeret is csak képeskönyvben láthatnak.

  Ehhez képest ezt írta Szalai
  Piroska a Napi Gazdaság című újságban megjelent tanulmányában:

  “Anyagi okokból 2013-ban
  nincs telefonja a lakosság 1,7 %-ának.

  Anyagi okokból 2013-ban nincs
  mosógépe a lakosság 0,9 %-ának.

  Anyagi okokból 2013-ban nincs
  szines TV-je a lakosság 0,4 %-ának.

  Valuch úr úgy láttatja a valóságot sötét szemüvegén keresztül , mint kedvetlen suttyó a nagykörúton belülről!:

  “Noha tudjuk, látjuk minden egyes nap, azért döbbenetes adat, hogy míg a KSH szerint a létminimum alatt élők aránya 7,1 százalék volt, harminc év után ez már 40 százalék körüli, folyamatosan nőve.”

  A valóság azért mást mutat:

  Ditróy Gergely 2012. április 13. 10:48 (portfolio.hu)

  1. Az 1920-ban mért 1,83 milliós lakásállományhoz képest pedig
  2011-ben hazánkban közel 2,5-szer annyi (4,38 millió) lakás lett regisztrálva.

  A 2011-es népszámlálás előzetes adatai alapján Magyarországon az
  elmúlt 10 évben közel 8 százalékkal, vagyis több mint 300 ezer darabbal nőtt a
  lakások száma. Mindeközben az előzetes adatok szerint megállapítható, hogy a
  jelenlegi 4,39 millió magyarországi lakásból mindössze 3,88 millió számít
  lakottnak, vagyis 500 ezernél is több a hivatalosan “nem lakott”
  lakások száma.

  2. A személygépkocsik száma 3 millió, 2013.
  augusztus Ezek mindegyikében emberek ülnek és repesztenek!

  Míg 1960-ban alig több mint 30 ezer,

  1980-ban már több mint 1 millió autó volt
  forgalomban hazánkban.

  A személygépkocsik száma 1991-ben haladta meg
  a 2 milliót.

  3. Minden
  negyedik magyar nyaral külföldön

  2015. augusztus 4., kedd 14:59|

  travelo

  Az év végére a magyarok összesen 27 százaléka mondhatja majd
  el magáról, hogy külföldön nyaralt, több mint egy tizedük pedig repülővel fog utazni.
  Az utazásra a többség személyenként megközelítőleg 120 ezer forintot szán –
  derült ki az Emirates Airline megbízásából készített reprezentatív kutatásból,
  amely a magyarok nyaralási szokásait vizsgálta. Az év
  végére a magyarok összesen 27 százaléka mondhatja majd el magáról, hogy
  külföldön nyaralt, több mint egy tizedük pedig repülővel fog utazni. Az
  utazásra a többség személyenként megközelítőleg 120 ezer forintot szán – derült
  ki az Emirates Airline megbízásából készített reprezentatív kutatásból, amely a
  magyarok nyaralási szokásait vizsgálta.

  4. Szigel Gábor, közgazdász (Index)

  2013. 02. 27. 11:53 alaposan elemezte a kivándorlás kérdését.

  “Összességében tehát elég természetes, hogy

  az alacsonyabb fejlettségű
  országokból a magasabb bérszínvonallal rendelkező nyugati államok irányába van
  egy népességmozgás.

  Ebből a szempontból, ami most történik Magyarországon, valószínűleg

  alapvetően indokolható a fejlettségi különbségekkel,

  és nincsen benne semmi egyedi
  vagy különleges.”

  “Térségünk vizsgál 10 országa közül

  egyedül Csehországban volt alacsonyabb a migrációs ráta, mint
  nálunk”.

  Mintegy 3 millió román dolgozik külföldön a 19 milliós összlakosságból.

  Németországban is gond a fiatalok elvándorlása.

  Huszonöt évvel a berlini fal leomlása után a volt NDK területén még
  mindig jelentősen,

  majdnem 30 százalékkal alacsonyabb a munkaköltség, mint Németország
  nyugati részén,

  ez azonban nem segít a keleti
  tartományokon, és így tovább folytatódik a munkaerő elvándorlása, írta a Handelsblatt új kutatásokat
  ismertetve.

 • gmihaly

  Mikor lesz vége az agyonhallgatásoknak és hazudozásoknak, európai szinten is? Mikor hagyják abba a “ki a hibás” című kisded játék leple alatti felelősségáthárításokat? Mikor hagynak fel a kényelmes dagonyázással a történészek, mikor írják újra a történelemnek a marxista elvtársak által “eltorzított” részeit, az addigi “eretnekségek” alaposabb megvizsgálása eredményeképpen?

 • Faeke Vas

  Örségvaltas, elítváltás… A múlt szazad @30-as, 50-es, majd 90-es evei utàn most, ismét… Lehetséges, hogy -a ciklusok ritmusában -most ismét 40 évig kuss lesz mindenkinek, aki ma nincs a fazék körül…. ez is a ballibák felelőssége !

 • Vidéki

  “Noha tudjuk, látjuk minden egyes nap, azért döbbenetes adat, hogy míg a KSH szerint a létminimum alatt élők aránya 7,1 százalék volt, harminc év után ez már 40 százalék körüli, folyamatosan nőve.”

  30 évvel ezelőtt a társadalom mekkora hányadának volt telefonja?

  30 évvel ezelőtt a társadalom mekkora hányadának volt számítógépe?

  • zorba

   Már bocsánat, ha megkérdezem hogy a számítógép és a mobiltechnológia hol volt 30 éve?

   • Vidéki

    Egy Martin Cooper nevű, a Motorolánál dolgozó mérnök találta fel a mobiltelefont, mely mára mindennapjaink része lett. Van, aki többet is tart belőlük. Cooper 1973. április 3-án kezdeményezte az első mobil hívást, majd még ugyanebben az évben Japánban bemutatkozott az első G1 mobiltelefon hálózat.

    Nálunk még 30 évvel ezelőtt nem volt mobiltelefon, de vezetékes telefon már régebben volt.
    Mégis vezetékes telefonhoz is elképesztően nehezen lehetett hozzájutni.

    Egy közeli ismerősöm 30 évvel a rendszerváltás előtt adta be igényét vezetékes telefonra, mégis csak a rendszerváltás után

   • Vidéki

    Számítógép technológia is létezett 30 évvel ezelőtt Magyarországon, de a Béketáborban gyártott számítógépeken akkor még a ferritgyűrűkbe font memóriákat alkalmazták, amelyek a hasonlóak voltak ahhoz, amelyet az amerikaiak még az Apollo Holdkompjaiban használtak.

  • Marton Bükkösnagyhasrsányi

   A létminimum alatt élő 40% egyszerűen hazugság. A létminimumszámítás ostoba KSH-s módszertanából következik. Egy igazi korrekt időbeli összehasonlítás mellett ugyanazt a termékkosarat vizsgálva, a létminimum alatt élők aránya drasztikusan csökkent az elmúlt 25 évben.

   • Vidéki

    Az Index
    2014. dec. 3. cikke szerint 5 évvel nőtt a várható élettartam az EU-ban.

    Az EU 28 tagállamában a születéskor várható
    élettartam 2012-ben átlagosan 79,2 év volt, azaz 5,1 évvel magasabb, mint
    1990-ben.

    Magyarországon 75,2 év volt (az 1990-es 69,5 év
    helyett), azaz 22 év alatt 5,7 évvel nőtt!

    Az életben maradás esélyei oly sokat javultak,
    hogy a születéskor várható élettartam a 21. századra a korábbi korokhoz képest
    a duplájára nőtt.

 • selkin

  Az a gond, hogy nyugaton eléggé kudarcot vallott a volt gyarmatokról érkező, totálisan más kultúrájú emberkék integrálása. Aki élt Amsterdamban, Londonban, Párizsban, Brüsszelben, stb. nagyvárosban az tudja miről van szó.
  Nincs rá biztosíték, hogy a mostani helyzet nem fog egy ilyen csak mégrosszabb helyzethez vezetni. Igaz, ezek az emberek menekültek. Legalább is nagytöbbségükben biztosan. De tökmindegy, már itt vannak. Iszonyat munka lesz ezt rendberakni.

  Pár más apróság a cikkből: szerintem depressziót nem tudjuk rendesen összehasonlítani a régi helyzettel, mert régen lehet, hogy abszolút nem is tudták volna diagnosztizálni, mert nem ezt nézték az orvosok.
  Hasonló a droghasználat: régen nem volt kábszi. Most van, és menő is. Nem tudjuk összehasonlítani a régi időkkel. Az alkohol az korrekt. És szerintem kifejezetten érdekes, hogy a rendszerváltás után egy ideiglenes visszaesés volt.

  Szerintem is siralmas a helyzet. És a legfontosabb, amivel egyetértek: az embereknek nincs civil öntudatuk. Csendben vannak, legfeljebb magukban dühöngenek. Vagy a családnak.

  Amit nem értettem: a család szerepe miért erodálódott a szocializmusban?

  • Savoyai Jenő

   A fenét menekültek.

 • Gábor Pápay

  Hogy miért élünk még mindig itt? Mert ez a hazánk…

 • Haha

  Sajnos a rendszerváltás nem hozta meg a magyar népnek amire vágyott.
  Váltó pártok egymást váltották a hatalomba és ennek az lett az eredménye, hogy loptak éjjel nappal és este. Orbáni rendszerben pedig állami szintre emelkedett a korrupció a hazudozás csalás lopás gyilkolás. A történelem során sok sebből vérző magyart még az ág is húzza, és jelenleg is húzza. Miért mert ez a nép megalkuvó sorsával tűr mint egy birka és nem tesz meg mindent a szabadságáért a jóléti államért. Sajnos az az érzésem így is marad amíg magyar lélek dobog, képtelen önálló életre mindig kell, hogy fogja e népnek a kezét valamelyik hatalom.

  • Bléz

   Az állami szintű gyilkolásra várnám a példát!

 • Marton Bükkösnagyhasrsányi

  “Folyton ott motoszkál bennünk a kérdés: miért élünk még mindig itt, ha valójában élhetetlen ez az ország?”

  Beteg kérdés, beteges motoszkálás. Soha ilyen szembe nem jutott. Akinek eszébe jutott, az beteg. Kellemes, boldog, vidám, kényelmes itt élni. Vannak más élhető részei is a világnak, főleg a nyugat-európai s amerikai kisvárosokra gondolok, de egyre kevesebb. A nyugati nagyvárosok összeomlottak.

  • Pseudomonas aeruginosa

   “Akinek eszébe juttott, az beteg.”
   Ezek szerint nagyon sokan betegek. Persze a betegség is csak nézőpont kérdése. :-) Megint csak, az hogy Neked mi jutott eszedbe, meg mi nem, nem igazol semmit. Ha boldogan élsz itthon, örülj neki! Sajnos kevesen vannak ezzel így.

 • Marton Bükkösnagyhasrsányi

  “ám egy maradt: a szegények megvetése” És ezt a hajléktalanokkal való bánásmóddal igazolja a szerző. Szegénységük miatt soha nem vetnek meg egyetlen hajléktalant sem. Ha tényleg megvetik, akkor annak ezernyi más oka lehet (a viselkedésükre gondoljon pl. a szerző).

 • Marton Bükkösnagyhasrsányi

  “Vagy hogy amíg 1951-ben egy főre még 1 kerek liter pia jutott (tiszta
  alkoholban mérve), 1989-ben meg már 11,3 liter, s a rendszerváltás utáni
  visszaesés 2009-ben már rég a múlté volt a 11,5 liter/fő rekorddal.”
  Az 1 literes 1951-es adat hibás. Franciaországban 1951-ben 18 liter volt az egy főre jutó (tiszta) alkoholfogyasztás, Svédországban 1900-ban 10 liter. A magyar adat 1980-ban 13 liter volt, tehát a 11,5 liter nem rekord. Magyarország a különféle nemzetközi összehasonlításokban a középmezőnyben vagy az élmezőny végén szerepel.

 • Marton Bükkösnagyhasrsányi

  “Csoda, hogy noha az öngyilkosságok száma csökkent, nőtt a depressziósoké is?” Felére csökkent az öngyilkosok száma és aránya is a csúcspontot jelentő nyolcvanas évekbeli értékektől. A depressziósok száma nem nőtt, csak a depressziósnak diagnosztizáltak száma változott. A depresszió változó tartalma miatt nem összehasonlítható időben a depressziósok tényleges száma.
  Az öngyilkosok száma felére csökkent – a cikkíró számára ez kellemetlen, valóban, a növekedésnek örült volna.

 • Marton Bükkösnagyhasrsányi

  “az inaktív keresők száma – ti. akik dolgozhatnának, de nincs mit”
  Azért a posztíró tájékozódhatna. Egy ilyen posztnak az ismeretek növelése lenne a célja, nem pedig az emberek összezavarása.
  Inakítv keresők legnagyobb hányadát a nyugdíjasok jelentik, kisebb hányadát az egyéb rendszeres járadékban részesülők. Tehát nem a dolgozhatnának, de nincs mit kategória. Azokat álláskeresőknek vagy munkanélkülieknek hívják.

 • Marton Bükkösnagyhasrsányi

  “Az egyes csoportok, rétegek megvetik, lenézik egymást, bizalmatlanok, lefelé rúgnak, felfelé nyalnak”
  Legfeljebb a posztíró nyal-rúg-megvet. Én soha nem nyalok, soha nem nézek le, nem rúgok. Nem vagyok bizalmatlan.

  • Pseudomonas aeruginosa

   Ez valóban megfelelő statisztikai szignifikancia! :-)

 • Marton Bükkösnagyhasrsányi

  “miközben egyre többen élnek még rosszabbul, mint négy (plusz négy plusz négy plusz stb.) éve”
  Vannak, akik rosszabbul élnek, ha pl. nyugdíjba mentek, és csökkent a jövedelmük, vagy állást változtattak. És a többség pedig sokkal jobban él, mint 25 éve, amikor 2 évi fizetés volt egy új Trabant ára, nagymamámék pedig 35 évet vártak a vezetékes telefonukra.

  • Pseudomonas aeruginosa

   Most hány éves átlagjövedelem kell egy új autó megvásárlásához? Ha már analogizálunk, tegyük azt korrekten – Trabantot ma már senki sem vesz.

 • chewbie

  szerencsénkre itt még nem tartunk!

 • VVSakjamuni

  Mi hajlandóak vagyunk kiegyezni az EU-val, ha az EU multijai a Magyarországról kivitt évi több mint 4000 milliárd forint tulajdonosi jövedelemből hajlandók felemelni a magyarországi dolgozóik fizetését a nyugati dolgozóik fizetése szintjére.

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:hd5nNDkpOvsJ:www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/monsz/t130.xls
  http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/monsz/t130.xls
  Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) és bruttó nemzeti jövedelme (GNI), 1995–2013
  Év | Bruttó hazai termék | külföldnek fizetett |
  —————————————————————-
  2012 | 28,548,800 | 4,639,164 |
  2013 | 29,846,259 | 4,172,982 |

 • Szalóczi Béla

  Ne bolondozz Gábor! Európa a Kárpátoktól keletre is elég nagy..Ott még szép fehér nők vannak.Nem vörösek,szeplősek..feketék..No meg nyugi is..Ez fontosabb mint ti hülye idáitok.

 • Vilmos István Koszper

  Lehet, hogy Orbán Viktor elszámítja magát. Mert énszerintem se akar kilépni az Unióból. (“Kilépni”, már magam is ezt írom, mert a miniszterelnök úr is úgy beszél állami feladatokról, mintha egyedül maga végezné azokat… “Emelek…”. Szóval nem akarja, hogy Magyarország kikerüljön az Unióból.) Mert ha megtörténne mégis, sokkal kisebb terepe lenne krakélerkedni. Az orosz vagy a török állammal szemben ez meglehetősen veszélyes dolog, pedig ha kimaradunk az EU-ból, csak ezek a “barátok” maradnak.
  Sokkal érdekesebb és élvezetesebb az Unión belül rosszalkodni. Neki.
  Hallom, hogy Lázár miniszter úr felhozta, hogy attól a képviselő asszonytól nem lehet pártatlanságot elvárni, akit idegesít Orbán Viktor. Ez a kijelentés több szempontból is ellentmondásos. Ha valakit felidegesítünk, mi módon várhatjuk el tőle, hogy ne legyen részrehajló? A képviselő asszony a Néppárt képviselője, párttag, ezért a pártatlanságot már csak ezért sem lehet elvárni tőle.

 • István Hámori

  Ha egyáltalán “háborúról” beszélünk akkor ez arról szól, hogy ez az ostoba önpusztító EU bürokráciának kell eltakarodnia, nem pedig nekünk kilépni. Emiatt van most szembenállás a józan keleti és a rossz, önpusztító EU államok között, de ha nem lesz változás, akkor lehet akár szakadás is, de remélhetőleg inkább a nyugati világ népei elöbb-utóbb felébrednek-

 • János Virág

  És úgy lop mint egy szarka! Ami fényes!

 • transformer

  A sleppje sem különb, ott van például Csepreghy Nándor…

 • Macskafogó

  “Egy vegyesfelvágott centrista-balos ellenzéki, sőt, még egy kaotikus balos-jobbikos kormányzás is hatékonyabb lenne, mint a NER Lázár nélkül. ”

  Ez lehetséges, bár még ezt is erősen kétlem, de kedves Gábor, nem minden a hatékonyság. Hogy előhúzzam a náci kártyát is, például Hitler is nagyon hatékonyan dolgozott. Ennél sokkal fontosabb, hogy a kormányzás az emberek érdekeit szolgálja, hogy nyugalmat és békességet hozzon, ne a gyűlölködést és az egyenlőtlenséget szítsa. Ne a kormánypárti oligarchák érdekeit védje, hanem az ország lakosságának többségét.

  Szóval bármilyen centrista-balos ellenzéki kormány fényévekkel jobb lenne ennél a fideszes bagázsnál. Ezt a pesszimista szöveget meg sürgősen abba kellene hagyni, ha nem akarsz még évtizedekig a miniputyini diktatúrában élni.

 • Judit Fodor

  Nekem nagyon jó véleményem van a Lázárról – ha ez a pasas nem lenne elképesztően tehetséges politikus akkor a fene sem nézné a kormányinfóit! Az ellenzéki mítoszok és hadovák a tisztességtelenségéről meg nem érdekelnek. :)

 • Judit Fodor

  Talleyrandról írhattak ilyesmit a kortársai. :)

 • manci

  saját story (mellyel nem mentegetem a fenti p.m.-et) 8-as út elkerülő szakasz . az út melletti területet(csodálatos hegyi rét-600ha) az önkormányzat iparterületté minősíti(kié a föld?-találd ki)mit ad isten, a felújítandó szakasz aszfalt-zúzalékát -veszélyes hulladék – csak ide tudták leborogatni, persze jó mélyen a méteres fű takarásában. szóltam a környezetvédelmi hatóságnak, aki jó szélesre tárta a karját,-én most mit csináljak?(megfejtés a kié a föld megoldásában)

 • Mongol Janos

  …..huuuuuu…ami ott fekszik az egy hűtőgép…monumentális…nézzetek már körül Budaörsön is…

 • Erika Nagyné Varga

  A cikk írójának: már régen rég sétáló út van ott….egyszer sétáljon el errefelé…Nyugatinál felszáll Ivacson leszáll. S amikor ideértve, amit itt fog látni, na azt írja meg elsődlegesen.

 • Oroszi Istvánné

  Kedves Zoltán! nem vagyok demagóg, sőt az uszitásra sem vagyok vevő, de könyörgöm amig Magyarországon vannak éhezők, télen fázók, munkanélküliek, nyomorban élők, akkor miért a külhoniakat kell minden áron támogatni? Nem őket okolom az ország sorsáért, hanem a kedves fidesst aki tejjel mézzel folyó kánaánt igért, és egy sivatagot, egy kirablott országott és megnyomoritott állampogárokat adott. Nekem nincs miért szégyellni magam, engem a hangzatos jobbikos szólamokkal nem lehet megvezetni, Önnel ellentétben.

 • Szabó Tamás

  azt is nézzétek már meg, hogy erre hány ember megy el és mi a célja. Háborognak a 6 m-ért miközben az országot milliárdokkal rabolják ki úgy, hogy senki nem szól egy szót se… -.-

 • wallenberg8850

  A Jobbik-szavazók is adófizetők vagyunk, és mi azt akarjuk hogy az adónkból támogassák az elszakított magyar nemzettestvéreink rendezvényeit. Akinek ez nem tetszik, az menjen haza Izraelbe.

 • Szávay István

  Mitől másodrendűek az itthoni magyarok? Miről beszélsz? És mitől hazug a Jobbik? Bocs, de egyszerűen nem értem, hogy mit mondasz.

 • wallenberg8850

  A Magyarországtól való elszakítottság is egyfajta szegénység, ők is mi vagyunk amikor őket támogatjuk akkor magunkat is támogatjuk.

 • Szabó Tamás

  Én úgy látom ott még így is nehezebb a helyzet az ottani magyarok számára. Egy olyan helyen élni és dolgozni (ha egyáltalán kapnak munkát), egy olyan vezetőségtől akiknek az lenne a legjobb, ha eltűnnének inkább a Föld színéről , szerintem rányomja a bélyegét. Nyugodtan menjen el az idei EMI-táborba és beszéljen az ottani fiatalokkal erről. De úgy könnyű magyarázni valamiről amit csak hallottam, de vegyük például, ha ott élne ön is , akkor is azt mondaná, hogy először nyugodtan tegyenek mindent rendbe majd utána feltámadunk? Ezt úgy hívják önzőség, ezért tart itt az ország is. Az éhezésről pedig : rengeteg embert ismerek, de azt látom ahol a gyerekek éheznek ott az a szülők hibája. Aki dolgozni akar az munkát is talál, de ha csak azon vagyok, hogy átlógjam a napot eligyam a segélyt amit a gyerekre adtak vagy elkártyázzam akkor miről beszélünk? Amikor az éhező család apája egész nap a babkocsit tologja az édesanyával karöltve cigizvel a szájukban és nagyobb hétvégi bulikat rendezve, mint a szilveszteri tűzijáték Budapesten. Ilyenkor megy fel bennem a pumpa mikor még ezek után van pofájuk elmenni kunyerálni.

 • Oroszi Istvánné

  attól hogy ott kapnak olyam juttatásokat amit itthon nem, iskoláztatási (itt csak a nagyon csóróknak jár, ha jár) utazási kedvezmény, itthon a dolgozóknak nem jár az évi egyszeri kedvezmény is megszünt, ingyen orvosi ellátás, itt ha nem vagy biztosítva havi 6000 Ft körüli összeget kell fizetni hogy ellássanak, a Jobbik pedig attól hazug hogy a fidess kistestvére, és jaj lesz az országnak ha hatalomra kerül, a szélsőségeseket bőszen támogatja, közben cuki-muki kutyás képekkel pózol, ezt enyhitendő, tehát Jannus álarcot visel, számomra legalább is egyértelmű ez

  2015. május 29. 23:45 Disqus írta, :

 • hammurabbi
 • Ism.

  Az átrajzolt körzeteknél ugyanúgy megmaradt az aránytalanság, csak máshová került. Te is megetted a szöveget.

 • Imre Gyulay

  Mutassál egy olyan 2014-es vesztest, akinek a szavazatszáma több volt, mint máshol 3 győztesé.

 • András József Fazekas

  Ez a lopós-mantrás, rágalmazó, balf@sz duma választási programnak kevés lesz.

  Majd akkor hiszünk neked meg a hozzád hasonlóknak, ha újra IMF hitelt kell felvennie az országnak.

  Mert egyelőre ezzel épp ellentétes trendek érvényesülnek Magyarországon.

  Visszaélsz a szólásszabadsággal, meg hogy egy közszereplőnek tűrnie kell az ilyen p@tkányok beszólásait.

  Nagy sz@rban lennél ha bíróságon kéne bizonyítanod az állításaidat, te gyáva kis csótány …

  Azért pedig, hogy ilyen sunyi hazugságokkal folyamatosan égetitek az országot külföldön, légy nyugodt, időben megkapjátok a számlát …

 • Zoltán Nemcsényi

  Ez nem választási program, csökött agyú, hanem vélemény.
  Emlékszel a tokaji szőlővesszőkre? Nagy izzadságszag árán azt tudta kimondani másodfokon a fidesz-barát bíró, hogy ahol orbán azt mondta: “pályázhatunk is, nyerhetünk is, csak arra kell vigyázni, ne mi nyerjük a legtöbbet”, az nem volt közgyűlés. Azt nem vitatta a bíróság és nem nyomozta az ügyészség, hogy visszaélt-e a miniszterelnöki hatalmával, amikor pályázott, nyert, a legtöbbet nyerővel (Stumpf akkori kancelláriaminiszter családja, gyenge kétmilliónyi differencia) az azévi támogatások több mint 90%-át lenyúlták. Lop-e orbán? Lop. Kvázi papírja van róla, hiszen nem vitatta sem ő, sem a bíróság, hogy az ominózus mondat elhangzott, nem is ez volt a per tárgya.
  Csótányozol, patkányozol, amikor én azt állítom egy posztban, hogy a miniszterelnök visszaél a hivatali hatalmával, és azt mondod, visszaélek a szólás szabadságával. Népszabi, hatökör? Húgyagyú, felfogtad a helyzet fonákságát? Minden normális ember tudja, hogy orbán azért nem ül, mert az ő kezében van a hatalom. Csak ti, vakhitű, ostoba fideszesek tartotok ki mellette. Szakadjon az ország, nyomorogjon és meneküljön a nép, de ti hisztek annak a g*cinek. Én ezt úgty hívom, hogy hazaárulás, mert tönkreteszitek az ország jövőjét. A tendenciákról meg annyit, olvasgass fideszes nyilatkozatokat, hogy azért van munkaerőhiány, mert a kormány 600.000 munkahelyet teremtett. Az az érdekesség nem is tűnik fel, hogy mindenkinek van minimum egy-két ismerőse vagy rokona, aki már a határon kívül él… Igen, nekem is. Több is. Nekem ne dumálj, hogy bizonyítsak. Nektek nem kell bizonyíték, mert ha érdekelne titeket, már régen felnyílt volna a szemetek.Lassan már a hülye is tudja, mekkora mocsok a fidesz, csak a vakhitűek maradnak. Szánalmas paprikajancsik vagytok, akiknek az esze arra sem elég, hogy olvasni tudjanak pártsajtón kívül mást is.

 • András József Fazekas

  A nettó hazudozás, a jogalap nélküli rágalmazás nem vélemény, hanem visszaélés a szólásszabadsággal.

  Bolsevista p@tkánymenet.

  Úgyhogy innen kezdve nyugodtan el is kussolhatsz.

  Nem véletlen tartotok 2006 ősze óta ott ahol tartotok.

  Tíz éve egyfolytában szopóágon vagytok, és úgy néz ki ott is maradtok, neked most mitől lett hirtelen olyan nagy pofád?

  Hmm, “csököttagyú” lúzer ?

 • Peter Varga

  sajnálom, de Zoltánnak van igaza.

 • András József Fazekas

  Általános érvényű tényeket soroltam fel, és nem bocsátottam szavazásra.

  Nem releváns a véleményed, sajnálom.

 • Peter Varga

  hát persze.
  figyu már, az orbán alcsútdobozi birtoka miből van neki és miért tagadja le?

 • Zoltan Hazafi

  Mert? Ez nekem új, hogy “idecsődítette a migránsokat…” – mert – egész véletlenül – itt csak áthaladni akartak, és nem idejönni. Tessék hallgatni-nézni még több agymosodát, és el tetszik hinni majd egészen a baromságokat.

 • raikoholista

  Neked nincs függetlenséged csak egy szolga vagy. Éppúgy mint a nagyszüleid voltak 45-ig. Utána kulákokká váltak, majd ha megérték, 89-ig elvtársakká. Azóta felszabadított rabszolga státuszban vagytok szavazógép beosztásban. Már 27 éve eljátszottátok a jogot, hogy függetlenséget követelhessetek.

 • Dagiiron

  Dublini rendelet rémlik? Ugyanis ez alapján akarnak az osztrákok, németek stb. egy csomó “átvonulót” visszabaszni..

 • manci

  sejti, mint macska az esőt