2014 ismét melegrekordot dönthet

noaaGLOBAL

2014 lehet az utóbbi 134 év legmelegebb esztendője – az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) előrejelzése szerint -, már ha hozzuk a 3 évtizedes trendet. 355 hónapja ugyanis minden hónapban magasabb volt a Föld globális hőmérséklete, mint a XX. században feljegyzett átlag.

A NOAA múlt héten közzétett jelentése nemcsak azt rögzítette, hogy az idei év szeptembere megdöntötte az eddigi meleg csúcsot, hanem azt is, hogy az eddigi tendencia alapján 2014 egésze is rekordot hozhat majd. A május, június és augusztus is verte a korábbi értékeket, és kevéssé valószínű, hogy az év vége változtatna ezen a trenden. Ha a következő hónapokban hozzuk a múlt századi átlagot, akkor is legfeljebb holtverseny alakulna ki az eddigi aranyérmes 2010-zel, ahogy azt az alábbi grafika előrejelzései is mutatják.

noaa2014

Erre azonban sajnos viszonylag kicsi az esély. Ugyanis mintegy 30 éve, pontosabban 355 hónapja magasabb a Földön mért havi átlaghőmérséklet, mint a XX. századi adatok átlaga. Utoljára 1985 februárjában sikerült az átlagon maradni, azóta minden hónapban túllendülünk a korábban jellemző értékeken.

Ha az idei év lenne az 1880-ban indult hivatalos amerikai meteorológiatörténet új meleg csúcsa, az azért is lenne különösen aggasztó, mert a hőmérsékletek enyhüléséhez az idén sem járult hozzá a Dél-Amerikát 3-8 évenként „fűtő” El Niño áramlat, amely pl. az 1998-as, eddigi bronzérmest is hevítette. A Washington Post múlt heti blogposztja alapján 2014 rekordesélyeit egyre többen latolgatják a klímakutatók köreiben, még akkor is, ha a hőmérséklet-változás különféle becslései közt akadnak eltérések.

A Post szerzője szerint annyira elszaporodtak az utóbbi években az efféle rekordokról beszámoló hírek, hogy már alig érik el ingerküszöbünket, akárcsak azét a békáét, amelyik egy fazék lassan gyöngyöző vizében várja tétlenül a folytatást.

Szemlátomást az Európai Unióban sem izgulják túl a kérdést, ahol a kormány- és államfők múlt heti klímacsúcsa határozott az 2030-ig követendő stratégiáról. Az Európai Bizottság (EB) javaslatára a Tanács a következő 25 évre a szén-dioxid kibocsátás minimum 40%-os csökkentését írta elő (az 1990-es szinthez képest). A történelminek aposztrofált döntést, az „elköteleződés pozitív üzeneteként” értékelte a Tanácsot elnöklő Herman Van Rompuy, és Manuel Barroso is rendkívül büszke az elért eredményekre. Ugyanakkor a hivatalos vállalások szerint 2050-re a gázkibocsátás 80%-os csökkentése lenne a cél, azaz 2030-ban szuperszonikus sebességre kellene váltanunk, hogy elérjük az eredetileg belőtt mutatókat.

A klímaváltozás ellen küzdő francia szervezetek véleménye szerint az Unió épp ellenkezőleg, lemondott úttörő szerepéről, nemcsak a melegházhatást növelő gázok esetében, hanem az energiahatékonyság és –takarékosság, illetve a megújuló energiaforrások tekintetében is. Az előbbi esetben a vállalt minimum 27% szerintük 2020-tól ronthat a jelenlegi trendeken, akárcsak a megújulókból előírt 27% 2030-ig.

Hozzátesszük, hogy a szegényebb, illetve javában megszorító országok számára még nehezebb lesz a nemzeti keretek között biztosítani a pozitív változásokat. Remek példa erre a korábbi állami szubvencióit felszámoló Spanyolország, ahonnan épp most delegáltak egy gázipari lobbistát az EB energia- és klímaügyekért felelős biztosi posztjára. Ugyanakkor, a szövegben elhelyezett „minimum” szavak elvileg nem akadályozzák, hogy ha pl. Magyarország ambíciói ennél komolyabbak lennének, a klímaváltozás elleni harc élvonalába törjünk.

Forrás El Publico, Washington Post.

 • Attila Zámodits

  bingo
  thurmer gyula egy tiszta pillanataban mondta a 2002es valasztasi kampanyban h nem az adokedvezmenyek meg a tobbi kozbeszedben forgo hulyeseg miatt jonnek ide a multik hanem azert mert itt nincs szakszervezet
  tudott vmit a ven komcsi

 • huntomas

  FAM-mal messzemenőkig egyetértek, ő csak bemutatja a mai magyar társadalmat, de természetesen ő is változást sürget. Attól még, hogy valaki kimondja az igazságot, hogy jelenleg nincs jelentős igény az Orbán rendszer felszámolására, az szerintem még nem a tanult tehetetlenséget hirdeti. FAM nem azt mondja, hogy semmi értelme itthon bármi újba is belekezdeni (LMP alapító volt, drukkolt a Momentumnak is), csak ha valódi rendszerváltókra nincs jelentős társadalmi igény, akkor a “forradalom” érdeklődés hiányában elmarad.

  • Veszely Judit

   Elmarad- elmarad – és az országgal mi lesz?

  • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

   Mibol kivetkezik, hogy nincs igeny? A kormany (es az ellenzek) elutasitottsaga nem ezt jelzi. Nyilvan egy fasza, eu szintu (akar liberalis, akar jobbos) partra momentan nincs kereslet, es meg senki nem talalta meg, hogy pontosan mi kellene tobb embernek, mint a Habonyi Kaadarizmus, de igeny az van valamire, az latszik.

   Csak talan lassu, tobb menetes jatszma felepiteni (es kozben az embereket is alakitani).

   A tanult tehetetlenswg meg itt jon be, a kuzdeni nem akarasnal.

 • Péter István

  Nem olyan bonyolult dolog ez. A FIDESZ által vezetett országirányításnak nincsen alternatívája. Az emberek világosan látják és tapasztalják, hogy a polgári kormányok minden esetben kivezették az országot a balliberális kormányok által előidézett őskáoszból és a mindent lebénító adósrabszolgaságból. Az elmúlt huszonhat évben fejlődés és felemelkedés, valamint életszínvonal emelkedés kizárólag a FIDESZ vezette kormányok idején valósult meg. Szóval, az emberek nem hülyék és nem fognak a saját érdekeik ellen cselekedni, hogy aztán a hatalmi tébolyban szenvedő politikai kalandorok kétes üzelmeit támogassák.

  • CsakegyRaszta

   ott bukik a dolog, hogy nem elég választani egyik, vagy másik oldalt. aktív polgárként kellene viselkedni, és nem ráhagyni mindent az államra. ha nem vesszük kezünkbe a sorsunkat, bármelyik oldal csak kihasznál.

  • Moderate

   Anyád. Irány a blokkoló.

  • Veszely Judit

   Az életszínvonala csak a fideszeseknek emelkedett, mindenki másé csökkent. Őskáosz, az most van: maffia, hazudozás, pénzpocsékolás, stadion- és kisvasút-őrület, Polt Péter, Habony, stb. Nem zavarja, hogy a kultúrnemzetek utálnak minket? Hogy egyetlen ember dönt el mindent, ez a demokrácia? Ön, mint jó hazafi, ilyennek álmodta meg a hazáját? Talán ön is kapott néhány jó trafikot, v. jól kitömték a zsebét, s ettől lengeti a zászlót?

  • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

   Ennek a cuki elmeletnek mondjuk a kormany az osszes valasztopolgarra vetitett tamogatottsaga meglehetosen ellentmond, ugye.

   Mar, ha a tenyek erdekelnek valakit, es nem kognitiv disszonancia csokkento magyarazatokat akar gyartani.

 • Gábor Bácsi

  Egyrészt Kropotkin ( ha már idézzük). Másrészt nem haltak ki a kormányoldalon a gondolkodók, csak a baloldal ignorálni akarja őket. Mondjuk fordítva is igaz. De ha ennyire vereséghangulat van, akkor megérdemlik. Önmagát beteljesítő prófécia..)

 • Moderate

  Mert azt hiszi mindenki sunnyogással megűszhatja a diktatúrát is, erre semmiféle garancia nincs.Afelé tartunk, aki nem látja, hülye. Diktatúrában bármit megtehetnek, bármidet elvehetik, és nem tehetsz ellene semmit. Ezt jó lenne tudatosítani mindenkiben.

 • fukusimai
 • aser

  Amikor egy ellenzéki elhiszi,hogy a diktátortól kapja a fizetését és ő ezért hálával tartozik,elveszett a demokrácia részére.

 • http://hartland.blog.hu Holger Hartland

  Nem tehetetlenség az, ha valaki nem kér a kommunistákból. Az emberek nem tehetetlenek, hanem Vágó Gábornál meg a többi komcsinál még Orbánt is jobbnak tartják. Az “Orbánnak nincs alternatívája” ennyit jelent: jelenleg nincs, mert akik jelenleg ezt a szerepet játsszák, azok nem alternatívák, hanem szarok.

  • Veszely Judit

   Hol vannak ma kommunisták? Akik szabad választásokon mandátumot szereznek, és betartják a demokratikus szabályokat, mitől azok?Vágó Gábor olyan messze áll a kommunistaságtól, mint ön a józan észtől. Orbánnál mindenki jobb, /kivéve a Jobbikot/.

   • http://hartland.blog.hu Holger Hartland

    A baloldal bal szélén, ott vannak. Nevezhetném őket radikális/alternatív baloldalnak, de jó lesz ide a komcsizás is. :) A demokratikus szabályokat persze, hogy betartják: próbálnák csak meg nem betartani… ahhoz nincsenek elegen és nem elég erősek.

    De sikerült a kommentemnek egy mellékes aspektusára válaszolni, ugyanis nem az a lényeg, hogy lekommunistázom-e VG-t, hanem hogy a balos ellenzék már megint az emberekben keresi a hibát maga helyett, amiért nem kap elég szavazatot.

 • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

  A ‘savazas’, hogy nem igy kene, hanem maskepp, az nem tanult tehetetlenseg, hanem ugynevezett kritika. Ha azt is megmondja az illeto, hogy hogy kene, az meg konstruktiv valtozata. Sok baja van a magyar tarsadalomnak, a tanult tehetetlenseg is az, valoban, de egy masik a vitakeptelenseg. Hogy ha valaki nem ert egyet, az egybol kapja a cimket, hogy lehuz, meg frocsog. Hat nem. Aki fotelforradalmarkodik, azt nem basztatni kell, az epp az elso lepest teszi meg. Es tegyuk hozza, hogy a valasztasokon a fotelforradalmar pont ugyanugy egy szavazattal jatszik, mint az utcara jaro. Tehat, ha valamikor, hat most aztan kulonosen nem erdemes ezzel basztatni senkit. De, hogy hozzak meg egy par ervet:
  – Trump az online mediaval nyert.
  – Az ISIS a social mediaban iszonyu sikeresen kampanyolt.
  – A BKK-TSystems balheban is a fotelforradalmaroknak koszonheto, hogy a nemetek odahatottak. Meg az is, hogy ekkora balhe lett sztem.

  A fotelforradalmar slacktivist remekul hasznalhato az online terben az uzenet terjesztesere, meggyozesre (nem veletlen fizetnek egyes allamok trollokat). Persze jobb, ha ennel tobbet csinal, de erre biztatni kell, nem meg elidegeniteni.

  Amugy egyetertek: a tanult tehetetlenseg, ami valojaban az ‘ugysem sikerul’, ill. a kifogaskeresesben mutatkozik meg, marha karos. Es aktivizalassal lehet ellene kuzdeni. Olyan ugyek megoldasaval, amire van rahatasa az illetonek, amibol sikerelmenye lesz. Es igy a kicsiktol a nagyok fele haladva tudatos es felelos polgarokat lehet kepezni. A bkk ugyre visszaterve, nekem ettol nyilt ki a bicska a zsebemben – mert azt uzente a feljelentes, meg utana a kommunikacio, h te csak ne akarj itt megjavitani semmit. Ne szolj bele, nem a te dolgod. Semmi nem az. Hat de!

 • KZoltán

  Milyen ‘wage’-t kap az inaktív?

 • szofter

  Semmilyet. Pontosan ezért nem értem, mit keres a szakszervezeti lefedettség bérekre gyakorolt hatásában a jórészt inaktívakat tömörítő első jövedelmi decilis. Az első decilis átlagjövedelmét túl nagy súllyal befolyásolják az őket illető állami transzferek ahhoz, hogy hitelt érdemlően felhasználható legyen ilyen statisztikához.

 • KZoltán

  Én viszont azt nem látom, hol ír az ábra jövedelemről (income). Szerintem csak bérről (wage) ír. Az meg a matematikai statisztika definíciója, hogy minden adatsort föl lehet osztani decilisekre (mondjunk ~30 db elem alatt nincs sok értelme, 10 alatt meg lesznek üres eleműek is). Úgyhogy nagyon helyesen az ábra a D9/D1 bért (wage) veszi, figyelmen kívül hagyva a D10, a ‘sztármanagerok’ bérét.

 • szofter

  A tengelyfelirat mindössze annyi, hogy D9/D1 ratio. Ha a címben wage van is, attól még lehet, hogy a felhasznált adatok jövedelemre vonatkoznak. Sajnos a forrás nincs részletesen feltüntetve (csak a szervezetek nevei, aztán sok szerencsét a honlapjukon való keresgéléshez, ha ellenőrizni akarod), annál pedig most kisebb gondom is nagyobb, hogy kikutassam, hogy az ILO melyik tanulmányából is származik az ábra, vagy az OECD meg a többiek honlapján hol vannak ezek az adatok.