„Ha a férjed szabad, elvisz lőni”: nyugati nők az Iszlám Államban

tumblr_nanuk9zVEL1tsdc4vo1_500

Mogyorókrémes híg palacsinta reggelire, miközben a felkelő nap sugarai a sarokba támasztott Kalasnyikovon játszanak, a távolból pedig bombázás zaja hallatszik: ilyenek a mindennapok az Iszlám Állam álltal ellenőrzött területeken – legalábbis ha hinni akarunk annak a Tumblr-nek, ahol egy nő rendszeresen és részletesen megosztja tapasztalatait azokkal a kíváncsi lányokkal, akik szintén arról álmodoznak, hogy a török határon át Szíriába szöknek, és csatlakoznak a dzsihádhoz.

A mikroblogot böngészve kiderül, a radikalizálódott, vélhetően nyugati országokból származó érdeklődők ízlése és igényei nem állnak távol a nagy átlagtól: a főleg angol nyelvű oldalon vallásos idézetek mellett rengeteg Coelho-típusú „életvezetési tanácsot” és cukiságot találunk. Az egyik tumbli-poszt egy újszülött apró, néhány centis lábáról készült animgif; máshol azt kérdezik, hogy milyen mobil alkalmazásokat és iszlám irodalmat érdemes letöltenie annak, aki nem vinné magával a harcba a laptopját?

Az Umm Ubaydah nicknevű nő türelmesen válaszol minden kérdésre. Kiderül, a burka viselésére vonatkozó szabályok nem is olyan vészesek (elvégre otthon, a négy fal között nem kötelező), a sötét bőrszín egyáltalán nem hátrány házasságkötés szempontjából, indulás előtt a szülőknek pedig jobb semmit nem mondani: úgysem értenek semmit. A határon pedig a veszélyektől függetlenül meg kell próbálni átkelni.

Emoji-ikonok és vallásos szövegek

Ubaydah egyike azoknak a húszas éveikben járó nőknek, akik – míg férjeik valószínűleg harcolnak – az Iszlám Állam számára próbálnak megnyerni fiatal nyugati lányokat. Mivel ők maguk is valamely nyugati országban nőttek fel, könnyen megtalálják az ottani tinédzserekkel a közös hangot: posztjaikban a vallásos szövegek és az itt-ott felszedett arab fordulatok keverednek az Emoji-ikonokkal és az angol szlenggel.

csajok

Ubaydah mellett a skóciai Aqsa Mahmood (Tumblr-en Umm Layth), valamint barátnőjük (Twitteren Umm Waqqas, Tumblr-n pedig itt) is nagyon aktív. Umm Layth hosszú posztban írja le, mire számíthatnak azok a lányok, akik az Iszlám Államhoz csatakoznak.

„Hozzátok el minden ruhátokat, zoknitól és alsóneműtől a ruhákig és a burkáig. Itt a cipők rossz minőségűek, ráadásul úgy tűnik, csak három méretet ismernek LOL úgyhogy hozzatok egy pár edzőcipőt is. Télire szükségetek lesz egy pár jó minőségű bakancsra, és egy vastag, meleg kabátra. Nagyon hideg van itt télen, higyjétek el, én a brit szigetek északi részéről jöttem, és ez még nekem is hideg… Végül, már férjhez ment vagy hamarosan férjhez menő húgaim, hozzatok Nyugatról ékszereket, mert itt abszolút semmi nincs.”

A dzsihadista menyasszony hétköznapjairól így ír:

„A napjaid a főzés, takarítás körül forognak majd, felügyelni és néha tanítani kell a gyermekeket. Egyes helyeken szinte mindig van villany, máshol szinte sosem, ez a körülményektől függ. Ha a férjed szabad, néha elvisz lőni stb. Ezen kívül, ha a férjed megengedi, a húgaiddal elmehetsz egy internet kávézóba vagy a piacra, hogy beszerezd ami szükséges.”

Nem lehet egyedülálló maradni:

„Korábban a Twitteren hangsúlyoztam, a húgaim ne álmodjanak arról hogy ide jönnek és nem mennek férjhez. Nagyban függünk a testvéreink támogatásától. Itt nem olyan mint Nyugaton, hogy lazán besétálunk a Walmartba és aztán a kocsival hazamegyünk. Az a valóság, hogy nagyon nehéz férfi nélkül maradni itt.”

Pictures-posted-online-by-student-Aqsa-Mahmood
Aqsa Mahmood

Nem könnyű pontosan megbecsülni az Iszlám Államhoz csatlakozott nők és fiatal lányok számát. A témával foglalkozó szakértők szerint az Iszlám Állam és a szíriai Al-Nuszra Front nevű szélsőséges iszlamista szervezet nyugati önkénteseinek körülbelül 10 százaléka nő.

Az utóbbi két évben legfeljebb 200 nő csatlakozott a szélsőségesekhez – ezek közül körülbelül 60 Nagy-Britanniából, 70 pedig Franciaországból érkezhetett, de vannak olyan nők is, akik az Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából érkeztek.

Leánykérés telefonon

Legtöbbjük fiatal, 18-25 év közötti lány. Sokan családjukkal, férjükkel, testvérükkel vagy apjukkal utaznak Közel-Keletre, ugyanakkor az is gyakori, hogy interneten, valamelyik radikális muszlim fórumon szövődik a szerelem az Iszlám Állam egy harcosával. A lányok családtagjai nemegyszer úgy értesülnek a lányuk hollétéről, hogy a férfi telefonon felhívja az apát, és megkéri a lány kezét.

De mi vesz rá egy Nyugaton felnőtt, tizen- vagy huszonéves lányt, hogy gyakran egyedül csatlakozzon egy olyan mozgalomhoz, mely a brutális kivégzések, túszok lefejezése mellett arról is elhíresült, hogy lányokat rabszolgasorban tart, vagy tömeges nemi erőszakot alkalmaz a „hitetlen” lakosság megtörésére?

Az Iszlám Államhoz leginkább a Nyugaton felnőtt, az átlagosnál szegényebb, ugyanakkor nem különösen vallásos családokból származó fiatalok – lányok és fiúk egyaránt – csatlakoznak. A világban tapasztalt igazságtalanságok miatt depressziósakká és magányosakká válnak, miközben egyre inkább szimpatizálnak a radikális megoldásokkal. Az Iszlám Államban pedig egy ideális társadalom-építési próbálkozást látnak.

tumblr_mve671qMTC1rwpmsxo1_1280

Mindenkit szívesen várnak

Érdekes, hogy az első generációs bevándorlók nagyon ritkán csatlakoznak ezekhez a mozgalmakhoz. Ők rendszerint túl szegények, tehát túlságosan leköti őket a mindennapi boldogulás. Ezen kívül még tisztán élnek bennük azok a problémák, amelyek miatt úgy döntöttek: kivándorolnak.

Indoktrináció és csábítás egyenlő arányban veszi rá a fiatal lányokat, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzanak. A radikális propaganda mindig pozitív, üzenete az, hogy mindenkit szívesen várnak, aki egy ideális állam felépítésében szeretne részt venni. Ugyanakkor viszont a csábítás egyenlő súllyal esik latba: a lányok gyakran osztják meg szakállas, csábos harcosok képeit Facebook-on – magyarázta a The New York Times-nak Dounia Bouzar francia antropológus, a Center for the Prevention of Sectarian Excesses Linked to Islam alapítója.

Az Iszlám Államhoz csatlakozva legtöbbjük valamelyik harcos felesége lesz, támogatva őt a dzsihádban. Néhányan azonban más szerepet is kapnak: a szíriai Rakka kormányzóságban brit nők is tevékenykednek azon vallási rendőrség soraiban, melynek feladata az iszlámhoz nem illő viselkedés megelőzése.

 • Vidéki

  Vágó Gábor nagyon kemény: Elküldi el egyszer és mindenkorra a Fideszt Polt Péterestül a sunyiba.

  “ELŐSZÖR A NÉP MOND ÍTÉLETET, AZUTÁN A BÍRÓSÁG!” MONDJA VÁGÓ GÁBOR.

  Olyan “Népbíróságok”, mint amilyeneket Lenin elvtárs hozott létre 1917-ben.

  1917 novemberétől a politikai ügyek az ún. forradalmi törvényszékek elé kerültek. A „bírók” nem voltak jogvégzettek, ELÉG VOLT, HA TUDTAK ÍRNI.

  Számukra nem léteztek törvények, „szocialista igazságérzetükre” kellett támaszkodniuk.

  1922-ben végre mégis bevezettek egy törvénykönyvet. Lenin a törvényt kidolgozó Igazságügyi Népbiztosságnak írt utasításában leszögezte: „A bíróság nem azért van, hogy megszüntesse a terrort…, hanem hogy megalapozza és legitimálja.”

  A törvény szövege szerint a halálos ítélethez elég volt, ha valakinek csak szándékában állt elkövetni valamit.

  Kivégezhették továbbá akkor is, ha tette nem volt bűn, de a bírók a társadalomra károsnak ítélték.

  Évente sok ezer halálos ítéletet hoztak.

  Emellett 1917-ben Feliksz Edmundovics Dzerzsinszkij vezetésével létrejött az Összoroszországi Különleges Bizottság (a „Cseka”) amelyik nem bajlódott a jogászkodás látszatával sem, hanem évente sok ezer embert kínzott meg és gyilkolt meg.

  • Zsigri Györgyi

   E a folyamat már megindult akkor, amikor Handó Tünde kényke-kedve szerint jelöli ki, hogy melyik ügyet melyik bíróság tárgyalja. A “kényes” ügyeket előszeretettel küldik a Matolcsy-Szemery klán uralta városba Kecskemétre.
   Apropó: Mészáros Lőrinc jachját láttad már?

 • Péter István

  Nos,
  a korrupcióval történő vádaskodás immáron a destabilizáció és a lejáratás egyik legfontosabb
  stratégiai fegyverévé lépett elő, amit egyébként a titkos szolgálatok hoztak
  létre. A kidolgozók és az alkalmazók is úgy gondolják, hogy ez a módszer és
  eszköz kiválóan alkalmas arra, hogy a különböző országos, szervezetek és
  személyek iránti bizalmat végzetesen megingassa és akár meg is semmisítse.
  Egyébként, az esetek legnagyobb részében a vádaskodás semmiféle konkrét tényt,
  vagy hiteles adatot sem tartalmaz, hanem csaknem kizárólag feltételezéseken és
  rosszindulatú kitalációkon nyugszik, de mire kiderülne az igazság és a bíróság
  ténylegesen is megállapítja a valós helyzetet, a célszemély, vagy szervezet már
  régen a hitelét vesztette. Többek között, ettől szenved Magyarország is, mert a
  különböző ügynök és diverzáns szervezetek, valamint a
  hazaáruló politikai kalandorok és az internacionalista segítőik szinte
  megszakítás nélkül rágalmazzák és gyalázzák a magyar hazát és a magyar
  nemzetet. A korrupciós hisztériakeltőket és a politikai haszonlesőket még csak
  az sem zavarja, hogy a FIDESZ-KDNP pártszövetség immáron tartósan a
  választópolgárok meghatározó többségének a bizalmából és mind a mai napig
  megnyilvánuló támogatásával van hatalomgyakorlási pozícióban. Különben, egyre
  inkább úgy néz ki a helyzet, hogy az emberek számottevő hányada már nem hisz a
  korrupcióval történő rágalmazásnak és vádaskodásnak, s inkább a gyalázkodók
  szavahihetőségét vonja kétségbe.

  • Aki

   Egyelőre az orbanistákról derül ki napi szinten hogy lopnak, meg a polt petiről hogy bűnsegéd, falaz nekik. Továbba az orbanista médiáról derül ki napi szinten hogy hazudnak orrba-szájba. Akkor most miről beszélünk??? Ha a polt nem tagadná meg a nyomozásokat, mondhatnád hogy vádaskodás, mert tisztázhatná az orbanistákat. Ha meg sem indulnak az eljárások, akkor honnan tudod hogy csak vádaskodások ezek???

   Tudom egyébként hogy bérkommentelő vagy, vagy nettó haszonélvezője a fidesz hazaárulásának azért véded őket, de akkor is! Válaszolj már kérlek!!! Ha el sem indítja a fideszbűnöző ügyész az eljárásokat, fullba tolja a kretént, úgy utasítja el ezeket, akkor mire alapozod hogy csak vádaskodnak a korrupcióval???

   Én ha látom hogy lopnak egy boltban, és ezért szólok, de nem történik semmi, mert a Pintér haverja, az M Ricsike rabolta ki a boltot, akkor csak vádaskodtam???

  • Zsigri Györgyi

   Ez Mészáros Lőrinc eltitkolt jachtja. Előbb-utóbb csak lebukott a fedélzetén a nagyon tehetséges mangalica-szerelő. Ha ez nem tömény korrupcióból van, akkor vajon miből?

   https://www.yachtcharterfleet.com/luxury-charter-yacht-48787/artemy-photos.htm

  • Tisztánlátó

   Ezek tények,nem vádaskodások! és nem hisztéria keltés,csak az agy mosottak,nem látják,nem akarják látni,a valóságot! gyalázatos az az Ország romboló politika amit,néhány Fideszt,és Orbánt Istenítő szaros seggnyaló,mindent szépnek jónak lát,a többség állampolgárral ellentétben,a Fidesz sikere az állandó riogatás félelem keltés,a politikai ellenfelek lejáratása,megvédjük az Országot mindig valakitől,leginkább saját maguktól kellene megvédeni,az Országot,ezt a párt szövetséget,jobbára a határon túliaknak adott,szavazati jog,amit én és nagyon sokan ebben az Országban soha nem adtam volna meg,a nekik folyamatosan,kitalicskázott,Magyar Emberek adóforintjaiból,meg vásárolt szavazatokkal,tartják,hatalomban,,remélem már nem sokáig! most is téma hogy 10-milliárdot toltak a határon túliaknak,milyen alapon,erről miért nem tartanak népszavazást,hogy dobjuk ki a közpénzt az ablakon,vagy itthon fordítsuk,fejlesztésekre,beruházásokra! nem hiszem hogy van ép eszű Állampolgár aki azt válaszolná hogy adjuk a határon túlra,itthon had rohadjon szét minden,ne támogassuk,a szegényeket,majd a civilek,meg a szeretet,szolgálat,el végzi az állam feladatait,felháborító volt,látni a héten a híradókban hogy telefonos adomány vonalon,kérik a segélyeket,a szegény családok,gyermekeinek,beiskolázásához,ez annyira nagyszerű kormány! aki mindent meg tesz az Emberekért,és annyira nagyszerűen végzi a munkáját,én nem így látom,lehet azért mert én a valóságban,élek,vagy még a kormány maga alá gyűrt hazugság propagandáját,szajkózó sajtója médiája,nem tudta át mosni az agyamat!

 • Daniel Hegedus

  Leginkább state capture-nek. Lásd. http://en.wikipedia.org/wiki/State_capture
  Másrészt egy társadalmi réteg részérdekeinek az egész nép (Magyarországon nemzet) érdekeiként való beállítása, ezáltal történő legitimálása, és más – innentől kezdve jórészt illegitim – érdekekkel való antagonisztikus szembeállítása viszont a populizmus egyik alapvető jellemzője. Amit Ön leírt, az leginkább ebből a két jelenségből tevődik össze.

 • Urakura

  Szarország.