Saját kínzását rajzolja meg a donyecki Banksy

sztrelkov2

Másfél hónap után, tíz törött bordával szabadult a lázadók fogságából az a donyecki képzőművész, aki köztéren merte gúnyolni a „kis zöld emberkéket”. A művész jelenleg Kijevben tartózkodik, és könyvben készül kiadni a kínzásáról készített grafikáit.

Már az első, oroszbarát lázadókat ironizáló köztéri installációi elhelyezésekor világos volt Szergej Zaharov számára, hogy merészsége nem marad válasz nélkül. A donyecki születésű művész arra azonban nem számított, hogy a lázadók hat hétig tartják majd fogva egy szűk cellában, közben pedig folyamatosan verik.

Zaharov és az általa alapított Myrzilka csoport július folyamán kezdte elhelyezni Donyeck közterein a furnérlemezből kivágott, a „kis zöld embereket” gúnyoló figuráit. Egyik alkotásuk – mely a lázadók egyik vezérét, Igor Sztrelkovot ábrázolja, halántékához szorított pisztollyal és a jól ismert „Just do it!” szlogennel – gyorsan az ellenállás szimbólumává vált.

 

141020_sergey5_1

Nem sokára, augusztus 6.-án négy fegyveres jelent meg Zaharov műhelyében, és mindenféle indoklás nélkül letartóztatták. A lázadók az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egykori központjába vitték, melyet főhadiszállásukként használtak. Fényképeket mutattak neki a munkáiról, majd miután a művész felvállalta azokat, egy furgonba lökték, hazavitték, autóját, számítógépét átkutatták, műhelyét pedig szétverték.

„Később kiderült, régóta követtek mielőtt letartóztattak” – mondta el a Foreign Policynak Zaharov. A lázadók akkor figyeltek fel a művészre, amikor az felvette a kapcsolatot egy orosz újságíróval, ezután követni kezdték a tevékenységét a közösségi médiában. Nem volt nehéz dolguk: a szigorú éjszakai kijárási tilalom miatt a csoport reggelente helyezte el a műalkotásait a város utcáin.

„Visszagondolva elmondhatom, hogy hanyag voltam. Pedig csak arra voltam kíváncsi, hogyan reagálnak az emberek” – mesélte a művész. Az emberek meg-megálltak, mosolyogtak, lefényképezték az alakokat. „Számomra ez bizonyítéka volt annak, hogy a látszólagos csend ellenére sokan vannak, akik ellenzik a lázadók jelenlétét” – tette hozzá.

A művészt tíz napig verték és kínozták fogvatartói: gumibotokkal addig ütlegelték, míg a bordái eltörtek. „Néha éjszaka az őrök berúgtak, ilyenkor elvittek pár foglyot egy másik épületbe, és ismét megverték őket” – így Zaharov, akit egy ilyen verés után egy kis fémdobozba zártak, és két napig hagytak a tűző napon. A kínzások alatt többször is közölték vele, hogy készüljön a halálra; máskor azzal fenyegették, hogy levágják a fülét.

141020_sergey4

Augusztus végén aztán minden magyarázat nélkül szabadlábra helyezték. Barátnője azonnal a kórházba vitte, ahol megállapították, tíz bordája törött. Amikor távozni szerettek volna a városból, kiderült, hogy Zaharov útlevele és minden egyéb papírja a lázadóknál maradt. Másnap Zaharov visszament az SZBU székházába, azonban újból letartóztatták: ezúttal egy hónapig tartották fogva. Barátnőjének számtalan telefonhívásába került, míg végül sikerült kiszabadítani.

Zaharov és a barátnője jelenleg Kijevben él, azonban a másfél hónapig tartó fogság és állandó fizikai bántalmazás a mai napig rányomja a bélyegét a mindennapjaira. Bár nehezére esik rajzolni, a történteket úgy próbálja feldolgozni, hogy lerajzolja és könyvben tervezi kiadni az élményeit.

Sipos Zoltán via Foreign Policy

 

 • NaeBoder

  A baj az, hogy átestunk a ló túloldalára itt, a mesés “Nyugaton”.
  Itt azoknak kell csatornába menekulniuk, akik ki merik mondani, hogy undorodnak a homokosoktól.

  Pedig a heteroknak csak az elenyészo kisebbsége nem okád hupililát két férfi csókjától,
  mégis úgy kell tenned, mintha nem zavarna, máskulonben az állásodat/karrieredet kockáztatod;
  olyanok kozosítenek ki, akik igazából ugyanúgy éreznek, mint Te,
  de ha nem teszik meg, akkor Ok lesznek kikozosítve olyanok által,
  akik ugyanúgy érzenek, mint Ok…. :)))
  Pedig itt nem gyuloletrol van szó(a tokfozeléket sem gyulolom, csak kiráz a hideg tole),
  pláne nem verbális/tettleges bántalmazásról,
  mindossze egy feltétlen reflexrol.
  Ezt a reflexet kell leplezned, ezzel a reflexel kell a csatornába menekulnod,
  ha kedves a karriered, a társadalmi megbecsulésed.

 • Gábor Kiss

  érdekes fotók, vadiúj zászlók a tömegnél, a koporsón is, hatalmas színes fénykép a tömeg elején, tiszta ruhák, belőtt zselés hajak, egyik fotón szandi csupaszlábbal és bizony mintha most mosták volna meg…..érdekes kérdések merülnek fel ezeket látva….

  • Pozsega

   És ami a legfontosabb: végig volt/van Facebook…

   • Kiss Katica

    Na ezt én sem értem bár én csak egy buta liba vagyok.
    Aleppot szarrá bombázták és simán van internet.

   • Papp Gábor
   • Zoltan Patai

    Biztos nagy újdonságot mondok, de lassan évtizede van pl. halandó ember számára is elérhető műholdas internet. Nem egy egyetemnek meg komolyabb szélles-sávú elérése is lehet. Aztán lehet ez is újdonság, de az internet lényege a kitalálásánál az volt, hogy nincsen neki központja, azaz a hálózat egyes részeinek elpusztítása után is működjön, ugyebár a DARPA fejlesztése.

   • http://porta-latina.gportal.hu Sz Gábor Ágnes

    Az simán lehetett. Más veszélyzónában is van – a világ tetszőleges pontján.

  • Zoltan Patai

   Másodikán halt meg, arrafelé a temetést igen gyorsan elintézik, víz meg ugye múlt hét óta nincs a városban csak.

  • http://porta-latina.gportal.hu Sz Gábor Ágnes

   Akárcsak anno hitetlen Tamás, már elnézést. A látszat csal. Nyúljon bele nyugodtan a vérző sebbe. Csak ahhoz oda kellene utazni, amit Ön nem tervez, mint olvasom. Így, innen könnyű tamáskodni.

   • Gábor Kiss

    Tényleg azt kellene tennem, hogy kezdjek oknyomozásba, azért mert kérdéseim lettek ?! Tényleg mindent meg kell enni és el kell hinni úgy és abban a formában ahogy a médiától kapok ? Nem ócskáztam le senkit, nem minősítettem senkit, pusztán a látottak alapján vannak kérdéseim. Ez törvényszerűen korlátoltságot jelent ?! Pl. ballisztikus rakéta lencsevégre kapásáról ír, ez a hadászati rakétafegyverek csúcsa, mind méretben mind hatóerőben, és atomtöltettel vagy töltetekkel ellátott. Hatóerejük 0,3-5 Mt közti lehet. Nagy valószínűséggel ott ilyet szárazföldi változatban senki sem telepített. Annak is kicsi a valószínűsége, hogy valamelyik ilyen fegyvert hordozó tengeralattjáróra vagy hadihajóra felengedték volna – bármelyik ilyen fegyvert magáénak tudó hatalom részéről. Az ilyen fegyver bevetéséről pedig biztos lenne egzakt hír, nem csak egy “fészbukposzt”. Ebben a kampány időszakban felettébb “érdekesen” jönnek a hírek, cikkek innen is onnan is – ami kérdéseket generál nálam. És ez úgy tűnik zavar másokat.

    • http://ikaljan.blog.hu ikaljan (Káldos János)

     Ne haragudj, de ostobaságot beszélsz…
     A ballisztikus rakéta nem atomtöltetet jelent, hanem bármely olyan rakétát, amelyik ballisztikus pályán mozog (ballisztikus pályán mozog pl. az puskából, ágyúból kilőtt lövedék, de a rakéták meg nem minden esetben, hiszen van saját hajtóanyaguk)
     Ezeket a rakétákat aztán fel lehet szerelni hagyományos vegyi, biológiai és adott esetben atomtöltettel is.
     A szír hadsereg nagy számú ballisztikus rakétával rendelkezett már a polgárháború előtt is (több, mint 2000 ilyen rakétája volt), azóta pedig Irántól is szereztek. De persze szíriának nincs atomfegyvere és ismert biológiai fegyver programja sem, ergo vagy hagyományos töltettel rombolhatnak, vagy vegyi fegyverként használhatják.

     Ha felmész a youtube-ra, egy csomó videót láthatsz, ahogy a harcoló felek SCUD-okat indítanak a másikra. (Merthogy ilyen fegyverük az FSA-nak, sőt a Daeshnek is van)… persze a kormány kezén van a legtöbb.

 • Bendegúz Vaszilij

  Nagyon reklám ízű . A halálát az okozta hogy kereste azt. Neki bejött. A Paradicsomban boldogan fotózhatja az oda érkezőket. Rossz pályát választott.

  • http://porta-latina.gportal.hu Sz Gábor Ágnes

   Ez nagyon csúnya 5 mondat volt.

  • Géza

   te meg rossz helyet a frusztrációid kiélésnek

 • Irén Almássy

  Orosz ellenes propaganda. Egyik oldalon Assad és “Putyin” a másikon a “rezsim”. Ki ellen harcoltak? Ők lettek volna a Mutti igazi meghívottjai. A szíriai menekültek. Azt írta “végtelen harcra számítanak…” őket nem segíti senki? Mondjuk Amerika?

 • csaba

  bas’szátok meg.nem volt elég egy 100-as zsepi.

 • nonemart

  De mennyire korlátoltak vagytok ! Aleppo egy modern nagyváros, óvárossal, újvárosokkal, olyan kerületekkel, amelyek mellett mi Rózsadombunk szegénynegyed. Olyan villák állnak arrafelé, hogy ti még olyanokat nem láttatok. Az utak rendezettek, nem lukasak, járdák vannak, fák és virágok mindenütt ! Ivókutak, működnek is ! Nekem a gőzmozdonyos virágágyás tetszett a legjobban ! A lakónegyedekben a bérházak kivitelezése nálunk csodaszámba menne, egyszerűen hibátlanok az illesztések, a kő, az anyag, nincs csorba él, görbe egyenes. Aleppo, másutt elmenne fővárosnak. ÉS akkor a háború ! Egy ekkora, egy ilyen gazdag város rengeteg tartalékkal rendelkezik, nagyon sok kisvállalat működik benne a high-tech technikával, szakemberekkel. És a háború sokadik hónapjában még mindig működik valami, még dolgoznak ebben a városban emberek. Majdnem mindegy, hogy milyen a pártállásuk, a bomba vagy megtalálja őket, vagy sem-. A bomba nem tesz különbséget polgár és polgár között. Budapest ostromakor egyforma eséllyel találtak el egy fasisztát, egy kommunistát vagy egy nyárspolgárt. De nálunk ezt már feledés takarja, jó magyar szokás szerint, ha nem látom, akkor nincs, ha meg látom nem hiszem el !

  • Gábor Kiss

   Nem gondolom, hogy bárki is korlátolt mert kérdései támadtak a cikk és a képek kapcsán – pl. ballisztikus rakéták ?! Ha pedig működik a város, azaz a közművek funkcionálnak és van gazdaság akkor nem kell menekülni, és értem miért honnét van élére vasalt új zászló, tiszta láb, drogéria, vadonatúj márkás, ruhák, az emberek dolgoznak van fizetés és étellel megrakott boltok – mert alultápláltságnak nyoma sincs a képeken. Az “orálbé” is szállít, a fogorvosok is teszik a dolgukat, mert eléggé hibátlanok a mosolyok. Nem kell mindjárt minősíteni, se az itthoni építőipart se a kommentelőket. Ne haragudj meg azért, ha pl. én sem veszek oda returjegyet egy városnézésre jelen pillanatban – noha lenne rá miből – ellenőrzésképpen arra amit írtál.

   • nonemart

    Érdemes lenne odamenned, egészen biztosan más véleménnyel jönnél vissza – ha egyáltalán. Bocs.

    • Gábor Kiss

     Ebben az életemben nem valószínű, hogy sort kerítek egy közel-keleti utazásra. Ott mostanában nem lesz olyan szintű közbiztonság amit még elérne az ingerküszöböm. Bocs.

   • Kulipintyó

    Hú, de okosnak hiszed magad… tényleg oda kéne menned, mert a te fajtád csak tapasztalatok útján okul.

    • Gábor Kiss

     Milyen fajtához vagy rasszhoz tartozom szerinted ?! Nem egy otthon ülő bölcsész aszfaltbetyár vagyok, aki valami közelkeleti régészetet tanult és romkocsmákban készül az útjaira. De hagyjuk, aki nem aranykanállal a szájában születik az kénytelen nagyon hamar felnőni és mindig mindenre figyelni. Értelmetlen tovább beszélgetni erről a műanyag habverésről.

     • Estevez Atya

      Érzéketlen fajtához tartozol minden empátia nélkül.

     • Gábor Kiss

      Látom ismered az érzést “fajta-társam”………

 • Gábor Kiss

  nagyon megy a moderálás…….

 • Papp Gábor

  Többen kétségüket fejezték ki az internet/Facebook kapcsolat hitelességével:
  http://research.dyn.com/2015/11/internet-returns-to-aleppo-syria/

  • http://porta-latina.gportal.hu Sz Gábor Ágnes

   Patai Zoltán kommentjét erről lásd alább.

 • Vidéki

  Nem arról van itt nagyba szó, amiről Vágó Gábor hablatyol, miszerint az ellenzékiek kocsmájától nagyon berezelhettek a Fideszben

  A Józsefvárosi Magdolna Negyed Egyesület közleményt adott ki:

  „[…] az Auróra látogatói nagyban zavarják a lakosság nyugalmát. Az állandó, hajnalig tartó zajongás és mulatozás, a kábítószert és alkoholt fogyasztók randalírozása, az általuk hagyott kosz és szemét szinte élhetetlenné teszi a környezetet […], kérjük az önkormányzatot, azonnal zárja be a bűnbarlangot.”

  2017.06.13. Index:
  “Szombat este az Auróra Közösségi Házban razziát tartott a rendőrség. Az akcióról a nyilvánosságot és az Auróra munkatársait is úgy tájékoztatták, hogy az intézkedés spontán lakossági bejelentésre történt.
  A kivonuló rendőrök magas száma és a hatóságok összehangolt fellépése viszont nem spontán intézkedésre utal, ahogy az sem lehet véletlen, hogy pont egy

  A KENDER IPARI HASZNOSÍTÁSÁT BEMUTATÓ RENDEZVÉNYENtörtént a razzia.”

  Nemcsak iparilag hasznosították a kendert, hanem fogyasztották is, tudatformáló szerként!

  120 EMBERBŐL ÖSSZESEN 15 EMBERT ÁLLÍTOTTAK ELŐ, (Akiknél drogot találtak!)

  • Wanderer Katalin

   Nem arról van szó? Hanem a fideSSes hazugságról. Te mindent elhiszel, amit ők mondanak? Mert az tuti, hogy igaz, ugye? Bezzeg, amit a másik fél állít, az nem igaz. Ne vicceljünk már!

   • BL

    Most, hogy mondja az őszödi beszéd az elég hihető volt! Ha már a másik oldalt nézzük!

    • Wanderer Katalin

     Az öszödi beszéden azok csámcsognak, akik nem olvasták, vagy nem tudták értelmezni.

     • BL

      Árulja már el nagyokos, akkor miről is szól az őszödi beszéd! Esetleg útánna pedig, hogy mirre költötte azt a sok hitelt az mszp, amivel megduplázta az államadósságot gdp arányosan 8 év alatt! Azt útánna csámcsogjon!!!

     • Wanderer Katalin

      El kellene olvasni. Bár lehet, hogy ha valaki írni nem tud, az talán olvasni sem. Mellesleg a fideSS-szekta tagjaival nem érdemes vitatkozni, azokat észérvekkel sem lehet meggyőzni.

     • BL

      Jó, hogy te tudsz olvasni! Bár, ha tudnál akkor a feltett kérdésre válaszoltál volna , te i.ióta vén p.csa! Gondolom az vagy! Észérveket meg hagyjad, olyat úgy se tudsz!

     • Wanderer Katalin

      Nagyon kedves vagy. Intelligens reagálás. Remélem, anyukádat is levénpicsázza valaki.

     • BL

      Még mindig nem a kérdésre válaszoltál, vén sz.r! Ne a mellé beszélést végezd, “te” gyurcsi seggnyaló, hanem válaszolj a kérdésre, te nagyokos! Esetleg érvekkel!

     • Wanderer Katalin

      Bocsi, de nem vagy partner egy beszélgetéshez, vitához.

     • BL

      Az ész érveket nem külön kell írni?

  • Ágnes Zentay

   Igen 120 ból 15-t állítottak elő, és abból kb. háromnál találtak egyszeri használatra alkalmas marihuánnát. Senkit nem találtak, aki be lett volna drogozva. Meséld már el, bármelyik bulihelyen mennyit találnának, ha keresnék. És ennél sokkal veszélyesebbeket. Ráadásul talán mégsem kell egy üzemeltetőnek minden vendéget megmotoznia, bár egy gramm marihuánnát akkor sem találna meg. És egy állítólagos lakossági bejelntésre kiment 30 rendőr és ott 14 órán át vizsgálódott, és ennyit talált. Meséld már el, hogy lenne ez ha nem netto politikai támadás volna? Javasolom, hogy mostantól minden bulihelyen legyen folyamatos lakossági bejelentés és hasonló ellenőrzés. Kiváncsi vagyok az eredményre.

   • Vidéki

    Ha háromnál találtak, akkor miért tizenötöt állítottak elő?

    Ismeretterjesztő csatornákon láthatók olyan dokumentumfilmek, ahol rendőrök drogosokat próbálnak lefülelni.
    Gyakori eset, hogy ez sikertelen, mivel a drogosok eldobálják a bűnjeleket!
    Ha az Aurórában 15 drogost sikerült lefülelni, akkor nagyon valószínű, hogy nem mindet sikerült lefülelni.

    • Ágnes Zentay

     Ezek fantazmagóriák. Nincs adat arról, hogy eldobott drogokat találtak, sem arról, hogy droghatás alatt álló embereket találtak. Egyszeri használatra alkalmas mennyiségű marihuanát találtak 120 emberből háromnál. Meséld már el, hogy ezért hol felelős a hely, ahová ugye lecsapott 30 rendőr, 14 órát vizsgálódtak, és ennyit találtak. Közben a pesti srácok hamarabb írt a hely bezárásáról, mint ahogy erről értesültek az érintettek. Továbbá a két összetartozó helyre két külön határozat született azonos időpontban, teljesen különböző indokolással. Mi lenne ha megpróbálnád belátni a nyilvánvalót. Nem, nem az a hely, ahová a fiatalok bódulni és kiörjöngeni magukat járnak, ott nincs ellenőrzés akárhány lakossági bejelentésre sem, és azok virulnak.

     • Vidéki

      A Józsefvárosi Magdolna Negyed Egyesület közleményt adott ki:

      „[…] az Auróra látogatói nagyban zavarják a lakosság nyugalmát. Az állandó, hajnalig tartó zajongás és mulatozás, a kábítószert és alkoholt fogyasztók randalírozása, az általuk hagyott kosz és szemét szinte élhetetlenné teszi a környezetet […], kérjük az önkormányzatot, azonnal zárja be a bűnbarlangot.”

      Normális életet élő embereknek is vannak jogaik!

     • László Szatmáry

      Ha ez lenne az első eset, akkor még talán el is hinném. De ez már a sokadik ilyen, Sirály, Népszabadság, CEU, Auróra és még hosszan lehetne sorolni. Mindig “találtak” valami indokot, amire rá lehet húzni a bezárást.
      Sajnálom, ha ebben nem látja meg az irányt. Szerencsére a Kádár-rendszerben elég keveset éltem, de ott lehetett ehhez hasonló utoljára.

     • Vidéki

      Népszabadság:

      2013-ban az MSZP pártalapítvány és a svájci Ringier kiadó eladta a lapot az osztrák Heinrich Pecina nevéhez köthető Vienna Capital Partners-nek,

      Miért adta el az MSZP? Miért nem ruházott inkább bele a lapba?
      Ha ilyen jó lehet a Népszabadságot tulajdonolni, ahogyan Ön festegeti a valóság égi mását, akkor érthetetlen, hogy 2013-ban az okos vezetésű MSZP pártalapítvány és a tapasztalt svájci Ringier kiadó mégis eladta a lapot, amelyik állítólag “sokat ér”? Miért nem próbálkoztak ezek a nagy tudású emberek ott az MSZP pártalapítványnál és a tapasztalt svájci Ringier kiadónál ” a hatékonyság javításával” .

      Szanyi Tibor a híres MSZP-s politikus írta:

      “Ugyanis egy tulajdonos morálisan sem kötelezhető milliárdos veszteségek végtelenségig tartó viselésére.
      Magyarországon még arra is törvény van, hogy ha az élelmiszer kiskereskedelemben valaki két éven át veszteséges, az be kell zárjon.
      Az MSZP pedig hosszú évek keserves finanszírozási vergődései után szállt ki a Népszabadságból.”

      Az író urak egy része heves tiltakozásba kezdett, és elkezdtek minden szépet és jót mondani a Népszabadságról, elfeledkezve arról, hogy a Népszabadság is egy olyan gazdasági vállalkozás, amelyet tőkés tulajdonosok működtettek.

      Egy gazdasági vállalkozás vezetésének el kell gondolkodni azon, hogy nem lehet minden olyan szép, minden olyan jó mint ahogyan azt író urak egy része képzeli, és egy felelős vezetés mondhatja azt, hogy mindennel meg vagyok elégedve, ha a gazdasági vállalkozás 9 év alatt 5 milliárd forint veszteséget tudott összehozni.

     • László Szatmáry

      Indokot mindig lehet találni, nem azt kell nézni, hanem az irányt.

      Most kicsit mást hozok fel, de kb. az is ugyanilyen, amikor egy közbeszerzésnél egész pontosan írják ki a feltételeket, aminek csak egyetlen termék felel meg (amivel pedig nem nehéz kitalálni, hogy kinek a kije indul). Lehet, hogy jogilag minden rendben van, de ettől ez még korrupció.

      A legtöbb embert pedig zavarja ez a kettős mérce. Az ellenzéki
      helyeknek/társaságokak a legutolsó pontot is be kell tartani különben bezárják és ellehetetlenítik, de a haveri körök minden felelősség nélkül garázdálkodhatnak itt.

      De ha Ön szerint minden rendben van ebben az országban, akkor nem szeretném megingatni ebben a hitében.

     • Vidéki

      Nincs minden rendben! Nem értünk még el a tökély csúcsára, ahonnan már csak lefelé lehet menni.

      De az sem helyénvaló, ha tudatformáló szereket terjesztenek és terjesztésüket propagálják. Nem kellene arra hivatkozva menlevelet adni az ilyen helyeken tevékenykedőknek, ellenzéki helyeknek/társaságok. Akiket Ön szerint csak hódolat illet meg, nem bírálat

      Az Investigation Discovery csatornán az Egyesült Államokban megtörtént bűneseteket ismertetnek, elemeznek, mutatják be a bűnös bűnhődéséhez vezető utat.
      Gyakori eset, amikor tudatformáló szerek rabjai követnek nagyon súlyos bűncselekményeket, nem kímélve közvetlen hozzátartozók életét sem, azért, hogy hozzájussanak egyre növekvő adagjaikhoz.

      Tudatformáló szerek rabjai nemcsak saját életüket veszélyeztetik súlyosan, hanem környezetükben élő ártatlan emberek életét is.

     • László Szatmáry

      Azt hiszem teljesen elbeszélünk egymás mellett.
      Ha nem gond akkor most kiszállnék belőle, mert nem fogjuk megérteni egymást :)

   • csaba

    Hogy te mekkora ostoba egy földi lény vagy.

    • Ágnes Zentay

     Ez azután az intelligens hozzászólás. Ha nincs érvem, gyalázkodom.

 • wereko

  A narkós forradalmároktól ments meg Uram minket !

  • xXxjohannxXx

   késő

 • csaba

  Nem tudtam milyen kocsmát.Most esett le hogy olvastam.A drogtanya.Miért nem azt írták?

 • Shi Min Ho

  :))) Ez a mánia… “A fidesz fél, a zorbán reszket, a kormány retteg…” :)))) Tévedés, nagyon jól elszórakoznak. A ma közölt adatok szerint, a fidesz támogatottsága szépen nő a maszop és a kurcsánypárt folyamatos csökkenése mellett.
  Bezárták? Nagyon helyes, sokkal előbb kellett volna.

 • Egon Kántor

  Miez? Tokaj hímvesszeje?.

 • Jules Berstein

  Ezek a hülye ellenzékiek az álmaikat közlik a cikkeikben. Hála istennek egy szó sem igaz az egészből.
  A jobboldal és a Fidesz él és virul. Csak a hazaáruló bibsi söpredék álmaiban agonizál…..Szerintem fel kellene jelenteni őket a NAV -nál, engedély nélküli koldulásért, és illegális gazdagodásért…….Adót vajon mennyit fizetnek a sok hülye adományából?

 • Attila Fábián

  Közel a választás, valami minimumban meg kell egyezni! A Jobbikkal is!

 • Péter BÖreg

  Én elhiszek mindent, amit itt írnak, de hagyják abba ezt az állandó népszavazási kényszert. Ki a fenét érdekelnek ezek a piti témák? 5%-ot? Minden ellenzéki fazon ezzel jön: népszavazással. Egész nagy horderejű ügyek nem érték el a küszöböt. Ez csak a feltűnni akaró politikusok szereplési vágyának kielégítésére jó. Árpi bácsi jövedelme tabu volt,mostani elnökét lehet ekézni.

  • Béla Toller

   Ha lenne egyszerűbb és kulturáltabb út, biztosan azon mennének ! De nincs ! A parlamentben napirendre sem tűzik az ellenzék kérdéseit. Annak, hogy nincs meg a 2/3-a a fidesznek, ma ez a kézenfekvő kiaknázási útja,érted ? Persze, sajnos !

  • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

   *Allando* nepszavazasi *kenyszer* van? Mikor volt utoljara nepszavazas Magyarorszagon? Es olyan, amit nem az Orban kormany (vagy barmilyen kormany) kezdemenyezett? Hogy a kenyszer reszet mar ne is feszegessuk.

  • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

   Az a baj, hogy így lehet megszólítani a népeket, és ráadásul kb. így lehet jelenleg a kormányt i kordában tartani, mivel a pálya még mindig feléjük lejt.

  • ibn yahudia

   Igazad van, senkit nem érdekel a népszavazás mert egyfelől tesz arra, hogy mit csinál az állam amíg nem nem vezeti az országot a falnak, másfelől pedig senki nem hisz abban, hogy érdemben lehet változtatni bármin. Ez van sajnos.
   Árpi bácsi jövedelme meg annyi volt amennyi, azzal hogy visszamutogatunk nem legitimálódik ennek a gengszternek a jövedelme sem, meg nem lesz kevesebb az előző köztársasági elnököké sem. Azt akkor kellett volna csökkenteni.

 • Tibor Gulyás

  hajrá!..

 • Dagiiron

  Az a baj Vágó, hogy egy senki vagy, aki a primitív irigységre támaszkodik. Azért mert az életedben nem értél el semmit, azért még nem kell abból kiindulnod, hogy mások is csak a politikának köszönhetik a jövedelmüket. Bőven vannak olyan állami cégek, ahol a munkavállalókért a versenyszektorral kell küzdeni, és ott bizony simán előfordulnak 1,5MFt-os bérek, mert ennyi a piaci árazás.. Most te azt akarod, hogy pl. az állami cégek által alkalmazott programozók ne keressenek piaci béreket? Vagy mondjuk a jelenleg állami tulajdonban lévő bankokba pl. a treasury területre csak c kategóriás embereket vegyenek fel, ezzel rontva a bank eredményét, mert csak.. Annyira buta vagy, hogy a neked nem tetsző, 10-20 ember bére miatt, ki akar baszni az állami cégekkel..

  • Nyikhaj istenke

   Amiket elkövetnek, mint pld az EU pályázatok ERP-je, a FAIR rendszer, azért a kenyér és víz duóból is csak az egyiket adnám nekik, nemhogy fizetést.

  • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

   A legtöbb állami cucc kivitelezése borzalmas, tehát nem érdemelnek 1,5M-t.
   Amúgy az állami cégekkel leginkább az állam bacik ki.

   • Dagiiron

    Képzeld a Volán is a piacról szerzi be a sofőrjeit, a programozókat, rendszergazdákat.. A munkerőpiacról..

    • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

     Az azért megvan, hogy a piac jelen esetben konkurrenciát jelent?

     • Dagiiron

      Nem.. A piac ez esetben a munkaerő piacot jelenti.. A munkaerőpiac is piac és a munkaerőért az állami cégeknek versenyeznie kell a munkaerő piacon megjelenő más munkáltatókkal, ráadásul jelenleg már nem csak a kis hazánkban lévőkkel, hanem az EU-ban tevékenykedő munkaadókkal.

     • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

      Neked lehet, de rajtad kívül senki más nem beszél a munkaerőpiacról. Hessinnen.

     • Dagiiron

      Vágó úr az állami vállalatok munkavállalóinak a jövedelmét akarja korlátozni.. Az állami munkavállalók és munkáltatók is a munkaerő piac résztvevői.. Azaz Vágó úr a munkaerő piacon hátrányba akarja hozni az állami tulajdoni cégeket.. Erről szól a javaslata.. Aki ebbe a témába belekeveri az állami vállalatok tevékenységét, az nem értette meg a népszavazásra feltett kérdést..

     • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

      Hát, pont nem, de nem baj, ha sokat mondod, legalább te elhiszed – én nem.
      Amúgy az állami cégeknél a jó szakemberek most is rosszul keresnek, csak a fejesek kapnak rengeteget (akik viszont dilettánsok általában). A javaslat adott esetben béremeléssel járhat az állami cégeknél.

     • Dagiiron

      Szerintem olvasd el még egyszer a kérdést ..

      “köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme” A foglalkoztatási jogviszonyban álló embereket hívják munkavállalóknak.. Csak szólok..

  • ibn yahudia

   Melyik állami cég esetében van piaci verseny?

   • Dagiiron

    Mindegyik esetében, ugyanis a szakemberekért a piaci cégekkel versenyeznek..

    • philosoraptor

     hello, MÁV!

     • Dagiiron

      Szerinted miért hiányzik 400 ember a MÁV-ál? Csak nem azért, mert a MÁV által kínált fizetésnél többet kapnak máshol?

    • ibn yahudia

     Még valami? Mert ez a piaci versenyhez nagyon kevés

     • Dagiiron

      Tehát az állami cégeknek nem kell a munkaerő piacon versenyezniük a munkavállalókért? Esetleg katonai behívóval töltik be az üres állásokat? Mert akkor tényleg nem kell a munkaerő piaci helyzettel foglalkozniuk…

     • ibn yahudia

      Nem válasz

     • Dagiiron

      De pont ez a válasz..

     • ibn yahudia

      Lehet, csak nem a kérdésemre. A piaci versenyben a vállalatok nem csak a munkavállalókért versenyeznek, hanem a fogyasztókért is más vállalatokkal. Pont ez a rész hiányzik ami egyébként a szolgáltatás minőségét javítaná.

 • agador

  Elszabadult, magasra csapó elmebaj kormányzati szintre emelve.

 • http://bircahang.org maxval bircaman bircahang.org

  S miért gond külföldi magánemberek jelenléte?

  • trollolo3

   A Magyar Időktől megkérdezted?

 • csaba

  2000 ráérő embernél nem mindegy hogy külföldi vagy magyar?Beégtek mint rosseb.Nincs ezen mit szépíteni.

 • Mészáros Jenő

  Azért nagy különbség ám az, ha egy diáktüntetésre elmegy a több ezer Magyarországon tanuló külföldi diák és külföldi oktató közül néhány tíz; és a között, amikor szervezetten, közpénzen utaztatják a fideszes szófosásra az útközben leitatott lengyel és litván szélsőségeseket, futballhuligánokat.

 • gmihaly

  A média által sugallt kép alapján én sima mezei diákturistáknak látom őket. Ha a cseresuli hívta meg őket, akkor belekeveredhettek a pénteki tüntibe is, a kormánypárti média kiszúrta őket, és megpróbált revansot venni. De én itt, a neten tájékozódom, míg honfitársaim jó része nem ennyire tudatos, vagy szerencsés. Ők esetleg olyan tálalásban kapják az infót, hogy ez nem jön le nekik, mondjuk azért is, mert nem olyan suliba jár a gyerekük, amelyiknek külföldi cseresulija van, vagy már megnőttek a gyerekei, vagy valami egyéb.

 • Ági33

  Talán az sem utolsó szempont, miért is tüntetnek a diákok.
  A Fidesz kommunikációja nem más, mint terelés:

  https://www.youtube.com/watch?v=u7wwxUKokyY

 • Szolnoki András

  Oszter barátunkkal ki kell fizettetni a kiszállási költséget, a tűzoltók munkadíját, azonkívül kötelezni kell az eredeti állapot helyreállítására. Esetleg a polgármester perelheti némi kártérítésért.

 • csupaszv

  Az, hogy Oszter nem ért a vízhez, esetleg elfogadható. De az nem, hogy akik engedélyezték, azok sem voltak tisztában a várható katasztrófahelyzetekkel. A tórendszer engedélyezése közveszélyeztetést okozó korrupcióra utal. Dupla pénzbüntetés és az okozott károkért teljes kártérítés megítélése a minimum.

 • NaeBoder

  Nem csak hatósági szinten nincs retorzió, de a civil társadalomban is igen ritka(sot, én egyáltalán nem hallottam semmiféle atrocitásról)
  A “véresszájúakról” is csak a buzi-felvonuláskor hallunk.

 • http://porta-latina.gportal.hu Sz Gábor Ágnes

  Az “asszonya” – mint olvashatta – a 3. gyermekük megszülése után meghalt, és a férfi eközben egy másik helyen haldoklott. Csodálkozik, hogy nincs róluk hercig családi fotó? Ott az embereknek más dolguk is van, mint hogy családi szelfiket készítsenek az aleppói Citadella tövében egy verőfényes vasárnap délelőtt…

 • Gábor Kiss

  Suszternak a cipője….. a fotósnak pedig nincs családi fotója, vagy szelfije, de egyéb más szelfije van bőven, mint fent is van belőle példa.
  “Shamel 2016. szeptember 2-án veszítette életét, röviddel felesége halálát követően. A házaspár vesztét egy légicsapás okozta, amely egy volt az Asszad-rezsim és az orosz kormány által elrendelt számtalan támadás közül.
  Egy kéthetes kislányt, Talát, és a két- illetve öt éves testvéreit hagyták hátra. Nem tisztázott, hogy Shamel tudott-e a legkisebb lánya születéséről, mielőtt életét veszítette.”
  Ez így leírva, vagy rosszul fordítva nem véletlenül ébreszt kételyeket az olvasókban.
  Még annyit, hogy azt is írja, hogy “Tüzérség, vadászgépek, hordóbombák és ballisztikus rakéták – a halálos fegyvereket, amiket lencsevégre kaptam, mind át is éltük.” A ballisztikus rakétafegyver átéléséhez annyit, hogy az első anno japánban csak 20 kilotonnás volt, most egy ilyenen például van 6 db 150 kilototonnás fej vagy 1 db 500 kilotonnás, de van 1,5 Megás is. Ennyit az átélésről vagy nem tudja mit látott vagy élt át valójában, mert Aleppo-ból semmi nem maradt volna, még romok se.

 • http://www.tudozsido.com/ Tudózsidó

  milyen ballisztikus rakétafegyver volt Japánban?

 • Gábor Kiss

  A robbanófej hatásfokát próbáltam érzékeltetni, ami a mostani mondjuk közép-hatótávolságúakon van ( amennyit hajlandók közölni ), mert ezeken manapság csak nukleáris fejek vannak, kézenfekvő volt, hogy egy régi, de sajnos igen szemléletes példát említek.

 • http://ikaljan.blog.hu ikaljan (Káldos János)

  De hülyeséget beszélsz… a ballisztikus rakéta nem atomfegyver, hanem egyszerűen ballisztikus pályán mozgó rakéta, amit fel lehet szerelni hagyományos, vegyi, biológiai vagy akár atomtöltettel is.

  A SCUD-ok, meg FROG-ok, amiből a szír hadseregnek a háború előtt is volt vagy 2000 db, azok mind mind taktikai ballisztikus rakéták. És nem kevés videó is megtalálható ilyen rakéták indításáról és becsapódásáról Szíriában.

 • Gábor Kiss

  Igen, hordozó eszköz a rakéta( mondjuk ballisztikus, különböző hatótávolságokkal ), aztán a töltetek fajtája és annak hatásfoka eltérő. Nem tudom, hogy mennyi és kinek milyen állapotban van a birtokában és ebből mennyit használtak fel. De hacsak keveset is, akkor ott a környéken csak jó sok törmelék van és rendesen elszennyezett környezet – még akkor is ha csak a hagyományos töltet nézzük, és az általad említett kb. 50 éves igen pontatlan orosz technikát. De mindezek ellenére egy ilyen attak átélése a vakszerencsén múlik, és hogy valójában ott ki és mit vetett be azt kevesen tudják.

 • agador

  Tudja jóember a megszületett gyermek is nevezhető magzatnak, de túlhordás is előfordul. Ha nem ért hozzá, ne fufnyogjon.

 • http://chienenchaine.wordpress.com Telepi Miki

  11 hetes. Nyilván elírás, de vicces.

 • Maki Hakapeszi

  Téged valószínűleg 2 hónappal túlhordtak.De többel kellett volna.☺

 • Karl Han

  Javaslom, forgasd kicsit a valamelyik helyesírási tanácsadó szótárt! A “különbbek” -be elég 1 (egy) darad “b” betű.
  Egy troll is írhat helyesen!

 • Jozsef Janos Hoffmann

  Te sem a Lőrince Lajos bácsinál tanultál, a bé- betűnél te is megakadtál !!! A “darad” egy d-vel jó megoldás????