Fantom bankkártyák Madridban

cajamadrid

Folytatódnak a lemondások Madridban, miután szerdán nyilvánosságra került, hogy a szoros politikai felügyelet alatt tartott madridi takarékpénztár 86 vezetője mintegy 15,5 millió eurót költött el illegális bankkártyák révén. A már több politikai-korrupciós-pénzügyi botrányban érintett Caja Madrid jó tíz éven át feketén díjazott munkatársai között akadt 2 volt miniszter, de párt- és szakszervezeti delegáltak is. A szocialista párt kizárást ígért az érintetteknek, de az egy éve néhány email közlésével indult és most komolyra forduló botrány csak tovább ront a spanyol politikai-gazdasági elit eddig is katasztrofális megítélésén. És mindez Madridban történik. Csoda, hogy egyre több katalán adná be a válópert?

A madridi autonómia gazdasági miniszterének menesztése és a bank alapítványi elnökének csütörtöki lemondása után újabbak következnek: két szakszervezeti vezető és az adóügyi államtitkár kabinetvezetője is távozik, miután szerdán nyilvánosságra került, hogy az antikorrupciós ügyészség vizsgálatot indít a feltehetően szabálytalan bérkiegészítések ügyében. Úgy tűnik, az amúgy 2008 óta lelkesen megszorító spanyol állam húsos fazekainál divatos gyakorlatról van szó: a 2011 óta kormányzó Néppárt (PP, Partido Popular) ma börtönben csücsülő pénztárnoka is egy B-kasszáról lett híres, ahonnan a párt eminensei éveken át kapták a mellékest. Köztük a jelenlegi miniszterelnök Mariano Rajoy is – 1998-től évi kb. 27 ezer eurót -, aki az ügy nyilvánosságra kerülése óta nem érezte szükségét bocsánatkérő gesztusoknak.

Ezúttal azonban kicsit nagyobbat szólt a fekete kifizetések híre: a gazdasági miniszter pénteken bejelentette, hogy a tőzsdeindexet alkotó 35 nagyvállalatnál is vizsgálódnak majd esetleges fantomkártyák ügyében.

A Caja Madridnál a gyanú szerint 15,5 millió euró (mintegy 4,7 milliárd Ft) értékben használtak illegális bankkártyákat a takarékpénztár vezetői 1999 és 2012 között, a felügyelő bizottságok és az igazgatótanács tagjai, illetve tanácsadók utazások, éttermek és egyéb szolgáltatások vásárlására; ebből 2,1 millió eurót készpénzfelvételre. Összesen 86 személy „reprezentációs” költségeiről van szó, a vezetők mellett a felügyelő tanács politikai és szakszervezeti delegáltjai is érintettek; közülük 28-an még a pénzintézménytől való távozásuk után is használták a fantomkártyákat.

A kezdetben hallott érvek szerint a kártyákról mindenki tudott, az afféle mellékes, természetbeni juttatás lett volna, az amúgy átlagosan 2,5 millió éves jövedelemmel rendelkező felső vezetők esetében is – a nyomozás frissen kiszivárgott eredményei azonban arra utalnak, hogy a bank mindent megtett a „black visa” forgalom elmaszkírozására, pl. az adóhatóság sem tudott róluk, egyfajta informatikai hiba formájában jelentek meg a könyvelésben, a reprezentációs költségek margóján.

A korrupciós ügyekben bővelkedő spanyol közelmúlt afférjai közül több okból  is kiemelkedik a fantom bankkártyák ügy. Először is a Caja Madrid 2011-ben majd 4,47 milliárd eurónyi segélyt kapott közpénzből, miközben a pénzintézet vezetői szoros kapcsolatban álltak a madridi autonómiát 1995, azaz majd két évtizede irányító Néppárt egyes vezetőivel, sőt, a köztük lévő politikai harcok eredményeként kerültek székükbe. Így pl. a nyolc évig miniszterelnök José María Aznar kedves ismerőse volt a bank alapítványának tegnap lemondott elnöknője (black visa: 175 ezer euró, 54 millió Ft) de az ex párt- és miniszterelnök régi barátsága juttatta a takarékpénztár elnöki pozíciójához a pénzügyi tapasztalattal addig nem rendelkező Miguel Blesát, akit 13 éves mandátuma után a jelenlegi kormányfő, Mariano Rajoy védence, Rodrígo Rato követett.

Továbbá nem is ez a bank első piszkos ügye: Miguel Blesa ellen 2013 óta folyik vizsgálat szabálytalan hitelkihelyezések ügyében – a dossziéban a PP több egykori eminense érintett, talán ennek is köszönhető, hogy a „Caso Blesa” egy év alatt 5 vizsgálóbírót fogyasztott el, a konzervatív befolyás alatt álló spanyol igazságszolgáltatáson belüli harcok eredményeként.

Az 1702-ben egy aragóniai szerzetes alapította pénztár, amely 130 éven át kamatot sem kért a kölcsönökért, és sokáig nem is volt profitközpontú; igazgatótanácsát politikusok és civilek alkották. A legrégibb spanyol takarékpénztár, amelynek tevékenységei és szellemisége idővel alaposan megváltozott, ma a madridi autonómia felügyelete alatt áll, és főszereplője a spanyol banktörténet egyik valószínűleg legnagyobb csalásának is; a preferentes névre hallgató pénzügyi termékekről a bankok és takarékpénztárak pontatlanul tájékoztatták ügyfeleiket, fix hozamot ígérve. A kifejezés mára szinte szitokszóvá vált az országban, ahol mintegy 700 ezren szálltak be az óriási veszteségeket generáló bizniszbe – a kilencvenes évek elején kezdődött kibocsátások értéke a 2008-as pénzügyi válság időszakában 30 milliárd euróra rúgott.

A kormány és a felügyelő szervek azóta elismerték hibáikat és a másfél tucat érintett pénzintézet mindegyikénél előforduló szabálytalanságokat – a perek és vizsgálatok ma is folynak. Ezeknek az ügyeknek is zászlóshajója madridi takarékpénztárunk, ami 2011-ben beolvad a Rodrigo Rato koncepciója alapján létrejött Bankiába – e 7 pénztár összevonásával létrejött entitásba 18 milliárd euró került az európai „mentőcsomagból”. Tehát a fenn említett majd négy és fél milliárddal együtt 22,5 milliárdba került és fog kerülni a spanyol adófizetőknek.

Rodrigo Rato ellen több feljelentés született a Bankia ügyében, ahonnan tavaly a vezető spanyol telefontársaság felügyelő tanácsához távozott. A közelmúltig legalábbis a PP legkompetensebb gazdasági szakemberének tartott Rato 8 éven át volt, Aznar idejében, gazdasági miniszter, majd három éven át igazgatta, kb. a pénzügyi válság hajnaláig az IMF-t. A bankszektorba való visszatérése után 2010-ben lett a Caja Madrid elnöke.

Amint a fantomkártyák ügyéről először beszámoló eldiario.es portál remek – név, funkció, végösszeg alapján is kereshető – adatbázisából megtudjuk, Rato ez alatt az idő alatt csupán 44.200+54.800 eurót „kártyázott volna el”, a töredékét annak, amit Miguel Blesa 13 év alatt – bár az arányok stimmelnek, a legmagasabb évi átlagmellékes ugyanis 60 ezer euró, azaz 18 millió Ft körül alakult. A kártyázók élcsapatában, a 437 ezer eurót elpaskoló Blesa mellett három 450 ezer euró fölötti tételt találunk, egyikük az egykori kommunista párt és más szervezetekből alakult Egyesült Baloldal (IU, Izquierda Unida) delegáltja (ő a Bankia botrányai nyomán egyébként már kilépett a formációból).

A listán a 4 „radikális baloldali” mellett 28 PP-tagot találunk, de akadnak szakszervezeti megbízottak (10) és persze szocialista küldöttek (15) is, ami csak tovább mélyíti az amúgy is szakadéknyi kiábrándultságot, amelyet a spanyol nép érez mostanában választott képviselőivel kapcsolatban.

Ezeket a fantomkártyákat még azelőtt vagy azután használták, hogy a szegények a lehetőségeiken felül kezdtek élni? – teszi fel a kérdést az egyik baloldali portál jegyzetírója. Ahogy a Bertelsmann alapítvány pogiblogon közölt összehasonlításából is kiderül, a társadalmi igazságosság indexe 2008 óta Magyarországon nagymértékben romlott. A nálunk tapasztalt regresszió csak az európai mentőcsomagok felhasználóinál végbement folyamatokkal összehasonlítható: a görögöknél és íreknél még rosszabb a helyzet, a spanyolok csak egy századdal előznek minket, az olaszok pedig kicsit jobban teljesítenek (a portugáloknál nem olyan drámai az index alakulása).

A Julius Baer bank tegnap nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint pedig 2007 óta Spanyolországban csökkent a legnagyobb mértékben a családok vásárlóereje Európában, mintegy 28%-kal. A társadalmi igazságosság alakulása szempontjából talán az a két, szintén a napokban megjelent hír sem érdektelen, hogy míg jövőre a munkanélküliek felének már nem jut állami támogatás, az oktatás büdzséje a négyéves ciklusban 20%-kal esett.

A Caja Madrid sztorija, amelyet, mint fentebb írtuk, a Néppárton belüli rivalizálás és szövetségek is alakítottak, ismét azt példázza, hogy míg a politikai vezetők azokra a hatalmi harcokra koncentrálnak, amelyek a közpénzeknek a kevesek számára roppant lukratív, a tömegeknek pedig alkalmasint nagy károkat okozó rendszerekbe való csatornázását szervezik – a kulisszák mögé jutók zsebét persze jól megtömve –, a társadalmi igazságosság nemcsak mellékes probléma, hanem vállalhatatlan luxus marad.

Dobsi Viktória

 

Update: Az eldiario.es munkatársa, Marta Jara, tegnap kapta lencsevégre a bank régi székhelyének alagsori raktárában Miguel Blesa eddig sosem látott portréját. A festményt Carmen Laffón, a többek között a királyi pár portréját is jegyző, bel- és külföldön egyaránt elismert kortárs művész készítette. A Caja Madrid a 2010 elején befejezett műért 159 ezer eurót (47,7 millió Ft-ot) fizetett.

blesa

 • Guest

  “Orosz Mihály Zoltánhoz köthető Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Simon Peresz izraeli elnök nyilvános önkormányzati szimbolikus felakasztása a településen.” – Akikkel már az ENSZ főtitkárának a hócipője is tele van és akikről már lassan a nemzetközi közsség normálisabb része (Pl Svédország) is kimondja, hogy háborús bűnöket követtek el. Háborús bűnök esetén ez egyáltalán nem túlzó reakció.

 • lényeglátó

  Még nagyobb “balfácánok” lesznek! Még éhesebbek, privatizációs buliról lemaradtak! A vagyon újrafelosztásáért háború lesz!

 • Balogh Balázs

  cigánysajnáltatás a köbön.

 • Gini Papp

  Jalil, a Te Istened óvjon benneteket az utatokon és leljetek végre békére!

 • andi

  Azt kérem Istentől, hogy vigyázzon rád és mindenkire akik ezekből a földi poklokból menekülnek!

 • Merenics Béla

  Valaha vezettem víziközmű társulatot, több beruházási ütemünk is volt. Tudom, hogy a “beruházás lezártát követően” el kell készíteni az elszámolást. Kérdés, hogy mikor van lezárva egy beruházás? Például egy beruházási ütem nálunk -mondjuk- másfél évig tartott, a kezdéstől számítva másfél év alatt üzembe lett helyezve. A bakhitel viszont tíz év alatt járt le, amelyet részletekben törlesztett a lakosság, a társulat a bank felé pedig a kamatokat fizette, (szintén részletekben) majd lejáratkor egy összegben a tőketartozást.. Az üzembehelyezést követően tehát még nem lehetett tudni, hogy lesz-e többlet, és az mennyi lesz, mert csak szimulációs modelekkel lehet modellezni azt, hogy mi lesz a helyzet tíz év múlva, a hitel tőkeállományának a visszafizetésekot. (Nálunk legalábbis így volt.) A társulat végül (további beruházások hiányában) megszűnt, (ugyanis ezt is előírja törvény) és a meglévő közmű vagyont a még nyitott számlákkal együtt átadtam a helyi ünkormányzatnak. Az önkormányzat felé számoltunk el, az önkormányzat pedig a még vissza nem törleszett bankhitelek számláin tovább gyűjtötte a lakossági befizetéseket. A lejáratra (nagyjából kétmilliárd Ft össz- értékű beruházás után) tízmilliós nagyságrendű többlet keletkezett. A visszatörlesztés (már az önkormányzat által) megtörtént, ez a többlet pedig megmaradt. Hab a tortán, hogy 2017.-ben az önkormányzati tulajdonú közművagyon átvétele során a közművekkel együtt Magyar Állam, azokat a számlákat is elvitte, amelyeken ez a többlet felhalmozódott. Jelenleg tehát ezt jogtalanul felhalmozotta többletet éppen a Magyar Állam veszi igénybe. (De nyilván ahány helyszín, annyiféleképpen történt.)

 • Deák Ferenc

  Már BÁNHORVÁTI településen is ideje lesz az elszámolással

 • András Szabo

  Vajon milyen baleset érhet egy több méter magasban elhelyezett tárgyat ? Rá kakil a madár ?? Az összes többire kárra meg azért van a biztositó,hogy kifizesse az okozott kárt ! Mese habbal az egész magyarázkodás …

 • gmihaly

  Ingoványosodik ez az OLAF-Elios-ügy, jól belegabalyodtatok, mondhatom!

 • Takonypóc

  Tápiómentén is lenyúlták a csatornapénzeket azzal az indokkal, hogy többletköltségek merültek fel. Hát hogy a viharba ne. Mély zsebeket nehéz megtömködni pár forinttal. Milliók kellenek oda. Ez az egyik indok a többi tízezer mellett, amiért nem szavazok a fidesz mellett.

 • Gábor Epipapi

  nem csípem az atomerőműveket, több szemponból

 • Gyöngyi Beck

  nehéz téma. jelenleg az energiaszegény országokat kihúzza a bajból. mégha A NYÁRI,ŐSZI ELLÁTÁST BIZTOSÍTJA,DE TÉLEN ENÉLKÜL SÖTÉT, ÉS HIDEG LENNE ORSZÁGUNKBAN.

 • Lajos Csizi

  a közép testű kiskutyám kb 15-20kg-os most február 11-én fialt mi max 4-5db kőlyköt vártunk lett 8 az atomerőmű miatt vagy sok sugárzást kapott?????

  • disqus_pm6WfQriXN

   nem kellett volna agyontuningolni.

 • Gyuri 66

  Na ez már megint valami unatkozó angol tudóscsoport igen-igen megalapozott blőd baromsága. Volt egy hasonló bárgyú városi legenda egykoron a rádió, televízió és mikrohullámú adóállomásokon dolgozó férfiak körében, miszerint a nemzőképességükre olyan hatással van az erős nagyfrekvenciás tér, hogy csak lányokat tudnak nemzeni. Miután ezt statisztikailag soha nem tudták kimutatni, az valószínűleg a sok jó szomszéd érdeme lehetett, magy marhaság volt az egész . Manapság riogatják az embereket a mobil telefon, a WiFi, a mikrósütő rákkeltő hatásával, ami szinte ki sem mutatható amellett a sugárzás teljesítménye mellett ami az adóállomásokon érte az adókezelőket.Ott bizony ha figyelmetlenül nyúltál egy fémtárgyhoz, akár 20-30cm. távolságból is a nagyfrekis áthúzás égési sérüléseket okozott, nem beszélve, hogy a villanykapcsolót hiába kapcsoltad lea lámpa vörösen izzott. Érdekes módon több évtizedes munkavégzés után sem volt több a daganatos megbetegadés, mint a könyvelők körében !

 • Barnabás Hajzer

  Kedves Gyöngyi!
  Sajnos vannak még sötét foltok nálunk is. Ezeken Paks 2-3-4 sem segít.
  A franciáknál több, mint 50 atomerőmű üzemel.
  Valahogy nincs dögvész náluk.
  Én jártam a paksi erőműben, bizony , mint kicsit hozzáértő kijelentem, biztonságosabb akármelyik szén/olaj erőműnél. (ugye a kén, nehézfémek, stb.)
  Ismerem a rádioaktív “hulladék” problémáját. Pénz kérdése.
  Csak ne feletjsd el, a rádioaktiv bomlás vége – 26 ezer év az U235 felezési! ideje-, az ólom.
  A “kiégett” fűtőelemeket sajnos, a fegyveripar használja fel.

 • Barnabás Hajzer

  Kedves Transformer!

  Más könyvből olvashattunk, de nincs igazad.
  Nézd meg a népesedési statisztikát a guglin.
  Mindig a lányszaporulat nagyobb, kivéve háborúk előtt.
  Nem tudom ki szabályozza, ki döntött így, de úgy tűnik, tudja mit csinál.
  (Nem hinném, hogy a DNS gondolkodik, vagy előre lát. Bár ki tudja?)

 • almodhi1

  Finnországban, geológiai okokból, jóval magasabb a háttérsugárzás, mint pl. nalunk. Akkor ott kevesebb lány születik?

 • transformer

  Nem háborúk előtt, hanem alatt illetve után figyeltek meg ilyen jelenségeket, magyarázat erre sincs, másrészt kérdés, hogy hány háború esetén jelentkezett bármilyen eltérés és azok szignifikánsnak tekinthetők-e. Háború után mindig nőtt a születések száma, márcsak az emberveszteség kompenzálása miatt is, a két nem arányának esetleges eltolódásai ezen belül valószínűleg véletlenek. Egymást követő, vagy egymással egyidejű jelenségek nem feltétlenül jelentenek ok-okozati kapcsolatot.
  A női embriók eleve érzékenyebbek, ezért születik meg több fiú, atomerőművektől és háborúktól függetlenül. Az időszakos sugárzás sem teljesen ártatlan, mert ha mutációt hozott létre, akkor az nem tűnik el attól, hogy megszűnt a sugárzás, de nem biztos, hogy a mutációnak bármilyen káros hatása lesz. Az biztos, hogy nem az atomerőművek okozzák a legnagyobb egészségkárosodásokat, de ettől még nem biztos, hogy Paks bővítése jó üzlet lesz nekünk (persze leszámítva azokat, akiknek igen…)
  Ami a cikket illeti, statisztika hiányában hiteltelen az egész.