Terrorizmus és propaganda – egymásnak estek a francia újságírók az Iszlám Állam miatt

kalifa

A France 24 televízió elnöke lekreténezte az Iszlám Állam előretörését politikai okokkal magyarázó elemzőket és zéró toleranciát hirdetett az árnyalt megközelítések ellen, tiltakoznak az újságíró szervezetek.

„Mint a gyilkos fegyverek többsége, a terrorizmus is főképp a hatalmasok fegyvere. Amikor ennek ellenkezőjét állítjuk, az csak azért van, mert a hatalmasok azokat az ideológiai és kulturális gépezeteket is ellenőrzik, amelyek lehetővé teszik, hogy a terror másnak tűnjön, mint ami.” – Noam Chomsky, 2001 december

„Miután alaposan átgondoltam, arra a következtetésre jutottam, hogy ki kell lépnünk az effajta ostoba semlegességből. Állást kell foglalnunk az Iszlám Állam szervezetével szemben”szólította fel beosztottjait szeptember 19-ei köremailjében Marc Saikali, a France 24 televízió elnöke. A France 24 három nyelven (a francia mellett angolul és arabul sugárzó), nemzetközi tematikájú hírcsatorna, az RFI és Monte Carlo Doualiya rádiókkal együtt alkotja a francia állam France Médias Monde nevű nemzetközi médiacsoportját.

„A stúdiókban, a meghívott vendégekkel és a vitákban nyíltan állást kell foglalnunk e barbárok ellen. Arra kérem Önöket, ügyeljenek minden szóra, minden képkockára. […] Ezek az emberek mindannak tagadása, amiben mi hiszünk. A csatorna szerkesztőségi irányvonala egyértelmű: ezek az emberek terroristák és barbárok. Külön felhívom a figyelmet a meghívott vendégekre. Egyetlen kretént se szeretnék látni, aki ezeknek a vadaknak a tetteit valami politikai ürüggyel, pl. szunnita/síita alapon igazolná. Most az egyszer megvannak a jók és a gonoszok. Ők a civilizációnk legnagyobb ellenségei. Legalább öt éven keresztül kell majd kezelnünk a létezésüket. A legkisebb kihágás kapcsán is kérlelhetetlen leszek. Kötelességünk, hogy küzdjünk ellenünk. Folyamatosan. Legalább 43 millió tévénézővel hatalmas a felelősségünk.”

A pénteken kelt emailre már hétfőn reggel válaszolt a Budapesten is fogható, 13 nyelven sugárzó, 36 millió hallgatójával a világ rádióinak élvonalába tartozó RFI újságíróit tömörítő szervezet, a Société des journalistes (SDJ).

Az efféle, a dolgozók, illetve a szerkesztőség (société des rédacteurs) nevében fellépő szervezetek elvileg az újságírói munka függetlenségét és ideális feltételeinek védelmét próbálják szavatolni a vezetőséggel és a tulajdonosokkal szemben (nem azonosak a szakszervezetekkel). Az első société de rédacteurs 1951-ben alakult, a Le Monde napilapnál, ahol az újság alapítása után 7 évvel a részvényesek elégedetlenek az alapító-főszerkesztő Hubert Beuve-Méry irányvonalával. A konfliktus Beuve-Méry lemondásához vezet, és itt lépnek közbe a gazdasági társaságot alapító újságírók, akik a tulajdon 27,9%-t megszerezve blokkolják a részvényesek döntését.

wikipedia szerint 2008-ban 25 hasonló szervezet létezett az országban, a sajtó válsága újabb alapítási hullámot eredményezett; az egyik legnépesebb a Les Échos gazdasági napilapnál.

Először tehát az RFI dolgozói reagáltak egy ironikus felütésű („meghackelték tán Saikali levelezőprogramját?”) közleményben, leszögezve, hogy „e kijelentések teljesen ellentétesek azokkal a deontológiai alapokkal, amelyeket az újságíróképzés első évfolyamán tanítanak, és súlyosan rontják a France Médias Monde hírnevét, akárcsak azokét az újságírókét, akiket ezek az értékek vezérelnek.

A szerzők arra is felhívják a figyelmet, hogy egy ilyen tartalmú üzenet nyilvánosságra kerülése akár a tudósítók biztonságát is veszélyeztetheti, és egyenesen „felelőtlennek és egy köztévé igazgatójához méltatlannak ítélik e kockázatos viselkedést”. Ilyen körülmények között szerintük megkérdőjelezhetőek a két szerkesztőség közös projektjei, végezetül pedig felteszik az alapkérdést:

„Hogyan kérhetik tőlünk, hogy propagandának minősítsünk egyes forrásokat, ha közben a mi szerkesztőségünktől is propaganda előállítását várják el?”

Néhány órával később a France 24 SDJ-je is közleményt adott ki. Ők úgy vélték:Ha megengedünk magunknak leegyszerűsített értékítéleteket a DÁES-ről [a szervezet nevének arab rövidítése], elveszítjük a mértékadó média minősítést, és propaganda szervvé válunk, amely csak azokat győzhetné meg, akik már amúgy is egyetértenek.”

Hamarosan a France Médias Monde szakszervezete is megnyilvánult az ügyben, amiről végül a médiacsoportot elnöklő Marie-Christine Saragosse szintén emailben foglalt állást. Saragosse csak a France 24 igazgatói direktívájának „szenvedélyes formájától” határolódott el, és úgy gondolta, hogy „a csatornáink befolyása, különösen ebben a régióban nagy felelősséggel jár egy szabad és humanista értékeket védő média számára. Elképzelhetetlen, hogy ebben a kontextusban a szerkesztőségi irányelv teljesen meggyőződésmentes legyen.”

A konfliktusról beszámoló médiakritikai portál megkeresésére Marc Saikali tagadta, hogy levele bármilyen összefüggésben lenne Franciaország hadba lépésével az IÁ ellen. Úgy gondolja, hogy ha a „szerkesztői szigor eléri, hogy néhány kis sráccal kevesebb menjen ki, akkor már nyertünk valamit”.  …Az objektivitás – Jean-Luc Godard-t idézve – nem 5 perc a zsidóknak és öt perc Hitlernek.

Egy hasonló igazgatói állásfoglalás következményeit a beosztottak munkájára nehéz megjósolni, de a francia légi támadások első napján –továbbra is szeptember 19-én – az RFI rádiócsatornán még jutott 3,5 perc Emile Karim Bitarnak, az IRIS kutatási vezetőjének, aki kiemelte Franciaország hadba lépésének szimbolikus jelentőségét az USA oldalán; Párizs ugyanis 1991 óta nem vett részt hasonló koalíciókban.

Ami bizonyára növeli az akció nemzetközi legitimitását, de nem garantálja hatékonyságát. Ha végignézünk az utóbbi 15 év főbb intervencióin, melyeket a terrorizmus elleni harc nevében folytattak, ugyanazt a forgatókönyvet találjuk: a kezdeti rövid távú hatékonyság után nagyon gyorsan kiderül, hogy a politikai probléma koránt sincs megoldva. Ha pl. Afganisztánra gondolunk – ez az USA eleddig leghosszabb háborúja –, 15 év  után a tálibok messze nincsenek legyőzve, az iraki helyzet pedig még összetettebb, ráadásul a DÁES csapatainál több olyan harcászati eszköz is akad, ami a táliboknak nem állt rendelkezésükre.

Még mindig ezek a régi reflexek a dominánsak, ez a mostani intervenció is népszerű a francia közvélemény körében, de hamarosan rájövünk majd, hogy nemcsak váratlan következményekkel szembesülünk, hanem esetleg súlyosabbá is válhat a politikai probléma, Irak stabilitásának további romlásával, hiszen a kurdoknak nyújtott támogatás, ami rövidtávon teljesen érthető, ellentmondásba kerül majd hosszú távú célunkkal, ami az iraki egység és a központi kormány megerősítése. Az alapprobléma természetesen az iraki szunnita közösség több éve folyó marginalizációja, ami elősegítette a radikalizációt és termékeny táptalajul szolgált a DÁES terjeszkedéséhez. A kurdoknak megvan a saját forgatókönyve, de az alapprobléma kezelésére Bagdadban kell, hogy sor kerüljön, a különféle közösségeknek a hatalmi struktúrában való részvételéről van szó, és ennek megoldásától messze járunk, még akkor is, ha al-Maliki úr nem miniszterelnök többé.”

A szíriai beavatkozás lehetőségét François Hollande köztársasági elnök a jogi és törvényes keretek problémáira hivatkozva hárította el, holott egy éve még, amikor Franciaország Aszad szíriai elnök hadállásainak bombázását szorgalmazta, ez a jogi kifogás fel sem merült – jegyzi meg az RFI újságírója. Bitar szerint a politikai célkitűzések egyértelműen felülírják a nemzetközi jogi megfontolásokat, az USA is egy 2002-es döntésre hivatkozva folyamodik majd valamilyen mesterséges jogi indokláshoz, miközben az intervenció nemzetközi legitimitása korántsem egyértelmű, az iraki kormány kérése ellenére. Ideális esetben egy hasonló intervenciót az arab államok koalíciója hajthatott volna végre az ENSZ felhatalmazásával.

assad

Saikali kretén-definíciójának feltehetően tökéletesen megfelel a rádiónak a napokban (és már Hervé Gourdel, az IÁ algériai hívei által kivégzett francia idegenvezető halálhíre után) nyilatkozó, a katonai intervenciót kifejezetten tragikus, elhibázott politikai lépésnek tartó François Burgat, az iszlám radikalizmusról és a térség országairól (legutóbb épp Szíriáról) több könyvet jegyző politológus. Burgat nemcsak a politikai szólamok képmutató opportunizmusát ostorozza, amely eddig szemet hunyt ezrek halála felett, míg bizonyos, éppoly tragikus áldozatok szenvedését egyfajta Pearl Harbornak kiáltja ki. Szerinte az USA, azaz az utóbbi 30 év egyik legkontraproduktívabb nagyhatalma oldalán is hiba volt harcba szállni, de az is sajnálatos, hogy a franciák küldetése de facto az ellenforradalmi erők malmára hajtja a vizet; al-Maliki, Aszad és az olajmonarchiák, mind olyan szövetségesek, akik sajátos módon kezelik az ideálokat, amiknek védelme hirtelen oly fontosnak látszik Párizs számára.

Hasonló fenntartásai vannak Peter Harlingnak, az International Crisis Group szakértőjének, aki a Le Monde Diplomatique szeptemberi számában felsorolja mindazon államok listáját, akik számára az Iszlám Állam mozgalom hirtelen térnyerése gondviselésszerű fejlemény. Közülük is kiemelkedik persze az a két politikus, aki talán a legtöbbet tett az ÁI látványos megerősödéséért, saját országa szunnita polgárainak változatos és olykor a legrosszabb rémálmokra hajazó módszerekkel való sanyargatásával: a bagdadi al-Maliki és a vegyi fegyvereket is bevető szíriai Bassár el-Aszad. Az USA és Oroszország támogatásával Irán és Törökország, illetve az Öböl-országok is aktívan segédkeztek abban, hogy az IÁ-nak először sikerüljön az arab világban a dzsihadizmust a marginalitásból a centrumba állítania – állítja Harling.

Miközben a katonai erőszak opciója újra legitimmé válik a térségben, ahol a kormányok eddig is szívesen használták a terrorizmus bélyegét politikai ellenfeleik vagy társadalmi mozgalmak ellen, Harling hosszú életet jósol az Iszlám Állam szervezetnek, ha a főbb szereplők továbbra is kihasználják majd létezését, a saját felelősségük vállalása helyett. „A siíta iszlamisták, a szekuláris elitek és a nyugati kormányok újradefiniálják kapcsolataikat valamiféle szent háború nevében, ami önmagában válik céllá…

Az Iszlám Állam egyesek számára jelentheti a megváltás lehetőségét, de lehet ad hoc szövetséges, a társadalmi felemelkedés eszköze, vagy akár egy készen kapott identitás a mély válságot megélő szunniták számára. Olaj a tűzre vagy hasznos figyelemelterelő eszköz legcinikusabb kritikusai kezében, esetleg a racionális vagy egyéb félelmeket koncentráló mumus azoknak, akik amúgy rákényszerülnének a saját kudarcaikkal való szembesülésre. Épp az értelmezések sokszínűsége biztosítja, a jelenlegi kaotikus változások díszletei közt, eddigi és jövőbeli sikerüket.”

A Marc Saikali szerkesztőségi útmutatója körüli botrányról tudósító Arrêt sur image augusztus végén egyórás műsort szentelt az ÁI körüli propagandának. A szervezet kommunikációinak jellegzetességeiről, a témához fűződő speciális nehézségekről, a források kezeléséről és a politikai kontextusról beszélgettek újságírók, egyikük a France 24 specialistája, aki nyáron több, az IÁ-val ellenséges arab ország által terjesztett álhírt leplezett le.

Kollégája, a Le Monde kéthetes erbili utazásról hazatérő tudósítója a műsor végén arra hívta fel a figyelmet (akkortájt az ÁI, az al-Kaidával ellentétben még elsősorban nem a nyugatiak elleni támadásokra, hanem a helyi harcra invitálta távoli rajongóit), hogy a terrorizmus Franciaországban egy esetleges eszkaláció esetén is relatíve kevésbé veszélyes az átlagpolgárra, mint mondjuk a közúti balesetek. Az igazi kockázat szerinte az, hogy a terrorizmus elleni harc ürügyén a kormányok további szabadságjogokat korlátozó intézkedéseket vezetnek be, természetesen épp e szabadságjogok védelmére hivatkozva növelik az állami önkényt.

Történetesen épp szeptember közepén kezdte meg az új antiterrorista törvénytervezet vitáját a gall parlament, ahol egyértelműen pozitív konszenzus tapasztalható a Le Monde által veszélyesnek ítélt szövegről, ami „az egész népe után kémkedő USA” és az NSA trendje felé tesz újabb apró lépéseket. A kormányzó szocialisták egy éve még visszadobták azokat a javaslatokat, amelyek idén csont nélkül átmentek az illetékes bizottságokon.

A továbbra is rekordnépszerűtlen François Hollande-ot lassan a kormány is utoléri a közvélemény kutatások szerint, a költséges katonai intervenció nyilván nem kedvez majd az amúgy is akadozó deficit-csökkentésnek, a gazdasági előrejelzések még a belpolitikai helyzetnél is törékenyebbek, és múlt vasárnap, az V. Köztársaság történetében először, két szélsőjobb képviselő is szenátori székhez jutott – de az antiterrorista törvény életbe lépése esetén a francia adminisztráció pl. önkényesebben akadályozhatja majd meg, hogy egy polgára elhagyja az országot. És a mai ínséges időkben – a kaotikus változások díszletei közt – már ez is valami.

Dobsi Viktória 

Illusztrációk a Szíriai forradalom franciául nevű FB-oldalról, a Kalifa Fares Cachoux munkája.

 

 • őpmacspöp

  Kíváncsi leszek mikor jut oda az ügy, hogy ezek az elemzők Bitar és
  Saikali ki lesznek kiáltva orosz ügynöknek.

  • Rosenfeld Krisztián

   Nem orosz ügynök, a cionizmus szekértolója!

 • Harold Finch

  Biztos volt olyan magyar pap aki ezeknek az elesettnek az üdvéért imádkozott, de akkor titokban tette.

 • Péter Dévald

  Harold Finch! Ez a pontos igazság . Balázs, hogy és ki büntet meg és miért????

 • csaba

  Ez a firkálmány könnyeket csalt a szemembe.

 • Attila I. Regoczi

  Itt szabadon lehet írni, ugye, van 25 millió a kasszában, és akkor is csak ilyem silány írást tudtok produkálni? A szabadsághoz tudás is kell!

  • uoɹɐɥʞN∩H

   A napi komment megvolt, kérem fáradjon a kasszához. Hülye pöcs.

 • Vlmny Vlmny

  Férjhez adta a lányait 13 évesen. Pedig ő már egy “mai nő”. Orvos. Hihetetlen.

 • Botos_Jeti

  Szóval, szült 18, 23, 24, 25 évesen, de elvégezte az orvosit, volt ideje rezidenskedni, volt ideje egy sebész szakvizsgára. És folyékonyan beszél angolul – miközben 30 éves kora óta ő a családfenntartó is, és egyedül neveli a gyerekeket. Mindezt Afganisztánban, muszlim nőként.
  Aha. Aha, persze.
  Nem baj, ha szkeptikus vagyok??

  • wereko

   Nem baj… sőt :DDD

  • clotard

   Kabulban 4-6 éves az orvosi egyetem, és orvosnak számít az is, akit nálunk inkább csak szakképzett ápolónak tartanánk. Több száz nő jár az egyetemre.
   Interneten is lehet erről olvasni: http://kmu.edu.af/en/page/5696

   Talán hallottál róla, 2012-ben egy afgán orvosnő kapta a béke Nobel-díjat, a 2002-es elnökválasztáson pedig szintén egy orvosnő volt az egyik jelölt.

   A cikkben szereplő történet egyáltalán nem tűnik kitaláltnak.

 • Bendegúz Vaszilij

  Hazugság amit olvashattunk. Ha a negyede igaz lenne az is jó. A muszlim nők sem dolgosabbak mint az európaiak. Valójában egy polihisztorral állunk szemben aki 30 éves korára minden hangszeren játszik. Mondhatjuk azt is hogy kiváló katonai kiképzésben lehetett része ahhoz hogy káoszt okozhasson.

  • clotard

   Kabulban 4-6 éves az orvosi egyetem, és orvosnak számít az is, akit nálunk inkább csak szakképzett ápolónak tartanánk. Több száz nő jár az egyetemre.
   Interneten is lehet erről olvasni: http://kmu.edu.af/en/page/5696

 • Mónika Molnár

  …”A papírjai nála vannak, szeretne újra orvosként dolgozni. ” tehát nem dobta el mint sokan mások és elképzelhető, hogy nem fog tiltakozni a regisztráció ellen. Akkor a többi vajon miért dobja el, miért nem akarja, hogy regisztrálják…

  • Botos_Jeti

   Ő sem akar regisztrálni, mert akkor esélyes, hogy visszadobják Mo-ra.

 • Szabó Péter

  hazugság

 • milifabian

  Hogyan lett orvos egy olyan Országban, ahol a nőket 13-15 évesen férjez adják akaratuk ellenére? A 13 évesen férjhez adott lányai is orvosnak készülnek? Ha egy gyermeket csak 13 éves koráig kellene nevelni és mégis dipolmát tudna szerezni, nem is lenne olyan nagy gond 5-6 gyereket felnevelni.

 • Vinika Saksa

  oke, ez a tortenet nem hazugsag, csak ha valamit megkerdojelezel, tudnod kell a hatter informaciokat is. eloszor is muszlim csaladokban az asszony nem ‘csak’ ferjhez megy, hanem behazasodik a ferj csaladjaba. ez altalaban azt jelenti, hogy egyutt el anyos, apossal, ha elnek, apai agon, nagymama, nagypapaval es akar a ferj testvereivel es annak csaladjaival (hazassag utan altalaban csak a ferfiak maradnak a szuleikkel). Tehat, van boven, aki dajkalja a gyerekekeket, amig anyuka tanul es dolgozik. ennek ellenere, a haztartasba mindenkinek bele kell adni, mert az idosebb generacio mar nem dolgozik, de nyugdij sincs, tehat valaki kell hogy fenntartsa a csaladot. bar azzal erkolcsileg nem ertek egyet, hogy ferjhez adta a lanyait 13 evesen (hozza kell tennem, ha rendes/megerto csaladba adta a lanyait, a naszejszaka/elhalas neha par evvel kesobb tortenik meg), igy a lanyok ‘kikerultek’ mind anyagilag, mind rokoni szinten a csaladbol. Vagyis, ok mar nem tartoznak abba a csaladba, amit a talibok megbosszultak a cikk foszereplojen es a fian, aki meg nem hazasodott ki.
  az a kijelentese, hogy ok biztonsagban vannak, erre ertette szerintem.
  miert van az, hogy a magyarok ennyire gyulolkodok es gyankavok mindennel/mindenkivel aki mas? (prozai kerdes volt…) nem lenne egyszerubb esetleg korrekt kerdeseket feltenni, utanaolvasni, stb. vagy esetleg szimpatiaval, megertessel fogadni mas emberek eletet, nehezsegeit.

  • Botos_Jeti

   Tudom, ez most ciki lesz, mert letudatlanoztál: volt szír muszlim barátom (nő vagyok), hidd el tudom, hogy feléjük ez hogyan szokás. Pont, hogy első kézből vannak tapasztalataim.

 • Dénes Csala

  Információmérnöki szempontból ez a projekt nagyon gyenge és kevés tartalommal rendelkezik. Talán az egyik legjobb forrás ezen a – azaz emigránsok és immigránsok folyamai – téren (már ha adatujsagiras.atlatszo.hu-ról van szó) http://www.global-migration.info/ Folyamatok leginformációtömörebb és hatékonyabb ábrázolása húrdiagramok által lehetséges. Csak menekültekről (nem migránsokról) van egy saját megvalósításom is http://blog.csaladen.es/refugees/ magyarul meg http://blog.csaladen.es/menekult/

 • jozsiba01

  Szegény, szegény független civil. Komolyan már nagyon sajnálom őket. Ennyi energia az uszításra, gyűlölködésre. A Jó Isten is csak erre teremtett titeket, de még ezt sem tudjátok jól csinálni. Ájvé!!!!!!
  Szörnyű, egyszerűen szörnyű.

  • okosabbnálam

   Üljél már rá egy kiégett fűtőelemre, ostoba! Zseblámpa nélkül járkálhatsz a sötétben. Már arra a néhány napra, amíg életben leszel.

   • jozsiba01

    Kedves Tanenbaum, te agysejtekben szegény és retardált. Szerinted mi a fene épül. Ettől volt hangos akkor is a független és civil média. No meg a szervezetek is . Csak az a baj , hogy mind jordán pozitív lényecske az.

 • Béla Kovács

  Az atomhulladék temető várható költsége 1 600 milliárd lesz kb ,már ha lesz . .

  • Aurora Nemes

   Na és? Nem pénz az. Farkas Flóri is eltapsolt ennyit, de még egy ejnye-bejnyét se kapott érte.

   • Béla Kovács

    No,no ez kb az ezerszerese , bár flóri sem kispályás !

   • Aurora Nemes

    Kószi! Ezt benéztem rendesen. 1.6 milliárdnak láttam.

    • Hofipisti

     Olyan vagy a számokkal, mint pártunk és kormányunk vezetői pl. a vizes VB, az olimpia, avagy Paks 2. esetében. (Bocs!)

 • István Tamasi

  Amikor Paks I. épült akkor az erőművi kiégett fűtőelemeket feldolgozták és újrahasznosították főleg katonai célra. Ezért Paks I szerződésében benne van, hogy a kiégett fűtőelemeket az erőmű építője visszaveszi – szerencsénkre, mert mi már akkor sem tudtuk,volna hol tárolni. /A rendszerváltás körüli időben volt némi fennakadás a visszaszállításban és ennek az áthidalására extra méretű tárolómedence épült Pakson, de mára már az orosz-ukrán konfliktus sem jelent megoldhatatlan akadályt a visszaszállításban./
  Paks II. egészen más történet. Egyrészt annak kiégett fűtőelemei nem kellenek az oroszoknak, másrészt EU szabályok azt írják elő, hogy abban az országban kell őket tárolni /többszázezer évig/ ahol keletkeznek. Tehát ezek hosszú távú tárolásáról Magyarországnak kell gondoskodni. Viszont egy ilyen tároló létesítésének költségei még az egyébként is eltúlzott gazdaságossági számításokba sem fért bele. Így a tároló költsége végképp és extrém mértékben teszik gazdaságtalanná Paks II-t, persze a gazdaságossági számításban más bődületes problémák is vannak pl. az áram nemzetközi piaci ára ma kb 10 Ft, de a gazdaságossági számításban 36 Ft-al számoltak.

  • Aurora Nemes

   Még jó, hogy annak kell tárolni, ahol “keletkeztették” Azt se engedi senki, hogy csatorna hiányában a szomszéd szennyvize az ő pöcegödrébe follyon, pedig az csak büdös, nem évtizedekig veszélyes sugárzást kibocsájtó hulladék.

   • István Tamasi

    Ez az egyik fele. A másik az, hogy már nem kell az oroszoknak sem a kiégett fűtőelem, van nekik bőségesen.

   • Szabó János

    Elhiszem. De elég érdekes hogy az EU-s tiltás és az orosz húzódozás mellett a befogadási szerződés még mindig él, nem szüntették meg. Paks II. pedig nagy üzlet, az oroszoknak is. Ha bukik a mutatvány akkor vesztenek ők is, elég nagyot. Várjunk még egy kicsit hátha elcsitul a mostani hőzöngés.

 • papp mihály

  nem volt még elég ezekből a takony undoritó ruszkikból?

  • Szabó János

   Az a helyzet hogy jelenleg két nagy atomhatalom van az élen a világban. Az egyik az illetők. Amikor legutóbb Pakson egy jelentéktelen baleset igen jelentőssé vált, még pedig az elhárítására felkért nyugati szakcég balf.szkodása miatt, akkor bizony ezek az undorítók tettek rendet és hárítottak, mégpedig gyorsan és szakszerűen. Tehát még értenek is hozzá nemcsak állítják azt magukról mint mások. Ha nem így lenne akkor Paks I. már rég összedőlt volna. Ez itt persze egyáltalán nem a reklám helye csak laza felsorolása a történteknek. Az illető hulladék tárolásáról pedig csak megegyeznek majd. Oroszország nemcsak népességében nagyobb nálunk, illetve az üzlet az oroszoknak is az, talán nem hagyják befuccsolni a dolgot.

 • TZ

  A folyamatosan destabilizálódó, az Orbán-rezsim által csaholva hajszolt, újabb, globális méretű konfliktusokkal fenyegető világban különösen szerencsétlenül fest Paks az ország szívében! Elég lesz egyszer elparittyázni – nagyobbat fog ártani az egész országnak, mint egy hidrogéntöltetes bombázás – gondoljanak csak bele! https://www.youtube.com/watch?v=wNXgG13dfio

  Aztán majd rázhatjuk a magunk emelte kerítéseket – de már senki sem fog kiengedni minket a saját állatkertünkből…

 • János Virág

  Vigyék Felcsútra az orbán putriba!

 • Peter Götz

  buta ez a nép,akinek van esze,de erkölcsös,az elment innen,aki értelmes de gátlástalan,az élősködik,a hallgatag sokaság,meg egyszerűen Hülye ,hogy megértse mi folyik itt !!!!!!!!!!!!!!

  • Erzsébet Bardocz

   Ön melyik a felsoroltak közül?

   • zalma

    kiskegyed nyilván nem az első kategória

 • Alex Shimon

  Azt a fertőt amit itt a fidesz létrehozott csak tűzzel és vassal lehet felszámolni. Vastag lőporfüstben. Tüntetgetni meg felvonulni bégetve mint a birkák ezzel mit lehet elérni ???? Meg demokratikusan választani a nagyobb ganédomb helyett egy kisebbet? Ennyit tud a “nép” . És ezt pontosan tudja ez a parazita féreg banda is.

  • wereko

   Szóval akkor most : Föl föl ti rabjai a földnek , föl föl te éhes proletáááár van ???

 • YoungVic

  Az úgy van jelenleg, hogy a baloldali lopókat megilleti az ártatlanság vélelme, ugye amíg nincs jogerős ítélet, addig nincs lopás, egyébként utána sem, hiszen Fideszes a bíróság és a világ. (Karl Popperi kérdés: mi bizonyítaná, milyen tényállás kellene ahhoz, hogy elhiggyük, hogy baloldali is lophat…?).
  Fideszes lopók esetében az érv a következő: nyilvánvaló, nincs mit bizonyítani.
  Nem lehetne valahogy bizonyítási és vélelmezési szempontból egy szintre hozni a két oldal lopásait?
  (mellesleg 2008 környékén az érvelés nagyon hasonló volt, csak a baloldal, jobboldal szavakat kellet felcserélni)
  Ugyanígy egyébként a mennyiség: nyilvánvaló, hogy a mostaniak többet lopnak. Hol vannak a számok? Nem hasból, meg vélelmezett, meg nyilvánvaló, hanem ennél kicsit jobban bizonyított. Hiszen nem szeretjük az igazolatlan álhíreket. Álhíreket terjeszteni csúnya dolog, ugye? Igen, ha a másik oldalról lehet vélelmezni. A másik oldal hírei mindig ál-abbak. (vö. “a másik bolsija mindig vörösebb”, nem pontos idézet 90-es évek eleji Magyar Narancs-ból)
  2008-ban is az volt nyilvánvaló, hogy ennyit még soha senki nem lopott.

  Vagy pl. a Soros féle összeesküvés alaptalan rágalom (sok országban, többek között az USA-ban is folyik eljárás Soros ellen, de ez mind nem számít annak, aki ezen az oldalon van), az viszont nyilvánvaló tény, hogy Orbán Putyin csicskája (hát bizony bőven vannak erre utaló jelek, ha annak akarjuk látni őket, rágalom, ha nem). Mi is a különbség igazolhatóság, bizonyíthatóság, bizonyítottság szempontjából a kettő között?
  Semmi és minden.
  Maradnak a hitek. Csak ne tegyünk mögéjük ennyire átlátszóan elfogult érveket (bocsánat: nem-érveket) mindkét oldalon, lécci, lécci, lécci.

  2010-ben elsöprő vereséget szenvedett a baloldal, mert a választói akarat (ne bolygassuk, hogy ez pontosan mit jelent, mert persze nincs ilyen, csak egyéni hitek és akaratok vannak) új fejezetet akart nyitni, ahol minden másképp lesz. Nem lett.
  Eljő majd 2018 vagy valamelyik későbbi év (jelen állás szerint későbbi, de soha nem lehet tudni), amikor a választói akarat vagy valami társadalmi kataklizma elsöpri a jelenlegi hatalmat, mert új fejezetet akar nyitni, ahol minden másképp lesz. Másképp lesz?

  • zalma

   koma, te olyan hülye vagy, hogy képes vagy pont az átlátszón nyomni ezt a szar “fake news” dumát :DDDD szánalom

   • YoungVic

    Hát igen. Jól , mélyen megértetted és jól megválaszoltad. Ez volt aztán a szofisztikált érvelés.
    Olvasás óra, általános iskola 1. osztály. (Amit írtam, nem a fake newsról szólt. Nagyon nem.) Tovább nem folytatom, hogy még mi mindent lenne érdemes végigcsinálnod, hogy érdemben vitatkozzunk, azt hiszem nem egy világban élünk. az én világomban léteznek érvek, a tiedben nem. Esetleg ha egy, de csak egy érvre válaszolnál. De inkább meghagyom neked, hogy igazad van. Sok boldogságot neked ott, ahol vagy.

    • zalma

     Trump is így szokott megsértődni

     • YoungVic

      Ismét kiváló érv. Le a kalappal. Ez melyik érvemről is szól eredeti hozzászólásomból? Biztos bennem van a hiba, nem értem.
      Láthatod, mindent elkövetek, hogy legalább egy érvet kicsikarjak belőled, de hát csak nem jön.
      Sértődés nincs, érvre várakozás még mindig van.

     • zalma

      ez a kis fideszes trollkodásod itt nem fog működni, papa

     • YoungVic

      Na, csak van érvelés is. Vagy még mindig nem?
      30 éve vagyok az oktatásban oktatói oldalon, van türelmem, ha kell elmondom máshogy, majd szótagolva, majd még lassabban. In case you have language issues we can switch to another language as well.
      Arra érveltem eredetileg, hogy mindkét (!!!) oldalon érzelmek és elfogultságok mentén vannak meggyőződve a másik oldal bűnösségéről és annak mértékéről.
      Továbbá arra érveltem, hogy a regnáló hatalomról mindig csúnyákat gondolunk, az ellenzéktől pedig csodát várunk, amit tapasztalatunk még soha nem erősített meg a múltban. Nem Fidesz-es nézőpontból írtam az érvet és nem is ellenzéki nézőpontból. Értem én, hogy ha valaki nem elvakult Fidesz gyűlölő (hiszen nyilvánvaló, hogy a Fidesz gyűlölet az egyetlen elfogadható álláspont), azzal ő automatikusan Fidesz-fan. A te világodban.
      Még mindig várom az érvet, bár lassan már unalmas lesz ezt emlegetnem, és nem is kell leírnom. A sértett vagdalkozás is válasz persze.
      Íme mély, finom érvelésed váza, ahogy te látod és csinálod és hiszed, hogy én is csinálom:
      Hülye vagy. Nem, te vagy a hülye. De te nagyobb hülye vagy. De te meg még nagyobb hülye vagy. stb. stb. stb.
      Bocs, hogy én nem ezt teszem, röstellem magam. De tényleg.

     • zalma

      Elsőre is értettem, hogy tök sok karaktert tudsz gyártani a faszságod köré. Csak magamat ismétlem: te most komolyan az átlátszón rinyálsz? Itt épp úgy lehozzák, ha egy baloldali lop el egy fél várost, vagy ha egy fideszes nyer meg egy 20 milliárdos EU tendert törvényben kizárva a vetélytársakat. Plusz minden oknyomozati módszerekkel van alátámasztva. Kapjál gyorsan a fejedhez.

     • YoungVic

      Ha nem is érv, de legalább egy tényállítás már kijött. Kár, hogy nem igaz. Megnéztem most a megfelelő oldalt. A főoldalon kizárólag egy politikai oldal álláspontját tükröző és kizárólag a másik oldalt ekéző cikkeket találtam. Rengeteget. Tehát, amit állítottál, nem igaz. Kínos. De talán felületesen néztem, sután kerestem, és 200 cikk között van egy olyan is ami tényleg a baloldalt vagy ellenzéket ekézi. Azzal nyilván neked lenne igazad. Vagy mégsem? (Állításod: épp úgy)

      Jobboldali portálokon ugyanezen érvekért egyébként pont ugyanezt kapom fordítva, ott komcsibérenc vagyok. Három agysejttel nehéz túllépni ott is, meg itt is ezen a dichotómián. Meg ennyi karaktert feldolgozni nehéz ám, meg fárasztó funkcionális analfabétáknak. Az a tök sok karakter.

      A tök sok karakterről: a karakterek mögött néha gondolatok, érvek, néha vakkantás és böffentés van. Az előbbihez több karakter kell. Egyes írók és filozófusok sok száz meg ezer oldalt képesek szentelni egyetlen témának. Gyalázatos.
      Az európai kultúrában van egy hagyomány, ami szerint állításainkat érvekkel támasztjuk alá. A “csak”, meg a “nyilvánvaló” meg “hülye vagy” meg “te trollkodsz”, ezek érthetetlen okból nem elfogadott racionális érvek. Csúnya dolog ez, valószínűleg Orbánista fasiszta ( vagy bolsevista, Gyurcsányista, ízlés és bekattanás szerint) összeesküvés, hiszen miért is kell diszkriminálni érveket. Hát pedig ez van. Kétségtelen sok más hagyomány is van. Lehet anyázni, verekedni, háborúzni. Azok is jó “érvek”. Én ragaszkodnék a nagyjából 2500 éves, Szókratészig visszakövethető hagyományhoz. Te nem vagy ennek híve. Értettem. Tudomásul vettem. Már nem várok érveket tőled.

     • zalma

      Esetleg ránézhetnél a naptárra, hogy rájöjj, hogy a baloldalnak mikor volt utoljára alkalma nagyot lopni. Ezt most nem is neked írom, hanem annak, aki esetleg végigrágja az ömlengő hülyeségeidet.

     • YoungVic

      Három órája még jelen időben írtál a baloldali lopások lebuktatásáról, aztán, amikor kiderül nincs ilyen, (mármint lebuktatás), máris változtatod az álláspontodat. Vannak egyébként ma is baloldali polgármesterek még nagyvárosokban is (lopnak is a fenti cikk mércéje szerint, csak itt nem írják meg). A 4-es metróról meg Demszkyről írtak itt ilyen hangnemben? Kínos, hogy egy EU-s szervezet szerint loptak, nem a Fidesz szerint, roppant kínos. Vagy azt itt nem hozták le? Ejnye. Ja, biztos mert álhír. Mi is az álhír? Amit nem szeretnénk, hogy igaz legyen.

     • zalma

      TROLoLoLoLoL

     • YoungVic

      Válasz a kérdésekre?
      Írtak Demszkyékről itt így? stb.

     • YoungVic

      A Ponyvaregény a Borz családról szól igaz? Kétségtelen a majd’ 3 órás filmben van egy vicc a borz családról (eredetiben paradicsom család volt). Az én első bejegyzésem az érvelés sivárságáról szólt és említettem benne az álhíreket. De NEM az álhírekről szólt. Igaz, ezt a szövegértést már az általános iskolában olyan magas osztályban tanították, ahova te valószínűleg nem jutottál el.
      Nem kellett utólag szerkesztenem ezért. Ha megkérsz a környezetedben valakit, aki tud olvasni, megerősíti majd, amit mondok. Tudom, trollkodok és sok a karakter.

 • YoungVic

  A korrupcióval kapcsolatos felhívással természetesen egyetértek.

 • csaba

  Miért?Megy valahová?
  Különben is hallatlan,ésszel fel nem fogható,…hogy még 5 évig biztos Orbánt kell szidni.

  • YoungVic

   Nincs azzal semmi baj, ha szidják Orbánt. Egyrészt rengeteg alapot szolgáltat ehhez, másrészt a politika már csak ilyen. Szomorú volnék, ha nem lehetne teli pofával szidni Orbánt. Remélem az az idő nem jön el.
   A baj nem ezzel van, hanem ezzel:
   “Mészáros Lőrinc óránként egymillió forinttal gazdagodik, miközben barátja, Orbán Viktor számláján összesen hétszázezer forint van. Véletlen volna? Fognak valaha bűnhődni ezért?”
   Ez a fenti cikk beköszöntője.
   1. Miért baj az önmagában, ha valaki gazdagodik? Ha lopással stb. akkor igen. De az nincs itt. Mert nyilvánvaló. Honnan is? Bizonyíték? Bírósági ítélet? (hiszen az ártatlanság vélelme a rendkívül érzékeny bal-lib oldal mindene. Vagy mégsem, ha az ellenfélről van szó?)
   2. “barátja Orbán Viktor”. Ki kinek a barátja milyen alapon? Bárkire rámutatok, hogy ő az ördög barátja, akkor az igaz? Tudom: nyilvánvaló
   3.”Véletlen volna?” Ez a sugallat itt úgy szerepel, mintha minden bíróság bizonyította volna már. De nem kell, hiszen sugallat. Azt meg az egy nyájba tartozók “értik”, majd együtt bégetik. Olyan mint a gravitáció: természettörvény, hogy Orbán bűnöző és lop. Bizonyítani nem kell. Azt sem, hogy a Lőrinc pénze valójában egy az egyben a Viktátoré. Ha ez sem nyilvánvaló, akkor mi az?
   4. “Fognak valaha bűnhődni ezért?” Miért, van szó itt bármiféle bűncselekményről?
   stb., stb.
   A félreértések elkerülése végett a jobboldali oldalak és blogok többségén ugyanez az együttbégetés van, sugallatokkal, nyilvánvaló bűnösséggel, csak ellenkező előjellel. Pontosan ugyanez a színvonal, illetve teljes hiánya.
   A kritikus gondolkodás és érvelés nem erős hagyományunk itt Pannóniában.

   • zalma

    mert az orosz propagandaminisztérium internettrollkodási kiskátéjának szószerinti felhasználása az mióta tartozik a “kritikus gondolkodás és érvelés” kategóriába, áruljad már el

    • YoungVic

     Mit tudsz te az orosz propagandaminisztériumról?
     Kérdéseket teszek fel, érveket és bizonyítékokat várok, majd trollkodás vádja jön. Ez nem érv. Cáfold érveimet, állításaimat. A legkönnyeb, ha valakivel nem értek egyet, meg sem értem az érveit: Te trollkodsz.
     Én is mondhatnám, hogy te trollkodsz, de nekem vannak érveim. Próbáld megérteni őket. Tudom, a sok karakter.

     • zalma

      TROLoLoLoLoL

     • YoungVic

      micsoda érv ismét. Gratulálok. Te tudsz valamit a kritikus gondolkodásról és érvelésről, az biztos.

 • Lajos Lakatos

  Az enyémen 790789,24 Ft van jelenleg. Cseréljünk, Viktor!

 • Róbert Varga

  Ti meg vagytok őrülve ? Minden falunak úgy kéne kinézni mint Felcsútnak!
  Van minden! Kis vasút ,kis stadion kis háza a kis embernek stadion mellett
  Mészáros Lőrinc Stb
  A fene essen valahány polgármesterbe ,hogy nem tudják Csak be kell nyújtani egy pályázatot és jön a lóvé!

  • Zoltan Hazafi

   És minden számlán legyen Mészáros & Mészáros felirat…Magyarország pedig legyen Mészárosország.

 • lényeglátó

  Egy csavargó pártnak 1 fillét se! éljen meg a tagdíjból! 100 ft/hó/fő max! Kiderülne rögtön hány féleszű van,, aki támogatja! Arra ne költhessenek 1 vasat se! Saját és választóik hülyítésére!,

 • László Kerekes

  És miért baj, ha inkább hazai cégnek adnak munkát?
  Botondkám Te egy kibaszott szar alak vagy.

  • zotya54

   Neked nem baj ha drágábban csinálják?és ugyanugy azok dolgoznak?dobálgasd a te pénzedet.itt csupán a Mészárosrol van szó nem arrol hogy olcsobb legyen…Milyen hazai cég?nézd már meg kiket dolgoztat Mészáros..Azokat akiket olcsobban nem találtak alkalmasnak meg egy csomó külföldit….de ő a legnagyobb válalkozó ugye?az aki a gázszerelésbe belebukott de már hip hopp mindenhez ért és ömlenek a milliárdok a zsebibbe…

  • zsíroskenyér

   Az ugye nem zavar, hogy megint micsoda összeget tesznek zsebre, mi? Trafikod van vagy ingyen vagy ilyen hülye?

   • János Mészáros

    Az ilyen agymosott barom ezt nem fogja el, csak mantrázza a csúti szemét baromságait!

  • János Mészáros

   Te gyökér, mert 16 millió euróval kevesebbért csinálták volna. S ez a 16 millió euró most a mocsok Lőrinc meg a csúti haverja zsebébe vándorol. Ezért te agymosott!

   • Alamuszi Nyuszi

    Ki az a barom aki inkább külföldinek adja a munkát! A négyes metrót is külföldiek építették kurva drágán.

   • Antal

    Mészáros Úr ! Úgy látszik valamit nem ért vagy nem akar érteni . A szlovák-olasz árajánlat nem tartalmazta terheléspróbát és rosszabb műszaki tartalmat takart. Érti ? Orbánfóbiáját pedig igyekezzen otthon, szűkebb közösségében kiélni. Az erdélyi magyarok nem vevők a magyar-magyar ellentét szítására !

  • László Horváth

   Nem tudom, hogy jó vagy rossz ember vagy, de nagyon hülye.Vagy csak a tipikus hasznos idióta.A z eredmény ugyanaz.:(

  • gmihaly

   Nem, most már ő is “csehszlovák kém”.

  • Brian Hunter

   Barom. Azért mert vastagon túl van árazva a projekt. Ergo az a pénz megy vhová. Nem az adófizetők zsebébe. Ha buta vagy, nem az a megoldás hogy személyeskedsz tahó…

   • Sándor János

    És ez még nem a végső ár ,
    mert nem szokott az lenni !

  • Vidéki

   Botondka egy propagandista, aki azzal keresi meg a betevő falatot, hogy üti a kormányt ahol éri.
   “ha van rajta sapka, akkor azért, ha
   nincs, akkor meg azért.”

   BOTONDKA SEM A MENNYORSZÁGI ANGYALOK KARÁBÓL SZÁLLOTT LE HOZZÁNK A FÖLDRE.

   A „fake news” ”(kacsa, koholt hír, álhír) korántsem új jelenség az emberiség kultúrtörténetében; mindig is létezett. Legfeljebb másként hívták: dezinformációnak, félrevezető propagandának. Használták bel- és külföldön egyaránt.

   Botondka azzal kohol, hogy elfeledkezik az összegezésről – az érvénytelenség részletes indokairól, pl. a szakmai ajánlat meg nem felelőségéről -ami itt talalható:
   http://kba.kozbeszerzes.hu/

   Még a világ legerősebb, legdemokratikusabb államában az Egyesült Államokban is vannak hazug ujságírók.

 • 10öreg21

  gáz szerelésből nehezebb megélni,mint “baráti” támogatásból.

 • Tekvando Felsőházy

  A volna,a majdnem, meg a ha…..az a semminek az édestestvérei!

 • roland-t-flakfizer

  Az olasz partner kicsoda? Itinera? Vagy ki?

 • Ipso

  Amúgy… az ajánlattevő szlovák cég nem tudná elmondani, mi volt az a válasz, amivel elbuktak?

 • csaba

  Keverjük a szart,hagy legyen büdös.Gyökerek.

 • burung

  Van még, ki nem ismeri ezt a csehszlovékot, ezt az internet mocsarában dagonyázó gilisztát?

 • trollolo

  A cikkbe nem az osszegezes, hanem az eredmenytajekoztato van beagyazva, amely nem tartalmazza az ervenytelenseg indokolasat. Az osszegezes – az ervenytelenseg reszletes indokaival, pl. a szakmai ajanalt meg nem felelosege – itt talalhato:
  http://kba.kozbeszerzes.hu/apex/f?p=103:54:4134579217252407:search:NO:RP::

 • trollolo2

  Fontos korulmeny, hogy a vesztes palyazatban levo Vahostav szlovak ceg, Fico miniszterelnokhoz all kozel, igy van arra esely, hogy direkt adtak be “hibas” palyazatot, a hatterben pedig szetosztjak az igy ellopott penzeket egymas kozott. Ez egy Fico-Orban kozos mutyi lesz.

 • Vidéki

  Bőtös Botond nem emlékszik a tendernyertes Getronicsra. amelyik megnyervén az 50 milliárdos e-útdíj tendert, utána visszalépéssel zsarolhatta büntetlenül az államot. Az e-útdíj így sokkal később valósulhatott több tízmilliárdos kárt okozva a késlekedéssel az államkincstárnak.

  NEM MIND ARANY, AMI FÉNYLIK! NEM MINDIG A LEGOLCSÓBB AJÁNLAT A LEGJOBB!

  „Botrány felé robog a cél helyett az e-útdíj tender
  2013. január 03., csütörtök, 15:45
  Szerző: Szabó M. István HVG
  “Noha az utolsó pillanatig úgy tűnt, az elektronikus útdíj-rendszer kiépítésére kiírt tender nagyobb problémák nélkül megúszható, most az egész borulhat.

  Visszalőhetik a rajtvonalra az egész e-útdíj tendert, ha az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) nem fogadja el a decemberben a közbeszerzési eljárás győztesének kihirdetett Getronics Magyarország Kft. szerdai, szerződéskötés-halasztást kérő levelét.”

  “A szerződéstől való elállás tűnik a leginkább logikus lépésnek a jelenlegi helyzetben az útdíj-tenderen győztes Getronics részéről.

  Az államnak tízmilliárdokba kerülhet a csúszás.

  Rámutat arra, hogy ha a szerződéstől való elállás semmibe sem kerül a Getronicsnak, viszont az államnak tízmilliárdokba kerülhet a csúszás, akkor a Getronics zsarolási helyzetben van:

  Ha a Getronics a szájából segget csinál

  akkor kikényszeríthet egy kedvezőbb szerződést,
  avagy üthet egy nagyot a magyar államon,
  ami sokaknak jól esne

  A Getronics visszalépett, noha megnyerte az 50 milliárdos tendert, utólag arra hivatkozva, hogy alvállalkozói mégsem képesek a megadott áron elvégezni a munkát.

  A Getronicsnak arcizma sem rándult, haja szála sem görbült!

 • László Mátyás

  Ha már elmentek Stasbourgba nem lehetne,hogy ott is maradjatok a többi agyatlan júniós libsivel!

  • János Kokos

   Vissza kéne állítani a kazánokat az erőművekbe és veletek, meg az orbáni rejtett erőtartalékokkal tüzelni. Ilyen hibbant senkiházi, buta faszkalapok nem hiányoznának, és hasznunk is lenne mert energiát termelnétek.

   • László Kerekes

    A családoddalk kellene kezdeni.

    • János Kokos

     Na mi van te mocskos, trehungya cigány, ide is ide evett a fene okoskodni. Látom nem tetszik amit írtam mert magadra ismertél, hogy a mocskos cigány csak tűzre valónak jó semmi másra. Hitvány genetikai hulladék, mit számít nektek a környezetetek, amikor beltenyészet vagytok és arra is szartok.

  • triselO1G

   Az ügy megy el Strassbourgba, meg néha a világ csodájára és megvidámodására a cöf-cöka-röfröf, te meg maradsz a vakond hátsó zsebében mélyen a föld alatt a sötétben.

 • Szabó János

  Ha jól emlékezem, javítsanak ha rosszul, hogy a tervezett munka nem bővítés hanem hiánypótlás vagyis a kieső blokkok pótlása. Ezt követheti (jelzések szerint követnie kell) a bővítésnek is mert nem lesz elegendő a szinten termelt energia, vagyis az amelyet a pótlással nyernek. Akkor tényleg lehet majd filózni a szakembereknek azon,l hogy többlettermelő blokkokat hogyan fogják hűteni a Dunával de addig minek? Feltéve azt hogy tényleg pótlás valósul meg és az új blokkok korszerűbbek lesznek a kiesőknél. (Hogy nálunk mennyi és milyen sokrétű szakmai ismerettel rendelkező “civil szervezet” van azon elámulok sokszor. Munkaerőhiány az meg van és változatlanul.)

  • László Pusztai

   “Hogy nálunk mennyi és milyen sokrétű szakmai ismerettel rendelkező “civil szervezet””… pont annyi mint hozzászóló (pl Te melyik kategória vagy?). De segítek. A civil szervezetek pont hogy hozzáértőkkel dolgoznak, és kompetensek az adott témában. Csak nézz körül a természetvédők, Duna védők, hajléktalanokkal foglalkozók között vagy Budapest közlekedése, városszervezésével foglalkozók. Számtalan szervezet teszi a dolgát a kormány helyett, nem foglalkozva az üldözöttséggel, uszításokkal. Egyébként meg minimum rosszul tudod, lesz párhuzamos működés vagy 6-8 évig. Az meg egészen vicces, hogy ráérünk foglalkozni a Duna melegedésével (most is van, hogy túl meleg). Ez olyan Pató Pálos. A Heller-Forgók (magyar szabadalom) pedig csak szükség megoldás elegendő vízzel nem rendelkező helyekre. A gőzt 30 fokra kell visszahűteni! 40 fokos levegővel bajos. Ahogy emelkedik a hűtőközeg hömérséklete, úgy csökken a teljesítmény.

   • László Kerekes

    És te vagy egy szakember? Kibaszott hülye vagy .

   • triselO1G

    Ezek a szabójánosok olyanok, mint a gázszerelő(nek is gyenge, mint kiderült) 8 elemis mészároslőrinc a százötödik milliárdos vagyonával. Mindenhez értenek, a mangalicaszereléstől az újságíráson, bankon át az atomfizikáig.

 • Gyuri 66

  Kik ezek a szarkeverő névtelen barmok ? Le kellene valamennyit kapcsolni a villamos hálózatról, lássák el magukat “környezetbarát” energiával ! Égjen náluk a mécses és tekerjék a dinamót a lökött majmok ! Ja és ha már Strassbourg-ig mennek, hát menjenek gyalog, mert az környezetbarát !

  • triselO1G

   Az Energiaklub tagsága nyilvános. Te meg egy tudatlan, szarkeverő névtelen barom vagy, és hihetetlenül ostoba. A finnek most állíttatják le a pontosan ugyanilyen orosz atomerőmű építését, mert az oroszok szarnak betartani a biztonsági előírásokat, te agyhalott idióta. Képzeld el ugyanazt, mint a “felújított” metrószerelvények meghibásodásainak sorozata, csak atomerőmű-léptékben, te hazaáruló senki!

   • Gyuri 66

    Hogy ki a barom és ki az ostoba, azt én a helyedben nem firtatnám , mert számodra és környezetedre nézve lesújtó lenne! Mint írod, “az oroszok szarnak betartani a biztonsági előírásokat” Ez általában igaz ! Egyértelmű példa erre Csernobil ! Csak te agyhalott idióta Energiaklubos vadbarom , arról feledkeztél meg -szándékosan, -hogy Magyarországon és a világ számtalan pontján üzemelő orosz atomerőműveket nem Iván vagy Szerjózsa üzemelteti, hanem náluk és -főképpen nálad – sokkal értelmesebb és képzettebb igazi szakemberek! Te tudatlan, szarkeverő névtelen barom ! A hozzád hasonló hős kommunista terrorista partizánok ellen, akik fadarabot dugnak a metrószerelvény ajtajába, hogy sunyi, aljas módon “igazukat ” szabotázzsal bizonyítsák , a világon sehol sincs védelem, csak a 9 mm-es lőszer !

 • Tamer Link

  Balf@szok voltatok és most ezért mentek Strasbourgig! Talán jó címre kellett volna elküldeni a fellebbezést? Mit vártatok? veletek kivételt tesznek? Mivel indokoljátok, hogy másodfokra nem nyújtottátok be normálisan a fellebbezést?

  • László Kerekes

   Már a cím sem stimmel. Ilyennel nem foglalkozik Strasbourg! Közröhely, hogy mindjárt Strasbourggal fenyegetődzik minden ostoba , akár egyén, akár szervezet. Aztán arról persze már nem írnak, hogy ezen beadványok 99 %-át azonnal visszadobják. Ugyanakkor általában ez csak fenyegetés, de soha nem kerül sor rá, mert nincs hozzáértő jogász, aki nem tudná, hogy ez egy nagy nulla.

   • Szabó János

    Ne piszkáld a “szakembereket” mert még megsértődnek. Egy régebbi esetre
    emlékezem. A “szakember horda” habzó szájjal, vérben forgó szemekkel rontott rá annak idején a tervezett többfeladatos dunai vízlépcsőre Nagymarosnál. A beruházást
    sikerült megcsáklyázniuk az akkori hatalom taplósága miatt. A szomszéd
    meg megvalósította az annál sokkal veszélyesebbet (8-10 m állandó
    vízszint a határ menti magyar községek feje fölött gátak közé szorítva!)
    és azóta is röhög a markába. Övé a az érintett hajózhatóvá tett
    folyószakasz és a létesítmény működtetéséből befolyó bevétel. A mienk
    meg a “szakembereink” által előidézett 150 milliárdos veszteség.

 • tanár

  Inkább fogadtak volna ügyvédet !

 • László Darvas

  GONDOLJA akárki, hogy a “független magyar bíróság” a G. vesszőparipája, az elképzelései ELLEN mer dönteni… kérem, EZ orbanisztán, a “jogállamiság” FELLEGVÁRA… -és aki nem hiszi, annak UTÁNA JÁRNAK… biztos ami biztos, CSERNOBILT TESTVÉRVÁROSSÁ NYILVÁNÍTOTTÁK…-> HÁTHA…

 • Antal

  “FRISSÍTÉS: Egy kommentelő figyelmeztetett, hogy a cikkben az eredménytájékoztatót ágyaztam be az összegzés helyett. Az összegzésből tehát kiderült, hogy az olasz-szlovák konzorcium pályázatát azért utasította el a NIF, mert a pályázó a híd megépítése utáni terhelés-próbát nem a költségvetésben előírt és a kiegészítő tájékoztatásban megerősített műszaki tartalmat kívánta megvalósítani. ”

  Tehát az egész cikk tömény hazugság !!!

  • trollolo3

   Csak nem kiderült, hogy mégse alacsonyabb áron építették volna meg a szlovákok a céget?

  • trollolo

   A cikkedben emiatt csúsztatás van, az összegezésben le van írva az összes érvénytelenségi ok, míg te ilyeneket írsz: “Kíváncsi
   lettem volna, miért zárták ki a
   tenderből a szlovák konzorciumot, noha válaszoltak a kérdéseikre, de
   nem kaptam választ.” … Nem túl alaposan jártál utána ennek az ügynek, a
   reakcióddal meg nem tudok mit kezdeni, gyerekes. Meg is köszönhetted
   volna a helyreigazítást, és kiegészíthetted volna azzal, hogy noha ezek
   az érvénytelenségi okok fel lettek sorolva, több, mint gyanús, hogy
   jogorvoslatot nem is kezdeményezett a kizárt cég, vagy hogy hogyan
   fordulhat elő egy ekkora tendernél, hogy rosszul árazza be a
   költségvetést, pont, aki a legjobb árat adta. Erősen olyan, mintha nem
   akartak volna komolyan versenyezni. Ha tudsz keresni a KBA-ban, és érted
   a különbséget az “eredménytájékoztató” és az “összegezés” között, akkor
   nem kellene fél cikknyit csodálkozni, hogy vajon mi lehetett a kizárás
   oka. Az, hogy nem jogszerűtlen kizárás történt, és menet közben nem maga
   a pályáztató tett meg mindent, hogy ki legyen zárva a jobb árat adó,
   hanem pl. hogy a cégek egyeztek meg még versenyzés előtt, az fel sem
   merült. Egy szóval nem mondtam, hogy az egész cikked hazugság, vagy hogy
   biztos mindenki tisztességesen járt el, csak azt, hogy csúsztatsz.

 • Antal

  Tisztelt Kommentelő Urak és Hölgyek !
  Tisztelettel kérek mindenkit , hogy vegye már észre végre , kicsoda az Átlátszó Erdély , kinek a szekerét tolja és ki pénzeli. Ugye ők az Átlátszó.hu testvérblogja és ugyanaz a mocskos nemzetellenes , magyarellenes düh motiválja mindkettőjüket. Gyűlölnek , leszólnak mindent ami magyar. Ezért kapják a fizetésüket. Idegen érdekek szolgálatába álltak és magasról tesznek a magyar érdekre. Mit gondoltok miért nem foglalkoznak a román kormány és politika nap mint nap tettenérhető magyarellenes kirohanásaival, miért nem cikkeznek a Székely Mikó kollégiumról, a marosvásárhelyi katolikus gimnázium kálváriájáról, a székely jelképek ügyéről, a fejbe lőtt szászrégeni fatolvajról akit mellesleg Leventének hívtak (vajon akkor is lelövik ha Vasile-nak hívják ?) , az üzletekben és hivatalokban ha magyarul beszélsz nem szolgálnak ki de mindez nem érdekli az Átlátszó Erdélyt. Ők azt a magyar kormányt akarják gyalázni aki emberemlékezet óta , a legtöbbet teszi az erdélyi magyarokért. Ébredjetek ! Ez az újságírói csürhe , közönséges nemzetáruló , csak megvetést és utálatot érdemelnek ! Ráadásul minden szavuk hazugság !

 • József Antal

  Adatok:
  Németországban 50%-al nőtt a CO kibocsájtás mióta az atom helyett szélenergiát használ. Németország a világ 3. legnagyobb CO kibocsájtója.
  Európán belül több CO-t termel mint az utána következő három ország összesen.
  Szél Bernadett néha utánanézhetne a CO kvótáknak is.

  • transformer

   Ha ez így van, akkor Németország visszatért I. világháborús módszereihez, csak most nem mustárgázzal, hanem szénmonoxiddal mérgezi az ellenséget.
   Újabban már szénmonoxid-kvóta is van ? Le vagyok maradva.

 • Lajos Skandera

  Vagyunk néhányan, akik klíma(berendezés) használata nélkül éltük/éljük/élni fogjuk az életünket. Még az is lehet, hogy ez az élet nem lesz rövidebb, mint klíma használatával.

 • Tekvando Felsőházy

  A videóbol végre megtudtam, hogy nem is annyira bonyolult ez az egész nukleáris ingyombingyom.
  Helikopter vezetést is videóból lehet a legkönnyebben megérteni, és megtanulni, akárcsak hegedülni.

 • Bari László Bence

  Tényleg kicsit hosszú lett az írás, pedig szeretek olvasni. Viszont ameddig rendesen olvastam, addig meggyőző a cikk.

 • Harold Finch

  Kizárt dolog. Bírásági ítélet kellene hozzá, annyira hülye meg nincs a NER, hogy megmutassa mennyire emberiek a menekültek, és mennyire embertelen a rendszer.

  Addig vannak nyerésben amíg a hazugságaik uralják a mainstream narratívát.

 • Kereszturi József

  Akkor még maradnak egy jó darabig.

 • Netuddki

  Azóta már József Attila is és a kitántorgottak közül is sokan meghaltak.

 • KL

  A kisvasutat még elhajthatná jó darabig, de Bicskéig mindenképp. :-)

 • Jenő Mészáros

  Elhajítaná……Moszkváig is.

 • Lajos Lakatos

  és még mindig nem javítottad ki, bazmeg. Ez a bunkóság.

 • Benzin

  Sokan vélekednek még mindig úgy ahogy Te, de szerencsére egyre többen felébrednek vagy kijózanodnak. Főleg azok akik saját bőrükön tapasztalják az elnyomást. Neked még idő kell, de talán egyszer majd Te is belátod, hogy kiket támogatsz most. ( Tudom menjek Soroshoz, a migránsokhoz, Gyurcsányhoz vagy mit tudom én hova, mert mást úgy sem tudsz mondani…) Addig is hajrá Felcsút, hajrá Viktor!

 • Forrest Gump

  Még az a szerencse, hogy nálatok stabil a kifizetőhely, te mocskos szarosszájú kretén…

 • wereko

  Az utóbbi.

 • hammurabbi

  Nyugi,csak a szokásos egy híján 20-as “ÍKÚ”-ú beszólogató orbánseggszolgálatos,mint a hülyerészeg a kocsmában,a pultra köp ahonnan iszik,aztán elhúzza csíkot mielőtt a pofájába dugják a felmosórongyot hehee..

 • wereko

  Ki van itt elnyomva vajon ?

 • Fülöp Zoltán

  Hihetetlen durva eljárás.
  Mindenkit rákényszeríteni, hogy saját szabályait betartsa.
  Pokol tüzére az ilyen megveszekedett radikálisokkal!
  😀 😀 😀

 • János Parajdi

  Mikor önfeledten perelgették a Megyeri hidat (amitől sokat csúszott az építés és ez kurva sokba került), egyszer csak kifizettettek velük 1,5 millió perköltséget. Rögtön elment a kedvük a pereléstől.

 • Tibor Érdi

  Mondjuk a kormányváltás óta a szigeti lehajtóról is kuss van!

 • József Antal

  Csak az van. Tudásod zéró.