LIKE, SHARE, RETWEET – a közösségi médiában is durvul az izraeli-palesztin konfliktus

4

Miközben Hamász-rakéták tucatjai záporoznak Izraelre, az izraeli katonák pedig a Gázai övezetben számolják fel a palesztin ellenállás gócpontjait, a közösségi oldalakon mindkét fél gondosan felépített kommunikációs hadjáratot folytat.

Az elsődleges cél bevonni a semleges szemlélőket a konfliktusba. Ugyancsak fontos motiválni és tájékoztatni a saját támogatókat, indokolni a fegyveres fellépés szükségességét, és nem utolsósorban mindenkinek a maga számára előnyös szemszögből bemutatni az eseményeket.

Az utóbbi főleg azért fontos, mert mindkét fél tisztában van vele, hogy nemzetközi követőik közt sok az újságíró és egyéb véleményformáló. Így egy meggyőző kampánnyal világszerte a saját ügyük mellé állíthatják a nemzetközi közvéleményt.

Hasonló közösségi médiakampányt már a két évvel ezelőtti Felhőoszlop hadművelet  során is láthattunk. Azóta az izraeli hadsereg (Israeli Defense Forces) mind a Hamász talán kifinomultabb eszközökkel manipulál, és az Erős Szikla hadművelet kezdete óta újból elárasztották a Twittert, YouTube-ot és a Facebook-ot a posztok.

Míg a palesztinok főleg az érzelmekre próbálnak hatni az izraeli bombázások civil áldozatainak és az izraeli visszaéléseknek a bemutatásával, addig az izraeli kommunikáció szárazabb: az események tényszerű bemutatásán túl a hadsereg profizmusára és felelősségteljes hozzáállására hívja fel a figyelmet.

A hadművelet kezdete óta az IDF naponta több tucat bejegyzést tesz közzé Twitteren. Ezek egy része a hadműveletekkel kapcsolatos tényszerű közlés, például bejelentés arról, hogy az izraeli hadsereg behatolt Gázába.

Az IDF rendszeresen közli az Izrael fele kilőtt rakéták számát is, illetve azt, hogy a Vaskupola rakétaelhárító rendszer hány ilyen lövedéket semmisített meg.

A Hamász katonai szárnya, az Izz al-Din Al-Kasszám Brigád is működtet az izraeli hadseregéhez hasonló Twitter-fiókot. Több nyelven, az arab mellett héberül és angolul is tweetelnek, igaz, sokszor felfüggesztik fiókjaikat (a cikk megírásakor az angol nyelvű fiók például éppen nem működött). Itt rendszerint a kilőtt rakéták, illetve a izraeli légicsapások áldozatainak a számát közlik, #GazaUnderAttack, #Gaza, #StopIsrael, #PrayForGaza hashtagekkel ellátva.

A fenti hashtageken ugyanakkor számos, a brigádok tevékenységét kedvező színben feltűntető, ugyanakkor pedig a palesztin civilek szenvedését bemutató anyag is található. Egy grafika például az izraeli haditengerészet ágyútüzébe került palesztin fiúknak állít emléket:

A szemben álló felek gyakran infografikákat is használnak saját érveik bemutatására. Sőt, az is előfordul, hogy „válaszolnak” egymásnak:

1

Gyakran a nemzetközi színtér fele fordulnak: az izraeli hadsereg például hipotetikus „mi lenne, ha” kérdésekkel és kézzelfogható példákkal próbálja az izraeliek motivációját megértetni. Készítettek egy alkalmazást is, mellyel ki-ki megnézheti, mi lenne, ha a Hamász a saját országukban akciózna, és rakétákat lőne szülővárosukra.

2

Hasonló felütéssel különféle országok térképeit is elkészítették:

3

5

Az alapötletet Facebook-on még ennél is tovább vitték az izraeliek:

4

A világbajnokság döntőjén izguló szurkolók figyelmét is megpróbálták felkelteni azzal, hogy arra kérték követőiket: az Izrael fele kilőtt rakéták számáról szóló bejegyzéseket a #GERvsARG hashtaggel továbbítsák.

A palesztinok eközben a rombolás, áldozatok és főleg sebesült gyermekek (gyakran felkavaró) fotóival próbálják a nemzetközi közvéleményt Izrael ellen hangolni.

Ez nem véletlen: a gázai belügyminisztérium részletes utasításokat adott ki arra vonatkozóan, hogy hogyan kell beszámolni nyugatiaknak a konfliktusról. Minden esetben meg kell említeni az ártatlan civileket, és hangsúlyozni kell, hogy a palesztin ellenállás csupán válasz az izraeli megszállásra.

Közösségi médiában például nem ajánlott tagadni a Holokausztot: ehelyett a palesztin civileket ért izraeli bűncselekményekről kell beszélni. Minden beszélgetést a halottak és sebesültek számával kell kezdeni (araboknak a mártírokról lehet beszélni). Hangsúlyozni kell a polgári lakosság szenvedését, és tilos a katonai vezetők nevét megemlíteni, vagy tetteiket dicsőíteni. 

Érdemes azonban a fotókra némi kétkedéssel tekinteni. Egyes, a #GazaUnderAttack hashtag alatt sokszor megosztott képekről a BBC kiderítette, Szíriában vagy Irakban készültek néhány évvel ezelőtt.

Gyakori vád Izraellel szemben, hogy légi csapásai során nincsen tekintettel a katonai célpontok közelében élő civilekre. Így hát az IDF közzétett olyan videókat, melyeken a pilóta civileket lát a célpont közelében, így a központtól azt az utasítást kapja, nem nyisson tüzet.

Az izraeli hadsereg egy sor intézkedést is foganatosított a civilek védelmére: szórólapokkal figyelmeztet, SMS-t ír, és aknavetőkkel „kopogtat” támadás előtt – mindezt nyilván kihasználják kommunikációs célokra.

6

A Hamász „felelőtlenségének” hangsúlyozása egy másik, fontos eszköze az izraeli kommunikációnak. Gyakran vádolják a palesztin szélsőségeseket azzal, hogy éppen ők veszélyeztetik a civileik életét azzal, hogy a rakétáikat lakóházak pincéiben építik, a fegyvereket pedig szintén civil épületekben helyezik el.

7

A sikertelen rakétaindítások izraeli értelmezése pedig ez:

8

A palesztinok válaszképp előszeretettel tesznek közzé a palesztin ügy melletti tüntetéseken készült fotókat:

És az izraeli, aránytalan válaszcsapásokra hívják fel a figyelmet:

9

Sipos Zoltán

 

 • wallenberg8802

  Az izraeli terroristák által tömegesen elkövetett gyermekgyilkosságok vallásilag is alátámasztott, koherens, tudatos tevékenység részét képezik:

  http://www.jpost.com/Israel/Eliyahu-advocates-carpet-bombing-Gaza
  Eliyahu advocates carpet bombing Gaza
  By MATTHEW WAGNER
  05/30/2007 21:24
  Says there is no moral prohibition against killing civilians to save Jews.
  Eliyahu advocates carpet bombing Gaza
  All civilians living in Gaza are collectively guilty for Kassam attacks on Sderot, former Sephardi chief rabbi Mordechai Eliyahu has written in a letter to Prime Minister Ehud Olmert. Eliyahu ruled that there was absolutely no moral prohibition against the indiscriminate killing of civilians during a potential massive military offensive on Gaza aimed at stopping the rocket launchings.

  (Eliyahu védelmébe vette a Gáza elleni szőnyegbombázásokat
  Állítja, nincs erkölcsi tiltás a civilek ölése ellen, zsidókat mentendő.
  Eliyahu védi a gázai szönyegbombázásokat
  Minden civil aki Gázában él, kollektíven bűnös a Kassam (rakéták) támadásaiért Sderot városa ellen, a nyugalmazott szefárd főrabbi Mordechai Eliyahu levelet írt Ehud Olmert izraeli miniszterelnöknek. Eliyahu rendelkezett, egyáltalán nincs erkölcsi tiltás a civilek válogatás nélküli ölése ellen egy lehetséges tömeges Gáza elleni háborús offenziva idején, a rakéta kilövések leállítása céljából.)

  All civilians living in Gaza are collectively guilty
  All civilians living in Gaza are collectively guilty
  All civilians living in Gaza are collectively guilty

  Minden civil aki Gázában él, kollektíven bűnös
  Minden civil aki Gázában él, kollektíven bűnös
  Minden civil aki Gázában él, kollektíven bűnös

  http://mek.niif.hu/00100/00161/html/o/jozs/chap006.html
  JÓZSUÉ KÖNYVE
  6.21 “És teljesen kipusztítának mindent, a mi csak vala a városban, a férfitól az asszonyig, a gyermektől az öregig, sőt az ökörig, juhig és a szamárig, fegyver élivel.”

  http://index.hu/kulfold/2009/04/23/izrael-gaza
  2009. április 23., csütörtök 14:15
  A WHO saját becslései szerint ráadásul 431 palesztin gyerek is életét vesztette.

  http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=601972
  2012. november 22., 15:02
  A halálos áldozatok közül legalább 91-en civilek voltak, köztük 28 gyermek és 13 nő.

  http://www.afp.com/en/news/gaza-whatever-target-children-often-victims
  19 Jul 2014
  From July 8th, until 4:00am on July 19, at least 73 Palestinian children have been reported killed as a result of airstrikes and shelling Israel aerial, naval and ground forces

  http://redicecreations.com/ul_img/24947phosphor_678x320_front.jpg
  http://thebrokenelbow.files.wordpress.com/2011/04/wpchild1.jpg

  • Zoli

   Szerencsére Izraelt nem vallási vezetők irányítják, és mivel a lakosok többsége nem vallásos, így nem is veszik figyelembe vallási vezetők ilyen kirohanásait. Tudni kell, hogy a zsidó vallãs több irányzatra bomlik, ezen belül az ortodox zsidóságnak is több irányzata van. A fenti nézetet csupán szélsőséges emberek vallják, akik sajnos minden vallási közösségben jelen vannak. Az izraeliek és a diaszpórában élő zsidók 99%-a elutasítja a fenti gondolatot, amit ez a cikk is alátámaszt.

   • wallenberg8802

    Az áldozatok száma azt bizonyítja hogy a kormány megfogadja a vallási vezetők intelmeit, és az nem csak egy szélsőséges ember véleménye hanem a korábbi szefárd főrabbié, tehát olyan mintha nálunk Paskai László bíboros írta volna az Orbán-kormánynak.

    • Balázs Vank

     Aminek szerencsére szintén semmi jelentősége nem lenne, hiszen Magyarország is, Izraelhez hasonlóan, szekuláris állam.

     • Molnár Tamás

      Izrael természetesen nem szekuláris állam, nyilvántartja az állampolgárai vallását, 2011-ben perrel kellett kikényszeríteni (mellesleg ezt a valóban szekuláris államra vágyó zsidók szorgalmazták) hogy akik ezt akarják, felekezeten kívüliként tartsák számon. A különböző valláshoz tartozók különböző állami-adminsztratív “elbánásban” részesülnek, pl. zsidó és muszlim házasulandók sokszor megoldhatatlan vagy nagyon körülményes procedúrának néznek elébe – míg ugyanezt a kanosszát nem kell végigjárniuk azoknak, akik azonos felekezethez tartoznak. (Emiatt van jelentős házasságturizmus Ciprusra, a legközelebbi EU-tag, valóban szekularizált államba.)
      Ha a szekuláris államon az egyházi vezetők államügyekbe való befolyását, vagy a különböző zsidó felekezetek hatalomhoz való viszonyát érted, akkor sem mondható Izrael szekulárisnak, a különböző ultraortodox szervezeteknek jelentős befolyása van közpénzek elosztására, a mindennapokat meghatározó jogszabályok minőségére és érvényesítésére. (Tavaly napi 100 eurós – 500 sékeles – pénzbírságra ítéltek egy anyát, amíg nem engedi körülmetéltetni egyéves kisfiát, a gyermekek örökbefogadását szigorúan felekezeti hovatartozáshoz kötik stb.)
      Ajánlom olvasni a szekulárisfigyelő írásait, a világ országainak szekularizáltságát feltáró spektrumon Izrael az egyik legproblematikusabb ország. Semmiképp nem nevezhető szekularizáltnak. (Még ha a honi propaganda mást is sugall. Ostobasággal színezett hazugság.)

   • hüje

    “Szerencsére Izraelt nem vallási vezetők irányítják, és mivel a lakosok többsége nem vallásos”

    Az izraeliek saját statisztikája szerint 42% nem vallásos. Ötödük gyakorlatilag fundamentalista, negyedük erősen vallásos. A törvényhozásukban ott ülnek a vallási fundamentalista pártok, az államot átszövi a vallás – nem létezik például a polgári házasság intézménye. Kontrasztként: ezt Magyarországon a XIX. század végén vezette be az első Wekerle-kormány.

    “About 15 years ago, the late writer and journalist Israel Segal, who left the ultra-Orthodox world at a young age, provided a pessimistic account of a secular defeat in a culture war: “In my view, the full-scale war has already ended in defeat for the secular people. . . . [W]e are living under a regime of occupation imposed by a haredi (ultra-Orthodox) minority and this occupation is growing more intensive”. For many secularists like Segal, and for good reasons, secularization seems remote from Israeli reality. The entrenched Orthodox monopoly over significant aspects of public and private lives, the discrimination against non-Orthodox Jewish groups, inequality of women are just a few significant reasons to doubt the possibly of secularization in Israel. Secularists remain a minority and surveys indicates that more Jewish Israelis described themselves as “religious” or “very religious” than they did 10 years ago. Fewer, meanwhile, describe themselves as “secular.””

  • trisel

   A cikk pontosan leírja, melyik fél milyen propagandaeszközökkel él.
   Erre jössz te, egybites náci és idefosol egy újabb propagandaszöveget. Arra lennék kíváncsi, ha mondjuk a Moszad fizetne (bár az a legjobb tudomásom szerint hülyéket nem fizet), miket írkálnál ide. Persze te Putyin talpasa vagy valahol a sarki nepper-szinten, ez világos.

   • wallenberg8802

    Én ellenőrizhető kóser forrásokat megadva azokból szó szerint idéztem, plussz betettem 3 db fényképet. Arról nem én tehetek hogy a tényekből milyen következtetés következik.

    • hüje

     trisellel nem érdemes vitatkozni, megingathatatlan a fajgyűlölő nézeteiben.

 • Nebameg

  Mit ugrálnak itt az izraeliek, ha nem tetszik neki az a napi pár tucat khassam, nézzenek máshova! Erre visszalőnek, felháborító!

 • őpmacspöp

  Bár elég békés ember vagyok, de belegondoltam ha palesztin lennék és azokkal a végtelenül preciziós rakétákkal valahogy mégis “véletlenül” lebombáznák a gyermekeimet, kivégeznék a családomat, lerombolnák a lakhelyemet, valószínűleg én is belépnék a HAMASZ-ba, és mindent arra tennék fel hogy megbosszuljam a rohadékokon (és nagyon igazságtalannak érezném hogy ezért engem a világ országainak nagy részében terroristának neveznek, csak hogy megfeleljenek Izrael elvárásainak).
  Persze milyen lehetőségem lenne normális fegyverek nélkül, százszoros túlerővel szemben? Kb ennyi ami történik, lőni valami olyan helyről, ahol nem 100%-os valószínűséggel válok hamuvá a perceken belül érkező izraeli válaszcsapás az enyémhez képest százszoros pusztítást okozó bombájától. És próbálnám felhívni a világ figyelmét az interneten keresztül végtelen elkeseredettségem okaira, harcom mozgatórugóira.

  • Ádám Zovits

   Bár elég békés ember vagyok, de belegondoltam ha izraeli lennék és azokkal a bevallottan pontatlan rakétákkal valahogy mégis “véletlenül” (amúgy oké, tudom, hogy szándékosan) lebombáznák a gyermekeimet, kivégeznék a családomat, lerombolnák a lakhelyemet, valószínűleg én is belépnék az IDF-be, és mindent arra tennék fel hogy megbosszuljam a rohadékokon (és nagyon igazságtalannak érezném hogy ezért engem a világ országainak nagy részében elnyomónak neveznek, csak hogy megfeleljenek az anticionisták elvárásainak).
   Persze milyen lehetőségem lenne a nemzetközi szabályok és háborús előírások betartása mellett? Kb ennyi ami történik, lőni valami olyan helyre, ahol minél kisebb valószínűséggel válnak hamuvá ártatlan (vagy éppen a valódi harcoló palesztinokat tettlegesen is támogató? nehéz megmondani, pláne repülőgépről…) civilek. És próbálnám felhívni a világ figyelmét az interneten keresztül végtelen elkeseredettségem okaira, harcom mozgatórugóira.

   Az esetleges logikai hibák és ténybeli tévedések miatt elnézést, csak azt próbálom illusztrálni, hogy a konfliktusnak két oldala van.

   • hüje

    Mindketten remekül összefoglaltátok mindkét oldal propagandájának lényegét.

    Mindkét oldal pompásan meg tudja magyarázni a maga háborús és emberiesség elleni bűncselekményeit.

    A civil célpontokra kilőtt rakétákat, a kórházak, iskolák bombázását, a bombamerényleteket, a halott civileket, asszonyokat, gyerekeket.A hétköznapi életet ellehetetlenítő blokádot, a gigantikus gázai koncentrációs tábor köré húzott falakat és az alá fúrt alagutakat, amelyeken át elindulnak civileket ölni a fundamentalisták, a hegy tetejéről bombázásra mozizó derék polgárokat, és a rakétakilövések köré gyerekeket gyűjtő derék forradalmárokat.

    Ez mind, mind megmagyarázható és érthető, hiszen a másik kezdte. A mi kedvenceink csak védekeznek.

    Az izraeliek és a palesztinok is menthetetlenül beleragadtak egy gyilkos, barbár, embertelen háborúba. Nem önigazolásokat kellene keresniük, hanem szembefordulniuk saját embertelen vezetőikkel. Nem elsősorban a ‘másikéval’. Elsősorban a sajátjaikkal.

    Mert amíg mindehhez jóváhagyásukat, sőt mentgető magyarázkodásaikat adják, addig nehéz más következtetést levonni, minthogy támogatják a terrort.

 • Ádám Zovits

  Valahol rettentő igazságtalan, hogy Papcsák bűnei miatt Karácsonynak kell elnézést kérnie és az ő vezetése alatt kell kigazdálkodni a büntetést is.

 • Baszolcs

  Ki fizeti a kártérítést?

 • ringli

  Látszik, hogy a cikk írója még soha nem dolgozott állami intézményben. :)

  Egy sima osztályvezetőnek sincs ideje lektorálni a kimenő leveleket, gondolom, hogy egy polgármesternek sincs több ideje. A levél megfogalmazásában követi a köztisztviselők nyelvezetét, olyan amilyen.

  Cikkekből nekem úgy tűnik, hogy a Karácsony dózerolás-ellenes volt, szerintem még olyan FB postját is láttam, ami szerint AVM-es tüntetésen is volt. A levélen rugózás sima rosszindulat a szerzőtől, aki sajnos nem tud helyesen írni. Azt hittem, az átlátszó a korrupció felszámolásáért küzd. Ez a cikk mennyiben járul hozzá ehhez?

 • Hugo Fenchurch

  “Tisztelt Címzett” Ezt hajléktalanoknak?

 • Lutria

  Én a levélbe még beleírtam volna hogy amikor az eset történt ki volt a polgármester,melyik párthoz tartozott,ki rendelte el név szerint a dózerolást,ki volt a helyszínen a legmagasabb rangú hivatalos személy aki felügyelte a munkálatokat és hogy a rendőrség/közterület felügyelet kinek az utasítására asszisztált az egészhez…

  És hogy mivel ők nem vállalják a felelősséget és nem kérnek bocsánatot helyettük kell most megtennem.

 • József Mata

  Jó is a szabadság. Főként, ha ilyen “spontánok” védik:
  1. A Város Mindenkié (AVM) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), Másság Alapítvány,
  De mit is “védenek”?
  Más tulajdonában lévő területen építsél csak szabadon kunyhókat
  “a MÁV Zrt. tulajdonában lévő területen élő, ott kunyhóban élő”
  Mit szólnál, ha az udvarodban valaki kunyhót építene?
  Majd, ha egy faág a fejére esne, téged venne elő a rendőrség, a bíróság, no meg
  A Város Mindenkié (AVM) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), Másság Alapítvány, amiért felelőtlen voltál az udvarodban élő életével szemben?

 • Kökény Anna

  Végre jönnek a nagyon hideg éjszakák, majd a fagy halál és akkor lehet
  szidni mindenkit, hogy hagyták megfagyni szegény hajléktalanokat. Akik
  meg a környéken laknak élvezhetik a heje huját

 • lyken

  Ezt a Papcsák magánvagyonából fogják fizetni, vagy a mi adónkból? As usual…

 • avicsiikszluzivmiksz

  és mit tud a lumpenpárt? elnézést kérni?

 • lyken

  “A legfontosabb intézkedést már megtettük: leváltottuk Papcsákot”

  A pártját is leváltottátok? Elszámoltatás is volt? Polgári jogban úgy működik, hogy a polgár anyagilag felelős a korábbi döntéseiért.

 • lyken

  “Én csak azt hiányolom a levélből, hogy milyen intézkedéseket tesznek, hogy hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő…”

  Semmilyet. Diszkriminatív lenne kitiltani az erkölcsileg alkalmatlanokat a politikából.

 • Ádám Zovits

  Az elszámoltatással sajnos még várni kell addig, amíg Polt Pétert is sikerül leváltani.

 • A Nagy Senki

  A “Sötétség” megszólalt! A 4-es Metrót túlbecsülték utaslétszám tekintetében, és el is loptak több száz milliárdot!